Κοινή πεποίθηση των απλών ανθρώπων είναι ότι στη χώρα μας οι χειμώνες του 21ου αιώνα δεν είναι τόσοι κρύοι όσο οι χειμώνες του 20ού αιώνα και ότι στη διάρκειά τους χιονίζει λιγότερο από όσο χιόνιζε τους χειμώνες του προηγούμενου αιώνα. Τα παραπάνω αποδεικνύονται από την επεξεργασία των κλιματικών αρχείων. Απλώς να θυμίσω ότι ο μέσος αριθμός ημερών χιονόπτωσης του δεύτερου μισού του 20ού αιώνα ήταν: στη Φλώρινα 21 ημέρες στα Γιάννενα 7, στη Θεσσαλονίκη (αεροδρόμιο) και τη Λάρισα 6 και στην Αθήνα 3,5 ημέρες.
Κοινή πεποίθηση της επιστημονικής κοινότητας σε πλανητική κλίμακα είναι ότι τις τελευταίες δεκαετίες η υπερθέρμανση του πλανήτη έχει πλέον ξεπεράσει την προσθήκη ενέργειας στη θερμοδυναμική διάσταση του κλίματός μας και έχει επηρεάσει τα πρότυπα της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας που προκύπτουν από το μέσο όρο των ατμοσφαιρικών κινήσεων για πολλά χρόνια.
Η 5η έκθεση αξιολόγησης της IPCC αναφέρει ότι «είναι πιθανό τα χαρακτηριστικά της
κυκλοφορίας να έχουν μετακινηθεί προς τους πόλους, συμπεριλαμβανομένων της
διεύρυνσης της τροπικής ζώνης και της μετατόπισης προς τους πόλους των τροχιών
των υφέσεων των μέσων γεωγραφικών πλατών και των αεροχειμάρρων». Αυτό σημαίνει
ότι οι παρατηρούμενες τάσεις περιλαμβάνουν την επέκταση προς τους πόλους του
κυττάρου Χάντλεϊ (Hadley cell), τη μετατόπιση προς τους πόλους και την ενίσχυση των
δυτικών ανέμων (westerlies) των μέσων γεωγραφικών πλατών και τη συρρίκνωση της
βόρειας πολικής δίνης (πολικού στροβίλου).
Οι τάσεις τις ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας που προαναφέρθηκαν μεταφράζονται σε
μετατόπιση των τροχιών των μετωπικών υφέσεων σε βορειότερα γεωγραφικά πλάτη,
κάτι που για την περιοχή μας σημαίνει ελάττωση της συχνότητας διέλευσης των
υφέσεων που παλαιότερα διέσχιζαν τη Μεσόγειο από τα δυτικά προς τα ανατολικά.
Αυτό έχει ως συνέπεια την ελάττωση συνολικά του αριθμού ημερών του υετού στη
χώρα μας τη χειμερινή περίοδο, την ελάττωση του αριθμού ημερών χιονόπτωσης λόγω
και της ανόδου της μέσης θερμοκρασίας και την ελάττωση της συχνότητας των
χειμωνιάτικων μεγάλης κλίμακας κακοκαιριών στις περισσότερες περιοχές της χώρας
και κυρίως στη δυτική, την κεντρική και τη βόρεια Ελλάδα. Οι συγκεκριμένες
μεγάλης κλίμακας κακοκαιρίες προέρχονται από τη συνέργεια των βαρομετρικών
χαμηλών που προσεγγίζουν τη χώρα μας από τα Δ-ΝΔ και των υψηλών πιέσεων στα
Β-ΒΑ Βαλκάνια, μέσω των οποίων μεταφέρονται προς την περιοχή μας ψυχρές αέριες
μάζες.
Βασικό ρόλο στη μεταφορά ψυχρών αερίων μαζών προς την περιοχή μας παίζει ο
Σιβηρικός αντικυκλώνας, αυτή η τεράστια αποθήκη ψυχρού και ξηρού αέρα που
συσσωρεύεται στο βορειοανατολικό τμήμα της Ευρασίας στα κατώτερα ατμοσφαιρικά
στρώματα. Τα ευρήματα των ερευνών για τον τρόπο με τον οποίο η υπερθέρμανση του
πλανήτη επηρεάζει τον Σιβηρικό αντικυκλώνα δεν είναι ξεκάθαρα. Υπάρχουν κάποιες
μελέτες που δείχνουν εξασθένησή ή / και συρρίκνωσή του, αλλά υπάρχουν
επιφυλάξεις στην αποδοχή τους, δεδομένου του ρόλου που παίζει η φυσική
μεταβλητότητα του υψηλού. Στον αντίποδα, αποτελέσματα πρόσφατων μελετών έδειξαν
ότι ενώ η Αρκτική θερμαίνεται η Ευρασία ψύχεται και η ένταση του Σιβηρικού
αντικυκλώνα ενισχύεται. Είναι πιθανό στο μέλλον η συνεχής θέρμανση να μειώσει
την ένταση του συστήματος, αλλά η αλλαγή αυτή δεν θα είναι γραμμική.
Αναφορικά με το πώς ο Σιβηρικός αντικυκλώνας επηρεάζει τον καιρό της χώρας μας, συχνά λέμε ότι τον χειμώνα η
επέκτασή του προς τα Βαλκάνια είναι αυτή που φέρνει κρύο και χιόνια στην
Ελλάδα. Πόσο ακριβής είναι αυτή η έκφραση; Η απάντηση είναι όχι και πολύ!
Κανένας Σιβηρικός αντικυκλώνας δεν επεκτείνεται προς την περιοχή μας. Αυτές που
έρχονται προς τη χώρα μας είναι οι ψυχρές αέριες μάζες που παράγονται από
αυτόν. Οι μάζες αυτές για να «βγουν από τη φωλιά τους» απαιτείται η κατάλληλη
ατμοσφαιρική κυκλοφορία στην Α. Ευρώπη και το κλειδί στην περίπτωση αυτή είναι
το ΒΑ ρεύμα σε κρίσιμες στάθμες της ατμόσφαιρας. Κάτι άλλο συναφές με αυτό: η
μείωση του αριθμού των χαμηλών που διασχίζουν τη Μεσόγειο από τα δυτικά προς τα
ανατολικά παίζει αρνητικό ρόλο στη συχνότητα και την ένταση της μεταφοράς
ψυχρών αερίων μαζών από τη Ρωσία προς την περιοχή μας. Αυτό γιατί τα βαρομετρικά
χαμηλά της Μεσογείου λειτουργούν ως «ελκυστές» των ψυχρών αερίων μαζών της Α-ΒΑ
Ευρώπης.
Κλείνοντας αυτό το άρθρο, θέλω να αναφερθώ και στην άποψη που λέει ότι στη
διάρκεια των χειμώνων των τελευταίων δεκαετιών αυξήθηκε η συχνότητα εμφάνισης
καιρού Β-ΒΑ ρεύματος, το οποίο, ως γνωστό, προκαλεί βροχές και με προϋποθέσεις
χιονοπτώσεις στα προσήνεμα ως αποτέλεσμα της ορογραφίας και του Αιγαίου ως
αποθήκης θερμότητας και υγρασίας. Αν, όπως αναφέρθηκε στα προηγούμενα, οι
υφέσεις κινούνται από τα δυτικά προς τα ανατολικά σε μεγαλύτερα από τα δικά μας
γεωγραφικά πλάτη, είναι λογικό με το πέρασμα
των ψυχρών μετώπων τους να εγκαθίστανται στα Β. Βαλκάνια υψηλές πιέσεις
που οδηγούν στην επικράτηση Β-ΒΑ ανέμων στην Ελλάδα. Το ζήτημα είναι να
ερευνηθεί αν ο αριθμός των υφέσεων που διασχίζουν την κεντρική Ευρώπη από τα
δυτικά προς τα ανατολικά έχει αυξητική τάση, κάτι που θα δικαιολογούσε την
αυξημένη συχνότητα εμφάνισης Β-ΒΑ ανέμων. Σε κάθε περίπτωση, δηλαδή έχει ή δεν
έχει αυξηθεί η συχνότητα επικράτησης Β-ΒΑ ρεύματος στη χώρα μας, ο καιρός που
προκαλεί δεν μπορεί να αναπληρώσει τον χειμερινό υετό της παλιάς κανονικότητας
του κλίματός μας.
Υ.Γ. Όσο για την εξέλιξη του καιρού τη νέα εβδομάδα, την Τετάρτη (21/1) αναμένονται πολλά νερά στις περισσότερες περιοχές της χώρας.

Πολύ κατατοπιστικη και ουσιαστική η ανάλυση του Δασκάλου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕξαιρετικό άρθρο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολλά νερά αλλά χιόνια δε βλέπετε? Η τα βάζετε και αυτό στο γενικό υετό για μη πέσετε έξω?
Προφανώς, το δεύτερο!
ΔιαγραφήΑπαξιώ να του απαντήσω
ΔιαγραφήΤι απαξιώνεις? Ερώτηση έκανα, βλέπω 6-7 παράγραφοι ενός εξαιρετικού άρθρου, ωραία ως εδώ... Βλέπω και μια συνεχόμενη κακοκαιρία που ήδη ξεκίνησε και θα συνεχισθεί, πλην Αττικής η κεντροβορεια χώρα κ όχι μόνο θα δοκιμαστεί και βλέπω 2 σειρές μόνο μια πρόγνωση, γενική εντελώς...και ρώτησα αν ο Κος Ζιακοπουλος δε βλέπει χιόνια ή τα εντάσσει στο γενικό υετό που γράφει....κ ο άνθρωπος με απάντησε κ τον ευχαριστώ κιόλας. Εσύ σαν τι να με απαντήσεις δηλαδή που απαξιώνεις κιόλας?
ΔιαγραφήΧαρακτηρίζεις το άρθρο εξαιρετικό ,συνεχίζοντας δε του λες ότι "κρατάει πισινή " ,εναρμονιζόμενος με την άποψη ότι "είναι εποχή των πισινών " που λέει και Ρένα Βλ. ΄.-
ΔιαγραφήΔάσκαλε , συγγνώμη για το αυτεπάγγελτο της παρεμβάσεως . ----====Π.Α.
Σε ειρωνεύτηκε δίνοντάς σου αυτήν την απάντηση, ανώνυμε
ΔιαγραφήΑνώνυμε των 10:28 μ.μ. "Η μετεωρολογία η εμή ουκ εστίν εκ του κόσμου τούτου" (Θεέ μου, συγχώρα με!)
ΔιαγραφήΟ ένας αναφέρεται για πισινους ( της εποχής προφανώς) ο άλλος ( εκ του λόγου Α. Μαντζαβίνος) αναφέρεται για την ειρωνία της απάντησης που όλοι κατάλαβαν εννοείται και από το δάσκαλο θα προτιμούσα να ακούσω για το καιρό της βδομάδας. Άντε να έρθει κανένας Αττικοχιονοκαιρος μπας και δούμε πρόγνωση μετά κ μόνο...Και επειδή κάποιοι θα προτιμήσουν να με απαντήσουν πιο κάτω δε θα ασχοληθώ εννοείται. Ευχαριστώ για το χρόνο.
ΔιαγραφήΑγαπητέ ανώνυμε των 10:28μ.μ. (17/1) το παρόν άρθρο δεν είναι πρόγνωση, αλλά μία ανάλυση του κ. Ζιακόπουλου για την κλιματική αλλαγή. Απλά, επειδή οι βροχές και οι καταιγίδες της Τετάρτης θα είναι έντονες και με διάρκεια έβαλε ένα υστερόγραφο, πριν αναφερθεί εκτενέστερα σε κάποια επόμενη ανάρτηση του στα συγκεκριμένα φαινόμενα. Αυτό κατάλαβα εγώ, τουλάχιστον.
ΔιαγραφήSnowdrifter
Μπα, για προειδοποιήσεις για δυνητικές πλημμύρες ετοιμάσου, προς το παρόν. Η πλάκα είναι ότι όλοι ασχολούνται με μια μέτρια ψυχρή εισβολή - προηγείται, βέβαια, κι ενώ έρχονται βροχές και καταιγίδες για τουλάχιστον μία ολόκληρη μέρα. Αυτή είναι η κλιματική αλλαγή. Το νερό του μήνα να πέφτει σε μια μέρα. Δεν έχει χιόνια στα πεδινά (και) φέτος. Από πλημμύρα σε ξεροβόρι και τούμπαλιν θα μας πάει ο φετινός χειμώνας.
ΔιαγραφήSnowdrifter
Η κακοκαιρία θα δώσει αρκετά χιόνια σε κεντρικά και βόρεια ακόμα και σε ημιπεδινά, αλλά πρόσκαιρα όμως, γιατί ο όποιος εγκλωβισμός στην κατώτερη ατμόσφαιρα θα κρατήσει για λίγο πριν περάσουμε σε βροχές και χιόνια στα ορεινά. Οπότε η γενική εικόνα, ναι, βροχερός καιρός θα είναι, με πιθανές εκπλήξεις αρχικά. Και όσο πιο μακριά από τον θερμότερο δυτικό κορμό, τόσο μεγαλύτερη η πιθανότητα. Πχ. ενώ η Καλαμπάκα θα έχει μεγάλες πιθανότητες για Στούπα, τα Ιωάννινα μάλλον βροχή μόνο. Παρόλη τη διαφορά του υψομέτρου. Τώρα για τα ειρωνικά σχόλια του τύπου "μην πέσετε έξω", τα αφήνω ασχολίαστα. Κύριε Ζιακόπουλε, ευχαριστούμε πολύ για την ακούραστη σοφία που μοιράζεστε. Δημήτρης, Μίσιγκαν ΗΠΑ
ΔιαγραφήΕυχαριστώ πολύ, Δημήτρη.
ΔιαγραφήΣτα του καιρού, στα Γιαννενα όντως είναι δύσκολο να χιονίσει, αλλά στην Κόνιτσα η προοπτική είναι καλύτερη. Για τη Θεσσαλία, νομίζω ότι θα χιονίσει αρκετά και μέσα στις πόλειςτων δυτικών περιοχών της. Τέλος, έχω την άποψη ότι σε αρκευές περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας το εγκλωβισμένο ψύχος θα "κρατήσει" πολλές ώρες.
Ακριβώς Δασκαλε, χωρις σύγκλιση αερίων μαζών διαφορετικών χαρακτηριστικών δεν υπάρχει προοπτική για έντονες κακοκαιρίες στη χώρα μας! Ευχαριστούμε για το υπέροχο άρθρο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣαφέστατος κ ακριβής όπως πάντα κ Ζιακοπουλε!! Δεν ξέρω όμως η από απογοήτευση η από αγωνία θα ήθελα να σας ρωτήσω αν συμβαίνει οι χειμώνες κ άλλων χωρών να έχουν αναλογικά τα ίδια χαρακτηριστικά !! Σταύρος από Βόλο !!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜηπως οι ανεμογεννήτριες που εχουν γεμισει τα βουνα μας και οχι μονο πιστευω οτι υπαρχουν και σε πολλες μεσογειακες χωρες ,αλλαζουν και διαμορφωνουν ενα αλλο τυπου καιρου πιο ξηρο?
ΑπάντησηΔιαγραφήΔηλαδή τα μοντέλα καιρού αναγνωρίζουν πόσες ανεμογεννητριες εχεις εκει κοντά και βγάζουν ανάλογο αποτέλεσμα. Λογικό μπυ ακούγεται!
ΔιαγραφήΘα μπορούσε να ισχύει εάν υπήρχε καμπυλότητα που θα ενίσχυε τα αέρια ρεύματα.
ΔιαγραφήΑλλά δεν γίνεται γιατί ως γνωστόν η γη είναι επίπεδη.
Πλάκα μας κάνεις;;;;
Ωχ Παναγία μου …
ΔιαγραφήΜα μόνο εδώ στην Ελλάδα καταστρέφουν όλα τα βουνά με ανεμογεννητριες. Στην δυτική Ευρώπη τα βάζουν σε υποβαθμισμένα οικοσυστήματα και χαμηλά υψομετρα
ΔιαγραφήΤέλειο το άρθρο σας κύριε Ζιακοπουλε. Ευχαριστούμε για τον πολύτιμο χρόνο σας που αφιερώνεται σε αυτό το μπλοκ για να μαθαίνουμε απλά και κατανοητά (όσο μπορούμε)τις χαοτικές διεργασίες που πραγματοποιούνται στη ατμόσφαιρα του πλανήτη μας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΦυσικά εξαιρετικό το άρθρο εγώ εψαχνα την απάντηση...γιατί για 4 χειμώνες...δεν έχουμε την ορθόδοξη καντάντη ανάπτυξη με εμποδισμό στην ΒΔ Ευρώπη....,τέτοιυς είδους αναπτύξεις...έχουμε την άνοιξη πλέον...όσο για τα μελλούμενα...κρατήστε τα νερά για το χιόνι μικρό καλάθι..τα μοντέλα αρχισαν να το λένε..."θωμάς"
ΑπάντησηΔιαγραφήΠού το είδες, "Θωμά"; Ίσα, ίσα τα μοντέλα αύξησαν τον υετό για την Τετάρτη σε επικίνδυνα επίπεδα. Εκτός κι αν εννοείς τα προσεχώς...
ΔιαγραφήSnowdrifter
Νομίζω ότι τα μοντέλα..δείχνουν...αρκετό υετό...κυρίως στην Πελλοπόνησο αλλά και Ανατολική Στερεά..και Αιγαίο γενικά...για χιόνι. πεδινό..θέλουμε πολλές προυποθέσεις που κατά την γνώμη μου δεν πληρούνται...μόνο πρόκσαιρες χιονοπτώσεις θα έχουμε στις πόλεις της Δυτικής Μακεδονίας..και ίσως της δυτικής Θεσσαλίας...εκτός..αν μεσολαβήσει κάποια σοβαρή αναστροφή ενδιάμεσα..αλλά και πάλι η εικόνα αυτήν δύσκολα θα αλλάξει."θωμάς"
ΔιαγραφήΓια τα προσεχώς..η Αμερική δεν δίνει σήμα..πολύ θετικό είναι το χιονοσκεπές..έδαφος της ΒΑ Ευρώπης και ότι στατιστικά...μπορεί ο εμποδισμός..της ΒΑ Ευρώπης..να μετεξελιχθεί σε Σκανδιναβικό....αλλά αυτά είναι υποθέσεις..."θωμάς"
ΔιαγραφήΑγαπητέ δάσκαλε Συγχαρητήρια για το άρθρο σου Μετά από αυτό το άρθρο πολλά στόματα ανόητων εθελούσιων κ κακεντρεχών θα κλείσουν .Αλλα τόσα δυστυχώς θα συνεχίσουν ,να λένε τις δικές τους θεωρίες Καλό βράδυ από Μυτιλήνη
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι δικά μου συγχαρητήρια και ευχαριστίες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕπισημαίνω αυτό με τους "ελκυστές". Εγώ αντίθετα , με τις φτωχές μου γνώσεις, θα ανέμενα να λειτουργούν ως εμποδιστές . ------======Π.Α.
Είναι μια φυσική διαδικασία, Πέτρο. Όπως ακριβώς την θερινή περίοδο "ελκύονται" οι ψυχρές αέριες μάζες τών ΒΑ Βαλκανίων από το θερμικό χαμηλό της Κύπρου.
ΔιαγραφήΕυχαριστώ τόσο εσένα όσο και τα υπόλοιπα παιδια -μηδέ του αγωνιούντος για τη μορφή του υετού της Τετάρτης ανώνυμου φίλου εξαιρουμένου- για τα καλά σας λόγια.
Σήμερα κ. Ζιακόπουλε, δώσατε "ρέστα" στο σύνολο των αναρτήσεών σας. Πολύ μου άρεσε και ο πρωτότυπος όρος "ελκυστές".
ΔιαγραφήΓιατί η γνώση πρέπει να μοιράζεται και ο δάσκαλος μας την μοιράζει με ευγένεια απλόχερα και αδιαμεσολάβητα… και ας του κάνουμε τη ζωή δύσκολη κι ας γκρινιάζουμε κάποιοι … Η ΟΥΣΙΑ ΜΕΝΕΙ και σε αυτό το μπλογκ-παρέα υπάρχει πολλληηηη ουσία
ΑπάντησηΔιαγραφήΥΓ: εύχομαι να ναι και πολλά τα νερά και βέβαια τα χιόνια έστω και για λίγο έστω και για την κεντροβορεια χώρα
Οι βροχές και οι καταιγίδες της Τετάρτης είναι, πάντως, επικίνδυνες. Θα έχουμε προβλήματα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤην Τετάρτη η σύγκλιση που θα προκληθει ανατολική Πελοπόννησο με το νοτιοανατολικό ρεύμα που θα σκάψει θερμές και πολύ υγρές μαζες από το νότιο Αιγαίο-κρητη με την πολύ ψυχρή μάζα που θα εμμένει στον κυρίως ηπειρωτικό κορμό της χώρας θεωρώ ακόμα δεν έχει αναγνωστεί στο έπακρο από τα μοντέλα. Η Αττική χρειάζεται προσοχή. Η Κρήτη και ειδικά η ανατολική που θα είναι στο μέγιστο του θερμού ξηρου τομεα είναι η αιτία που ο κ Ζιακοπουλος δεν μίλησε για πανελλαδική κακοκαιρία αλλά για τις περισσότερες περιοχές της χώρας θεωρώ. Η ανατολική Κρήτη έχει σημαντικό υετικό έλλειμμα και τα καταιγιδοφόρα νερά έχουν εκλείψει σχεδόν.
ΑπάντησηΔιαγραφήΈπρεπε να κάνουμε "επανάσταση" και να ακούσουμε τα εξ αμάξης κάποιοι που υποστηρίζαμε ότι στα ανατολικά προσήνεμα χιονίζει πλέον περισσότερο απ' ό,τι παλιότερα για να το παραδεχτείτε κ. Ζιακόπουλε. Μέχρι κι εσείς μας τη λέγατε μέχρι πρότινος.
ΑπάντησηΔιαγραφήSnowdrifter
Δεν είναι τόσο ότι χιονίζει περισσότερο εκεί, όσο ότι υπήρξαν χειμώνες που χιόνισε μόνο εκεί, κυρίως. Το πρόβλημα είναι ο ισχυρισμός, πως οι χειμώνες πηγαίνουν καλά διότι χιονίζει πιο συχνά (ας πούμε) σε Αττικοβοιωτίας, Εύβοια κτλ . Προσωπικά, εκεί διαφώνησα, με τον Βαγγέλη λ.χ.
ΔιαγραφήΚαλημέρα!
Δημήτρης ρ.
H "επανάσταση " επικράτησε ,και , ως γνωστόν , " επανάσταση επικρατούσα δημιουργεί δίκαιον".
ΔιαγραφήΆλλως πως : " και ο άγιος φοβέρα θέλει " . -----=======Π.Α.
ΔΕΝ χιονίζει περισσότερο στα ανατολικά προσήνεμα σε σχέση με παλαιότερα.
ΔιαγραφήΕσφαλμένη άποψη,μην λέμε τα ίδια.
Το ότι υπήρξε Ελπίδα και Μήδεια δύο σερί χρόνια με πολλά χιόνια έως τα πεδινά της Αθήνας δε λέει κάτι.
Χιονίζει Πεντέλη,Κηφισιά, Μελίσσια και άλλα Β.Π. όπως χιόνιζε πριν 20 και 30 χρόνια στην Αττική?
Δεν νομίζω.
Παντού μείωση υπάρχει,απλά στη βόρεια και κεντρική χώρα είναι μεγαλύτερη.
Φέτος,δεν έχει χιονίσει καλά καλά ούτε στην Πάρνηθα και φτάσαμε 20 Γενάρη.
Για ποια χιόνια μιλάμε...
Συμφωνώ απόλυτα. Το ότι χιόνισε τα έτη 2021,2022,2023 δεν σημαίνει ότι υπάρχει μοτίβο αύξησης των χιονοπτώσεων στα ανατολικά. Το 2024 και το 2025 για παράδειγμα δεν έκανε σχεδόν τίποτα. Απλά στη βόρεια Ελλάδα πήγαμε πολύ απότομα στο απόλυτο τίποτα.
ΔιαγραφήΌπως Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα, έτσι και ανατολικά προσήνεμα δεν είναι μόνο η Αττική, παίδες.
ΔιαγραφήΣυμφωνώ και εγώ, είναι τελείως ανακριβές ότι χιονίζει αλλά και ότι (όσον αφορά ειδικά την βόρεια Κρήτη) βρέχει περισσότερο στα ανατολικά προσήνεμα τα τελευταία χρόνια. Αντίθετα, εμάς πλήττει περισσότερο η βροχοπενία μέχρι τα όρια της ξηρασίας. Νομίζω πάντως ότι αυτή η συζήτηση / σύγκριση δεν έχει νόημα, η κλιματική αλλαγή είναι προφανής σε όλη τη χώρα και όχι μόνο.
ΔιαγραφήΕπιτέλους ο καιρός μας,για εδώ ,από χθες το βράδυ καλές ποτιστικες βροχές συνεχόμενες , χιονοπτώσεις ξεκινούν από τα 600 Μ και πάνω ,μετά από μεγάλο διάστημα απουσίας βροχών και παρατεταμένης ανομβρίας οι πηγές είχαν στερέψει,θεωρώ θα έχουμε και συνέχεια τις επόμενες ημέρες,ο καιρος θύμισε κάτι από τα παλιά εδώ , Χρήστος Όθρυς
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα σας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚυρίες και κύριοι, το Πήλιο πήρε μπρος, θα χιονίζει μέχρι τον Φλεβάρη εκεί.
Καλημέρα σας. Ο Χορτιάτης χωρίς ούτε μια μέρα χιόνι 18 Γενάρη, έχω σταματήσει να ελπίζω εδώ και έξι χρόνια, η κλιματική αλλαγή είναι εδώ και όποιος δεν το βλέπει έχει πρόβλημα, που είναι τα χρόνια που κοιμόσουν το βράδυ και το πρωί ξυπνούσες και ήταν όλα άσπρα;;; Τι μένει μόνο οι αναμνήσεις και ευτυχώς που εμείς οι μεγαλύτεροι σε ηλικία τα ζήσαμε αυτά. Ελπίζω να αλλάξει κάτι στο μέλλον αν και πολύ δύσκολο. Γιάννης Θεσσαλονίκη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα σε όλους! άλλο ένα εξαιρετικό άρθρο Κύριε Ζιακόπουλε, ευχαριστούμαι! το Πήλιο είναι να μην πάρει μπρος, θα βάλει πολύ χιόνι έως την Τετάρτη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠαναγιώτης
Εγώ τα πράγματα τα ήξερα πολύ απλά ψυχρή εισβολή από τα βόρεια-βορειοανατολικά κι συστήματα από τα δυτικά με βορειοανατολική κίνηση και το πρωί ξυπνούσαμε σε λευκό τοπίο στην Θεσσαλονίκη, αυτό έχει εκλείψει τα τελευταία χρόνια.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστούμε πολύ κ.Ζιακοπουλε!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚώστας, Χαλκίδα
Την Τετάρτη, πάνω από τον Περιφερειακό στην Θεσσαλονίκη θα χιονίσει
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτον κ. Σιμούλη, παρακαλώ!
ΔιαγραφήΓια την πολη τις θεσσαλονικης υπαρχει καποια ελπιδα για χιονι
ΑπάντησηΔιαγραφήΚυριε ζιακοπουλε
Κι εσείς στον κ. Σιμούλη!
ΔιαγραφήΚαλημέρα. Κλιματική αλλαγή είναι το ότι δε χιονίζει στα πεδινά τόσο συχνά όσο παλιά ή ότι και τα βουνά μας πάσχουν από αχιονία;
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι αυτά και τα άλλα, ορατά και αόρατα!
ΔιαγραφήΧρόνια πολλά στον Θάνο τον Ρόδιο και στους λοιπούς φίλους που σήμερα γιορτάζουν.
ΑπάντησηΔιαγραφήΧρόνια πολλά Θάνο! Μου διαφεύγει αυτή τη στιγμή αν έχουμε και άλλον στο blog .
ΑπάντησηΔιαγραφήΧρόνια πολλά και καλά στον Θάνο, έναν πολύ ωραίο τύπο από την όμορφη Ρόδο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα ευχηθούμε να έχει αίσιο τέλος και η επιχείρηση απεγκλωβισμού οκτώ ορειβατών, που είναι σε εξέλιξη στον Ταϋγετο.
Snowdrifter
Ευχαριστούμε κύριε Ζιακόπουλε.
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα λέγατε κιόλας πως τα τελευταία χρόνια ότι έχουμε και βαθύτερα rossby waves που οδηγούν σε πιο πολύ μεσημβρινή κυκλοφορία λόγω αρκτικής θέρμανσης με έξοδο της σκάφης στην ανατολική μεσόγειο, για αυτό και η παράδοξη "διατήρηση" των ΒΑ καιρών; Άξιο αναφοράς και το μοτίβο θερμή Αρκτική-ψυχρή Ευρασία που μου φαίνεται ότι τα επηρεάζει.
Μάριε, είμαι πολύ επιφυλακτικός με τη θεωρία περί της τάσης συχνότερης εξασθένησης του πολικού αεροχειμάρρου λόγω της ελάττωσης της θερμοκρασιακής διαφοράς μεταξύ της αρκτικής και των μέσων πλατών που οδηγεί σε συχνότερες εκροές πολικών αερίων μαζών προς τα μέσα πλάτη.
ΔιαγραφήΑκόμα, όμως, και αν η συγκεκριμένη θεωρία ισχύει και οδηγεί σε συχνότερες μεσημβρινές εκροές, θα πρέπει να αποδειχθεί η προτίμησή τους στην Α. Μεσόγειο.
Ευχαριστώ για την απάντηση σας. Τώρα έβλεπα κιόλας σχετικά νέα βιβλιογραφία που θεωρεί ότι ένα "υβριδικό σχήμα" φαίνεται πιο πολύ να επηρεάζει τους αεροχειμάρρους με μάχη επιπτώσεων μεταξύ τροπικών και πόλων με τοπικές και χρονικές μεταβλητότες. Το πρόβλημα είναι ότι δεν ξέρουμε προς τα πού οδεύουμε ακριβώς
ΔιαγραφήΣτα Γιάννενα έχουμε ήλιο χωρίς να υπάρχει σύννεφο στον ουρανό στο Μέτσοβο έχει συννεφιά και στο χιονοδρομικο χιονίζει είναι απο τα παράξενα που συμβαίνουν στον νομό Ιωαννίνων όταν ο καιρος είναι απο ανατολικά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΧρόνια πολλά στους εορτάζοντες Αντώνη χτες,και Θάνο σήμερα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα έχετε υγεία και πολλές χαρές στη ζωή σας!
Δάσκαλε,τι να πω για αυτήν την ανάρτηση?
Τα είπαν οι υπόλοιποι.
Αυτά τα ευανάγνωστα άρθρα γνώσης σας είναι όλα τα λεφτά.
Στα καιρικά τώρα και όσον αφορά το Σαββατοκύριακο,νομίζω ότι τα πράγματα κύλησαν ακριβώς όπως τα περιμέναμε.
Δεν θα μιλήσω ακόμη για το ποιες πεδινές περιοχές μπορούν να χιονιστούν το διάστημα από Τρίτη απόγευμα έως και Τετάρτη.
Για Θεσσαλονίκη θα αφήσω τους "ειδικούς" Χρήστο και "Θωμά" που ζουν εκεί.
Θα ήθελα να εστιάσω στο πεδίο των ανέμων για το διάστημα Δευτέρα βράδυ έως και Τετάρτη,όπου κατά τη γνώμη μου θα χρειαστεί μεγάλη προσοχή σε πολλές περιοχές και κακώς οι περισσότεροι δεν δίνουν σημασία(έντονη ορίζοντα και κατακόρυφη βαροβαθμίδα λόγω του αντικυκλώνα ψύχους των ανατολικών Βαλκανίων-Μαύρης Θάλασσας και του βαθέος χαμηλού μεταξύ Τυνησίας Σικελίας).
Περιοχές που προοδευτικά οι άνεμοι από αύριο το απόγευμα και μετά θα φτάσουν τα 8 με 9 μποφόρ:
Ορεινή ημιορεινή Πίνδος.
Θάλασσα Κυθήρων και μεταξύ Πελοποννήσου Κρήτης.
Κεντρικό και νότιο Ιόνιο.
Έξοδος πατραϊκού κόλπου και μεταξύ Αιτωλοακαρνανίας Αχαΐας.
Στο τόξο μεταξύ κεντρικού Ιονίου και στενό Ρίου Αντιρρίου με τις όμορες περιοχές τους,όπως και στα νότια ανοιχτά τμήματα της Πελοποννήσου,δεν αποκλείεται να δούμε μέγιστες ριπές ανέμων ακόμη και 10,ίσως και 11 μποφόρ,οπότε δείξτε την απαραίτητη προσοχή.
Εννοείτε ότι θα υπάρξει απαγόρευση απόπλου.
Την Τετάρτη τέλος,εξασθενούν σταδιακά οι θυελλώδεις άνεμοι στα δυτικά νοτιοδυτικά και το Ιόνιο,παράλληλα όμως,νότιας διεύθυνσης άνεμοι εντάσεως 8 με 9 μποφόρ θα πλήξουν το μεγαλύτερο τμήμα του Αιγαίου.
Φώτη για τα μελλούμενα έως και πρώτες μερες Φλεβάρη, πιστεύεις μπορεί να είναι καλή η κυκλοφορία για κάτι χειμωνιάτικο η ο αζορ δεν θα μας κάνει ακόμα το χατίρι να ανέβει
ΔιαγραφήΝίκος
Δυστυχώς αγαπητέ Νίκο και με όσα στοιχεία τσέκαρα,ισχυρά Ατλαντικά χαμηλά μέχρι τέλους!
ΔιαγραφήΟπότε δεν χρειάζεται να πούμε κάτι παραπάνω για τα χιόνια χαμηλών υψομέτρων.
σ ευχαριστώ πολύ Φώτη , αν και ελπίζω να λες για μέχρι τέλος του μήνα και όχι τέλος του χειμώνα γιατί καήκαμε χαχαχα
ΔιαγραφήΝίκος
Χρόνια πολλά σε όλους τους εορτάζοντες από την ηλιόλουστη Κόνιτσα
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε ευχαριστώ Φώτη για τις ευχές Χρόνια πολλά στον Θάνο κ σε όλους τος εορτάζοντες
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα κύριε Ζιακόπουλε και σε όλους τους φίλους του μπλόγκ! Στην δυτική Λεσβο έχουμε χιονόνερο και στα ορεινά ασθενείς χιονοπτώσεις.. Χρόνια πολλά και Ευλογημένα στους Θανάσηδες!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔιαβάζει κάποιος το άρθρο του δασκάλου και εκτός της γνώσης που κερδίζει νοιώθει και ότι ο κόσμος γύρω του έχει ανέβει επίπεδο. Διαβάζει κατόπιν και ορισμένα -ελάχιστα ευτυχώς- σχόλια και προσγειώνεται στη πραγματικότητα. Αρχίζω και πιστεύω ότι κάποιους πρέπει να τους ψεκάζουν!
ΑπάντησηΔιαγραφήΧρόνια πολλά στους εορτάζοντες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠροάστια Θεσσαλονίκης τελευταίες μέρες νιφάδες από εδώ νιφάδες από εκεί και όλο μας κοροϊδεύει.
Περιμένουμε μια καλή σύγκλιση την Τετάρτη γιατί το κρύο υποχωρεί και αφήνει πεδινά και ημιορεινά.
Αν μας κάνει την χάρη βλέπω αρκετά εκατοστά από 300μ και άνω!
Εύχομαι καλή εβδομάδα!
Είναι αλήθεια πως την τελευταία δεκαετία είχαμε αρκετά συχνά χιόνια στα .προσηνεμα. Θυμάμαι όμως και την αχιονη δεκαετία του 90. Από το 1992 είδαμε χιόνι το 2001 αν δεν κάνω λάθος.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυγχαρητήρια και από εμένα για το εξαίρετο άρθρο σας κύριε Ζιακόπουλε, μόλις το διάβασα. Νομίζω ότι παλαιότερα από εσάς είτε στο βιβλίο σας ή από κάπου αλλού δεν είμαι σίγουρος είχα διαβάσει ότι η μετατόπιση των τροχιών των μετωπικών υφέσεων προσδιορίζεται ήδη μεσοσταθμικά στα 400 χιλιόμετρα βορειότερα, διορθώστε με αν κάνω λάθος
ΑπάντησηΔιαγραφήΟπότε οι "παλιοί χειμώνες" μπορεί να επιστρέψουν σε μια γενιά από τώρα, που η μέση θερμοκρασία του πλανήτη θα έχει περάσει τους 2 βαθμούς, όπως δείχνουν οι μελέτες;
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν θα ποντάρω σε αυτό...
Δημήτρης ρ.
Καλησπέρα και Χρόνια Πολλά με Υγεία σε όσους γιορτάζουν. Εκείνο που μπορεί να παρατηρηθεί στα καιρικά είναι η ανυπαρξία του αντικυκλώνα των Αζόρων. Υπάρχει εξήγηση παρόλο που δεν υφίσταται ούτε ισχυρή ζωνική ούτε σφιχτός πολικός στρόβιλος; Ευχαριστώ
ΑπάντησηΔιαγραφήΜήπως γίνεται οι συντοπίτες μου Χρήστος και Θωμάς να επισπεύσουν την απάντηση για την Τετάρτη στην Θεσσαλονίκη έχουμε αγωνία έστω και νιφάδες στο κέντρο ευχαριστώ πολύ το όνομα μου Χαρίτωνος Δημήτρης καλο βραδυ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΟύτε καν για κέντρο Θεσσαλονίκης φίλε..
ΔιαγραφήΜπες στο ΕΑΑ/meteo να δεις τις νιφάδες και τη χιονόπτωση στη Θεσσαλονίκη. Βέβαια (ξεκάθαρη δήλωση επιφύλαξης) τη ψηφιακή χιονόπτωση στο meteo την έχουν δει άπειρες φορές… οπότε κοιτα έξω από το παράθυρο κι αν μας κάτσει έκατσε. Λογικά από περιφερειακό και πάνω θα χιονίσει
ΔιαγραφήΕίπαμε προχθές: 36 ώρες πριν την έναρξη του υετού η πρόβλεψη χιονιού για τα πεδινά. Άρα, δίνουμε ραντεβού για αύριο το απόγευμα.
ΔιαγραφήAγαπητέ Χαρίτωνα...καλησπέρα. και καλώς ηρθες....!!...Αν και...εξουσιοδοτημένος είναι ο κ.Χρήστος....η απάντηση είναι απλή...τώρα στο Επταπύργιο στα 150 μέτρα έχω 3 βαθμούς...θεωρώ αδύνατο την Τετάρτη ...όπου το ψύχος θα είναι σε αποδρομή....να έχουμε χαμηλότερη...θερμοκρασία...επομένως..βροχή..ελπίζω αξιόλογη...Ανατολικά της Πίνδου....Δυτ.Μακεδονία..και ίσως Δυτ. Θεσσαλία...μακάρι να αποτύχω."θωμάς"
ΑπάντησηΔιαγραφήυ.γ. Νομίζω ο κ.Χρήστος ως πιο μεθοδικός θα περιμένει τις 36 ώρες για πρόγνωση."θωμάς΄΄
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό βράδυ κύριε Ζιακόπουλε....
ΑπάντησηΔιαγραφήΜόλις διάβασα το άρθρο του κου Ζιακόπουλου κ πραγματικά με χαλάρωσε μετά από μια μέρα με φαγοπότι κ αρκετά τηλέφωνα. Πόσο απλά κ όμορφα μπορούν κ εξηγούνται κάποια πράγματα! Ευχαριστώ όλους σας για τις ευχές
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα σας. Στο Πήλιο, από εκεί που δεν λειτουργούσε το χιονοδρομικό λόγω αχιονίας, τώρα δεν θα λειτουργεί λόγω υπερχιονίας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΒρε Χρήστο αυτά τα ανατολικά προσήνεμα τι σου είναι… το αιγαίο δίπλα και τα προικίζει με χιόνιιιιιι
Διαγραφήhttps://e-almyros.gr/2026/01/19/allagi-klimatikis-symperiforas-kai-metatopisi-tis-cheimerinis-periodoy/
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολυ σωστο και σημαντικο ποστ! Μακαρι να ακουγοταν ευρεως πανελλαδικως καπως. Σε μια εκπομπη στην τηλεοραση πχ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο λεω και με την ευκαιρια των προσφατων προσπαθειων για να μας πεισουν για το αντιθετο, του πρωην διευθυντη ΕΜΚ της ΕΜΥ, του κ Κολυδα οπου εχει επιδοθει σε μια προσπαθεια τις τελευταιες μερες και εβδομαδες τελευταια να μας πεισει οτι ολα ειναι κανονικα, ολα ειναι μια χαρα, κλπ. Το τελευταιο του ποστ εχει και την λογικη οτι δεν υπαρχει θεμα κλιματικης αλλαγης αφου πχ προ 40 εκατομμυριων ετων η γη ηταν 8 °C θερμοτερη απο τωρα σε μεση παγκοσμια θερμοκρασια(που πραγματι ισχυει, αφου ομως ημασταν σε εποχη θερμοκηπιου σε σχεση με την εποχη των παγετωνων που ειμαστε τωρα(στην μεσοπαγετωνικη περιοδο της)), οπότε δεν υπαρχει λογος να ανησυχουμε, παλι με χρόνια με καιρους σε καμια 10ρια εκατομμυρια χρόνια παλι δικα μας θα 'ναι! Αυτο ειναι το ολο ποιντ και δεν μπορω να ξεγελαστω απο τις ενδιαμεσες σαλτσες καθως και παραθεση πιο νορμαλ(και σωστων) προτασεων.
Εχω αναφερθει σε αυτο το θεμα κυριολεκτικα εκατομμυρια φορες οπότε δεν θα το αναλυσω παραπανω, αλλά θα ξαναδωσω το παραδειγμα των κυματων της θαλασσας, οτι και προ δισεκατομμυριων ετων και προ εκατομμυριων ετων η θαλασσα παντα ειχε κυματα απο φυσικες αιτιες(ανεμος), αλλά αν κολυμπαμε μια μερα και περασει ενα γρηγορο ταχυπλοο στα 30 μέτρα απο εμας, και σηκωσει 3 μέτρα κυμα, θα ειμαστε αραγε τοσο στενομυαλοι ή υποκριτες να πουμε οτι δεν "σηκωσε το κυμα το ταχυπλοο μην λεμε βλακειες, η θαλασσα παντα ειχε κυματα."?
Οπότε μιας που ειστε απο τους πιο διασημους μετεωρολογους, σωστε την λογικη, κανοντας περισσοτερα τετοια ποστ παροτι πλεον επρεπε να ειναι αυτονοητα καποια πραγματα.
Να δωσω και εδω κατι που ειχα βαλει αλλου προ 2 εβδομαδων, ετσι και αλλιως ολα τα δεδομενα ειναι αμειλικτα, η θερμανση εχει εισχωρησει σε καθε μηνα με ΙΣΟΠΕΔΩΤΙΚΟΥΣ ρυθμους, σε Ελλαδα, Ευρωπη αλλά και παγκοσμιως, σε πολεις, χωρια, πεδινα, ημιορεινα, βουνα, θαλασσες, ελευθερη ατμοσφαιρα πολυ ψηλα, αλλά ας δουμε για νομό Αττικης και Θεσσαλονικης σε Ελλαδα, 2 συγκεκριμενες τιμες θερμοκρασιων.
Το πόσες ημερες επισκεφθηκε καθε νομό στην ισοβαρικη επιφανεια των 850 hPa(περιπου 1400-1550 μέτρα ψηλα συνηθως), σε καθε χειμερινη περιοδο(Οκτωβρη-Απριλη) αερια μαζα με θερμοκρασια 0 °C ή χαμηλοτερη, αλλά και πόσες ημερες σε καθε περιοδο Νοεμβριου-Μαρτιου επισκεφθηκε καθε νομό αερια μαζα με θερμοκρασια +10 °C ή υψηλοτερη.
Νομός Αττικης:
https://i.ibb.co/jPtzx0D8/Attiki-0at850h-Pa.jpg
Νομός Θεσσαλονικης:
https://i.ibb.co/8ndj67c5/Thess-0at850h-Pa.jpg
Τα δεδομενα παροτι αυτονοητα πλεον, ειναι τρομαχτικα. Οι ψυχρες εισβολες μειωνονται με δραματικο ρυθμο πλεον και οι θερμες εισβολες αυξανονται με μεγαλο ρυθμο.
Ετσι οπως το παει σε καμια 20-30 χρόνια, το 0 °C θα επισκεπτεται τα νότια κοντα στις 0 φορες(καθολου δηλαδη).
Τα δεδομενα ειναι απο ERA-5 reanalysis.
ΥΓ: Απομακρυνθηκα απο το να γραφω(οχι να διαβαζω) στο μπλογκ λογω της φυσης μου να μην αντεχω να βλεπω παραλογισμους(για τα σχολια αναφερομαι οχι για τα ποστ φυσικα) και να πρεπει να τους διορθωνω(να υπερασπιζω την λογικη), με ολα αυτα τα λανθασμενα που ακουγονται απο καποιους, για τα κλιματικα και για το κλιμα αλλά και τα καιρικα, και δεν αντεχω. :)
Υστερογραφο-2:
ΔιαγραφήΘα ειμαι μαλλον απο τους λιγους τυχερους σε αυτην την κακοκαιρια που θα δει (κανονικο) χιονι σε χαμηλα υψομετρα, μιας και εδω στα 340 μέτρα των προαστιων της πολης της Θεσσαλονικης αναμενονται καποιες χιονοπτωσεις την Τεταρτη, με αθλιες θερμοκρασιες ψηλοτερα(-2 °C και -1 °C στα 850 hPa) αλλά ελπιζουμε οι ψυχρές αεριες μαζες που εχουν εγκατασταθει να μην μας εγκαταλειψουν πολυ γρηγορα με την ραγδαια ανοδο του θερμου μετωπου που θα τα σαρωσει ολα. Αναμενουμε λοιπον συνδυασμο αυτων και χιονοπτωσεις αλλά πιθανοτατα και χιονοστρωσεις 2-10 ποντους. Ακομα φοβαμαι βεβαια με προχωρησει περαιτερω το θερμο μετωπο και μεινω με σκετες βροχες. :)
Θερμοκρασια -3.7 °C ελαχιστη σημερα αλλά ζέστανε τωρα λογω του ηλιου και εχει +2.1 °C.
Χιονισε και χθες βεβαια(πολυ ασθενεις χιονοπτωσεις) για καμια ωρα αλλά και προχθες(ασθενεις χιονοπτωσεις ως μετριες) για κανα 4ωρο αλλά μιλαω για "κανονικο χιονι", να στρωσει δηλαδη κατω στο εδαφος καποια ποσοτητα.
Επισης κυριε Ζιακοπουλε μια ερωτηση:
Το χαμηλο που ερχεται απο Τριτη βραδυ και Τεταρτη, με τι μετωπο κακοκαιριας θα επηρεασει την Ελλαδα, αρχιζοντας φυσικα απο τα ΝΔ της?
Με θερμο μετωπο ή με ψυχρο?
Θεωρω τετριμμενο και αυτονοητο βασει διαταξης οτι θα ειναι με θερμο μετωπο, ισως και ακολουθουμενο απο ψυχρο απο πισω, αλλά το αρκετα μεγαλους παχους θερμο μετωπο ειναι η κυρια αιτια της κακοκαιριας οπου και θα ανεβασει τα υψομετρα χιονοπτωσεων κατακορυφα σε νότια και ανατολικη Ελλαδα, αλλά το MetOffice περιεργως δινει οτι το περασμα θα ειναι ψυχρου μετωπου!
Διαφωνουν οι του KNMI και της Τουρκικης MGM και δινουν προφανως το σωστο, οτι ειναι θερμο μετωπο.
Metoffice:
https://i.ibb.co/HpYLXKDb/BRAEU-60-179.png
Συμφωνώ! Πάντως, στο συγκεκριμένο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής,η "γραμμή" της ιστοσελίδας αυτής είναι ξεκάθαρη και δεν αλλοιώνεται από σχόλια αντίθετα. Ο καθένας έχει την γνώμη του αλλά η επιστήμη με τις αποδείξεις της είναι μία.
ΔιαγραφήΔημήτρης ρ.
Ξεχασα και τις φορες που ηρθαν +10 °C την περιοδο Νοεμβρη-Μαρτη:
ΔιαγραφήΝομός Αττικης:
https://i.ibb.co/5hDwLTf6/Attiki-10at850h-Pa.jpg
Νομός Θεσσαλονικης:
https://i.ibb.co/dwMSz8DB/Thess-10at850h-Pa.jpg
Νομίζω, Γιώργο, ότι το MetOffice κάνει λάθος. Αυτό που σε δεύτερη φάση (μεσημέρι-απόγευμα Τετάρτης) μπορεί να γίνει στα ΝΔ είναι μια θερμή σύσφιξη.
ΔιαγραφήΚατά τα άλλα, το εύκολο και το πολύ φανερό είναι το θερμό μέτωπο, αλλά παίζουν πολύ οι συγκλίσεις που θα μπλοκάρουν την προς τα Β-ΒΔ κίνηση του θερμού μετώπου.
Klimatiki Akrida, τι γίνεται με τα αποθέματα νερού της Αθήνας; Έχει βελτιωθεί η κατάσταση;
ΑπάντησηΔιαγραφή