Στη ΒΑ Ελλάδα πέφτει η αυλαία των καταιγίδων της ασταθούς περιόδου των τελευταίων ημερών


Ατμοσφαιρική διαταραχή κινείται από τη Ν. Αδριατική προς τη Μαύρη Θάλασσα και το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη) θα προκαλέσει τοπικούς όμβρους και καταιγίδες κυρίως στη ΒΑ Ελλάδα. Με το πέρασμα της διαταραχής αυτής οι άνεμοι θα στραφούν σε ΒΔ με ένταση 4 με 5 και ίσως στο Ν. Ιόνιο και τη Θάλασσα Κυθήρων 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί κοντά στα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Την Τετάρτη (11/7), οι όμβροι και οι καταιγίδες θα περιοριστούν στα ορεινά, οι άνεμοι θα πνέουν Β-ΒΔ 3 με 5 και τοπικά στα νότια πελάγη 6 μποφόρ και η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Την Πέμπτη και την Παρασκευή (12-13/7), γενικά, δεν προβλέπονται βροχές. Οι άνεμοι θα πνέουν Β-ΒΔ 4 με 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο. Εκτιμάται ότι κατά τόπους στα δυτικά, κεντρικά και νότια η μέγιστη τιμή της θα φθάσει τους 36 βαθμούς. 
 
Καλή εβδομάδα, φίλοι μου
  

Τρίτη, 10 Ιουλίου 2018

ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 10-7-2018

Βόρεια Ελλάδα:
Τοπικοί όμβροι και καταιγίδες κυρίως σε Α. Μακεδονία και Θράκη. Άνεμοι Β-ΒΔ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 14 έως 31 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Πιθανοί όμβροι το απόγευμα στα ορεινά Ηπείρου και Δ. Στερεάς. Άνεμοι ΒΔ 4 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 16 έως 32 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Πιθανοί όμβροι το απόγευμα στα ορεινά. Άνεμοι Β-ΒΔ 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 16 έως 33 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Τοπικοί όμβροι και μεμονωμένες καταιγίδες στο Β. Αιγαίο. Άνεμοι Β-ΒΔ 4 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 20 έως 31 βαθμούς.

Αττική:
Πιθανοί όμβροι το μεσημέρι-απόγευμα κυρίως στα βόρεια. Άνεμοι Β-ΒΔ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 20 έως 32 βαθμούς.

Θεσσαλονίκη:
Πιθανοί όμβροι το απόγευμα κυρίως στα ανατολικά. Άνεμοι ΒΔ 4 μποφόρ με εξασθένηση. Θερμοκρασία από 19 έως 30 βαθμούς.

11 σχόλια:

  1. Νύχτωσε λίγο νωρίτερα την Κυριακή. Καθώς το χρώμα του ουρανού έγινε σαν το σκούρο μπλε του βυθού. Εκεί που βούτηξα (με το κεφάλι από τα άσπρα βράχια) για δεύτερη φορά το απόγευμα μετά την πρώτη το μεσημέρι στην αγαπημένη μου ακτή. Στη συνέχεια άνοιξαν οι ουρανοί. Είχα πει να φύγουμε νωρίτερα, αλλά ως συνήθως δεν είχα εισακουστεί. Όλοι νόμιζαν ότι το έλεγα, επειδή δεν είχα φάει από το πρωί. Αλλά, απλά σκεφτόμουν τους άλλους στην επιστροφή. Υπό καταρρακτώδη πια βροχή. Αρχικά, έβλεπες μία τεράστια ουρά αυτοκινήτων από το Θυμάρι ως την πρώτη στροφή για Π. Φώκαια. Λίγο μετά δεν φαινόταν, όμως, τίποτα πια. Ούτε θάλασσα, ούτε οι κορυφές του Αρτσιντά. Μερικοί σταμάτησαν στο Λαγονήσι, περιμένοντας να κοπάσει η νεροποντή. Mιλήσαμε τηλεφωνικά όταν έφτασαν στην Αθήνα, λίγο πριν τα μεσάνυχτα πια, ενώ έτρεχα να μαζέψω και τη γάτα και τα σκυλιά. Δεν θυμάμαι ποτέ, πάντως, κάτι ανάλογο. Μισή ώρα για μία διαδρομή ούτε τρία χιλιόμετρα Θυμάρι - Π. Φώκαια. Βροχή που θύμιζε χειμώνα, αρχές Ιούλη. Η Αγγλία πάει να πάρει το παγκόσμιο κύπελλο. Γίνονται πρωτόγνωρα πράγματα.

    Παρεμπιπτόντως, οι βρετανικές ένοπλες δυνάμεις θα αυξήσουν την παρουσία τους στη Βόρεια Θάλασσα για να αντιμετωπίσουν την ολοένα και μεγαλύτερη απειλή της Ρωσίας, όπως αναφέρει το Skynews, επικαλούμενο το Βασιλικό Ναυτικό. Συγκεκριμένα, σε συνέντευξή του στο Skynews o ναύαρχος σερ Philip Jones είπε ότι ένας νέος Κοινός Τομέας Επιχειρήσεων θα δημιουργηθεί για τη Βόρεια Θάλασσα. Αυτό σημαίνει ότι η περιοχή θα γίνει προτεραιότητα για τη βρετανική κυβέρνηση, με τα πλοία του Βασιλικού Ναυτικού και τα μαχητικά της RAF να αναπτύσσονται πολύ πιο τακτικά εκεί. Σύμφωνα με τον ναύαρχο Jones πρόκειται για μία απάντηση στη ρώσικη απειλή. "Είναι μία επικίνδυνη κλιμάκωση, που πριν από δέκα χρόνια δεν περιμέναμε ότι θα συμβεί, αλλά πλέον πρέπει να αντιδράσουμε" ανέφερε χαρακτηριστικά ο Βρετανός ναύαρχος που είπε για τους Ρώσους ότι "τα σκάφη τους και η ικανότητά τους εντυπωσιάζουν και είναι φανερό ότι έχουν επενδύσει στην έρευνα και την ανάπτυξη".

    Η ανακοίνωση των Βρετανών έρχεται λίγες εβδομάδες μετά την απόφαση των ΗΠΑ να επαναφέρουν τον Δεύτερο Στόλο τους στον Ατλαντικό, επίσης εξαιτίας της Ρωσίας. Ένα από τα καθήκοντά του είναι να προστατεύει τα ζωτικής σημασίας υποθαλάσσια καλώδια, μέσω των οποίων γίνεται το 97% των παγκόσμιων τηλεπικοινωνιών, αλλά και οικονομικές συναλλαγές 10 τρισ. δολ. ημερησίως. "Οι Ρώσοι έχουν την ικανότητα να εντοπίσουν αυτά τα καλώδια σε πολύ μεγάλα βάθη, ακόμα και εν μέσω δύσκολων καιρικών συνθηκών" εξήγησε ο ναύαρχος Jones. Προσθέτοντας ότι "δεν ξέρουμε, αλλά υποθέτουμε περίπου πώς το κάνουν και πρέπει να παρατηρούμε τις κινήσεις τους πάνω και κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Ο ίδιος υποστήριξε ότι "οι Ρώσοι χρησιμοποιούν σκάφη, που φεύγουν από το κύριο πλοίο και πλησιάζουν στα καλώδια και αυτό είναι ένα σημάδι ότι τα παρατηρούν και μπορεί να θέλουν να κάνουν και κάτι παραπάνω, οπότε πρέπει να το αντιμετωπίσουμε αυτό". Η ανακοίνωση των Βρετανών έρχεται λίγες μέρες πριν από τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, όπου ο Trump θα ζητήσει από τα άλλα κράτη - μέλη να αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες.
    https://news.sky.com/story/uk-to-expand-navy-in-north-atlantic-amid-growing-russian-threat-11430721
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χρήστος Σιμούλης9 Ιουλίου 2018 στις 8:12 μ.μ.

    Τέτοιο σταθερό και συμπαγές κλείσιμο με ποτιστική βροχή που είχε ο καιρός προηγουμένως στη Θεσσαλονίκη, δεν το είδαμε το χειμώνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Χρήστος Σιμούλης9 Ιουλίου 2018 στις 10:37 μ.μ.

    Αχ, κ. καθηγητά, πού είναι ο μετεωρολογικός σταθμός Τρικάλων Ημαθίας να δούμε τα στοιχεία για το μπουρίνι που σημειώθηκε εκεί λίγο πριν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σήμερα ακουσα μια γυναίκα να λέει σε καποια αλλη ότι αν δεν τελειώσει η μπάλα στην Ρωσία δεν σταματάει η βροχή στα Γιάννενα!! Η γυναίκα αυτη νομίζει οτι οι Ρώσοι διώχνουν την βροχή απο την πατρίδα τους λόγο Μουντιάλ και η βροχή έρχεται στα Γιάννενα έλεος το Μουντιάλ περιμένανε εμείς οι Γιαννιώτες για να δούμε βροχές το καλοκαίρι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Χρήστος Σιμούλης10 Ιουλίου 2018 στις 7:26 π.μ.

    Σημείωση : Το μπουρίνι πέρασε στις 4 Ιουλίου το βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. H ιαπωνική μετεωρολογική υπηρεσία ανακοίνωσε ότι υπάρχουν 50% πιθανότητες για εκδήλωση του φαινομένου Ελ Νίνιο το φθινόπωρο του 2018, όπως μεταδίδει το Reuters. H ιαπωνική μετεωρολογική υπηρεσία αποφάνθηκε επίσης ότι υπάρχουν 70% πιθανότητες για ένα καλοκαίρι με κανονικές συνθήκες, χωρίς Λα Νίνια και Ελ Νίνιο στο βόρειο ημισφαίριο. Αυτά τα έχω πει, βέβαια, από τα τέλη Φλεβάρη, αρχές Μάρτη, ότι θα έχουμε ήπιο καλοκαίρι. Και από τα τέλη Νοέμβρη, αρχές Δεκέμβρη είχα προβλέψει τον ήπιο χειμώνα, λόγω των σερί νοτιάδων εκείνη την εποχή. Και κάνω προβλέψεις και για το μουντιάλ.
    https://www.reuters.com/article/us-japan-weather/about-50-percent-chance-of-el-nio-in-autumn-says-japan-weather-bureau-idUSKBN1K00GC?il=0
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το πας καλά Βαγγέλη κ ας μην ασχολείσαι τόσο πολύ με την πρόγνωση. Όντως το είχες πει για το χειμώνα που μας πέρασε όπως κ για το καλοκαίρι ότι θα είναι ήπιο κ αν θυμάσαι από το Μάιο κιόλας είχα πει κ εγώ ότι αυτά που βλέπω βάση στατιστικής των προηγούμενων εποχών με παρόμοια κυκλοφορία δείχνουν ότι φέτος θα περάσουμε άστατο γενικά κ δροσερό καλοκαίρι.
      Εντωμεταξύ αυτό δείχνουν κ τα τελευταία τρεξίματα μοντέλων καθώς μετά την πρόσκαιρη ζέστη από την Πέμπτη έως την Κυριακή από Δευτέρα κ από τα δυτικά αναμένεται εκ νέου πτώση κ εμφάνιση αστάθειας στα περισσότερα ηπειρωτικά.
      Όσο για το Μουντιάλ θα με ενδιέφερε πολύ η γνώμη σου καθώς το κατέχεις καλά το θέμα, για τη χώρα που θα βρεθεί φέτος στη κορυφή καθώς εγώ με τις λίγες γνώσεις που κατέχω πιστεύω ότι η "έκπληξη" φέτος Αγγλία μπορεί να κάνει κ το μεγάλο μπαμ.

      Διαγραφή
    2. Περισσότερο αυτοσαρκάζομαι όσον αφορά τις "προβλέψεις" μου για τον καιρό. Το ίδιο και για το μουντιάλ. Η Γαλλία, παρεμπιπτόντως, έδειξε και στον ημιτελικό με το Βέλγιο ότι είναι μία πλήρης και ποιοτική ομάδα, που ξέρει να διαχειρίζεται το αποτέλεσμα. Βασικά μέτρησε η φανέλα. Η Αγγλία είναι δυσκολοκατάβλητη ομάδα, χωρίς μεγάλες αρετές, πάντως. Θα έχει τον πρώτο λόγο στον άλλο ημιτελικό, εκτός κι τα 2-3 αστέρια της Κροατίας κάνουν ένα μεγάλο παιχνίδι. Έχει και τραυματισμούς η Κροατία, ωστόσο. Γενικά τα προγνωστικά είναι παρακινδυνευμένα, γιατί δεν υπάρχουν και μεγάλες διαφορές μεταξύ των ομάδων, που πάνω, κάτω βράζουν στο ίδιο καζάνι. Για αυτό έγιναν και κάποιες εκπλήξεις με βάση τα ονόματα, όμως, και όχι την πραγματική δυναμικότητα των ομάδων.
      Βαγγέλης Σπανός

      Διαγραφή
    3. Πάντως πέρα απ'την πλάκα τα πας καλά στα προγνωστικά.
      Τώρα όσον αφορά τη Γαλλία όντως φαίνεται ότι είναι η πιο πλήρες ομάδα στο φετινό Μουντιάλ απλά αυτή η Αγγλία φέτος δείχνει πολύ δυσκολοκατάβλητη όπως είπες κ εσύ κ αρκετά σκληροτράχηλη κ ας μην έχει πολύ μεγάλες ποδοσφαιρικές αρετές.Αναμένουμε λοιπόν.

      Διαγραφή
  7. Είχα δίκιο τελικα για τα γερακια.Εχθες έφθασα αρκετά κοντά και μόλις πέταξαν οι γονείς,βγήκα απο την κρυψώνα μου και με τά κιάλια είδα μέσα στην φωλιά 3 μικρά να παίζουν πειραζοντας το ένα το άλλο.Μεχρι να βγει το καλοκαίρι ή μέχρι τέλος Σεπτέμβρη θα αρχίσουν τις δοκιμαστικές πτήσεις.Ιδια εικόνα και σε φωλιές από ορτυκια που έχουν βρει καταφύγιο μέσα στα αμπέλια μου.Τα οποια (αμπέλια)πάνε περίφημα καθώς(και ενάντια στις προβλέψεις)δεν εβρεξε καθόλου αν και σε διπλανές περιοχές έριξε "παπαδες".Ημουν τυχερός γιατί ακούω στην δουλειά μου ότι οι αρρώστιες έχουν κάνει την εμφάνισή τους.Μονο στις προβλέψεις για το Μουντιάλ δεν τα πάω καλα (50%-50%).Άντε Βαγγέλη κάνε μια πρόβλεψη για σήμερα και θα σου στείλω μια πεντάρα κρασί για τον χειμώνα που "ερχεται"βαρύς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή