Υποχώρηση της ζέστης και τοπικές καταιγίδες το Σαββατοκύριακο


Η διάταξη των βαρομετρικών συστημάτων στη ΝΑ Ευρώπη με τις υψηλές πιέσεις στα Β. Βαλκάνια και τις χαμηλές πιέσεις στην Α. Μεσόγειο παραμένει ευνοϊκή για τη διατήρηση του Β-ΒΔ ρεύματος στις περισσότερες περιοχές της χώρας μας και κυρίως στα νοτιοανατολικά. Την εικόνα του καιρού του νέου εικοσιτετραώρου (Παρασκευή) θα συμπληρώνουν η ζέστη κυρίως στη δυτική, κεντρική και νότια Ελλάδα και οι σποραδικές καταιγίδες το απόγευμα στα βόρεια. Το Σάββατο (7/7), αυξάνονται οι πιθανότητες εκδήλωσης τοπικών βροχών και καταιγίδων τόσο στις βόρειες όσο και στις κεντρικές περιοχές της χώρας. Οι άνεμοι θα πνέουν Β-ΒΔ 4 με 6 μποφόρ και στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια θα πέσει λίγο η θερμοκρασία. Την Κυριακή (8/7), ο καιρός θα είναι άστατος με τοπικές βροχές και καταιγίδες στα ηπειρωτικά και το Β-ΒΔ Αιγαίο. Οι άνεμοι θα φθάνουν τα 6 μποφόρ και η ζέστη θα υποχωρήσει σε όλη τη χώρα. Τις πρώτες ημέρες της νέας εβδομάδας, τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες αναμένονται κυρίως στα ανατολικά και τα νότια. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις με βασική ένταση 4 με 5 μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί κοντά στα κανονικά για την εποχή αυτή επίπεδα.         

Παρασκευή, 6 Ιουλίου 2018


ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 6-7-2018

Βόρεια Ελλάδα:
Τοπικές καταιγίδες το απόγευμα κυρίως στην Α. Μακεδονία. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ. Θερμοκρασία από 16 έως 34 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Τοπικές νεφώσεις το απόγευμα στα ορεινά της Ηπείρου. Άνεμοι ΝΔ έως ΒΔ 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 17 έως 36 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Τοπικές νεφώσεις το απόγευμα στα ορεινά της Θεσσαλίας. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ. Θερμοκρασία από 17 έως 36 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Ηλιοφάνεια. Άνεμοι Β-ΒΔ 3 με 4 και στα νοτιοανατολικά 5 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 21 έως 35 βαθμούς.

Αττική:
Ηλιοφάνεια. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ. Θερμοκρασία από 21 έως 35 βαθμούς. 

Θεσσαλονίκη:
Τοπικές νεφώσεις το απόγευμα κυρίως στα ορεινά. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ. Θερμοκρασία από 20 έως 33 βαθμούς.

12 σχόλια:

  1. Εκτός από ζέστη είχε και πάρα πολλά σκουπίδια σήμερα στο Θυμάρι. Λίμναζαν, επειδή ο άνεμος ήταν ασθενής και ψάρια και άνθρωποι κολυμπούσαν μέσα στα πλαστικά. Δεν μπορούσες να μαζέψεις και πολλά (αν και γέμισα μία σακούλα και την πήγα στην ανακύκλωση), επειδή ήταν κομματάκια. Ήταν ακριβώς όπως είχα δει σε ένα βίντεο που είχε τραβήξει δύτης στο Μπαλί και το ανέβασε ο Guardian.

    Ο Guardian, που σήμερα γράφει ότι το κύμα ζέστης στοίχισε τη ζωή άλλων έξι ανθρώπων στο Μόντρεαλ, ανεβάζοντας στους 12 τον τραγικό απολογισμό. H κατάσταση στην πόλη του Καναδά αναθεωρήθηκε, μάλιστα στο επίπεδο της "άμεσης επέμβασης" από αυτό της "επιφυλακής" μετά τις πολλές κλήσεις στις κρατικές υπηρεσίες υγείας, εξαιτίας του καύσωνα. Τα περισσότερα θύματα ζούσαν μόνα τους και δεν είχαν πρόσβαση σε air condition. Άλλοι πέντε άνθρωποι πέθαναν στο Κεμπέκ και οι θάνατοί τους συνδέονται με τη ζέστη. Η καναδική μετεωρολογική υπηρεσία εξέδωσε προειδοποίηση για το νότιο Κεμπέκ, η οποία περιλαμβάνει και το Μόντρεαλ. Ανάλογες προειδοποιήσεις εκδόθηκαν για το Οντάριο, τη Νόβα Σκότια και το New Brunswick.

    Η θερμοκρασία στο Μόντρεαλ έφτασε στους 34 βαθμούς την Τετάρτη και αναμενόταν να διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα την Πέμπτη, πριν υποχωρήσει στους 24 βαθμούς την Παρασκευή. Ο δείκτης υγρασίας στο νότιο Κεμπέκ έφτασε το 40 την Τετάρτη και το 43 την Πέμπτη. Ο συγκεκριμένος δείκτης εκφράζει την αίσθηση της θερμοκρασίας σε συνδυασμό με την υγρασία. Μία ένδειξη από 40 ως 45 σημαίνει μεγάλη δυσφορία και ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να αποφεύγουν την άσκηση. Αν ο δείκτης ανέβει ακόμα περισσότερο, υπάρχει κίνδυνος θερμοπληξίας. Οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης του Μόντρεαλ ανακοίνωσαν ότι έχουν δεχτεί 1.200 κλήσεις λόγω ζέστης, δηλαδή, 30% περισσότερες από μία μέρα αιχμής.
    https://www.theguardian.com/world/2018/jul/05/canada-heatwave-montreal-deaths

    Πάντως, και ο Καναδάς και η Βρετανία που είχαν βαρύ χειμώνα, υποφέρουν τώρα από ένα καυτό καλοκαίρι. Αλλά, ας περάσουμε τώρα στο μουντιάλ, καθώς η Le Monde γράφει ότι το ζητούμενο για τη Γαλλία είναι το γκολ απέναντι στην Ουρουγουάη, σε ένα παιχνίδι που θα είναι πολύ διαφορετικό από ό,τι αυτό με την Αργεντινή και μάλλον βαρετό, όπως επισημαίνει και ο Αντουάν Γκριζμάν. Η τελευταία φορά που είχαν συναντηθεί οι δύο ομάδες σε μουντιάλ ήταν το 2010 όταν ήρθαν ισόπαλες 0-0, όπως και στο μουντιάλ του 2012. Το 0-0 ήταν το αποτέλεσμα των τεσσάρων από τις πέντε τελευταίες αναμετρήσεις τους, ενώ η Ουρουγουάη επικράτησε 1-0 σε φιλικό στο Μοντεβιδέο το 2013. Κάπως έτσι η Γαλλία δεν έχει σκοράρει για 486 λεπτά κόντρα στους Λατινοαμερικάνους από το 1985, όταν είχε νικήσει με 2-0 για το Διηπειρωτικό Κύπελλο, στο οποίο έπαιζαν εκείνα τα χρόνια και μέχρι το 1993 η πρωταθλήτρια Ευρώπης με την πρωταθλήτρια Νότιας Αμερικής.

    Ο Ζοζέ Τουρέ είχε βάλει τότε το δεύτερο γκολ για την ομάδα του Πλατινί, με τη Le Monde να αναρωτιέται αν ο Γκριζμάν, ο Μ' Μπαπέ ή, ο Αντίλ Ραμί θα είναι οι διάδοχοί του. Η Ουρουγουάη έχει την καλύτερη άμυνα του μουντιάλ μαζί με τη Βραζιλία και η εστία της ήταν απαραβίαστη για 595 λεπτά, μέχρι να σκοράρει ο Πέπε, ισοφαρίζοντας προσωρινά για την Πορτογαλία στη φάση των 16. Ο Γκριζμάν δήλωσε ότι ο Γοδίν και ο Χιμένεζ, το κεντρικό αμυντικό δίδυμο της Ουρουγουάης είναι πολύ καλοί φίλοι του και θα πρόκειται για ένα παιχνίδι με πολύ συναίσθημα για τον ίδιο, ο Σουάρεζ αμφισβήτησε τα φιλικά αισθήματα του Γκριζμάν, διότι δεν ξέρει τι προσπάθεια χρειάζεται για να διακριθεί μία χώρα 3,5 εκ. ανθρώπων, ενώ ο Γοδίν είπε ότι η Ουρουγουάη ήταν πάντα καλή στην άμυνα και στο τρανζίσιον (αντεπιθέσεις), αλλά τώρα μπορεί να κρατάει και μπάλα. Ανέφερε επίσης ότι η ομάδα του δεν έχει χάσει στο ελάχιστο τη μαχητικότητα και την αλληλεγγύη της, ενώ η Le Monde υπενθύμισε ότι και στον προημιτελικό του 1998, όταν κατέκτησε τελικά το μουντιάλ, η Γαλλία είχε προκριθεί με 0-0 απέναντι στην Ιταλία (στα πέναλτι).
    https://www.lemonde.fr/mondial-2018/article/2018/07/05/coupe-du-monde-2018-pourquoi-vous-allez-peut-etre-mourir-d-ennui-devant-uruguay-france_5326118_5193650.html
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χτες, με το 37άρι αργά το απόγευμα και σχετικά υψηλή υγρασία (40%), ήταν αφόρητα, για όποιον επιδόθηκε σε πάσης φύσεως εξωτερική εργασία (εκμεταλλευόμενος το κενό του μουντιάλ).

      εκτός από τις κλασικές δεκαοχτούρες και κάτι γκριζόμαυρα κορακοειδή, είχαμε αυτές τις μέρες στα ψηλά μπαλκόνια τετ-α-τετ με κιρκινέζια (είδος γερακιού), Χριστόδουλε και Χρήστο (παρακαλώ ενημερώστε μας σχετικά). δεν τα θυμάμαι άλλη χρονιά, διαβάζω ότι μας έρχονται για ερωτικούς λόγους και δεν φοβούνται καθόλου, ούτε καν το φλας της μηχανής. πίστεψα ότι θα κάτσει να το ταΐσω, αλλά όταν πλησίασα υπερβολικά πέταξε μακριά.

      η σημερινή μέρα είναι ενδιαφέρουσα, και οι 4 ομάδες είναι συμπαθείς [η μαχητική και δις παγκόσμια Ουρουγουάη, οι φίλοι μας οι Γάλλοι (τι να πρωτοπούμε, για τον Ζιζού και τον Καμύ, κάτι ενδιαφέρον συμβαίνει στη γαλλοαλγερινή μίξη), η (κατά τεκμήριο) πρώτη Βραζιλία και φυσικά οι θεαματικοί Βέλγοι]. σε επίπεδο τελικού, θεωρητικά, αυτό το γκρουπ υπερέχει του ξενέρωτου αυριανού, αλλά θα ξοδέψουν πολλή ενέργεια και στατιστική στην αλληλοεξόντωση..για να δούμε.
      με μετανάστες στις ομάδες ή όχι, είναι απόλαυστική η ποδοσφαιρική "σύγκρουση" πολιτισμών. διχογνωμήσαμε λίγο με τη νύφη μου (Κορεάτισσα), που πανηγύρισε τον αποκλεισμό των Ιαπώνων (και με τι τρόπο ήρθε αυτός), αλλά το αίμα νερό δε γίνεται και οι Ιάπωνες ήταν/είναι ιστορικά για την Ασία, ότι οι Γερμανοί για την Ευρώπη (και ποδοσφαιρικά φαίνεται να έχουν το ίδιο πείσμα).

      Διαγραφή
  2. Update για τον Καναδά, καθώς το κύμα ζέστης σε συνδυασμό με την υγρασία, έχει στοιχίσει τη ζωή σε 21 ανθρώπους στο Κεμπέκ από το περασμένο Σάββατο 30/6, όπως γράφει ο Guardian. Τα περισσότερα θύματα ζούσαν μόνα τους, αντιμετώπιζαν προβλήματα υγείας και δεν είχαν πρόσβαση σε air condition. Η καναδική μετεωρολογική υπηρεσία εξέδωσε προειδοποίηση για το νότιο Κεμπέκ, αλλά και για το Οντάριο, τη Νόβα Σκότια και το New Brunswick. Η θερμοκρασία στο Μόντρεαλ έφτασε στους 34 βαθμούς την Τετάρτη και με τον δείκτη υγρασίας τους 40 και ξεπέρασε τους 35 την Πέμπτη - με την υγρασία μεταξύ 40 και 45 να καθιστά απαγορευτική οποιαδήποτε άσκηση - πριν υποχωρήσει στους 24 βαθμούς την Παρασκευή.

    Ο πρωθυπουργός του Καναδά Justin Trudeau εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στους οικείους των θυμάτων και τους κάλεσε να προστατέψουν τις οικογένειές τους.
    Οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης του Μόντρεαλ ανακοίνωσαν ότι έχουν δεχτεί 1.200 κλήσεις λόγω ζέστης, δηλαδή, 30% περισσότερες από μία μέρα αιχμής. Η αστυνομία και η πυροσβεστική επισκέφτηκαν πάνω από 20 χιλιάδες σπίτια για να δουν αν οι κάτοικοι χρειάζονται βοήθεια, ενώ επεκτάθηκε το ωράριο λειτουργίας στις δημόσιες πισίνες και τις αίθουσες με κλιματισμό. Το 2002 η πόλη έγινε η πρώτη στη Βόρεια Αμερική που υιοθέτησε σχέδιο αντιμετώπισης του καύσωνα, το οποίο αναθεωρήθηκε το 2010, όταν έχασαν τη ζωή τους πάνω από 100 άτομα στην περιοχή του Μόντρεαλ.

    Η δήμαρχος του Μόντρεαλ Valerie Plante ζήτησε από τον κόσμο αλληλεγγύη και αλληλοβοήθεια και από κανέναν να μη διστάζει να χτυπάει την πόρτα του γείτονα για να δει αν είναι καλά. Ο κυβερνήτης του Κεμπέκ Philip Couillard αφού εξήρε την ανταπόκριση των υπηρεσιών υγείας, προειδοποίησε ότι τέτοια κύματα καύσωνα θα είναι πιο συχνά στο μέλλον λόγω της κλιματικής αλλαγής, προσθέτοντας ότι το ευτύχημα είναι ότι η ζέστη θα υποχωρήσει τις επόμενες μέρες, σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προγνώσεις, αλλά κάθε χρόνο θα υπάρχουν τέτοια επεισόδια.
    https://www.theguardian.com/world/2018/jul/05/canada-heatwave-montreal-deaths
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ποιο Κυριακάτικο μπάνιο κ.Ζιακόπουλε...ακόμα εξεταστική έχουμε..όλα έχουν δυσκολέψει στις μέρες μας..και μετά σου λέει φοιτητική ζωή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχοντας την εμπειρία που περιγράφεις, φίλε μου, τολμώ να πω ότι η δουλειά του μαθητή και του φοιτητή είναι η πιο βαριά από όλες τις δουλειές των ανθρώπων!

      Διαγραφή
    2. Έχετε δίκιο κε ζιακοπουλε. Βέβαια, όταν απο σπουδαστής οινολογίας γίνεσαι αμπελουργός, μάλλον το πρώτο είναι πιο εύκολο. Δύσκολα τα αμπέλια αλλά τόσο συναρπαστικά ταυτόχρονα, για να μην πω για τα κρασιά..καλο βράδυ σε όλους και εύχομαι αυτό το καλοκαίρι να μας αφήσει ολους ικανοποιημένους.
      Δημήτρης ρ.

      Διαγραφή
    3. Στα φοιτητικά και μαθητικά χρόνια (που όπως τραγούδησε και η Βίσση δεν τ' αλλάζω με τίποτα) έχεις ένα μεγάλο πλεονέκτημα, τα νιάτα. Και όταν είσαι νέος, είσαι και ανίκητος, απλά δεν το ξέρεις. Με εξαίρεση τα παιδιά που δεν ζουν παιδικά χρόνια, εξαιτίας στερήσεων, πολέμων, ή, επειδή είναι ορφανά, δεν υπάρχει καλύτερη ηλικία από την παιδική, αρκεί να έχεις μία οικογένεια να σε στηρίζει και φυσικά υγεία, το υπ' αριθμόν ένα αγαθό μακράν του δεύτερου. Η εξεταστική είναι κάτι δευτερεύον στη ζωή. Θυμάμαι σε ένα μάθημα που βοηθούσα δύο φίλους, τελικά προέκυψαν δέκα πανομοιότυπα γραπτά, που ήταν για 7-8. Ο καθηγητής έκοψε μάλλον στην τύχη εμένα και μία κοπέλα με 4 και στους άλλους έβαλε 5.

      Όταν πήγα στο ναυτικό χρωστούσα ακόμα εκείνο το μάθημα. Τελικά με πέρασε σε προφορική εξέταση, κι ενώ δεν είπα λέξη, ο ίδιος καθηγητής που με είχε κόψει αρχικά. Μάλλον με λυπήθηκε εκείνη τη μέρα, επειδή πρέπει να έδειχνα ταλαιπωρημένος, άρτι αφιχθείς από το καράβι. Θυμάμαι και στο πλοίο που μου έλεγε ένας μόνιμος ότι "εδώ είναι καλά, έξω είναι ζούγκλα", κι εγώ τον ειρωνευόμουν. Κι, όμως, είχε δίκιο. Γιατί ζούγκλα δεν είναι να τρέχουν εκατομμύρια άνθρωποι από το πρωί ως το βράδυ για να πληρώσουν τους λογαριασμούς στο τέλος του μήνα;

      Μάλιστα, στην Αυστρία ψηφίστηκε το 12ωρο(!), δηλαδή, 60 ώρες δουλειά τη εβδομάδα και η "προηγμένη" Ευρώπη επιστρέφει σιγά, σιγά σε παλιές, σκοτεινές εποχές. Και τι δεν θα έδινα για να είχα τώρα μία εξεταστική μπροστά μου. Πραγματικά ζηλεύω τα παιδιά που δίνουν εξετάσεις και αξίζει να ζήσουν τα θετικά αυτής της εμπειρίας. Και δεν χρειάζεται να σκεφτόμαστε συνέχεια το αύριο, φτάνοντας σε σημείο να μην ζούμε το σήμερα. Όπως γράφει και σε έναν τοίχο στα Μάταλα: "Today is life, tomorrow never comes". Η ζωή είναι σήμερα. Το αύριο δεν έρχεται ποτέ.
      Βαγγέλης Σπανός

      Διαγραφή
    4. μηπως στην σχολη σου εγιναν καταληψεις μεσα στην χρονια;
      εγω ξερω απο γνωστους οτι ειχαν μαθηματα τον ιουλιο επειδη εγιναν καταληψεις κατα την διαρκεια της χρονιας.

      καρδιτσα

      Διαγραφή
    5. Ψυχραιμία και υπομονή. Αυτό που με ενοχλούσε ήταν η ανελαστική υποχρέωση για διάβασμα, κυρίως απογευματινές-βραδινές ώρες και καλοκαιρινές μέρες, ενώ οι εργαζόμενοι, για παράδειγμα, έχουν ένα, κατά βάση, σταθερό ωράριο, πέραν του οποίου ρυθμίζουν την καθημερινότητά τους. Ειδικά ο Αύγουστος προ Πανελληνίων, με συντροφιά έναν ανεμιστήρα στο διαμέρισμα, είναι αξέχαστος.
      Δυστυχώς, πολλοί πρέπει να ξενιτευτούν για να αξιοποιήσουν αυτήν την επένδυση. Αυτός είναι και ο σημαντικότερος πόλεμος που χάνουμε. («δυστυχώς» γι όσους φύγανε, για όσους μείναμε, όπως το πάρει κανείς).

      Διαγραφή
  4. Όπως ακριβώς το περιέγραψε ο Νίκος,έχει η κατάσταση στην περιοχή μου εδώ και 4 ημέρες,ζεστη(34-36 και κατι) αλλα με πολλή υγρασία και η κατάσταση δυσκολη γιατί οντωςψρα απογεύματα που ασχολούμαι με τα κτηματα ο ιδρώτας πάει ποτάμι.Πρεπει να αρχίζει να σουρουπωσει για να αρχίσει να δροσισει.Το ευτύχημα είναι ότι αυτός ο αέρας συνεχίζει και την νύχτα με αποτέλεσμα τα βραδιά και τα πρωινα η θερμοκρασία να πέφτει κάτω από τους 20 βαθμούς (17-18)οπότε αντέχεται και η ζεστη της ημέρας.Οσο για τα κιρκινεζια που ανέφερες Νίκο,δεν έχουν προβλημα εαν βρουν τον κατάλληλο χώρο να μένουν μέσα στα χωριά ή στις πόλεις.Τα "δικα"μου γεράκια που με συντροφεύουν καθημερινά είναι βραχοκιρκινεζια.Σιγουρα ερχονται για κάποιον άλλο λογο (τροφη)και οχι για ερωτικούς λόγους καθώς αυτο γίνεται συνήθως Φεβρουαρίο και μετά ανάλογα τον καιρό(φέτος απο τέλη Φλεβάρη μιας και το ευννοησε ο καιρός)Και από ενήλικα πανω απο 1 έτους.Ειναι θαυμάσια πουλιά και πολύ καθοριστικά για την διατήρηση της αρμονίας της φύσης.Λογω...πίεσης του Μουντιάλ(σήμερα...παιρνω ρεπό!!)θα επανέλθω.Αντε να κάνω και μια πρόβλεψη.Γαλλία(παρόλο που ειμαι με την Ουρουγουάη)2-1 ή 1-0 και Βραζιλία(3-1;)βλέπω να πάνε σε ωραίο ημιτελικό που θα μπορούσε να είναι και ο τελικός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρήστος Σιμούλης6 Ιουλίου 2018 στις 7:27 μ.μ.

      Εμείς, Χριστόδουλε σήμερα το πρωί είχαμε σχεδόν 26 στο κέντρο της Θεσσαλονίκης(!), αλλά το μεσημέρι ανέβηκε μόνο μέχρι 30. Όσο για τα κιρκινέζια, συμφωνώ ότι μάλλον βρήκαν καλό φαγητό και έρχονται.

      Διαγραφή
  5. Από εχθές το βράδυ με τον ενισχυμένο Δ-ΒΔ άνεμο άλλαξε ο καιρός με αποτέλεσμα το πρωί να είναι αρκετά πιο δροσερό(18 βαθμούς).Ολη μέρα σήμερα φυσούσε και η ζεστη(32)ήταν υποφερτη.Την ωρα του βραδυνου αγώνα και οσο περνουσε η ώρα τόσο δυνάμωνε ο δυτικός άνεμος και η δροσιά γινόταν ψύχρα.Στην εκτέλεση των πέναλτι μας παγωσε η πλατη που λέμε.Μόλις τελείωσε η διαδικασία η πλατεία άδειασε.Στην ΒΔ πλευρά του χωριού οι αστραπες δίνουν και παίρνουν.Η θερμοκρασία ειναι στους 19 και ο άνεμος κρύος.Καλο ξημέρωμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή