Πού θα πάει; Θα έρθει και το καλοκαίρι!


Στη διάρκεια του νέου εικοσιτετραώρου (Πέμπτη) οι συνθήκες θα είναι και πάλι ευνοϊκές για την εκδήλωση βροχών και τοπικών καταιγίδων κυρίως στη Μακεδονία, τη Θράκη, το ΒΑ Αιγαίο και τη Δ. Ελλάδα. Την εικόνα του καιρού θα συμπληρώνουν οι δυτικών διευθύνσεων ενισχυμένοι άνεμοι και οι χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες ιδιαίτερα στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια. Την Παρασκευή (29/6), τοπικές βροχές και καταιγίδες μικρής διάρκειας αναμένονται στη δυτική και τη βόρεια Ελλάδα καθώς και στα νησιά του Α-ΒΑ Αιγαίου. Οι άνεμοι θα πνέουν Δ-ΒΔ 4 με 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο. Το Σαββατοκύριακο (30/5-1/7), ο καιρός θα είναι γενικά καλός, αν και δεν θα λείψουν οι τοπικές βροχές στα ηπειρωτικά και κυρίως στα ορεινά το απόγευμα. Οι άνεμοι δεν θα ξεπεράσουν τα 5 μποφόρ και η θερμοκρασία θα ανέβει λίγο ακόμα.

Πέμπτη, 28 Ιουνίου 2018


ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 28-6-2018

Βόρεια Ελλάδα:
Βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Άνεμοι ΝΔ έως ΒΔ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 13 έως 24 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Άστατος καιρός με τοπικές βροχές και καταιγίδες κατά περιόδους. Άνεμοι ΒΔ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 15 έως 25 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως το απόγευμα. Άνεμοι Δ-ΒΔ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 16 έως 27 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Τοπικές βροχές και καταιγίδες κυρίως στο ανατολικό και το βόρειο Αιγαίο. Άνεμοι Δ-ΝΔ 5 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 18 έως 27 βαθμούς.

Αττική:
Πιθανοί όμβροι κυρίως στα βόρεια. Άνεμοι Δ-ΒΔ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 18 έως 27 βαθμούς.

Θεσσαλονίκη:
Βροχές και τοπικές καταιγίδες κυρίως τις πρωινές ώρες. Άνεμοι ΒΔ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 17 έως 23 βαθμούς.

12 σχόλια:

  1. Χειμωνιάτικου τύπου ήταν και το κύμα σήμερα στο Θυμάρι. Τα πιο μεγάλα κύματα που έχει φέρει τα τελευταία χρόνια ο νοτιάς τον Ιούνιο και μία από τις ελάχιστες φορές που δεν φαινόταν ο βυθός τέτοια εποχή. Άλλα είναι, βέβαια, τα πραγματικά δυσάρεστα στη θάλασσα. Για παράδειγμα η περιπέτεια 234 ανθρώπων που διέσωσε το πλοίο της ανθρωπιστικής οργάνωσης Lifeline, που έμεινε, όμως, καθηλωμένο για μία εβδομάδα, μέχρι να του επιτραπεί να δέσει στη Μάλτα, όπως γράφει η Le Monde. Αυτό ανακοίνωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Giuseppe Conte, ο οποίος ανέφερε ότι μίλησε με τον Μαλτέζο πρόεδρο Muscat και το πλοίο Lifeline θα δέσει στη Μάλτα. H μαλτέζικη κυβέρνηση ανακοίνωσε από την πλευρά της ότι θα πάρει μέτρα ενάντια στο πλοίο, που αγνόησε οδηγίες, οι οποίες του δόθηκαν από τις ιταλικές αρχές με βάση το διεθνές δίκαιο. Αλλά και ο Conte υποστήριξε ότι στο Lifeline θα γίνει έρευνα για να επιβεβαιωθεί η εθνικότητά του και ο σεβασμός στους κανόνες διεθνούς δικαίου από το πλήρωμά του.

    Το Lifeline είναι ένα σκάφος 30 μετρών, που έχει το ίδιο όνομα με γερμανική μη κυβερνητική οργάνωση, αλλά φέρει ολλανδική σημαία. Στο κατάστρωμά του οι μετανάστες υπέφεραν από τη ζέστη και τις συνθήκες υγιεινής, που γίνονταν όλο και χειρότερες, καθώς παρέμεναν για μέρες καθηλωμένοι στη θάλασσα. Δεν υπάρχει χημική τουαλέτα, μόνο τρία μικρά W.C. σε κακή κατάσταση και τα χρησιμοποιούσε όλος ο κόσμος. Ο κυβερνήτης άνοιξε τελικά τις τουαλέτες του πληρώματος, αλλά μόνο για 44 γυναίκες και παιδιά που στήνονταν στην ουρά. Η Γαλλία θα είναι μία από τις έξι χώρες που θα φιλοξενήσουν μερικές δεκάδες μετανάστες έκαστη. Πρώτη είχε προσφερθεί η Πορτογαλία να φιλοξενήσει μετανάστες, ωστόσο, ο υπουργός Εσωτερικών Eduardo Cabrita δεν ξεκαθάρισε πόσους. Η Πορτογαλία, πάντως, πολλές φορές έχει δείξει καλή διάθεση για να φιλοξενήσει μετανάστες και πρόσφυγες.

    Η Ιταλία θα σεβαστεί από την πλευρά της τον κανόνα σύμφωνα με τον οποίο όσοι αποβιβάζονται στις ιταλικές, ισπανικές, ελληνικές και μαλτέζικες αρχές, αποβιβάζονται στην Ευρώπη, κι έτσι θα φιλοξενήσει κάποιους μετανάστες από το Lifeline. O Εmmanuel Macron άσκησε, ωστόσο, σκληρή κριτική για τη γερμανική ΜΚΟ Lifeline, υποστηρίζοντας ότι παίζει το παιχνίδι των διακινητών και ότι η παρέμβασή της ήταν ενάντια στους κανόνες και τις λιβυκές αρχές. "Δεν μπορούμε να ανεχτούμε για καιρό αυτή την κατάσταση και να μην υπάρχει κανένας έλεγχος στο όνομα του ανθρωπισμού, γιατί τελικά παίζουμε το παιχνίδι των διακινητών" ανέφερε ο Γάλλος πρόεδρος που υπενθύμισε ότι η Ευρώπη θέλει να ενισχύσει τη συνεργασία της με τις λιβυκές αρχές για να μειώσει τις μετακινήσεις. "Η Ευρώπη θα αναλάβει ό,τι της αναλογεί και τίποτα παραπάνω, δεν θα γίνει ένα νέο Ελντοράντο". Η Μάλτα, εξάλλου, δεν δέχτηκε το Aquarius, ούτε χωρίς μετανάστες, κι έτσι το σκάφος της SOS Μediterranee έδεσε στη Μασσαλία για κάποιες τεχνικές αναβαθμίσεις.
    https://www.lemonde.fr/europe/article/2018/06/26/le-navire-humanitaire-lifeline-accostera-a-malte_5321515_3214.html
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπράβο στη Ν. Κορέα! Αν και αποκλεισμένη, από τη στιγμή που η Σουηδία κέρδιζε άνετα το Μεξικό, νίκησε τη Γερμανία με 2-0 στις καθυστερήσεις και την άφησε εκτός μουντιάλ. Στο μεταξύ ο συμπαθέστατος κατά τα άλλα εκφωνητής της ΕΡΤ, έλεγε ότι η Γερμανία χρειαζόταν 2-0 για να προκριθεί, ενώ της αρκούσε το 1-0, αφού στην τριπλή ισοβαθμία θα υπερτερούσε του Μεξικού (ακόμα και με 1-0 να έχαναν οι Λατινοαμερικάνοι από τους Σουηδούς, όχι με 3-0 που ηττήθηκαν τελικά). Κι εκεί που έφτασαν οι καθυστερήσεις και όλοι περίμεναν να βάλουν το γκολ οι Γερμανοί, χτύπησαν δις οι Νοτιοκορεάτες. Αυτά δεν γίνονται ούτε στο σινεμά...
      Βαγγέλης Σπανός

      Διαγραφή
    2. Αν αληθεύει οτι πρώτη φορά αποκλείεται η Γερμανία από τη φάση των ομίλων, η σημερινή ήττα της από την Κορέα ισοδυναμεί, τηρουμένων των αναλογιών, με το κάζο της δικής μας Εθνικής με τα νησιά Φερόε.

      Διαγραφή
    3. Στο προηγούμενο Μουντιάλ το 2014 το ιδιο συνέβη και με την Ισπανία που είχε κατακτήσει το Κύπελλο το 2010 τωρα συνέβη στην Γερμανία.

      Διαγραφή
    4. Ναι, για πρώτη φορά αποκλείστηκε από τη φάση των ομίλων η Γερμανία. Ως παγκόσμιες πρωταθλήτριες είχαν επίσης αποκλειστεί η Γαλλία το 2002 (το είχε πάρει το 1998) και η Ιταλία το 2010 (το είχε κατακτήσει το 2006) από τον πρώτο γύρο του μουντιάλ. Και γενικότερα δύσκολα διακρίνεται κάποια ομάδα που κερδίσει το παγκόσμιο κύπελλο στην αμέσως επόμενη διοργάνωση. Το ριπίτ έχει κάνει μόνο η Βραζιλία (1958 - 1962), ενώ εκείνα τα χρόνια είχε κατακτήσει 3 στα 4 μουντιάλ (και το 1970). Αντίθετα, έχει συμβεί τρεις φορές το άτυπο νταμπλ, δηλαδή, να πάρει μία ομάδα συνεχόμενα ευρωπαϊκό και μουντιάλ και συγκεκριμένα από την Ισπανία (2008, 2010, 2012), τη Γαλλία (1998, 2000) και τη Γερμανία (1972, 1974).

      Όσο για το κάζο, η Γερμανία υποτίμησε τη Ν. Κορέα, όπως φάνηκε και από τις πολλές αλλαγές του Λεβ στο αρχικό σχήμα, ίσως να πίστεψε (όπως και οι περισσότεροι για να μην γινόμαστε μετά Χριστόν προφήτες) ότι η δουλειά είχε γίνει με τη νίκη επί της Σουηδίας. Στο γήπεδο δεν φάνηκε, όμως, ανώτερη από τη Ν. Κορέα. Και αυτό είναι το χαρακτηριστικό του φετινού μουντιάλ, ότι η ψαλίδα έχει κλείσει.

      Ισπανία και Πορτογαλία τα χρειάστηκαν με Ιράν και Μαρόκο, όπως και η Αργεντινή για να προκριθεί με γκολ στα τελευταία λεπτά σε όμιλο με Ισλανδία και Νιγηρία. Οι διαφορές είναι πια μικρές, αλλά αυτό οφείλεται κυρίως στο ότι δεν βγαίνουν πια μεγάλοι παίκτες και κυρίως με προσωπικότητα, όπως παλιότερα. Έτσι, βράζουν όλοι στο ίδιο καζάνι (περίπου). Παγκοσμιοποίηση και στο παγκόσμιο κύπελλο.
      Βαγγέλης Σπανός

      Διαγραφή
    5. είναι παράδοση, για να μην πω κανόνας, αυτό που λέει ο Δημήτρης, ο παγκόσμιος πρωταθλητής να καταποντίζεται στο επόμενο μουντιάλ. το repeat το έχει κάνει μια φορά ο Πελέ (1958-1962) και μια ο Μουσολίνι (1934-1938). οι Γερμανοί έχουν προσφέρει μυθικές στιγμές, με την άρνηση τους να χάσουν (και χτες πάλευαν στο 98' για το ένα από τα δυο-τρία γκολ που χρειάζονταν). εμείς βέβαια ταυτιζόμαστε με τους Αργεντίνους, κι ας είναι χουντικό το ένα από τα δύο τρόπαια που έχουν (1978, το άλλο του 1986 είναι του "Θεού"), και ας μην μπορούν να αλλάξουν μια πάσα και ας έχουν ως καρικατούρα του εαυτού του τον καλύτερο παίκτη όλων των εποχών να χειρονομεί από καθέδρας ημιλιπόθυμος (και να τον βλέπει από κάτω ο καλύτερος σύγχρονος παίκτης και να μην μπορεί να ξεπεράσει ότι ποτέ δε θα τον ξεπεράσει). γιατί η μπάλα είναι ιστορία και κουλτούρα.

      στο υετικό πρωτάθλημα τα πάμε καλά, εδώ στα κεντροβόρεια, στο πανελλήνιο πρωτάθλημα. σε τοπικό επίπεδο, τρώμε τη σκόνη (λάσπη συγκεκριμένα) της Καλαμπάκας και της Καρδίτσας, που έχουν καταγράψει 6,5 κατοστάρικα, στη μέση της χρονιάς.
      για το καλοκαίρι 2018 εν συνόλω, αυτονόητο είναι, ότι έχοντας διώξει τον Ιούνιο κάθε άλλο παρά αβρόχοις ποσί, οι πιθανότητες είναι με το μέρος μας..(συμπληρώνετε κατά το δοκούν).
      (δε θίγω τα θέματα της Κρήτης και της Κλιματικής Αλλαγής).

      Διαγραφή
    6. Η τελευταία πρότασή σου με αφορμή τον ξαφνικό αποκλεισμό της Γερμανίας απο το Μουντιάλ πολύ σωστή Βαγγέλη.Η ψαλίδα των πολύ μεγάλων παικτών-ηγετών τα τελευταία χρόνια έχει κλείσει πολύ κ όπως είπες βλέπουμε παγκοσμιοποίηση ακόμη κ στο Μουντιάλ.Ετσι λοιπόν δεν αποκλείω οι εκπλήξεις με μικρότερες δυναμικά χώρες να συνεχιστούν φέτος(το ίδιο παραλίγο να συμβεί κ με την Αργεντινή αλλά τελικά στάθηκε τυχερή).

      Διαγραφή
  2. Εμείς στην Κρήτη πάντως μια χαρά καλοκαίρι έχουμε.Αν εξαιρέσουμε τους επίμονους ισχυρούς δυτικούς ανέμους που έχουν κάνει απροσπέλαστες τις παραλίες ειδικά στα Χανιά εδώ η κακοκαιρία δεν έχει περάσει καθολου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. NW Pindos
    Πάντως έχω ένα προαίσθημα ότι το καλοκαίρι φέτος θα είναι δροσερό. Μετά μάλιστα τον καιρό των τελευταίων ημερών τα κλασσικά ορεινά κατοικήσιμα μέρη της ΒΔ Πίνδου (στα 900-1000μ. υψόμετρο) δεν βλέπω να δουν μέγιστη πάνω από 23-24 βαθμούς για τις επόμενες μέρες. Πέρσι αν θυμάμαι καλά τέτοια εποχή περίπου είχε ένα καύσωνα ιδιαίτερο, δεν ήταν μόνο οι υψηλές θερμοκρασίες 41,42,43 βαθμοί (στα πεδινά) ίσως και παραπάνω αλλά η υγρασία είχε φτάσει στο 11% (συνθήκες κινδύνου αφυδάτωσης). Έχω δει και άλλες φορές τέτοιες θερμοκρασίες αλλά σε συνδυασμό με τέτοια χαμηλά ποσοστά υγρασίας δεν έχω ξαναδεί.
    ΥΓ. Η υγρασία βέβαια κάνει σχετική και την αίσθηση του κρύου το χειμώνα. Όσο και να φαίνεται παράξενο με -5 ή -10 (που δεν υπάρχει καθόλου υγρασία) σε ένα ορεινό ΒΔ μέρος δεν αισθάνεσαι το κρύο τόσο έντονο όπως π.χ. με +1 ή 0 σε προσήνεμες στο ΒΑ περιοχές ακόμη και στην Αττική (π.χ. περιοχές γύρω από Πεντέλη) ή και στις Κυκλάδες. Καμία σχέση η αίσθηση του κρύου. Νομίζουμε ότι επειδή είναι τόσο έντονη η αίσθηση του κρύου με +1 και ΒΑ ποιος ξέρει τι γίνεται εκεί που έχει τα πιο πάνω μείον. Τίποτα δεν γίνεται. Καμία σχέση, πολύ πιο άνετα, χοντρό κρύο όπως λέμε, αρκεί βέβαια να μην είναι κανείς για πολλές ώρες εκτιθεμένος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Οπως εγραψα και το πρωι,η ημερα ξεκινησε ιδανικα,συνεχισε καταπληκτικα και τελειωσε υπεροχα(σε συνδιασμο και με το μουντιαλ).Το νερο που επεσε ηταν πολυ και ομορφα ποτισε την διψασμενη γη.Αυτο ομως που μου προκαλεσε απεραντη χαρα,ηταν η φοβερη ατμοσφαιρα που εζησα το μεσημερι πηγαινοντας απο το Σχηματαρι στο Ολυμπιακο σταδιο και παλι πισω,καθως σε ολη την διαδρομη οχι μονο εβρεχε ασταματητα,αλλα ειχε μαζι και πολυ χαμηλη νεφωση που παρεπεμπε σε χειμωνιατικο σκηνικο και φυσικα μου θυμισε παλιες ωραιες εποχες,και ειναι πραγμστικα υπερθεαμα για καθε κσιροφιλο.Παντα τετοια και αν γινεται και καλυτερα.Η θερμοκρασια ολη μερα δεν ξεπερασε τους 18 βαθμους.Αυτη την ωρα εχει 15.Για να δουμε το πρωινο.Καλο βραδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δεκαεπτάμισι οι βαθμοί στο κέντρο της Θεσσαλονίκης τώρα. Ζακετούλες, και γυρισμένο το ζεστό μέσ' στο αμάξι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Όλα καλά, αλλά μετριάστε λίγο τη χαρά σας για τα ατμοσφαιρικά κατακρημνίσματα,
    ή την κατατρακύλα της θερμοκρασίας, σκεπτόμενοι κι εμάς , τους ανθρώπους της πρωτογενούς παραγωγής, στην ύπαιθρο.
    Ο καιρός αυτός μας καταστρέφει, αφού είναι αφύσικος για την εποχή.
    Ο Δάσκαλος-και οικοδεσπότης τούτου του ιστοχώρου- σωστά είχε πει βέβαια, ότι ο καιρός δεν λογαριάζει από ζημιές στην αγροτική παραγωγή..
    Μόνο θετικό, το ότι δεν θα διψάσουμε, όπου φυσικά είχαμε βροχές..

    ΑπάντησηΔιαγραφή