Σαββατοκύριακο με όμβρους και καταιγίδες κυρίως στην κεντρική και τη βόρεια Ελλάδα


Βαρομετρικό χαμηλό στα Β-ΒΔ Βαλκάνια, συνοδευόμενο από μέτωπα κακοκαιρίας, κινείται ανατολικά. Το νέο εικοσιτετράωρο (Σάββατο), το σύστημα αυτό θα προκαλέσει όμβρους και καταιγίδες κυρίως στα βόρεια και στη Δ. Ελλάδα θα στρέψει τους ανέμους σε ΒΔ με ένταση 4 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα πέσει λίγο κυρίως στις δυτικές και βόρειες περιοχές της χώρας. Την Κυριακή (8/7), ο καιρός θα είναι άστατος με τοπικούς όμβρους και καταιγίδες στα ηπειρωτικά και το Β-ΒΔ Αιγαίο. Τα φαινόμενα στην κεντρική και τη βόρεια Ελλάδα θα είναι κατά τόπους έντονα. Οι άνεμοι θα πνέουν Β-ΒΔ 4 με 6 μποφόρ και η ζέστη θα υποχωρήσει σε όλη τη χώρα. Τη Δευτέρα και την Τρίτη (9-10/7), τοπικοί όμβροι και μεμονωμένες καταιγίδες αναμένονται στα ηπειρωτικά, το Β. Αιγαίο και την Κρήτη (ορεινά). Οι άνεμοι θα πνέουν Β-ΒΔ 4 με 5 και τοπικά στα δυτικά και νότια πελάγη 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί κοντά στα κανονικά για την εποχή αυτή επίπεδα.

Καλό Σαββατοκύριακο, φίλοι μου
   
Σάββατο, 7 Ιουλίου 2018


ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 7-7-2018

Βόρεια Ελλάδα:
Τοπικοί όμβροι και καταιγίδες κυρίως στην κεντρική και την ανατολική Μακεδονία. Άνεμοι ΒΑ έως ΒΔ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 16 έως 32 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Τοπικοί όμβροι και μεμονωμένες καταιγίδες στα ορεινά Ηπείρου και Δ. Στερεάς κυρίως το απόγευμα. Άνεμοι Δ-ΒΔ 3 με 5 και τοπικά στο Ιόνιο 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 17 έως 33 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Τοπικοί όμβροι και μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα ορεινά Θεσσαλίας και κεντρικής Στερεάς το απόγευμα. Άνεμοι ΒΑ έως ΒΔ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 17 έως 35 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Τοπικοί όμβροι στο Β-ΒΔ Αιγαίο. Άνεμοι Β-ΒΔ 4 με 5 και πρόσκαιρα στα νοτιοανατολικά 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 21 έως 34 βαθμούς.

Αττική:
Πιθανοί όμβροι το απόγευμα κυρίως στα Β-ΒΔ. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 3 και πρόσκαιρα στα ανατολικά Β 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 22 έως 34 βαθμούς.

Θεσσαλονίκη:
Τοπικοί όμβροι και καταιγίδες. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ. Θερμοκρασία από 21 έως 31 βαθμούς.

1 σχόλιο:

  1. Από τη Μέση Ανατολή ως τη Ρωσία και από την Ιρλανδία ως τις ΗΠΑ, καταγράφονται νέα ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών σε μία βδομάδα με ένα κύμα ζέστης άνευ προηγουμένου που κάνει πολλούς να μιλούν για ένδειξη παγκόσμιας υπερθέρμανσης, όπως αναφέρει το Skynews. Ρεκόρ έγιναν στο Μπέλφαστ με 29,5 βαθμούς Κελσίου και άλλες δύο περιοχές της Βόρειας Ιρλανδίας με 30,1 και 32 βαθμούς αντίστοιχα στις 28 και 29 Ιουνίου. Σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία αυτή ήταν η πιο ζεστή εβδομάδα και στην Ουαλία με τον υδράργυρο να σκαρφαλώνει στους 33 βαθμούς Κελσίου. Ανυπόφορη η κατάσταση και 5.000 χιλιόμετρα μακριά σε ένα ψαροχώρι του Ομάν, όπου οι κάτοικοι βίωσαν θερμοκρασίες 42,6 βαθμών Κελσίου για 51 συνεχόμενες ώρες και καταγράφηκαν οι πιο θερμές νύχτες όλων των εποχών.

    Στο Ιράκ, αν και ήταν κάπως καλύτερα, πολλοί άνθρωποι στη Βαγδάτη πήραν ρεπό από τις δουλειές τους, εξαιτίας της ζέστης. Ανάλογο το σκηνικό και στην Ευρώπη, όπου στη Γεωργία και στην Αρμενία ο υδράργυρος στους 40,5 και στους 42 βαθμούς αντίστοιχα. Σαραντάρια και στις ΗΠΑ και συγκεκριμένα στο Ντένβερ (40,6), ενώ ακόμα και στο Βερμόντ η θερμοκρασία έφτασε στους 26,7 βαθμούς. Επίσης στο Μόντρεαλ έγινε ρεκόρ 147 χρόνων με τους 36,6 βαθμούς και ανάλογα νούμερα αναμένονται και σε άλλες περιοχές των ΗΠΑ (Καλιφόρνια) και του Καναδά τις επόμενες μέρες.

    Στο Μάδεργουελ της Σκωτίας καταγράφηκε το νέο ρεκόρ για τη Βρετανία με 33,2 βαθμούς, καταρρίπτοντας εκείνο των 32,9 βαθμών από τον Αύγουστο του 2003. Πάντως, την ώρα της μέτρησης είχε σταματήσει ένα αυτοκίνητο με αναμμένη τη μηχανή, δίπλα στον μετεωρολογικό σταθμό, όμως, ακόμα κι αν δεν ισχύει το ρεκόρ και πάλι ήταν πολύ ισχυρό το κύμα ζέστης, ειδικά για τη Σκωτία και την Ουαλία και αυτός ο καιρός θα συνεχιστεί ως το τέλος Ιουλίου με λίγες βροχές και πολλή ηλιοφάνεια.
    https://news.sky.com/story/proof-of-global-warming-historical-heat-records-broken-across-globe-11427137
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή