Βοριάδες που δροσίζουν και δεν σταματούν τα καράβια, αλλά συμμαχούν με τις πυρκαγιές


Η διάταξη των βαρομετρικών συστημάτων στη ΝΑ Ευρώπη με τις υψηλές πιέσεις στα Β. Βαλκάνια και τις χαμηλές πιέσεις στην Α. Μεσόγειο, στην οποία (διάταξη) οφείλονται οι Β-ΒΑ άνεμοι στη χώρα μας, θα διατηρηθεί καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας. Αναφορικά με την ένταση των βοριάδων, τόσο το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη) όσο και τον Δεκαπενταύγουστο, στο Ιόνιο θα φθάνει τα 4 και στο Αιγαίο τα 6 μποφόρ. Με τις παραπάνω εντάσεις η ζέστη στη χώρα μας και κυρίως στην ανατολική Ελλάδα θα είναι υποφερτή και δεν θα δημιουργηθούν ιδιαίτερα προβλήματα στα θαλασσινά ταξίδια. Πάντως, η επαγρύπνηση για τον κίνδυνο πυρκαγιών πρέπει να είναι αυξημένη. Κατά τα άλλα, τις απογευματινές ώρες είναι πολύ πιθανό να εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες βασικά στα ορεινά της Β-ΒΔ Ελλάδας. Τις υπόλοιπες ημέρες της εβδομάδας δεν αναμένεται αξιόλογη μεταβολή του καιρού στη χώρα.  

 Υ.Γ. Η πρόγνωση θα ανανεωθεί την Πέμπτη 16/8/2018

Καλή εβδομάδα και καλό Δεκαπενταύγουστο σε όλους


Τρίτη, 14 Αυγούστου 2018



ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 14-8-2018

Βόρεια Ελλάδα:
Σποραδικές καταιγίδες το απόγευμα στα ορεινά της κεντρικής και της Δ. Μακεδονίας. Άνεμοι ΒΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 15 έως 34 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Σποραδικές καταιγίδες το απόγευμα στα ορεινά κυρίως της Ηπείρου. Άνεμοι ΒΑ έως ΒΔ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 16 έως 35 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Σποραδικές καταιγίδες το απόγευμα στα ορεινά. Άνεμοι ΒΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 17 έως 35 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Αραιές νεφώσεις στο Β. Αιγαίο. Άνεμοι Β-ΒΑ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 20 έως 33 βαθμούς.

Αττική:
Ηλιοφάνεια. Άνεμοι Β-ΒΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 21 έως 34 βαθμούς.

Θεσσαλονίκη:
Λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις. Άνεμοι Α-ΒΑ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 20 έως 32 βαθμούς.

14 σχόλια:

  1. Καλησπέρα κ. Ζιακόπουλε! Θα ήθελα να σας ρωτήσω, αν βέβαια γίνεται να απαντηθεί, για την Πέμπτη 16 του μήνα στην Κόνιτσα. Υπάρχει κίνδυνος βροχής μετά τις 8-9 το απόγευμα και κατ' επέκτασην για το φεστιβάλ/συναυλία που θα πραγματοποιηθεί στην πόλη το βράδυ; Ή οι όποιες μπόρες θα σταματήσουν έως την ώρα αυτή;
    Καλό Δεκαπενταύγουστο!
    Παύλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δάσκαλε καλή ξεκούραση,η Παναγία να μας σκεπάζει όλους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Να στε καλά,καλη εβδομάδα,κ καλό τριήμερο σε σας κ σε όλη τη παρέα του μπλογκ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Στις ΗΠΑ μαίνονται πλέον πάνω από 100 πυρκαγιές μετά τις έξι που εκδηλώθηκαν το περασμένο Σαββατοκύριακο 11-12/8, όπως αναφέρει η Le Monde. Συνολικά έχουν αποτεφρωθεί 650 χιλιάδες εκτάρια από την Ουάσινγκτον ως το Νέο Μεξικό και μέχρι την Καλιφόρνια, που είναι και η περιοχή η οποία έχει πληγεί πιο πολύ, ενώ επιστρατεύτηκαν 30 χιλιάδες πυροσβέστες. Μάλιστα, η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία έστειλαν ενισχύσεις. Στην Καλιφόρνια οι συνθήκες παραμένουν ευνοϊκές για τις φωτιές λόγω ζέστης και χαμηλής υγρασίας και η μεγάλη πυρκαγιά στο Mendocino Complex έχει περιοριστεί πλέον κατά 67%. Από τις 27 Ιουλίου, οπότε και εκδηλώθηκε έχει κάψει 133 χιλιάδες εκτάρια και πλέον βρίσκεται 200 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πρωτεύουσας Σακραμέντο.

