Σφίγγουν οι ζέστες, αλλά ευτυχώς όχι για πολύ


Οι συνθήκες της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας στη ΝΑ Ευρώπη παραμένουν ευνοϊκές για τη διατήρηση των βορειοδυτικών ανέμων στη χώρα μας με ένταση 3 με 5 μποφόρ. Αναφορικά με τις λοιπές βασικές μετεωρολογικές παραμέτρους, το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή), η θερμοκρασία θα φθάσει τους 35 βαθμούς και το απόγευμα στη ΒΑ Ελλάδα θα εκδηλωθούν τοπικές καταιγίδες. Το Σαββατοκύριακο (21-22/7), δεν προβλέπονται βροχές και το βασικό χαρακτηριστικό του καιρού θα είναι η βαθμιαία άνοδος της θερμοκρασίας, η οποία την Κυριακή θα φθάσει τους 39 βαθμούς. Κατά τα λοιπά, οι άνεμοι δεν θα ξεπεράσουν τα 5 μποφόρ. Τη Δευτέρα (23/7), στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια προβλέπονται νεφώσεις με όμβρους και καταιγίδες κυρίως τις απογευματινές-βραδυνές ώρες στο Β. Ιόνιο, την Ήπειρο, τη Μακεδονία, τη Θράκη και την ορεινή Θεσσαλία. Στις παραπάνω περιοχές η θερμοκρασία θα σημειώσει βαθμιαία πτώση. Την Τρίτη (24/7), όμβροι και καταιγίδες αναμένονται στο Ιόνιο, την ηπειρωτική Ελλάδα και το Β. Αιγαίο. Οι άνεμοι θα πνέουν ΒΔ 4 με 6 μποφόρ και η ζέστη θα υποχωρήσει σε όλη τη χώρα.

Παρασκευή, 20 Ιουλίου 2018

ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 20-7-2018

Βόρεια Ελλάδα:
Τοπικές καταιγίδες το απόγευμα στα ορεινά κυρίως της Α. Μακεδονίας και της Θράκης. Άνεμοι ΒΔ έως ΝΔ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 15 έως 34 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Πιθανοί όμβροι το απόγευμα στα ορεινά. Άνεμοι ΒΔ 4 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 17 έως 35 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Πιθανοί όμβροι το απόγευμα στα ορεινά. Άνεμοι Β-ΒΔ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 17 έως 35 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Ηλιοφάνεια. Άνεμοι ΒΔ 4 με 5 και στα νοτιοανατολικά 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 21 έως 33 βαθμούς.

Αττική:
Λίγες νεφώσεις το απόγευμα. Άνεμοι Β-ΒΔ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 22 έως 34 βαθμούς.

Θεσσαλονίκη:
Λίγες νεφώσεις το απόγευμα. Άνεμοι ΒΔ 4 με 5 μποφόρ με εξασθένηση. Θερμοκρασία από 21 έως 33 βαθμούς.

15 σχόλια:

  1. Για άλλη μία φορά άλλαξε μέσα στη μέρα ο άνεμος από (βορειο)δυτικός σε νοτιάς. Και για άλλη μια μέρα αγνοείται ο βοριάς. Το μελτέμι, δηλαδή, που χαρίζει τη δροσιά το καλοκαίρι, αλλά είναι πολύ επικίνδυνο για την εκδήλωση πυρκαγιάς. Καλύτερα, λοιπόν, να έχει λίγη παραπάνω ζέστη, αν είναι να μην έχουμε φωτιές. Άλλωστε, το πόσο ζεσταίνεται κάποιος εξαρτάται και από τον τρόπο ζωής, τη δουλειά του κ.λ.π. Παρεμπιπτόντως, εταιρία στη Νέα Ζηλανδία αποφάσισε να εφαρμόσει πειραματικά το τετραήμερο, με επιτυχία όπως φαίνεται και από το γεγονός ότι το 78% των εργαζόμενων (αύξηση κατά 24%), θεωρούν ότι έτσι βρίσκουν καλύτερη ισορροπία ανάμεσα στην εργασία και την προσωπική τους ζωή, όπως αναφέρει ο Guardian. Συγκεκριμένα οι 240 υπάλληλοι της εταιρίας Perpetual Guardian που δραστηριοποιείται σε καταπιστεύματα, διαθήκες και στον προγραμματισμό ακίνητης περιουσίας, δούλευαν για τέσσερις μέρες τη βδομάδα από τον Μάρτιο ως τον Απρίλιο του 2018 και πληρώνονταν για πέντε. Το αποτέλεσμα ήταν οι εργαζόμενοι να αποδίδουν καλύτερα και να ευχαριστιούνται περισσότερο τη δουλειά τους.

    Η μία επιπλέον μέρα για διάφορες ασχολίες στο σπίτι αύξησε κατά 24% από τον Νοέμβριο του 2017 και συγκεκριμένα από 54% σε 78% το ποσοστό των εργαζόμενων, που θεωρούν ότι έτσι έχουν καλύτερη ισορροπία ανάμεσα στη δουλειά και την προσωπική τους ζωή. Μειώθηκε επίσης το στρες της δουλειάς κατά 7% και αυξήθηκε η ικανοποίηση από τη ζωή κατά 5%. Με αυτόν τον τρόπο αυξάνονται και το κίνητρο και η αφοσίωση των εργαζόμενων, διότι θέλουν να δείξουν ότι το τετραήμερο δεν μειώνει την παραγωγικότητα και προσπαθούν να είναι πιο αποδοτικοί, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες και εισάγοντας καινοτομίες. Η εταιρία θα μελετήσει τα αποτελέσματα του πειράματος για να το εφαρμόσει σε μεγαλύτερες περιόδους. Άλλωστε, θα ήταν άσχημα αν περνούσαν οι γονείς περισσότερο χρόνο με τα παιδιά τους; Και δεν θα ήταν λιγότερα τα προβλήματα ψυχικής υγείας, αν οι άνθρωποι είχαν χρόνο να αφιερώσουν στους εαυτούς τους και στα ενδιαφέροντά τους; Στην κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας θεωρούν εξαιρετικά ενδιαφέροντα τα αποτελέσματα αυτού του πειράματος.
    https://www.theguardian.com/world/2018/jul/19/work-less-get-more-new-zealand-firms-four-day-week-an-unmitigated-success
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το έχω γράψει και εγώ πολλές φορές στο μπλογκ και έχω διαφωνήσει με πολλούς φίλους επ΄αυτού: Λιγότερα μελτέμια για λιγότερες πυρκαγιές. Η επιβίωση της χλωρίδας και πανίδας πάνω από τη δροσιά και την ευεξία μας! Χαίρομαι που συμφωνούμε Βαγγέλη!

      Διαγραφή
  2. Μια χαρά πάμε, να μη μας ματιάσω! Βέβαια στις ΗΠΑ βιώνουν παρατεταμένη ξηρασία και μεγάλες πυρκαγιές στα δυτικά και μεσοδυτικά. Γι αυτό λέω και ξαναλέω οτι, αν η κλιματική αλλαγή σημάνει για την περιοχή μας μεταβολή προς την κατεύθυνση ενός περισσότερο τροπικού κλίματος, αυτό θα είναι ευλογία, θα είναι απείρως προτιμότερο από την υποτροπική κατίσχυση, δηλαδή την σταδιακή ερημοποίηση. Βέβαια, με βάση τις επιστημονικές έρευνες, δυστυχώς το τελευταίο σενάριο είναι με διαφορά το επικρατέστερο. Αυτό που συμβαίνει ήδη στην Κρήτη ίσως να είναι ο προάγγελος για ο,τι ακολουθήσει σ΄ολόκληρη την περιοχή, σε βάθος χρόνου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δε διαφωνώ με αυτά που λες αγαπητέ Γιώργο. Με τίποτα δεν θα ήθελα να ξαναζήσω ένα 2007. Όλη αυτή η υγρασία όμως καλοκαιριάτικα δεν βγαίνει σε καλο. Μιλάω βέβαια από την θέση του αγρότη-αμπελουργού. Στις πόλεις δεν το βλέπουμε αλλά στην ύπαιθρο ακόμα και τώρα, τα πρωινά είναι όλα μούσκεμα, γεγονός μάλλον σπάνιο για την εποχή και για τα πεδινά κεντρικά. Καλώς η κακώς η φύση έχει προσαρμοσθεί σε συγκεκριμένες συνθήκες και καθε αλλαγή φέρνει εμπόδια. Όπως και να έχει ζούμε μια ακόμη εποχή με τον καιρό να έχει εμμονές,απλά σε μας έγειρε η ατμοσφαιρική τραμπάλα της ευρωπης(και εμεινε έτσι) στην μεριά της δροσιάς και των βροχών. Ας δουν λίγο και οι δυτικό-βόρειο ευρωπαίοι τι σημαίνει ατελείωτο ζεστό,ξηρό και καρβουνιασμένο καλοκαίρι. Μη χειρότερα...
    Δημήτρης ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχεις δίκιο όσον αφορά κάποιες καλλιέργειες Δημήτρη, από τις οποίες εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό ο βιοπορισμός χιλιάδων συμπατριωτών μας. Απόλυτο δίκιο. Τι νομίζεις, όλο και κάτι μαθαίνουμε κι εμείς οι ...χαζο-αστοί από τα σχόλια τα δικά σου, του Χριστόδουλου και άλλων φίλων αγροτών. Αυτό που θέλω να τονίσω με το σχόλιό μου, με την προοπτική μιάς σταδιακής (η και αιφνίδιας;) κλιματικής αλλαγής, είναι οτι το νερό είναι το παν. Αν έχεις νερά, ακόμα και πολλά νερά (τροπικό κλίμα), το κράτος, η κοινωνία, ο κόσμος οργανώνει αλλιώς τη ζωή του, προσαρμόζει την οικονομία, τις καλλιέργειες, τον τρόπο ζωής στα νέα δεδομένα και ΕΠΙΒΙΩΝΕΙ. Αν δεν έχεις νερό (ερημοποίηση), ΤΕΤΕΛΕΣΤΑΙ.

      Διαγραφή
  4. Καλησπερα σας, αν μπορειτε καντε ενα σχολιασμό για τα της Νορβηγίας. Διαβάζω για θερμοκρασιες 15 και 20 βαθμούς πανω από τις μέσες τιμές.

    Ευχαριστώ

    Νίκος Μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τρέχουσα θερμοκρασιακή απόκλιση Ευρώπης:

      http://models.weatherbell.com/climate/ncep_cfsv2_4_t2anom_europe.png

      Όντως, εκεί πάνω γίνεται ο κακός χαμός.

      Σχετικά με το άνοιγμα συνδέσμων (λινκς):

      Πάμε κάτω-κάτω, στο τέλος της σελίδας και πατάμε "Σχόλια ανάρτησης". Μας εμφανίζει πάλι τα σχόλια, αλλά τώρα μπορούμε να κάνουμε αντιγραφή-επικόλληση, άρα και να ανοίξουμε το σύνδεσμο. Αν μας διαβάζεις Χριστόδουλε, με είχες ρωτήσει κάποτε σχετικά. Αυτή είναι η απλούστερη λύση. Μόνο που τότε δεν την είχα εντοπίσει.

      Διαγραφή
    2. Χρήστος Σιμούλης20 Ιουλίου 2018 στις 9:04 μ.μ.

      Είσαι εξαιρετικός ρε Λαμέρα!

      Διαγραφή
  5. Φέτος,εκτός την περίοδο των βροχών που ή υγρασία είναι αναπόφευκτη,στις υπόλοιπες μέρες στην πλειοψηφία επικρατεί Δύτ.ρεύμα γενικά και έτσι υγρασία τα πρωινά δεν υπάρχει.Και δεν είναι καθόλου σπάνιο το Καλοκαίρι η πρωινή υγρασία στα πεδινά ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΑ.Κάνεις λάθος σ'αυτό!Φέτος μέχρι τώρα πρωινή υγρασία εκτως βροχών 0.Κατα τ'άλλα σε οσα είπε ο Γιώργος ειδηκα για τα δάση ήταν πολύ σωστά! Γιατί όμως πρέπει να ψάξουμε κάτι το αρνητικό και να το αναφέρουμε.Αφού ξέρουμε τιποτα στον κόσμο και στη φύση δε λειτουργεί τέλεια.Θα μπορούσα και γω τώρα να απαντήσω στο Γιώργο ότι τα πεπόνια κυρίως πάθανε μικρή ζημία απο τις απότομες αλαγες βροχής και ξηρού αέρα.Δηλαδή ο Γιώργος τι θα σου πει τώρα"εντάξει λάθος έκανα αφού τ'αμπέλια τα πεπόνια οι ντομάτες πάθαν κάποια ζημιά δεν είναι κάλο το καλοκαίρι"Καλο είναι να λέγονται αυτά αλλά όχι σε απάντηση σε συμπερασμα ενώς ΚΑΙΡΟΦΙΛΟΥ!Οποιος ξέρει όμως τον ΤΈΛΕΙΟ καιρό που να ευνοεί όλους και όλες τις περιοχές ας μας τον πει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. κάνω παρατηρήσεις για αυτά που βλέπω και αναφέρομαι κυρίως στην περιοχή που δραστηριοποιούμαι.δεν είπα ότι έκανε λάθος κανεις,μπορείς να διαβάσεις λίγο πιο προσεχτικά και θα το δεις. Με τον Γιώργο λαμερα νομιζω ότι συνεννοούμαστε όποτε δεν χρειάζεται κάποιο άλλο σχόλιο. Εξάλλου ο καθένας μας από την σκοπιά του βλέπει το κάθε τι.καλημερα σε όλους
      Δημήτρης.ρ

      Διαγραφή
    2. Έχω κατ΄επανάληψη επισημάνει σ΄αυτό εδώ το μπλογκ ότι κάθε λογικός άνθρωπος που ασχολείται με τον καιρό και το κλίμα σχολιάζει και τοποθετείται σε δύο διαφορετικά, διακριτά επίπεδα: Αυτό του καιρόφιλου, που μπορεί να γοητεύεται από ακραία φαινόμενα και να τα επιζητεί και εκείνο του "μέσου" ανθρώπου, που φυσικά απεύχεται καταστροφές και προβλήματα και επιθυμεί έναν καιρό αρωγό του ανθρώπου και του φυσικού περιβάλλοντος. Νομίζω πως είναι προφανές πως όταν συζητάμε π.χ. για την κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις της, η για το πρόβλημα της λειψυδρίας, η για τις καλλιέργειες, είμαστε στο δεύτερο επίπεδο, αυτό του μέσου αλλά ενημερωμένου ανθρώπου. Όταν αγωνιούμε για τον χιονιά που φαίνεται στα μοντέλα η όταν εκστασιαζόμαστε από την μανία μιάς καταιγίδας, είμαστε οι ...πωρωμένοι καιρόφιλοι. Φαντάζομαι ότι όλοι μας καταλαβαίνουμε τη διαφορά. Τώρα βέβαια υπάρχουν και περιπτώσεις (π.χ. αγρότης - καιρόφιλος) που αυτά τα δύο συγκρούονται και δημιουργούν διλήμματα.

      Διαγραφή
    3. Χρήστος Σιμούλης20 Ιουλίου 2018 στις 9:10 μ.μ.

      Είναι όπως όταν παίζει η ομάδα σου με μια άλλη εμφανώς μεγαλύτερης δυναμικότητας. Τι θα παίξεις στο ΠΡΟ-ΠΟ;

      Διαγραφή
  6. Φέτος στην πατρίδα μου, την Κόνιτσα, τα αμπέλια έπαθαν μεγάλες καταστροφές. Όχι τόσο από το χαλάζι όσο από τον περονόσπορο, συνέπεια των αλλεπάλληλων βροχοπτώσεων. Προφανώς όλοι θέλουμε καιρό με τις βασικές παραμέτρους του κοντά στις μέσες (κανονικές) τιμές, αλλά ακόμα και σε μία μόνο περιοχή οι αποκλίσεις από αυτές είναι πιο πιθανές. Μην ξεχνάμε ότι τις καταστροφές δεν τις προκαλούν μόνο τα ακραία φαινόμενα. Η εμμονή ενός τύπου καιρού για μαγάλο χρονικό διάστημα φέρνει εξίσου καταστροφικά απολέσματα.
    Καλημέρα σε όλους και χρόνια πολλά στους εορτάζοντες,

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Σήμερα ξημέρωσε μια αλλη μέρα,με αέρα (καθαρός βοριάς),με αρκετά σύννεφα και πολύ καθαρή ατμόσφαιρα.Η θερμοκρασία αυτη την ώρα στους 31 βαθμούς.Εχθες μας"εβρασε"την κυριολεξία.36.4 με πολλη υγρασία(κοντά 55%)και ΝΔ άνεμο να δρα ως λιβας.Οντως οι ζημιές στα αμπέλια είναι πολλές και στην περιοχή μου,εκτος ελαχιστων,αναμεσα τους και εγω.Μαλλον...επιασαν τα...μαγικα που έκανα(Σκόρδα,κεφαλαρια,κτλ).Αν και όλα τα δείχνει η ζυγαριά,προβλέπω αύξηση στην παραγωγή μου.Δευτερα Τρίτη θα ξερω σίγουρα και θα σας πω.Παω τώρα να πάρω μια ανάσα δροσιάς μέχρι τα ορεινα της Αργιθεας, να γυρίσω το πρωί και να ξεκινήσω ξανα προς τα βόρεια και ελπίζω να φτάσω ως την Θεσσαλονίκη.Χρονια πολλά σε όσους γιορτάζουν και καλό Σ/Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χριστόδουλε, είδες το παραπάνω σχόλιό μου με τις οδηγίες πώς να ανοίγεις λινκς που εμφανίζονται μέσα στις αναρτήσεις του μπλογκ; Με είχες ρωτήσει τον χειμώνα και σου είχα υποδείξει έναν τρόπο κάπως πολύπλοκο. Αυτός που δίνω τώρα είναι πολύ απλός. Κάνε μια δοκιμή και πες μου αν είσαι εντάξει.

      Διαγραφή