Μελτέμια και υποφερτή ζέστη


Στο χάρτη με τα βαρομετρικά συστήματα είναι αποτυπωμένη η συνηθισμένη εικόνα του καλοκαιριού με τις υψηλές πιέσεις στα Β. Βαλκάνια και τις χαμηλές πιέσεις στην Α. Μεσόγειο, στη συνδυαστική δράση των οποίων οφείλονται τα μελτέμια στη χώρα μας. Η συγκεκριμένη ατμοσφαιρική κυκλοφορία δεν θα αλλάξει σημαντικά σχεδόν καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας. Έτσι, οι βοριάδες θα συνεχιστούν με βασική ένταση στα ανατολικά πελάγη τα 5 με 6 μποφόρ. Πάντως, στη διάρκεια της ημέρας στον Κάβο Ντόρο και τα κανάλια μεταξύ των νησιών του Αιγαίου οι άνεμοι θα φθάνουν και τα 7 μποφόρ. Κατά τα άλλα, τα απογεύματα, είναι πιθανό να εκδηλώνονται καταιγίδες στα ορεινά της Β-ΒΔ Ελλάδας και η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Επισημαίνεται ότι με το Β-ΒΑ ρεύμα περισσότερη ζέστη θα κάνει στο Ιόνιο και την ηπειρωτική Ελλάδα.

Καλή εβδομάδα, φίλοι μου
 
Τρίτη, 21 Αυγούστου 2018


ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 21-8-2018

Βόρεια Ελλάδα:
Πιθανές καταιγίδες το απόγευμα στη Δ. Μακεδονία. Άνεμοι Β-ΒΑ 3 με 4 και στα ανατολικά 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 15 έως 34 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Πιθανές καταιγίδες το απόγευμα στην Ήπειρο. Άνεμοι Α-ΒΑ 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 16 έως 35 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Λίγες νεφώσεις. Άνεμοι Β-ΒΑ 4 με 5 και στα ανατολικά 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 17 έως 34 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Ηλιοφάνεια. Άνεμοι Β-ΒΑ 5 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 20 έως 33 βαθμούς.

Αττική:
Ηλιοφάνεια. Άνεμοι Β-ΒΑ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 22 έως 33 βαθμούς. 

Θεσσαλονίκη:
Λίγες νεφώσεις. Άνεμοι Β-ΒΑ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 20 έως 33 βαθμούς.

4 σχόλια:

  1. Το Bloomberg αναλύει πώς τα οκτώ χρόνια κρίσης και μνημονίων άλλαξαν την Ελλάδα και το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων...

    Τη στιγμή του πακέτου βοήθειας τον Μάιο του 2010, οι πιστωτές για να δικαιολογήσουν την παραβίαση του κανόνα ότι "δεν δίνονται πακέτα βοήθειας", επέβαλαν σκληρούς όρους για τη σταθερότητα, την ανάπτυξη, την ανταγωνιστικότητα και μεταρρυθμίσεις για τη δημόσια διοίκηση και τη δικαιοσύνη. Το αποτέλεσμα ήταν ότι το ΑΕΠ υποχώρησε κατά 1/4, το βιοτικό επίπεδο κατέρρευσε, αφού χάθηκαν 1 εκ. θέσεις εργασίας και η ανεργία εκτοξεύτηκε στο 28%. Η Ελλάδα είχε παραπλανήσει τους πάντες σχετικά με το δημοσιονομικό της έλλειμμα που ήταν 15% ως προς το ΑΕΠ, δηλαδή, πέντε φορές μεγαλύτερο από το όριο που έχει θέσει η ΕΕ.

    Τα τελευταία χρόνια η διαμάχη για τα οικονομικά της Ελλάδας περιστρέφεται κυρίως γύρω από το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους. Κάτι που σημαίνει ότι έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα το γεγονός ότι τα δύο τελευταία χρόνια τα έσοδα είναι περισσότερα από τις δαπάνες και η κυβέρνηση καταγράφει καθαρό πλεόνασμα (και όχι απλά πρωτογενές). Αυτό επιτεύχθηκε μειώνοντας τις δαπάνες και διατηρώντας τα έσοδα αμετάβλητα. Αλλά για να διατηρηθούν τα έσοδα αμετάβλητα, δέχτηκε πολύ μεγάλη πίεση η μεσαία τάξη των Ελλήνων, οι οποίοι πληρώνουν όλο και περισσότερους φόρους.

    Όσον αφορά το κομμάτι των δαπανών, το πρόβλημα της Ελλάδας προέκυπτε κυρίως από μία ραγδαία αύξηση των θέσεων εργασίας στο δημόσιο, πριν το κραχ. Η άρνηση να γίνουν απολύσεις στο δημόσιο ήταν πάντα το σημείο τριβής ανάμεσα στις ελληνικές κυβερνήσεις και τους ξένους πιστωτές. Τελικά, η Ελλάδα κατάφερε να μειώσει τους δημόσιους υπαλλήλους κατά 150 χιλιάδες, προσλαμβάνοντας ένα άτομο για κάθε πέντε που αποχωρούσαν και μην ανανεώνοντας τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Παρόλα αυτά η πρόοδος ήταν αργή όσον αφορά την ευελιξία του δικαστικού συστήματος, ενώ η γραφειοκρατία δυσκόλευε την προσέλκυση επενδύσεων. Τα τελευταία οκτώ χρόνια ένα μόνιμο θέμα συζήτησης ήταν ότι η Ελλάδα χρειαζόταν δομικές μεταρρυθμίσεις για να γίνει πιο ανταγωνιστική. Με τα τρία μνημόνια υποχρεώθηκε να πουλήσει κρατική περιουσία, κάνοντας αλλαγές στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και αλλάζοντας το νομικό πλαίσιο που καλύπτει επαγγέλματα από δικηγόρους μέχρι κομμώτριες.

    Υπάρχει επίσης μία μεγάλη μείωση του εργασιακού κόστους, ειδικά μετά τις μεταρρυθμίσεις του 2012 για τις συλλογικές συμβάσεις και τον κατώτατο μισθό. Αλλά μαζί με την αύξηση των φόρων και την απώλεια θέσεων εργασίας, η μείωση των μισθών συνέβαλαν πάρα πολύ στην πτώση του βιοτικού επιπέδου των Ελλήνων. Ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να καταργήσει κάποιες από τις παραπάνω εργασιακές μεταρρυθμίσεις μετά το τέλος του μνημονίου, αυξάνοντας και πάλι τον κατώτατο μισθό. Η Ελλάδα δεν έχει εμπειρία από ανάκαμψη της οικονομίας μέσω των εξαγωγών, όπως συνέβη σε άλλες χώρες που επλήγησαν από την κρίση, την Ιρλανδία και την Ισπανία. Αλλά έχει σχεδόν εξαλείψει το εξωτερικό έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, αυξάνοντας παράλληλα το χαμηλό μερίδιο των εξαγωγών στο ΑΕΠ.

    Στην αρχή της κρίσης οι τράπεζες της χώρας υποστήριζαν ότι δεν ήταν εκτεθειμένες και ότι όλο αυτό ήταν κυρίως ένα πρόβλημα του δημόσιου τομέα. Τελικά η αναδιάρθρωση του χρέους το 2012 εξάλειψε την αξία του χαρτοφυλακίου ομολόγων τους, ενώ τρία χρόνια αργότερα έκλεισαν για μερικές μέρες και άνοιξαν ξανά με capital controls. Προσπαθούν ακόμα να διαχειριστούν την κατάσταση κι ενώ επιβαρύνονται από το γεγονός ότι το 50% των δανείων τους είναι μη εξυπηρετούμενα. Όλα αυτά οδήγησαν σε απώλειες καταθέσεων και στην εξάρτηση από τη ρευστότητα της ΕΚΤ. Η ανάγκη για αυτή τη χρηματοδότηση έκτακτης ανάγκης μειώθηκε σταδιακά και ξεπέρασε ακόμα και τη διατραπεζική χρηματοδότηση για πρώτη φορά από την έναρξη της κρίσης.
    https://www.bloomberg.com/news/articles/2018-08-19/then-and-now-how-crises-and-bailouts-changed-greece-s-economy
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βαγγέλη καταλαβαίνεις γιατι οι μεγάλες εταιρείες οταν εχουν κάποιο πρόβλημα κανουν αμέσως απολύσεις εργαζομένων.

      Διαγραφή
  2. Καλησπέρα σε όλους μετά από αρκετό καιρό κ σιγά σιγά άντε κ καλό κ δυνατό φθινόπωρο!Να ξεκινήσω με το χθεσινό άρθρο του δασκάλου για τα χωριά μας το οποίο ήταν εξαίρετο!
    Επίσης διάβασα όσο περισσότερα σχόλια μπορούσα σχεδόν όλα ενδιαφέροντα.Αυτό που έχω πρώτα να επισημάνω είναι η φοβερή εγκυρότητα αυτού του μπλογκ όσον αφορά στις μακρινές εκτιμήσεις καιρού που όλοι εμείς οι απλοί καιρόφιλοι ερασιτέχνες μετεωρολόγοι κ λάτρεις της φύσης της θάλασσας κ των βουνών μέσα από τα δικά μας μοναδικά στοιχεία ο καθένας προσπαθήσαμε να αποτυπώσουμε τη φετινή έκβαση του καλοκαιριού μήνα μήνα κ νομίζω ότι τα καταφέραμε πολύ καλά μέχρι κ τώρα!Τέλος στους φίλους που ρωτάνε για το πώς θα κυλήσει το Φθινόπωρο κ ο χειμώνας που έρχονται έχω να πω πως μόνο ο θεούλης ξέρει.Εμείς εδώ δίνουμε μόνο κάποια στοιχεία(Θα τα πούμε το αμέσως επόμενο διάστημα)είτε της φύσης είτε κλιματικά είτε στατιστικά τα οποία θα μπορούσαν να δώσουν μια πιθανή πορεία των επόμενων μηνών κ μέχρι εκεί.Το ότι θέλουμε φέτος ένα δυνατό φθινόπωρο-χειμώνα αυτό εξυπακούεται όμως εδώ θα μαστε να τα λέμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ευχάριστη έκπληξη η σημερινή καταιγίδα στον κάμπο των Τρικάλων και για την πόλη.Το πρωί στις 6 αν και ήταν σκοτεινά φαινόταν σημάδια προς Κοζιακα και Άγραφα και έλεγα θα έχει μπόρες στα ορεινά.Όμως προς το μεσημερη μας ήρθε απο βόρεια με πολλές αστραπές κεραυνούς και κινούνταν απειλητικα προς την πόλη.Στην πόλη μεσα και στο χωριό μου δεν έβρεξε πολύ.Στα πέριξ όμως των Τρικάλων έριξε τοπικά καλά νερά.Ήταν όμως απρόσμενη και η απρόσμενη είναι ωραία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή