Θερινό ηλιοστάσιο με καιρό εαρινό!


Ο συνδυασμός των υψηλών πιέσεων στα Β. Βαλκάνια με τις χαμηλές πιέσεις στην Α. Μεσόγειο εξασθενεί με συνέπεια τη βαθμιαία πτώση της έντασης των βόρειων ανέμων σε όλα τα πελάγη. Κατά τα λοιπά, το νέο εικοσιτετράωρο (Πέμπτη), τοπικοί όμβροι και καταιγίδες θα εκδηλωθούν και πάλι σε αρκετές περιοχές της χώρας και η θερμοκρασία θα φθάσει τους 32 βαθμούς. Την Παρασκευή (22/6), τοπικοί όμβροι και καταιγίδες αναμένονται κυρίως το απόγευμα στη δυτική, κεντρική και βόρεια Ελλάδα, το Α. Αιγαίο και την ορεινή Κρήτη. Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις με ένταση ως τα 6 μποφόρ (νότια πελάγη) και η θερμοκρασία δεν θα παρουσιάσει αξιόλογη μεταβολή. Το Σαββατοκύριακο (23-24/6), στο Ιόνιο, τα ηπειρωτικά και το Β. Αιγαίο ο καιρός θα είναι άστατος με βροχές και τοπικές καταιγίδες. Επικρατέστεροι άνεμοι θα είναι οι Β-ΒΔ με βασική ένταση τα 4 με 5 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση κυρίως στα βόρεια.
Πέμπτη, 21 Ιουνίου 2018


ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 21-6-2018

Βόρεια Ελλάδα:
Τοπικοί όμβροι και καταιγίδες στη δυτική και πιθανώς στην κεντρική Μακεδονία το απόγευμα. Άνεμοι Β-ΒΑ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 13 έως 32 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Τοπικοί όμβροι και καταιγίδες το απόγευμα στα ορεινά κυρίως της Ηπείρου. Άνεμοι ΒΑ έως ΒΔ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 15 έως 32 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Τοπικές νεφώσεις. Πιθανότητα όμβρων το απόγευμα στα ορεινά. Άνεμοι Β-ΒΑ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 16 έως 32 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Τοπικοί όμβροι και μεμονωμένες καταιγίδες. Άνεμοι Β 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 18 έως 29 βαθμούς.

Αττική:
Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Άνεμοι Β-ΒΑ 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 20 έως 32 βαθμούς.

Θεσσαλονίκη:
Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ. Θερμοκρασία από 19 έως 30 βαθμούς.


16 σχόλια:

  1. Έτσι μπράβο..απουσία λοιπόν ο καιρός των μελτεμιων που κάνει τον καιρό αδιάφορο,και εκεί που δεν φτάνει το μελτέμι κάνει την κατάστασή δραματική.Και αυτό το κάνει απ' το Νοέμβριο και προς τα 'δω,με τα "Μελτέμια"να είναι η εξαίρεση και οχι ο κανόνας,επιτέλους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τέως μελτέμια είναι η ευλογία του ελληνικού καλοκαιριού.Οι καταιγίδες είναι ότι χειρότερο και επιπλέον το νερό που πέφτει ραγδαία από τις καταιγίδες δεν απορροφάται από τον υδροφόρο ορίζοντα και καταλήγει συνήθως στη θάλασσα.Επισης εάν είχαμε ένα τροπικό καλοκαίρι όλοι θα γκρίνιαζαν που βρέχει συνεχώς.Εγω αισθάνομαι ευλογημένος που ζω σε αυτό το μεσογειακό κλίμα-στην Κρήτη συγκεκριμένα-.Εσεις στα βόρεια ας μουλιάζετε στις βροχές.Καλο καλοκαίρι σε όλους σας!

      Διαγραφή
  2. Πολύ καλό νέο ότι συνεχίζεται ο εαρινός καιρός. Μακάρι να κρατήσει και όλο το καλοκαίρι. Αντίθετα, δεν κράτησε η εκεχειρία στο Αφγανιστάν, όπου Ταλιμπάν σκότωσαν 30 μέλη των αφγανικών ενόπλων δυνάμεων σε ενέδρα στα δυτικά της χώρας και κατέλαβαν μία στρατιωτική βάση, όπως μεταδίδει το Reuters. Ήταν η πρώτη μεγάλη επίθεση μετά το τέλος της τριήμερης εκεχειρίας ανάμεσα στις δύο αντιμαχόμενες πλευρές. Οι Ταλιμπάν επιτέθηκαν ξημερώματα σε δύο φυλάκια ασφαλείας, εκ των οποίων και μία στρατιωτική βάση, ενώ ήταν πάρα πολλοί και έρχονταν από παντού. Εκτός από τους 30 στρατιώτες, σκοτώθηκαν και 15 Ταλιμπάν σε άλλες περιοχές, ενώ οι αφγανικές αρχές θεωρούν ότι προετοίμασαν τις επιθέσεις κατά τη διάρκεια της εκεχειρίας, χρησιμοποιώντας την για να κάνουν αναγνώριση εδαφών.

    Από την πλευρά τους οι Ταλιμπάν κάνουν λόγο για δεκάδες νεκρούς στρατιώτες. Η κυβέρνηση είχε καλέσει σε κατάπαυση του πυρός για το τέλος του ραμαζανιού και μαχητές των Ταλιμπάν κατευθύνθηκαν προς τις πόλεις για να γιορτάσουν μαζί με τους στρατιώτες. Η κυβέρνηση έχει επεκτείνει μονομερώς την εκεχειρία, που αρχικά ήταν να τελειώσει την Τετάρτη 20/6, για άλλες δέκα μέρες. Αρκετοί επέκριναν την απόφαση για την εκεχειρία, υποστηρίζοντας ότι έδωσε τη δυνατότητα στους Ταλιμπάν να μπουν σε κυβερνητικά εδάφη, συμπεριλαμβανομένης και της πρωτεύουσας Καμπούλ, κάτι που μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες.
    https://www.reuters.com/article/us-afghanistan-taliban-attack/taliban-kill-30-afghan-soldiers-in-first-major-attack-since-ceasefire-governor-idUSKBN1JG0KA?il=0

    Διαβάζοντας κάτι τέτοιες ειδήσεις, που είναι καθημερινότητα στο Αφγανιστάν, σου φαίνονται πταίσματα και βγάλε το γεγονός ότι μείναμε σχεδόν 20 ώρες χωρίς νερό στο Φάληρο από Τρίτη απόγευμα ως Τετάρτη μεσημέρι, τα βουνά σκουπιδιών και η έντονη δυσοσμία στην Καλλιθέα, οι ουρές χιλομέτρων από το αεροδρόμιο ως την Καλαμακίου και την Αμφιθέας λόγω έργων. Άλλωστε, το μπανάκι μου, το έκανα και πάλι. Φωτογραφίζοντας, μάλιστα, ξανά το γουρουνόψαρο, που είχα δει και στις αρχές Ιούνη, αλλά όχι τόσο καλά όπως τότε. Πώς ξέρω ότι είναι το ίδιο; Σιγά, μην υπάρχει κι άλλο στο Θυμάρι. Η ίδια είναι και η μεγάλη μουρμούρα, που βλέπω από τα τέλη του χειμώνα να ξεφεύγει σταθερά από τους ψαροτουφεκάδες και να "αιχμαλωτίζεται" μόνο από τον φακό της υποβρύχιας συλλογής. Μάλιστα, επειδή είναι πολύ μεγάλη έχει και για κολλησόψαρο ένα κοκκάλι. Κολλησόψαρα λέγονται τα ψάρια που κολυμπούν μαζί (κυριολεκτικά εφάπτονται) με μεγαλύτερα ψάρια και τρέφονται από τα υπολείμματα του φαγητού που πέφτουν από τα δεύτερα. Όσο για το πολυάριθμο κοπάδι (σαρδέλες ή, γαύροι;), που είχα δει την Τρίτη, την Τετάρτη είχε απομείνει μόνο ένα μικρόψαρο να κολυμπάει δίπλα στα μελανούρια, τις καλόγριες, τους κακαρέλους, τους σαργούς, τις σάλπες, τους κέφαλους, τα μπαρμπούνια και τα γαϊτανούρια.
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ζήλεψα κι εγώ το ...χούι του Βαγγ'ελη του Σπανού και αναδημοσιεύω ένα μη καιρικό αλλά άκρως εντυπωσιακό θέμα από την μουντιαλική ειδησιογραφία:

    Ρεσιτάλ από τους Ιάπωνες φιλάθλους: μάζευαν τα σκουπίδια τους από την εξέδρα

    "Η Ιαπωνία νίκησε την Κολομβία για τον όγδοο όμιλο του Παγκοσμίου Κυπέλλου, αλλά όσα έκαναν οι παίκτες της εντός του αγωνιστικού χώρου δεν είναι το μόνο που... μας έμεινε από τη σημερινή μέρα.

    Οι φίλοι των "μπλε σαμουράι" που βρέθηκαν στη Mordovia Arena έκλεψαν λίγη από τη λάμψη των παικτών χάρη στην κίνησή τους μετά το τέλος της αναμέτρησης. Δεν βιάστηκαν να φύγουν από το γήπεδο, έμειναν στη θέσεις τους για μερικά λεπτά. Όχι για να αποθεώσουν τους θριαμβευτές της ημέρας, αλλά για να μαζέψουν τα σκουπίδια που είχαν δημιουργήσει οι ίδιοι.
    Κάτι που -κακά τα ψέματα- δεν βλέπουμε συχνά στα γήπεδα..."

    http://www.sport24.gr/football/mundial/mundial-2018/resital-apo-toys-iapwnes-filathloys-mazeyan-ta-skoypidia-toys-apo-thn-eksedra.5235119.html


    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σωστός! Και τους μιμήθηκαν και μετά οι οπαδοί της Σενεγάλης στο παιχνίδι με την Πολωνία (2-1), μαζεύοντας κι αυτοί τα σκουπίδια τους από τις εξέδρες.
      Βαγγέλης Σπανός

      Διαγραφή
  4. Άντε, και με έναν Ιούλιο από τα ίδια! Και μην ακούω γκρίνιες. Δε χάνουμε τίποτα. Πάμε για μπάνιο απο νωρίς και κατά τις 2, εν μέσω καιρικού υπερθεάματος, αφήνουμε τις παραλίες και βιώνουμε τα ωραία, ακόμα και μούσκεμα από την μπόρα. Τι πειράζει; καλοκαίρι είναι! Και όσοι δουλεύουμε το πρωί, πάμε για μπάνιο αργά το απόγευμα που δεν καίει και ο ήλιος, μετά τη μπόρα, και μας βρίσκει το σούρουπο στην παραλία. Θα θυσίαζα ευχαρίστως έναν πλούσιο χειμώνα για να ζήσω ένα "τροπικό" ελληνικό καλοκαίρι. Που ξέρει κανείς, μπορεί λόγω κλιματικής αλλαγής να το ζήσουμε κι αυτό κάποτε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μη μου το χαλάς Γιώργο,το καλοκαίρι είπαμε θα το θυσιάζαμε για έναν "πολικό" χειμώνα κ όχι το αντίθετο!
      Τέλος πάντων πλάκα κάνω αλλά όντως ο καιρός που κάνει μέχρι στιγμής ο Ιούνιος(Και θα κάνει όπως όλα δείχνουν από μεθαύριο)μπορεί να μην ενδύκνειτε για διακοπές αλλά ακόμα κ γι'αυτούς που έχουν κόλλημα με τα καλοκαιρινά μπάνια κ την ηλιοθεραπεία όπως εγώ,άνετα μπορείς να βρεις μέσα στη βδομάδα αν όχι κ κάθε μέρα κάποιες ώρες με ηλιοφάνεια κ καλές θερμοκρασίες.Άλλωστε με την πολλή ζέστη πάλι τη θάλασσα κ την παραλια δεν τα χαίρεσαι.Οπότε με το καλό να έρθουν οι καταιγίδες κ οι δροσιές να μας εντυπωσιάσουν κ συνάμα να δώσουν μια νότα κινητικότητας σ' εμάς τους καιρολάτρες που συνήθως τέτοια εποχή βρισκόμαστε σε αδράνεια.

      Διαγραφή
    2. Γιώργο,κίτρινη κάρτα για να είμαι σε ρυθμούς μουντιάλ. Ή μάλλον καλύτερα, ξαναδες τη δήλωσή σου στο VAR μπας κι αλλάξεις απόφαση...
      Είπαμε, όλοι χαιρόμαστε για το αναπάντεχα δροσερό και βροχερό Ιούνιο (αναφέρομαι στους εντός του μπογκ, για τους εκτός ....αστα) αλλά όχι να θυσιάσουμε ένα χειμώνα για 10 καλοκαιρινές μπόρες. Μια διήμερη χειμερινή χιονοθύελλα τύπου δεκαετίας 2000 θέλει 10 βροχερά, τροπικά καλοκαίρια στην καθισιά της. 10 χρόνια τώρα τρώμε απανωτές ήττες, ψηφιακές και πραγματικές κάθε χειμώνα. Εγώ δεν θα θυσίαζα τίποτα για να ζήσω μία νίκη του χειμώνα.

      Διαγραφή
  5. Γεια σου Λαμερα,ποιος δεν θέλει ένα τροπικό καλοκαίρι,απλως εάν συνεχίσει έτσι ,βροχερό καλοκαίρι,βλεπω το σταφύλι παράδειγμα να πουλιέται όχι με το κιλό,αλλα με το τσαμπί,γιατι απλά ένα μεγάλο ποσοστό παραγωγής δεν θα είναι κατάλληλο για κατανάλωση,λογω αρρώστιας κ σκασιματος, των ρωγων,καλο βράδυ σε όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τι ανωμαλίες είναι αυτές που θέλουνε και εαρινό καλοκαίρι η άνοιξη είναι άνοιξη και το καλοκαίρι καλοκαίρι τι να κάνουμε δηλαδή επειδή δεν αρέσει σε μερικούς ο καύσωνας να πάνε στο Λονδίνο και το βόρειο πόλο αρκετά με τις σαχλαμάρες μερικών εδώ μέσα απόλυτα φυσιολογικό και για την τσιμεντούπολη Αθήνα αν πιάσει 45 άρι και δεν πέσει όλη νύχτα κάτω από 35!!!! Που το παράλογο ας θυμηθούμε και το 1977 /10/Ιουλίου τους 48ο Ελευσίνα και Τατόι το 40-45 φαντάζει παιχνιδάκι η ελάχιστη τότε αλήθεια ποσό ήταν είχαμε 24άωρο καύσωνα ολικό πάνω από 36 το πρωί;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η Άνοιξη όμως δεν ήταν φέτος Άνοιξη ούτε ο χειμώνας ήταν χειμώνας καθώς τον Απρίλιο είχε μόνιμα ανομβρία κ θερμοκρασίες άνω των 30β.
      Ο καιρός συνήθως προσπαθεί να ισορροπήσει όταν έχουμε τέτοιες καταστάσεις.
      Όπως κ τα 46αρια σίγουρα δεν είναι φυσιολογικά στην Ελλάδα το καλοκαίρι επίσης.
      Σε βρίσκω φίλε λίγο ακραίο στα λεγόμενά σου.

      Διαγραφή
    2. Είναι ο πρώτος καυσωνολάτρης που εκδηλώνεται σε αυτό εδώ το μπλογκ. Ακαραίος δεν ξέρω αν είναι, σίγουρα δεν είναι ευγενής.

      Διαγραφή
    3. ας ελπισουμε να μην εχουμε πολλα απο ζεστες.

      καρδιτσα

      Διαγραφή
    4. Χρήστος Σιμούλης21 Ιουνίου 2018 στις 10:00 μ.μ.

      Εσύ δεν είχες γεννηθεί τότε, πώς θυμάσαι το Τατόι;

      Διαγραφή
  7. Καλημέρα σε όλους τους φίλους του blog, Χριστόδουλε εχθές είδα και εγώ τις πρώτες κόκκινες ρώγες στο μοσχάτο Αμβούργου. Στα οκτώ χρόνια που έχω τις κληματαριές, πάντα δεκαπενταύγουστο τα τρυγούσα, τώρα τα βλέπω έτοιμα στα μέσα Ιουλίου.
    Πολύ πρώιμα φέτος και όχι τα μοναδικά, μακάρι να έρθει πρώιμα και ο χειμώνας…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ένα θα σας πω, πάντως τις 2 ημέρες της προηγούμενης εβδομάδας που έβρεξε στη Ρόδο (ίσως βρέξει και αύριο) οι τουρίστες έκαναν αυτό που λέτε, απολάμαβαναν την τροπική αίσθηση της θάλασσας και έκαναν τις βόλτες τους όταν σταματούσε η βροχή. Οι θερμοκρασίες εξάλλου είναι υπέρ του δέοντος καλές (πολλώ δε μάλλον για τους βορειοευρωπαίους). Μόνο κάποιοι λίγοι συμπατριώτες μου "τσίνιζαν" με τη βροχή. Πάντως για τους αμπελοκαλλιεργητές δεν είναι και ό,τι καλύτερο ίσως αυτές οι βροχές. Μιλούσα με γνωστό μου προχθές που έχει ένα αρκετά μεγάλο αμπέλι σε χωριό στα δυτικά του νησιού και ήταν λίγο προβληματισμένος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή