Τα νεότερα του καιρού


Η επικείμενη κακοκαιρία είναι έντονη φθινοπωρινή κακοκαιρία κλασικού τύπου με ισχυρούς ανέμους, η οποία μετά από κάποια πισωγυρίσματα των μοντέλων απέκτησε και πάλι τον αρχικώς προβλεφθέντα πανελλαδικό χαρακτήρα της. Η βασική ατμοσφαιρική διαταραχή που σε πρώτη φάση θα επηρεάσει τη χώρα μας έρχεται από τα νοτιοδυτικά με τη μορφή ενός μεγίστου στροβιλισμού με τις αέριες μάζες εξαιρετικά ασταθείς. Πέρα από αυτά, με την παρουσία  υψηλών πιέσεων στα ΒΑ Βαλκάνια το επιφανειακό ρεύμα θα είναι ΝΑ, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο πλημυρών ιδιαίτερα στην ανατολική ηπειρωτική Ελλάδα (Ανατολική και Βόρεια Πελοπόννησος, Α. Στερεά - Εύβοια, Θεσσαλία - Β. Σποράδες) λόγω της  επίδρασης του αναγλύφου.  


Επισημαίνεται ότι μεγάλα ύψη βροχής θα σημειωθούν ακόμα: (α) στη Δ-ΝΔ Ελλάδα με το πέρασμα της διαταραχής, (β) στη βόρεια χώρα, όπου σημαντικό ρόλο θα παίξει η σύγκλιση (το μέγιστο της σύγκλισης εντοπίζεται στην κεντρική Μακεδονία) και (γ) στα νησιά του Αιγαίου. Σημειώνεται ότι μετά το πέρασμα της βασικής πρώτης διαταραχής, ψυχρές αέριες μάζες στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας θα προκαλέσουν άστατο καιρό με όμβρους και καταιγίδες κυρίως στη δυτική και τη νότια Ελλάδα.

Στην Αθήνα, όπου για τους γνωστούς λόγους η επιφανειακή απορροή είναι μεγάλη, ο σημαντικότερος υετός θα αρχίσει απόψε (μετά τα μεσάνυχτα) και θα κρατήσει ως και τις πρωινές ώρες της Δευτέρας.

Στη Θεσσαλονίκη τα μεγαλύτερα ύψη βροχής αναμένονται από τις προμεσημβρινές ως τις απογευματινές ώρες της Δευτέρας και θα προέρχονται κυρίως από στρατόμορφα νέφη.

Καλή Κυριακή, φίλοι μου

48 σχόλια:

  1. Πέρα από το πέρασμα της κακοκαιρίας τη Δευτέρα το βράδυ για εδώ (Ρόδος), παρατηρώ ότι κάποια μοντέλα δείχνουν επιμονή βροχών για Τρίτη βράδυ έως Τετάρτη βράδυ στην περιοχή μου (και μάλιστα ίσως κ πιο έντονα από της Δευτερας). Υπάρχει κ κάποιο δεύτερο χαμηλό η ίσως κάποιος στροβιλισμος? Αξίζει επισης να αναφέρω ότι βρέχει κ αυτή τη στιγμή που γραφω στην πόλη της Ρόδου
    Θάνος Κ

    Υ.Γ
    Ας ελπίσουμε να μη θρηνήσουμε πουθενά καταστροφές

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ιδιαίτερη προσοχή γενικά σε ολοκληρή την χώρα ενώ παρατηρώντας τα δωδεκάνησα και την κρήτη βλέπω να δημιουργείται ισχυρή θαλάσσια αστάθεια την τρίτη ύστερα απο το πέρασμα του μετώπου της δευτέρας.Μάλιστα τα μοντέλα δείχνουν και μεγαλύτερα ποσά βροχής ακόμα και απο το ίδιο το μέτωπο.δεν ξέρω αν οφείλεται στην θερμοκρασία των υδάτων τις επιφάνειας των θαλασσών στην ευρύτερη περιοχή,η αν έχει να κάνει με άλλες μετεορολογικές παραμέτρους.
      ΚΑΡΔΙΤΣΑ

      Διαγραφή
    2. Για την Τρίτη κάποια περιοχικά μοντέλα δίνουν ενδείξεις για σχηματισμό μεσογειακού κυκλώνα στην περιοχή μεταξύ Σικελίας και Κρήτης.

      Διαγραφή
  2. Θεσσαλονίκη για κάποιο λόγο δε βρέχει, μόνο ψιχαλίζει σύμφωνα με το ΕΑΑ! Μάλλον δε βλέπω αξιόλογη βροχή! Μου κάνει εντύπωση πως αυτή η πόλη κρατάει ομπρέλα σε τόσο υετοφορα συστήματα!Να είναι το βροχομετρο κάτω από υπόστεγο δεν παίζει, νομίζω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πρόκειται για το ίδιο σύστημα που επηρέασε τη Γαλλία (;), όπου σε άρση του κόκκινου συναγερμού για βροχές - πλημμύρες προχώρησε σήμερα Κυριακή 24/11 το Meteo France για τις περιοχές Var και Alpes Maritimes, όπως αναφέρει η Le Monde. Αμφότερες παραμένουν, βέβαια, σε συναγερμό χρώματος πορτοκαλί, όπως και πολλές ακόμα περιοχές στη νότια Γαλλία, που απειλούνται και από τα μεγάλα κύματα, εξαιτίας αυτού του επεισοδίου κακοκαιρίας από τη Μεσόγειο. Οι προειδοποιήσεις θα παραμείνουν σε ισχύ τουλάχιστον μέχρι τις 16:00 (17:00 ώρα Ελλάδας) της Κυριακής, τη στιγμή που υπάρχουν και δύο αγνοούμενοι, αλλά και δύο τραυματίες.

    Ένας 77χρονος αναζητείται από το Σάββατο 23/11 στο Var, ενώ ένα ακόμα άτομο έπεσε στο νερό από μία βάρκα διάσωσης, στην οποία επέβαιναν πυροσβέστες και άλλοι πολίτες. Οι τρεις πυροσβέστες και οι δύο πολίτες κατάφεραν να ανέβουν ξανά στο φουσκωτό, αλλά ο τρίτος πολίτης δεν βρέθηκε. Στο διαμέρισμα Alpes - Maritimes πυροσβέστες κατάφεραν να διασώσουν έναν 78χρονο, που είχε υποστεί υποθερμία και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, χωρίς να έχει, ωστόσο, σοβαρά τραύματα.

