Εβδομάδα αστάθειας και σχετικής δροσιάς


Στη διάρκεια του νέου εικοσιτετραώρου (Τρίτη) βαρομετρικό χαμηλό, κινούμενο από τη Ν. Ιταλία προς τη Μαύρη Θάλασσα διά μέσου του Β. Αιγαίου, θα επηρεάσει με όμβρους και καταιγίδες κυρίως τη ΒΑ Ελλάδα. Παράλληλα, οι ψυχρές αέριες μάζες που θα μεταφερθούν στα ανώτερα ατμοσφαιρικά στρώματα πάνω από τη χώρα μας θα προκαλέσουν την εκδήλωση τοπικών όμβρων και μεμονωμένων καταιγίδων τις απογευματινές ώρες στις υπόλοιπες ηπειρωτικές περιοχές και κυρίως στα ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν ΒΔ 4 με 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ο καιρός θα είναι άστατος στην περιοχή μας ολόκληρη αυτή την εβδομάδα. Επισημαίνεται ότι όμβροι και καταιγίδες θα εκδηλώνονται βασικά στα ηπειρωτικά τις απογευματινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν ΒΔ με ένταση 3 με 4 και στα δυτικά και νότια πελάγη 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα κανονικά ή και λίγο πιο κάτω από αυτά επίπεδα.
Καλή εβδομάδα, φίλοι μου

Τρίτη, 24 Ιουλίου 2018


ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 24-7-2018

Βόρεια Ελλάδα:
Τοπικοί όμβροι και καταιγίδες κυρίως στην Α. Μακεδονία και τη Θράκη. Άνεμοι Β-ΒΔ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 15 έως 31 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Τοπικοί όμβροι και καταιγίδες κυρίως το απόγευμα. Άνεμοι ΒΔ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 16 έως 32 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Τοπικοί όμβροι και καταιγίδες κυρίως το απόγευμα. Άνεμοι Β-ΒΔ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 17 έως 33 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Τοπικοί όμβροι και καταιγίδες στο Α-ΒΑ Αιγαίο. Άνεμοι Β-ΒΔ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 20 έως 33 βαθμούς.

Αττική:
Πιθανοί όμβροι το απόγευμα κυρίως στα βόρεια. Άνεμοι ΒΔ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 21 έως 32 βαθμούς.

Θεσσαλονίκη:
Πιθανοί όμβροι το απόγευμα κυρίως στα ανατολικά. Άνεμοι ΒΔ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 20 έως 31 βαθμούς.

22 σχόλια:

  1. H ειρωνεία της τύχης σε όλη την Αττική να μην κουνιέται φύλλο και στην Κινέτα να φυσάει τόσο πολύ που να μην μπορούν να επιχειρήσουν τα πυροσβεστικά αεροπλάνα. Και δυστυχώς είναι αδύνατο να σβήσει μία φωτιά με ισχυρό άνεμο. Οι καπνοί έφτασαν μέχρι το Θυμάρι, που απέχει 50 χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας, αλλά μετά από ένα σημείο αναπτύχθηκαν και πολλά σύννεφα. Ήταν, όμως, μία αραιή συννεφιά. Δυστυχώς, η βροχή άργησε μια μέρα. Πυροσβεστικό όχημα για επιφυλακή ήρθε για πρώτη φορά στο Θυμάρι φέτος το καλοκαίρι. Μαζί με τα μαγιάτικα, κι ένα χταποδάκι που φωτογράφισα σήμερα στα θολά από τους συνεχόμενους δυτικούς ανέμους νερά.

    Στο μεταξύ ο καύσωνας που πλήττει την Ιαπωνία, όπου έγινε θερμοκρασιακό ρεκόρ όλων των εποχών με 41,1 βαθμούς (το προηγούμενο ήταν 41 βαθμοί από το 2013) έχει προκαλέσει φόβους για δυνητικά επικίνδυνες συνθήκες για τους αθλητές και τους θεατές στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020, όπως αναφέρει ο Guardian. Αρκετές σχετικές εκδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί αυτή την εβδομάδα, αλλά ο καιρός που επικρατεί σε όλη τη χώρα ανησυχεί πολλούς για τον κίνδυνο θερμοπληξίας. Ο υδράργυρος στο Τόκιο σκαρφάλωσε στους 39 βαθμούς, με την αισθητή θερμοκρασία να είναι 43, λόγω υγρασίας, ενώ δεκάδες άνθρωποι έχουν πεθάνει σε όλη την Ιαπωνία.

