Όσο η κυκλοφορία στη Ν. Ευρώπη-Μεσόγειο παραμένει λίγο-πολύ ζωνική, δεν φοβόμαστε ούτε καύσωνες ούτε θυελλώδη μελτέμια


Αντικυκλωνικές συνθήκης ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας αρχίζουν να επικρατούν πάνω από την κεντρική Μεσόγειο και τα νότια Βαλκάνια με αποτέλεσμα στη χώρα μας να περιοριστούν σημαντικά οι βροχές. Κατά τα άλλα, το νέο εικοσιτετράωρο (Τετάρτη) οι άνεμοι θα πνέουν Β-ΒΔ με ένταση ως τα 6 μποφόρ (Καρπάθιο) και η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Την Πέμπτη και την Παρασκευή (12-13/7), γενικά, δεν προβλέπονται βροχές. Εξαίρεση ίσως αποτελέσουν τα ορεινά της Α. Μακεδονίας, όπου τις απογευματινές ώρες είναι πιθανό να εκδηλώνονται τοπικοί όμβροι. Οι άνεμοι θα πνέουν Β-ΒΔ στο Ιόνιο 3 με 5 μποφόρ, στα ανατολικά πελάγη 4 με 6 και από το απόγευμα της Παρασκευής κατά τόπους στο ΝΑ Αιγαίο και το Καρπάθιο 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο και στα δυτικά, κεντρικά και νότια η μέγιστη τιμή της θα φθάσει τους 36 και πιθανώς τοπικά τους 37 βαθμούς. Το Σάββατο (14/7), θα συνεχιστούν περίπου οι ίδιες καιρικές συνθήκες.
   
Τετάρτη, 11 Ιουλίου 2018


ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 11-7-2018

Βόρεια Ελλάδα:
Πιθανοί όμβροι το απόγευμα κυρίως στα ΒΑ ορεινά. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ. Θερμοκρασία από 15 έως 31 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Πιθανοί όμβροι το απόγευμα στα ορεινά Ηπείρου και Δ. Στερεάς. Άνεμοι ΒΔ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 16 έως 32 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Πιθανοί όμβροι το απόγευμα στα ορεινά. Άνεμοι Β-ΒΔ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 16 έως 33 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Ηλιοφάνεια. Άνεμοι Β-ΒΔ 4 με 5 και στο Καρπάθιο 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 20 έως 31 βαθμούς.

Αττική:
Τοπικές νεφώσεις το μεσημέρι-απόγευμα. Άνεμοι Β-ΒΔ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 20 έως 32 βαθμούς.
 
Θεσσαλονίκη:
Τοπικές νεφώσεις το μεσημέρι-απόγευμα. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ. Θερμοκρασία από 19 έως 31 βαθμούς.

6 σχόλια:

  1. Καταιγίδες είχαμε κι εδώ, αλλά τι να πουν στην Ιαπωνία, όπου μετά τις χειρότερες πλημμύρες εδώ και 36 χρόνια, οι οποίες στοίχισαν τη ζωή σε 155 ανθρώπους, προσπαθούν να ανακουφίσουν τους επιζώντες εν μέσω ανόδου της θερμοκρασίας και ελλείψεων νερού, κι ενώ οι διασώστες συνεχίζουν να αναζητούν θύματα, όπως μεταδίδει το Reuters. Oι καταρρακτώδεις βροχές προκάλεσαν πλημμύρες και κατολισθήσεις σπέρνοντας τον θάνατο και την καταστροφή, ειδικά σε περιοχές που είχαν χτιστεί σε απότομες πλαγιές και υποχρεώνοντας τον πρωθυπουργό Shinzo Abe να ακυρώσει ένα ταξίδι στο εξωτερικό για να διαχειριστεί την καταστροφή, που ανάγκασε εκατομμύρια ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

    Υπάρχουν 67 άνθρωποι που αγνοούνται ακόμα, η ηλεκτροδότηση αποκαταστάθηκε σε 3.500 νοικοκυριά, αλλά 200 χιλιάδες σπίτια δεν έχουν νερό, κι ενώ η θερμοκρασία αναμένεται να φτάσει στους 33 βαθμούς. Υπάρχουν και αιτήματα για την εγκατάσταση air condition, την ίδια στιγμή που πρέπει να αποκατασταθούν οι γραμμές ανεφοδιασμού. Δρόμοι με λάσπη που ξεραίνεται και σηκώνει σύννεφα σκόνης δυσκολεύουν τα συνεργεία διάσωσης, ενώ πολλοί επιζώντες γλίτωσαν την τελευταία στιγμή. Κάποιοι για πέντε λεπτά, πριν έρθει η πλημμύρα και παρασύρει το αμάξι τους, κάποιοι άλλοι μέσα στη νύχτα, μην μπορώντας να εκτιμήσουν ορθώς το μέγεθος της καταστροφής, ενώ το 1/4 μίας πόλης που βρίσκεται ανάμεσα σε δύο ποτάμια πλημμύρισε. Η κυβέρνηση θα διαθέσει 70 δισ. γεν (631 εκ. δολ.) για την αποκατάσταση των ζημιών και υπάρχει και αποθεματικό 350 δισ. γεν (3,15 δισ. δολ.), ενώ αν χρειαστεί θα διατεθούν επιπλέον ποσά.

    Η Ιαπωνία είναι σε επαγρύπνηση για τις καιρικές συνθήκες, ωστόσο, η ανεξέλεγκτη δόμηση σχεδόν παντού, την αφήνει ευάλωτη σε καταστροφές. Αρκετοί κάτοικοι υποτίμησαν, εξάλλου, τις προειδοποιήσεις, όπως στην πόλη Mabi που είχαν πάρει εντολές εκκένωσης και σε άλλες περιπτώσεις στο παρελθόν, αλλά τότε δεν συνέβη τελικά κάτι, όμως, τώρα μένουν προσωρινά σε ένα σχολείο, καθώς καταστράφηκαν τα σπίτια τους. Ή, στη Χιροσίμα, όπου σημειώθηκαν και οι περισσότεροι θάνατοι από κατολισθήσεις, καθώς σπίτια είχαν χτιστεί σε απότομες πλαγιές από τη δεκαετία του 1970, αλλά τα τελευταία 40-50 χρόνια δεν είχαν σημειωθεί καταστροφές. Όμως, όσο οι έντονες βροχοπτώσεις θα είναι πια πιο συχνές, τόσο θα αποκαλύπτεται πόσο ευάλωτες και επικίνδυνες είναι αυτές οι κατοικημένες περιοχές. Νέα εντολή για εκκένωση από 23 χιλιάδες ανθρώπους εκδόθηκε, εξάλλου, για τη Χιροσίμα, μετά την υπερχείλιση ποταμού από μπάζα που έφραξαν τις όχθες του. Ο τυφώνας Μαρία πλησιάζει, εξάλλου, στην Οκινάβα, αλλά εξασθενημένος δεν αναμένεται να προκαλέσει ζημιές στα τέσσερα κύρια νησιά της Ιαπωνίας.
    https://www.reuters.com/article/us-weather-japan/japan-struggles-to-deliver-relief-to-victims-of-worst-floods-in-decades-idUSKBN1K00CO?il=0
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Υπάρχει, όμως, και μία ευχάριστη είδηση, ένα θαύμα όπως γράφει το Reuters, καθώς με τον απεγκλωβισμό των τεσσάρων τελευταίων αγοριών και του προπονητή τους από το πλημμυρισμένο σπήλαιο στην Ταϊλάνδη ολοκληρώθηκε επιτυχημένα μία εξαιρετικά επικίνδυνη αποστολή, που καθήλωσε όλο τον κόσμο για πάνω από δύο εβδομάδες. Από τις 23 Ιουνίου, όταν και παγιδεύτηκαν μέσα στο σπήλαιο αγόρια ηλικίας 11 ως 16 ετών και ο 25χρονος προπονητής τους. "Δεν ξέρουμε αν πρόκειται για θαύμα ή, ήταν η επιστήμη ή, κάτι άλλο, όμως και τα 13 μέλη της ομάδας είναι πλέον εκτός σπηλαίου" έγραψε στο Facebook ο επικεφαλής διασώστης.

    Βρετανοί δύτες βρήκαν πεινασμένα τα 12 παιδιά και τον προπονητή σε μία λασπώδη όχθη μίας μερικώς πλημμυρισμένης αίθουσας, τέσσερα χιλιόμετρα από την είσοδο του σπηλαίου πριν από μία εβδομάδα. Αφού εξέτασαν όλες τις πιθανές επιλογές απεγκλωβισμού, έβγαλαν αρχικά τέσσερα παιδιά την Κυριακή, συνοδεία δυτών, άλλα τέσσερα τη Δευτέρα και τα τέσσερα τελευταία μαζί με τον προπονητή τους την Τρίτη, προκαλώντας το αυθόρμητο χειροκρότημα, καθώς τα ασθενοφόρα και τα ελικόπτερα περνούσαν. Οι πανηγυρισμοί είχαν, όμως, μία γλυκόπικρη γεύση, εξαιτίας του χαμού ενός Ταϊλανδού πρώην δύτη του ναυτικού. Μία γυναίκα με παραδοσιακή ταϊλανδέζικη ενδυμασία και δάκρυα στα μάτια ευχαρίστησε τον προπονητή που βοήθησε τα παιδιά να αντέξουν, είπε ότι δεν θα ξεχάσει ποτέ τα πρόσωπά τους και πως τα ένιωσε σαν δικά της.

    Τρία μέλη της μονάδας SEAL της Ταϊλάνδης και ένας στρατιωτικός γιατρός (Αυστραλός) που ήταν με τα παιδιά από την πρώτη στιγμή του εντοπισμού τους, είναι οι τελευταίοι που αναμένεται να βγουν από το σπήλαιο. Τα πρώτα οκτώ παιδιά είναι καλά στην υγεία τους και μάλιστα ζήτησαν σοκολατόπιτα για πρωινό. Δύο αγόρια ίσως να έχουν μόλυνση στους πνεύμονες, αλλά τα τέσσερα πρώτα που βγήκαν, περπατούν ήδη στους διαδρόμους του νοσοκομείου και είδαν τους γονείς τους έστω και από διαχωριστικό τζάμι. Στην επιχείρηση βοήθησαν εθελοντές από τις ΗΠΑ μέχρι την Αυστραλία, αλλά και στρατιωτικό προσωπικό των ΗΠΑ. Συγχαρητήρια σε όλους έδωσε ο Donald Trump. Τα αγόρια θα μείνουν μία βδομάδα στο νοσοκομείο και σε καραντίνα από τους γονείς τους για να αποφευχθεί ο κίνδυνος μόλυνσης.
    https://www.reuters.com/article/us-thailand-accident-cave/miracle-or-science-thai-soccer-team-saved-from-flooded-cave-idUSKBN1K0061?il=0
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Βγήκαν και οι τέσσερις τελευταίοι δύτες - τρεις της ομάδας SEAL της Ταϊλάνδης και ένας Αυστραλός γιατρός - από το σπήλαιο και κάπως έτσι ολοκληρώθηκε ένας θρίαμβος της ανθρώπινης θέλησης και συνεργασίας. Αυτά τόνισε στις δηλώσεις του και ο επικεφαλής της αποστολής διάσωσης Narongsak Osottanakorn, που επιβεβαίωσε ότι ο γιατρός και όλοι οι δύτες της ομάδας SEAL της Ταϊλάνδης βγήκαν ασφαλείς από το σπήλαιο. Ο ίδιος έκανε λόγο για Mission Possible, υποστηρίζοντας ότι κανείς δεν σκέφτηκε ότι δεν θα τα καταφέρουμε.
    Μίλησε επίσης για ήρωες από όλο τον κόσμο, αναφερόμενος στην πολυεθνική αποστολή, που συμμετείχε στο εγχείρημα. "Η αποστολή ήταν επιτυχημένη γιατί είχαμε δύναμη, τη δύναμη της αγάπης, που κάθε ένας από μας έστειλε στα 13 αυτά παιδιά".
    He confirmed that a medic and all navy SEAL divers involved in the rescue mission had also left the cave safely. “Nobody thought we could do it. It was a world first,” he said. “It was Mission Possible for Team Thailand.
    “POWER OF LOVE”
    “The heroes this time are people all over the world,” he added, referring to the multinational team that assisted in the operation. “This mission was successful because we had power. The power of love. Everybody sent it to the 13.”
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ο συνεχιζόμενος ΒΔ άνεμος μας χαρίζει δροσερές ημέρες και αρκετά ψυχρές θα έλεγα νύχτες.Η θερμοκρασία εχθές δεν ξεπέρασε τους 30 βαθμούς και σήμερα το πρωί είχε 18 βαθμούς.Το πιο σημαντικό είναι ότι η ατμόσφαιρα είναι πολύ καθαρή και ευνοεί όλες τις καλλιέργειες.Σχεδον"κλειδωνει"ότι θα τρυγισω τα μοσχατα τέλη του μήνα.Και αυτό φαίνεται και από τις αλεπούδες,ασβοι κτλ που αρχίζουν και τρώνε ρωγες.Για όποιον δεν γνωρίζει,ποτέ δεν τρώνε όταν οι βαθμοί(γραδα)είναι κάτω από 10.Αρα αν τωρα είναι 10αρι,σε είκοσι ημέρες ειναι ετοιμα.Δεν ξέρω τι έχει να πει και ο Δημήτρης.ρ από την περιοχη του και τα δικά του αμπέλια,αλλα για να σας δώσω να καταλαβετε πόσο "τρεχουν",εχθές έφαγα ρωγες(γλυκοξινες είναι η αληθεια)απο την ΙΖΑΜΠΕΛΑ,ή οποία πέρυσι αρχισε να τα κοκκινίζει αρχές Σεμπτεμβρη και τρυγισα παραμονές Αγίου Δημητρίου!!!Απίστευτο και όμως αληθινό.ΚΑΛΗΜΕΡΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλημέρα σε όλους. Η χρόνια φέτος φαινόταν πρώιμη αλλά μάλλον φρέναρε. Οι συννεφιές, η βροχή και οι πιο χαμηλές θερμοκρασίες επηρέασαν την βλαστική πρόοδο. Εδώ στην περιοχή (δυτική φθιωτιδα) οι πιο πρώιμες ποικιλίες ωριμάζουν γύρω στον Δεκαπενταύγουστο, αν και το ποτε ωριμάζει ένα σταφύλι σε μια περιοχή, σε σχέση με μια άλλη, εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Δύσκολη χρόνια είναι η φετινή. Οι ζημιές στα αμπέλια είναι ήδη αρκετές. Ακόμα και τις μέρες με ήλιο, η ατμοσφαιρική υγρασία είναι αυξημένη. Εκτός από τους μύκητες, πρόβλημα είναι και η εναλλαγή ζέστης-κρύου η συννέφιας-ηλίου. Ελπίζω να σταθεροποιηθεί ο καιρός γιατί έχουμε δρόμο ακόμα.
    Καλή συνέχεια σε όλους...πάντως δεν έχω ξαναδεί μανιτάρια στα αμπέλια μου Ιούλιο μήνα
    Δημήτρης ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δημήτρη ούτως ή άλλως το αμπέλι είναι δύσκολη καλλιέργεια(απολύτως σαφής η παροιμία:Σπίτι και αμπέλι δεν κάνει όποιος θέλει)ποσο μάλιστα η φετινή χρονιά που για πολλές περιοχές της χώρας μας δεν ειναι αυτή που χρειάζονται τα αμπέλια και οχι μονο.Εχεις δίκιο για την ωρίμανση των σταφυλιών οτι παίζουν ρολο πολλοί παράγοντες.Και εγώ περίμενα ότι με αυτές τις αστάθειες και τα αρκετά ψυχρα βραδιά που είχαμε θα τα καθυστερουσε λίγο,αλλά δεν κρατιούνται με τιποτα.Οπως έγραψα πρόσφατα ακουω και εγω για τις ζημιες,ειδικά ο περονοσπορος θερίζει οπως και το σταχτωμα.Μια ο καιρος και μια οι εταιρείες φαρμακων που τα τελευταία χρόνια δεν μας ευνοουν για ξεχωριστο λόγο το καθένα με ανάγκασαν να γυρίσω στις μεθόδους των "παλαιών"και έτσι Έχω σχεδόν μηδενίσει τις ζημιες και έχω βελτιώσει την ποιότητα.Μανιταρια έχω βρει και εγω,οπως βρήκα πριν 10 περίπου ημέρες και σπαράγγια!!Αυτά που έχουν μειωθεί λίγο είναι τα φίδια,αλλα γέμισε η περιοχή από σκατζοχαιρια και αλεπούδες οι οποίες κόβουν βόλτες ανενόχλητες ότι ωρα θέλουν μέσα και έξω απο το χωριό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή