Μέρες Ιουλίου με αρκετή ζέστη στα ηπειρωτικά και ενισχυμένους βόρειους ανέμους στις νοτιοανατολικές νησιωτικές περιοχές


Ο συνδυασμός των υψηλών πιέσεων στα Β. Βαλκάνια και την κεντρική Μεσόγειο με τις χαμηλές πιέσεις στην Α. Μεσόγειο προκαλεί στη χώρα βόρειους ανέμους εντάσεως ως τα 6 μποφόρ (ΝΑ Αιγαίο και Καρπάθιο). Κατά τα λοιπά, το νέο εικοσιτετράωρο (Πέμπτη), βροχές δεν προβλέπονται και η θερμοκρασία θα φθάσει τους 35 βαθμούς. Την Παρασκευή (13/7), τα νέα στοιχεία στην εξέλιξη του καιρού θα είναι η μικρή ενίσχυση των ανέμων, οι οποίοι στα νοτιοανατολικά πελάγη θα φθάσουν τα 7 μποφόρ, και η μικρή άνοδος της θερμοκρασίας. Το Σαββατοκύριακο (14-15/7), γενικά, δεν προβλέπονται βροχές στη χώρα. Εξαίρεση ίσως αποτελέσουν τα ορεινά της Β. Ελλάδας, όπου τις απογευματινές ώρες είναι πιθανό να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και μεμονωμένες καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις με ένταση στο Ιόνιο ως τα 5 και στο Αιγαίο ως τα 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα φθάσει τους 37 βαθμούς (ηπειρωτική Ελλάδα).
  

Πέμπτη, 12 Ιουλίου 2018

ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 12-7-2018

Βόρεια Ελλάδα:
Τοπικές νεφώσεις το απόγευμα κυρίως στα ορεινά. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ. Θερμοκρασία από 16 έως 34 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Τοπικές νεφώσεις το απόγευμα κυρίως στα ορεινά. Άνεμοι ΒΔ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 17 έως 35 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Τοπικές νεφώσεις το απόγευμα κυρίως στα ορεινά. Άνεμοι Β-ΒΔ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 17 έως 35 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Ηλιοφάνεια. Άνεμοι Β-ΒΔ 4 με 5 και στα νοτιοανατολικά 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 21 έως 33 βαθμούς.

Αττική:
Ηλιοφάνεια. Άνεμοι Β-ΒΔ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 21 έως 34 βαθμούς.

Θεσσαλονίκη:
Λίγες νεφώσεις το απόγευμα. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ. Θερμοκρασία από 20 έως 33 βαθμούς.

6 σχόλια:

  1. Περιμένοντας τον πολυπόθητο βοριά (πάλι δυτικό είχε σήμερα), μία είδηση που πέρασε στα ψιλά. Συγκεκριμένα, ο Guardian αποκάλυψε σχετικά με την ηρωική διάσωση στην Ταϊλάνδη, ότι όταν βγήκε και το τελευταίο παιδί εκτός σπηλαίου χάλασε η κυρία αντλία, ανέβηκε απότομα η στάθμη των υδάτων και παραλίγο να προκληθεί καταστροφή. Οι δύτες που βρίσκονταν στο επίπεδο 3 άκουσαν φωνές από συναδέλφους τους που ήταν πιο βαθιά μέσα στο σπήλαιο και μετά είδαν τα φώτα των φακών που είχαν προσαρμοσμένους στα κεφάλια τους, καθώς κινούνταν γρήγορα για να φτάσουν σε στεγνό έδαφος. Με τη στάθμη του νερού να ανεβαίνει, οι 100 εθελοντές έτρεξαν προς την έξοδο και μία ώρα αργότερα ήταν όλοι εκτός σπηλαίου, συμπεριλαμβανομένων και των τριών Ταϊλανδών της ομάδας seal και του Αυστραλού γιατρού.

    Τα αγόρια βγήκαν έξω σε τρεις διαφορετικές επιχειρήσεις στις οποίες συμμετείχε μία επίλεκτη ομάδα 19 δυτών, που ανέλαβε να μεταφέρει τα 12 παιδιά και τον 25χρονο προπονητή τους σε μία λασπώδη διαδρομή 3,2 χιλιομέτρων. Η επιχείρηση περιελάμβανε και μαθήματα στα παιδιά για να αναπνέουν με συσκευές scuba και να περνούν από στενά κανάλια. Κατά τη διάρκεια της τελευταίας αποστολής οι τρεις Ταϊλανδοί δύτες και ο γιατρός πέρασαν από μία ανθρώπινη αλυσίδα διασωστών εν μέσω αποθέωσης και χειροκροτημάτων. Οι διασώστες σε αυτή την αλυσίδα κάθονταν για οκτώ ώρες τη μέρα σε ένα μικρό, υγρό και λασπώδες κομμάτι, προκειμένου να περάσουν τα παιδιά προς την έξοδο. H διαδρομή από το επίπεδο 3 ως την έξοδο κρατούσε αρχικά 5 ώρες, αλλά τελικά ο χρόνος μειώθηκε στη μία ώρα, χάρη στις εργασίες αποστράγγισης και απομάκρυνσης της λάσπης με φτυάρια. Τα 12 αγόρια φορούσαν καταδυτικούς κυλίνδρους και ήταν δεμένα με δύτες, καθώς έπρεπε να κινηθούν υποβρυχίως για το μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής. Ωστόσο, μεταφέρονταν με φορεία, όταν έφταναν σε στεγνό έδαφος. Η τελευταία εβδομάδα αξιοποιήθηκε για τον καθαρισμό του 1,5 χιλιομέτρου από το επίπεδο 3 ως την έξοδο.

    Οι Αυστραλοί δύτες που είχαν 46 κιλά καταδυτικό εξοπλισμό, μετέφεραν αναπνευστικές συσκευές και ασύρματους στο επίπεδο 3, ενώ εφτά εξ αυτών καταδύθηκαν για 75 ώρες κουβαλώντας εξοπλισμό 20 τόνων (αντλίες, αναπνευστικές συσκευές, τρόφιμα και φάρμακα). Οι Αυστραλοί δεν πήγαν πιο μακριά από το επίπεδο 3, καθώς με τον ογκώδη εξοπλισμό τους δεν χωρούσαν από μία τρύπα εύρους λιγότερο από ένα μέτρο. Οι σπηλαιοδύτες και τα αγόρια έφεραν πιο ελαφρύ εξοπλισμό που τον είχαν στο πλάι και όχι στην πλάτη τους. Υπήρχαν τρεις κοιλότητες 10-20μ. που χωρίζονταν από εκτάσεις στεγνού εδάφους 300 μέτρων. Όλοι μιλούν για την πιο περίπλοκη επιχείρηση διάσωσης για τον επαγγελματισμό του Αυστραλού γιατρού που άναψε το πράσινο φως όταν εξέτασε τα παιδιά, ενώ έμαθε για τον θάνατο του πατέρα του μόλις βγήκε από το σπήλαιο, αλλά και για τον ηρωισμό δυτών και παιδιών. Οι γονείς των πρώτων τεσσάρων αγοριών μπορούν να τα βλέπουν πλέον τα παιδιά τους φορώντας ειδικές στολές και από απόσταση 2 μέτρων, ενώ των άλλων εννέα μέσω ενός παράθυρου για να αποφευχθεί ο κίνδυνος μόλυνσης. Όλα τα παιδιά έχουν χάσει 2 κιλά, αλλά σε γενικές γραμμές είναι καλά.
    https://www.theguardian.com/news/2018/jul/11/thailand-cave-rescue-water-pumps-failed-just-after-last-boy-escaped

    Τέλος καλό, λοιπόν, όλα καλά. Και κόντρα σε όλα τα προγνωστικά. Αφού "κανένας δεν πίστευε ότι θα τα καταφέρουμε", όπως είπε και ο αρχηγός της αποστολής και όχι "κανένας δεν σκέφτηκε ότι δεν θα τα καταφέρουμε" όπως είχα γράψει λανθασμένα χθες.
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Στα του μουντιάλ, ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Bruno Le Maire είπε ότι η πρόκριση της εθνικής ομάδας στον τελικό θα είναι θετική για την οικονομία της χώρας, όπως μεταδίδει το Reuters. "Θα είναι καλό για την ανάπτυξη" δήλωσε χαρακτηριστικά ο Le Maire στο France 2, χωρίς να εξηγήσει, όμως, γιατί. Η γαλλική οικονομία, η δεύτερη μεγαλύτερη στην ευρωζώνη, δείχνει τελευταία σημάδια στασιμότητας, μετά την πρόσκαιρη άνοδο που είχε σημειωθεί κατά την εκλογή Macron στην προεδρία τον Μάιο του 2017. Το Παγκόσμιο Κύπελλο συχνά δίνει ώθηση στην καταναλωτική δαπάνη. Στη Βρετανία, ο κόσμος ξόδεψε περισσότερα για μπύρα, μπάρμπεκιου και τηλεοράσεις με μεγάλες οθόνες τον Ιούνιο του 2018, αλλά συνολικά οι πωλήσεις επιβραδύνθηκαν. Παντού σανό ταϊζουν τον κόσμο τελικά.
    https://www.reuters.com/article/us-soccer-worldcup-france-economy/world-cup-good-for-french-economic-growth-finance-minister-idUSKBN1K10ND?il=0

    Fake news ήταν, εξάλλου, η δήθεν τοποθέτηση του προπονητή της Ουρουγουάης Oscar Tabarez ότι "δεν θα έχει σημασία η κατάκτηση του τροπαίου, αν οι νέοι στην Ουρουγουάη δεν ξέρουν πού βρίσκεται η Ρωσία ή, γιατί αγωνίζονται τόσοι παίκτες αφρικανικής καταγωγής στην εθνική Γαλλίας", όπως αποκαλύπτει η Le Monde. Oύτε είπε επίσης ότι πρέπει να τηρηθεί η υπόσχεση να δοθεί το 6% του ΑΕΠ της Ουρουγουάης για τη δημόσια παιδεία, κάτι που είχαν αναφέρει από τις 27 Φεβρουαρίου πολλά ΜΜΕ της Ιταλίας, της Γαλλίας και της Νότιας Αμερικής. Τελικά, η αλήθεια ήρθε στο φως από ανάρτηση της κόρης του και δημοσιογράφου Tania Tabarez στο Twitter, η οποία είπε ότι πατέρας της δεν θα έκανε ποτέ ορθογραφικά λάθη, τα οποία υπήρχαν στο κείμενο με τις δήθεν τοποθετήσεις του και κάλεσε τους πάντες να μην μοιράζονται "ειδήσεις", που δεν έχουν επιβεβαιώσει.

    Και όντως είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι θα έκανε ορθογραφικά λάθη ο Tabarez, που ήταν δάσκαλος πριν γίνει ομοσπονδιακός προπονητής. Το επίμαχο κείμενο, όμως, κυκλοφόρησε σε όλα τα κοινωνικά δίκτυα, αλλά και σε ΜΜΕ της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Βραζιλίας. Μόνο ένα σάιτ της Αργεντινής, το Contrapoder, που το είχε επίσης δημοσιεύσει, έσπευσε να αποκαταστήσει την αλήθεια, ζητώντας συγνώμη, επειδή έπεσε στην ίδια παγίδα με άλλα ΜΜΕ, αναπαράγοντας ένα κείμενο που πίστεψε ότι είναι αυθεντικό. Όποιος και να έγραψε, πάντως, το κείμενο καλά έκανε, γιατί πρέπει να μάθει και η νέα γενιά τι στυγνοί αποικιοκράτες ήταν οι Άγγλοι και οι Γάλλοι. Και όχι μόνο, ενώ τώρα τους έχουν υποσκελίσει Γερμανοί και Αμερικάνοι.
    https://www.lemonde.fr/les-decodeurs/article/2018/07/11/cela-ne-sert-a-rien-d-etre-champions-du-monde-la-lettre-jamais-ecrite-par-le-selectionneur-uruguayen-oscar-tabarez_5329806_4355770.html
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αξίζει μία αναφορά και στο update της Le Monde στο κείμενο για τον Ταμπάρεζ, με τη γαλλική εφημερίδα να επισημαίνει ότι η Ουρουγουάη ξοδεύει για την παιδεία 4,3% του ΑΕΠ έναντι 4,6% που είναι ο μέσος όρος στη Λατινική Αμερική, αλλά σκοπεύει να το αυξήσει στο 6% μέχρι το 2030. Θεωρείται και μία από τις πιο ανεπτυγμένες χώρες της Ν. Αμερικής με το 99% των νέων να έχουν πάει σχολείο.
    La part du PIB de l’Uruguay dévolue à l’éducation s’élève aujourd’hui à 4,3 % – contre 4,6 % en moyenne en Amérique latine. L’actuel gouvernement uruguayen s’est fixé un objectif de 6 % à l’horizon 2030, afin de s’aligner sur les recommandations de l’Unesco en la matière. L’Uruguay, l’un des pays les plus développés d’Amérique latine, peut néanmoins s’enorgueillir d’un taux d’alphabétisation des jeunes s’élevant à 99 %.
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις


    1. It's not coming home, λοιπόν. Και γλιτώσαμε από όσα θα ακούγαμε, θα διαβάζαμε και θα βλέπαμε αν είχε περάσει η Αγγλία στον τελικό. Άλλωστε, εδώ και τρεις μέρες είχαν βγει διάφοροι δημοσιογράφοι και έλεγαν ότι όλοι θέλουν έναν τελικό Αγγλία - Γαλλία. Και πού το ήξεραν; Τους ρώτησαν όλους; Ή, θα ήταν ωραίος ο τελικός με τους άμπαλους Άγγλους παίκτες. Τουλάχιστον η Κροατία έχει 3-4 προσωπικότητες.

      Επίσης, κάτι λέει για την εθνική μας που πήγαν να τη βγάλουν πάλι άχρηστη, το γεγονός ότι αποκλείστηκε στα μπαράζ από την ομάδα που έφτασε στον τελικό του μουντιάλ. Γενικά, δεν συμπαθώ την Κροατία, δεν μου αρέσει ο εθνικισμός που βγάζουν, αλλά την Αγγλία (και τη Γερμανία) δεν θα την υποστήριζα ούτε αν έπαιζε κόντρα σε... εξωγήινους. Βγάζουν μία απίστευτη αλαζονεία, ένα κόμπλεξ ανωτερότητας, μάλλον επειδή έχουν μείνει στα "μεγαλεία" της αποικιοκρατίας. Ξεπεσμένη αυτοκρατορία είναι παντού και κρύβουν πίσω από το παλάτι και τις φανταχτερές και πολύχρωμες φορεσιές των βασιλιάδων (άκου βασιλιάδες και πρίγκιπες εν έτει 2018)το γκρίζο μέλλον ενός λαού που βλέπει το βιοτικό του επίπεδο (και το εθνικό σύστημα υγείας NHS) να συντρίβεται.
      Βαγγέλης Σπανός

      Διαγραφή
    2. Αχ φίλε μου...χωρίς να θέλω να φανώ φιλομοναρχικός, επειδή έχω ζήσει στην Μεγάλη Βρετανία ως φοιτητής για αρκετό καιρό, για τους Βρετανούς η βασιλική οικογένεια και ότι γενικά τη συνοδεύει είναι κάτι σαν βασικό στοιχείο εθνικής ταυτότητας και κάτι σαν εθνικό τοτέμ για κάθε Βρετανό. Πάνω απ'όλα αποτελεί στοιχείο μιας κανονικότητας. Τον θεσμό της μοναρχίας σπάνια θα δεις να τον επικρίνουν ακόμα και θεωρητικά σοσιαλιστές πολιτικοί. Έχει μείνει παροιμιώδης η εκτίμηση και η αγάπη που έτρεφε ο "εργατικός" Τόνυ Μπλαιρ στη βασίλισσα Ελισάβετ. Επίσης φίλε μου εάν έχεις Netflix σου συστήνω ανεπιφύλακτα να δεις τη σειρά "Crown" που είναι ουσιαστικά η ιστορία της βασίλισσας Ελισάβετ (και της βρετανικής ιστορίας) από το 1952 περίπου (λίγο πριν τη στέψη της) και μετά. Θα καταλάβεις αρκετά για την ψυχοσύνθεση του βρετανικού λαού, αλλά και για τη φύση της πολιτικής στη Μεγάλη Βρετανία. Προσωπικά, εάν με ρωτήσεις, θα σου έλεγα πως ο βρετανικός λαός δεν μου άφησε καθόλου αρνητική γεύση όσο έζησα στο Λονδίνο. Πέρα από το γεγονός ότι ως πολυπολιτισμική μητρόπολη το Λονδίνο δεν με έκανε ούτε στιγμή να νοιώσω ξένος (ενίοτε μάλιστα την ελληνική δημόσια διοίκηση την έχω νοιώσει πολύ πιο εχθρική στο πετσί μου αν και Ελληνας), επιπλέον μου κάνει εντύπωση το πως αυτός ο λαός μπορεί και παντρεύει το "κόλλημα" με "πρωτόκολλα" και παραδόσεις, όντας ταυτόχρονα αρκετά ανοιχτόμυαλος σε πάρα πολλούς τομείς. Βέβαια και το αυτοκρατορικό μεγαλείο δεν λένε και να το αποβάλλουν (δεν είναι τυχαίο και το Brexit εξάλλου). Συμφωνώ απόλυτα με το σχόλιό σου πάντως για το NHS. Καλή μου φίλη Ελληνίδα που ζει στη Βρετανία και είναι παντρεμένη με Βρετανό, πρόσφατα χρειάστεικε να κάνει κάποιες βιοχημικές εξετάσεις. Ε...λοιπόν ήρθε στην Ελλάδα και τις έκανε. Ως προς το Μουντιάλ επίσης συμφωνώ: η Κροατία ήταν σαφέστερα καλύτερη! Πιο πολύ προσωπικά με στενοχώρησε ο αποκλεισμός του Βελγίου από τη Γαλλία

      Διαγραφή
    3. Τελικά η Κροατία έκανε την έκπληξη κ πέρασε στο μεγάλο τελικό κ αυτό δικαιώνει την εθνική μας ομάδα που κατηγορήθηκε απο μερικούς όταν αποκλείστηκε στα μπαράζ από τους Κροάτες οι οποίοι δείχνουν ότι αυτές οι 3-4 φοβερές μονάδες που έχουν κάνουν φέτος τη διαφορά.
      Ας απολαύσουμε λοιπόν το μεγάλο τελικό χωρίς προγνωστικά γιατί μια φορά είπα κ εγώ να πω την εκτίμησή μου για ποδοσφαιρικό γεγονός κ έπεσα παταγωδώς έξω!

      Διαγραφή