    Οι δύο κύριες εστίες της έκαναν στάχτη 1.250 εκτάρια, αλλά η μία έχει τεθεί πλέον υπό έλεγχο κατά 93%. Πάντως, με θερμοκρασίες άνω των 35 βαθμών και σχετική υγρασία 18% η μεγάλη φωτιά του Mendocino δεν αναμένεται να σβήσει πριν την 1η Σεπτεμβρίου. Η άλλη μεγάλη πυρκαγιά του Carr στα σύνορα με το Όρεγκον έχει περιοριστεί κατά 59%, αλλά στοίχισε τη ζωή δύο πυροσβεστών, ενώ έκαψε περίπου 1.000 κατοικίες. Κι εκεί οι συνθήκες δεν βοηθούν με τη θερμοκρασία στους 38 βαθμούς και τη σχετική υγρασία στο 15%. Από τα μέσα Ιουλίου έχουν χάσει τη ζωή τους 10 άνθρωποι στις ΗΠΑ, εξαιτίας των πυρκαγιών και πλέον η πιο δύσκολη να αντιμετωπιστεί είναι αυτή στα νοτιοανατολικά του Λος Άντζελες, που έχει περιοριστεί μόνο κατά 41% και ίσως χρειαστεί να εκκενωθούν περιοχές. Συνελήφθη, εξάλλου, και ένας 51χρονος που κατηγορείται για εμπρησμό από πρόθεση και κινδυνεύει με ισόβια.
    https://www.lemonde.fr/planete/article/2018/08/13/plus-de-cent-incendies-declares-aux-etats-unis_5341841_3244.html

    Και στον Υμηττό και τη Σαρωνίδα εντοπίστηκαν, εξάλλου, δύο εμπρηστές, μάλιστα, ο δεύτερος πήγαινε να βάλει φωτιές με φωτοβολίδες, αλλά δεν κατάφεραν να τους συλλάβουν. Τουλάχιστον κόπασε ο βορειοανατολικός άνεμος τη Δευτέρα, αν και το πυροσβεστικό παραμένει στο Θυμάρι σε επιφυλακή. Το είδαμε, καθώς πηγαίναμε στη θάλασσα,αλλά όχι στην αγαπημένη μου βραχώδη ακτή. Συμβιβάστηκα και ακολούθησα στην παραλία με τις ομπρέλες, αλλά ουδέν κακόν αμιγές καλού. Αφού έκανα μία βουτιά με το κεφάλι από τα άσπρα βράχια και φωτογράφισα και δράκαινα, μπαρμπούνι, γύλο και χειλού. Πέρα από τους συνήθεις ύποπτους του γιαλού. Τις σάλπες, τα μελανούρια, τους κακαρέλους, τις καλόγριες, τους σαργούς, τις καλόγριες, τους σπάρους, τις ζαργάνες, τις μουρμούρες και τις τσιπούρες. Μάζεψα και κάμποσα σκουπίδια, καλαμάκια, ποτήρια, μπουκάλια, αφρολέξ και σακούλες.
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ένα άρθρο που φαντάζομαι οτι θα συγκινήσει ιδιαίτερα το φίλο Βαγγέλη Σπανό.

    "Μια διαδρομή 300 χιλιομέτρων κάνει τα τελευταία έντεκα χρόνια η συνταξιούχος εκπαιδευτικός, Βασιλική Τέα, προκειμένου να προστατέψει τον Όλυμπο από ενδεχόμενη πυρκαγιά"...
    ...Η συνταξιούχος εκπαιδευτικός υπηρέτησε στο νομό Πιερίας ως αναπληρώτρια και από τότε «δέθηκε» με τον Όλυμπο. Κάθε χρόνο φροντίζει να συμμετέχει στη δράση και να ταξιδεύει από την ιδιαίτερη πατρίδα της, τον Βόλο, ώστε να βρεθεί σε ένα από τα παρατηρητήρια του βουνού και να το προφυλάσσει από ενδεχόμενες φωτιές.

    Ταξιδεύει από τον Βόλο στην Κατερίνη κι επιστρέφει πάλι πίσω, συμμετέχοντας εθελοντικά στη δράση «Χαρίζω μία μέρα από το καλοκαίρι μου στο δάσος».

    (Όλο το άρθρο: http://www.kathimerini.gr/979785/gallery/epikairothta/ellada/synta3ioyxos-dianyei-epi-11-xronia-300-xlm-gia-na-prostateyei-ton-olympo-apo-tis-fwties-fwto)

    Διευκρινίζω οτι προσωπικά, παρότι θαυμάζω απεριόριστα τέτοιες επιλογές και πρωτοβουλίες, είμαι "ιδεολογικά" αντίθετος στον εθελοντισμό. Σε μια ευνομούμενη, οργανωμένη πολιτεία ο εθελοντισμός θα ήταν περιττός. Οι πολίτες να κάνουν το χρέος τους, αντιμετωπίζοντας το περιβάλλον με την προσοχή και το σεβασμό που του πρέπει και οι κρατικές υπηρεσίες να διαθέτουν τα κατάλληλα μέσα και υποδομές για να ελέγχουν, να προλαμβάνουν (στην πρόληψη περιλαμβάνεται και η περιβαλλοντική παιδεία) και, στην ανάγκη, να καταστέλλουν αποτελεσματικά τις παντός είδους απειλές. Στην καταστολή εμπίπτει και η ποινική αντιμετώπιση όλων των αντικοινωνικών συμπεριφορών που θέτουν το περιβάλλον σε διακινδύνευση. Από την πεταμένη γόπα στην παραλία και τις χωματερές στα δάση ως τα μεγάλα η μικρά οικονομικά συμφέροντα που παραβιάζουν ή καταστρατηγούν την περιβαλλοντική και οικιστική νομοθεσία.

    Όπως έχω κατά καιρούς επισημάνει, οι ποινές που προβλέπονται στη χώρα μας για τους εμπρηστές από πρόθεση είναι μόνο σε βαθμό πλημμελήματος (!!), εκτός αν υπάρχει διακινδύνευση για ανθρώπινες ζωές. Για τους εμπρηστές εξ αμελείας, που είναι πολλοί, που είναι συνήθως ηλίθιοι και γι αυτό απρόβλεπτοι, οι ποινές είναι αστείες συγκριτικά με τη ζημιά που προκαλούν (ολιγόμηνες φυλακίσεις εξαγοράσιμες και συνήθως με αναστολή).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Όντως, σε ένα ευνομούμενο, καλά οργανωμένο και σωστά δομημένο κράτος πρόνοιας θα ήταν αχρείαστος ο εθελοντισμός. Και αυτός θα έπρεπε να είναι ο κανόνας, αλλά μάλλον είναι η εξαίρεση. Αλλά σχεδόν σε όλο τον κόσμο, όσοι κατέχουν θέσεις εξουσίας δεν σταματούν να μας απογοητεύουν. Σαν τον υπουργό Εσωτερικών των ΗΠΑ Ryan Zinke που κατηγόρησε τους περιβαλλοντολόγους για τις μεγάλες πυρκαγιές της Καλιφόρνιας, υποστηρίζοντας ότι η κλιματική αλλαγή δεν παίζει κανέναν ρόλο, όπως γράφει ο Guardian. Σύμφωνα με τον ίδιο οι φωτιές οφείλονται στα όρια που έχουν μπει στην υλοτομία. (Σωστός, αφού αν είχαμε κόψει όλα τα δέντρα, δεν θα υπήρχαν φωτιές, γιατί δεν θα υπήρχε και τίποτα να κάψουν). "Η Αμερική μπορεί καλύτερα από το να αφήνει αυτά τα ακραία γκρουπ να ελέγχουν τον διάλογο για την κλιματική αλλαγή" συμπλήρωσε ο Zinke.

    Τα σχόλιά του ήρθαν μετά από ένα δημοσίευμα της USA Today, όπου είχε επίσης υποστηρίξει ότι μερικώς υπεύθυνοι για τις πυρκαγιές είναι περιβαλλοντολόγοι, εξαιτίας της στάσης που έχουν ενάντια στην υλοτομία. Αντίθετα ο ίδιος θεωρεί ότι μία αύξηση της συγκομιδής ξυλείας θα ήταν καλή και για την οικονομία. "Δεν έχει να κάνει με την κλιματική αλλαγή" ανέφερε ο Αμερικάνος υπουργός, που παραδέχεται, βέβαια, ότι η περίοδος των πυρκαγιών έχει επιμηκυνθεί και οι θερμοκρασίες έχουν ανέβει. Ο Zinke απηχεί τις απόψεις που εξέφρασε ο Trump στις 5 Αυγούστου, όταν είχε πει ότι οι φωτιές εξελίχθηκαν τόσο άσχημα στην Καλιφόρνια, επειδή δεν αξιοποιήθηκαν σωστά οι διαθέσιμες ποσότητες νερού. Αλλά το επιχείρημά του αποδομήθηκε, καθώς το πρόβλημα των πυροσβεστών δεν ήταν η έλλειψη νερού.

    Πάνω από 2.950 τετραγωνικά χιλιόμετρα έχουν καεί στην Καλιφόρνια το 2018 και τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους. Μόνο μία φωτιά στα βόρεια της Καλιφόρνιας, που έχει αποτεφρώσει 1.214 τετραγωνικά χιλιόμετρα παίρνει τον τίτλο της πιο καταστροφικής στην ιστορία της πολιτείας. Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας Jerry Brown περιέγραψε την καταστροφική κατάσταση ως τη νέα κανονικότητα και συντάχθηκε με την άποψη των επιστημόνων που αποδίδουν αυτή την εξέλιξη στην κλιματική αλλαγή. Με άρθρο τους στον Guardian την περασμένη εβδομάδα οι επιστήμονες Daniel Swain, Crystal Kolden και John Abatzoglou επισήμαναν ότι η Καλιφόρνια μπαίνει στην εποχή των πυρκαγιών - γιγάντων, που συνδέεται με μία μακροπρόθεσμη τάση υπερθέρμανσης.

    Οι ερευνητές αποδίδουν τις τελευταίες φωτιές στη διαχείριση των δασών, καθώς η αναχαίτιση των φυσικών πυρκαγιών, οι οποίες βοηθούν τα δάση να διατηρήσουν την οικολογική ισορροπία τους, τα άφησε τελικά πυκνά, ξηρά και έτοιμα να καούν. Προσθέτουν δε, ότι αυτές οι πολιτικές για τα δάση είχαν στόχο να προστατεύσουν τις βιομηχανίες ξυλείας. Η Kristina Dahl ανέφερε από την πλευρά της ότι υπάρχει τεκμηριωμένη σύνδεση της αύξησης των θερμοκρασιών με τις φωτιές, καθώς τουλάχιστον οι μισές ειδικά στις δυτικές πολιτείες οφείλονται στην ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή.
    https://www.theguardian.com/environment/2018/aug/13/us-interior-secretary-ryan-zinke-climate-change-environmentalists
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Εντωμεταξύ ζωηρά σύννεφα αστάθειας έχει πετάξει απο σήμερα το πρωί γύρο γύρο μέχρι πού βλέπει το μάτι μου.Στον Όλυμπο,Χάσια και απο τα βουνά της κατάρας μέχρι και τα βουνά της Λαμίας περίπου.Βλέπω δηλ. να γίνονται γερά ανακατέματα στα πανηγύρια που γίνονται στα χωριά της Πίνδου κυρίως αυτό το τριήμερο.Όπως και να 'χει πάντως είναι μια ευχάριστη παρένθεση αυτό μες τη περίοδο των Μελτεμιων που διάνιουμε. Καλή Παναγια σε όλους και χρονιά πολλά αύριο στις εορτάζουες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. NW Pindos
    Οι πρώτες εκτιμήσεις με βάση τα μερομήνια κάνουν λόγο για κλασικό έως και βαρύ χειμώνα. Η σημερινή μέρα (αναμένονται βροχές και καταιγίδες) αντιστοιχεί στο μήνα Δεκέμβριο 2018, η αυριανή (15 Αυγούστου επίσης αναμένεται άστατος καιρός) στον Γενάρη 2019 και η μεθαυριανή (επίσης άστατος καιρός) στον Φλεβάρη 2019. Η βροχή της αντίστοιχης μέρας (χωρίς να έχει σημασία πόσο θα βρέξει και ποια ώρα θα βρέξει) είναι οιωνός χειμωνιάτικου σκηνικού στον αντίστοιχο μήνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. H Le Monde επισημαίνει ότι από το 2019 θα υπάρχουν ποινές στη Γαλλία για τις αγορές πλαστικών, που δεν ανακυκλώνονται. Πρόκειται για το σύστημα επιβράβευσης - τιμωρίας, οι οποίες μπορούν να ανέλθουν ως το 10% της τιμής ενός προϊόντος, δηλαδή, για παράδειγμα ένα ανακυκλώσιμο μπουκάλι θα είναι πιο φθηνό από ένα που δεν ανακυκλώνεται, όπως εξήγησε η υφυπουργός Εσωτερικών για την Οικολογική Μετάβαση και Αλληλεγγύη Brune Poirson. H Γαλλία είναι μία από τις χειρότερες χώρες στην Ευρώπη, όσον αφορά την ανακύκλωση πλαστικών συσκευασιών με 20%. Με αυτό το νέο σύστημα επιβράβευσης - τιμωρίας που θα εισαχθεί από το 2019 στοχεύει, όμως, να ανακυκλώνει το 100% των πλαστικών ως το 2025 και αφού μέχρι το 2020 θα έχει καταργήσει τα πλαστικά μίας χρήσης - καλαμάκια, μπατονέτες, ποτήρια, πιατάκια. Η Le Monde δημοσιεύει επίσης έναν χάρτη με τα ποσοστά ανακύκλωσης στις ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και τα πάνω από δέκα κράτη στον κόσμο που έχουν ήδη απαγορεύσει τις πλαστικές σακούλες.

    Κάθε χρόνο καταλήγουν στους ωκεανούς 5 με 13 τόνοι πλαστικών απορριμμάτων, τα οποία θα είναι περισσότερα από τα ψάρια μέχρι το 2050. Mετά την Κίνα η Ευρώπη είναι ο δεύτερος παραγωγός πλαστικών στον κόσμο, με συνέπεια 150 με 500 χιλιάδες τόνοι μεγάλων κομματιών πλαστικού και 70 χιλιάδες με 130 χιλιάδες τόνοι μικροπλαστικών να καταλήγουν κάθε χρόνο στη θάλασσα. Ανάμεσα στα πιο συνηθισμένα σκουπίδια είναι τα αποτσίγαρα, τα μπουκάλια, οι πλαστικές συσκευασίες φαγητού, οι πλαστικές σακούλες, ο αλιευτικός εξοπλισμός (δίχτυα - πετονιές), τα καπάκια, οι μπατονέτες και τα καλαμάκια.
    https://www.lemonde.fr/pollution/article/2018/08/13/consommation-recyclage-rejets-en-mer-les-chiffres-a-connaitre-sur-la-pollution-au-plastique_5342102_1652666.html

    Αμέτρητα τέτοια πλαστικά βρήκα και την Τρίτη στη δαντελένια ακρογιαλιά. Μερικά τα μάζεψα και από τα κρυστάλλινα νερά. Φωτογραφίζοντας ταυτόχρονα μελανούρια, μουρμούρα, κακαρέλους, σαργούς, καλόγριες, ζαργάνα, τσιπούρα, σάλπες, χάνο, αλλά και μία μικρή σουπιά. Έσβησα και κάτι πλάνα με κεφαλόπουλα, δράκαινα, γλώσσα, πέρκα, γύλο και χειλού, αλλά και η σουπιά δεν διακρινόταν καλά. Όπως, και το χταπόδι που έκανα διάσημο αμέσως μετά. Ήταν αρκετά μεγάλο και πριν το αφήσω και πάλι στον βυθό το έβγαλα και λίγο στα ρηχά για να πάθουν πολιτισμικό σοκ οι λουόμενοι που αράζουν στις ξαπλώστρες και τις ομπρέλες, νομίζοντας πως η θάλασσα είναι καφετέρια και πισίνα και όχι οικοσύστημα.
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Επιτέλους και μία καλή είδηση. Ελεύθεροι και ήδη στην Ελλάδα είναι οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί που κρατούνταν για σχεδόν έξι μήνες στην Τουρκία. Μάλιστα, δεν θα χρειαστεί καν να παραστούν και στη δίκη τους, καθώς θα εκπροσωπηθούν από τους δικηγόρους τους. Και καθώς αντιμετωπίζουν πλέον μόνο την κατηγορία για παράνομη είσοδο σε απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη, φαίνεται ότι η περιπέτειά τους θα έχει αίσιο τέλος.
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Χρονια καλα και παντα με υγεια και αγαπη.Χρονια πολλα σε οσους γιορταζουν.ΚΑΛΗ ΠΑΝΑΓΙΑ σε ολους.ΚΑΛΗΜΕΡΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. θοδωρης/ηλιουπολη15 Αυγούστου 2018 στις 4:51 μ.μ.

    Καλησπερα παιδες καλη παναγια.Πως πιστευεται οτι θα ειναι το φθινοπωρο εγω πιστευω πως θα ειναι ενα φθινοπωρο με τα ολα του.Εχω την εντυπωση πως η δυτικη και βδ ευρωπη φετος θα εχει ηπιου και ζεστο χειμωνα και οτι φετος η ανατολικη και νοτιοανατολικη ευρωπη θα εχει βαρυχειμωνια!!!!Εσεις τι πιστευεται και η ταση των μοντελων λιγο πολυ αρχιζει και ξεκαθαριζει???ευχαριστω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Καλησπέρα,χρονια πολλά στους εορτάζοντες κ εορταζουσες,σημερα που έπεσε το μελτέμι νοιωσαμε για τα καλά τη ζέστη....

    ΑπάντησηΔιαγραφή