Σαββατοκύριακο των μελτεμιών


Η χώρα επηρεάζεται από τον ισχυρό συνδυασμό των υψηλών πιέσεων στα Β. Βαλκάνια με τις χαμηλές πιέσεις στην Α. Μεσόγειο με αποτέλεσμα την επικράτηση πολύ ισχυρών Β-ΒΑ ανέμων εντάσεως ως τα 8 μποφόρ (Αιγαίο). Αυτό ας έχουν υπόψη τους κυρίως οι ιδιοκτήτες μικρών σκαφών που το Σαββατοκύριακο έχουν προγραμματίσει κάποιο ταξίδι στα ανατολικά και νότια πελάγη. Στο Ιόνιο τα πράγματα θα είναι πιο ήρεμα καθώς οι άνεμοι εκεί δεν θα ξεπεράσουν τα 5 μποφόρ. Κατά τα άλλα, θα επικρατήσει ηλιοφάνεια σχεδόν σε όλη τη χώρα και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στις ανατολικές και νότιες προσήνεμες στο βοριά περιοχές. Αναφορικά με την εξέλιξη του καιρού τις πρώτες ημέρες της νέας εβδομάδας, δεν προβλέπονται βροχές, οι βόρειοι άνεμοι θα εξασθενήσουν κατά 1 με 2 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο. Τον Δεκαπενταύγουστο, υπάρχει πιθανότητα εκδήλωσης τοπικών όμβρων ή και καταιγίδων το απόγευμα στα ηπειρωτικά. Οι άνεμοι μόνο στο Αιγαίο θα φθάνουν τα 6 μποφόρ και η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.  
Καλό Σαββατοκύριακο, φίλοι μου


Σάββατο, 11 Αυγούστου 2018



ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 11-8-2018

Βόρεια Ελλάδα:
Λίγες νεφώσεις κυρίως το απόγευμα στα ορεινά. Άνεμοι Β-ΒΑ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 15 έως 33 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Λίγες νεφώσεις το απόγευμα στα ορεινά. Άνεμοι Β-ΒΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 16 έως 35 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Λίγες νεφώσεις κυρίως το απόγευμα στα ορεινά. Άνεμοι Β-ΒΑ 4 με 6 και στα ανατολικά 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 17 έως 33 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Λίγες νεφώσεις στην Κρήτη. Άνεμοι Β-ΒΑ 6 με 8 μποφόρ. Θερμοκρασία από 20 έως 32 βαθμούς.

Αττική:
Ηλιοφάνεια. Άνεμοι Β-ΒΑ 5 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 22 έως 32 βαθμούς. 

Θεσσαλονίκη:
Ηλιοφάνεια. Άνεμοι ΒΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 21 έως 31 βαθμούς.

7 σχόλια:

  1. Σήμερα χάσαμε τη Γιαγιά. Το αγαπημένο μας σκυλάκι στη Σαλαμίνα. Την βρήκαμε όταν γυρίσαμε από τη θάλασσα ξαπλωμένη στον δρόμο. Έμοιαζε σαν να κοιμόταν, αλλά σχεδόν αμέσως μου έκανε εντύπωση ότι ήταν κάτω από τον ήλιο, ενώ το μεσημέρι και το απόγευμα τα σκυλιά πάντα θα ψάξουν για κάποια σκιά. Τελικά είχε πεθάνει η Γιαγιά. Αφήνοντας μία πικρή γεύση από αυτή την επίσκεψη στη Σαλαμίνα με τις ωραίες παραλίες από τις οποίες είναι και οι υποβρύχιες φωτογραφίες. Από το Πέρανι, τα Περιστέρια και τις Κολώνες με τα μελανούρια, τα μαγιάτικα, τις ζαργάνες, τους κακαρέλους και τους σαργούς, τις σάλπες και τους κέφαλους, τις μουρμούρες και τις τσιπούρες. Από την όμορφη Σαλαμίνα, ακόμα κι αν τα σκουπίδια είναι σχεδόν παντού. Το ίδιο και τα κουνούπια. Δεν τα πιάνουν ούτε ψεκασμοί, ούτε εντομοαπωθητικά, ούτε αρώματα και αντικουνουπικά. Δεν τα πιάνει ούτε ο βοριάς, 7 beaufort και τα κουνούπια πετούσαν ακόμα.

    Ακόμα επίσης υπάρχουν άνθρωποι που ντύνονται σαν τον Χίτλερ, όπως έκανε ένας Ινδός πολιτικός σε μία παράξενη, σε κάθε περίπτωση, διαμαρτυρία του κατά του πρωθυπουργού Narendra Modi, όπως γράφει το Skynews. Πρόκειται για τον Naramalli Sivaprasad, που εμφανίστηκε έξω από το κοινοβούλιο, φορώντας ένα στρατιωτικό τζάκετ με τη σβάστικα και ένα μουστάκι σαν του Γερμανού δικτάτορα που διέπραξε γενοκτονίες. Ο βουλευτής υποστήριξε ότι ο Μοdi αθέτησε μία υπόσχεσή του για επιπλέον χρηματοδότηση στο κρατίδιο Andhra Pradesh, κάτι που η κυβέρνηση αρνείται. Ο Sivaprasad κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι δεν πιάνει τον σφυγμό των ανθρώπων και τον προειδοποίησε να μην γίνει σαν τον Χίτλερ.

    Το κόμμα του Sivaprasad, το Telugu Desam αποχώρησε πρόσφατα από τον κυβερνητικό συνασπισμό και προσπάθησε τον Μάρτιο του 2018 να ανατρέψει και την κυβέρνηση με πρόταση μομφής, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Αρκετοί συνάδελφοι του Ινδού βουλευτή δεν διαμαρτυρήθηκαν για την ενδυμασία του. Άλλωστε, δεν ήταν η πρώτη φορά που ο Sivaprasad μεταμφιέζεται για να δώσει έμφαση στην άποψή του και κατά το παρελθόν έχει ντυθεί γεωργός, κτηνοτρόφος, κληρικός και γυναίκα. Αρκετοί άνθρωποι στην Ινδία, όπου το ολοκαύτωμα δεν είναι ευρέως γνωστό, θεωρούν τον Χίτλερ ως έναν ισχυρό ηγέτη και το βιβλίο του "Ο Αγών μου" μπορεί να βρεθεί σε αρκετά βιβλιοπωλεία, ενώ πωλείται σε αντίτυπα και στους δρόμους του Νέου Δελχί και άλλων μεγάλων πόλεων.
    https://news.sky.com/story/indian-mp-dresses-as-adolf-hitler-in-protest-against-pm-narendra-modi-11468786
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ένα δικαστήριο της Καλιφόρνιας έκανε δεκτή την αγωγή ενός άνδρα, ο οποίος υποστήριζε ότι έπαθε καρκίνο από ζιζανιοκτόνα, συμπεριλαμβανομένου και του Roundup και επέβαλε στην πολυεθνική εταιρία Μοnsanto να πληρώσει 289 εκ. δολ. σε αποζημιώσεις, όπως μεταδίδει το Reuters. H υπόθεση του σχολικού φύλακα Dewayne Johnson ήταν η πρώτη μήνυση που πήγε σε δίκη, με το επιχείρημα ότι τα επίμαχα ζιζανιοκτόνα προκαλούν καρκίνο. Η Monsanto ανήκει πλέον στη γερμανική Bayer μετά την εξαγορά της έναντι 62,5 δισ. δολ. και αντιμετωπίζει συνολικά 5.000 τέτοιες μηνύσεις στις ΗΠΑ.

    Το δικαστήριο του Σαν Φραντσίσκο, όπου εκδικάστηκε η συγκεκριμένη υπόθεση, αποφάνθηκε μετά από τρεις μέρες ακροαματικής διαδικασίας ότι η Monsanto δεν προειδοποίησε τον Johnson και άλλους καταναλωτές για τον κίνδυνο να πάθουν καρκίνο από τα ζιζανιοκτόνα. Έτσι, η πολυεθνική εταιρία καλείται να πληρώσει 39 εκ. δολ. ως αποζημίωση και 250 εκ. δολ. για ποινικές διώξεις. Η Monsanto ανακοίνωσε ότι θα κάνει έφεση, διότι "η σημερινή απόφαση δεν μπορεί να αναιρέσει το γεγονός ότι 800 επιστημονικές μελέτες αναφέρουν ότι τα συγκεκριμένα ζιζανιοκτόνα δεν προκαλούν καρκίνο και δεν προκάλεσαν τον καρκίνο του κ. Johnson". H Μοnsanto θεωρεί ότι δεκάδες επιστημονικές μελέτες έχουν αποδείξει ότι το επίμαχο χημικό και κύριο συστατικό για τα ζιζανιοκτόνα, είναι ασφαλές για χρήση από τον άνθρωπο.

    Η υπόθεση του Johnson που χρονολογείται από το 2016, εκδικάστηκε γρήγορα, διότι ο άνθρωπος πάσχει από καρκίνο στους λεμφαδένες και οι γιατροί πιστεύουν ότι δεν θα ζήσει μετά το 2020. Ο Johnson ερχόταν σε επαφή με το συγκεκριμένο ζιζανιοκτόνο περίπου 30 φορές τον χρόνο. Ο Brent Wisner, δικηγόρος του Johnson, ανέφερε ότι οι δικαστές είδαν έγγραφα της εταιρίας, που αποδείκνυαν ότι η Monsanto γνώριζε για δεκαετίες ότι τα συγκεκριμένα ζιζανιοκτόνα και ειδικά το Roundup μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο. Ζήτησε επίσης από τη Μοnsanto να βάζει την ασφάλεια των καταναλωτών πάνω από τα κέρδη. Κατά τη διάρκεια της δίκης των τεσσάρων εβδομάδων εξετάστηκαν στατιστικολόγοι, γιατροί, ερευνητές δημόσιας υγείας και επιδημιολόγοι και βρήκαν ότι τα χημικά δεν προκαλούν πιθανότατα καρκινογενέσεις σε ανθρώπους.
    Αλλά ο τομέας για τον καρκίνο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας κατέταξε το 2015 τα συγκεκριμένα ζιζανιοκτόνα σε μία λίστα χημικών που προκαλούν καρκινογενέσεις σε ανθρώπους.
    https://www.reuters.com/article/us-monsanto-cancer-lawsuit/jury-orders-monsanto-to-pay-290-million-in-california-roundup-cancer-trial-idUSKBN1KV2HB
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. NW Pindos
    Πάντως οι αέρηδες (άνεμοι) δεν πιάνουν το ίδιο όλες τις περιοχές. π.χ. νομοί Καστοριάς, Γρεβενών, Φλώρινας είναι απάνεμοι στους ΒΑ, αυτό το ΣΚ επικρατεί άπνοια. Γενικώς οι άνω νομοί και ειδικά οι δύο πρώτοι είναι απάνεμοι με εξαίρεση ανοιχτωσιές πάνω από τα 1000-1200 μ. (οι ΝΔ κυρίως φέρνουν πολύ αέρα εκεί).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αφού οι άνθρωποι αποδεδειγμένα δεν μπορούν, θεματικό πάρκο στη Γαλλία εκπαίδευσε έξι κουρούνες για να μαζεύουν τα αποτσίγαρα και άλλα σκουπίδια που αφήνουν οι επισκέπτες, με αντάλλαγμα φαγητό, όπως μεταδίδει το Reuters. O Christophe Gaborit επικεφαλής του θεματικού πάρκου στη δυτική Γαλλία έμαθε τα πουλιά να τρώνε από το χέρι του και τους προσφέρει μία λιχουδιά για κάθε σκουπίδι που του φέρνουν. "Οι κουρούνες έχουν κακή φήμη άδικα και χαρακτηρίζονται ως ενοχλητικές, αλλά αυτά τα πουλιά με τη φιλική προς το περιβάλλον πράξη τους, θα αποκαταστήσουν την εικόνα τους" ανέφερε χαρακτηριστικά ο Gaborit.

    Oι κουρούνες που ανήκουν στην οικογένεια των κορακιών (μάλλον πρόκειται για τις ασπρόμαυρες καρακάξες), παίρνουν μία μπουκιά τροφής από ένα μικρό συρτάρι, κάθε φορά που αφήνουν σκουπίδια σε ένα συγκεκριμένο δοχείο. Αν και το μυαλό πουλιού χρησιμοποιείται κυρίως υποτιμητικά για να χαρακτηρίσει κάποιον με χαμηλή νοημοσύνη, οι κουρούνες είναι ιδιαίτερα έξυπνες. Έρευνες έχουν δείξει ότι τα συγκεκριμένα πουλιά μπορούν να μάθουν να χρησιμοποιούν και εργαλεία όταν είναι σε αιχμαλωσία για να εξασφαλίσουν την τροφή τους. Ο Gaborit ανέφερε ότι τα πουλιά προσπάθησαν ήδη να τον εξαπατήσουν μαζεύοντας ξυλάκια, αντί για σκουπίδια.Τα πουλιά θα πιάσουν δουλειά σαν εργάτες καθαρισμού τις επόμενες μέρες.
    https://www.lemonde.fr/planete/article/2018/08/12/le-gouvernement-annonce-un-systeme-de-bonus-malus-pour-favoriser-le-plastique-recycle_5341668_3244.html
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα προτιμούσα ένα συνδυασμό από καθαρίστριες κουρούνες και γεράκια - μπάτσους που θα εντοπίζουν και θα ορμάνε ανελέητα σε κάθε κάφρο που βρωμίζει το περιβάλλον.

      Διαγραφή
  5. Καλησπέρα σε όλους,πριν 2 χρόνια ειχε προβληθεί ένα ντοκυμαντέρ με θέμα θερμοκήπια κ χρήση φυτοφαρμάκων,εδω ελλαδα,ειχανε πάρει συνέντευξη από αρκετούς ανθρώπους που δούλευαν στα θερμοκήπια,αρκετοι από αυτούς που μίλησαν στο τέλος του ντοκυμαντέρ δεν υπάρχουνε πια,τους χτύπησε καρκινος,η συνέντευξη είχε γίνει 12 χρόνια πριν κ μετά από μία δεκαετία παρουσίαζαν δυστηχως τα αποτελέσματα.παντως για να μην είμαστε απόλυτοι υπάρχουνε κ βιολογικά φυτοφάρμακα χωρίς να είναι επιβλαβή τόσο για αυτόν που τα χρησιμοποιεί όσο κ για τους καταναλωτές,εννοω τα φρούτα κ λαχανικα που καταναλλωνουν,υπαρχουνε πάντως κ άλλοι τρόποι εξόντωσης πχ των βλαβερών εντόμων,καλλιεργεια εντόμων τα οποία εξοντώνουν τα βλαβερά έντομα,για να μην γίνομαι κουραστικός υπάρχουνε πολλοί τρόποι κ μέθοδοι απλώς είναι δαπανηροι κ οι περισσότεροι προτιμούνε ευκολη λύση κ εύκολο κέρδος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. NW Pindos
    Με αφορμή τις επισκέψεις σε ορεινά χωριά και της γνήσιας φυσικής ομορφιάς θα ήθελα να θίξω όσο γίνεται πιο σύντομα ένα ζήτημα και συγκεκριμένα αυτό της δενδροφύτευσης:
    Θεωρητικά κάθε δένδρο μπορεί να φυτευθεί και να ακμάσει σε οποιοδήποτε υψόμετρο. Είναι, όμως, αυτό σωστό; Στο θέμα θα μπορούσε βέβαια να μας διαφωτίσει καλύτερα ένας γεωπόνος, δασολόγος κλπ. Κατά την προσωπική μου άποψη η δενδροφύτευση και η επιλογή του συγκεκριμένου κάθε φορά είδους θα πρέπει να γίνεται όχι με κριτήριο την ομορφιά, που πρόκειται να προσδώσει στο περιβάλλον, αλλά με κριτήριο κατά πόσο η ίδια η φύση θα μπορούσε να υποστηρίξει την πλήρη και άρτια ακμή ενός δένδρου στο αντίστοιχο υψόμετρο, που αυτό φυτεύεται. Υπάρχουν δένδρα τα οποία ακμάζουν άρτια σε μηδενικό υψόμετρο (π.χ. οι πικροδάφνες από ότι έχω ακούσει) και προσφέρουν πολύ περισσότερες ωφέλειες από ότι τα πιο επιβλητικά δένδρα, που ακμάζουν άρτια σε μεγαλύτερα υψόμετρα και σε μηδενικά υψόμετρα μπορεί να υποφέρουν ως είδος. Κάνοντας μια βόλτα στα ορεινά μέρη θα παρατηρήσει κανείς ότι μέχρι το υψόμετρο των 1000-1200μ. η φύση δίνει απείρου κάλους ομορφιά (ρεσιτάλ) με την οξιά και από κει και πάνω με τα κωνοφόρα (έλατα-πεύκα διαφόρων ειδών). Η ίδια η φύση δηλαδή έχει κάνει τις επιλογές της και έχει ανοίξει το δρόμο σχετικά με το ποια πρέπει να είναι η σωστή δενδροφύτευση, που επιχειρεί κατά καιρούς ο άνθρωπος. Κωνοφόρα απαντώνται βέβαια και ακμάζουν με σωστό τρόπο και σε χαμηλότερα υψόμετρα (κάτω από τα 800μ. μέχρι 600μ.) κυρίως με τη διαδικασία της δενδροφύτευσης ωστόσο εδώ ιδιαίτερη σημασία έχει το κλίμα της περιοχής, καθώς ο μεγαλύτερος φίλος αυτών (κωνοφόρων) είναι το κρύο, η βροχή και η υγρασία και ο μεγαλύτερος εχθρός τους οι ζέστες (ξεραίνονται, χάνουν το φύλωμα τους δεν ανανεώνονται και προσβάλονται από ζιζάνια). Ποτέ δεν θα δείτε ξεραμένο κωνοφόρο (έλατο ή πεύκο) σε υψόμετρα άνω των 1300μ. όπου οι μέγιστες θερμοκρασίες όλης της χρονιάς δεν ξεπερνούν ποτέ τους 24 -25 βαθμούς στην κλίμακα κελσίου. Τη μεγαλύτερη ομορφιά και ωφέλεια προσδίδουν οι ίδιες οι επιλογές και κανόνες της φύσης, τις οποίες ο άνθρωπος πρέπει να ακολουθεί πιστά. Φυτέψτε μια καρυδιά σε μηδενικό υψόμετρο, τσάμπα ο κόπος, ή μια ελιά στα 1700μ. το ίδιο. Η ίδια η φύση έχει επιλέξει τον προορισμό του κάθε είδους του φυτικού βασιλείου και αν την ακολουθήσουμε θα χαρούμε στο έπακρο όλες τις ομορφιές της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή