Επιφυλακτικός ο Μάρτης

Ψυχρό μέτωπο που εκτείνεται από την κεντρική Ευρώπη ως το Ιόνιο κινείται Α-ΒΑ. Παράλληλα βαρομετρικό χαμηλό στην Τυρρηνική Θάλασσα κινείται ανατολικά και εξασθενεί. Με αυτές τις συνθήκες, οι αλλαγές που θα παρουσιάσει το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη) ο καιρός αφορούν κυρίως στη δυτική και τη βόρεια Ελλάδα, όπου θα σημειωθούν τοπικές βροχές, οι άνεμοι θα στραφούν σε Δ-ΒΔ και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση. Την Τετάρτη (2/3) ο καιρός θα είναι άστατος με σποραδικές βροχές κατά περιόδους. Οι άνεμοι θα πνέουν Δ-ΒΔ με ένταση το πολύ 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση σε όλη τη χώρα. Σε ότι αφορά τη συνέχεια, μια νέα ατμοσφαιρική διαταραχή θα ενισχύσει τους ανέμους και θα προκαλέσει τοπικές βροχές κυρίως στα δυτικά, τα βόρεια και το Α. Αιγαίο από το απόγευμα της Πέμπτης (3/3) ως το μεσημέρι της Παρασκευής (4/3).     

Καλή εβδομάδα και καλό μήνα, φίλοι μου


Τρίτη, 1 Μαρτίου 2016

Η μικρή κουτσουπιά

Αθήνα, 26-2-2016. Φωτ, Επαμ. Ζιακόπουλος

Στο μπαλκόνι μου έχω μια μικρή κουτσουπιά που γεννήθηκε με σπόρο φερμένον από τις Αιγές. Δίπλα της ένα πευκάκι, που το φέραμε με τον ίδιο τρόπο από τη Λακωνία, και, απέναντί τους, ασάλευτο στους αιώνες, το μενεξεδένιο βουνό του κλεινού άστεως. Εκπρόσωποι της Πέλλας, της Σπάρτης και της Αθήνας μιλούν με νοσταλγία για τους παλιούς καιρούς και θλίψη για τους τωρινούς. Τότε όλος ο κόσμος μιλούσε με θαυμασμό για τον τόπο μας. Τώρα μας λυπούνται. Τότε οι κουτσουπιές άνθιζαν τον Απρίλη και τώρα ανθίζουν το Φλεβάρη! Στη μιζέρια των καιρών αντιστεκόμαστε. Αυτό κάναμε πάντα, αυτό πρέπει να κάνουμε και τώρα.  

«Αρνάκι» σχεδόν από την αρχή ως το τέλος του ο Φλεβάρης!

Αβαθές βαρομετρικό χαμηλό στη Ν. Αδριατική κινείται ανατολικά και η χώρα βαθμιαία θα καλυφθεί από τις υψηλές πιέσεις της κεντρικής Μεσογείου. Με αυτές τις συνθήκες, ο καιρός στη διάρκεια του νέου εικοσιτετραώρου (Σάββατο) θα είναι σχετικά καλός με λίγες πρόσκαιρες βροχές στις Α-ΒΑ περιοχές. Κατά τα άλλα, οι άνεμοι δεν θα ξεπεράσουν τα 5 μποφόρ και στις περισσότερες περιοχές οι μέγιστες θερμοκρασίες θα κυμανθούν από 17 ως 19 βαθμούς. Την Κυριακή (28/2) το βασικό στοιχείο στην εξέλιξη του καιρού θα είναι η επικράτηση νοτιάδων, οι οποίοι βαθμιαία θα ενισχυθούν ως τα 8 μποφόρ (Ιόνιο). Οι θερμοκρασίες θα είναι υψηλές για την εποχή και οι συνθήκες θα είναι ευνοϊκές για τη μεταφορά σκόνης από τη Β. Αφρική προς την περιοχή μας.  Τη Δευτέρα (29/2) δεν αναμένεται αξιόλογη μεταβολή, αλλά το διήμερο Τρίτη και Τετάρτη (1-2/3) οι άνεμοι σταδιακά θα στραφούν σε δυτικούς με συνέπεια την βαθμιαία πτώση της θερμοκρασίας και την απομάκρυνση της σκόνης από την περιοχή μας. Πέρα από αυτά, θα σημειωθούν και βροχές κυρίως στα δυτικά, τα κεντρικά, τα βόρεια και το Α. Αιγαίο.      
    
Καλό Σαββατοκύριακο, φίλοι μου


Σάββατο, 27 Φεβρουαρίου 2016

Βροχές: μάζευε κι ας είναι και στάλες

Βαρομετρικό χαμηλό στη Ιταλία κινείται ανατολικά και το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή) θα προκαλέσει τοπικές βροχές κυρίως στα δυτικά, τα βόρεια και το Α. Αιγαίο. Παράλληλα, οι άνεμοι θα πνέουν Ν-ΝΔ με ένταση το πολύ 6 μποφόρ (Αιγαίο). Το Σάββατο (27/2) ο καιρός θα είναι σχετικά καλός, αν και δεν αποκλείεται να βρέξει τοπικά στη Θράκη και το Α. Αιγαίο. Οι άνεμοι δεν θα ξεπερνούν τα 4 μποφόρ και η θερμοκρασία θα φθάσει στα βόρεια τους 17 και στις υπόλοιπες περιοχές τους 19 με 20 βαθμούς. Την Κυριακή και τη Δευτέρα (28-29/2) τα βασικά χαρακτηριστικά του καιρού θα είναι οι ισχυροί νοτιάδες εντάσεως 6 με 8 μποφόρ, οι τοπικές ομίχλες κυρίως το πρωί στα ηπειρωτικά και οι υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες. Οι βροχές θα είναι τοπικές και ασθενείς. Πέρα από αυτά, οι συνθήκες θα είναι ιδιαίτερα ευνοϊκές για τη μεταφορά σκόνης από τη Β. Αφρική προς την περιοχή μας.

Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου 2016

Καιρικές μεταβολές όχι ιδιαίτερα σημαντικές

Ψυχρό μέτωπο που εκτείνεται από τη Ρωσία ως τη ΒΑ Ελλάδα κινείται ανατολικά. Παράλληλα, οι υψηλές πιέσεις της κεντρικής Μεσογείου επεκτείνονται προς την περιοχή μας, ενώ ένα βαρομετρικό χαμηλό στη Δ. Μεσόγειο κινείται προς την Ιταλία. Με αυτές τις συνθήκες, το νέο εικοσιτετράωρο (Πέμπτη) τα νέα στοιχεία στην εξέλιξη του καιρού θα είναι η μικρή πτώση της θερμοκρασίας, που θα γίνει περισσότερο αισθητή στη Β-ΒΑ Ελλάδα, και το ενδεχόμενο εκδήλωσης πρόσκαιρων βροχών κυρίως στο Α. Αιγαίο. Οι άνεμοι δεν θα ξεπεράσουν τα 5 μποφόρ. Την Παρασκευή (26/2), το χαμηλό που θα μας έλθει από την Ιταλία θα προκαλέσει τοπικές βροχές κυρίως στα δυτικά, τα βόρεια και το Α. Αιγαίο. Οι άνεμοι θα πνέουν Ν-ΝΔ 4 με 6 μποφόρ. Το Σάββατο (27/2) προβλέπεται σχετική καλοκαιρία, αλλά το διήμερο Κυριακή και Δευτέρα (28-29/2) στη χώρα θα επικρατήσουν ισχυροί νοτιάδες που θα φέρουν αρκετή σκόνη από τη Β. Αφρική.      

Πέμπτη, 25 Φεβρουαρίου 2016

Διαδοχικές μικροδιαταραχές σε ανοιξιάτικο φόντο

Διαδοχικά μέτωπα που εκτείνονται από τη νότια Ρωσία ως τον Ατλαντικό χωρίζουν τη Ευρώπη σε δύο μεγάλες περιοχές με διαφορετικές εποχές. Συγκεκριμένα, στις κεντρικές και βόρειες περιοχές της ηπείρου μας ο χειμώνας -κυρίως από πλευράς θερμοκρασιών- επιμένει, ενώ στις μεσογειακές χώρες συνεχίζεται η πρώιμη άνοιξη. Το νέο εικοσιτετράωρο (Τετάρτη) για τη χώρα μας ενδιαφέρον παρουσιάζει ένα χαμηλό που από τη Ν. Αδριατική θα κινηθεί Α-ΒΑ και θα προκαλέσει τοπικές βροχές και νοτιάδες ως τα 7 μποφόρ (Αιγαίο). Την Πέμπτη (25/2) οι βροχές θα σταματήσουν σχεδόν παντού, οι άνεμοι θα εξασθενήσουν και η θερμοκρασία θα πέσει λίγο κυρίως στα βόρεια. Την Παρασκευή (26/2), τοπικές βροχές μικρής διάρκειας αναμένονται κυρίως στα δυτικά, τα βόρεια και το Α. Αιγαίο. Οι άνεμοι δεν θα ξεπεράσουν τα 6 μποφόρ. Ήπιος καιρός θα επικρατήσει το Σάββατο (27/2), ενώ το διήμερο Κυριακή – Δευτέρα (28-29/2) θα περάσει με νοτιάδες, υψηλές θερμοκρασίες και σκόνη από τη Β. Αφρική.   

Τετάρτη, 24 Φεβρουαρίου 2016

Σημάδια απορρύθμισης της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας

Η περιοχή μας καλύπτεται από υψηλές πιέσεις με αποτέλεσμα την εξασθένηση των ανέμων και τη δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών για το σχηματισμό ομιχλών κυρίως στα ηπειρωτικά. Στη διάρκεια του νέου εικοσιτετραώρου (Τρίτη) ένα αβαθές βαρομετρικό χαμηλό που βρίσκεται στη Β. Ιταλία, κινούμενο ανατολικά, θα προκαλέσει Ν-ΝΔ ανέμους, συννεφιά κυρίως στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια και το βράδυ ίσως κάποιες βροχές στη Β-ΒΔ Ελλάδα. Την Τετάρτη (24/2) τοπικές βροχές θα σημειωθούν κυρίως στα ανατολικά και τα βόρεια και οι νοτιάδες στο Αιγαίο θα φθάσουν πρόσκαιρα τα 7 μποφόρ. Την Πέμπτη (25/2) οι βροχές βαθμιαία θα σταματήσουν, οι άνεμοι θα εξασθενήσουν και η θερμοκρασία, παρά τη μικρή πτώση, θα κυμανθεί και πάλι σε υψηλά για την εποχή επίπεδα. Την Παρασκευή (26/2) αναμένονται τοπικές βροχές κυρίως στα δυτικά, τα βόρεια και τα νησιά του Α. Αιγαίου. Πάντως, αδιάψευστο σημάδι ότι η άνοιξη βρίσκεται πολύ κοντά είναι η απορρύθμιση της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας. Αυτό συμβαίνει γιατί ο ήλιος μέρα με τη μέρα κερδίζει ύψος με αποτέλεσμα να φθάνει στο Β. Ημισφαίριο όλο και περισσότερη θερμότητα. Αυτό θα συνεχιστεί με εντεινόμενους ρυθμούς τον καινούργιο μήνα, ανεξάρτητα αν στις προθέσεις του είναι και κάποιες ψυχρές εισβολές.   

Καλή εβδομάδα, φίλοι μου

Τρίτη, 23 Φεβρουαρίου 2016

«Μου γράφεις μάνα μου, γραφή και με ρωτάς τι κάνω, Στου Μπιζανιού την παγωνιά, το κρύο θα πεθάνω!»

Μέρος 3ο (τελευταίο): Συμπεράσματα
Όπως είδαμε, από τα τέλη Νοεμβρίου 1912, που ουσιαστικά ξεκίνησε η μάχη του Μπιζανίου, ως το τέλος της, οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν στην περιοχή των επιχειρήσεων ήταν πολύ δύσκολες και οι επιπτώσεις τους στους Έλληνες στρατιώτες εξαιρετικά σοβαρές. Στο ερώτημα αν οι συνθήκες αυτές ήταν ακραίες με βάση τα κλιματολογικά δεδομένα των τελευταίων δεκαετιών, η απάντηση είναι καταφατική, τουλάχιστον για το 60 ημερών διάστημα από τις παραμονές των Χριστουγέννων του 1912 ως την ημέρα της τελικής επίθεσης των Ελλήνων. Από αυτές τις 60 ημέρες, οι 45 πέρασαν με βοριάδες, δριμύ ψύχος και χιόνια -τουλάχιστον στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές των επιχειρήσεων- και τις περισσότερες από τις υπόλοιπες 15 μέρες κυριάρχησαν οι νοτιάδες και οι βροχές.

«Μου γράφεις μάνα μου, γραφή και με ρωτάς τι κάνω, Στου Μπιζανιού την παγωνιά, το κρύο θα πεθάνω!»

Μέρος 2ο: Οι μετεωρολογικές συνθήκες
Από τη μελέτη των διαθέσιμων μετεωρολογικών χαρτών της εποχής5 προκύπτει ότι ο Οκτώβριος του 1912 ήταν πλούσιος σε βροχές. Διαδοχικές ατμοσφαιρικές διαταραχές, που ως επί το πλείστον πλησίαζαν την περιοχή από τα Δ-ΝΔ, προκαλούσαν κατά διαστήματα ισχυρές βροχές και καταιγίδες. Οι βροχές επηρέαζαν και τις εδαφικές συνθήκες. Η λάσπη ήταν τόση πολλή  που  συχνά οι στρατιώτες έδεναν τις μπότες τους επάνω στα πόδια για να μη τις χάσουν6. Προβλήματα δημιουργούσαν και οι ομίχλες που περιορίζοντας την ορατότητα παρεμπόδιζαν την παρατήρηση7

«Μου γράφεις μάνα μου, γραφή και με ρωτάς τι κάνω, Στου Μπιζανιού την παγωνιά, το κρύο θα πεθάνω!»

Μέρος 1ο: Οι πολεμικές επιχειρήσεις
Όταν έψαχνα τους μετεωρολογικούς χάρτες του χειμώνα 1912-1913 για να δω πώς εξελίχθηκε ο καιρός στη διάρκεια των προσπαθειών του ελληνικού στρατού για την απελευθέρωση των Ιωαννίνων, δεν πίστευα σ’ αυτά που έβλεπα. Δεν ήταν τόσο η μεγάλη συχνότητα διέλευσης μετωπικών υφέσεων από τη περιοχή όσο οι αλλεπάλληλες ψυχρές εισβολές μεγάλης έντασης που με ξάφνιασαν. Ίσως γιατί δεν ήμουν εξοικειωμένος με τους χάρτες που αντιπροσώπευαν τους σκληρούς χειμώνες εκείνης της εποχής, στην οποία εξακολουθούσε να φθάνει ο απόηχος της Μικρής Παγετώδους Εποχής.

Πρόσκαιρη μεταβολή του καιρού που θέλει προσοχή στη στεριά και κυρίως στη θάλασσα

Βαρομετρικό χαμηλό στη Β. Αδριατική, συνοδευόμενο από μέτωπα κακοκαιρίας, κινείται νοτιοανατολικά και το νέο εικοσιτετράωρο (Σάββατο) θα επηρεάσει σταδιακά τη χώρα με τοπικές βροχές, χιόνια στα ορεινά και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στο Αιγαίο. Τα φαινόμενα δεν θα κρατήσουν πολύ, αλλά δεν αποκλείεται κατά τόπους να είναι έντονα. Με το πέρασμα του μετώπου οι άνεμοι θα στραφούν σε Β-ΒΔ με αποτέλεσμα την πτώση της θερμοκρασίας, αρχής γενομένης από τη ΒΔ Ελλάδα. Την Κυριακή (21/2) βαθμιαία οι βροχές θα σταματήσουν σε όλη τη χώρα, ενώ κατά τα άλλα η μέρα θα περάσει με λίγη ψύχρα και βόρειους ανέμους, οι οποίοι στο Ν-ΝΑ Αιγαίο θα φθάσουν τα 8 μποφόρ. Τη Δευτέρα (22/2) δεν προβλέπονται βροχές. Οι άνεμοι σταδιακά θα εξασθενήσουν και η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο κυρίως ως προς τις μέγιστες τιμές της. Την Τρίτη (23/2) ο καιρός θα είναι σχετικά ζεστός με αραιή συννεφιά, η οποία στη δυτική, την κεντρική και τη βόρεια Ελλάδα καθώς και το Α. Αιγαίο βαθμιαία θα πυκνώσει και δεν αποκλείεται να βρέξει το βράδυ στα ΒΔ. Την Τετάρτη (24/2) είναι πιθανό να σημειωθούν τοπικές βροχές κυρίως στα δυτικά και τα βόρεια. 

Καλό Σαββατοκύριακο, φίλοι μου

Σάββατο,20 Φεβρουαρίου 2016

Σαββατοκύριακο: σύντομη αλλά αξιόλογη η μεταβολή του καιρού

Το προερχόμενο από τη Β. Αφρική βαρομετρικό χαμηλό κατευθύνεται προς το Β. Αιγαίο και το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή) αναμένεται να κινηθεί προς τη Μαύρη Θάλασσα. Έτσι, οι βροχές θα σταματήσουν βαθμιαία και στις Α-ΒΑ περιοχές της χώρας και θα επικρατήσουν παντού ΒΔ άνεμοι εντάσεως 5 με 7 μποφόρ. Κατά τα άλλα, η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση και θα βελτιωθεί αρκετά η ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα πάνω από τη περιοχή μας. Το Σάββατο (20/2) ένα ψυχρό μέτωπο αναμένεται να σαρώσει τη χώρα από τα ΒΔ προς τα ΝΑ, προκαλώντας τοπικές βροχές, χιόνια στα ορεινά και καταιγίδες κυρίως στο Αιγαίο. Παράλληλα, η θερμοκρασία θα σημειώσει σταδιακή πτώση. Την Κυριακή (21/2) οι βροχές θα σταματήσουν γρήγορα σε όλες τις περιοχές και τα βασικά χαρακτηριστικά του καιρού θα είναι η ψύχρα και οι βοριάδες. οι οποίοι στο Αιγαίο θα φθάσουν τα 8 μποφόρ. Τη Δευτέρα (22/2) δεν προβλέπονται βροχές. Οι άνεμοι σταδιακά θα εξασθενήσουν και η θερμοκρασία θα σημειώσει βαθμιαία άνοδο. Την Τρίτη (23/2) ο καιρός θα είναι σχετικά ζεστός με αραιή συννεφιά. Οι άνεμοι θα στραφούν σε Δ-ΝΔ.          

Παρασκευή,19 Φεβρουαρίου 2016

Ο "πυρετός" δεν πέφτει με τίποτα

Αποκλίσεις της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη (ωκεανοί και ξηρά) τον Ιανουάριο του 2016 
σε σχέση με την αντίστοιχη θερμοκρασία του 20ού αιώνα 
Πηγή:  http://www.ncdc.noaa.gov/news/assessing-global-climate-january-2016

Σύμφωνα με τους κλιματολόγους της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA) των ΗΠΑ,  η μέση θερμοκρασία του πλανήτη μας (ξηρά και ωκεανοί) τον Ιανουάριο του 2016 ήταν η υψηλότερη από τότε που φυλάσσονται αρχεία (1880).

Ψεκάδες ουρανόθεν αιματόεσσαι

Βαρομετρικό χαμηλό κινείται από τις ακτές της Λιβύης προς την περιοχή μας και το νέο εικοσιτετράωρο (Πέμπτη) θα επηρεάσει τη χώρα με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα δυτικά. Οι βροχές σε αρκετές περιοχές θα είναι λασποβροχές λόγω της ύπαρξης αφρικανικής σκόνης στην ατμόσφαιρα. Η συχνότητα εμφάνισης της λασποβροχής είναι αυξημένη την άνοιξη, αλλά το φαινόμενο δεν είναι ασυνήθιστο για το δεύτερο μισό του Φεβρουαρίου. Να σημειώσουμε στο σημείο αυτό ότι την εποχή του Ομήρου τις σταγόνες της λασποβροχής τις αποκαλούσαν ματωμένες ρανίδες. Το ίδιο κάνει και ο Βυζαντινός Νικήτας Χωνιάτης που τις ονομάζει «Ψεκάδες ουρανόθεν αιματόεσσαι». Κατά τα άλλα, οι άνεμοι θα φθάσουν τα 7 μποφόρ και η θερμοκρασία θα παραμείνει υψηλή. Την Παρασκευή (19/2) οι βροχές θα περιοριστούν στα Α-ΒΑ και βαθμιαία θα σταματήσουν. Παράλληλα, οι άνεμοι θα στραφούν σε Β-ΒΔ με αποτέλεσμα τη μικρή πτώση της θερμοκρασίας και τη βελτίωση της ορατότητας. Το Σαββατοκύριακο (20-21/2) το πέρασμα ενός ψυχρού μετώπου από τη χώρα θα προκαλέσει τοπικές βροχές μικρής διάρκειας και πρόσκαιρη πτώση της θερμοκρασίας.   
  

Πέμπτη, 18 Φεβρουαρίου 2016

Φρένο στην άνοδο των μέγιστων τιμών της θερμοκρασίας η συννεφιά

Η χώρα εξακολουθεί να επηρεάζεται από το συνδυασμό των χαμηλών πιέσεων στην Ιταλία και την κεντρική Μεσόγειο με τις υψηλές πιέσεις στην Τουρκία με αποτέλεσμα τη διατήρηση των ΝΑ ανέμων εντάσεως ως τα 7 μποφόρ (Ιόνιο). Κατά τα άλλα, το νέο εικοσιτετράωρο (Τετάρτη), ο καιρός θα είναι ζεστός με αρκετή βορειοαφρικανική σκόνη στην ατμόσφαιρα, περιορισμένη ορατότητα και αραιή συννεφιά κατά τόπους πιο πυκνή. Σε ότι αφορά τον καιρό της Πέμπτης (18/2), ένα χαμηλό που θα κινηθεί από τον Κόλπο της Σύρτης προς τη χώρα μας θα ενισχύσει τους ανέμους και θα προκαλέσει λασποβροχές μικρής διάρκειας. Την Παρασκευή (19/2) οι βροχές βαθμιαία θα σταματήσουν, οι άνεμοι θα στραφούν σε ΒΔ και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση. Το Σάββατο (20/2) τα χαρακτηριστικά του καιρού θα είναι ανοιξιάτικα, αν και το βράδυ δεν αποκλείεται να βρέξει στη Β-ΒΔ Ελλάδα. Οι άνεμοι δεν θα ξεπεράσουν τα 5 μποφόρ.  


Τετάρτη, 17 Φεβρουαρίου 2016

Ο καιρός των …Βεδουίνων

Η διάταξη των βαρομετρικών συστημάτων στη Ν-ΝΑ Ευρώπη με τις χαμηλές πιέσεις στη Δ. Μεσόγειο και την Τυνησία και τις υψηλές πιέσεις στην Τουρκία προκαλεί στην περιοχή μας Ν-ΝΑ ανέμους εντάσεως 5 με 7 μποφόρ. Η εικόνα αυτή δεν θα αλλάξει σημαντικά ως την Πέμπτη (18/2) και ως τότε τα βασικά χαρακτηριστικά του καιρού θα είναι οι υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες, οι τοπικές ομίχλες το πρωί και η αυξημένη συγκέντρωση βορειοαφρικανικής σκόνης στην ατμόσφαιρα. Κάποιες αλλαγές θα παρουσιάσει ο καιρός την Παρασκευή (19/2), καθώς οι άνεμοι θα στραφούν σε ΒΔ και θα υποχωρήσουν λίγο οι υψηλές θερμοκρασίες. Κατά τα άλλα, την Πέμπτη και νωρίς το πρωί της Παρασκευής θα σημειωθούν τοπικές βροχές (λασποβροχές) μικρής διάρκειας στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Το Σάββατο (20/2) προβλέπεται ηλιοφάνεια και οι άνεμοι δεν θα ξεπεράσουν τα 5 μποφόρ.   

Καλή εβδομάδα, φίλοι μου

Τρίτη, 16 Φεβρουαρίου 2016 

Σαββατοκύριακο με κυρίαρχους τους Ν-ΝΔ ανέμους

Βαρομετρικό χαμηλό στη Β. Αδριατική κινείται Α-ΝΑ και το Σαββατοκύριακο θα επηρεάσει με βροχές τη δυτική, κεντρική και βόρεια Ελλάδα καθώς και τα νησιά του Α. Αιγαίου. Από πλευράς έντασης σημαντικότερες θα είναι οι βροχές στη ΒΔ Ελλάδα, όπου θα εκδηλωθούν και τοπικές καταιγίδες. Τα χιόνια θα περιοριστούν στα βουνά. Οι άνεμοι θα πνέουν Ν-ΝΔ 6 με 7 και πρόσκαιρα στο ΒΑ Αιγαίο 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε υψηλά για την εποχή επίπεδα, ιδιαίτερα στη Ν. Ελλάδα. Τη Δευτέρα και την Τρίτη (15-16/2), οι βροχές γρήγορα θα σταματήσουν σε όλη τη χώρα και τα βασικά χαρακτηριστικά του καιρού θα είναι οι νοτιάδες, που πρόσκαιρα θα φθάσουν τα 8 μποφόρ, και η περαιτέρω άνοδος της θερμοκρασίας, η οποία στα κεντρικά και τα νότια θα φθάσει τους 25 βαθμούς. Επισημαίνεται ότι στη βόρεια Κρήτη λόγω του νοτιά οι θερμοκρασίες θα είναι 3 με 4 υψηλότερες, αλλά θα είναι ιδιαίτερα χαμηλή η σχετική υγρασία.  Πέρα από αυτά, οι συνθήκες θα είναι πολύ ευνοϊκές για τη μεταφορά σκόνης από τη Β. Αφρική προς την περιοχή μας. Την Τετάρτη (17/2) ο καιρός θα είναι γενικά ζεστός με αραιή συννεφιά και εξασθενημένους ανέμους.
                                                                               
Καλό Σαββατοκύριακο, φίλοι μου


Σάββατο, 13 Φεβρουαρίου 2016 

Λείπει ο χειμώνας, χορεύουν η άνοιξη και το φθινόπωρο

Αβαθές βαρομετρικό χαμηλό στη Β. Ελλάδα κινείται προς τη Μαύρη Θάλασσα. Ένα άλλο, πιο οργανωμένο, χαμηλό, που βρίσκεται στον Κόλπο της Γένοβας, αναμένεται να κινηθεί Α-ΝΑ. Με αυτές τις συνθήκες, τα βασικά χαρακτηριστικά του καιρού του νέου εικοσιτετραώρου (Παρασκευή) θα είναι οι τοπικές βροχές στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια και το Α. Αιγαίο και οι Ν-ΝΔ άνεμοι, οι οποίοι στο Αιγαίο θα φθάσουν τα 7 μποφόρ. Οι συνθήκες δεν θα αλλάξουν σημαντικά το Σαββατοκύριακο (13-14/2). Έτσι, το συγκεκριμένο διήμερο στη Δ-ΒΔ Ελλάδα, με τις σχεδόν συνεχείς βροχές, θα έχει φθινοπωρινό χρώμα, ενώ στη νότια χώρα θα είναι ανοιξιάτικο. Μικτή θα είναι η εικόνα στις υπόλοιπες περιοχές με το χειμώνα γενικά απόντα. Με νοτιάδες αλλά ελάχιστες βροχές θα περάσουν οι πρώτες μέρες της νέας εβδομάδας. Η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω άνοδο και κατά τόπους στα νότια θα πλησιάσει και ίσως φθάσει τους 25 βαθμούς.

Παρασκευή, 12 Φεβρουαρίου 2016 

Η επέτειος του μεγαλύτερου χιονιά της Αθήνας

Πηγή: http://www.e-typos.com/gr
Στο βιβλίο μου ΚΑΙΡΟΣ, Ο ΓΙΟΣ ΤΗΣ ΓΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ τόμος ΙΙ «Η πρόγνωση» αναφέρω ότι «τα τελευταία 100 χρόνια, το μεγαλύτερο πάχος χιονιού στην Αθήνα παρατηρήθηκε στις 8-2-1911 και ήταν 1,5 μέτρο». Την πληροφορία αυτή την πήρα από μία εργασία του αείμνηστου καθηγητή μετεωρολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Βασίλη Κυριαζόπουλου  (1903-1991) με τίτλο Το χιόνι στην Ελλάδα (Κυριαζόπουλος Β., 1948: Το χιόνι στην Ελλάδα. Ανάτυπο από το «Βουνό» του Ελληνικού Ορειβατικού Συνδέσμου). Ο αείμνηστος καθηγητής δεν αναφέρει αν το ύψος αυτό του χιονιού σημειώθηκε στο κέντρο της πόλης ή σε περιοχές της Αθήνας μεγαλύτερου υψομέτρου. 

Γρήγορη κίνηση διαδοχικών ατμοσφαιρικών διαταραχών από τη Δυτική Μεσόγειο προς τη Μαύρη Θάλασσα

Ψυχρό μέτωπο που εκτείνεται από την Πολωνία ως την κεντρική Μεσόγειο κινείται ανατολικά. Στη διάρκεια του νέου εικοσιτετραώρου (Πέμπτη), με το πέρασμα αυτού του μετώπου από την περιοχή μας, οι βροχές θα σταματήσουν σχεδόν παντού, οι άνεμοι θα στραφούν σε Δ-ΒΔ και η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση κυρίως στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια. Παράλληλα, ένα χαμηλό στη Δ. Μεσόγειο κινείται Α-ΝΑ και το θερμό του μέτωπο από τις απογευματινές-βραδινές ώρες θα στρέψει τους ανέμους στη Δ. Ελλάδα σε Ν-ΝΔ και θα προκαλέσει τοπικές βροχές κυρίως στα ΒΔ. Την Παρασκευή (12/2) στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια και πιθανώς στο Α-ΒΑ Αιγαίο προβλέπονται παροδικές βροχές, τοπικές καταιγίδες στα Δ-ΒΔ και στα βουνά χιονοπτώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν Ν-ΝΔ 4 με 6 μποφόρ. Το Σαββατοκύριακο (13-14/2) τοπικές βροχές θα σημειωθούν κυρίως στα δυτικά, τα βόρεια και το Α. Αιγαίο. Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ.


Πέμπτη, 11 Φεβρουαρίου 2016

Γαρμπής με εμμονή Νοεμβρίου

Βαθύ βαρομετρικό χαμηλό στη Β. Ιταλία, συνοδευόμενο από μέτωπα κακοκαιρίας, κινείται Α-ΒΑ και σε συνδυασμό με τις υψηλές πιέσεις στην Τουρκία θα επηρεάσει τη χώρα με πολύ ισχυρούς νοτιοδυτικούς ανέμους εντάσεως 6 με 8 μποφόρ. Κατά τα άλλα, το νέο εικοσιτετράωρο (Τετάρτη) θα σημειωθούν τοπικές βροχές, οι οποίες στη Δ-ΒΔ Ελλάδα θα είναι ισχυρές. Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο κυρίως ως προς τις ελάχιστες τιμές της. Την Πέμπτη (11/2) τα νέα στοιχεία στην εξέλιξη του καιρού θα είναι η επικράτηση ισχυρών Δ-ΒΔ ανέμων και η πτώση της θερμοκρασίας κυρίως στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια. Οι βροχές στις περισσότερες περιοχές θα σταματήσουν. Την Παρασκευή (12/2) και το Σαββατοκύριακο (13-14/2) ο καιρός από πλευράς θερμοκρασιών θα είναι ήπιος. Οι άνεμοι θα πνέουν Δ-ΝΔ με ένταση 5 με 7 μποφόρ και θα σημειωθούν τοπικές βροχές κυρίως στη Δ-ΒΔ Ελλάδα και το Α. Αιγαίο.


Τετάρτη, 10 Φεβρουαρίου 2016 

Εναλλαγές Ν-ΝΔ και Δ-ΒΔ ανέμων

Η χώρα καλύπτεται από ομαλό πεδίο πιέσεων. Βαρομετρικό χαμηλό στα ανοιχτά του Βισκαϊκού Κόλπου κινείται προς τη Μεσόγειο. Με αυτές τις συνθήκες, το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη), το ρεύμα στην περιοχή μας θα γίνει Ν-ΝΔ με αποτέλεσμα την υποχώρηση της παγωνιάς, την εμφάνιση ομιχλών στα ηπειρωτικά και την ανάπτυξη νεφώσεων κυρίως στη ΒΔ Ελλάδα. Την Τετάρτη (10/2) προβλέπονται ενισχυμένοι ΝΔ άνεμοι εντάσεως 6 με 8 μποφόρ και τοπικές βροχές στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια καθώς και στο Α. Αιγαίο. Οι βροχές θα είναι ισχυρότερες στα ΒΔ, όπου θα εκδηλωθούν και καταιγίδες. Την Πέμπτη (11/2) προβλέπονται τοπικές βροχές μικρής διάρκειας σχεδόν σε όλες τις περιοχές. Οι άνεμοι θα στραφούν σε Δ-ΒΔ και η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση κυρίως στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια. Την Παρασκευή (12/2) τοπικές βροχές θα σημειωθούν κυρίως στη Δ-ΒΔ Ελλάδα. Οι άνεμοι θα πνέουν Δ-ΝΔ 4 με 6 μποφόρ.

Καλή εβδομάδα, φίλοι μου

Τρίτη, 9 Φεβρουαρίου 2016 

Σαββατοκύριακο με κρύο και ισχυρούς βοριάδες κυρίως στα ανατολικά

Στη διάρκεια του νέου εικοσιτετραώρου (Σάββατο) η χώρα θα επηρεαστεί από το συνδυασμό των υψηλών πιέσεων στα Β. Βαλκάνια και την κεντρική Μεσόγειο με τις χαμηλές πιέσεις στη Μαύρη Θάλασσα και την Α. Μεσόγειο με αποτέλεσμα την επικράτηση πολύ ισχυρών βόρειων ανέμων κυρίως στο Α-ΝΑ Αιγαίο (8 με 9 μποφόρ). Κατά τα άλλα, η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω πτώση και στις ανατολικές και νότιες προσήνεμες στο Β-ΒΑ ρεύμα περιοχές θα σημειωθούν ασθενείς τοπικές βροχές και παροδικές χιονοπτώσεις (ορεινά). Την Κυριακή (7/2) ο καιρός θα είναι καλύτερος, αφού θα υπάρχει περισσότερη ηλιοφάνεια, οι βόρειοι άνεμοι βαθμιαία θα εξασθενήσουν και θα ανέβουν λίγο οι μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας. Τη νύχτα όμως και το πρωί στα ηπειρωτικά οι συνθήκες θα είναι ευνοϊκές για παγετό. Οι πρώτες μέρες της νέας εβδομάδας θα περάσουν με ήπιο καιρό, καθώς οι άνεμοι θα στραφούν σε Ν-ΝΔ και θα ανέβει η θερμοκρασία. Λίγες βροχές είναι πιθανό να σημειωθούν στη Δ-ΒΔ Ελλάδα.       

Καλό Σαββατοκύριακο, φίλοι μου

Σάββατο, 6 Φεβρουαρίου 2016 

Στη Θράκη και το Α-ΒΑ Αιγαίο το επίκεντρο της κακοκαιρίας

Βαρομετρικό χαμηλό, συνοδευόμενο από μέτωπα κακοκαιρίας, κινείται από το Β. Ιόνιο προς το Β. Αιγαίο  και το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή) θα επηρεάσει βασικά την ανατολική Ελλάδα με βροχές, καταιγίδες κυρίως στο Αιγαίο και χιονοπτώσεις, οι οποίες στα ΒΑ θα κατεβούν και σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου. Κατά τα άλλα, οι άνεμοι θα γίνουν βαθμιαία βόρειοι 6 με 8 και στο Αιγαίο 9 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση. Το Σάββατο (6/2), τα φαινόμενα θα περιοριστούν στα ανατολικά και νότια, όπου γρήγορα θα εξασθενήσουν και το βράδυ θα σταματήσουν. Παράλληλα, θα πέσει η ένταση των βοριάδων, αρχής γενομένης από τα δυτικά, και η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε χαμηλά επίπεδα. Την Κυριακή (7/2), η μέρα θα είναι καλύτερη με αρκετό ήλιο και ασθενέστερους ανέμους, αλλά θα κάνει αρκετό κρύο κυρίως τη νύχτα και το πρωί. Τη Δευτέρα (8/2) οι άνεμοι θα στραφούν σε Ν-ΝΔ και η παγωνιά θα υποχωρήσει παντού.         

Παρασκευή, 5 Φεβρουαρίου 2016 

Στην Α-ΒΑ Ελλάδα τα μεγαλύτερα ποσά υετού

Βαρομετρικό χαμηλό στην Ιταλία, συνοδευόμενο από μέτωπα κακοκαιρίας, κινείται ανατολικά και το νέο εικοσιτετράωρο (Πέμπτη) θα επηρεάσει αρχικά τη Δ. Ελλάδα και σταδιακά την υπόλοιπη χώρα. Σε πρώτη φάση τα βασικά χαρακτηριστικά του καιρού θα είναι οι βροχές, οι τοπικές καταιγίδες και οι νοτιάδες, αλλά την Παρασκευή (5/2) η εικόνα θα αλλάξει, καθώς οι άνεμοι βαθμιαία θα γίνουν βοριάδες και θα πέσει η θερμοκρασία. Τα χιόνια αρχικά θα περιοριστούν στα ορεινά, αλλά με την πτώση της θερμοκρασίας θα κατεβούν και στα ημιορεινά της κεντρικής και της βόρειας Ελλάδας. Επισημαίνεται ότι τα μεγαλύτερα ποσά υετού θα σημειωθούν στην Α. Μακεδονία, τη Θράκη και τα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου. Το Σάββατο (6/2) οι βροχές και οι χιονοπτώσεις (ορεινά) θα περιοριστούν στις ανατολικές και νότιες περιοχές. Οι βόρειοι άνεμοι στο Αιγαίο θα είναι θυελλώδεις και θα κάνει κρύο σε όλη τη χώρα. Την Κυριακή (7/2) αναμένεται βελτίωση του καιρού σε όλες τις περιοχές, αλλά η παγωνιά την νύχτα και το πρωί στα ηπειρωτικά θα είναι παρούσα.       


Πέμπτη, 4 Φεβρουαρίου 2016 

Από τις αλκυονίδες στους νοτιάδες και τις βροχές κι από εκεί στους βοριάδες και το κρύο

Ψυχρό μέτωπο που εκτείνεται από την Ουκρανία ως τον Ατλαντικό χωρίζει την Ευρώπη σε δύο μεγάλες περιοχές. Στη βόρεια, που επικρατούν χειμωνιάτικες συνθήκες, και στη νότια, που ο καιρός έχει ανοιξιάτικα χαρακτηριστικά. Στη χώρα μας, η Τετάρτη θα είναι η τελευταία μέρα μιας σειράς αλκυονίδων ημερών, έστω και άτυπων, καθώς την Πέμπτη (4/2) και από τα δυτικά αναμένεται σταδιακή μεταβολή του καιρού με βροχές, τοπικές καταιγίδες και χιόνια βασικά στα ορεινά. Οι άνεμοι βαθμιαία θα στραφούν σε Ν-ΝΔ και θα φθάσουν τα 7 μποφόρ (Αιγαίο). Την Παρασκευή (5/2) τα φαινόμενα σταδιακά θα περιοριστούν στα ανατολικά και τα νότια, οι άνεμοι θα στραφούν σε βόρειους 6 με 8 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση. Το Σάββατο (6/2) θα είναι μια κρύα χειμωνιάτικη μέρα με βοριάδες και λίγες βροχές ή χιονοπτώσεις (ορεινά) στις ανατολικές και νότιες προσήνεμες στο βόρειο ρεύμα περιοχές. Τέλος, την Κυριακή (7/2) ο καιρός θα παρουσιάσει βελτίωση, αν και η παγωνιά το πρωί θα είναι αισθητή.        


Τετάρτη, 3 Φεβρουαρίου 2016 

Προς το παρόν, αλκυονίδες

Η περιοχή μας καλύπτεται από υψηλές πιέσεις με αποτέλεσμα την ηλιοφάνεια και τους ασθενείς ανέμους. Την εικόνα του ανοιξιάτικου καιρού, που θα επικρατήσει το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη) στη χώρα, θα συμπληρώνουν οι πρωινές τοπικές ομίχλες και το μεγάλο ημερήσιο θερμομετρικό εύρος (διαφορά της ελάχιστης από τη μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας του εικοσιτετραώρου), το οποίο θα φθάσει τους 18 βαθμούς. Την Τετάρτη (3/2) τα βασικά χαρακτηριστικά του καιρού θα είναι η βαθμιαία στροφή των ανέμων σε Ν-ΝΔ, η αραιή συννεφιά και οι υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες κυρίως στα ανατολικά και τα νότια (μέγιστες τιμές 20-22οC). Την Πέμπτη και την Παρασκευή (4-5/2) προβλέπεται σύντομη μεταβολή του καιρού αρχικά με νοτιάδες, βροχές και καταιγίδες και στη συνέχεια με ενισχυμένους Β-ΒΑ ανέμους και αισθητή πτώση της θερμοκρασίας. Παροδικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά καθώς και στα ημιορεινά της Β. Ελλάδας.     

Καλή εβδομάδα και καλό μήνα, φίλοι μου


Τρίτη, 2 Φεβρουαρίου 2016