    Στους κατοίκους των δύο αυτών περιοχών (Var και Alpes Maritimes), όπου έχουν γίνει εκατοντάδες επεμβάσεις από 1.600 πυροσβέστες και οι κλήσεις για βοήθεια είναι χιλιάδες, συνίσταται να μένουν σπίτι τους και να μην οδηγούν, αν δεν υπάρχει πολύ σοβαρός λόγος. Πολλά νοικοκυριά έχουν, πάντως, πλημμυρίσει και αρκετοί δρόμοι είναι απροσπέλαστοι από τα νερά, όπως ο αυτοκινητόδρομος Α8 της Αντίμπ που συνδέει τη Γαλλία με την Ιταλία. Στην Κυανή Ακτή διακόπηκαν και τα δρομολόγια των τρένων και 4.000 νοικοκυριά έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα στις περιοχές Var και Alpes Maritimes.

    H υπερχείλιση του ποταμού Argens ξεπέρασε και την ιστορική πλημμύρα του 2011, σύμφωνα με το Vigimeteofrance και σε πόλεις όπως οι Hyeres και Frejus εκατοντάδες κάτοικοι έφυγαν από τα σπίτια τους και κάποιοι πέρασαν τη νύχτα σε κοινοτικά κτίρια. Αλλά ο κίνδυνος έρχεται και από τη θάλασσα, αφού μία γυναίκα τραυματίστηκε στη Νίκαια, όπου ήχησαν και σειρήνες συναγερμού, καθώς την παρέσυρε ένα μεγάλο κύμα και νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση, σύμφωνα με τους πυροσβέστες του Μονακό.
    https://www.lemonde.fr/climat/article/2019/11/24/intemperies-l-alerte-rouge-levee-dans-le-var-et-les-alpes-maritimes_6020315_1652612.html
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. 30+ χιλιοστα προ-μετωπικός υετός σε Λουτρακι, Αγιους Θεοδωρους, Αμόνι Σοφικου πολυ πριν ερθει το κυρίως μέτωπο.
    Απλα και μονο λογω ΝΑ ρεύματος που ειναι το κατωεξοχην βροχοφορο για τα Γερανεια και την ΒΑ Κορίνθια γενικότερα!

    Γιάννης Καλαντζής - Λουτρακι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. κλεινει σταδιακα ο καιρος στην Αττικη......χρειαζεται ιδιαιτερη προσοχη απο ολους.....οι μεγαλες πλυμμηρες που κατα το παρελθον εχουν πληξει την Αττικη συντελεστηκαν με αυτου του τυπου παρομοια καιρικη διαταξη......καλα φαινομενα σε ολους...... πηγη gthomasandros weather-club.gr forum

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπορείς να δίνεις και κανονικό λινκ. Εδώ μέσα οι πιο ...πονηροί έχουμε βρει κόλπα και τα ανοίγουμε. Πενία τέχνας κατεργάζεται!

      Διαγραφή
  6. Καλησπέρα σε όλους, μακάρι να περάσει αυτή η κατηγορία χωρίς παρατράγουδα κ ανθρώπινες απώλειες,καλό βράδυ σε όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δυστυχώς ο Γηρυόνης έφερε ήδη τον πρώτο νεκρό... λόγω ισχυρών ανέμων στο Αντίρριο αναποδογύρισε ιστιοφόρο σκάφος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δύο οι νεκροί σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες από την περιοχή μου κ συγκεκριμένα από το Αντίρριο τελικά.
      Ήθελα να ήξερα που πηγαίνανε οι χριστιανοί μέσα στη θύελλα από τη στιγμή που είχε "μαλιάσει" η γλώσσα μας(Και όλα γενικά τα μέσα) να λέμε για τη συγκεκριμένη περιοχή για απόψε.
      Η κακοκαιρία συνεχίζετε κ στα δυτικά αλλά κ σε όλη τη χώρα κ θέλει μεγάλη προσοχή παντού κ κυρίως στα δυτικότερα τμήματα της κεντρικής Μακεδονίας κ γύρω από τον Όλυμπο όπου τα μοντέλα συνεχίζουν κ δίνουν απίστευτο υετό μέχρι κ αύριο το βράδυ.

      Διαγραφή
    2. Καλημέρα καλά που πήγαινε με τόσο αέρα, έλεος.. Κ υπάρχει και αγνοούμενος, ήταν μαζι του
      Πηγαν για ψάρεμα.
      Κάνουν τέτοια λάθη.
      Κώστας Αθήνα

      Διαγραφή
    3. Υπάρχουν άνθρωποι που αγαπούν τον κίνδυνο και εν γνώσει τους ρισκάρουν. Φαντάζομαι ότι με ανάλογη περίπτωση έχουμε να κάνουμε και εδώ. Σεβασμός στους νεκρούς μεν, από την άλλη όμως, σε τέτοιες καταστάσεις, οι ίδιοι επιλέγουν το ρίσκο και αναλαμβάνουν και την ευθύνη για τα επακόλουθα.

      Διαγραφή
    4. Συμφωνώ καλό παράδεισο να χουν
      Σορρυ για τα γραφόμενα, αλλά τσάμπα απεβίωσαν
      Κώστας

      Διαγραφή
    5. σεβασμούς στους νεκρούς σαφώς ναι, αλλά στην συγκεκριμένη περίπτωση και εαν εφόσον ισχύει και αληθέυει αυτό που λέει ο Γιώργος(σχετικά με το ρίσκο ΠΛΗΡΩΣ ΣΥΝΕΙΔΗΤΆ 100%) ενα επιβεβαιόνεται για ακόμα μια φορα:η βλακεία ενδέχεται να φτάσει,ανευ ορίων.

      υγ:κανονικά πρώτα θα πρέπει να τοποθετήται η ανθρώπινη ζωή πάνω απο το οτιδήποτε και όχι το αντίστροφο.Αν απο την άλλη ο άλλος σφυρίζει αδιάφορα λέγοντας του στυλ "και τι έγινε" "μια ζωή την έχουμε" δεν ευθύνεται στο ελάχιστο ο καιρός,ή ο κρατικός μηχανισμός επειδή εσύ κάνεις το καπρίτσιο σου,αυτό που σου καρφώθηκε στο κεφάλι σου.
      Για να μπαίνουν και λίγο τα πράγματα στην θέση τους.
      ΚΑΡΔΙΤΣΑ

      Διαγραφή
  8. Καλημέρα. Άλλη μία μέρα όπου το παράλογο επικρατεί της λογικής. Κλειστά τα σχολεία, λέει, μέχρι τις 10πμ σήμερα... Ήδη στη Δυτική Αττική ο ήλιος λάμπει, στην Κηφισιά έχει συννεφιά αλλά η βροχή έχει σταματήσει. Ακούστε πώς δουλεύει το σύστημα: Το meteo.gr για λόγους καθαρά μάρκετινγκ και κλικοθηρικούς και φυσικά καθόλου επιστημονικούς ή λόγους προστασίας των πολιτών (γιατί σε μια τέτοια περίπτωση θα έπρεπε να είχαν δώσει όνομα και για την πρόσφατη κακοκαιρία που έπληξε τη Θάσο, εκτός αν δεν τους θεωρεί πολίτες αυτούς τους ανθρώπους) βγάζει το πιασιάρικο όνομα Γηρυόνης. Τα τρομολαγνικά MME το παίρνουν στο στόμα τους, το πιπιλίζουν, το κάνουν σημαία, 2 μέρες τώρα η Ελλάδα πάλλεται στους ρυθμούς του μυθικού αυτού τύπου. Αρχίζει η βροχή (μια καλή κακοκαιρία ήταν, μέχρι εκεί), σου λέει ο Πατούλης κλείστα να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο (πάλι καλά που άκουσε τους μετεωρολόγους και τα έκλεισε για 2 ώρες, η Δούρου πέρυσι τα έκλεισε Παρασκευή για μια κακοκαιρία που ήρθε Σάββατο απόγευμα....) και γίνεται το μπάχαλο του μήνα. Και όλα αυτά γιατί; για μια βροχή 20-30 χιλιοστών που έπεσαν σε όλη τη νύχτα, δηλαδή ανίκανη να προκαλέσει οποιαδήποτε πρόβλημα εκτός από μποτιλιάρισμα (και ας μην πει κανείς για την Κινέτα, εκεί το βουνό έχει καεί όλο, μια καλή βροχή θα κατεβάσει χώμα). Στην πραγματικότητα, κατά τη γνώμη μου, αυτό που κάνει με τα ονόματα το Αστεροσκοπείο είναι πάρα πολύ κακό και επιπόλαιο, αλλά αν δεν πάρουν οι ίδιοι την απόφαση να το κόψουν (πράγμα αδύνατο γιατί θα είναι παραδοχή τους λάθους, πράγμα αδιανόητο στην Ελλάδα) δεν υπάρχει επιστροφή αφού τα ΜΜΕ ψοφάνε για τέτοια. Θυμίζω επίσης πέρυσι βιάστηκαν να δώσουν όνομα σε μια κακοκαιρία που ποτέ δεν ήρθε και την άλλη μέρα έλεγαν πόσοι κεραυνοί έπεσαν κάπου ανοιχτά ....της Μάλτας. Αστεία πράγματα που ο μέσος πολίτης δεν τα αντιλαμβάνεται εκτός όταν το θέμα του χτυπάει την πόρτα (πού θα αφήσω τα παιδιά μου σήμερα π.χ.)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Προσυπογράφω μέχρι κεραίας όλα όσα λες φίλε Βαγγέλη...η κατάσταση έχει καταντήσει αηδία!!!
      Θάνος Κ

      Διαγραφή
    2. Που να ξεκινήσει και καμιά παγωνιά διάρκειας.. Ε ΡΕ χαρά τα παιδιά..
      Κώστας

      Διαγραφή
    3. Δεν συμφωνώ παιδιά. Καταρχήν δεν είναι το Αστεροσκοπείο που διαδίδει τρομολαγνικά σενάρια. Άλλοι μιλούσαν για 100 χιλιοστά στην Αττική και κατακλυσμούς. Μάλλον οι ίδιοι που έβλεπαν να θάβεται η Αθήνα από τα χιόνια πέρσι το Φλεβάρη που δεν έπεσε νιφάδα. Το meteo είχε δώσει, πάντως, τότε απλά κρύο και βοριά. Η κακοκαιρία ήταν σοβαρή - δεν έχει σημασία που δεν είχε μεγάλη διάρκεια - και για αυτό, άλλωστε, έβγαλε έκτακτο (sic) και ο κ. Ζιακόπουλος κυριακάτικα.

      Η ονοματοδοσία έχει να κάνει με το ότι ο κόσμος πρέπει να δείξει απλά προσοχή. Επίσης όνομα δίνεται όταν η κακοκαιρία επηρεάζει το μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας και σας παραπέμπω και πάλι στα λεγόμενα του κ. Ζιακόπουλου, που τη χαρακτήρισε πανελλαδική. Για τη Θάσο δεν δόθηκε μάλλον όνομα, επειδή το μεγαλύτερο μέρος της χώρας δεν επηρεάστηκε. Το meteo είχε, πάντως, ειδική αναφορά για τη Θάσο και πριν και μετά την κακοκαιρία. Τέλος, δεν χρειάζεται και να είναι τρομερή η κακοκαιρία για να υπάρξουν καταστροφές και θύματα. Εξαρτάται και από άλλους παράγοντες.

      Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Μάνδρα, που χάθηκαν 27 άνθρωποι με ψιλόβροχο στην πόλη, επειδή έριξε πολλή βροχή στο όρος Πατέρας και κατέβηκε ο χείμαρρος παρασύροντας τα πάντα. Αλλά και στο χθεσινό τραγικό περιστατικό στο Αντίρριο δεν ήταν ψαράδες που αψήφησαν τις καιρικές συνθήκες και βγήκαν στα ανοιχτά. Ήταν δύο Γάλλοι τουρίστες και το ιστιοπλοϊκό τους βυθίστηκε δεμένο μέσα στο λιμάνι. Κατά τα άλλα, σεβασμός στους νεκρούς που λέει και ο Γιώργος Λαμέρας.

      Με όλα αυτά δεν εννοώ ότι δεν πρέπει να γίνεται κριτική στο Αστεροσκοπείο, την ΕΜΥ και όλους τους επίσημους φορείς. Κανείς δεν είναι, άλλωστε, υπεράνω κριτικής. Απλά δεν πρέπει να φτάνουμε και στο άλλο άκρο και να απαξιώνουμε ανθρώπους που είναι καταρτισμένοι επιστήμονες, αλλά και αυτοί που θα λογοδοτήσουν αν κάτι πάει στραβά. Γιατί έχουν την ευθύνη των λόγων και των πράξεών τους σε ό,τι έχει κάνει με τη μετεωρολογία. Εμείς απλά κουβέντα κάνουμε, εκ του ασφαλούς και κανείς δεν θα μας ζητήσει τον λόγο ό,τι και να πούμε και να γράψουμε για τον καιρό.
      Βαγγέλης Σπανός

      Διαγραφή
    4. Υπάρχουν σήμερα "έξυπνες" εφαρμογές για κινητά (με δορυφορικές και αστραπές σε πραγματικό χρόνο) που στα δείχνουν ΟΛΑ! Δε χρειάζεται ούτε μετεωρολόγος να είσαι, ούτε και να καταλαβαίνεις ελληνικά για να δεις τι έρχεται. Το τελευταίο το γράφω επειδή οι άνθρωποι ήταν Γάλλοι και μπορεί να πει κάποιος ότι "δεν το έμαθαν". Οπότε, ή δεν φρόντισαν να ενημερωθούν, ή το "ρίσκαραν". Αν είναι το πρώτο, όντως, τσάμπα πήγαν οι άνθρωποι. Αν ήταν το δεύτερο, το vivere pericolosamente συχνά έχει συνέπειες. Δυστυχώς!

      Να φέρω και ένα άλλο παράδειγμα. Τις τελευταίες μέρες το διαδίκτυο είναι γεμάτο από φωτογραφίες (πολλές από τις οποίες είναι πραγματικά μαγευτικές) με το υπερθέαμα των αστραπών, από όλα τα σημεία της Ελλάδας. Για όσους αγαπάμε τα έντονα καιρικά φαινόμενα, για την "αισθητική" του καιρόφιλου (αλλά και όχι μόνο), αυτά τα πλάνα είναι εντυπωσιακά. Εγώ πάντως, δε θα ανέβω στην ταράτσα σε ώρα καταιγίδας για να τραβήξω. Γιατί ξέρω ότι αυτό είναι αντίθετο με την στοιχειώδη αυτοπροστασία και τους κανόνες της. Θα μου πει κάποιος ..."επειδή είσαι ξενέρωτος!". Μπορεί και να είμαι τελικά. "Επειδή την αγαπάς τη ζωούλα σου!". Μου το έχουν πει. Για άλλους λόγους. Προσωπικά, δεν το θεωρώ κακό να αγαπάει κάποιος τη "ζωούλα" του. Στο κάτω-κάτω, μία την έχουμε!

      Και να μην ξεχνάμε ότι "κάλλιον το προλαμβάνειν...". Θα πάρεις τα μέτρα σου για να ΜΗΝ μπει ο κλέφτης στο σπίτι σου. Αν τελικά δεν πλησιάσει καν, δεν πειράζει. Ακόμα καλύτερα!

      Διαγραφή
    5. Φίλε Βαγγέλη Σπανέ, δεν είπα εγώ ότι μεταδίδει τρομολαγνικά σενάρια. Είπα ότι η ονοματοδοσία βοηθά εμμέσως στην προώθηση της τρομολαγνίας από τα ΜΜΕ.
      Επίσης, τι λες ακριβώς για τη Θάσο; Οι κάτοικοί της είναι παιδιά ενός κατώτερου Θεού; Αυτοί δεν έχουν δικαίωμα να αφυπνιστούν μέσω ενός υπέροχου πιασιάρικου ονόματος όπως ενημερώθηκα εγώ κι εσύ για τον Γυρηόνη; Αντιλαμβάνεσαι το αντιφατικό της υπόθεσης; Και μπράβο του που ενημέρωσε το Αστεροσκοπείο τους κατοίκους στη Θάσο (δεν το ξέρω, σε πιστεύω όμως). Γιατί επιλέγει εμένα να με ενημερώσει με άλλον τρόπο; Είμαι πιο σημαντικός από τον κάτοικο της Θάσου; Έχω άλλη αντιληπτική ικανότητα από τον κάτοικο της Θάσου και επιλέγει άλλον τρόπο πληροφόρησης μου; Από ποιους παράγοντες εξαρτάται, όπως λες; (κατά τη γνώμη μου ο μόνος παράγοντας έχει 4 γράμματα: κλικ). Και τέλος, ουδείς είπε ότι η κακοκαιρία που πέρασε ήταν ασήμαντη. Παρεμπιπτόντως, η έκταση της Θάσου νομίζω ότι είναι μεγαλύτερη της Κινέτας και Αγίων Θεοδώρων, οι κάτοικοι πάνω κάτω το ίδιο, άρα θα μπορούσα να πω ότι η προηγούμενη ήταν πιο σημαντική. Προσωπικά θεωρώ ότι ήταν σημαντική κακοκαιρία, θα μπορούσε να γίνει επικίνδυνη, δεν έγινε όμως, και ήθελε μια σωστή ενημέρωση προς τους πολίτες. Η ονοματοδοσία κατά τη γνώμη μου δεν προάγει την σωστή ενημέρωση, αντιθετα δίνει βήμα σε υστερικά τσιτάτα αντί της ορθής ενημέρωσης και προσωπικά μου δημιουργούνται απορίες πώς ένας άνθρωπος ρομαντικός ενημερωμένος (έστω κι αν διαφωνώ μαζί σου σε αρκετά θέματα) και με επιχειρήματα, προσπαθεί να υπερασπιστεί ένα ξεκάθαρο -για εμένα τουλάχιστον -εργαλείο marketing που μεγιστοποιεί το κέρδος σε βάρος της ποιότητας της πληροφορίας.

      Διαγραφή
    6. Η ιστορία με τα ονόματα πράγματι κατάντησε(μην πω ηταν εξαρχής)ψιλόαηδία όπως και τα ΜΜΕ που τα "στολίζουν"για το θεαθηναι.Όμως σε καμία περίπτωση δεν θα έπρεπε να υποτιμούνταν η κακοκαιρία την στιγμη που σε ορισμένες περιοχές και σε μια τυπική επιδείνωση του καιρού προκύπτουν σημαντικά προβλήματα.Τα καιρικά μοντέλα έδειχναν μεγάλα ύψη βροχής σε μεγάλο μέρος της χώρας.Απο εκεί πήραν τα στοιχεία οι μετεορολογοι του μετεο και το εθνικό αστεροσκοπείο Αθηνών βγάζοντας την πρόβλεψη του καιρού.Ο Πατούλης και ο καθε πατουλης έχοντας ενημερωθεί απο τους μετεορολόγους ορθά έπραξε που έκλεισε τα σχολεία έχοντας αυτα τα πράγματα κατά νου.προληπτικά σωστή κίνηση,διότι σε περίπτωση που που έπεφταν τα διπλάσια-τριπλάσια ποσά θα γίνονταν "Βενετία"με όλα τα επακόλουθα αποτελέσματα.Καλύτερα να παρασύρετε κάποιος άσκοπα χωρίς να συμβαίνει στο τέλος τίποτα,παρά να αγνοεί,και στο τέλος να συμβαίνει το κακό.Απαιτήται πρόληψη.
      ΚΑΡΔΙΤΣΑ

      Διαγραφή
  9. Στην Κινέττα ήταν θέμα χρόνου να γίνει το κακό! Στα Μέγαρα πάντως η καταιγίδα ήταν πολύωρη και πολύ ισχυρή! Στους Αγίους Θεοδώρους, κοντά στην Κινέττα έπεσαν μετά τις 12 τα μεσάνυχτα πάνω από 120 χιλιοστά στο σταθμό του ΕΑΑ! Ίσως να είναι υπερβολική η ονοματοδοσία, ωστόσο επειδή έζησα τη βιαιότητα και την εμμονή των φαινομένων, οι προειδοποιήσεις κάθε άλλο παρά υπερβολικές ήταν! Και μακάρι να τις λάμβαναν όλοι υπόψη! Έβλεπα, μέσα στο χαλασμό το πρωί να εγκλωβίζονται στην κίνηση σχολικά λεωφορεία και σχολικά παιδικών σταθμών την ώρα που είχε ανακοινωθεί στο Δήμο Μεγάρων η μη λειτουργία των σχολείων! Τι δε καταλαβαίνουν μερικοί και δεν περιμένουν να περάσει η ισχυρή κακοκαιρία και μάλιστα όταν προβλέπεται βελτίωση του καιρού σύντομα; Θα υπάρξουν και κάποιοι που βλέπουν το λαμπερό ήλιο των τελευταίων ωρών και θα κατηγορήσουν τους προγνωστες ως υπερβολικούς!Δε χρειάζεται πανικός, ούτε όμως και τέτοιος εφησυχασμός, σε ατομικό επίπεδο! Τέτοια, αυθεντικά Νοεμβριανά συστήματα σε συνδυασμό με θερμοκρασίες θάλασσας αρχών Οκτωβρίου, ευνοϊκό για το ανάγλυφο επιφανειακό άνεμο και σύγκλιση βαρομετρικού χαμηλού με αντικυκλωνα είναι μέγιστοι παράγοντες κινδύνου και οποίοι "συνεργάστηκαν" άψογα στο καμένο βουνό της Κινέττας και έγινε ότι έγινε! Ευτυχώς που δεν υπάρχουν ανθρώπινες απώλειες και ο Θεός να βάλει το χέρι του!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλημέρα, χιονόπτωση αυτή τη στιγμή στο Μέτσοβο(www.meteocam.gr/MetsovoPlateia)!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Φώτη βλέπω στο Βελούχι ρίχνει καλο χιόνι όπως επίσης και στα βουνά της Ηπείρου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ακριβώς Δημήτρη,ο λευκός επισκέπτης σάρωσε όλα τα ορεινά της κέντροβορειοδυτικής χώρας κ μάλιστα συνεχίζει ακόμη κ τώρα με τις θερμοκρασίες να "παίζουν" γύρω στο 0 με +1 βαθμούς στα 1200 με 1400μ κατά μέσο όρο.
      Καλό χιόνι βάζει κ το Βελούχι στην Ευρυτανία,έχεις δίκιο.
      Κανένας όμως πουθενά,δεν έχει μιλήσει ακόμη για αυτή την απρόβλεπτη εξέλιξη.

      Διαγραφή
  12. Καλημέρα!
    Τα πρώτα χιόνια στο Μιτσικέλι, ορατά από τα Γιάννινα. Καλή συνέχεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Καλημέρα και ψυχραιμία,
    1)Δεν θεωρώ ότι φταίει η ονοματοδοσία για την εκμετάλλευση της κακοκαιρίας από τα ΜΜΕ. όλοι οι μετεωρολόγοι και οι επίσημοι φορείς μίλησαν γι αυτή τη «δυνητικά επικίνδυνη διαταραχή του καιρού». Και ανώνυμη να ήταν πάλι θα γινόταν εκμετάλλευση. Τελευταία χρόνια ο καιρός είναι ένα θέμα που πουλάει και όσο πουλάει θα γίνεται εκμετάλλευση.(σε κάθε θέμα)
    2) Η ονοματοδοσία ακολουθεί συγκεκριμένους κανόνες πχ. δεν δόθηκε όνομα για τη θασο γιατί αφορούσε μόνο λίγους. Δεν υπερασπίζομαι το ΕΑΑ αλλά έχει θέσει τους κανόνες, έχει πέσει βεβαίως σε λάθη και έχει ζητήσει με τον τρόπο του «συγγνώμη» πχ. φέτος δε δίνει σε όλα ονόματα. Καλό ή κακό δική του δουλειά και θα κριθεί
    3) ΤΟ ΒΑΣΙΚΟΤΕΡΟ.
    Ο καιρός είναι απρόβλεπτος γιατί έτσι είναι η φύση, ουδείς ξέρει πόσα φερτά και πόση λάσπη θα κατεβάσει το βουνό και αν θα ξεχειλίσει το ρέμα. Πλημμύρες πάντα θα συμβαίνουν όπως
    συνέβαιναν, απλά τώρα τα μαθαίνουμε και γίνονται viral..Αυτό ΔΕΝ σημαίνει ότι επαναπαυόμαστε, το αντίθετο.
    Οι υπηρεσίες χρειάζεται να καθαρίζουν τα ρέματα και να προλαμβάνουν όσα μπορούν. Χρειάζεται ενημέρωση και εμπλοκή όλων μας σε αυτές τις περιπτώσεις και παράλληλα και εθελοντική/ερασιτεχνική συμβολή ομάδων με ικανότητες.
    Και μετά τις καταστροφές φυσικά αποζημιώσεις στους πληγέντες.
    Προτείνω λοιπόν να ενηλικιωθούμε ως χώρα, να αφήσουμε στην άκρη ποια κυβέρνηση φταίει πιο πολύ και ποιος δημαρχος και περιφερειάρχης και να πιέσουμε να δημιουργηθούν ικανές και χρήσιμες υπηρεσίες πολιτικής προστασίας που θα περιορίζουν τις επιπτώσεις.
    ΥΓ ως προς τα σχολεία δεν υπάρχει εύκολη απάντηση αλλά σίγουρα τα σχολεία πρέπει να είναι ανοιχτά ακόμη και με τον διευθυντή ή το φύλακα και να δέχονται τους μαθητές με μάθημα ή χωρίς. Ειδικά εκείνους που οι γονείς τους δεν έχουν βοήθεια στο σπίτι. Τα σχολεία είναι δημόσια κτίρια και θα πρέπει να λειτουργούν άψογα ειδικά σε δύσκολες συνθήκες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα σχολεία για να είναι ανοιχτά θα πρέπει να υπάρχει προσωπικό. Εκτός αν θεωρούμε ότι με έναν διευθυντή παρόντα αν σκάσουν μύτη 100 παιδιά (ας πούμε το 1/3 ενός μέσου δημοτικού στην Ατική) θα μπορέσει ένας άνθρωπος να τα κάνει καλά... Δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα. Σε ό,τι αφορά την περιφέρεια, έχω την αίσθηση, χωρίς να είμαι ειδικός, ότι στις 6πμ η ΕΜΥ ήταν σε θέση να δει ότι το κύριο κύμα είχε περάσει. Συνεπώς, οι δυνητικά επικίνδυνη κατάσταση είχε πάψει να υφίσταται ως ενδεχόμενο την ώρα που επάρθη η απόφαση ότι κλείνουμε τα σχολεία στις 8-10πμ που πλέον ήθελες ίσως και γυαλί ηλίου για να μην στραβωθείς από τον ήλιο. Πιο πολύ νόημα θα είχε να έχει ανακοινωθεί αυτό στις 10μμ την Κυριακή όπο η δυνητικά επικίνδυνη κατάσταση ήταν προς εξέλιξη και ουδείς μπορούσε να ξέρει την τελική έκβαση.
      Τέλος, θα μας πει ο ανώνυμος φίλος ποιοι είναι επιτέλους αυτοί οι συγκεκριμένοι κανόνες για την ονοματοδοσία; εγώ προσωπικά δεν τους γνωρίζω, αυτός τους γνωρίζει ή τους υποψιάζεται έστω; Πάντως, δίνω όνομα αν πρόκειται να κινδυνεύσουν 1000 άνθρωποι και δεν δίνω όνομα αν κινδυνεύσουν 50 άνθρωποι, είναι αυτονόητο ότι δεν στέκει ως κανόνας.

      Διαγραφή
    2. Τα σχολεία, αγαπητέ ανώνυμε, είναι (ή τουλάχιστον πρέπει να είναι) χώροι μάθησης. Ξέρεις μήπως πόσες διδακτικές ώρες χάνονται μέσα σε μιά σχολική χρονιά, με ευθύνη ΟΛΩΝ; (υπουργείου παιδείας, καθηγητών, γονέων κλπ), πολλές από τις οποίες βλακωδώς ή χάριν ...λούφας χάνονται; Δεν είναι τα σχολεία ..."πάρκινγκ" παιδιών. Καταλαβαίνω τα πρακτικά προβλήματα που δημιουργούνται όταν και οι δύο γονείς εργάζονται, αλλά δεν είναι αυτή η βασική αποστολή του σχολείου. Κάπου τα έχουμε παρεξηγήσει λίγο τα πράγματα νομίζω.

      Διαγραφή
    3. Αγαπητέ Βαγγέλη Κ,
      Για την ονοματοδοσία παραθέτω το λινκ. Είναι γνωστοί οι κανόνες ονοματοδοσίας, έχουν ξανασυζητηθεί εδώ στο μπλογκ, δεν τους θέσπισα εγώ πάντως, να μην κατηγορηθώ γι αυτό.
      https://www.meteo.gr/article_view.cfm?entryID=882

      Διαγραφή
  14. Σε μία τυπική κακοκαιρία εξελίσσετε κ αυτό το σύστημα που βέβαια ήθελε κάποια προσοχή σε συγκεκριμένες περιοχές είτε λόγω ανέμων είτε λόγω ραγδαίας μορφής βροχή.
    Πάντως αυτό που κανένας δεν προέβλεψε ήταν οι ισχυρές χιονοπτώσεις που πέφτουν από τα ξημερώματα στα κεντρικά ορεινά(Π.χ Παρνασσός)από τα 1800μ όπως κ στα Βδυτικα ορεινά όπου χιονίζει από τα 1400μ.Μάλιστα χιόνισε πρόσκαιρα μέχρι το Μέτσοβο την ίδια ώρα που τα ανατολικά ηπειρωτικά απολαμβάνουν ηλιοφάνεια κ 20β!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Συγγνώμη για το διπλό σχόλιο.
    Φίλε Πίνδος ορίστε,ήρθαν τα χιόνια στα βουνά στην ώρα τους τελικά έστω κ απρόβλεπτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φώτη μου, πώς να βλέπαμε τα χιόνια, όταν τα μάτια μας, τα αφτιά μας και το μυαλό μας ήταν όλα στραμμένα προς τον τρικέφαλο γίγαντα που συνεχώς έσκουζε και απειλούσε;
      Θεωρώ, πάντως, ότι οι πολίτες δεν είναι χαζοί για να τους τρομάζουμε με τέρατα ή να δέχονται άκριτα τις δικαιολογίες μας όταν αποτυγχάνουμε στις προβλέψεις μας. Τέλος, αυτό που με ενοχλεί περισσότερο στο σύστημα έκδοσης προειδοποιήσεων για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα είναι το γεγονός ότι όποιος θέλει εκδίδει και μία προειδοποίηση χωρίς να είναι αρμόδιος από την Πολιτεία να το κάνει και φυσικά χωρίς συνέπειες αν αποτύχει.

      Διαγραφή
    2. Το ποιός φορέας είναι ο αρμόδιος και ποιός όχι είναι ένα σοβαρό θεσμικό ζήτημα, που έπρεπε να είχε λυθεί νομοθετικά. Άλλα, όπως και πολλά άλλα στη χώρα της αναβλητικότητας και της γενικής "ραστώνης", προφανώς έχει παραπεμφθεί και αυτό στις καλένδες. Κατά τα άλλα, προσωπικά δεν θα ζητούσα ποτέ το λόγο από μετεωρολογικό φορέα για μια τέτοια "αποτυχία". Θα τον ζητούσα όμως (όπως και από κάθε αρμόδιο φορέα πολιτικής προστασίας) αν δεν προειδοποιούσε έγκαιρα για μια δυνητικά επικίνδυνη κακοκαιρία, η οποία τελικά θα απέβαινε μοιραία.

      Διαγραφή
    3. Κύριε Ζιακόπουλε, οι πολίτες προφανώς δεν είναι χαζοί, όμως δεν έχουν τη λόξα τη δική μας να το ψάχνουν περισσότερο.Ο μέσος πολίτης εδώ και τρεις ημέρες άκουγε για τον τρικέφαλο γίγαντα που θα σαρώσει όλη τη χώρα. Αυτό ήταν το ρεζουμέ των δελτίων. Άρα είτε είσαι κάτοικος της Κινέτας, είτε της Θεσσαλονίκης, είτε της Ρόδου θεωρείς ότι έρχεται κάτι πολύ δυνατό και επικίνδυνο. Άρα η πληροφορία χάνει την αξίας της όταν διογκώνεται και γενικεύεται έτσι για την ακροαματικότητα/τηλεθέαση κλπ.

      Σε ό,τι αφορά τα έκτακτα, η ΕΜΥ δεν είναι ο αποκλειστικός φορέας που συμβουλεύονται οι αρχές;

      Διαγραφή
    4. Προτιμώ έναν ενημερωμένο από έναν τρομοκρατημένο πολίτη.
      Ο νόμος λέει ότι η ΕΜΥ είναι αρμόδια για την έκδοση των πάσης φύσεως προγνώσεων και προειδοποίσεων προς το κοινό. Η Πολιτική Προστασία συνεργάζεται με την ΕΜΥ για την ενημέρωση των πολιτών. Οι πολίτες όμως ενημερώνονται από όλους όσοι αισθάνονται και λειτουργούν αυθαίρετα ως επιχειρησιακοί μετεωρολόγοι και ελάχιστοι από αυτούς (πολίτες) είναι σε θέση να γνωρίζουν από που προέρχονται οι προγνώσεις που κατακλύζουν τα ΜΜΕ. Αν ένας πολιτης ιποστεί ζημιά από ελλειπή ενημέρωση ή από λανθασμένη ενημέρωση για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα και θελήσει να καταφύγει στη δικαιοσύνη, ποιον ακριβώς θα μηνύσει;

      Διαγραφή
    5. Νομίζω ότι το βασικό θέμα είναι να υπάρχει σωστή ενημέρωση-πρόληψη κ όχι καταιγισμός από παντού με τον καθένα να λέει τα δικά του.
      Δεν θα πω ότι ήταν λάθος το έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που εξέδωσε η ΕΜΥ,έτσι θεώρησε με τα στοιχεία που είχε κ έτσι έκανε κ μπορεί στη θέση τους κ εγώ
      να έκανα το ίδιο.
      Με ενοχλεί όμως αρκετά που πολλά ιντερνετικά σάιτ κ ΜΜΕ διαστρεβλώνουν την αρχική είδηση κ την πλασάρουν όπως αυτοί θέλουν.
      Προσωπικά θεωρώ "φάουλ" συγκεκριμένες ιστοσελίδες καιρού που ανάρτησαν ένα βίντεο από την Κινέτα κ έλεγαν κ ξανά έλεγαν ότι έρχετε θεομηνία κ η καταιγίδα είναι σφοδρή,θα πνίγει η Αττική,μην βγείτε έξω το πρωί από τα σπίτια σάς(στις εφτά το πρωί ήδη είχε ανοίξει ο καιρός)κ ένα κάρο υπερβολές για να μη πω τίποτα άλλο.
      Όλα αυτά με μέσο όρο 20 με 40mm....αν είναι δυνατόν.
      Για την Κινέτα κ την κάθε Κινέτα γνωρίζουμε πολύ καλά ότι άλλοι είναι οι παράγοντες των πλημμυρών κ μάλιστα αρκετά πρόσφατοι.
      Για το Αντίρριο κ το κάθε Αντίρριο επίσης άλλοι είναι οι παράγοντες που θρηνήσαμε θύματα κ όχι ο καιρός.
      Όλα αυτά λοιπόν με προβληματίζουν κάθε χρόνο που έρχετε η χειμερινή σεζόν καθώς τα ίδια κ τα ίδια επαναλαμβάνονται.
      Τέλος να πω κ επιμένω(ήρθα σε σύγκρουση με άλλο σάιτ καιρού μέσω μηνυμάτων)ότι είναι πολύ άδικο κ κρίμα όταν έρχονται φαινόμενα με έντονο χαρακτήρα στο νομό Αττικής να γίνετε βομβαρδισμός από πρόγνωσεις,nowcast κ άλλα αναλυτικά δελτία ενώ όταν πνίγετε στο νερό η δυτική Ελλάδα,η Θάσος η τα Δωδεκάνησα για παράδειγμα σήμερα η ενημέρωση είναι ελάχιστη κ όλα τα άσχημα νέα έρχονται κατόπιν εορτής.
      Σεβασμός λοιπόν σε όλη μα όλη τη χώρα ανεξαιρέτως που μένουμε κ σωστό φιλτράρισμα σε αυτά που μας πλασάρουν κ διαβάζουμε.
      Καλό βράδυ από την ηλεκτρισμένη αυτή τη στιγμή Αιτωλοακαρνανία.

      Διαγραφή
    6. Όχι μόνο δεν ήταν λάθος το έκτακτο της ΕΜΥ Φώτη. Πάνσωστο ήταν! Δεν ήταν έντονα και επικίνδυνα τα φαινόμενα αυτής της κακοκαιρίας; Δεν είχαμε όντως σοβαρά προβλήματα και ζημιές; Δεν είχαμε νεκρούς; Δεν υπήρχε σοβαρή πιθανότητα να είχαμε ακόμα μεγαλύτερες εντάσεις και ακόμα περισσότερα προβλήματα; Δεν γίνεται, από τη μιά να λέμε ότι ο υετός είναι η πιο δύσκολη καιρική παράμετρος στην πρόγνωση (όπως και είναι) και από την άλλη να ζητάμε από τους μετεωρολόγους να υπολογίσουν με ακρίβεια χιλιοστού τον υετό και τις εντάσεις του ανέμου προκειμένου να βγάλουν έκτακτο. Μη φτάσουμε και στο άλλο άκρο. Πρέπει και αυτοί να μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους δίχως να φοβούνται κριτική για τέτοιες "αποτυχίες". Αν είναι να φοβούνται κάτι και να προσέχουν, αυτό να είναι η πιθανότητα να ΥΠΟΤΙΜΗΣΟΥΝ μια κακοκαιρία και να συμβούν (μη προβλεφθέντα) μοιραία αποτελέσματα.

      Διαγραφή
    7. Μα γι'αυτό είπα ότι κ εγώ στη θέση τούς το ίδιο θα έπραττα αν είχα μπροστά μου τα συγκεκριμένα διαθέσιμα στοιχεία.
      Όλο το υπόλοιπο αλαλούμ που επικράτησε με βρίσκει άκρως αντίθετο.

      Διαγραφή
  16. Δεν ξέρω αν πρέπει να κλείνουν τα σχολεία σε τέτοιες περιστάσεις, ξέρω όμως πως αν τα 200 χιλιοστά έπεφταν στην Δυτική Αττική που ο φίλος του site εξεμάνη λόγω της ηλιοφάνειας που επικρατούσε το πρωί, θα υπήρχαν προβλήματα και όλοι θα αναζητούσαν υπεύθυνους για την ασφάλεια των μαθητών.
    Τα πρώτα χιόνια έπεσαν στον Ερύμανθο και το Χελμό επίσης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μωρέ κάλλιο γαϊδουρόδενεεεεε! Νόμος!

      Διαγραφή
    2. Ρε παιδιά θα τρελαθούμε; Η απόφαση ελήφθη στις 6πμ ότανήταν ηλίου φαεινότερον (ειρωνεία :) ) ότι το ματσάκι πάει για λήξη (ήδη η μισή Αττική ήταν ήδη εκτός παιχνιδιού). Βάσει ποιων δεδομένων λαμβάνεται μια τέτοια απόφαση; Επαναλαμβάνω, στις 10 την Κυριακή το βράδυ θα είχε λογική του τύπου η ΕΜΥ έχει βγάλει έκτακτο. Είναι εκτός λογικής. Όπως εκτός λογικής ήταν πέρυσι που χιονίζει, κλείνουν τα σχολεία και καλώς Τρίτη και Τετάρτη (μιλάω για την περιοχή μου) γιατί είχε 40 πόντους χιόνι και πάγο και ενώ Τετάρτη μεσημέρι έχει γυρίσει σε νοτιά, η θερμοκρασία έχει πάει στους 15 βαθμούς και νομίζεις ότι είσαι δίπλα σε ποτάμι από τους ήχους από το λιώσιμο του χιονιού σε dt βγαίνει η Περιφέρεια και λέει κλειστά τα σχολεία την Πέμπτη μέχρι τις 10πμ λόγω πάγου! Μα ήδη το βράδυ δεν υπήρχε ίχνος χιονιού. Μέχρι και ένας χιονάνθρωπος ύψους ενός μέτρου που είχα κάνει και είχα πακτώσει σε σκιερό σημείο ευελπιστώντας να τη βγάλει για καμία εβδομάδα, είχε κι αυτός εξαϋλωθεί!
      Ρε παιδιά, καλό το προλαμβάνειν, συμφωνώ, αλλά αυτό δείχνει ευθυνοφοβία ή έλλειψη εμπιστοσύνης στους επίσημους φορείς.

      Διαγραφή
    3. Και η άλλη όψη του νομίσματος: εδώ στη Ρόδο πολλά σχολεία σχολασαν νωρίτερα λόγω της απίστευτης καταιγίδας που ξέσπασε πριν το μεσημέρι κ που ακόμα μαίνεται. Ειλικρινά όμως δεν ξέρω εάν αυτό ήταν αναγκαστικά καλύτερο, δεδομένου ότι στη μέση της ημέρας άδειασαν αρκετά γραφεία κ υπηρεσίες από γονείς. Προσωπικά τείνω να πιστεύω ότι αφού είχαν προβλέψει τα φαινόμενα ίσως θα έπρεπε εκ των προτέρων να είχε βγει απόφαση περί μη ανοίγματος τους
      Θάνος Κ

      Διαγραφή
  17. Έλληνες ήταν οι δύο άντρες στο Αντίρριο.. Κόρινθος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ως κάτοικος της Δυτικής Αττικής έχω ζήσει και τα δύο πλημμυρικά φαινόμενα (Μάνδρα, Ν. Πέραμος και Κινέττα)! Μην πυροβολαμε τους μετεωρολόγους που προειδοποιούν και μάλιστα τέτοια εποχή του έτους με όλες τις παραμέτρους της κλιματικής αλλαγής! Τους μετεωρολόγους με ονοματεπώνυμο και κυρίως τους επίσημους φορείς και όχι όποια συντόμευση έχει τρομακτικούς τίτλους! Το ότι η καταιγίδα στην Αθήνα σταμάτησε στα 30 χιλιοστά σε μία ή δύο ώρες δεν ακυρώνει την επικινδυνότητα της κακοκαιρίας!
    Υπάρχει και η επικινδυνότητα των αιφνιδίων πλημμυρών! Θυμίζω ότι στη Μάνδρα πρόπερσι δεν έβρεχε καθόλου και όλοι είχαν βγει για τις δουλειές τους χωρίς ομπρέλα! Το προηγούμενο βράδυ οι προειδοποιήσεις ήταν δραματικές από τους μετεωρολόγους και ήρθε ένα ζεστό και υγρό πρωινό και εκεί που έλεγαν στην Αθήνα ότι τζάμπα οι προειδοποιήσεις ήρθε το ποτάμι από το βουνό και έπνιξε 24 ανθρώπους και ποιος ξέρει ποιος θα ήταν ο λογαριασμός αν είχαν ξεκινήσει τα παιδιά για το σχολείο; Αλήθεια, στις φονικές πλημμύρες τις επανειλημμένες της Κρήτης πέρυσι δόθηκε η απαιτούμενη σημασία; Και δεν είναι ένα νησάκι στη μέση του πουθενά αλλά είναι τέσσερις νομοί! Και οι μεγάλες πλημμύρες της συνήθως συμπίπτουν με ξηρό ή αυστηρά προσηνεμο καιρό στην ηπειρωτική χώρα και απόλυτη ανομβρία στη ΒΔ Ελλάδα!
    Επίσης, το ότι η Αθήνα είχε μια ολιγόωρη έντονη καταιγίδα και μετά βγήκε ήλιος δεν εγείρει την αξίωση ακύρωσης του εκτάκτου δελτίου επικίνδυνων καιρικών φαινομένων! Μικρή ήταν η κακοκαιρία; Κόπηκε η συγκοινωνία σε πόσα σημεία και αν δε διακοπτόταν εγκαιρα θα μπορούσε το ποτάμι να πάρει άνθρωπους μαζί του! Επίσης, τόσες πανελλαδικές καταγραφές άνω των 120mm/24h από τη νότια Κρήτη έως τη Θράκη και τα Δωδεκάνησα θεωρείται μικρή κακοκαιρία; Και να μην υποτιμούμε και τους θυελλώδεις ανέμους που πάντα αναφέρονται στις προειδοποιήσεις όταν έρχονται που στέρησαν ήδη δύο ζωές και έκαναν τόσες καταστροφές και μάλιστα εντός μεγάλων πόλεων!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Βρε παιδιά, ουδείς αμφισβητεί την επικινδυνότητα της κακοκαιρίας, ποιος είπε κάτι τέτοιο; Εγώ προσωπικά αμφισβήτησα τη χρησιμότητα μιας απόφασης της πολιτείας στις 6πμ, η οποία προφανώς ερχόταν σε αντίθεση με την άλλη κρατική υπηρεσία αρμόδια για την πρόγνωση του καιρού (ΕΜΥ) που έβλεπε παύση φαινομένων. Εμένα αυτή η απόφαση μου φαντάζει μη λογική και κυρίως υπό το καθεστώς της ευθυνοφοβίας (την αντιλαμβάνομαι, αλλά sorry, υποτίθεται γι αυτό έχουμε ανθρώπους σε κρίσιμα πόστα για να παίρνουν κρίσιμες αποφάσεις).
    Σε ότ,ι αφορά την ονοματοδοσία, θεωρώ προσωπικά ότι το να δίνεις όνομα δεν αφυπνίζει τον πολίτη περισσότερο. Ο πολίτης πιο πολύ χαβαλέ κάνει παρά λέει, ρε σύ δώσανε όνομα, για κάτσε να δω τι θα γίνει.
    Πιο σημαντικό είναι να μαθαίνει ο πολίτης πώς κινείται η κακοκαιρία για να οργανώνονται οι υπηρεσίες σε τοπικό επίπεδο, από το να γίνεται χαβαλές στα ΜΜΕ για το όνομα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το έγραψα ήδη πιο πάνω Βαγγέλη, ότι στα ελληνικά σχολεία χάνονται δυστυχώς με τη σέσουλα διδακτικές ώρες, για πλάκα πολλές φορές. Δεν νομίζω ότι οι δύο (2) που χάθηκαν προχτές, από υπερβάλλοντα ζήλο, αν θέλεις, των αρμοδίων, είναι κάτι το φοβερό. Εκτός αν δεν μας ενδιαφέρει (δεν το γράφω προσωπικά για σένα, αλλά τις ξέρω καλά τέτοιες νοοτροπίες) τι δουλεία και πόση δουλειά γίνεται (αν γίνεται) στα σχολεία αλλά μόνο το που θα "παρκάρουμε" τα παιδιά μας.

      Διαγραφή