Αστάθεια, άνεμοι το πολύ 6 μποφόρ και θερμοκρασίες κοντά στις κανονικές (μέσες) τιμές του Ιουλίου


Η διάταξη των βαρομετρικών συστημάτων στη ΝΑ Ευρώπη είναι ευνοϊκή για την επικράτηση στη χώρα μας ΒΔ ανέμων εντάσεως ως τα 5 μποφόρ. Κατά τα άλλα, το νέο εικοσιτετράωρο (Σάββατο), ο σημαντικότερος από πλευράς έντασης και έκτασης υετός θα σημειωθεί  στην Α. Μακεδονία, τη Θράκη και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο. Την Κυριακή (29/7), τοπικοί όμβροι και καταιγίδες αναμένονται στην ηπειρωτική Ελλάδα, το Β. Αιγαίο και πιθανώς την ορεινή Κρήτη. Οι άνεμοι στα πελάγη οριακά θα φθάσουν τα 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Τις πρώτες μέρες της νέας εβδομάδας θα επικρατήσουν στη χώρα περίπου οι ίδιες καιρικές συνθήκες.
Καλό Σαββατοκύριακο, φίλοι μου

Σάββατο, 28 Ιουλίου 2018


ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 28-7-2018

Βόρεια Ελλάδα:
Τοπικοί όμβροι και καταιγίδες κυρίως σε Α. Μακεδονία και Θράκη το απόγευμα. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ. Θερμοκρασία από 15 έως 32 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Τοπικοί όμβροι ή και μεμονωμένες καταιγίδες το απόγευμα κυρίως στα ορεινά. Άνεμοι Δ-ΒΔ 3 με 4 και στο Ν. Ιόνιο 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 17 έως 32 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Τοπικοί όμβροι ή και μεμονωμένες καταιγίδες το απόγευμα κυρίως στα ορεινά. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 3 και τοπικά Δ-ΒΔ 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 17 έως 33 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Πιθανοί όμβροι ή και μεμονωμένες καταιγίδες στο Β. Αιγαίο. Άνεμοι στα βόρεια μεταβλητοί 2 με 3 και στα νότια Δ-ΒΔ 4 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 20 έως 32 βαθμούς.

Αττική:
Όμβροι ή και καταιγίδες το απόγευμα κυρίως στα βόρεια. Άνεμοι Δ-ΒΔ 3 με 4 μποφόρ με εξασθένηση. Θερμοκρασία από 21 έως 32 βαθμούς.
 
Θεσσαλονίκη:
Πιθανοί όμβροι ή και καταιγίδες το απόγευμα κυρίως στα ορεινά. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ. Θερμοκρασία από 20 έως 31 βαθμούς.

31 σχόλια:

  1. Τέτοιο κεραυνίδι κ τόση βροχή επί καθημερινής βάσεως αυτή τη βδομάδα μου θυμίζει παλιές καλές εποχές του Ιουλίου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ Φώτη, να το χαρουμε το φετινό καλοκαίρι..... Γιατί στο άμεσο μέλλον βλέπω να είναι θερμά και ξηρά.... και χωρίς βροχές... ειδικά στη πόλη μας, που έχουμε ανάγκη από τέτοιες δροσιες...

      Παναγιώτης Καβαλλαρης
      ΑΓΡΙΝΙΟ

      Διαγραφή
    2. Η αλήθεια Παναγιώτη δυστυχώς αυτή είναι.Φέτος απλά μας ευνόησε η κυκλοφορία.Είδες τι γίνεται στην υπόλοιπη κεντροβόρεια Ευρώπη.Είναι σίγουρο ότι τα επόμενα χρόνια κ ελέω κλιματικής αλλαγής τα καλοκαίρια μας στη Μεσόγειο θα γίνονται όλο ένα κ πιο θερμά κ πιο ξηρά!

      Διαγραφή
    3. Μόνο την ηπειρωτική Ελλάδα αφορούν οι καταιγίδες οι νότιες και νησιωτικές περιοχές παραμένουν ξηρές.

      Διαγραφή
    4. Ενημερωτικα στη Σύρο και σε άλλα κυκλαδονησια την Παρασκευή που μας πέρασε έπεσαν ισχυρές βροχές

      Διαγραφή
    5. Δεν βλέπω χιλιοστά στους σταθμούς του ΕΑΑ φίλτατε και υπάρχουν και άλλες περιοχές της χώρας που δεν «συμμετείχαν» στην κακοκαιρία δυστυχως

      Διαγραφή
    6. Ιδιωτικός σταθμός της Σύρου (υπάρχει στο metar) κατέγραψε 24 χιλιοστά την Παρασκευή 27 Ιουλίου . Νομίζω ότι τοπικά έπεσαν πολύ περισσότερα. Και στην Πάρο κ στην Τζιά έβρεξε. Στη δε Κύθνο ξέσπασε φωτιά από κεραυνό

      Διαγραφή
  2. Μπορεί η θερμοκρασία ως μέσος όρος να είναι κοντά στις κανονικές τιμές, η δυσφορία (heat index) όμως εδώ στον κάμπο είναι έντονη αρκετές φορές, κυρίως την ημέρα. Αυτό ίσως λόγω της αυξημένης σχετικής υγρασίας από τις σχεδόν καθημερινές βροχές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Με αφορμή τους πάρα πολλούς θανάτους στην ανατολική Αττική, αλλά και τις μεγάλες φωτιές ΗΠΑ, τον Καναδά, τη Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο, το BBC κάνει λόγο για ένα καλοκαίρι με ασυνήθιστα μεγάλο αριθμό πυρκαγιών σε ορισμένες χώρες. Mία τυπική χρονιά καίγεται μία έκταση διπλάσια από αυτή του Ηνωμένου Βασιλείου. Οι περισσότερες πυρκαγιές είναι σε απομακρυσμένες περιοχές στη σαβάνα της Αφρικής και της Νότιας Αφρικής ή, στα δάση από τη δυτική Αλάσκα ως την ανατολική Σιβηρία. Στην Ευρώπη σημειώθηκαν 427 φωτιές μεταξύ 1 Ιανουαρίου και 24 Ιουλίου 2018 έναντι 298 που είναι ο μέσος όρος της δεκαετίας για αυτό το διάστημα. Αλλά οι περιοχές που κάηκαν είναι σχεδόν οι μισές (57 χιλ. εκτάρια) απ' ό,τι συνήθως (112 χιλ. εκτάρια). Στις ΗΠΑ ο αριθμός των πυρκαγιών είναι ελαφρώς μικρότερος από τον μέσο όρο, αλλά οι καμένες εκτάσεις περισσότερες (1,6 εκ. εκτάρια), από ό,τι συνήθως (1,4 εκ. εκτάρια).

    Η μεγαλύτερη αλλαγή δεν είναι, ωστόσο, ο αριθμός, αλλά το γεγονός ότι οι περισσότερες πυρκαγιές εκδηλώθηκαν στη βορειοδυτική Ευρώπη, καθώς βιώνει ένα σπάνιο κύμα ζέστης και ξηρασία. Στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν καεί 13.888 εκτάρια, τετραπλάσια έκταση από το μέσο όρο της δεκαετίας. Στη Σουηδία κάηκαν 18.500 εκτάρια, δηλαδή, μία έκταση 41 φορές μεγαλύτερη από τον μέσο όρο της δεκαετίας. Στη Δανία, τη Γερμανία, την Εσθονία, τη Φινλανδία και τη Λετονία κάηκαν επίσης εκτάσεις από 20 ως 200 φορές μεγαλύτερες από ό,τι συνήθως. Αντίθετα, στην Πορτογαλία και την Ισπανία είναι μόλις το 12% και το 5% του μέσου όρου τους αντίστοιχα και στην Ιταλία και την Κροατία επίσης κάτω από τον μέσο όρο. Ωστόσο, η περίοδος των πυρκαγιών δεν έχει τελειώσει και η έκρηξη της βλάστησης σε μέρη της Μεσογείου μπορεί να τροφοδοτήσει φωτιές.

    Αν και δεν υπάρχει ένας μόνο παράγοντας που παίζει ρόλο για τον ζεστό καιρό, η κλιματική αλλαγή θα φέρνει όλο και συχνότερα ακραίες συνθήκες. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι πυρκαγιές στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Σουηδία θα είναι η νέα κανονικότητα, αλλά θα είναι πιο συχνές. Πέρα από τις υψηλές θερμοκρασίες οι επιστήμονες και οι πυροσβέστες κάνουν λόγο και για το τρίγωνο της φωτιάς (πηγή ανάφλεξης - ξερόχορτα - οξυγόνο), αλλά και για το σύστημα 30-30-30 (θερμοκρασίες άνω +30 βαθμών - υγρασία +30% - άνεμοι +30 χλμ./ώρα), που ευνοούν την εκδήλωση πυρκαγιάς. Η χτυπημένη από την ξηρασία βλάστηση της Σουηδίας και της Βρετανίας πιάνει πιο εύκολα φωτιά, απ' ό,τι σε μία υγρή χρονιά, καθώς υπάρχει καύσιμη ύλη. Και οι πηγές ανάφλεξης είναι πολλές εκεί που υπάρχουν άνθρωποι, είτε πρόκειται για σπινθήρα από ηλεκτρικά καλώδια, είτε για εμπρησμό. Φυσικά αίτια όπως κεραυνοί είναι συνηθισμένα στις ΗΠΑ, αλλά όχι τόσο στην Ευρώπη που οι περισσότερες πυρκαγιές μπαίνουν από ανθρώπους.

    Οι φονικές πυρκαγιές στην Ελλάδα είναι ένα παράδειγμα ότι ο καιρός δεν είναι το μοναδικό σημαντικό αίτιο. Μέχρι και πριν από λίγες μέρες η Ελλάδα είχε βιώσει λιγότερες φωτιές απ' ό,τι συνήθως. Αλλά σε μία πυκνοκατοικημένη περιοχή κοντά στην Αθήνα, η παρουσία χωριών σε πόλεων μέσα σε εύφλεκτα πευκοδάση και θάμνους, είχε τραγικές συνέπειες.Δυστυχώς τέτοια γεγονότα έχουν ξανασυμβεί, όπως στην Πορτογαλία το 2017 με 100 νεκρούς και στην Αυστραλία το 2009 με 173 νεκρούς στις πυρκαγιές που ονομάστηκαν "Μαύρο Σάββατο". Τις τελευταίες δεκαετίες υπάρχει μία αύξηση των μεγάλων και άγριων πυρκαγιών, που παρά τις προσπάθειες και τα μέσα κατάσβεσης είναι δύσκολο να τις σταματήσουν.

    Σε μερικές απομακρυσμένες περιοχές της Ευρώπης η γη έχει εγκαταλειφθεί, η βλάστηση έχει μεγαλώσει πολύ και έχει περικυκλώσει και σπίτια. Οι άνθρωποι θέλουν να ζουν σε δασικές περιοχές, αλλά αυτό αυξάνει τις πιθανότητες να επηρεαστούν άμεσα από τη φωτιά. Είναι δυνατό, όμως, να μειωθεί ο κίνδυνος, καθαρίζοντας από την "καύσιμη ύλη" τους χώρους γύρω από τα σπίτια, ενημερώνοντας τον κόσμο και έχοντας σχέδια εκκένωσης. Πρέπει να μάθουμε πως να συνυπάρχουμε με τις φωτιές, που μεταμορφώνουν το τοπίο και τη βλάστηση στην Ευρώπη για εκατομμύρια χρόνια και θα συνεχίσουν να το κάνουν.
    https://www.bbc.com/news/world-44941999

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Kαι η έμπειρη δημοσιογράφος Αγγελική Νικολούλη γράφει για εμπρησμούς από πρόθεση, τη στιγμή που μας παραμυθιάζουν μία με τα καλώδια της ΔΕΗ και μία με άτομο που έβαλε τη φωτιά καίγοντας κλαδιά (τον Ιούλιο με τον αέρα να λυσσομανάει; Υπάρχουν ασυνείδητοι, αλλά και όχι και τόσο. Αντίθετα υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι που έχουν δόλο).

      Στο κείμενο της, λοιπόν, η Αγγελική Νικολούλη γράφει μεταξύ άλλων: «Το σχέδιο των εμπρηστών οργανώθηκε για δυνατό χτύπημα. Τούτο το καλοκαίρι ήθελαν νεκρούς, πολλούς νεκρούς.

      Οι πολλαπλές εστίες στην Αττική αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας, η μελέτη του δυνατού ανέμου, η διασπορά των δυνάμεων αντιμετώπισης , η Ραφήνα και το λιμάνι της, οι τουριστικές περιοχές, η έλλειψη οργάνωσης και τα ανεπαρκή σχέδια πρόληψης Δήμων και Αρχών…

      Τόσα χρόνια στο αστυνομικό ρεπορτάζ με θυμάμαι να καλύπτω πυρκαγιές πάντα στην πρώτη γραμμή των γεγονότων. Μόνο ένας μικρός αριθμός σε αυτό τον τεράστιο των πυρκαγιών στην Ελληνική επικράτεια, ήταν από αμέλεια των πολιτών. Στο οδοιπορικό που κάναμε στην καμένη γη βρίσκαμε εμείς οι ρεπόρτερ εμπρηστικούς μηχανισμούς. Στοιχεία, ίχνη, σημάδια που μαρτυρούσαν το καταστροφικό σχέδιο «άγνωστων εμπρηστών». Δεν θυμάμαι όλα αυτά τα χρόνια το έγκλημα να τιμωρείται. Ούτε βλέπουμε ένα δυνατό σχέδιο οργάνωσης για την πρόληψη και άμεση αντιμετώπιση τέτοιων καταστροφών.
      Βαγγέλης Σπανός

      Διαγραφή
    2. Tουλάχιστον τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και χιλιάδες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στην Καλιφόρνια, καθώς οκτώ δασικές πυρκαγιές είναι σε εξέλιξη στην πολιτεία, όπως αναφέρει ο Guardian. Πάνω από 3.000 πυροσβέστες έχουν επιστρατευτεί για την κατάσβεσή τους και η καταστροφή αναμένεται να επιδεινωθεί μέσα στο Σαββατοκύριακο 28-29/7, που αναμένονται υψηλές θερμοκρασίες και συνθήκες ξηρασίας. Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας Jerry Brown κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης περιοχές της πολιτείας, ενώ δεν έχει κάνει ακόμα κάποια δήλωση ο Donald Trump. To Redding μία πόλη 92 χιλιάδων κατοίκων κοντά στα σύνορα με το Όρεγκον διατρέχει μεγάλο κίνδυνο, καθώς από τη φωτιά έχουν ήδη πεθάνει δύο άνθρωποι.

      Η πυρκαγιά έχει περιοριστεί μόνο κατά 3% και έχει κάψει 44.500 εκτάρια, με τους αρμόδιους να υποστηρίζουν ότι δεν προσπαθούν να τη σβήσουν, αλλά να απομακρύνουν τον κόσμο από το πέρασμά της. Η φωτιά ξέσπασε από τη Δευτέρα 23 Ιουλίου και γιγαντώθηκε εξαιτίας του ανέμου, απειλώντας 5.000 κτίρια, εκ των οποίων 65 έχουν ήδη καεί. Στο μεταξύ στη νότια Καλιφόρνια έχουν καεί άλλες 11.500 στρέμματα, ενώ στο Φέργκιουσον κοντά στο εθνικό πάρκο Γιοσέμιτι αποτεφρώθηκαν άλλες 46 χιλιάδες εκτάρια και έχασε τη ζωή του και ένας πυροσβέστης. Εκκενώθηκε η περίφημη κοιλάδα του Γιοσέμιτι εν μέσω τουριστικής περιόδου, ενώ προσωπικό 3.800 ατόμων της πυροσβεστικής προσπαθεί να διασώσει τους αρχαίους ελαιώνες της περιοχής στα δυτικά του πάρκου. Όλα αυτά συμβαίνουν σχεδόν ένα χρόνο μετά το καταστροφικό 2017 με συνολικά 9.000 πυρκαγιές που αποτέφρωσαν 1,2 εκ. εκτάρια δάσους και 11 χιλιάδες σπίτια, ενώ 46 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους.

      Το 2018 μπορεί να αποδειχτεί ακόμα πιο καταστροφικό, καθώς ήδη έχουν ξεσπάσει 4.000 φωτιές στην Καλιφόρνια και έχουν καεί 144.303 εκτάρια δάσους. "Και ακόμα είμαστε στον Ιούλιο" όπως λέει η Lynn Tolmachoff, προειδοποιώντας ότι η περίοδος των πυρκαγιών έχει τουλάχιστον τρεις μήνες ακόμα μπροστά της και ίσως τα χειρότερα να μην έχουν έρθει. Η ίδια εξήγησε ότι τα πέντε τελευταία χρόνια ξηρασίας στην Καλιφόρνια στοίχισαν τη ζωή σε 129 εκατομμύρια δέντρα, που είναι καύσιμη ύλη για τις φωτιές. Μάλιστα, το κλίμα της Καλιφόρνιας θα γίνει ακόμα πιο ξηρό με μεγαλύτερα σε διάρκεια και ακόμα πιο θερμά καλοκαίρια. Έτσι και η περίοδος των πυρκαγιών θα διαρκεί πια ως τον Νοέμβριο ή, ακόμα και τον Δεκέμβριο. "Πολλά σπίτια καταστράφηκαν χθες και ήδη υπάρχουν δύο επιβεβαιωμένοι θάνατοι" συμπλήρωσε η Tolmachoff, προβλέποντας μία δύσκολη περίοδο πυρκαγιών που ίσως ξεπεράσει και την περσινή.
      https://www.theguardian.com/environment/2018/jul/27/california-fires-latest-news-updates-carr-ferguson-deaths
      Βαγγέλης Σπανός

      Διαγραφή
    3. Βαγγέλη, τα έχουμε ξαναπεί. Μη βιάζεσαι! Όταν θα βγει το πόρισμα θα δούμε. Τι νόημα έχει αυτή η συζήτηση, αφού είμαστε στο στάδιο της διερεύνησης; Έχω αηδιάσει να παρακολουθώ αυτή την ανούσια κοκορομαχία κυβερνητικών και αντικυβερνητικών (δε λέω για σένα) και τα σχόλια στο διαδίκτυο. Οργανωμένο σχέδιο ντε και καλά, οι μεν. Αμέλεια οι δε. Τώρα, αν θέλουμε να αναθέσουμε την εξιχνίαση στην ...Αγγελική Νικολούλη, ας την αναθέσουμε. Πολλές φορές κάποια σαϊνια δημοσιογράφοι βρίσκουν σε καμμένα δάση πεταμένα γκαζάκια και ...Εμπρησμός! Εμπρησμός! στα κανάλια (τηλεθέαση γαρ). Χωρίς να σκεφτούν οτι ο καφρο-νεοέλληνας συνηθίζει δυστυχώς να χρησιμοποιεί το δάσος ως χωματερή, προκαλώντας ρύπανση αλλά και φωτιά ενίοτε.

      Διαγραφή
    4. Γιώργο 9 στις 10 πυρκαγιές είναι εμπρησμός (από αμέλεια ή, πρόθεση) με βάση πανευρωπαϊκά στοιχεία. Δεν με πείθουν τα πορίσματα. Δεν με πείθει ότι το 2007 κάηκε η μισή Πελοπόννησος, επειδή ξέφυγε η φωτιά από μία γιαγιά που μαγείρευε. Ούτε ότι τώρα κάποιος προσπάθησε να κάψει κλαδιά και ξερόχορτα με τον αέρα να λυσσομανάει. Και ναι, υπάρχει οργανωμένο δίκτυο εμπρηστών, όπως υπάρχει οργανωμένο δίκτυο εμπόρων ναρκωτικών, όπως υπάρχει οργανωμένο δίκτυο εμπορίας ανθρώπων και ανθρώπινων οργάνων. Γενικά, υπάρχει οργανωμένο έγκλημα.

      Την Αγγελική Νικολούλη δεν τη γνωρίζω, κάποτε έβλεπα εκπομπές της. Είναι μία δημοσιογράφος έρευνας (έχει εξιχνιάσει ακόμα και εγκλήματα), κάτι που σπανίζει στην εποχή μας, με τους περισσότερους "δημοσιογράφους" να είναι φερέφωνα του κάθε κρατικοδίαιτου "επενδυτή" ή, και της εκάστοτε κυβέρνησης.
      Βαγγέλης Σπανός

      Διαγραφή
    5. Κατ΄αρχήν ξεκαθάρισε τι εννοείς όταν μιλάς για εμπρησμό. Υπάρχει ο από πρόθεση και ο από αμέλεια εμπρησμός. Μέχρι τώρα έλεγες οτι οι περισσότερες φωτιές είναι από πρόθεση. Τώρα συμπεριλαμβάνεις στις "9 στις 10" φωτιές και την αμέλεια. Για τις δύο πρόσφατες φωτιές εγώ λέω να περιμένουμε να δούμε τι θα βγάλει η ανάκριση. Δεν αποκλείω και δεν προεξοφλώ τίποτα. Εσύ πάλι δηλώνεις ούτε λίγο ούτε πολύ οτι, αν η ανάκριση καταλήξει σε αμέλεια, δε θα σε πείσει! Δηλαδή πρέπει σώνει και καλά να βγει το πόρισμα που εσύ έβγαλες για να είσαι εντάξει! Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά. Άλλο το να είμαστε γενικά υποψιασμένοι και επιφυλακτικοί, Βαγγέλη, και άλλο το να καταλήγουμε να υιοθετούμε θεωρίες συνωμοσίας, όταν η πραγματικότητα δεν ανταποκρίνεται στις εμμονές μας. Γράφεις και σκέφτεσαι παρορμητικά και όχι λογικά. Μήπως θα είναι η πρώτη φορά που κάποιος καίει τα ξερά ενώ ο άνεμος λυσσομανάει; Και ποιό ακριβώς και τι ακριβώς είναι το "οργανωνένο δίκτυο εμπρηστών" στη συγκεκριμένη περίπτωση; Οικοπεδοφάγοι, ξένοι πράκτορες, "εχθροί του λαού", εχθροί της κυβέρνησης, όλοι μαζί και λίγο απ΄όλα; Με τι στοιχεία τα λες αυτά;

      Διαγραφή
    6. Τώρα τα βάζουν (αδίκως) και με τους μετεωρολόγους...

      Ο θυμός για τους χειρισμούς της κυβέρνησης της δασικής πυρκαγιάς που είχε ως συνέπεια δεκάδες νεκρούς, κλιμακώνεται, όπως γράφει ο Guardian.
      Kαι καθώς ο τραγικός απολογισμός ανέρχεται σε 88 νεκρούς, οι πυροσβέστες ενώνουν τις φωνές τους με τη γενική κατακραυγή που υπάρχει για την επιχείρηση διάσωσης που στήθηκε. Οι αρχές όχι μόνο δεν ήταν καλά προετοιμασμένες για να αντιμετωπίσουν την πυρκαγιά, αλλά απέτυχαν να απολογηθούν για την τραγωδία, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Σταθόπουλος που ηγείται της ομοσπονδίας των πυροσβεστών, η οποία αριθμεί 12 χιλιάδες μέλη. "Η κυβέρνηση μπορεί να λέει ότι δεν έγιναν μεγάλα επιχειρησιακά λάθη, αλλά δεν λέει ότι έγιναν χιλιάδες μικρά λάθη" ανέφερε χαρακτηριστικά στον Observer, προσθέτοντας ότι "όλα αυτά τα λάθη έφεραν ένα μεγάλο λάθος και για αυτό είχαμε τόσο μεγάλο αριθμό θανάτων, που ξεπέρασε κάθε προηγούμενο".

      Η πυροσβεστική υπηρεσία εισηγήθηκε την εκκένωση της περιοχής, αλλά δεν εισακούστηκε, υποστήριξε ο Σταθόπουλος που επιρρίπτει ευθύνες και στη μετεωρολογική υπηρεσία, επειδή δεν προέβλεψε ότι οι άνεμοι θα είχαν ταχύτητα 124 χιλιόμετρα την ώρα. Αυτό είχε ως συνέπεια τα πυροσβεστικά αεροσκάφη να καθηλωθούν στο έδαφος. "Δεν μπορούσαν να απογειωθούν με τέτοιο αέρα, αλλά αν η μετεωρολογική υπηρεσία είχε εκδώσει προειδοποίηση, τα αεροπλάνα θα μπορούσαν να είχαν πάει σε ένα άλλο αεροδρόμιο" επέμεινε ο ίδιος.

      Η αριστερή κυβέρνηση έμεινε έκθετη από την καταστροφή, μία από τις χειρότερες όλων των εποχών στην Ελλάδα, με πολλά παιδιά μεταξύ των θυμάτων και τα σωστικά συνεργεία να ψάχνουν ακόμα για αγνοούμενους. Οι αρχές φαίνεται να υποτίμησαν την κλίμακα και την ταχύτητα της πυρκαγιάς και όταν οι φλόγες έφτασαν πολύ γρήγορα στο Μάτι, όπου υπάρχουν και οι περισσότεροι νεκροί, ο Αλέξης Τσίπρας παρουσιάστηκε κακά πληροφορημένος για το μέγεθος της καταστροφής, καθώς δήλωσε μετά από έκτακτη σύσκεψη. "Συμπολίτες μας κινδυνεύουν, εγκλωβισμένοι σε παραλίες, πρέπει να είμαστε όλοι σε επαγρύπνηση, διότι πρόκειται για μία πολύ δύσκολη κατάσταση για την Αττική και όλη την Ελλάδα".

      Την Παρασκευή 27/7 ο πρωθυπουργός ανέλαβε την πολιτική ευθύνη για την τραγωδία, αλλά δεν ικανοποίησε όσους ζητούσαν την παραίτηση του υπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Τόσκα και άλλων αξιωματούχων. Απευθυνόμενος στο υπουργικό του συμβούλιο συμμερίστηκε την εκδοχή του Τόσκα ότι πρόκειται για εμπρησμό. Αλλά το Σάββατο 28/7 η πυροσβεστική υπηρεσία ανέφερε ότι πιθανότατα η πυρκαγιά προκλήθηκε από κάποιον που έκαιγε ξερόκλαδα στο Νταού Πεντέλης. Η εφημερίδα Καθημερινή ανέφερε, μάλιστα, ότι είναι γνωστή και η ταυτότητά του. "Οι ελληνικές κυβερνήσεις παραδοσιακά βρίσκουν βολικό να κατηγορούν εμπρηστές, τρομοκράτες, ακόμα και ξένους πράκτορες" ανέφερε από την πλευρά του ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης. "Έτσι αποφεύγουν να παραδεχτούν τη δική τους έλλειψη ετοιμότητας, αλλά και την αποτυχία τους να υιοθετήσουν και να εφαρμόσουν τους κατάλληλους νόμους και κανονισμούς ασφάλειας" συμπλήρωσε ο ίδιος. Δύο αντιδήμαρχοι του Μαραθώνα παραιτήθηκαν για λόγους ευσυνειδησίας.

      Απηχώντας το επιχείρημα του Βαρουφάκη ότι η λιτότητα που επιβλήθηκε στην Ελλάδα έπαιξε επίσης ρόλο στην ανικανότητα των αρχών να αντιμετωπίσουν την καταστροφή, ο Σταθόπουλος παραδέχτηκε ότι έγιναν περικοπές 30% στον προϋπολογισμό για την πυροσβεστική υπηρεσία. "Περίπου το 15% των συνολικά 1.750 πυροσβεστικών οχημάτων είναι εκτός δράσης, επειδή έχουν χρόνια προβλήματα και είναι παλιά., ενώ ένα επιπλέον 15% χρειάζεται ανταλλακτικά για τα οποία δεν υπάρχουν χρήματα" δήλωσε σχετικά."Ως πυροσβέστες έχουμε δώσει όρκο να προστατεύουμε τον κόσμο και τις περιουσίες του και ξέρουμε πότε χρειάζεται να εκκενωθεί μία περιοχή, αλλά η εισήγησή μας αυτή τη φορά δεν εισακούστηκε" επανέλαβε ο ίδιος.
      https://www.theguardian.com/world/2018/jul/28/greece-wildfires-firefighters-attack-government-response
      Βαγγέλης Σπανός

      Διαγραφή
    7. Γιώργο δεν εμπιστεύομαι τα πορίσματα, διότι συνήθως δεν οδηγούν πουθενά ή, οδηγούν σε συγκάλυψη. Σε καλύπτει, δηλαδή, το συμπέρασμα ότι η μισή Πελοπόννησος κάηκε το 2007, επειδή ξέφυγε η φουφού από μία γιαγιά που μαγείρευε; Ή, τώρα ότι ήρθε σε έναν παππού η φαεινή ιδέα να κάψει ξερόκλαδα με ανέμους ταχύτητας 124 χλμ./ώρα, όπως λέει και ο Guardian; Όσο για το οργανωμένο δίκτυο εμπρηστών, όπου υπάρχει χρήμα, υπάρχει και έγκλημα. Και στη γη (δάση) υπάρχει χρήμα. Άρα υπάρχει και έγκλημα. Δεν έχω εμμονές. Για τις δύο πυρκαγιές που ξέσπασαν τις προάλλες κοντά στο Θυμάρι, έγραψα ότι προκλήθηκαν από κεραυνούς. Γιατί τους είδαμε τους κεραυνούς να πέφτουν στο βουνό και μετά από λίγο άρχισε από εκείνο το σημείο η φωτιά. Δεν έκανα λόγο για εμπρησμό τότε.

      Αν αληθεύει, όμως, η πληροφορία ότι βρέθηκαν 11 γκαζάκια μέσα σε λάστιχα αυτοκινήτων στις πυρκαγιές στην ανατολική Αττική, τότε έχουμε να κάνουμε με εμπρησμό. Όπως και στη Νέα Μάκρη που έβαλαν δύο φωτιές μεσάνυχτα, άσχετα αν δεν εξαπλώθηκαν εκεί. Τις υποψίες μου για εμπρησμούς ενισχύει, εξάλλου, και η σπουδή ορισμένων στρατευμένων ΜΜΕ να απορρίψουν (χωρίς να περιμένουν το πόρισμα όπως λες κι εσύ) την εκδοχή του εμπρησμού. Και μας λένε πότε για τα καλώδια της ΔΕΗ, πότε για τον παππού που πήγε να κάψει τα ξερά.

      Βασικά, ξέρεις τι πιστεύω; Χωρίς να έχω αποδείξεις. Αλλά σαν διαίσθηση. Ότι οι εμπρηστές εκμεταλλευόμενοι τον ισχυρό άνεμο, ξεκίνησαν από την Κινέτα και έφτασαν ως τις περιοχές της ανατολικής Αττικής βάζοντας φωτιές.
      Βαγγέλης Σπανός

      Διαγραφή
    8. Βαγγέλη μου, με ..διαισθήσεις (ευτυχώς) δεν βγαίνουν πορίσματα. 124 χλμ/ω ήταν η μέγιστη ριπή που καταγράφτηκε από το δίκυο του ΕΑΑ στην περιοχή, όχι η μέση ταχύτητα του ανέμου που ήταν στα 6 με 7 μποφώρ. Διεξάγεται προανάκριση από το ανακριτικό της Πυροσβεστικής και έχει ήδη επιληφθεί η εισαγγελική αρχή. Τα πράγματα, αργά η γρήγορα, θα ξεκαθαρίσουν. Αν όμως εσύ δεν εμπιστεύεσαι κανέναν, ούτε προανακριτικά πορίσματα, ούτε εισαγγελικά βουλεύματα, ούτε δικαστικές αποφάσεις, αφού όλοι είναι "στο κόλπο" και θα γίνει "συγκάλυψη", δεν έχει νόημα όλη αυτή η συζήτηση. Τα επιχειρήματά σου είναι "αν αληθεύει...", "χωρίς να έχω αποδείξεις...", "οι κρατικοδίαιτοι επενδυτές", και άλλες τέτοιες αοριστίες. Και επειδή κατηγορείς άλλους για "κιτρινισμό", αναρωτιέσαι μήπως ξεπέφτεις και εσύ σιγά -σιγά σ΄αυτό που κατηγορείς; Αν όχι στον κιτρινισμό, αλλά σίγουρα στον ανορθολογισμό; Εγώ σου επαναλαμβάνω πως δεν αποκλείω τίποτα. Εσύ αποκλείεις όλα τ΄άλλα εκτός από την άποψή σου και δεν εμπιστεύεσαι την έρευνα. Οπότε ότι κι αν βγάλει η έρευνα εσύ θα πιστεύεις το δικό σου. Τέλος, μια που με ρώτησες για το 2007, τότε ειπώθηκαν και γράφτηκαν πράγματα για δολιοφθορά από ΠΑΣΟΚους, από Ουτσεκάδες, από Τούρκους, από Αμερικάνους και άλλα πολλά. Σ΄αυτή την περίπτωση δεν το αποκλείω να έγινε συγκάλυψη αλλά μόνο αν επρόκειτο για ξένη δύναμη, γιατί μόνο σ΄αυτή την περίπτωση έχει νόημα η αποσιώπηση, για ευνοήτους λόγους που έχουν να κάνουν με τις διακρατικές σχέσεις. Υπάρχει άλλωστε και μια σχετική φιλολογία για το 2007, που διέρρευσε από το περιβάλλον του τότε πρωθυπουργού, για την οποία άλλοι λένε οτι είχε βάση και άλλοι οτι ήταν μια απεγνωσμένη προσπάθεια "διαφυγής" του από τις συνέπειες την γενικής κατακραυγής.

      Διαγραφή
    9. Επειδή εγώ δεν σε πείθω, να τι λέει και ένας ειδικός στις πυρκαγιές.

      Ο Μάικλ Κόντας είναι πλέον Διευθυντής στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Δημοσιογραφίας του τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ, του πανεπιστημίου του Κολοράντο στις ΗΠΑ. Είναι επίσης ο συγγραφέας του βραβευμένου βιβλίου “Μegafire – O αγώνας για την αντιμετώπιση της φονικής επιδημίας της φωτιάς"...

      Υπάρχουν ενδείξεις πως η φωτιά προήλθε από εμπρηστές. Σύμφωνα με την εμπειρία σας στις δασικές πυρκαγιές (wildfires), ποιο είναι το γενικότερο προφίλ των εμπρηστών;

      Ναι σίγουρα, η άλλη πλευρά είναι το θέμα των εμπρησμών, το οποίο στην Ελλάδα είναι πάρα πολύ σοβαρό. Πολλές φορές σκεπτόμαστε τον εμπρηστή ως έναν απρόσεκτο οδηγό που πετάει το τσιγάρο του, αλλά η αλήθεια είναι πως οι πιο πολλοί εμπρηστές έχουν ως κίνητρο οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα. Για παράδειγμα, όπως και στις ΗΠΑ, υπάρχουν ηθικοί και φυσικοί αυτουργοί που θέλουν να κάψουν μια μεγάλη δασική έκταση ώστε αργότερα να εκμεταλλευτούν τη καμένη γη για οικονομικούς σκοπούς, συνήθως για οικιστική ανάπτυξη. Θα σας πω ένα παράδειγμα που είχε κάνει τρομερή εντύπωση. Πριν από μερικά χρόνια, ένας έλληνας οικονομολόγος, έγραψε μία έρευνα στο London School of Economics, στην οποία συνέδεε τις μεγάλες φωτιές με τις χρονιές εκλογών. Εκεί αποδείκνυε πως στις χρονιές εκλογών στην Ελλάδα υπήρχαν περισσότερες φωτιές δασικών εκτάσεων σε σχέση με άλλα έτη. Θα πρέπει να το ξαναδιαβάσω ώστε να θυμηθώ λεπτομέρειες αλλά είχα βρει αυτή την διασύνδεση, τουλάχιστον εντυπωσιακή.

      Η σχέση της φωτιάς με τον άνθρωπο, όπως βλέπουμε και στην Ελληνική μυθολογία, είναι προαιώνια. Αλλά αυτό που έχω καταλάβει τα τελευταία 30 χρόνια είναι ότι το φαινόμενο της φωτιάς σε δασικές εκτάσεις είναι άμεσα συνδεδεμένο με πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα. Πολύ συχνά η "αφύσικη" σχέση της πολιτικής με τους πολίτες και το επιχειρηματικό οικονομικό κέρδος, έχει ως θύμα το περιβάλλον. Αυτό συμβαίνει και με τις φωτιές.

      Τι δείχνουν τα στατιστικά στις ΗΠΑ όσον αφορά στις δασικές πυρκαγιές;

      Στις ΗΠΑ, σε πρόσφατη έρευνα του ερευνητικού τμήματος του πανεπιστημίου μας στο Κολοράντο, απέδειξε πως -μέσα σε μια 20ετή περίοδο- 84% των πυρκαγιών άρχισαν από ανθρώπινη παρέμβαση. Οι εμπρησμοί μπορεί να είναι ένα μεγάλο μέρος των πυρκαγιών στην Ελλάδα, αλλά το να δομείς οικιστικά κοντά η μέσα σε δασικές περιοχές είναι επίσης εγκληματικό. Είναι πολύ σημαντικό που οι αστικοί πυροσβέστες εμπλέκονται όλο και περισσότερο στην Ελλάδα στην αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών, αλλά δεν είναι αρκετό. Επίσης, σε παγκόσμιο επίπεδο, είμαστε μάρτυρες μια ραγδαίας αύξησης των δασικών πυρκαγιών, τα τελευταία χρόνια. Στις ΗΠΑ, για παράδειγμα, πριν το 1995, είχαμε, το πολύ, μια μεγάλη φωτιά κάθε χρόνο. Την τελευταία δεκαετία, έχουμε περίπου δέκα το χρόνο. Το 1970 στις ΗΠΑ καίγονταν το πολύ τρία εκατομμύρια εκτάρια το χρόνο και σήμερα καίγονται παραπάνω από τα διπλάσια… τουλάχιστον.
      Βαγγέλης Σπανός

      Διαγραφή
  4. Οπως ωραια τελειωσε το βραδυ με βροχουλα ως τις 11 σχεδον και αρκετη ψυχρα,ετσι "ομορφο"ηταν και το πρωινο.Κρυο για την εποχη(16 βαθμους ψηλα στο χωριο και 14,1 στον καμπο)με πυκνη ομιχλη σε ολο τον καμπο της Κωπαιδας(2-3 φορες ολο τον χειμωνα)αλλα και αρκετη ομιχλη στον δικο μας καμπο,εως λιγο εξω απο την Θηβα.Το μεσημερι ανεβηκε η θερμοκρασια κοντα στους 32 βαθμους.Μετα τις 3 εβγαλε πολλη συννεφια,πολλα αστραποβροντα,αλλα εκτος απο λιγες ψιχαλες δεν εκανε κατι παραπανω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Όταν την προηγούμενη εβδομάδα έγραψα "με υπερβολή" ότι το ελληνικό καλοκαίρι αγνοείται μού την έπεσαν οι γνωστοί άγνωστοι τιμητές...τώρα που ο δάσκαλος λέει οτι η αστάθεια και οι βροχές θα συνεχιστούν, τώρα που έβρεξε δυο μέρες στην αττική, τώρα που έβρεξε στις κυκλάδες π.χ.Μήλο;. Δεν χρειάζονται σχόλια..δεν ξέρω τι συμβαίνει αλλά αυτό δεν είναι το μέσο ελληνικό καλοκαίρι, τόσος υετός και μέρες αστάθειας δεν είναι σύνηθες φαινόμενο.
    Δάσκαλε έχετε μία εκτίμηση για τον αν ο Αύγουστος θα κυλήσει με λιγότερες βροχές ή μονο ως 5-6ημερες μπορείτε να μας διαφωτίσετε;
    Κωνσταντίνος Θεσσαλονίκη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Εμπειρικά μπορώ να πω ότι το φετινό καλοκαίρι στο νησί είναι περίεργο,εχουμε αρκετες βροχές κάτι το οποίο δεν είναι κ πολύ συνηθισμένο φαινόμενο,τα καλοκαίρια είχαμε ξηρό κλίμα με μελτέμια,πολλες φορές ζηλευαμε τους βορειοελλαδιτες που πάντα το καλοκαίρι είχανε συχνά πυκνά μπουρίνια ,πιστεύω ότι ή αλλαγή του κλίματος είναι εδώ,δεν,έχω ειδικές γνώσεις πάνω στο θέμα,απλως φαίνεται εάν κρίνω κ από το χειμώνα που πέρασε ότι κάποια πράγματα που θεωρούσαμε δεδομένα για το κλίμα της ελλαδος πρέπει να τα αναθεωρήσουμε θέλοντας κ μη,δεν νομίζω ότι κάποιος όσες γνώσεις κ να χει μπορεί να προβλέψει τι καιρό θα έχουμε το φθινόπωρο ή το χειμώνα που μας έρχονται....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Με αφορμή τις φονικές πυρκαγιές στην ανατολική Αττική και τις κατηγορίες που εκτοξεύονται ένθεν κακείθεν, σκέφτηκα ότι ελάχιστοι κάνουν τελικά την αυτοκριτική τους. Και σέβονται τους συνανθρώπους τους και το περιβάλλον. Το σκέφτηκα πηγαίνοντας στη Σαλαμίνα, όταν στο καραβάκι μάζεψα μερικά χαρτάκια και αποτσίγαρα που είχαν πέσει κάτω και λίγο αργότερα ένας τύπος πέταξε το τσιγάρο του στο κατάστρωμα. Τον μιμήθηκε ένας ακόμα, ο πρώτος άναψε στο καπάκι και δεύτερο τσιγάρο που θα κατέληγε επίσης κάτω, ενώ ένας άλλος το πέταξε στη θάλασσα. Αργότερα στη διαδρομή για την παραλία τα σκουπίδια ξεχείλιζαν από τους κάδους στους δρόμους ως συνήθως και ήταν σπαρμένα και στα χωράφια. Μερικοί οδηγοί έτρεχαν επίσης σαν τρελοί σε έτσι κι αλλιώς επικίνδυνους και στενούς δρόμους. Λίγα πλαστικά μάζεψα και από τη θάλασσα, αλλά και την ακτή, την ίδια στιγμή που ένας ψαροτουφεκάς αποδεκάτιζε τη μικροπανίδα. Τουλάχιστον με αποζημίωσαν οι υποβρύχιες λήψεις από τις οποίες ξεχώρισαν οι πολλές ζαργάνες, αλλά και οι σάλπες. Είχε και μελανούρια, κακαρέλους, σαργούς, μουρμούρες, καλόγριες, σπάρους, ενώ το κερασάκι στην τούρτα ήταν ένας βασιλικός κάβουρας που είχε, μάλιστα, και άλγη πάνω στο κέλυφός του Tόσο το καβούρι, όσο και το χταπόδι τα άφησα ελεύθερα μετά τις φωτό. Όσο για την κίτρινη μέδουσα (cotylorhiza tuberculata ή, τηγανητό αυγό) με τα μπλε μπιλάκια στις άκρες των πλοκαμιών (νηματοκύστεις) της, δεν τσιμπάει.
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Στα σπάνια για την εποχή όπως είπε κ ο Χριστόδουλος είναι κ οι ομίχλες οι οποίες ειδικά σήμερα κάλυψαν πολύ πυκνά τις περισσότερες ακόμη κ πεδινές περιοχές της χώρας.
    Όσο για τις πολύ σωστές ειδήσεις που μας μεταφέρει ο Βαγγέλης από την κεντροβόρεια Ευρώπη(φοβερές πυρκαγιές,ζέστη,ανομβρία)έχω να πω οτι η κλιματική αλλαγή ήρθε κ μας φωναζει βροντερά παρών,το θέμα είναι πως εμείς οι άνθρωποι θα οργανώσουμε κ θα απλοποιήσουμε τη ζωή μας έτσι ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι συνέπειες αυτής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. https://www.altsantiri.gr/amp/ellada/den-bori-na-epirripsi-kanis-efthynes-ston-kero-gia-tin-tragiki-apolia-anthropon
    Αλλη μια εξήγηση απο εναν ειδικό για την καταστροφή που χωρίζει εύστοχα τα αίτια( διαχρονικές ευθύνες) απο τις αφορμές (μετεωρολογικες συνθήκες).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Oλο αστάθεια κ μια μέρα βροχή δεν είδαμε Κατερίνη ελεος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Εδω Τριπολη 5η ημερα μιλαμε ολες οι καταιγιδες με ισχυρη βροχη, πολυ αερα και δυνατους κεραυνους πανω απο την πολη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. NW Pindos
    Καλησπέρα σε όλους! Κατά την άποψη μου τα ακραία καιρικά φαινόμενα κάθε εποχής και ανά περιοχή όπως οι ασυνήθιστα έντονες βροχοπτώσεις το φθινόπωρο, οι ακραίοι χιονιάδες το χειμώνα, οι έντονες φουρτούνες στις θάλασσες, οι ακραίοι καύσωνες το καλοκαίρι κλπ. κλπ. ενέχουν και αντίστοιχους κινδύνους. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις η πρόληψη είναι το Α και το Ω. Τι σημαίνει όμως πρόληψη; Κατά την άποψη μου σημαίνει τη λήψη εφικτών μέτρων, που μπορούν να ληφθούν άμεσα. Ποια μπορεί να είναι αυτά (βάσει και μετεωρολογικών προγνώσεων) πρακτικά:
    1. Έστω ότι έχουμε πρόγνωση καιρού για επερχόμενο χιονιά στα πεδινά της Δ. Μακεδονίας (με μέσο υψόμετρο 600μ.) με έντονους Β-ΒΔ ανέμους (ο Α- ΒΑ δεν δημιουργεί προβλήματα). Με τον πιο πάνω καιρό στο ύψος της Εγνατίας οδού έξω από Κοζάνη προς Γιάννενα και σε ακτίνα 10 χλμ. επειδή υπάρχει άνοιγμα προς το βορά και τα βουνά εκεί σχηματίζουν άνοιγμα σαν χοάνη η ταχύτητα των ανέμων διπλασιάζεται και όλο το χιόνι από τα χωράφια μπαίνει μέσα στην Εγνατία όπως συνέβη το 2012 που εγκλωβίστηκαν δεκάδες οχήματα και λεωφορεία και για άλλη μία φορά όλοι ψάχνονταν. Τι σημαίνει πρόληψη; Από την προηγουμένη μέρα στο σημείο πρέπει να βγούν 10 αλατιέρες και εκχιονιστικά να κρατούν το δρόμο ανοιχτό ή να κατασκευαστεί ειδικό προστατευτικό πλαστικό τζάμι σε μήκος 10 χλμ. στο βόρειο όριο της οδού ώστε να μην μπαίνει το χιόνι στο δρόμο. Απλά και εφικτά πράγματα.
    2. Έστω πρόγνωση καιρού για πολικές θερμοκρασίες στη Β.Ελλάδα και ΒΑ τύπου χιονιά στη Ν. Ελλάδα, που σημαίνει κυκλοφοριακό κομφούζιο στην Εθνική οδό όπως έχουμε δει πολλές φορές μέχρι σήμερα. Τι σημαίνει πρόληψη; Από την προηγουμένη ημέρα και πριν αρχίσουν τα φαινόμενα αλατιέρες σε όλα τα προσήνεμα στο ΒΑ σημεία της Εθνικής οδού κάτω από τη Λαμία και εκχιονιστικά σε ετοιμότητα με παράλληλη απαγόρευση κυκλοφορίας βαρέων οχημάτων (φορτηγά, νταλίκες κλπ.) όπως όταν π.χ. έχουμε έκδοση απαγόρευσης απόπλου. Δεν χάλασε ο κόσμος αν καθυστερήσουν οι μεταφορές για μια ημέρα. Απλά και εφικτά πράγματα
    3. Έστω πρόγνωση καιρού για ασυνήθιστα έντονες βροχοπτώσεις (έχουμε δει πολλές φορές τέτοιες προγνώσεις). Τι σημαίνει πρόληψη; Απαγόρευση κυκλοφορίας από την προηγουμένη στις οδούς που εμφανίζουν έντονα και επικίνδυνα πλημμυρικά φαινόμενα. Απλά πράγματα.
    4. Έστω πρόγνωση καιρού για πολλά χιόνια πάνω από τα 1.300 μ. με ήπιες θερμοκρασίες και βροχοπτώσεις στα 1000-1100μ. Κίνδυνος χιονοστιβάδων στα χιονοδρομικά. Τι σημαίνει πρόληψη; Επίσημες συστάσεις από την προηγούμενη.
    5. Έστω πρόγνωση καιρού για ισχυρούς καύσωνες. Τι σημαίνει πρόληψη; Ετοιμότητα πυροσβεστικών οχημάτων από την προηγουμένη (όπως τα εκχιονιστικά δηλαδή το χειμώνα) σε δρόμους πλησίον δασικών περιοχών.
    Ούτε αυτά τα απλά δεν βλέπουμε να γίνονται. Οι αρμόδιοι φορείς θα πρέπει να τελούν σε πλήρη γνώση των καιρικών ιδιαιτεροτήτων κάθε περιοχής. Οι παππούδες στην Ήπειρο λένε: Ολυμπίσιο καιρό μην τον φοβάσαι (ολυμπίσιος είναι ο καιρός που έρχεται από.τον Όλυμπο, από ανατολικά δηλαδή).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Θοδωρής Κολυδάς: Ενδείξεις για συνέχεια στο ίδιο καιρικό μοτίβο τουλάχιστον μέχρι τον Δεκαπενταύγουστο:

    https://www.news247.gr/kairos/pos-tha-einai-o-kairos-mechri-ton-15aygoysto.6637147.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. NW Pindos
      Είχα γράψει πριν ένα μήνα περίπου ότι είχα προαίσθημα για δροσερό καλοκαίρι χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει (προς θεού) ότι αυτό συνιστά πρόγνωση ή ότι μπορώ να κάνω πρόγνωση καιρού. Επειδή κατά τα λοιπά η όλη συζήτηση έχει επικεντρωθεί στα θλιβερά γεγονότα της περασμένης Δευτέρας ξέρεις τι πιστεύω; Ότι η βίαιη και απότομη αλλαγή του καιρού γενικώς (που δεν διαρκεί πάνω από μία ημέρα) ενέχει μεγάλους κινδύνους. Πέρσι αν θυμάσαι είχε ένα καύσωνα (πιο δυνατό) αρχές Ιουλίου με κάτι 42άρια, 46άρια στη Θεσσαλία κλπ. (πιο υψηλές θερμοκρασίες από τον φετινό). Όταν άρχισε να πέφτει η θερμοκρασία τότε η πτώση ήταν ομαλή (την πρώτη μέρα τρεις βαθμοί, την επόμενη άλλοι δύο, τη μεθεπόμενη άλλοι τρεις κλπ.κλπ.). Στον καύσωνα της περασμένης βδομάδας είχε μια απότομη πτώση θερμοκρασίας μπορεί και 8 βαθμών συνοδευόμενη από φαινόμενα που δημιούργησε μία ατμόσφαιρα αφύσικη. Αυτό φαίνεται και από τα βίντεο που έχουν αναρτηθεί στο διαδίκτυο, όπου φαίνεται μια ατμόσφαιρα αφύσικη, ένα πράγμα κάτι σαν κιτρινοκόκκινο, ένας αέρας αφύσικος. Απλά οι αρμόδιοι φορείς (που δεν είναι μετεωρολόγοι) φαίνεται ότι δεν γνωρίζουν τις καιρικές ιδιαιτερότητες της περιοχής τους, αν και θα έπρεπε, έτσι νομίζω. Για παράδειγμα τον περασμένο χειμώνα θυμάσαι, που φαινόταν ότι χτυπάει χιονιάς συστημένος από δυτικά στο ύψος της Λειβαδιάς που σημαίνει πρόβλημα στο Μαρτίνο στην Εθνική (εκεί που κλείστηκε κόσμος με τα αυτοκίνητα); Και στην παρούσα σελίδα είχε επισημανθεί και σε άλλα καιρικά site. Κινητοποίηση από πριν καμία. Ή και το αντίστροφο, έχω δει να κινητοποιούνται σε λάθος περιοχές επειδή σε αυτές είχε τύχει να δημιουργηθούν προβλήματα στο παρελθόν αλλά με άλλες καιρικές συνιστώσες (π.χ. με ΒΔ χιονιά και όχι με Α ή ΝΔ). Ο κάθε νομός π.χ. στη Δ. Μακεδονία έχει τις δικές του καιρικές ιδιαιτερότητες (π.χ. όταν χιονίζει με επίκεντρο Ν. Γρεβενών δεν χιονίζει ανάλογα στη Φλώρινα και το αντίστροφο). Επειδή στη χώρα μας έχουμε πιο συχνά πλέον βίαια καιρικά φαινόμενα (δεν ξέρω αν αυτό οφείλεται στην κλιματική αλλαγή), νομίζω ότι στα κλασικά προληπτικά μέτρα, που γνωρίζουμε μέχρι σήμερα (απαγορεύσεις απόπλου, εκχιονιστικά το χειμώνα κλπ.) πρέπει να προστεθούν και άλλα (εκκενώσεις περιοχών, συχνή κίνηση προληπτική πυροσβεστικών το καλοκαίρι, απαγόρευση κυκλοφορίας σε επικίνδυνους για πλημμύρες δρόμους κλπ.). Σε ότι αφορά τώρα την καιρική εκτίμηση μέχρι 15Αύγουστο (στο ίδιο καιρικό μοτίβο) δεν νομίζω να έχουμε κάτι ακραίο όσο δεν θα υπάρχουν απότομες και βίαιες θερμοκρασιακές αλλαγές.

      Διαγραφή
  14. Μπραβο ανωνυμε για την αντιμετωπιση φαινομενων καλοκαιρι και χειμωνα.Ο ηγεμονας ξεκουραζεται με τη συμβια του και τα παιδακια του στο Σουνιο.Κουραγιο στους συγγενεις των θυματων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή