Τοπικοί όμβροι ή και καταιγίδες στη Β-ΒΔ Ελλάδα κυρίως την Πέμπτη


Στη διάρκεια του νέου εικοσιτετραώρου (Τετάρτη) η διάταξη των βαρομετρικών συστημάτων στη ΝΑ Ευρώπη θα είναι και πάλι ευνοϊκή για τη διατήρηση των ενισχυμένων Β-ΒΑ ανέμων στην Α. Ελλάδα. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα ίδια επίπεδα, ενώ, κατά τα άλλα, είναι πιθανό να σημειωθούν τοπικοί όμβροι το απόγευμα στα βόρεια ορεινά. Την Πέμπτη (9/8), υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες εκδήλωσης τοπικών όμβρων ή και καταιγίδων το απόγευμα στην Ήπειρο, τη δυτική και την κεντρική Μακεδονία και στα ορεινά Θεσσαλίας και κεντρικής Στερεάς. Οι άνεμοι θα πνέουν Β-ΒΑ στα δυτικά 3 με 5 και στα ανατολικά 5 με 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στην Α-ΒΑ Ελλάδα. Την Παρασκευή (10/8), αλλά και το Σαββατοκύριακο (11-12/8), το βασικό χαρακτηριστικό του καιρού θα είναι οι ισχυροί βοριάδες, οι οποίοι στο Αιγαίο θα φθάσουν τα 8 μποφόρ. Βροχές γενικά δεν προβλέπονται και η θερμοκρασία θα πέσει λίγο σε όλη τη χώρα.  


Τετάρτη, 8 Αυγούστου 2018



ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 8-8-2018

Βόρεια Ελλάδα:
Πιθανοί όμβροι το απόγευμα στα ορεινά. Άνεμοι Β-ΒΑ 2 με 4 και στο Θρακικό 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 16 έως 34 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Τοπικές νεφώσεις το απόγευμα στα ορεινά κυρίως της Ηπείρου. Άνεμοι Β-ΒΑ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 17 έως 35 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Τοπικές νεφώσεις το απόγευμα στα ορεινά. Άνεμοι Β-ΒΑ 3 με 5 και στα ανατολικά 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 18 έως 35 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Ηλιοφάνεια. Άνεμοι Β 5 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 21 έως 34 βαθμούς.

Αττική:
Ηλιοφάνεια. Άνεμοι Β-ΒΑ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 22 έως 35 βαθμούς.

Θεσσαλονίκη:
Λίγες νεφώσεις το απόγευμα. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ. Θερμοκρασία από 21 έως 33 βαθμούς. 

2 σχόλια:

  1. Oι πάγοι που λιώνουν, οι θάλασσες που θερμαίνονται και τα δάση που πεθαίνουν μπορεί να μετατρέψουν τη γη σε θερμοκήπιο και μετά από ένα σημείο οι προσπάθειες των ανθρώπων να μειώσουν τις εκπομπές άνθρακα θα είναι μάταιες, σύμφωνα με προειδοποίηση επιστημόνων, που δημοσιεύει ο Guardian. Η έκθεσή τους επισημαίνει και ότι η δέσμευση του Παρισιού (το 2015) να μην αυξηθεί η θερμοκρασία 2 βαθμούς πάνω από τα επίπεδα της προβιομηχανικής περιόδου μπορεί να μην είναι αρκετή για να σταθεροποιήσει το κλίμα της γης. Και προειδοποιούν ότι το φαινόμενο του θερμοκηπίου θα έχει ως συνέπεια να πλημμυρίσουν περιοχές που βρίσκονται σε δέλτα ποταμών, θα αυξηθούν οι κίνδυνοι ζημιών από παραθαλάσσιες καταιγίδες και θα εξαλειφθούν οι κοραλλιογενείς ύφαλοι ίσως και νωρίτερα από το τέλος του αιώνα.

    Οι επιστήμονες θεωρούν ότι οι υψηλές θερμοκρασίες απελευθερώνουν νέες πηγές αερίων του θερμοκηπίου ή, καταστρέφουν την ικανότητα της γης να απορροφήσει το διοξείδιο του άνθρακα και να αντανακλά τη ζέστη. Μάλιστα, αναρωτιούνται αν είναι εφικτό να σταθεροποιηθεί η αύξηση της θερμοκρασίας κατά 2 βαθμούς ή, θα φτάσουμε σε μία κατάσταση θερμοκηπίου με 4 βαθμούς πάνω από τα επίπεδα της προβιομηχανικής εποχής, που θα θέσει σε κίνδυνο και την ανθρώπινη ύπαρξη. Υπάρχει επίσης κίνδυνος η γη να συνεχίσει να θερμαίνεται, ακόμα κι αν σταματήσουμε τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, από άλλους παράγοντες. Κι αυτό διότι συνεχώς γίνονται νέες ανακαλύψεις, όπως ότι η αυξημένη βροχόπτωση, σύμπτωμα επίσης της κλιματικής αλλαγής, κάνει πιο δύσκολο για το έδαφος στα δάση να παγιδεύσει τα αέρια του θερμοκηπίου, όπως το μεθάνιο.

    Προηγούμενες μελέτες έδειξαν ότι η αδυναμία απορρόφησης άνθρακα θα προσθέσει 0,25 βαθμούς Κελσίου, ο θάνατος δασών 0,11 βαθμούς, το λιώσιμο πάγων 0,9 βαθμούς και η αυξημένη βακτηριακή αναπνοή 0,02 βαθμούς.Για παράδειγμα η απώλεια των πάγων της Γροιλανδίας μπορεί να διαταράξει το Ρεύμα του Κόλπου, κάτι που θα αυξήσει τα επίπεδα της στάθμης της θάλασσας, συσσωρεύοντας ζέστη στον Νότιο Ωκεανό και επιταχύνοντας την τήξη των πάγων της ανατολικής Ανταρκτικής. Οι ανησυχίες για αυτό το ενδεχόμενο κορυφώθηκαν πρόσφατα, όταν αποκαλύφθηκε ότι το Ρεύμα του Κόλπου είναι στο χειρότερο επίπεδό του εδώ και 1.600 χρόνια. Προς το παρόν οι μέσες θερμοκρασίες είναι μόνο 1 βαθμός πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα και αυξάνονται κατά 0,17 βαθμούς ανά δεκαετία. Η συμφωνία του Παρισιού όρισε δράσεις για να περιοριστεί η αύξηση της θερμοκρασίας σε 1,5-2 βαθμούς ως το τέλος του αιώνα, αλλά οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι χρειάζεται να γίνουν περισσότερα.

    Και ότι το πρόσφατο κύμα καύσωνα στην Ευρώπη δεν ήταν κάτι που αναμενόταν με μόνο 1 βαθμό πάνω από τη θερμοκρασία της προβιομηχανικής εποχής. Γιατί το καλοκαίρι του 2018 δεν είναι ένα παράδειγμα άκυρου συναγερμού για λύκους - οι λύκοι είναι ήδη εκεί έξω. Και αυτό που πρέπει να γίνει, είναι όχι απλά να μειωθούν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου όσο το δυνατόν πιο σύντομα, αλλά να οικοδομηθεί ένα ανθεκτικό γήινο σύστημα, πριν να είναι πολύ αργά.
    https://www.theguardian.com/environment/2018/aug/06/domino-effect-of-climate-events-could-push-earth-into-a-hothouse-state
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Στην Αυστραλία, η πιο δημοφιλής της πολιτεία, η Νέα Νότια Ουαλία, πλήττεται από ξηρασία, τη χειρότερη που έχει σημειωθεί ποτέ στο ανατολικό τμήμα της χώρας, εξαιτίας ενός άνυδρου χειμώνα, όπως μεταδίδει το BBC. Η Νέα Νότια Ουαλία συνεισφέρει το 1/4 της αγροτικής παραγωγής στην Αυστραλία και ανακηρύχθηκε ως "100% σε ξηρασία". Το κράτος και οι ομοσπονδιακές κυβερνήσεις της κατέβαλαν 576 εκ. αυστραλιανά δολάρια (430 εκ. δολ.), ενώ δεν υπάρχει ούτε ένας άνθρωπος που να ζει στην περιοχή που να μην εύχεται να δει λίγη βροχή.

    Η νότια Αυστραλία βίωσε το δεύτερο πιο ξηρό φθινόπωρο στην ιστορία με 57 χιλιοστά βροχής κάτω από τον μέσο όρο. Λιγότερα από 10 χιλιοστά βροχής καταγράφηκαν σε περιοχές της Νέας Νότιας Ουαλίας και πιο ξηρές από το κανονικό συνθήκες προβλέπονται και για τους επόμενους μήνες. Την Τετάρτη 8/8 αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι το 23% της Νέας Νότιας Ουαλίας βιώνει ακραία ξηρασία, ενώ το υπόλοιπο ξηρασία ή, έχει επηρεαστεί από την ανομβρία. Το πρόβλημα δεν περιορίζεται, όμως, στη Νέα Νότια Ουαλία, καθώς και το μισό Κουίνσλαντ βιώνει ξηρασία, όπως και η Βικτώρια και η Νότια Αυστραλία. Ο πρωθυπουργός Malcolm Turnbull προειδοποίησε, μάλιστα, ότι η χώρα έχει μετατραπεί σε έναν ξερότοπο.

    Αγρότες υποστηρίζουν ότι οι σοδειές τους καταστρέφονται, ότι έχουν σοβαρές ελλείψεις νερού, ότι δεν μπορούν τα ταϊσουν ούτε τα ζώα τους. Μερικοί ξόδεψαν 10 χιλιάδες αυστραλιανά δολάρια, μόνο ζωοτροφές. "Είναι σαν να είσαι στη φυλακή κάθε μέρα, εμφανίζεσαι εδώ γιατί απλά έτσι πρέπει" ανέφερε ένας αγρότης για να συμπληρώσει ένας κτηνοτρόφος ότι "πουλάμε ζωικό κεφάλαιο παρά τη θέλησή μας". Ακόμα και ο δείκτης αυτοκτονιών στις αγροτικές, απομακρυσμένες περιοχές είναι κατά 40% μεγαλύτερος από ό,τι στα αστικά κέντρα.

    Πολλοί αγρότες πληρούν ήδη τα κριτήρια για να πάρουν αποζημιώσεις ανακούφισης 16 χιλ. αυστραλιανά δολάρια, ενώ ο Turnbull ανακοίνωσε επιπλέον χρηματοδότηση 12 χιλ. αυστραλιανών δολαρίων. "Αυτό που θέλουμε να διασφαλίσουμε είναι ότι οι αγρότες θα έχουν στήριξη σε αυτές τις δύσκολες εποχές" ανέφερε ο Aυστραλός πρωθυπουργός. Δέχτηκε, όμως, και κριτική, διότι η βοήθεια έρχεται αργά, ενώ αφορά περίπου 20 χιλιάδες αγρότες. Η ξηρασία του 1997-2005 θεωρείται η πιο καταστροφική, καθώς έπληξε το 50% της αυστραλιανής γης. Σε εκείνο το φαινόμενο συνέπεσαν δύο συστήματα Ελ Νίνιο, που συχνά συνδέονται με ξηρασίες στην Αυστραλία. Ένα νέο φαινόμενο Ελ Νίνιο είναι κατά 50% πιθανό να επηρεάσει την Αυστραλία την άνοιξη, που αρχίζει τον Σεπτέμβριο του 2018.
    https://www.bbc.com/news/world-australia-45107504
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή