Βεβαρημένο το παρελθόν των ατμοσφαιρικών διαταραχών του Νοεμβρίου που πλησιάζουν τη χώρα μας από τα Ν-ΝΔ


Οργανωμένη ατμοσφαιρική διαταραχή στην κεντρική Μεσόγειο κινείται Β-ΒΑ και το νέο εικοσιτετράωρο (Τετάρτη) θα προκαλέσει σχεδόν σε όλη τη χώρα βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Κατά τα άλλα, θα πνέουν νοτιάδες με ένταση στα πελάγη 6 με 7 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση ως προς τις μέγιστες τιμές της. Την Πέμπτη (14/11), στην Α. Μακεδονία, τη Θράκη, τα νησιά του Α. Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα προβλέπονται βροχές και καταιγίδες κυρίως τις πρωινές ώρες. Τοπικές βροχές αναμένονται ακόμα στη Δ. Ελλάδα και ίσως στις υπόλοιπες περιοχές της Μακεδονίας και την Κρήτη. Οι άνεμοι θα πνέουν Δ-ΝΔ 4 με 5 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο ως προς τις μέγιστες τιμές και μικρή πτώση ως προς τις ελάχιστες τιμές της (αύξηση του Ημερήσιου Θερμομετρικού Εύρους). Την Παρασκευή (15/11), λίγες βροχές προβλέπονται στη Δ-ΒΔ Ελλάδα και ίσως στο Α-ΒΑ Αιγαίο. Οι άνεμοι μόνο στο Β. Ιόνιο θα φθάσουν τα 6 μποφόρ. 
 
Υ.Γ. Τα ΜΜΕ τρελαίνονται για βαφτίσια, μπόμπες και medicane και πολύ εύκολα μετατρέπουν τις προγνώσεις σε κραυγές. Επί της ουσίας τώρα:

(α) Το βαρομετρικό χαμηλό «Βικτώρια» δεν θα έλθει ποτέ στην Ελλάδα. Από την ευρύτερη περιοχή της Σικελίας θα κινηθεί Β-ΒΑ και θα εξασθενήσει. Η χώρα θα επηρεαστεί βασικά από τις μικρής ακτίνας καμπυλότητας σκάφες χαμηλών υψών στην περιφέρεια της μεγάλης διαταραχής που θα κινηθούν από τα Ν-ΝΔ προ τα Β-ΒΑ και που βέβαια αυτή την εποχή είναι επικίνδυνες. Όταν αύριο το βράδυ στη Σάμο και στη Χίο θα εκδηλώνονται καταιγίδες, η «Βικτώρια» θα βρίσκεται ετοιμοθάνατη στη Β. Ιταλία.

(β) Πού είδαν μερικοί τη μετεωρολογική μπόμπα; Η εικοσιτετράωρη πτώση της πίεσης, τουλάχιστον κατά 17 hPa στη συγκεκριμένη περιοχή, αναφέρεται στο κέντρο του χαμηλού και όχι σε οποιοδήποτε σημείο της Μεσογείου. Υπάρχουν διαδοχικοί 24ωρης ισχύος χάρτες με πτώση της κεντρικής πίεσης 17 hPa που εγώ δεν βλέπω;

(γ) Άλλο μετεωρολογική μπόμπα και άλλο medicane. Η διαταραχή της κεντρικής Μεσογείου είναι ένας καλά οργανωμένος εξωτροπικός κυκλώνας και προς το παρόν medicane δεν υπάρχει. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες πιθανότητες δημιουργίας medicane στην  περιοχή του Τυρρηνικού Πελάγους στα απομεινάρια της σύσφιξης της «Βικτώριας». Σε κάθε περίπτωση, το medicane αυτό δεν θα κινηθεί προς την περιοχή μας.

Τετάρτη, 13 Νοεμβρίου 2019

ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 13-11-2019

Βόρεια Ελλάδα:
Βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Μικρής διάρκειας τα φαινόμενα στη δυτική και την κεντρική Μακεδονία. Εκτός βροχών ο Έβρος. Άνεμοι Α-ΝΑ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 10 έως 21 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Μεγάλα διαστήματα με βελτιωμένο καιρό. Άνεμοι Ν 6 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 12 έως 20 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Σταδιακή βελτίωση του καιρού. Άνεμοι ΝΑ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 12 έως 20 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Άνεμοι Ν-ΝΑ 5 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 16 έως 23 βαθμούς.

Αττική:
Βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Εξασθένηση των φαινομένων από το απόγευμα. Άνεμοι Ν-ΝΑ 5 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 15 έως 19 βαθμούς. 

Ν. Θεσσαλονίκης:
Τοπικές βροχές και καταιγίδες κυρίως τις πρωινές ώρες. Άνεμοι ΝΑ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 14 έως 18 βαθμούς.

23 σχόλια:

  1. Ν΄ αγιάσει το στόμα σου, Δάσκαλε! Τι έχουμε ακούσει... Ευχαριστώ πολύ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Απαντήσεις
    1. Νομίζω ότι η ΕΜΥ ήθελε να μεταφέρει τις ίδιες πληροφορίες με αυτά που μας λέει πάνω κάτω κ ο δάσκαλος.
      Απλά όλοι οι πορωμένοι καιρόφιλοι κ τα γνωστά σάιτ κ ΜΜΕ έσπευσαν να διαστρεβλώσουν τα γεγονότα.
      Πάντως ακόμη κ έτσι η κατάσταση είναι σοβαρή σήμερα κ αύριο.

      Διαγραφή
  3. Και επιστημονικά τεκμηριωμένη και ψύχραιμη όπως πάντα η ανάλυση του κ. Ζιακόπουλου. Ο τίτλος του (όπως και ο χθεσινός) λίγο με ανησυχεί, αλλά δεν μπορούμε να τα έχουμε και όλα στη ζωή. Γενικά, ο φετινός Νοέμβρης (όπως και του 2017) την έχει για πλάκα τη βροχή. Αφού νόμιζα ότι θα βρέξει και σήμερα κατεβαίνοντας στην αγαπημένη μου ακτή.

    Συνάντησα κι ένα γνωστό μου ζευγάρι ηλικιωμένων στη δαντελένια ακρογιαλιά. Μου είπαν ότι ενημέρωσαν κι αυτοί τον δήμο για τις φόλες στα σκυλιά. Και μία άλλη κυρία έγραψε ένα μήνυμα στον τύπο που τις βάζει με λόγια γεμάτα πόνο, σχεδόν σπαρακτικά. Απ' ό,τι κατάλαβα της είχε σκοτώσει σκυλιά παλιά. Το θέμα είναι να βρεθεί και να τιμωρηθεί, όπως προβλέπει ο νόμος. Γιατί η ατιμωρησία οδηγεί στην ασυδοσία. Και κάνει κάποιους να πιστεύουν ότι για πάντα θα ξεφεύγουν.

    Πολλές φορές, λένε, όμως, πάει η στάμνα στο ποτάμι, αλλά μία σπάει. Ή, αλλιώς, "μπορείς να ξεγελάσεις πολλούς για λίγο, λίγους για πολύ, αλλά κανέναν για πάντα". Ο συγκεκριμένος δεν έχει καταλάβει ότι είναι και "μικρό ψάρι". Σαν αυτά των υποβρύχιων φωτογραφιών. Σαν τα έντομα των αρχαίων ρητών. Και όπως έλεγε ένα από αυτά: "Οι νόμοι είναι σαν τον ιστό της αράχνης. Τα μικρά έντομα πιάνονται, τα μεγάλα τον σπάνε και ξεφεύγουν".
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο Σόλωνας μετα τις μεταρρυθμίσεις που εκανε και συγκεκριμένα βλέποντας τα αποτελέσματα απο τα "σεισάχθεια" είπε το δίκαιο μοιάζει με ιστό απο αράχνη τα μεγάλα έντομα τον σπάνε και φεύγουν ενω τα μικρα παγιδεύονται σε αυτον.Διαχρονικό συμπέρασμα

      Διαγραφή
    2. Βαγγέλη ο νόμος είναι σαφής για την κακοποίηση κ τη δολοφονία των τετράποδων φίλων κ πρέπει επιτέλους να τηρηθεί κατά γράμμα,τέλεια κ παύλα.
      Ήθελα να ήξερα πώς στα κομμάτια τους πάει η καρδιά κ διαπράττουν τέτοιες απάνθρωπες ενέργειες.
      Στη δουλειά έχω τρείς φίλους(ένα θηλυκό κ δύο αρσενικά)που κάθε μέρα όταν πάω με περιμένουν με ανυπομονησία κ χαρά καθώς όλο κ κάτι τα ταΐζω.
      Ακόμη κ να μην τα ταΐσω όμως πάντα έρχονται για έναν "γύρο" παιχνιδιού ανάμεσά μας κ πάντα μου κρατούν συντροφιά.
      Το βλέμμα τους,πάντα καθαρό κ αθώο.

      Διαγραφή
    3. Έχεις απόλυτο δίκιο, Φώτη. Στο μεταξύ βούτηξα και σήμερα με κύμα swell και ποτιστική βροχή στην αγαπημένη μου ακτή. Δεν υπάρχει πρόβλημα αν δεν πέφτουν κεραυνοί. Άλλωστε ήταν και ένα κινηματογραφικό συνεργείο που γύριζε ταινία ή διαφήμιση εκεί.
      Β.ΣΠ.

      Διαγραφή
  4. Καλησπέρα,
    Ο δάσκαλος έχει δίκιο αλλά τα ΜΜΕ λειτουργούν με συγκεκριμένο τρόπο, αποτελούν επιχειρήσεις και θέλουν κραυγές... οι επιστήμονες που παρουσιάζουν τον καιρό έχουν ακέραιη την ευθύνη για τον τρόπο και την αξιοπιστία όσων μεταδίδουν (ευτυχώς υπάρχουν αρκετοί καλοί και Επιστήμονες, υπάρχουν βέβαια κι άλλοι...)
    Το μόνο που επισημαίνω ως προσωπική τοποθέτηση είναι το ότι όνομα Βικτόρια δόθηκε από το αστεροσκοπείο στην κακοκαιρία συνολικά που θα μας επηρεάσει κι όχι σε αυτό καθαυτό το χαμηλό που λέτε δάσκαλε ότι θα είναι στην Ιταλία. Στο επιστημονικό σκέλος έχετε απολύτως δίκιο (αλίμονο), το όνομα Βικτόρια έχει όμως μόνο πληροφοριακό/εμπορικό σκοπό, να αναφερόμαστε δηλ με απλό και κατανοητό τρόπο και δείχνουμε προσοχή. Ασφαλώς η τακτική αυτή κρίνεται για την αποτελεσματικότητας της και βεβαίως πρωτίστως από τους επιστήμονες όπως εσείς.
    Κωνσταντίνος Θεσσαλονίκη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Όλα για τα like
    Κώστας Αθήνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλησπέρα, καλά που είναι ο κ ζιακοπουλος κ βάζει τα πράγματα στη θέση τους, Έκαστος στο είδος του κ ο κ ζιακοπουλος στις προγνώσεις του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μπράβο σας κύριε Ζιακόπουλε για μια ακόμη φορά! Τα πράγματα πρέπει να λέγονται με τ' όνομά τους για το καλό όλων! Καλό βράδυ από το ήδη βροχερό Ψυχικό που μετράει ήδη 3.5mm και έχει έντονη ραγδαιοτητα και ηλεκτρική δραστηριότητα αυτή τη στιγμή!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ευτυχώς που Υπάρχουν Ορισμένοι επιστήμονες ακόμη σ' αυτον τον έρμο τόπο που τα πάντα έχουν ισοπεδοθει, με ακέραια την έννοια του ορου! Φτανει πια απο τους πολλους "ειδικούς" που έχουμε, θα ξεχασουμε κι αυτα που ξερουμε σε λιγο! Όσο δε για τα Μ.Μ.Ε κερδοσκοπικές εταιρείες είναι, τι περιμένετε?
    Εν τέλει καλα που υπάρχουν Σοβαροι Επιστήμονες ακόμα!
    Ευχαριστω πολύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Σήμερα μπορώ να πω ότι ήρθε ο Νοέμβριος όπως τον ήξερα κάποτε! Συννεφιά από χθες το βράδυ, ψιχάλες εξέλιξη βροχής με κάποιες αστραπές και εξέλιξή της βαθμιαία σε ραγδαία! Με το νερό να συνεχίζει να πέφτει και κατά περιόδους να δυναμώνει! Αυτός ο γενικευμένος, χορταστικά βροχερός καιρός είναι ο αυθεντικός Νοέμβρης και μέσα σε αυτά τα πλαίσια, η εμμονή των μεγάλων εντασεων βροχής ελλοχεύει και ο κίνδυνος των πλημμυρών που αυτό το μήνα πιάνει ταβάνι και οπωσδήποτε φταίνε και πολλοί άλλοι μη μετεωρολογικοί παράγοντες για τις συνέπειες! Σε αυτή τη χώρα νομίζω ότι τίποτα ή σχεδόν τίποτα δε γίνεται επιχειρησιακά στο επίπεδο της πρόληψης και αυτό συμβαίνει και με τις καλοκαιρινές πυρκαγιές! Αντίθετα, στην καταστολή και στη διάσωση δαπαναμε τεράστια ποσά και επενδύουμε στο φιλότιμο, τον ηρωισμό των διασωστων τις κρίσιμες ώρες και πολλές φορές πληρώνουν και με τη ζωή τους!
    Όταν γνωρίζεις τον μέσο καιρό της εποχής ο οποίος για το Νοέμβριο είναι τα συχνά πολύ μεγάλα ημερήσια ύψη βροχής για όλη την επικράτεια, θα πρέπει το μόνο που θα έχεις να κάνεις, λαμβάνοντας το δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, να καθαρίζεις τα τελευταία μικροσκουπιδάκια από τα φρεάτια!
    Δυστυχώς, πολλά ΜΜΕ επενδύουν στο βεβαρημένο πρόσφατο παρελθόν καταστροφών και τα βαπτίζουν όλα πρωτοφανή και μάλιστα κάποιοι παρουσιαστές έχουν μάθει να υποκρίνονται τους συγκλονισμενους και σοκαρισμένους πριν ακόμα χτυπήσει το σύστημα και βέβαια ο αποπροσανατολισμός που προκαλούν, όταν δεν έρθει το "κακό" στοχοποιουν άδικα και με εμφανή και ίσως σκόπιμη έλλειψη γνώσεων τους μετεωρολόγους! Βέβαια, εκείνοι έχουν τον τρόπο να επικοινωνούν με τον πολίτη της καθημερινότητας!
    Καλημέρα και μακάρι να πέσουν τα καλά νερά χωρίς καταστροφές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλημέρα σας. Παρακολουθώ εσάς κύριε Ζιακόπουλε και τον Αρναούτογλου. Και εσείς και εκείνος έσπευσαν να αναφέρουν ακριβώς τα ίδια. Δε φτάνει ο αγώνας σας για την ενημέρωση, χρειάζεται αγώνας και για την παραπληροφόρηση. Ήμαρτον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. http://kolydas.gr/content/h-%CE%BC%CE%B5%CE%B3%CE%AC%CE%BB%CE%B7-%CF%80%CE%BB%CE%B7%CE%BC%CE%BC%CF%8D%CF%81%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CF%82-6%CE%B7%CF%82-%CE%BD%CE%BF%CE%B5%CE%BC%CE%B2%CF%81%CE%AF%CE%BF%CF%85-1961

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Επειδή γράφω στα πλαίσια διαλείμματος από τη δουλειά βιαστικά και από κινητό ζητώ συγγνώμη για τις ασυνταξίες! Όπως γράφω τη σκέψη μου, δεν είναι πάντα εύκολο να επιστρέψω και να δω πως έχω αρχίσει την πρόταση για να αναπροσαρμοσω τη σύνταξη εις το ορθόν! Ζητώ συγγνώμη από όλους με σεβασμό στη μόρφωση και την επιστημονική κατάρτιση των φίλων και κυρίως στον κατά τη γνώμη μου, πανεπιστήμονα δάσκαλο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Θεσσαλονίκη storm total 3 mm! Ήμαρτον, έλεος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Καλημέρα, συγχαρητήρια στον κύριο Ζιακόπουλο για την ψύχραιμη στάση σου. Όλη αυτή η υστερία μα την μέρα after tomorrow δεν την καταλαβαίνω. Παιδιά, μια τυπική βροχερεή μέρα του Νοεμβρίου διανύουμε. Στην Αττική βρέχει καλά από χθες το βράδυ, με κάποιες καταιγίδες κυρίως στο νοτιανατολικό της κομμάτι. That's all, Νοέμβριος είναι, τι διάολο.

    Αν κάτι θα έπρεπε να κάνουν θέμα τα ΜΜΕ είναι τα25αρια για πλάκα από το ένα άκρο της Ελλάδας στο άλλο και ότι βραδιάτικα κάθονται στην Κηφισιά όλοι έξω στις ταβέρνες και στα καφέ. Όπως ότι έχει πάει μέσα Νοεμβρίου και τα καλοριφές είναι από πέρυσι κλειστά. Αυτό είναι ανωμαλία, όχι που βρέχει το Νοέμβριο!!!

    Χαίρομαι πάντως που τουλάχιστον βρέχει, έστω και αν οι θερμοκρασίες είναι συνεχώς πολύ ψηλά ελέω της κυκλοφορίας. Τώρα που το ξανασκέφτομαι δε με χαλάει. Αρχίζω να πιστεύω ότι θα αλλάξει η κυκλοφορία όταν πρέπει :). Και ναι, τότε να παίζουν τα ραδιόφωνα (όχι τα αμερικάνικα) αλλά τα έκτακτα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Οι συνεχόμενοι νοτιάδες, πάντως, και γενικά τέτοιου τύπου καιρός οδηγούν σε ήπιους χειμώνες, πάντως, όπως είχε συμβεί το 2015 και το 2017. Πιο ασφαλής δείκτης είναι, πάντως, τα τέλη του μήνα.
    Β.ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπορώ να πω ότι συμφωνώ.
      Μέχρι τέλος αυτού του μήνα θα φανεί αν το σκηνικό θα τείνει να εξελιχθεί όπως πρόπερσι(2017-2018)η το 2015-2016.
      Δλδ αν θα υπερισχύσει για άλλη μία χρονιά η στατιστική στον καιρό που συνήθως ένας κρύος κ με βοριάδες χειμώνας τον διαδέχεται την επόμενη σεζόν ένας ήπιος με πολλούς νοτιάδες κ τούμπαλιν.
      Να πω τέλος ότι κ στη πόλη του Αγρινίου χθες τα μεσάνυχτα είχαμε πολύ δυνατές καταιγίδες με κάποια ηλεκτρικά κ πολύ δυνατό άνεμο ενώ μέσα στο πρωί είχαμε βελτίωση του καιρού αν κ πρόσκαιρη καθώς από το απόγευμα αναμένονται κ πάλι βροχές.
      Τυπικός καιρός Νοεμβρίου που αν παίρνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης συνήθως δεν υπάρχουν σοβαρά προβλήματα.

      Διαγραφή