    Την περασμένη εβδομάδα η Ολυμπιακή Επιτροπή ενέκρινε ένα πρόγραμμα, που προβλέπει την έναρξη του μαραθώνιου στις 7 το πρωί. Αλλά ένας καθηγητής που έκανε σχετική μελέτη για την επίδραση της ζέστης στους δρομείς, είπε ότι ακόμα και αυτό δεν είναι αρκετό. Ο ίδιος πρότεινε να διεξαχθεί ο μαραθώνιος στη βόρεια επαρχία του Χοκάιντο ή, στις 2 τα ξημερώματα. Μία άλλη επιλογή είναι να τρέχουν οι δρομείς στην ανατολική πλευρά του δρόμου για να μην τους "βλέπει" ο ήλιος.

    Ανάμεσα στα μέτρα που εξετάζονται είναι και η εγκατάσταση ψυχρών ντους για τους αθλητές, αλλά ο καθηγητής είπε ότι όλα μπορεί να αποδειχτούν αναποτελεσματικά στο μέσο του καλοκαιριού στο Τόκιο, όπου σύμφωνα και με την κυβερνήτη της πόλης είναι "σαν να ζεις μέσα στην σάουνα". Θα εγκατασταθούν επίσης και οθόνες, όπου θα αναγράφεται η θερμοκρασία, εκεί που θα γίνονται τα αθλήματα με προειδοποιήσεις για τους θεατές όταν η κατάσταση θα επιδεινώνεται. Οι Ολυμπιακοί θα γίνουν από τις 24 Ιουλίου ως τις 9 Αυγούστου 2020 και οι Παραολυμπιακοί από τις 25 Αυγούστου ως τις 6 Σεπτεμβρίου. Την τελευταία φορά που το Τόκιο φιλοξένησε θερινούς Ολυμπιακούς ήταν τον Οκτώβριο του 1964.
    https://www.theguardian.com/world/2018/jul/23/japan-heatwave-prompts-concern-over-conditions-for-2020-olympics
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν πρόλαβα να αποσώσω το προηγούμενο κείμενο, που έγραφα ότι δεν κουνιέται φύλλο σε όλη την Αττική, κι ένας τρελός δυτικός άνεμος άρχισε να φυσάει στο Θυμάρι. Ο ουρανός έχει πάρει ένα απόκοσμο χρώμα, έχοντας γίνει ένα με μία ανταριασμένη θάλασσα, ενώ η μυρωδιά του καμένου είναι έντονη και η ατμόσφαιρα σχεδόν αποπνικτική.
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλή εβδομάδα να έχουμε,ηδη ή σημερινή ημέρα δεν έχει καμία σχέση με την χθεσινή,ας δροσιστουμε αυτές τις ημέρες κ όσο κρατήσει.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας, overcast και έντονες βροχές ή μπόρες και καταιγίδες κατά διαστήματα, και δροσιά. Επειδή δεν μπορώ να ξέρω την θερμοκρασία εδώ, να πω ότι το Μακροχώρι αναφέρει περίπου 21 C και η Μίκρα (Αεροδρ. Μακεδονία) 20 C.

    http://el.blitzortung.org/live_lightning_maps.php?map=14

    Καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρήστος Σιμούλης23 Ιουλίου 2018 στις 8:21 μ.μ.

      Γεια σου, Μιχάλη. Δες και τον καινούργιο σταθμό στο Π. Σκυλίτσι στα 10 χλμ. σε ευθεία ή την Χαλάστρα στα 24 χλμ.

      Διαγραφή
    2. Καλησπέρα Χρήστο. Τον ξέρω τον σταθμό και απ' ότι βλέπω, σήμερα το απόγευμα, μέσα σε λιγότερο από 3 ώρες είχε πτώση 15 βαθμών (από 35 στους 20).

      Μία φορά είχα γνωρίσει και τον Γιώργο (Ξηρολίβαδο). Ενδιαφέρων αναστροφικός σταθμός. Νά'σαι καλά!

      Διαγραφή
  5. Δυστηχως το ίδιο σενάριο με τις πυρκαγιές επαναλαμβάνεται κ φετος....περισυ είχαμε μία μεγάλη φωτιά εδώ κοντά στην περιοχή μου κ καταλαβαίνω βαγγελη,ειναι δυνατόν να πληρώνονται άνθρωποι κ να καίνε τα δάση μας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η μεγάλη πλειονότητα των δασικών πυρκαγιών στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια οφείλεται, απ΄όσο γνωρίζω, σε εμπρησμούς από αμέλεια, στο κακοσυντηρημένο δίκτυο της ΔΕΗ και στις χιλιάδες μικρές αυτοσχέδιες χωματερές που υπάρχουν μέσα στα δάση μας, απόδειξη (και αυτή) της ασυναγώνιστης νεοελληνικής καφρίλας. Και οι τρεις αυτές αιτίες είναι σχεδόν εξίσου εξοργιστικές με το κακούργημα του εμπρησμού από πρόθεση.

      Διαγραφή
    2. Δυστυχώς ο άνθρωπος δεν υπολογίζει τίποτα μπροστά στο κέρδος. Δεν έχει μέτρο και ηθικούς φραγμούς. Εδώ γίνονται τόσοι πόλεμοι, δεν θα γίνονται εμπρησμοί; Και είναι πάντα στοχευμένοι οι εμπρησμοί, όταν φυσάει πολύ και είναι αδύνατο να σβήσουν οι φωτιές. Στην πραγματικότητα, η ελπίδα είναι πια να μην χαθούν ζωές.
      Βαγγέλης Σπανός

      Διαγραφή
    3. Δυστυχώς μια από τα ίδια κ μάλιστα σε περιοχές που λόγω της ενίσχυσης του δυτικού ανέμου από τον Κορινθιακό ήταν αναμενόμενο ότι σήμερα σε συνδυασμό με τη ζέστη κ την ανομβρία των τελευταίων ημερών το επίπεδο συναγερμού θα ήταν στο Κόκκινο.
      Οι επιτήδειοι ξανά χτύπησαν κ δυστυχώς δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι εκεί που χτυπάνε χτίζονται κ ξανά χτίζονται σπίτια-βίλες.Ας ελπίσουμε κ ευχηθούμε οι μπόρες κ οι καταιγίδες που χτυπούν την κεντρική κ δυτική Ελλάδα τις τελευταίες ώρες(Στην περιοχή μου βρέχει κατά διαστήματα ενώ τώρα 11 το βράδυ έχει βγάλει κ καταιγίδα σε συνδυασμό πολλά αστραποβροντα)Να επηρεάσουν με ιδιαίτερη δυναμική όλη την ανατολική Στερεά απο αύριο.

      Διαγραφή
    4. Σύμφωνα με εκθέσεις αστυνομίας - πυροσβεστικής που επισύναψε αναγνώστης σε άλλο σάιτ, το 47,5% των δασικών πυρκαγιών οφείλεται σε εμπρησμό από πρόθεση, το 32% από αμέλεια, ένα 7% περίπου μπαίνουν τυχαία και κάτω από 5% οφείλεται σε καιρικά φαινόμενα (κεραυνοί κ.λ.π.). Η τραγωδία στην Αττική ήταν 100% εμπρησμός και έχουμε να κάνουμε με ανθρωποκτονία από πρόθεση. Δεν μπορούμε να εξισώσουμε τον εμπρησμό με την αμέλεια, όπως δεν είναι το ίδιο αυτός που παίρνει ένα πιστόλι και σκοτώνει με εκείνον που πατάει κάποιον με το αυτοκίνητο. Κι εγώ εξοργίζομαι με τα σκουπίδια, που βλέπω σπαρμένα σε όλα τα χωράφια στο Θυμάρι. Αλλά δεν θα εξισώσω έναν που πετάει ένα σκουπίδι ή, ακόμα κι ένα τσιγάρο με κάποιον που πάει εσκεμμένα και βάζει φωτιές στα δάση. Γιατί η εξίσωση των εγκλημάτων οδηγεί σε τελικά σε ατιμωρησία.
      Βαγγέλης Σπανός

      Διαγραφή
    5. Μιλάμε πια για μία μεγάλη εθνική τραγωδία με 24 νεκρούς και πάνω από 150 ανθρώπους στα νοσοκομεία εκ των οποίων 10 είναι στην εντατική. Δυστυχώς ζούμε σε έναν κόσμο που το κέρδος μετράει περισσότερο από την ανθρώπινη ζωή. Είμαστε όλοι αναλώσιμοι για να θησαυρίζει μία ελίτ. Για την Κινέτα ακούγεται ότι ιδιώτες είχαν ζητήσει την αποψίλωση του δάσους το 2017 για να κατασκευαστεί εργοστάσιο για την εξόρυξη βωξίτη.
      Βαγγέλης Σπανός

      Διαγραφή
  6. Στην Αττική η "σκίαση" έφερε κάμψη της θερμοκρασίας ήδη από το μεσημέρι. Όμως η σκίαση δεν ήταν τόσο από την νέφωση, ούτε καν από την αφρικανική σκόνη, αλλά δυστυχώς από τα συμπαγή, ανατριχιαστικά καφεκόκκινα σύννεφα καπνού από την τεράστια πυρκαγιά της Κινέτας. Στα κανάλια άνθρωποι απελπισμένοι που έχασαν τα σπίτια τους. Αλλά τι εννοείς άνθρωπε όταν δηλώνεις μπροστά στην κάμερα "Πέτρα βάζαμε και μας γράφανε. Τώρα δε θα μπορούμε να βάλουμε ούτε τούβλο" (sic). Πώς χτίστηκαν "μέσα στα πεύκα" όλα αυτά τα εξοχικά στην περιοχή, που φτάνουν μέχρι ψηλά στο βουνό; Τι ήταν οικιστικά η Κινέτα την δεκαετία του 50 και του 60 και τι είναι σήμερα; Από πού (με ποιές διαδικασίες ύποπτες, σκοτεινές και γνησίως νεοελληνικές) προέκυψαν αυτοί οι οικισμοί "Πανόραμα 1" και "Πανόραμα 2" πάνω στο βουνό; Πόσες χιλιάδες στρέμματα δάσους έχουν αποψιλωθεί για να χτιστεί ολόκληρη αυτή η περιοχή; Δε θέλω να γίνω τόσο κακός που να πω οτι αυτό που συμβαίνει είναι "θεία δίκη" για τους καταπατητές. Δε θέλω να γενικεύω. Όμως σε κάποιες περιπτώσεις ΕΙΝΑΙ θεία δίκη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν υπάρχει θεία δίκη Γιώργο. Το θέμα είναι να μην βρεθείς στον λάθος τόπο, τον λάθος χρόνο. Αθώοι άνθρωποι χάθηκαν για τα συμφέροντα κάποιων. Ειδικά για την Κινέτα μάλλον ισχύει η πληροφορία, αφού επιβεβαιώνεται και από κατοίκους της περιοχής, ότι ιδιώτες "επενδυτές" είχαν ζητήσει το 2017 αποψίλωση του δάσους για τη δημιουργία εργοστασίου εξόρυξης βωξίτη. Και σήμερα το δάσος δεν υπάρχει πια.
      Βαγγέλης Σπανός

      Διαγραφή
  7. ΦΟΙΒΟς ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ23 Ιουλίου 2018 στις 7:50 μ.μ.

    Πραγματικά δεν καταλαβαίνω πως οι κρατικοί φορείς δεν κινητοποιήθηκαν 100% για την σημερινή μέρα όταν ένας απλός ερασιτέχνης καιρόφιλος όπως εγώ καταλάβαινε ότι οι σημερινές καιρικές συνθήκες σε κορινθία-αττική ήταν σχεδόν σίγουρο ότι θα έφερναν πυρκαιγές. Πάντα πίσω από τα γεγονότα! Πάντα Επιμηθείς αντί Προμηθείς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Γεια Λαμερα τι να λέμε τώρα,δ δεκαετίες ολόκληρες γινοτανε,το πάρτι της αρκουδας,εχεις δίκιο .....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Λόγω φόρτο εργασίας τώρα βλέπω στην τηλεόραση τι γίνεται με τις φωτιές.Απο το απόγευμα με πηραν φίλοι και με ενημέρωσαν ότι υπάρχουν φωτιές και φυσικά μπορώ να καταλάβω την εκταση των ζημιών εαν πάρω παραδειγμα τον αέρα στην περίοχη μου που πρέπει να ξεπέρασε τα 8 μποφόρ και ποσο δύσκολη γίνεται η κατάσβεση αυτών των πυρκαγιών.Δεν χρειάζεται να πούμε πολλά πανω σε αυτο το θεμα καθώς οπως είπατε πολλοί το παρτι αυτό κρατάει χρόνια.Το θέμα είναι στις ανθρώπινες ζωές και όχι μόνο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Όταν αυτού του μεγέθους οι τραγωδίες επαναλαμβάνονται κάθε λίγα χρόνια, κάτι πηγαίνει πολύ στραβά στο συγκεκριμένο θέμα. Είναι καιρός όλοι να αναλάβουμε τις ευθύνες που αναλογούν στον καθένα μας και η πολιτεία να σχεδιάσει επί άλλης βάσεως την αντιπυρική προστασία.
    Πώς να πεις καλημέρα αυτή τη μαύρη μέρα για τόσους συνανθρώπους μας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Απόλυτη τραγωδία!50 νεκροί μέχρι ώρας κ σίγουρα ο αριθμός από ότι είδα στα ρεπορτάζ θα ανέβει δραματικά. Μιλάμε καθαρά για εμπρησμό κ όχι για αμέλεια(Το θεωρώ απίθανο) και ανθρωποκτονία από πρόθεση.Οι υπαίτιοι για άλλη μια φορά θα τη γλιτώσουν;Συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων.
    Καλημέρα απλά σήμερα δεν υπάρχει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Δυστηχως ή ελλαδα είναι ή χώρα της ασσυδοσιας ,της άρπα κόλλα κ του ωχ αδέρφισμου,μια ζωή δεν λειτουργεί τίποτα κανονικά,ολοι κοιτάζουν πως θα βολευτουνε,κ πως θα τρώνε με δέκα πηρουνια που λένε,δυστηχως όλοι έχουνε ευθύνη για την σημερινή κατάντια της χώρας μας,πολιτες,δημαρχοι,βουλευτες....κρίμα που χάθηκαν τόσες ψυχές άδικα,ο θεος ας αναπαυσει την ψυχουλα τους.......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Δεν νομίζω ότι χωράει καμία αμφιβολία πως υπάρχει καθαρός εμπρησμός.Δεν είμαι καθόλου μα καθόλου αισιόδοξος ότι θα πληρώσουν οι υπαίτιοι.Απο το πρωί πυροσβέστες που πέρασαν στην δουλειά,μου είπαν ότι μπορεί οι νεκροί να φθάσουν σε μεγάλο αριθμό.Ελπιζω και εύχομαι να μην συμβεί κάτι τέτοιο.Κριμα γι'αυτούς που έφυγαν με τέτοιο φρικτό τρόπο.Οπως είπε και ο Βαγγέλης ο Σπανός,βρέθηκαν στο λαθος μερος την λάθος ώρα.Ας αναπαυτουν οι ψυχές τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. εχετε αποδειξεις για τις ασσυμετρες απειλες του τσιπρα? Σεβαστειτε τα μικρα παιδια και τους μεγαλους που καηκαν η πνιγηκαν .

    ΑπάντησηΔιαγραφή