Με ανοιξιάτικο καιρό η πρώτη του Μάρτη


Το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή), η διάταξη των βαρομετρικών συστημάτων στη Ν-ΝΑ Ευρώπη θα είναι ευνοϊκή για την επικράτηση στη χώρα μας Δ-ΒΔ ανέμων με ένταση ως τα 6 μποφόρ (νότια πελάγη). Κατά τα άλλα, στις περισσότερες περιοχές θα επικρατήσει ηλιοφάνεια και η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο κυρίως στη διάρκεια της ημέρας. Το Σάββατο (2/3), οι συνθήκες θα είναι ευνοϊκές για την εκδήλωση τοπικών βροχών και καταιγίδων μικρής διάρκειας στη Δ-ΝΔ Ελλάδα, τη Β-ΒΑ χώρα και αργότερα στις υπόλοιπες περιοχές. Οι άνεμοι θα πνέουν ΒΔ έως ΝΔ 4 με 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση ως προς τις μέγιστες τιμές της κυρίως στη βόρεια Ελλάδα. Την Κυριακή (3/3), τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες αναμένονται στις ανατολικές και τις νότιες περιοχές της χώρας κυρίως τις πρωινές ώρες. Λίγα χιόνια θα πέσουν στα ορεινά. Οι άνεμοι θα στραφούν σε Β-ΒΑ 5 με 7 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στην Α-ΒΑ Ελλάδα. Τη Δευτέρα (4/3), δεν προβλέπονται βροχές. Οι βόρειοι άνεμοι βαθμιαία θα εξασθενήσουν και η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο κυρίως ως προς τις μέγιστες τιμές της. Τέλος, την Τρίτη (5/3), μόνο στη Β-ΒΔ Ελλάδα είναι πιθανό να βρέξει για λίγο. Οι άνεμοι θα πνέουν Δ-ΝΔ 4 με 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε υψηλά επίπεδα κυρίως στην κεντρική και τη νότια χώρα.
Καλό μήνα, φίλοι μου

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 1 Μαρτίου 2019

Τι πραγματικά συνέβη στην Κρήτη;


Ύψη βροχής από 24 ως 26 Φεβρουαρίου
στους σταθμούς του ΕΑΑ στη Δ. Κρήτη
Στην Κρήτη τα μέσα ετήσια ύψη βροχής αυξάνονται από ανατολάς προς δυσμάς και από τα παράκτια προς το εσωτερικό και τις ορεινές περιοχές του νησιού. Το ετήσιο μέσο ύψος βροχής στις περισσότερες παράκτιες και πεδινές περιοχές κυμαίνεται από 500 ως 700 χιλιοστά και στα ορεινά συγκροτήματα από 1.300 ως 2.000 χιλιοστά. Τα Λευκά Όρη υπερέχουν σε ύψος βροχής από τον Ψηλορείτη και τη Δίκτη και το ίδιο ισχύει για τις νοτιοδυτικές ακτές σε σχέση με τις βόρειες ακτές του νησιού. Στα Λευκά Όρη παρατηρούνται μεγαλύτερα μέσα ετήσια ύψη ακόμα και από πολλές προσήνεμες στο ΝΔ ρεύμα ορεινές πλευρές της Πίνδου. Σημειώνεται ακόμα ότι η νότια παράκτια ζώνη του νομού Χανίων είναι μία στενή ζώνη, καθώς αμέσως αρχίζουν οι ορεινοί όγκοι του συγκροτήματος των Λευκών Ορέων. Αν οι Δ-ΝΔ περιοχές του νομού Χανίων δέχονται μεγάλα ύψη βροχής με Δ-ΝΔ ρεύμα, το ίδιο, και ίσως σε μεγαλύτερο βαθμό, ισχύει για τις νότιες περιοχές του νομού με Ν-ΝΑ ρεύμα.

Με βοριάδες και κρύο θα μας αποχαιρετήσει ο Φλεβάρης


Στη διάρκεια του νέου εικοσιτετραώρου (Πέμπτη), η χώρα θα βρίσκεται και πάλι υπό την επίδραση του συνδυασμού των υψηλών πιέσεων στα Β. Βαλκάνια με τις χαμηλές πιέσεις στη ΝΑ Τουρκία με αποτέλεσμα τη διατήρηση του βόρειου ρεύματος με ένταση ως τα 7 μποφόρ (Καρπάθιο). Κατά τα άλλα, η θερμοκρασία θα είναι χαμηλή κυρίως σε ό,τι αφορά τις ελάχιστες τιμές της και οι τοπικές βροχές που θα σημειωθούν στα ανατολικά και τα νότια θα είναι ασθενείς και σύντομες. Την Παρασκευή (1/3), στις περισσότερες περιοχές της χώρας αναμένεται ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις με ένταση ως τα 6 μποφόρ (νότια πελάγη) και η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο. Το Σάββατο (2/3), προβλέπονται τοπικές βροχές μικρής διάρκειας στα περισσότερα διαμερίσματα της χώρας. Οι άνεμοι θα πνέουν ΒΔ έως ΝΔ 4 με 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση ως προς τις μέγιστες τιμές της στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια. Την Κυριακή (3/3), τοπικές βροχές και χιονοπτώσεις (ορεινά) θα σημειωθούν στην ανατολική και τη νότια χώρα. Οι άνεμοι θα πνέουν Β-ΒΑ με ένταση στο Ιόνιο 3 με 5 και στο Αιγαίο 6 με 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα πέσει λίγο ακόμα κυρίως στα ανατολικά και τα βόρεια. Τις πρώτες μέρες της νέας εβδομάδας ο καιρός θα είναι βελτιωμένος σε όλη τη χώρα.  

ΠΕΜΠΤΗ, 28 Φεβρουαρίου 2019

Τι σου είναι το μυαλό…


Ο  Μεγάλος Κρητικός Πόλεμος (πολεμική αναμέτρηση μεταξύ της Δημοκρατίας της Βενετίας και των χριστιανικών δυνάμεων με την Οθωμανική Αυτοκρατορία και των συμμάχων της ισλαμικών κρατών) κράτησε 24 ολόκληρα χρόνια (23 Ιουνίου 1645 - 5 Σεπτεμβρίου 1669). Στο μεγάλο αυτό χρονικό διάστημα, που η Ευρώπη βίωνε τη Μικρή Παγετώδη Εποχή,  εκδηλώθηκαν πολλά ακραία καιρικά φαινόμενα που επηρέασαν τις αναμετρήσεις των εμπολέμων. Ένα από αυτά μου έφεραν στο νου οι τελευταίες καταστροφές στο νομό Χανίων.

Φρεσκάρισμα των βοριάδων και πρόσκαιρη πτώση της θερμοκρασίας


Εκτεταμένος αντικυκλώνας (υψηλές πιέσεις) καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης με συνέπεια την επικράτηση καλοκαιρίας κυρίως στις δυτικές, κεντρικές και βόρειες περιοχές της ηπείρου μας. Στην Α-ΝΑ Ευρώπη ο χειμώνας επιμένει και τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού θα είναι οι βοριάδες και το κρύο. Ειδικότερα, το νέο εικοσιτετράωρο (Τετάρτη) στη χώρα μας, ο καιρός θα είναι το αποτέλεσμα της προς τα νότια κίνησης ενός ψυχρού μετώπου που εκτείνεται από τη Μαύρη Θάλασσα ως την Αδριατική. Το μέτωπο αυτό, πέρα από το φρεσκάρισμα των βοριάδων και την πτώση της θερμοκρασίας, θα προκαλέσει τοπικές βροχές και χιονοπτώσεις (ορεινά-ημιορεινά), οι οποίες, όμως, κατά κανόνα θα είναι ασθενείς και σύντομες. Την Πέμπτη (28/2), τα φαινόμενα θα περιοριστούν στην ανατολική και τη νότια Ελλάδα και ως αργά το βράδυ θα σταματήσουν παντού. Την Παρασκευή (1/3), ο καιρός στη χώρα θα είναι γενικά ανοιξιάτικος, αλλά το Σαββατοκύριακο (2-3/3) μία μικρής κλίμακας διαταραχή, που θα μας έλθει από τη ΒΔ Ευρώπη, θα προκαλέσει τοπικές βροχές και στα ορεινά παροδικές χιονοπτώσεις.

ΤΕΤΑΡΤΗ, 27 Φεβρουαρίου 2019

Σκαμπανεβάσματα στην ένταση των βόρειων ανέμων και τη θερμοκρασία


Το βαρομετρικό χαμηλό που προκάλεσε την κακοκαιρία του τελευταίου τριημέρου απομακρύνεται προς την Α. Μεσόγειο, με αποτέλεσμα το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη) οι βροχές και οι χιονοπτώσεις σταδιακά να σταματήσουν και οι θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι να εξασθενήσουν. Όσο για τη θερμοκρασία, στη διάρκεια της ημέρας θα ανέβει λίγο, αλλά τη νύχτα και το νωρίς το πρωί θα είναι χαμηλή και στα ηπειρωτικά θα σημειωθεί παγετός. Το διήμερο Τετάρτη-Πέμπτη (27-28/2), μία νέα ατμοσφαιρική διαταραχή, που θα μας έλθει και αυτή από τη Β-ΒΑ Ευρώπη, θα προκαλέσει βροχές και χιονοπτώσεις τοπικού χαρακτήρα και μικρής διάρκειας κυρίως στα ανατολικά και τα νότια. Με το πέρασμα της διαταραχής από τη χώρα, οι βοριάδες θα ενισχυθούν και η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση, αλλά, σε κάθε περίπτωση, η κακοκαιρία αυτή θα είναι σαφώς ηπιότερη από την προηγούμενη και δεν θα κρατήσει πολύ. Την Παρασκευή (1/3) ο καιρός θα είναι σχεδόν ανοιξιάτικος.

Καλή εβδομάδα, φίλοι μου

ΤΡΙΤΗ, 26 Φεβρουαρίου 2019

Κάπου χιόνισε πολύ...

Καρπενήσι, 24-2-2019.
 Η φωτογραφία στάλθηκε από τον Φώτη Ματραλή

Καιρικές επισημάνσεις


α) Η κίνηση του διπόλου των ατμοσφαιρικών διαταραχών στα Β. Βαλκάνια και στις ακτές της Λιβύης είναι προδιαγεγραμμένη και αποτυπώνεται πάνω στο χάρτη με τα γκρι βέλη.

O tempora, o mores! (Ω καιροί, ω ήθη!)


Η αναταραχή που υπάρχει στην κοινότητα των προγνωστών -μετεωρολόγων και μη- τις τελευταίες 2-3 ημέρες από μία άποψη μου θυμίζει μαθητές σχολείου, οι οποίοι, έχοντας μάθει να κάνουν τις πράξεις της αριθμητικής με το κομπιουτεράκι, βρίσκονται στην ανάγκη να τις κάνουν χωρίς αυτό. 

Περιορίζονται οι αβεβαιότητες, αλλά σιγουριά για οποιαδήποτε εξέλιξη δεν υπάρχει


Αβαθές βαρομετρικό χαμηλό στη Ν. Αδριατική κινείται Ν-ΝΑ. Προς την ίδια κατεύθυνση κινείται και ένα ψυχρό μέτωπο, προερχόμενο από τη Β-ΒΑ Ευρώπη. Με αυτές τις συνθήκες, το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή), οι βροχές και οι χιονοπτώσεις θα είναι τοπικές και σύντομες, αλλά το Σάββατο (23/2) ο καιρός θα παρουσιάσει βαθμιαία επιδείνωση. Τα κύρια χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας θα είναι οι ισχυρές βροχές, οι χιονοπτώσεις ακόμα και στα πεδινά (κεντρική και βόρεια Ελλάδα), οι θυελλώδεις ΒΑ άνεμοι και το κρύο. Την Κυριακή (24/2), τα καιρικά φαινόμενα βαθμιαία θα περιοριστούν στη Θεσσαλία, την Α. Στερεά- Εύβοια, την Α. Πελοπόννησο, το κεντρικό και το Ν. Αιγαίο, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Οι ΒΑ άνεμοι θα φθάνουν τα 9 μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε χαμηλά επίπεδα. Τη Δευτέρα (25/2), οι βροχές και οι χιονοπτώσεις στις ηπειρωτικές περιοχές θα εξασθενήσουν και η ένταση των ανέμων θα πέσει κατά ένα μποφόρ.

Υ.Γ. (α) Η παραπέρα κίνηση προς την Τυνησία - Λιβύη της προερχομένης από τη Β-ΒΑ Ευρώπη οπισθοδρομούσας ατμοσφαιρικής διαταραχής περιορίζει τα ποσά υετού σε αρκετές περιοχές της χώρας και κυρίως στην κεντρική Ελλάδα.

(β) Ανηφορίζουν τα χιόνια στην Αττική.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 22 Φεβρουαρίου 2019

Σαββατοκυριακάτικη κακοκαιρία με ερωτηματικά κυρίως ...αθηναϊκά


Στη διάρκεια του νέου εικοσιτετραώρου (Πέμπτη), η χώρα θα επηρεάζεται από τον ασθενή συνδυασμό των υψηλών πιέσεων στα Β. Βαλκάνια με τις χαμηλές πιέσεις στην Α. Μεσόγειο με αποτέλεσμα την επικράτηση βόρειου ρεύματος εντάσεως το πολύ 5 μποφόρ. Κατά τα άλλα, στις περισσότερες περιοχές θα επικρατήσει ηλιοφάνεια και η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε υψηλά για την εποχή επίπεδα. Την Παρασκευή (22/2), στο Ιόνιο, τα ηπειρωτικά και το Β. Αιγαίο προβλέπονται τοπικές βροχές και χιονοπτώσεις (ορεινά) κυρίως από το απόγευμα - βράδυ. Οι άνεμοι θα πνέουν Δ-ΒΔ με ένταση ως τα 6 μποφόρ (Ιόνιο) και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση κυρίως στα βόρεια. Το Σάββατο (32/2), προβλέπεται βαθμιαία επιδείνωση του καιρού με βασικά χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές, τις καταιγίδες και τα χιόνια ακόμα και στα πεδινά της κεντρικής και της βόρειας Ελλάδας. Παράλληλα, θα επικρατήσουν πολύ ισχυροί έως θυελλώδεις Β-ΒΑ άνεμοι και θα πέσει σημαντικά η θερμοκρασία. Την Κυριακή (24/2), τα φαινόμενα θα περιοριστούν στη Θεσσαλία, την Α. Στερεά- Εύβοια, την Α. Πελοπόννησο, το κεντρικό και το Ν. Αιγαίο, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Οι ΒΑ άνεμοι θα φθάσουν τα 9 μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε χαμηλά επίπεδα.

Υ.Γ. (α) Η ψυχρή εισβολή το Σαββατοκύριακου θα φέρει χιόνια στις περισσότερες πεδινές περιοχές της κεντρικής και της βόρειας Ελλάδας, προφανώς σε διαφορετικούς χρόνους και με σημαντικές διαφορές στην ένταση και τη διάρκεια των χιονοπτώσεων. Στην ΒΔ Ελλάδα ο κατεβατός ΒΑ άνεμος θα συντομεύσει τη διάρκεια των χιονοπτώσεων, ενώ στη Δ. Στερεά το ραντεβού της ύπαρξης υετού με τις κατάλληλες (χαμηλές) θερμοκρασίες είναι ζητούμενο.

(β) Αναφορικά με το ενδεχόμενο χιονοπτώσεων στην πόλη της Αθήνας, η εικόνα δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη πλήρως. Με δεδομένη την ύπαρξη υετού, οι αμφιβολίες σχετίζονται με το προφίλ της θερμοκρασίας. Με βάση τους διαθέσιμους χάρτες, από το απόγευμα – βράδυ του Σαββάτου ως το μεσημέρι της Κυριακής το ρεύμα από την επιφάνεια ως περίπου τη στάθμη των 750 hPa είναι B-BA και από εκεί και πάνω στρέφεται σε ΝΑ-Ν-ΝΔ. Η κατάσταση αυτή είναι συνηθισμένη όταν στη μέση τροπόσφαιρα υπάρχει αποκομμένο χαμηλό στην κεντρική Μεσόγειο. Σε αυτές τις περιπτώσεις, κάτω από την ανώτερη αναστροφή της θερμοκρασίας, που εμφανίζεται στα 2 με 2,5 χιλιόμετρα, το στρώμα συνήθως τείνει να είναι ισόθερμο (δεν παρατηρούνται καθ’ ύψος μεγάλες θερμοκρασιακές μεταβολές) κι έτσι δεν χρειάζονται πολύ χαμηλές θερμοκρασίες στη στάθμη των 850 hPa για να φθάσει το χιόνι, τουλάχιστον ως τις υψηλότερες περιοχές της πόλης. Εννοείται ότι η παραπάνω ανάλυση στηρίζεται σε προγνωστικά στοιχεία, τα οποία μπορούν να αλλάξουν προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση.

ΠΕΜΠΤΗ, 21 Φεβρουαρίου 2019

Τετάρτη και Πέμπτη άνοιξη και Σαββατοκύριακο χειμώνας με ενδιάμεσο διάστημα (interim) την Παρασκευή


Υψηλές πιέσεις εξακολουθούν να καλύπτουν την περιοχή μας με αποτέλεσμα τη διατήρηση της καλοκαιρίας και το νέο εικοσιτετράωρο (Τετάρτη). Την Πέμπτη (21/2), αναμένεται ηλιοφάνεια σχεδόν σε όλη τη χώρα. Οι άνεμοι θα πνέουν Β-ΒΔ 3 με 5 μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε υψηλά για την εποχή επίπεδα. Την Παρασκευή (22/2), στο Ιόνιο, τα ηπειρωτικά και το Β. Αιγαίο προβλέπονται τοπικές βροχές και χιονοπτώσεις (ορεινά, βόρεια ημιορεινά) κυρίως από το απόγευμα-βράδυ. Οι άνεμοι θα πνέουν Δ-ΒΔ 4 με 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση κυρίως στα βόρεια. Το Σάββατο (23/2), προβλέπεται βαθμιαία επιδείνωση του καιρού στη χώρα με βασικά χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές, τις καταιγίδες και τα χιόνια ακόμα και στα πεδινά της κεντρικής και της βόρειας Ελλάδας. Πάντως, τα φαινόμενα στη Δ-ΒΔ Ελλάδα, τη Μακεδονία και τη Θράκη δεν θα κρατήσουν πολύ. Κατά τα άλλα, θα επικρατήσουν πολύ ισχυροί έως θυελλώδεις Β-ΒΑ άνεμοι και θα πέσει σημαντικά η θερμοκρασία. Την Κυριακή (24/2), τα φαινόμενα θα περιοριστούν στη Θεσσαλία, την Α. Στερεά- Εύβοια, την Α. Πελοπόννησο, το κεντρικό και το Ν. Αιγαίο, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Οι ΒΑ άνεμοι θα φθάνουν τα 9 μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε χαμηλά επίπεδα.

ΤΕΤΑΡΤΗ, 20 Φεβρουαρίου 2019

Όψιμες αλκυονίδες ή πρώιμες ανοιξιάτικες ημέρες


Οι υψηλές πιέσεις της κεντρικής Μεσογείου επεκτείνονται προς την περιοχή μας με αποτέλεσμα το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη) τα βασικά χαρακτηριστικά του καιρού στη χώρα να είναι η ηλιοφάνεια, οι ασθενείς άνεμοι και οι τοπικές ομίχλες το πρωί στα ηπειρωτικά. Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο κυρίως ως προς τις μέγιστες τιμές της. Όψιμες αλκυονίδες ή πρώιμες ανοιξιάτικες ημέρες θα είναι και οι επόμενες 2 ημέρες, αλλά η εικόνα του καιρού θα αλλάξει προς το τέλος της εβδομάδας. Συγκεκριμένα, από το απόγευμα της Παρασκευής (22/2) στη Βόρεια Ελλάδα και το Σαββατοκύριακο (23-24/2) σε όλη τη χώρα θα μεταφερθούν πολύ ψυχρές αέριες μάζες πολικής προελεύσεως, με αποτέλεσμα την επικράτηση κακοκαιρίας χειμωνιάτικου τύπου. Πέρα από τη μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας, προβλέπονται χιονοπτώσεις κυρίως στην ανατολική ηπειρωτική Ελλάδα και πολύ ισχυροί έως θυελλώδεις Β-ΒΑ άνεμοι.
Καλή εβδομάδα, φίλοι μου

ΤΡΙΤΗ, 19 Φεβρουαρίου 2019

Η Αρβανίτσα κάτω από το φώς του φεγγαριού

Η φωτογραφία στάλθηκε από τον Χριστόδουλο Χριστοδούλου 

Χιόνι στη Δαφνούλα

Δαφνούλα Βοιωτίας, 15-2-2019. Φωτ. Χριστόδουλος Χριστοδούλου

Υποτροπή της κακοκαιρίας κυρίως στην ανατολικο-κεντρική Ελλάδα και το Αιγαίο


Η χώρα εξακολουθεί να επηρεάζεται από τον ισχυρό συνδυασμό των υψηλών πιέσεων στα Β. Βαλκάνια με τις χαμηλές πιέσεις στην Α. Μεσόγειο με αποτέλεσμα τη διατήρηση του ενισχυμένου ΒΑ ρεύματος. Κατά τα άλλα, το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή), μία ανώτερη ατμοσφαιρική διαταραχή που θα κινηθεί από την Ουκρανία προς την περιοχή μας θα προκαλέσει βροχές, τοπικές καταιγίδες και χιονοπτώσεις (ορεινά-ημιορεινά) στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Σημειώνεται ότι στην κεντρική και τη βόρεια Ελλάδα πρόσκαιρες χιονοπτώσεις θα σημειωθούν και σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε χαμηλά επίπεδα. Το Σάββατο (16/2), οι βροχές και οι χιονοπτώσεις θα περιοριστούν στη Θεσσαλία, την Α. Στερεά-Εύβοια, την Α. Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα και βαθμιαία σχεδόν παντού θα εξασθενήσουν. Ως προς τους ανέμους και τη θερμοκρασία, δεν προβλέπονται σημαντικές αλλαγές. Την Κυριακή (17/2),  μόνο στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα θα σημειωθούν πρόσκαιρες βροχές και τοπικές χιονοπτώσεις (ορεινά Κρήτης). Οι Β-ΒΑ άνεμοι θα εξασθενήσουν και η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο ως προς τις μέγιστες τιμές της. Όμως, οι ελάχιστες τιμές θα είναι χαμηλές και στα ηπειρωτικά θα σημειωθεί παγετός. Τέλος, τη Δευτέρα και την Τρίτη (18-19/2), θα επικρατήσουν σχεδόν ανοιξιάτικες καιρικές συνθήκες. Πέρα από την ηλιοφάνεια και τους ασθενείς ανέμους, η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω άνοδο, φθάνοντας τους 18 βαθμούς.   

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 15 Φεβρουαρίου 2019

Οι ερωτευμένοι με τον καιρό γιορτάζουν κάθε μέρα!


Βαρομετρικό χαμηλό στην περιοχή της Κρήτης, συνδυαζόμενο με τις υψηλές πιέσεις στα Β. Βαλκάνια, προκαλεί κακοκαιρία στη χώρα με κύρια χαρακτηριστικά τους θυελλώδεις ΒΑ ανέμους, τον υετό (βροχές, χιόνια) στην ανατολική και τη νότια Ελλάδα και τις χαμηλές θερμοκρασίες σε όλες τις περιοχές. Το νέο εικοσιτετράωρο (Πέμπτη), με την κίνηση του προαναφερθέντος χαμηλού προς την Α. Μεσόγειο, οι βροχές και οι χιονοπτώσεις βαθμιαία θα εξασθενήσουν και θα πέσει η ένταση των ανέμων στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια διαμερίσματα της χώρας. Την Παρασκευή (15/2), μια νέα ατμοσφαιρική διαταραχή που θα μας έλθει από τη ΒΑ Ευρώπη θα προκαλέσει τοπικές βροχές και χιονοπτώσεις (ορεινά-ημιορεινά) σχεδόν σε όλη τη χώρα. Μάλιστα, στα ηπειρωτικά είναι πιθανό να χιονίσει πρόσκαιρα και σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου. Οι άνεμοι θα πνέουν ΒΑ 7 με 9 μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε χαμηλά επίπεδα. Το Σαββατοκύριακο (16-17/2), οι βροχές και οι χιονοπτώσεις θα περιοριστούν στα ανατολικά και τα νότια. Οι άνεμοι θα πνέουν ΒΑ στα δυτικά 4 με 6 και στα ανατολικά 6 με 8 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση από την Κυριακή. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο ως προς τις μέγιστες τιμές της.
 

ΠΕΜΠΤΗ, 14 Φεβρουαρίου 2019

Αιχμή του δόρατος της κακοκαιρίας οι ΒΑ άνεμοι, οι οποίοι θα φθάσουν τα επίπεδα της θύελλας (10 μποφόρ)


Στη διάρκεια του νέου εικοσιτετραώρου (Τετάρτη), βαρομετρικό χαμηλό που θα βρίσκεται στο ΝΔ Αιγαίο θα προκαλέσει βροχές, χιονοπτώσεις και καταιγίδες κυρίως στις ανατολικές και νότιες περιοχές της χώρας. Την εικόνα του καιρού θα συμπληρώνουν οι πολύ θυελλώδεις ΒΑ άνεμοι (8 με 10 μποφόρ) και οι χαμηλές θερμοκρασίες, αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης μεταφοράς ψυχρών αερίων μαζών από τη Β. Ευρώπη προς την περιοχή μας. Την Πέμπτη (14/2), τα καιρικά φαινόμενα θα περιοριστούν στην Α. Στερεά-Εύβοια, την Α. Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα και βαθμιαία θα εξασθενήσουν. Οι βόρειοι άνεμοι από το απόγευμα θα παρουσιάσουν μικρή εξασθένηση και η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε χαμηλά επίπεδα. Την Παρασκευή (15/2), στα ηπειρωτικά, το Αιγαίο και την Κρήτη προβλέπονται τοπικές βροχές και χιονοπτώσεις κυρίως στα ορεινά-ημιορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν ΒΑ 7 με 9 μποφόρ και η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Το Σαββατοκύριακο (16-17/2), ο καιρός θα είναι καλύτερος, αν και δεν θα λείψουν οι τοπικές βροχές και οι χιονοπτώσεις (ορεινά-ημιορεινά) στις ανατολικές και νότιες προσήνεμες στο Β-ΒΑ ρεύμα περιοχές. Οι άνεμοι βαθμιαία θα εξασθενήσουν και η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο κυρίως ως προς τις μέγιστες τιμές της.

ΤΕΤΑΡΤΗ, 13 Φεβρουαρίου 2019

Η θλιβερή επέτειος του πιο πολύνεκρου ναυαγίου στη Μεσόγειο


Στις 25 Ιουλίου 1943 το Ανώτατο Φασιστικό Συμβούλιο στη Ρώμη εκδίωξε τον Μουσολίνι και ο βασιλιάς Βιτόριο Εμμανουέλε ανέθεσε την πρωθυπουργία στον στρατηγό Πιέτρο Μπαντόλιο. Στις 3 Σεπτεμβρίου μεταξύ των Συμμάχων και της νέας ιταλικής κυβέρνησης υπογράφηκε ανακωχή που ανακοινώθηκε το βράδυ της 8ης Σεπτεμβρίου. Σε μικρό χρονικό διάστημα από την ανακοίνωση της συνθηκολόγησης, σχεδόν 700.000 άνδρες του ιταλικού στρατού που βρίσκονταν διασκορπισμένοι στην Κορσική, τη N. Γαλλία, την Ελλάδα και τις λοιπές βαλκανικές χώρες εξουδετερώθηκαν από τους Ναζί με γρήγορες και αποφασιστικές κινήσεις. Στη Ρόδο και τη Λέρο οι ιταλικές δυνάμεις πρόβαλαν αντίσταση, αλλά οι Γερμανοί που έσπευσαν στα δύο νησιά ήταν αυτοί που τελικά επικράτησαν. Έτσι, οι Ιταλοί, που υπερέβαιναν τους 40.000 άνδρες, βρέθηκαν υπό καθεστώς αιχμαλωσίας.

Θυμώνει τις επόμενες μέρες ο Φλεβάρης!


Βαρομετρικό χαμηλό στην Αδριατική, συνοδευόμενο από ψυχρό μέτωπο που εκτείνεται ως τις ακτές της Β. Αφρικής, κινείται ανατολικά. Ένα άλλο ψυχρό μέτωπο κινείται από την κεντρική Ευρώπη προς την περιοχή μας. Με αυτές τις συνθήκες, το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη), τα βασικά χαρακτηριστικά του καιρού θα είναι οι τοπικές βροχές και η βαθμιαία πτώση της θερμοκρασίας. Κατά τα άλλα, παροδικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά-ημιορεινά και οι άνεμοι θα πνέουν ΝΔ έως ΒΔ 5 με 7 μποφόρ. Την Τετάρτη (13/2), προβλέπεται επιδείνωση του καιρού κυρίως στην ανατολική και τη νότια Ελλάδα, όπου θα εκδηλωθούν ισχυρές βροχές και καταιγίδες. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά-ημιορεινά καθώς και σε πεδινές περιοχές της κεντρικής και της βόρειας χώρας. Οι άνεμοι σχεδόν παντού θα γίνουν Β-ΒΑ με ένταση ως τα 9 μποφόρ (Β. Αιγαίο) και η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω πτώση. Την Πέμπτη (14/2), τα καιρικά φαινόμενα θα περιοριστούν στα ανατολικά και τα νότια και βαθμιαία θα εξασθενήσουν. Οι άνεμοι θα πνέουν Β-ΒΑ στα δυτικά 5 με 7 και στα ανατολικά 7 με 9 μποφόρ και η θερμοκρασία θα είναι χαμηλή. Την Παρασκευή (15/2), τα πολύ σίγουρα είναι οι βοριάδες και το κρύο σε όλη τη χώρα. Αναφορικά με τον υετό, τα τοπικά φαινόμενα στα ανατολικά και τα νότια είναι σχεδόν σίγουρα, αλλά μένει ανοιχτό το θέμα κάποιας μεγαλύτερης έκτασης επιδείνωσης του καιρού τις απογευματινές-βραδινές ώρες.
Καλή εβδομάδα, φίλοι μου

Υ.Γ. (α) Την Τετάρτη χιονοπτώσεις, έστω και για το θεαθήναι, είναι πιθανό να σημειωθούν στη Θεσσαλονίκη, τα Γιάννενα. τη Λάρισα και άλλες πόλεις της κεντρικής και της βόρειας χώρας. Στην Αττική οι χιονοπτώσεις θα είναι σημαντικότερες και κατά πιθανότητα θα κατεβούν ως τα βόρεια προάστια.

(β) Τις επόμενες ημέρες η πρόγνωση της θερμοκρασίας και κυρίως των μέγιστων τιμών της παρουσιάζει δυσκολίες. Η μεγαλύτερη πλέον διάρκεια της ημέρας και η μέρα με τη μέρα εντεινόμενη ηλιακή ακτινοβολία θα παίξουν καθοριστικό ρόλο.

ΤΡΙΤΗ, 12 Φεβρουαρίου 2019

Τυπικές χειμωνιάτικες ημέρες με βόρειους ανέμους, αρκετό κρύο και λίγο υετό


Η χώρα επηρεάζεται από το συνδυασμό των υψηλών πιέσεων στα Β. Βαλκάνια με τις χαμηλές πιέσεις στην Α. Μεσόγειο με αποτέλεσμα την επικράτηση Β-ΒΑ ανέμων. Κατά τα άλλα, το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή), οι βροχές και οι χιονοπτώσεις, που θα σημειωθούν κυρίως στα ανατολικά και τα νότια, θα είναι ασθενείς, τοπικές και σύντομες και θα κάνει αρκετό κρύο. Το Σάββατο (9/2), οι πιθανότητες βροχών ή χιονοπτώσεων θα είναι περιορισμένες και οι βόρειοι άνεμοι μόνο στο ΝΑ Αιγαίο και το Καρπάθιο θα φθάνουν τα 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα παραμείνει χαμηλή και νωρίς το πρωί στα ηπειρωτικά θα σημειωθεί παγετός. Την Κυριακή (10/2), στις περισσότερες περιοχές της χώρας θα επικρατήσει ηλιοφάνεια και οι άνεμοι δεν θα ξεπεράσουν τα 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο κυρίως ως προς τις μέγιστες τιμές της. Τη Δευτέρα (11/2), προβλέπονται αραιές νεφώσεις που βαθμιαία στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια θα πυκνώσουν και τις βραδινές ώρες θα σημειωθούν τοπικές βροχές κυρίως στη ΒΔ Ελλάδα. Οι άνεμοι βαθμιαία θα στραφούν σε Δ-ΝΔ με ένταση ως τα 6 μποφόρ (Ιόνιο). Την Τρίτη (12/2), αναμένονται βροχές και τοπικές καταιγίδες στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Οι άνεμοι στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια θα στραφούν σε βοριάδες με αποτέλεσμα την πτώση της θερμοκρασίας. Τέλος, σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, την Τετάρτη και την Πέμπτη (13-14/2) ψυχρές αέριες μάζες θα μεταφερθούν από τη Β. Ευρώπη προς τη χώρα μας.
       
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 8 Φεβρουαρίου 2019

Το θερμοκρασιακό μωσαϊκό του Ιανουαρίου 2019


Πηγή: ERA-Interim, Credit: ECMWF, Copernicus Climate Change Service.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, η μέση θερμοκρασία του Ιανουαρίου 2019 ήταν λίγο πιο πάνω από τους 0,4°C υψηλότερη από τη μέση θερμοκρασία του Ιανουαρίου της περιόδου 1981-2010.

Στα ανατολικά και τα νότια τα σημαντικότερα καιρικά φαινόμενα


Βαρομετρικό χαμηλό Ν-ΝΔ της Κρήτης κινείται Α-ΒΑ και προκαλεί βροχές και τοπικές καταιγίδες κυρίως στις ανατολικές και νότιες περιοχές της χώρας. Την εικόνα του καιρού του νέου εικοσιτετραώρου (Πέμπτη) θα συμπληρώνουν οι χιονοπτώσεις στα ορεινά, οι βορειοανατολικοί άνεμοι εντάσεως ως τα 7 μποφόρ (Αιγαίο) και η ψύχρα ιδιαίτερα στην κεντρική και τη βόρεια Ελλάδα. Το διήμερο Παρασκευή - Σάββατο (8-9/2), τα βασικά χαρακτηριστικά του καιρού θα είναι οι βοριάδες εντάσεως 4 με 6 μποφόρ και οι χαμηλές θερμοκρασίες. Κατά τα άλλα, ασθενείς τοπικές βροχές ή χιονοπτώσεις (ορεινά-ημιορεινά) θα σημειωθούν στα ανατολικά και τα νότια. Την Κυριακή (10/2), δεν προβλέπονται βροχές και οι άνεμοι θα εξασθενήσουν. Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο κυρίως ως προς τις μέγιστες τιμές της. Τη Δευτέρα (11/2), η μέρα θα είναι ανοιξιάτική με ήλιο σχεδόν παντού και ασθενείς ανέμους. Η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω άνοδο.
                                                                             
ΠΕΜΠΤΗ, 7 Φεβρουαρίου 2019

Δύσκολη η αποψινή νύχτα για την Πελοπόννησο, τη Ν-ΝΑ Στερεά και τις περισσότερες περιοχές του Αιγαίου!


Βαρομετρικό χαμηλό στην κεντρική Μεσόγειο κινείται Α-ΒΑ, ενώ υψηλές πιέσεις καλύπτουν τα Β. Βαλκάνια. Με αυτές τις συνθήκες, το νέο εικοσιτετράωρο (Τετάρτη), τα βασικά χαρακτηριστικά του καιρού στη χώρα θα είναι οι βροχές, οι τοπικές καταιγίδες και οι χιονοπτώσεις στις ορεινές περιοχές. Θα υπάρχουν πάντως και ανοίγματα του καιρού που θα είναι μεγαλύτερα στη Δ. Ελλάδα. Οι ΒΑ έως ΝΑ άνεμοι θα φθάνουν τα 7 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση. Την Πέμπτη (7/2), οι βροχές και οι χιονοπτώσεις (ορεινά) θα περιοριστούν στη Θεσσαλία, την Α. Στερεά- Εύβοια, την Α. Πελοπόννησο, το Αιγαίο, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Οι άνεμοι θα πνέουν Β-ΒΑ 5 με 7 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω πτώση. Την Παρασκευή και το Σάββατο (8-9/2), ο καιρός θα είναι αρκετά κρύος με βόρειους ανέμους ως τα 6 μποφόρ (Αιγαίο) και ασθενείς τοπικές βροχές στα ανατολικά και τα νότια.  Την Κυριακή και τη Δευτέρα (10-11/2) θα επικρατήσουν στη χώρα ανοιξιάτικες καιρικές συνθήκες.
                                                                             
ΤΕΤΑΡΤΗ, 6 Φεβρουαρίου 2019

Ό,τι βλέπεις στη γειτονιά σου περίμενέ το στην αυλή σου

Από το τρελό πάρτι των καταιγίδων στην κεντρικη Μεσόγειο.
Πηγή: http://el.blitzortung.org/live_lightning_maps.php?map=14

Αποκομμένη ψυχρή αέρια μάζα πάνω από τα ζεστά νερά της Μεσογείου δημιουργεί συνθήκες μεγάλης αστάθειας


Οργανωμένο βαρομετρικό χαμηλό στην κεντρική Μεσόγειο κινείται Α-ΒΑ και το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη) θα προκαλέσει σταδιακή επιδείνωση του καιρού στη χώρα. Τα κύρια χαρακτηριστικά της νέας κακοκαιρίας θα είναι οι βροχές και οι καταιγίδες, οι οποίες στην κεντρική και τη νότια ηπειρωτική Ελλάδα, τα νησιά του Αιγαίου, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα θα είναι κατά τόπους ισχυρές. Επισημαίνεται ότι ο κίνδυνος πλημμυρικών φαινομένων παρουσιάζεται αυξημένος κυρίως στην Πελοπόννησο και τη Στερεά Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης της Αττικής. Ταυτόχρονα, προβλήματα τόσο στη στεριά όσο και στη θάλασσα είναι πιθανό να δημιουργήσουν οι θυελλώδεις άνεμοι, οι οποίοι θα φθάσουν τα 9 μποφόρ. Την Τετάρτη και την Πέμπτη (6-7/2), ο καιρός θα είναι άστατος με βροχές, χιόνια στα ορεινά και τοπικές καταιγίδες κατά περιόδους. Οι άνεμοι θα εξασθενήσουν κατά 1 με 2 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση κατά 2 με 4 βαθμούς.

Καλή εβδομάδα, φίλοι μου
                                                                             
ΤΡΙΤΗ, 5 Φεβρουαρίου 2019