Μελτέμια και ατμοσφαιρική ευστάθεια


Αντικυκλώνας (υψηλές πιέσεις) στα Β. Βαλκάνια συνδυάζεται με το θερμικό χαμηλό της Κύπρου με αποτέλεσμα την επικράτηση ισχυρών Β-ΒΑ ανέμων, οι οποίοι το νέο εικοσιτετράωρο (Σάββατο) κατά τόπους στο Αιγαίο θα φθάσουν τα 8 μποφόρ. Κατά τα άλλα, οι όμβροι θα περιοριστούν βασικά στη Β-ΒΔ Ελλάδα και την Κυριακή (5/8) θα σταματήσουν παντού. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση ως προς τις μέγιστες τιμές της στις ανατολικές και νότιες προσήνεμες στο βοριά περιοχές. Το τριήμερο Δευτέρα - Τετάρτη (6-8/8) δεν προβλέπονται βροχές. Οι άνεμοι δεν θα ξεπεράσουν τα 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο, η οποία θα γίνει περισσότερο αισθητή στην ηπειρωτική Ελλάδα. Την Πέμπτη (9/8), το νέο στοιχείο στην εξέλιξη του καιρού θα είναι η μικρή ενίσχυση (φρεσκάρισμα) του μελτεμιού στις ανατολικές και νότιες περιοχές της χώρας.
Καλό Σαββατοκύριακο, φίλοι μου

Σάββατο, 4 Αυγούστου 2018


ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 4-8-2018

Βόρεια Ελλάδα:
Τοπικοί όμβροι στη Δ. Μακεδονία. Άνεμοι Β-ΒΑ 3 με 5 και στο Θρακικό 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 16 έως 33 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Τοπικοί όμβροι στα ορεινά της Ηπείρου το απόγευμα. Άνεμοι Β-ΒΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 17 έως 35 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Πιθανοί όμβροι κυρίως στα ορεινά Θεσσαλίας και κεντρικής Στερεάς. Άνεμοι Β-ΒΑ 4 με 6 και στα ανατολικά 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 18 έως 34 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Πιθανοί όμβροι στην Κρήτη. Άνεμοι Β 6 με 7 και πρόσκαιρα κατά τόπους στο Αιγαίο 8 μποφόρ. Θερμοκρασία από 21 έως 33 βαθμούς.

Αττική:
Ηλιοφάνεια. Άνεμοι Β-ΒΑ 5 με 6 και στα ανατολικά 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 22 έως 33 βαθμούς.

Θεσσαλονίκη:
Λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις. Άνεμοι Β-ΒΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 21 έως 32 βαθμούς.

8 σχόλια:

  1. Δυναμικό μπάσιμο έκαναν σήμερα τα μελτέμια, που δεν πρέπει, όμως, να παραπλανούν, διότι αν και δροσίζει, όχι τόσο στην Αθήνα και τα προάστια, όσο από τη Βάρκιζα και μετά, ο ήλιος εξακολουθεί να καίει. Κάτι που γίνεται εύκολα αντιληπτό, αν ταξιδεύει κάποιος με αμάξι χωρίς air condition, αλλά απλά με ανοιχτά παράθυρα. Τότε νιώθεις πόσο καυτός είναι ο ήλιος και φυσικά πρέπει να παίρνουμε τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Προληπτικά ήρθαν, εξάλλου, στο Θυμάρι και τα πυροσβεστικά. Και ήρθαν για να μείνουν, αφού και τα μελτέμια θα κρατήσουν. Προς το παρόν οι βοριάδες δεν επανέφεραν τη διαύγεια ούτε στον βυθό, που εξακολουθεί να έχει μία πράσινη απόχρωση. Παρόλα αυτά φωτογράφισα ένα χταποδάκι και μετά το έκρυψα σε μία ποσειδωνία για να μην το βρουν κάτι τύποι που τριγύριζαν με μάσκες. Βρέθηκε, εξάλλου, σώο μετά από πέντε μέρες και το πιτμπουλάκι που είχε χαθεί την περασμένη Κυριακή με τη μεγάλη νεροποντή.
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε συστράτευση κάλεσε τους πολίτες η κυβέρνηση της Βόρειας Κορέας, καθώς ο καύσωνας και η ξηρασία απειλούν την ήδη ευάλωτες καλλιέργειες της χώρας, όπως αναφέρει ο Guardian. H ξηρασία παρουσιάζεται ως μία φυσική καταστροφή άνευ προηγουμένου και η έκκληση του κυβερνώντος κόμματος των Εργατικών είναι οι πολίτες να βοηθήσουν στη μάχη για να σωθεί η παραγωγή τροφίμων σε μία χώρα που δεν είναι ξένη με την πείνα. Θερμοκρασίες 40 βαθμών καταγράφηκαν από τον Ιούλιο σε μερικές περιοχές, όπου σημειώθηκαν και θάνατοι από τη ζέστη. "Αυτή η παρατεταμένη ζέστη είναι μία φυσική καταστροφή άνευ προηγουμένου, αλλά όχι κάτι που δεν μπορούμε να ξεπεράσουμε, οι υψηλές θερμοκρασίες επηρεάζουν τις καλλιέργειες ρυζιού και καλαμποκιού και πρέπει με όλες μας τις δυνάμεις να παλέψουμε ενάντια στην ξηρασία" αναφέρουν τα κρατικά ΜΜΕ.

      Υποστηρίζουν επίσης ότι η ζέστη επιβαρύνει μία οικονομία που έχει ήδη πληγεί από τις κυρώσεις, εξαιτίας του πυρηνικού προγράμματος της Β. Κορέας. Πρώην εκπρόσωπος του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας της Ασίας επισήμανε ότι η κατάσταση είναι κρίσιμη κυρίως για τις καλλιέργειες ρυζιού και οι αγρότες θα πρέπει να συμμορφωθούν με τις οδηγίες της κυβέρνησης, που καλείται να πάρει σημαντικές αποφάσεις. Κι αυτό διότι αν ο συγκεκριμένος καιρός συνεχιστεί, θα υπάρξει πρόβλημα με την παραγωγή τροφίμων στη Βόρεια Κορέα. Ο Kim Jong Un είχε πει τον Απρίλιο του 2018 ότι θα σταματήσει να εστιάζει στην κατασκευή πυρηνικών όπλων, προκειμένου να βελτιώσει την οικονομία, αλλά η χώρα υφίσταται τις συνέπειες των κυρώσεων, κυρίως στο εμπόριο, όπου επικρατεί στασιμότητα.

      Τρόφιμα, φάρμακα και είδη πρώτης ανάγκης εξαιρούνται από τις κυρώσεις, ωστόσο το κάλεσμα των κρατικών ΜΜΕ στον κόσμο θεωρείται από κάποιους ειδικούς σαν κραυγή απόγνωσης. Η Βόρεια Κορέα είχε βιώσει λιμό μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης και λέγεται ότι είχαν πεθάνει τότε στις αρχές της δεκαετίας του 1990 1 εκ. άνθρωποι. Κυβερνητική εφημερίδα ζητάει από τον κόσμο να αποταμιεύσει και την τελευταία σταγόνα νερού στη μάχη κατά της ξηρασίας. "Δεν υπάρχει αύριο όταν έχουμε να κάνουμε με υψηλές θερμοκρασίες και ξηρασίες" αναφέρουν τα ΜΜΕ, ενώ το Πανεπιστήμιο Ιατρικών Επιστημών της Πιονγκγιάνγκ συμβουλεύει τους πολίτες να φορούν μεγάλα καπέλα και να αποφεύγουν τις εξωτερικές εργασίες, καθώς υπάρχει κίνδυνος θερμοπληξίας.

      Η Βόρεια Κορέα δεν μπορεί επίσης να ηλεκτροδοτήσει επαρκώς τα περισσότερα σπίτια κατά τη διάρκεια της ημέρας και οι πολίτες υποφέρουν από την απειλητική για τη ζωή ζέστη και τις καλλιέργειες που ξεραίνονται. Άνθρωποι κατέρρευσαν στους δρόμους εξαιτίας της ζέστης, ενώ οι αγρότες προσπαθούν να συμμορφωθούν με τις οδηγίες της κυβέρνησης, ποτίζοντας με τα χέρια τα χωράφια τους, εξαιτίας της έλλειψης νερού. Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας κάνει λόγο για τη χειρότερη ξηρασία, εδώ και 16 χρόνια, που μπορεί να κάνει επισφαλή τη σίτιση του μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού. Και στη Νότια Κορέα, ωστόσο, έχουν πεθάνει 29 άνθρωποι από τη ζέστη και πάνω από 3 εκ. κεφάλια ζωικού κεφαλαίου έχουν σκοτωθεί.
      https://www.theguardian.com/global-development/2018/aug/03/north-korea-warns-natural-disaster-heatwave-sears-crops
      Βαγγέλης Σπανός

      Διαγραφή
  2. Προφυλακίστηκε ο 35χρονος που κατηγορείται για εμπρησμούς στον Μαραθώνα από τις 26 ως τις 31 Ιουλίου. Μετά την ομολογία του ότι έβαζε φωτιές γιατί του άρεσε να βλέπει τους πυροσβέστες να τρέχουν να τις σβήσουν η Εισαγγελία άσκησε σε βάρος του ποινική δίωξη κακουργηματικού χαρακτήρα για εμπρησμό από πρόθεση, που έθεσε σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. Παράλληλα, αντίγραφο της δικογραφίας συσχετίστηκε με την προκαταρκτική έρευνα για την πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου στην ανατολική Αττική για να διερευνηθεί αν ο 35χρονος έχει σχέση και με αυτή τη φωτιά.
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ακόμα πιο δυνατό σήμερα το μελτέμι στο Θυμάρι - ουσιαστικά οι άνεμοι έχουν την ίδια ένταση με το Αιγαίο - αλλά τουλάχιστον ξαναείδα το χθεσινό χταποδάκι, που είχε επιστρέψει στο θαλάμι του από την ποσειδωνία, όπου το είχα αφήσει. Αυτή τη φορά δεν το έβγαλα φωτογραφία, άλλωστε, είχα "υλικό", καθώς κυκλοφορούσαν πολλές ζαργάνες και μαγιάτικα, μαζί με τα μελανούρια, τις καλόγριες και τις σάλπες, άσχετα αν δεν προλάβαινα τα ταχύτατα ψάρια, λόγω των ισχυρών ρευμάτων του βοριά. Άραγε τι είναι χειρότερο; Τα μελτέμια και οι κίνδυνοι που εγκυμονούν ή, οι συνθήκες καύσωνα που επικρατούν στην υπόλοιπη Ευρώπη;

      H Le Monde γράφει, πάντως, ότι πολύ δύσκολο θα είναι το Σάββατο 4/8 στους δρόμους της Γαλλίας, με τις αρμόδιες αρχές να αξιολογούν την κατάσταση σε επίπεδο "μαύρο", εξαιτίας του καύσωνα, που έχει σημάνει συναγερμό στα 2/3 των διαμερισμάτων της χώρας. Το bison-fute.gouv.fr έκανε λόγο για συνθήκες κυκλοφορίας "εξαιρετικά δύσκολες", συστήνοντας στους ταξιδιώτες να αναχωρήσουν από την ευρύτερη περιοχή του Παρισιού στις 5 τα ξημερώματα για να αποφύγουν την κίνηση. Παρόμοιες συστάσεις έγιναν για την κοιλάδα του Ρήνου, για την περιοχή ανάμεσα στο Πουατιέ και το Μπορντώ, αλλά και για τα παράλια της Μεσογείου, ειδικά στη Μασσαλία. Κυκλοφοριακή συμφόρηση προκλήθηκε και την Παρασκευή 3/8, μετά από ένα ατύχημα με φορτηγά. Ο δρόμος κόπηκε στα δύο και χιλιάδες οχήματα εγκλωβίστηκαν.

      Αρκετοί άνθρωποι παρουσίασαν συμπτώματα δυσφορίας, αλλά κανένας δεν ήταν σε σοβαρή κατάσταση, σύμφωνα με τους πυροσβέστες. Η υπουργός Υγείας Agnes Buzyn υπενθύμισε στους οδηγούς να είναι σε επαγρύπνηση, να προστατεύουν τα παιδιά και να παραμένουν ενυδατωμένοι. Δυσκολίες αναμένεται να αντιμετωπίσουν και όσοι ταξιδέψουν και την Κυριακή 5/8, ωστόσο, η επιστροφή των εκδρομέων προβλέπεται πιο άνετη.
      https://www.lemonde.fr/societe/article/2018/08/04/un-samedi-noir-sur-les-routes-de-france-sous-une-chaleur-ecrasante_5339306_3224.html
      Βαγγέλης Σπανός

      Διαγραφή
  3. ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΘΝΙΚΟΥ ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΕΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΤΟΥ 2007 ΚΑΙ 2018

    https://www.facebook.com/athensobservatory/posts/1805807542848057

    Εμπεριστατωμένη ανάλυση και αντιπαραβολή των καιρικών παραμέτρων των πυρκαγιών 2007 και 2018. Πολύ διαφωτιστικό άρθρο, ιδιαίτερα για όσους εξομοιώνουν από άγνοια τα δύο συμβάντα.

    ΥΓ Έχω γράψει κατ΄επανάληψη με ποιόν απλό τρόπο ανοίγουμε συνδέσμους (links) σ΄αυτό το μπλογκ. Αν κάποιος φίλος δεν το έχει διαβάσει και δεν το γνωρίζει, να το γράψει στο σχόλιό του και θα του το εξηγήσω ευχαρίστως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αγαπητέ κύριε Ζιακοπουλε συγχαρητήρια για την πάντα έγκυρη ενημέρωση που μας προσφέρετε! Η επίσκεψη στο άρθρο σας κάθε πρωί είναι μια συνήθεια. Εχουμε όμως χάσει την πάντα έγκυρη και αξιόλογη Νικολέτα από την τηλεόραση του ΣΚΑΙ!προσδοκω την επάνοδο της στο στην αρένα του καιρού σύντομα!! Σας εκτιμώ,Αναστασια Ν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ'ευχαριστούμε πολύ, Αναστασία.
      Η Νικολέτα κάποια στιγμή θα επιστρέψει στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ.
      Να είσαι πάντα καλά.

      Διαγραφή
  5. Κυριε ζιακοπουλε οταν μπορεσετε θα ηταν πολυ χρησιμο να μας παρουσιασετε με μετρησεις και στατιστικα τον απολογισμο του τρεχοντα ηβιρικου καυσωνα και το κατα ποσο κινδυνευσαν τα ρεκορ της αθηνας. Ειναι η σεβιλλη η αμεση ευρωπαια ανταγωνιστρια της αθηνας θερμοκρασιακα? Να ειστε καλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή