Υποχώρηση της ζέστης


Το νέο εικοσιτετράωρο (Τετάρτη), βαρομετρικό χαμηλό, κινούμενο από το Β. Αιγαίο προς τη Μαύρη Θάλασσα, θα προκαλέσει τοπικούς όμβρους και καταιγίδες στη ΒΑ Ελλάδα. Κατά τα άλλα, οι άνεμοι σε όλη τη χώρα βαθμιαία θα γίνουν ΒΔ με ένταση 4 με 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση που θα γίνει περισσότερο αισθητή στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια. Το διήμερο Πέμπτη-Παρασκευή (19-20/7), είναι πιθανό να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και μεμονωμένες καταιγίδες τις απογευματινές ώρες στα ορεινά κυρίως της Α. Μακεδονίας και της Θράκης. Οι άνεμοι θα πνέουν ΒΔ 4 με 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα φθάσει στα βόρεια τους 33 και στις υπόλοιπες περιοχές τους 35 βαθμούς. Το Σαββατοκύριακο (21-22/7), δεν προβλέπονται βροχές. Οι άνεμοι μόνο στα νότια πελάγη θα φθάνουν τα 5 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει βαθμιαία άνοδο. 

Τετάρτη, 18 Ιουλίου 2018


ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 18-7-2018

Βόρεια Ελλάδα:
Τοπικοί όμβροι και καταιγίδες κυρίως σε Α. Μακεδονία και Θράκη. Άνεμοι Β-ΒΔ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 16 έως 33 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Πιθανοί όμβροι το απόγευμα στα ορεινά Ηπείρου και Δ. Στερεάς. Άνεμοι ΒΔ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 18 έως 34 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Πιθανοί όμβροι το απόγευμα στα ορεινά Θεσσαλίας και κεντρικής Στερεάς. Άνεμοι Β-ΒΔ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 18 έως 35 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Λίγες νεφώσεις στο Β-ΒΑ Αιγαίο. Άνεμοι Β-ΒΔ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 22 έως 34 βαθμούς.

Αττική:
Λίγες νεφώσεις το απόγευμα. Άνεμοι Β-ΒΔ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 22 έως 35 βαθμούς.

Θεσσαλονίκη:
Λίγες νεφώσεις το απόγευμα. Άνεμοι ΒΔ 4 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 21 έως 33 βαθμούς.


9 σχόλια:

  1. Ευτυχώς υποχωρεί έστω και πρόσκαιρα η ζέστη, που σήμερα ήταν αισθητή και στη βραχώδη ακτή. Σε συνδυασμό με τον νοτιά επικρατούσε και θολούρα σε θάλασσα και στεριά. Φωτογράφισα έναν σκαρμό (συγγενικό είδος της δράκαινας), κι έναν οφίουρο (συγγενικό είδος του αστερία με πιο εύκαμπτους βραχίονες) παρόλα αυτά. Και θα είχε τριτώσει το καλό, αν είχα κάνει διάσημη και μία σμέρνα, αλλά μέχρι να στρίψω, κρύφτηκε κάτω από έναν βράχο. Anyway... Μακάρι να είναι ήπιος ο καύσωνας, που αναμένεται το ΣΚ.

    Παρεμπιπτόντως, ένα έντονο κύμα ζέστης έγινε η αιτία να χάσουν τη ζωή τους 14 άνθρωποι μέσα σε τρεις μέρες στην Ιαπωνία, ενώ δυσκόλεψε και τις προσπάθειες αποκατάστασης των ζημιών από τις πλημμύρες, που είχαν προκαλέσει 200 θανάτους, όπως μεταδίδει το Reuters. Οι θερμοκρασίες ανέβηκαν στους 39 βαθμούς σε ορισμένες περιοχές της ενδοχώρας, δημιουργώντας σε συνδυασμό με την υγρασία, επικίνδυνες συνθήκες. Ανάμεσα στους 14 νεκρούς ήταν και μία 90χρονη γυναίκα που βρέθηκε αναίσθητη σε ένα χωράφι, ενώ χιλιάδες διακομίστηκαν στα νοσοκομεία για τις πρώτες βοήθειες. Η υψηλότερη θερμοκρασία που καταγράφηκε ήταν 39,3 βαθμούς Κελσίου, ενώ στο Τόκιο ο υδράργυρος έφτασε στους 34.

    Στους 34,3 βαθμούς ανήλθαν οι θερμοκρασίες και στις πληγείσες από τις πλημμύρες δυτικές περιοχές της Ιαπωνίας, με συνέπεια οι στρατιώτες και οι εθελοντές που καθαρίζουν το μέρος από τη λάσπη και τα χαλάσματα, να εργάζονται σε επικίνδυνες συνθήκες. "Έχει πολλή ζέστη και το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να πίνουμε νερό συνέχεια" είπε ένας εξ αυτών. Οι θερμοκρασίες άνω των 35 βαθμών Κελσίου, που θεωρούνται πολύ υψηλές για την Ιαπωνία, καταγράφηκαν σε 200 περιοχές, κάτι που είναι ασυνήθιστο, αλλά έχει ξαναγίνει τον Ιούλιο του 2014 με 213 περιοχές τότε. Το 2017 έχασαν τη ζωή τους 48 άνθρωποι στην Ιαπωνία μεταξύ Μαρτίου και Σεπτεμβρίου με 31 θανάτους να καταγράφονται τον Ιούλιο. Το κύμα ζέστης θα συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες, εξαιτίας δύο συστημάτων υψηλών πιέσεων που έχουν "κάτσει" πάνω από το μεγαλύτερο μέρος της Ιαπωνίας.
    https://www.reuters.com/article/us-weather-japan-heatwave/heatwave-blankets-japan-kills-14-people-over-long-weekend-idUSKBN1K709Q?il=0
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τον μεγαλύτερο σε διάρκεια καύσωνα από το 1976 βιώνει η Αγγλία και θα μπουν όρια στην κατανάλωση νερού, παρά τις βροχές (14 χιλιοστά), που έπεσαν και πρόσφεραν κάποια ανακούφιση, όπως γράφει το Skynews. Θα μπορούσε, πάντως, να σωθεί ένα 22% των αποθεμάτων αν οι εταιρίες ύδρευσης επισκεύαζαν τις διαρροές. Ανεξάρτητα από αυτό, όμως, σε τουλάχιστον 7 εκ. καταναλωτές θα απαγορευτεί να χρησιμοποιούν λάστιχα ή, σπρίνκλερ νερού για τους κήπους και για να πλένουν τα αμάξια τους από τις 5 Αυγούστου.

    Σύμφωνα με τον Martin Padley, διευθυντή εταιρίας ύδρευσης, "παρά τις πρόσφατες βροχές, τα αποθέματα είναι ακόμα σε χαμηλότερα επίπεδα απ' ό,τι περιμέναμε αυτή την εποχή και με τους μετεωρολόγους να προβλέπουν ζεστό και ξηρό καιρό ως το τέλος Ιουλίου, αναγκαζόμαστε να βάλουμε κάποιους προσωρινούς περιορισμούς στους πελάτες μας". Η απαγόρευση χρήσης λάστιχου είχε επιβληθεί και στη Βόρεια Ιρλανδία τον περασμένο μήνα, ωστόσο, πολλοί υποστηρίζουν ότι οι εταιρίες ύδρευσης θα έπρεπε πρώτα να επιδιορθώσουν τις διαρροές. Υπολογίζεται ότι οι εταιρίες ύδρευσης χάνουν 20% με 22% των αποθεμάτων τους, εξαιτίας διαρροών. Επίσης, τα αφεντικά των εννέα ιδιωτικών εταιριών ύδρευσης στην Αγγλία εισέπραξαν 58 εκ. στερλίνες την τελευταία πενταετία, ενώ οι λογαριασμοί του νερού για τα νοικοκυριά αυξήθηκαν κατά 40% πάνω από τον πληθωρισμό μεταξύ 1989 και 2015.

    Σύμφωνα με τον καθηγητή David Hall οι ιδιωτικοποιημένες εταιρίες ύδρευσης δεν έχουν κίνητρο για να επιδιορθώσουν τις διαρροές, διότι θα χάσουν κέρδη. Ο ίδιος υποστήριξε ότι έχουν πολλά κέρδη, αλλά τα δίνουν ως μερίσματα και δεν επενδύουν ξανά στην επιχείρηση, έτσι ώστε να μειώσουν τις διαρροές, γιατί δεν θέλουν να το κάνουν. "Αν τα επίπεδα των διαρροών δεν ήταν τόσο υψηλά, τότε ο όγκος του νερού θα επαρκούσε και δεν θα χρειάζονταν οι απαγορεύσεις, άλλωστε, τον 21ο αιώνα ο καταναλωτής περιμένει να μην επηρεαστεί όταν φτάσει η περίοδος της ξηρασίας" εξήγησε ο καθηγητής, που θεωρεί ότι το να βλέπεις τα λουλούδια και τα φυτά στον κήπο σου να πεθαίνουν, επειδή απαγορεύεται να χρησιμοποιείς το λάστιχο δεν είναι και ό,τι πιο ευχάριστο. Το 2017 μία μόνο εταιρία έχασε 454 μεγαλίτρα νερού από διαρροές.
    https://news.sky.com/story/hosepipe-bans-for-some-despite-water-leaks-11439137
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δάσκαλε, παρακολουθώντας καθημερινά τα τρεξίματα των δύο κύριων μοντέλων, θα έλεγα οτι οι ενδείξεις για καύσωνα την Κυριακή είναι αποχρώσες και οτι σε λίγο θα γίνουν "αποδείξεις". Όμως, απ΄οτι φαίνεται από τα μέχρι στιγμής στοιχεία, θα είναι ένας εξπρές - καύσωνας των δύο ημερών. Οπότε, μικρό το κακό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γειά σε όλους!
      Γιώργο έχω να πω μετά από ολιγοήμερες διακοπές στη Λευκάδα(Ιόνιο) ότι σε σχέση με την περσινή χρονιά το ίδιο διάστημα οι θερμοκρασίες φέτος ήταν η μέρα με τη νύχτα.
      Γι'αυτή την έντονη δροσιά φέτος οφείλεται ο επίμονος κ συνεχιζόμενος μαΐστρος(ΒΔυτικος) ο οποίος σχεδόν όλη τη σεζόν κυριαρχεί κ ενισχύεται κατά διαστήματα αρκετά,καλή ώρα όπως από αύριο.Απο την άλλη κ στο Αιγαίο ο δυνατός μαΐστρος που κ εκει κυριαρχεί φέτος επίσης δροσίζει αρκετά τις εκει περιοχές οπως λιγότερο κ τα δυτικά ηπειρωτικά.Μόνο τα ανατολικά ηπειρωτικά βιώνουν πιο υψηλές θερμοκρασίες(παρατηρώ επί καθημερινής βάσης τούς μετεωρολογικούς σταθμούς) αλλά πάλι σε σχέση με πέρυσι οι τιμές είναι σαφώς χαμηλότερες.
      Όσον αφορά για τον ήπιο "καυσωνάκο" Κυριακή κ Δευτέρα συμφωνώ μαζί σου ότι θα συμβεί(για 1η φορά φέτος) κ θα είναι εξπρές,όμως να συμπληρώσω ότι αυτός θα αφορά πάλι κεντροανατολικές περιοχές καθώς ο μαΐστρος θα κάνει καλή δουλειά στην υπόλοιπη δυτική πλευρά(κυρίως Ιόνιο) κ στο Αιγαίο(35-36β εκτιμώ ταβάνι εκεί,ενώ χαμηλή φαίνεται να είναι κ η σχετική υγρασία).
      Τέλος για να το πάω κ λίγο παραπέρα να μου πεις κ εσύ τη γνώμη σου ή κ ο δάσκαλος με την καθημερινή πρόγνωση του καιρού από Τρίτη κ για ένα 3ήμερο,4ήμερο επιμένουν τα στοιχεία για πτώση της θερμοκρασίας αλλά κ για αρκετή αστάθεια!

      Διαγραφή
    2. Φώτη, ακόμα και εδώ στην τσιμεντούπολη, το καλοκαίρι που ζούμε φέτος είναι "από τα παλιά", αν το συγκρίνεις με αυτά που έχουμε περάσει την τελευταία 15ετία. Τα νερά που έπεσαν σχεδόν πανελλαδικά το Μάιο και τον Ιούνιο έσωσαν (σε συνδυασμό με την απουσία ισχυρών ανέμων) χιλιάδες στρέμματα δάσους και αυτό φαίνεται από το γεγονός οτι όλες οι σοβαρές δασικές πυρκαγιές φέτος ξέσπασαν στην Κρήτη, τον αδικημένο τόπο, που δεν πήρε δροσιά και νερά αξιόλογα. Όσο για τη συνέχεια, πιστεύω οτι η αστάθεια είναι εγγεγραμμένη στο DNA του φετινού καλοκαιριού και θα έχει συνέχεια.

      Διαγραφή
    3. Έτσι πιστεύω κ εγώ Γιώργο,δεν αλλάζει καιρική ρότα το φετινό καλοκαίρι κ όπως φαίνεται έτσι θα συνεχίσει.
      Πολύ σωστή η παρατήρηση σου κ για τις δασικές πυρκαγιές που φέτος ευτυχώς λείπουν από το μεγαλύτερο κομμάτι της χώρας λόγω των ευεργετικών βροχοπτώσεων που προηγήθηκαν.

      Διαγραφή
  4. Χρήστος Σιμούλης17 Ιουλίου 2018 στις 9:26 μ.μ.

    Και δεύτερος όμβρος στην Καλαμαριά με σχετική δροσιά. Καλά είμαστε, καλό βράδυ σε όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Χρήστος Σιμούλης17 Ιουλίου 2018 στις 11:31 μ.μ.

    Οι δημοσιογράφοι ξαναχτύπησαν: "Ενώ στη Ρώμη είχε καύσωνα, στη Σικελία έπεσε χιονόνερο σήμερα".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλησπέρα σε όλους,πιστευω ότι δεν πρέπει να βιαζομαστε,ας απολαυσουμε την πρόσκαιρη υποχώρηση της θερμοκρασίας,κ τον ήπιο καυσωνακο που ακολουθεί και για την αστάθεια από 24 βλέπουμε,εχουμε πολλές ημέρες μπροστά μας κ τα μοντέλα θα αλλάξουνε στην πορεία όπως γίνεται συνήθως,καλο βράδυ σε όλο το μπλογκ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή