![]() |
| Στον κάμπο της Άρτας το απόγευμα της 12ης Ιουνίου 2026, του Παύλου Γρηγορίου. |
Το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη), η διάταξη των βαρομετρικών συστημάτων στη ΝΑ Ευρώπη θα είναι ευνοϊκή για να επικρατήσουν στην περιοχή μας άνεμοι δυτικών διευθύνσεων με ένταση το πολύ τα 5 μποφόρ (νότια πελάγη). Κατά τα άλλα, η απογευματινή αστάθεια θα περιοριστεί στα ορεινά κυρίως της Β-ΒΑ Ελλάδας και οι μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας θα φθάσουν στα ηπειρωτικά τους 34 βαθμούς και στις νησιωτικές περιοχές τους 31 βαθμούς.
Την Τετάρτη (17/6), στην ηπειρωτική Ελλάδα και κυρίως στις ορεινές περιοχές της οι συνθήκες για την εκδήλωση απογευματινών σύντομων βροχών και τοπικών καταιγίδων θα είναι πιο ευνοϊκές. Οι άνεμοι θα πνέουν Β-ΒΔ με ένταση 4 με 5 μποφόρ και η θερμοκρασία στα κεντρικά και τα βόρεια θα σημειώσει μικρή πτώση ως προς τις μέγιστες τιμές της.
Την Πέμπτη (18/6), τοπικοί όμβροι και μεμονωμένες καταιγίδες θα σημειωθούν κυρίως στην Α. Στερεά-Εύβοια, την Πελοπόννησο και την ορεινή Β-ΒΑ Ελλάδα. Οι άνεμοι θα πνέουν Β-ΒΑ 4 με 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε επίπεδα κοντά στα κανονικά αυτής της εποχής.
Τις υπόλοιπες ημέρες της εβδομάδας, το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού στη χώρα και κυρίως στις ανατολικές και νότιες περιοχές της θα είναι οι ενισχυμένοι Β-ΒΑ άνεμοι (βασική ένταση 6 με 7 μποφόρ). Με αυτό το δεδομένο, η αστάθεια θα περιοριστεί σημαντικά και οι υψηλότερες θερμοκρασίες θα σημειωθούν στις υπήνεμες περιοχές.

Καλησπέρα σε όλους από την κεντρική ηπειρωτική Αιτωλοακαρνανία. Ο Ιούνιος μέχρι στιγμής κυλά αρκετά ήπια θερμοκρασιακά, με τις μέγιστες να κινούνται συνήθως μεταξύ 27 και 32 βαθμών, ενώ τα πρωινά, κυρίως στους κάμπους και στα πιο κλειστά πεδινά τμήματα, η θερμοκρασία πέφτει τοπικά ακόμα και κάτω από τους 15 βαθμούς. Βέβαια, όσο θα μπαίνουμε στο τρίτο δεκαήμερο του μήνα οι θερμοκρασίες θα ανέβουν αισθητά, χωρίς όμως να φαίνεται προς το παρόν κάποιο κύμα καύσωνα ή κάτι ακραίο για την εποχή.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια αύριο τώρα, οι συνθήκες φαίνονται αρκετά καλές για την εκδήλωση αστάθειας θερμικού αλλά και δυναμικού τύπου. Σε αυτό βοηθούν οι αυξημένες τιμές CAPE που θα υπάρχουν προς τα δυτικά, κεντρικά και βόρεια, οι γενικά εξασθενημένοι άνεμοι από τα χαμηλά έως και τα μεσαία στρώματα της τροπόσφαιρας, αλλά και τα αυξημένα ποσά υγρασίας στην κατώτερη και μέση τροπόσφαιρα, ιδιαίτερα γύρω από το επίπεδο των 700 hPa. Αν συνυπολογίσουμε και τις θερμοκρασίες κοντά στους -13 με -14°C στα 500 hPa, προκύπτει ένα αρκετά ευνοϊκό μείγμα για την ανάπτυξη νεφώσεων κατακόρυφης ανάπτυξης και καταιγίδων.
Οι περιοχές που έχουν τις περισσότερες πιθανότητες να δουν μπόρες και καταιγίδες είναι κυρίως τα ηπειρωτικά τμήματα που βρίσκονται μακριά από τη θάλασσα, όπως το εσωτερικό της Πελοποννήσου, η δυτική και κεντρική Στερεά, η Ήπειρος, η δυτική και βόρεια Θεσσαλία και αρκετές περιοχές της Μακεδονίας. Όσο πιο ορεινή ή ημιορεινή είναι μια περιοχή, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες εκδήλωσης τοπικά έντονων φαινομένων. Δεν αποκλείονται επίσης τοπικά ισχυρές χαλαζοπτώσεις εκεί όπου οι πυρήνες θα καταφέρουν να αναπτυχθούν περισσότερο και θέλει μια προσοχή στον αγροτικό τομέα.
Από την Πέμπτη και μετά,με τη σταδιακή ενίσχυση του βόρειου ρεύματος στο Αιγαίο και τα ανατολικά, η ατμόσφαιρα θα γίνει πιο ευσταθής. Έτσι η αστάθεια θα περιοριστεί κυρίως στα ορεινά και ημιορεινά της ηπειρωτικής χώρας-Πελοποννήσου, ενώ στα ανατολικά και τα νησιά θα επικρατήσει μελτεμάκι και κάπως περισσότερη δροσιά σε σχέση με τα δυτικά, κεντρικά και βόρεια τμήματα της χώρας από την Παρασκευή και μετέπειτα.
Καλό βράδυ.
Καλημέρα Φώτη!
ΔιαγραφήΣτη Θεσσαλονίκη στο κέντρο σήμερα 17 Ιουνίου ξεκινήσαμε από τα ξημερώματα ήδη με βροχές και καταιγίδες…
Τίποτα από υετό στο κέντρο, φίλε μου.
ΔιαγραφήΚαλημέρα.
ΔιαγραφήΌντως αρκετές μπόρες σε αρκετές περιοχές ήδη από τις πρωινές ώρες.
Και σε κεντροβόρεια Στερεά βόρεια Πελοπόννησο έχουμε ήδη σύννεφα αστάθειας που δίνουν φαινόμενα.
Επιβεβαιώνεται και το "δυναμικού τύπου" που λέγαμε.
Το απόγευμα θα υπάρξει περαιτέρω έξαρση στα ηπειρωτικά κυρίως ενδότερα.
Ασχετο αλλά ταυτόχρονα σχετικό : στη Γαλλία προβλέπεται την τρέχουσα εβδομάδα ιστορικό ρεκόρ θερμοκρασίας (έως και 42 C), ακόμα και στο Παρίσι - έτσι λένε τουλάχιστον. Οι σχετικά υψηλές πιέσεις εκεί εξηγούν και την ενίσχυση του μελτεμιού εδώ προς το τέλος της εβδομάδας. Αυτό το παιχνίδι της τραμπάλας είναι γοητευτικό - όσο δεν προκαλεί δράματα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα σας. Άκουγα την αξιόλογη βροχή τη νύχτα στην Καλαμαριά, αλλά ποτέ δεν περίμενα ότι αυτή θα ήταν 22 mm! Στη Θεσσαλονίκη ψιχάλες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑνάλογα την περιοχή… τούμπα Πυλαία καλαμαριά έβρεξε αξιολογοτάτα
ΔιαγραφήΘεσσαλονικη εκει το πρωι κατα τις 9:00 χιλιοστα βροχης:
ΔιαγραφήΝεα Ελβετια 24.6 mm, Πυλαια 14.5 με 25 mm, Τριανδρια 2.3 mm, Καλαμαρια 16 mm με 20.6 mm, Ντεπω 5.8 mm, κεντρο 0 mm.
Πανοραμα 21.3 mm εως και 41.4 mm, Χορτιατης 23.1 mm, Εξοχη, Ρετζικι και εδω 2-3 mm. Ηταν μια στενη δεσμη που τους επηρεασε εκει.
Σινδος 22.4 mm, Ευοσμος 8.6 mm, Επταπυργιο 0.2 mm, Συκιες 0 mm.
Και ενας χαρτης υετου για τοτε.....
Μετα κατα τις 10:00-11:00 ξαναεβρεξε εκει Καλαμαριες κλπ και ειχαμε 29 mm σε Καλαμαριά και 1.2 mm σε Λευκο Πυργο.
Λάθος. Έβρεξε και μετά το ξημέρωμα, που είχα φύγει από εκεί και συνεχίζει ακόμη και τώρα. Γύρω στα 15 mm ήταν τη νύχτα. Έστω κι έτσι, ικανοποιητικά ήταν.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε καλά επίπεδα η εδαφική υγρασία στο μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας μέχρι και τις 10/6, σύμφωνα με τους χάρτες του meteo. Εξαίρεση αποτελούν τμήματα της δυτικής Ελλάδας και τα Επτάνησα. Αλλά και η ανατολική Κρήτη σε βάθος 28-100 εκατοστών.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι πυροσβέστης έλεγε το πρωί στο ράδιο ότι αρκετές περιοχές έχουν ακόμα υγρασία και σε συνδυασμό με το ότι δεν έχουν πιάσει ακόμα ζέστες, δεν έχουνε προς το παρόν πολλές πυρκαγιές. Η καλή μέρα φαίνεται από το πρωί;
Β. ΣΠ.
Την πρωτη παράγραφο την προσυπογράφεις ,Βαγγέλη ; . ----======Π.Α.
ΔιαγραφήMε αυτά και τα άλλα ο κ.Χρήστος μάζεψε ετήσιο..280 mm και εγώ στο Επταπύργιο είμαι με τον κουβά...στα 210 mm!!"θωμάς"
ΑπάντησηΔιαγραφήΧα, χα, κ. Νίκο, ωραία τα λες.
ΔιαγραφήΠράγματι, διαμένω στην πιο βροχερή περιοχή του Πολεοδομικού Συγκροτήματος, τουλάχιστον για φέτος.
Καλημέρα από την Κασσάνδρεια Χαλκιδικής, με ηλιοφάνεια αρχίζει η μέρα σήμερα, η χθεσινή αστάθεια εδώ έδωσε ελάχιστα πράγματα , λίγες ψιχαλες αλλά πολύ καλή δροσιά με αεράκι και συννεφιά όλη την ημέρα η θερμοκρασία δεν ξεπέρασε τους 27C. Απο υετό πάντως είμαστε συνολικά σε καλό επίπεδο, στα 427 χλστ ετήσιο σύμφωνα με το σταθμό του Εθνικού Αστεροσκοπείου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠαραλίγο... 17/6
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ κοντινή ανατολικά Ανδρίτσαινα στα 730μ, 5.8χλστ
Νότια Ηλεία, Ν.Φιγαλεία 500μ.
Υ.Γ. Το ευρωπαϊκό μπαλόνι του δάσκαλου πάλι θα ψήσει τους δυτικούς...
Και εναλλακτικά λαϊκά, το αγγούρι που τους μεν δροσίζει και τους δε...
https://youtu.be/EuWlaQCjjP8?is=dWJ1FTHjM0c3i7Mi