Με αστάθεια και οι πρώτες μέρες του Αυγούστου


Η χώρα εξακολουθεί να επηρεάζεται από το συνδυασμό των υψηλών πιέσεων στα ΒΔ Βαλκάνια με τις χαμηλές πιέσεις στην Α. Μεσόγειο με αποτέλεσμα τη διατήρηση του βόρειου ρεύματος με μέγιστη ένταση 6 μποφόρ (Α-ΝΑ Αιγαίο και Καρπάθιο). Κατά τα λοιπά, το νέο εικοσιτετράωρο (Τετάρτη), η δομή της ατμόσφαιρας πάνω από την περιοχή μας παραμένει ασταθής με συνέπεια την εκδήλωση τοπικών όμβρων και καταιγίδων κυρίως το απόγευμα στην ηπειρωτική Ελλάδα. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Την Πέμπτη (2/8), θα συνεχιστούν περίπου οι ίδιες καιρικές συνθήκες, αλλά από την Παρασκευή (3/8) αρχίζει περίοδος 3 ή 4 ημερών με ενισχυμένα μελτέμια, τα οποία στο Αιγαίο θα φθάσουν τα 7 και ίσως το Σαββατοκύριακο (4-5/8) τα 8 μποφόρ. Στο διάστημα αυτό η απογευματινή αστάθεια αρχικά θα περιοριστεί στη Β-ΒΔ Ελλάδα και από την Κυριακή θα εκλείψει σε όλη τη χώρα.
Καλό μήνα, φίλοι μου 

Τετάρτη, 1 Αυγούστου 2018


ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 1-8-2018

Βόρεια Ελλάδα:
Τοπικοί όμβροι και καταιγίδες κυρίως το απόγευμα στη Μακεδονία. Άνεμοι Β-ΒΑ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 16 έως 33 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Τοπικοί όμβροι και καταιγίδες το απόγευμα. Άνεμοι Δ-ΒΔ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 18 έως 34 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Τοπικοί όμβροι και καταιγίδες κυρίως το απόγευμα. Άνεμοι Β-ΒΑ 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 18 έως 34 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Τοπικοί όμβροι και καταιγίδες στο ΒΔ Αιγαίο και την ορεινή Κρήτη. Άνεμοι Β-ΒΔ 4 με 5 και στο Α-ΝΑ Αιγαίο και το Καρπάθιο 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 21 έως 33 βαθμούς.

Αττική:
Τοπικοί όμβροι και καταιγίδες το μεσημέρι-απόγευμα κυρίως στα ορεινά. Άνεμοι Β 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 22 έως 33 βαθμούς.

Θεσσαλονίκη:
Τοπικοί όμβροι και καταιγίδες κυρίως το μεσημέρι-απόγευμα. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ. Θερμοκρασία από 21 έως 32 βαθμούς.

17 σχόλια:

  1. Την πραγματική αστάθεια τη βίωσα σήμερα, επιστρέφοντας από το Θυμάρι. Μέχρι τη Σαρωνίδα είχε συννεφιά. Στο Λαγονήσι έπεσαν οι πρώτες ψιχάλες. Στην Αγία Μαρίνα κανονική βροχή και μετά τις τρύπες του Καραμανλή καταιγίδα. Στη Βάρκιζα οι δρόμοι είχαν γίνει ποτάμια με καφέ νερό, σαν το κοκκινόχωμα που κατέληξε (μαζί με όλες τις βλαβερές ουσίες) και το απόγευμα της Κυριακής στη θάλασσα στο Θυμάρι. Καφέ όλη η θάλασσα στην πλαζ της Βουλιαγμένης. Και μία δεύτερη κόκκινη λίμνη στο δρόμο, δίπλα στη λίμνη της Βουλιαγμένης. Μετά την ευθεία και από τη διασταύρωση που πάει προς Βάρη, το οδόστρωμα ήταν, όμως, στεγνό σαν να μην είχε βρέξει καθόλου. Και στη συνέχεια ένας καυτός ήλιος στο υπόλοιπο της διαδρομής, αλλά και σχετική κίνηση για τα δεδομένα της εποχής.
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Λες και με κυνηγάει η βροχή σήμερα, τώρα έπιασε και στο Φάληρο με αέρα που τη φέρνει μέσα και μόλις που πρόλαβα να κλείσω τα παράθυρα. Το ότι έχουν έρθει τα πάνω - κάτω, όσον αφορά το κλίμα γράφει, εξάλλου, και η Le Monde με αφορμή τις ασυνήθιστες δασικές πυρκαγιές στις χώρες του Αρκτικού Κύκλου, αλλά και αυτές της Ελλάδας που στοίχισαν τη ζωή σε 91 ανθρώπους στην ανατολική Αττική. Συνολικά, στην Ευρώπη υπάρχει μία αύξηση 40% στις φωτιές το 2018, καθώς έχουν εκδηλωθεί πάνω από 450, αν και οι καμένες εκτάσεις είναι μικρότερες σε σχέση με τον μέσο όρο της δεκαετίας. Το κύμα ζέστης στον ευρωπαϊκό βορρά είχε συνέπειες σε χώρες που οι πυρκαγιές είναι σπάνιες, όπως στη Φινλανδία και τη Σουηδία, στην οποία αποτεφρώθηκαν 18.700 εκτάρια το 2018, έναντι 454 εκταρίων το 2017 (αύξηση 4.000%).

    Βαρύ ήταν το φορτίο και για τα κράτη της Βαλτικής, καθώς στη Λετονία κάηκαν 2.176 εκτάρια, έναντι 10 εκταρίων που ήταν ο μέσος όρος των προηγούμενων ετών (αύξηση 21.600%). Το Ηνωμένο Βασίλειο είδε το 0,44% των δασών του να καταστρέφεται από την αρχή του 2018, καθώς έγιναν στάχτη 14 χιλιάδες εκτάρια έναντι 3.100 που είναι ο μέσος όρος (αύξηση 346%). Αντίθετα, στην Πορτογαλία αποτεφρώθηκαν 1.327 εκτάρια, έναντι 29.500 που είναι ο μέσος όρος και στην Ισπανία τα αντίστοιχα νούμερα ήταν 3.639 και 32.600. Αν και το καλοκαίρι δεν έχει τελειώσει οι δύο χώρες της Ιβηρικής είναι πολύ μακριά - 95% και 88% αντίστοιχα - από το ποσοστό των δασικών τους εκτάσεων που καίγεται ετησίως. Οι ειδικοί χρησιμοποιούν τον κανόνα 30-30-30 (-30% σχετική υγρασία +30 βαθμοί θερμοκρασία +30 χλμ./ώρα ταχύτητα ανέμου) για να ορίσουν πότε οι συνθήκες είναι επικίνδυνες για την εκδήλωση πυρκαγιάς.

    Και στη Σουηδία οι θερμοκρασίες ξεπέρασαν από τον Μάιο του 2018 τους 30 βαθμούς, ενώ στην Ελλάδα φυσούσαν πολύ δυνατοί άνεμοι και ήταν ανεβασμένος και ο υδράργυρος με συνέπεια να εξαπλωθούν γρήγορα οι δασικές πυρκαγιές. Για τον κλιματολόγο Jean Jouzel αυτά τα ακραία γεγονότα δείχνουν τι έπεται και ποια θα είναι η νέα κανονικότητα στην Ευρώπη. "Αυτό που συμβαίνει, οι συνεχόμενοι καύσωνες, οι πλημμύρες, η ένταση των πυρκαγιών και που είναι ακραίο σήμερα, θα είναι ο κανόνας σε 30 ή, 50 χρόνια με ακόμα πιο καταστροφικά και πιο πολλά φαινόμενα, αν και η Αφρική και η Ασία θα είναι και πάλι πιο ευάλωτες". Σύμφωνα με τον Jean Jouzel μόνο το 5% των Ευρωπαίων επηρεάζεται σήμερα από καταστροφές που έχουν σχέση με την κλιματική αλλαγή, όμως αυτό το ποσοστό θα φτάσει τα 2/3 ως το τέλος του αιώνα και στη Γαλλία οι πυρκαγιές δεν θα είναι μόνο στον νότο, αλλά και στα κεντρικά και τα ανατολικά.
    https://www.lemonde.fr/les-decodeurs/article/2018/07/31/feux-de-foret-en-europe-et-canicule-comment-l-europe-du-nord-a-rattrape-celle-du-sud_5337843_4355770.html
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σύμφωνα με όσα λέει ο Γάλλος επιστήμονας, λοιπόν, παίρνουμε μία πρώτη γεύση από τα χειρότερα που έρχονται. Καλά, για την Ελλάδα εξυπακούεται ότι με τόσες δεκάδες νεκρούς, αλλά και εκατοντάδες ακόμα συνανθρώπους μας που καταστράφηκαν σωματικά, ψυχικά και υλικά από μία πυρκαγιά, τη μοναδική μέρα που φύσαγε δυνατά, βιώνουμε το χειρότερο καλοκαίρι του αιώνα. Και αυτό που αποδεικνύεται είναι ότι και χωρίς καύσωνες, δεν μπορούμε τελικά να γλιτώσουμε από τις φωτιές.

      Αλλά και αυτές οι ραγδαίες και σύντομες βροχές είναι κατά τη γνώμη που καταστρεπτικές. Προσπερνάω το γεγονός ότι αμέσως μετά βγαίνει ένας καυτός ήλιος, κάνοντας αποπνικτική την ατμόσφαιρα λόγω ζέστης και υγρασίας, αφού το πιο σημαντικό είναι ότι αυτό το νερό δεν αποταμιεύεται. Δεν μπορεί να το κρατήσει η γη και δεν φταίνε μόνο τα μπαζωμένα ρέματα και τα φραγμένα φρεάτια για τις εικόνες με τους πλημμυρισμένους δρόμους και τα βυθισμένα αμάξια που βλέπουμε. Γιατί και στο Θυμάρι, δεν σημειώθηκε πλημμύρα, αλλά ούτε τα δέντρα κράτησαν το νερό, που κατέληξε σχεδόν όλο στη θάλασσα, μαζί με κοκκινόχωμα και όλες τις βλαβερές ουσίες που έχει το έδαφος. Μάλιστα, οι λάκκοι από τα δεντράκια που ποτίζουμε στην παραλία εξαφανίστηκαν και τα πάντα ισοπεδώθηκαν.

      Μέσα στον χαμό με τη νεροποντή μία κοπέλα έχασε ένα πιτμπουλάκι εφτά μηνών την περασμένη Κυριακή, καφέ άσπρο, χωρίς κομμένα αυτιά, αφού προφανώς φοβήθηκε από τις βροντές (τα σκυλιά είναι κροτοφοβικά ζώα). Έχουν αναρτήσει και φωτογραφία του στους πίνακες ανακοινώσεων που υπάρχουν στην κεντρική είσοδο στο Θυμάρι, στη διασταύρωση της οδού Αγ. Φωτεινής με τη Λεωφόρο Σουνίου, στο πεύκο και το περίπτερο - 54 χλμ. από κέντρο Αθήνας. Αν περνάει από την ευρύτερη περιοχή και δει κάτι...
      Βαγγέλης Σπανός

      Διαγραφή
    2. Όσο για το τροπικό κλίμα, κατά τη γνώμη μου δεν υπάρχει χειρότερο. Καταρχήν σε χώρες με τροπικό κλίμα έχουν τους περισσότερους νεκρούς από ακραία καιρικά φαινόμενα, καταστρέφονται ολόκληρες πόλεις και νησιά με τους τυφώνες, από τους οποίους μας προστατεύει ευτυχώς η Μεσόγειος. Επίσης, η ελονοσία και άλλες αρρώστιες και επιδημίες θερίζουν σε χώρες με τροπικό κλίμα και ένας από τους λόγους είναι ότι δεν αρκεί να έχεις άφθονο νερό, πρέπει να είναι και καλής ποιότητας και όχι στάσιμο και μολυσμένο. Δεν είναι τυχαίο ότι δεν υπάρχει ούτε μία χώρα με τροπικό κλίμα που να έχουν καλό βιοτικό επίπεδο οι πολίτες της.
      Βαγγέλης Σπανός

      Διαγραφή
    3. Θυμάμαι το καλοκαίρι του 1992 στην Σουηδία που έγινε το Ευρωπαϊκό Κύπελλο ποδοσφαίρου ειχε 25 βαθμούς Κελσίου και οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ μιλουσαν για ασυνήθιστα ζεστό καλοκαίρι.

      Διαγραφή
  3. NW Pindos
    Κλασική καλοκαιρινή αυγουστιάτικη αστάθεια από τα παλιά (όπως λέμε χειμώνας από τα παλιά) στα κλασικά ορεινά Δ. Μακεδονίας (πάνω από τα 900 μ. μπουφάν το βράδυ και υποχρεωτική η κουβέρτα στον ύπνο όχι μόνο αυτές τις ημέρες αλλά γενικότερα).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. 'Όπως το λες: Από τα παλιά! Κάποτε θα αναπολούμε, όλοι, καιρόφιλοι και μη, αυτό το καλοκαίρι, παρά τα προβλήματα που έφεραν οι βροχές. Θα το θυμόμαστε με νοσταλγία, όταν αυτά που συμβαίνουν φέτος στην Ευρώπη πραγματοποιηθούν και στην Ελλάδα. Και βέβαια θα είναι πολύ χειρότερα εδώ, στα νότια της Ευρώπης. Και αφού καταφέραμε φέτος να καούμε (και να χαθούν και άνθρωποι) εν μέσω "τροπικού" θέρους, καταλαβαίνουμε όλοι τι θα συνέβαινε αν είχαμε ένα καλοκαίρι σαν τα τελευταία, με καύσωνες, συνεχόμενες ζέστες και ξηρασία. Γι αυτό κι εγώ επιμένω, χίλιες φορές προτιμότερο το φετινό. Κι ας μην έχει μελτέμια, κι ας μας ενοχλεί η κουφόβραση, κι ας χάνουμε κάποια μπάνια. Το νερό είναι ζωή. Χωρίς νερό (ερημοποίηση) κάθε πολιτισμός πεθαίνει.

      Διαγραφή
    2. Η ξηρασία-όχι η ανομβρία- δυστυχως είναι ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ για το ελληνικό καλοκαίρι και πρέπει να την αποδεχτούμε κάποια στιγμή όλοι.Επισης δεν βίωσαν όλες οι περιοχές φέτος τροπικό καλοκαίρι.Τελος σχεδόν σε όλους τους σταθμούς οι θερμοκρασίες είναι πάλι πάνω από το μέσο όρο επομένως για πιο δροσερό καλοκαίρι μιλάτε φίλτατε;Μόνο η Αθήνα ευτυχώς γλίτωσε τα καυτά καλοκαίρια του παρελθόντος...

      Διαγραφή
    3. Φίλε Ανώνυμε (δεν ξέρω πώς αλλιώς να σε πω), η μέχρι τώρα εικόνα του φετινού καλοκαιριού από πλευράς θερμοκρασιακής απόκλισης από τον κλιματολογικό Μ.Ο. της περιόδου 1981-2010 είναι αυτή που εμφανίζεται στον παρακάτω χάρτη:

      http://models.weatherbell.com/climate/ncep_cfsv2_240_t2anom_europe.png

      Οι περισσότερες ηπειρωτικές περιοχές της χώρας βιώνουν μέχρι τώρα θερμοκρασίες κανονικές η και λίγο ψυχρότερες του κανονικού. Αυτό έχει να συμβεί χρόνια φίλε μου. Βιώνουν επίσης παρατεταμένες αστάθειες και βροχές. Αν δεις το χάρτη, μιλάμε για το μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Δεν είναι μόνο η Αθήνα, όπως λανθασμένα γράφεις. Φυσικά όχι το σύνολο της χώρας.

      Η ξηρασία είναι φυσιολογική για το ελληνικό καλοκαίρι ΟΠΩΣ ΤΟ ΞΕΡΑΜΕ. Ήδη όμως το κλιματικό τραίνο έχει μπει στις ράγες της παγκόσμιας υπερθέρμανσης. Οπότε, αυτά που γνωρίζαμε από το παρελθόν αλλάζουν δραματικά όσο θα περνούν τα χρόνια. Το πιθανότερο σενάριο για την περιοχή μας είναι ακραία ξηρασία και ανομβρία, με πορεία προς την ερημοποίηση. Αυτό που λέω στο σχόλιό μου είναι οτι, με δεδομένη την κλιματική αλλαγή, θα ήταν προτιμότερη για τη χώρα μας μιά μεταβολή του κλίματος προς το τροπικό, απείρως προτιμότερη από τη δημιουργία υποτροπικών συνθηκών Σαχάρας. Δυστυχώς το κλίμα δεν εξελίσσεται σύμφωνα με τις επιθυμίες μας. Η ερημοποίηση, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα σχετικά επιστημονικά πορίσματα, φαντάζει αναπόφευκτη για ολόκληρη τη λεκάνη της Μεσογείου, εφόσον βέβαια δεν γίνει κάτι (είτε ανθρώπινη παρέμβαση είτε φυσική διαδικασία) που να αναστρέψει την πορεία των πραγμάτων.

      Διαγραφή
    4. η παρουσία πολλών κουκουναριών (πορτοκαλί, κωνικά) στην κορυφή των ελάτων προμηνύει βαρύ χειμώνα, σύμφωνα με τη μετεωρολογία της παράδοσης. πέρυσι δεν πολυείχαν, απ ότι είχα παρατηρήσει. φέτος, οι πλαγιές λαμπυρίζουν.
      κατά τ' άλλα, στις (ουκ ολίγες φέτος) περιόδους αστάθειας, βρέχει κάθε μέρα στα ορεινά στης Αργιθέας και λιγότερο σε Ελάτη-Περτούλι (όπου αφήνει και καμιά μέρα). είναι κουραστικό, δεδομένου ότι ο κόσμος εκεί βρίσκεται για να χαρεί το βουνό και κλείνεται μέσα. παρ' όλα αυτά, αγαπάς έναν τόπο, με τον καιρό του μαζί.
      καλημέρα, καλό μήνα

      Διαγραφή
  4. "Δασοφύλακες: Υπάρχουν επιχειρησιακές ευθύνες στην τραγωδία - Η μάχη χάθηκε στην Πεντέλη"

    Επιτέλους, μέσα στη γελοιότητα της κομματικής αντιπαράθεσης, ένθεν κακείθεν, μιά μεγάλη αλήθεια.

    "...Όσο για την απόδοση ευθυνών τον λόγο έχει η δικαιοσύνη. Δεν μπορούμε όμως να παραβλέψουμε τις επιχειρησιακές ευθύνες, που κι αυτές υπάρχουν (και θα αποδοθούν πιστεύουμε) μιας και κατά την άποψή μας (που πηγάζουν από χρόνια εμπειρίας στα μέτωπα των πυρκαγιών) θεωρούμε ότι η επιχειρησιακή μάχη χάθηκε στην Πεντέλη και πριν αυτή φτάσει στον Ν. Βουτζά. Όσο για την περίπτωση της Κινέτας να αναφέρουμε μόνο το γεγονός ότι 60.000 στρέμματα καμένου πευκοδάσους και ανάμεσά τους και το μοναδικό ελατοδάσος των Γερανείων είναι παρελθόν, μας θλίβει και μας θυμώνει ταυτόχρονα..."

    http://www.iefimerida.gr/news/434860/dasofylakes-yparhoyn-epiheirisiakes-eythynes-stin-tragodia-i-mahi-hathike-stin-penteli

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχοντας βιώσει αρκετές πυρκαγιές στο Θυμάρι, με αποκορύφωμα τη μεγάλη φωτιά του 2012, παραμονή των επαναληπτικών γενικών εκλογών, τότε, που βρίσκαμε χελώνες - ζωντανές και νεκρές - στους δρόμους, αλλά και στάχτες στα μεσόνερα της θάλασσας ακόμα και 10-15 μέρες μετά, έχω να πω ότι καλή η θεωρία, αλλά η πράξη είναι κόλαση. Η φωτιά με δυνατό αέρα είναι μία κόλαση και σχεδόν αδύνατο να σβήσει, όσο καλά εξοπλισμένοι και εκπαιδευμένοι κι αν είναι οι πυροσβέστες. Η ταχύτητα εξάπλωσής της είναι τρομακτική. Δεν χρειάζεται καν να πεταχτούν φλεγόμενα κουκουνάρια ή, κλαδιά. Η φωτιά πετάει και μόνη της με τον άνεμο και μπορεί σε μία στιγμή να ταξιδέψει και 50 μέτρα μακριά. Νομίζεις ότι είσαι ασφαλής και σε ένα δευτερόλεπτο νιώθεις την κάψα της να σε λιώνει και τον καπνό σε πνίγει.

      Σε τέτοιες περιπτώσεις η μόνη ελπίδα για να σβήσει η φωτιά είναι να φτάσει σε σημείο που δεν έχει κάτι να κάψει ή, στη θάλασσα. Ό,τι σχέδιο και αν υπάρχει, η φύση υπερβαίνει τις δυνάμεις του ανθρώπου. Αυτά από προσωπική εμπειρία, που έχω κάποια από πυρκαγιές, αφού στο Θυμάρι έχει ξεσπάσει μικρή, βέβαια, πυρκαγιά ακόμα το βράδυ μίας Ανάστασης, από δυναμιτάκι που πέταξαν κάτι πιτσιρικάδες σε ένα χωράφι. Τη σβήσαμε, βέβαια, ήρθε και η πυροσβεστική, αλλά πριν απλώσουν τη μάνικα για να ρίξουν λίγο νερό, δέχτηκαν άλλη κλήση για μεγαλύτερη πυρκαγιά και έφυγαν. Την επομένη, ανήμερα του Πάσχα, πηγαίνοντας βόλτα τα σκυλιά, πέρασα από το σημείο, όπου βρήκα δεκάδες καμένα σαλιγκάρια σε μία έκταση όσο το τρίποντο στο μπάσκετ (και σε τέτοιο σχήμα).
      Βαγγέλης Σπανός

      Διαγραφή
    2. ενδεικτικά, αν ο άνεμος τρέχει με, ας πούμε, 70 km/h, διανύει τα 5 km που χωρίζουν Νταού-Μάτι, σε ευθεία γραμμή, σε 4,5 λεπτά. εκτός του οικιστικού θέματος και της Μαραθώνος (που δε λειτούργησε ως αντιπυρική ζώνη), διάβαζα ότι οι άνεμοι συνήθως στην πληγείσα περιοχή είναι ΒΑ και επομένως εμποδίζουν πιθανή φωτιά, να κατεβεί το βουνό, εν αντιθέσει με την 23η Ιουλίου.
      οι Αττικάριοι το ξέρετε καλύτερα το ανεμολόγιο της περιοχής.

      Διαγραφή
  5. Φίλε μ μάλλον εχεισ κάνει καποιοα λαθοσ γιατί ηβμεση θερμοκρασία στην Αττική είναι κάτω τ μέσου όρου κ σαφώς φέτος βιώνουμε ένα δροσερό κ υγρό καλοκαίρι.ανέφερα για Αττική γιατί εκεί μένω αλλά νομίζω κ σε πολλές άλλες οεριοχεσ ΤΗΣ χώρας οι μέσοι όροι είναι πεσμένοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχουμε και λέμε σύμφωνα με το weatheronline.com -μέρες θερμοκρασίες

      Σουδα Χανίων 27.8 (26.5)-από τους πιο θερμούς μήνες όλων των εποχών-
      Μικρά Θεσσαλονίκης 26.8(25.1)
      Ηράκλειο 26.7 (26.1)
      Ελληνικό Αθήνα 28.7 (28.5)-οριακά υψηλότερα
      Ρόδος 27.9 (26.4)
      Λάρισα 26.5 (27.1)
      Όπως βλέπετε σχεδόν όλοι οι βασικοί σταθμοί ειδικά στη νότια Ελλάδα ήταν υψηλότεροι απ τον μέσο όρο.




      Διαγραφή
    2. Εβαλεσ τρεισ σταθμούς για να αποδριξεισ ότι το καλαοκαιρι είναι θερμό?μίνι γέλιο προκαλεί αυτή η καταγραφή των σταθμών.Όσο κ να μην αρέσει σε καποιουσ διανύουμε από τα πιο ψυχρά κ υγρά καλαοκαιρια των τελευταίων ετων.

      Διαγραφή
  6. Ευτυχώς Βαγγέλη μου που κυνηγούσε εσένα η βροχή και έτσι άφησε εμένα να μπορέσω να κοψω Μοσχατα και να αρχίσω να μαζευομαι σιγά σιγά.Φιλε Λευτέρη σ'ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σου.Στα Μοσχατα που έκοψα εχθές,είχαν 12.1 και ήταν πολύ αρωματικά.Ελπιζω ότι ως το τέλος της εβδομάδας να έχω τελειώσει με αυτά.Οσο για την Μαλαγουζια που ανέφερες όντως είναι υπέροχη και αν υπάρχει καλή παρέα και καλός μεζές γίνεται άριστη.(Ειναι ομως πολύ δύσκολη τόσο αμπελουργικα,οσο και οινοποιησημη και αν δεν έχεις ψυκτικό μηχάνημα ή σταθερή θερμοκρασία(υπόγειο πολύ βαθύ, χωρίς υγρασία με πέτρα) Τότε πρέπει να εισαι πολυ τυχερός για να σου πετυχει.Τέλος πάντων Χαλκίδα-Σχηματάρι είμαστε ένα τσιγάρο δρόμος,οπότε θέλεις έλα να δοκιμάσεις.Καθε μέρα εδώ είμαι στην είσοδο και πάντα υπάρχει μεζές και ορεξη...!!ΚΑΛΌ ΜΉΝΑ σε ολους σας.(Φιλε Δημήτρη.ρ.τι λένε τα αμπέλια στην περιοχή σου;).

    ΑπάντησηΔιαγραφή