Όλη η αλήθεια για τα μερομήνια

Πηγή: typesofclouds.net
Αν ανατρέξει κάποιος στην αφετηρία της ιστορίας των μεγάλης διάρκειας προγνώσεων καιρού με βάση σημάδια στον ουρανό ή τη γη, θα οδηγηθεί στην Ανατολή και συγκεκριμένα στους Βαβυλώνιους (Χαλδαίους), τους Κινέζους και τους Ινδούς. Στην αρχαία Βαβυλωνία εκδίδονταν με τη μορφή ημερολογίων αστρομετεωρολογικές προβλέψεις, ενώ τον 3ο π.Χ. αιώνα Κινέζοι αστρονόμοι έφτιαξαν ένα ημερολόγιο το οποίο χώριζε το έτος σε 24 χρονικά διαστήματα (δεκαπενθήμερα), καθένα από τα οποία συνοδευόταν από καιρικές προβλέψεις. Τα ημερολόγια αυτά ήταν ουσιαστικά οι πρώτοι  καζαμίες.  

Σαββατοκύριακο με ζέστη στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά και μελτέμια στο Αιγαίο

Ο συνδυασμός των υψηλών πιέσεων στα Β. Βαλκάνια με τις χαμηλές πιέσεις στην Α. Μεσόγειο ενισχύεται λίγο με αποτέλεσμα τη βαθμιαία  ενίσχυση των Β-ΒΑ ανέμων στο Αιγαίο ως τα 7 μποφόρ. Κατά τα άλλα, το Σαββατοκύριακο δεν προβλέπονται βροχές και η θερμοκρασία θα φθάσει: στα ηπειρωτικά τους 38, στο Ιόνιο τους 36 και στο Αιγαίο τους 33 βαθμούς. Τις πρώτες τρεις μέρες της νέας εβδομάδας (Δευτέρα – Τετάρτη, 1-3/8) η ζέστη στην περιοχή μας θα ενταθεί, καθώς οι βόρειοι άνεμοι σταδιακά θα εξασθενήσουν και η θερμοκρασία θα ανέβει στους 39 και τοπικά στους 40 βαθμούς (ηπειρωτικά). Επισημαίνεται ότι τις απογευματινές - βραδινές ώρες της Τετάρτης στην Ήπειρο, τη Μακεδονία, τη Θεσσαλία και την ορεινή Θράκη θα εκδηλωθούν τοπικές καταιγίδες. Την Πέμπτη (4/8) τα νέα στοιχεία στην εξέλιξη του καιρού θα είναι η επικράτηση ενισχυμένων βόρειων ανέμων και η πτώση της θερμοκρασίας.           

Καλό Σαββατοκύριακο, φίλοι μου


Σάββατο, 30 Ιουλίου 2016 

Ολίγη από …καταιγίδες, ζέστη και μελτέμι

Η βασική διάταξη των βαρομετρικών συστημάτων στη ΝΑ Ευρώπη με τις υψηλές πιέσεις στα Β. Βαλκάνια και τις χαμηλές πιέσεις στην Α. Μεσόγειο διατηρείται με αποτέλεσμα τη συνέχιση των Β-ΒΑ ανέμων στα ανατολικά με μέγιστη ένταση 6 μποφόρ (Αιγαίο). Το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή) την εικόνα του καιρού θα συμπληρώνουν οι απογευματινές καταιγίδες κυρίως στις Β-ΒΔ περιοχές της χώρας και η σχετική ζέστη (μέγιστες θερμοκρασίες 34-36οC). Το Σαββατοκύριακο (30-31/7), τα νέα στοιχεία στην εξέλιξη του καιρού θα είναι η ενίσχυση του μελτεμιού στο Αιγαίο στα 7 μποφόρ και η μικρή άνοδος της θερμοκρασίας στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά. Οι βροχές θα σταματήσουν παντού. Στο πρώτο μισό της νέας εβδομάδας (1-3/8) οι βόρειοι άνεμοι βαθμιαία θα εξασθενήσουν και στη χώρα θα επικρατήσουν συνθήκες καύσωνα με μέγιστες θερμοκρασίες 37 με 39 και πιθανώς την Τετάρτη (3/8) στα ανατολικά 40 βαθμών. Οι βόρειοι άνεμοι βαθμιαία θα εξασθενήσουν.   

Παρασκευή, 29 Ιουλίου 2016 


Περιορισμένη αστάθεια, μέτρια ζέστη και μελτέμια ως 6 μποφόρ

Η χώρα εξακολουθεί να επηρεάζεται από το συνδυασμό των υψηλών πιέσεων στα Β. Βαλκάνια με τις χαμηλές πιέσεις στην Α. Μεσόγειο με συνέπεια τη διατήρηση των Β-ΒΑ ανέμων κυρίως στην Α. Ελλάδα. Με αυτό το δεδομένο, στις ανατολικές και νότιες προσήνεμες περιοχές η αισθητή θερμοκρασία θα είναι σχετικά χαμηλή, αλλά και στην υπόλοιπη χώρα η ζέστη θα είναι γενικά υποφερτή. Κατά τα άλλα, το νέο εικοσιτετράωρο (Πέμπτη) σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν το απόγευμα βασικά στην Ήπειρο και τη Δ. Μακεδονία. Την Παρασκευή (29/7) ο καιρός δεν θα αλλάξει σημαντικά, αλλά το Σαββατοκύριακο (30-31/7) οι βροχές θα σταματήσουν παντού, η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο και το μελτέμι στο Αιγαίο θα φθάσει τα 7 μποφόρ. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, τις πρώτες 3-4 μέρες του Αυγούστου θα επικρατήσει ήπιος καύσωνας κυρίως στο Ιόνιο και την ηπειρωτική Ελλάδα.    


Πέμπτη, 28 Ιουλίου 2016

Υποφερτή ζέστη και μέτριας έντασης μελτέμια

Το νέο εικοσιτετράωρο (Τετάρτη) στη ΝΑ Ευρώπη αναμένεται να αποκατασταθεί πλήρως η γνωστή εικόνα του καλοκαιριού με τις υψηλές πιέσεις στα Β. Βαλκάνια και τις χαμηλές πιέσεις στην Α. Μεσόγειο. Ως γνωστόν, η συγκεκριμένη διάταξη των βαρομετρικών συστημάτων προκαλεί στη χώρα το Β-ΒΑ ρεύμα (μελτέμι), το οποίο αποτελεί βασική συνιστώσα του κλίματος μας τη θερινή περίοδο. Σε ότι αφορά τις λοιπές μετεωρολογικές παραμέτρους, η θερμοκρασία προς το παρόν δεν αναμένεται να ξεπεράσει τους 35 βαθμούς και κάποιοι απογευματινοί όμβροι δεν αποκλείεται να εκδηλωθούν στη Β-ΒΔ Ελλάδα. Το διήμερο Πέμπτη - Παρασκευή (28-29/7) δεν αναμένεται αξιόλογη μεταβολή του καιρού στη χώρα, αλλά το Σαββατοκύριακο (30-31/7) η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο και οι βοριάδες στο Αιγαίο θα φθάσουν τα 7 μποφόρ. Οι βροχές θα σταματήσουν παντού. Τέλος, με ζέστη στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά και μελτέμια στο Αιγαίο έρχεται ο Αύγουστος.      


Τετάρτη, 27 Ιουλίου 2016 


Όμβροι και καταιγίδες κυρίως στη Β-ΒΔ Ελλάδα

Βαρομετρικό χαμηλό στη Ν. Αδριατική κινείται ανατολικά και προκαλεί τοπικούς όμβρους και καταιγίδες κυρίως στην Ήπειρο και τη Μακεδονία. Κατά τα άλλα, το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη) το βόρειο ρεύμα στην ανατολική Ελλάδα θα διατηρηθεί με μέγιστη ένταση στο Αιγαίο τα 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση που θα γίνει περισσότερο αισθητή στα βόρεια. Το τριήμερο Τετάρτη-Παρασκευή (27-29/7) οι βροχές θα περιοριστούν στα ορεινά της Β-ΒΔ Ελλάδας, οι βοριάδες στο Αιγαίο δεν θα ξεπεράσουν τα 6 μποφόρ και η ζέστη θα είναι γενικά υποφερτή (μέγιστες θερμοκρασίες 33-35οC). Εννοείται ότι στις ανατολικές και νότιες προσήνεμες στο βοριά περιοχές η αισθητή θερμοκρασία θα είναι αρκετά χαμηλή. Τέλος, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Ιουλίου θα περάσει με ηλιοφάνεια και περισσότερη ζέστη, καθώς η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο κατά 2 με 3 βαθμούς.     

Καλή εβδομάδα, φίλοι μου


Τρίτη, 26 Ιουλίου 2016 

Η θλιβερή επέτειος ενός καύσωνα-φονιά

Υποκειμενική ανάλυση του χάρτη 850 hPa στις 
23-07-1987/0000 UTC (Από το βιβλίο ΚΑΙΡΟΣ, 
Ο ΓΙΟΣ ΤΗΣ ΓΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ Τόμος ΙΙ, 
«Η πρόγνωση»)
Ο καύσωνας του Ιουλίου του 1987 καταγράφηκε ως ένα εξαιρετικό συμβάν στα μετεωρολογικά χρονικά του τόπου μας και κυρίως της Αττικής. Η ένταση, η διάρκεια και οι επιπτώσεις του φαινομένου έμειναν βαθιά  χαραγμένες στη μνήμη εκείνων που τον έζησαν. Να σημειωθεί ότι στη διάρκεια του συγκεκριμένου καύσωνα δεν σημειώθηκαν ρεκόρ στις μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας. Η υψηλότερη τιμή (45 βαθμοί) σημειώθηκε στην Ελευσίνα και η αμέσως μικρότερη, 44 βαθμοί, παρατηρήθηκε στην Αλίαρτο και το Τυμπάκι της Κρήτης. Στην Αθήνα (Ν. Φιλαδέλφεια) η θερμοκρασία δεν ξεπέρασε τους 43,6 βαθμούς, αλλά σημειώθηκε ένα πολύ μεγάλο ρεκόρ: επί οκτώ συνεχείς ημέρες η μέγιστη θερμοκρασία ήταν ίση η μεγαλύτερη των 41 βαθμών. Για την ιστορία να πούμε ακόμα ότι την περίοδο 19-27/7/1987 τα ρεκόρ της θερμοκρασίας ήταν: στο Θησείο και τη Λάρισα οι 43 βαθμοί και στο Ελληνικό οι 42 βαθμοί.

Οι μηχανισμοί ψύξης του ανθρώπινου σώματος

Όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος είναι μεγαλύτερη από τη θερμοκρασία του ανθρώπινου σώματος, η ποσότητα της παραγόμενης μεταβολικής θερμότητας που μπορεί να αποβληθεί από τον οργανισμό μας δια ακτινοβολίας, αγωγής και μεταφοράς μειώνεται αισθητά με αποτέλεσμα η παραγόμενη θερμότητα να συσσωρεύεται στο σώμα μας αυξάνοντας τη θερμοκρασία του. Για να διατηρήσει τη θερμοκρασία του σώματος σταθερή, ο ανθρώπινος οργανισμός:

Σαββατοκύριακο με θερμοκρασίες ως τους 38 βαθμούς και ανέμους ως τα 6 μποφόρ

Ο συνδυασμός των υψηλών πιέσεων στα Β. Βαλκάνια και την κεντρική Μεσόγειο με τις χαμηλές πιέσεις στην Α. Μεσόγειο διατηρεί το Β-ΒΑ ρεύμα στη χώρα με μέγιστη ένταση 6 μποφόρ (Αιγαίο – Καρπάθιο). Παράλληλα, ένα βαρομετρικό χαμηλό στη δυτική Μεσόγειο κινείται Α-ΒΑ και στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας πάνω από την περιοχή μας μεταφέρονται θερμότερες αέριες μάζες από τη Β. Αφρική. Με αυτές τις συνθήκες, το Σαββατοκύριακο θα περάσει με ηλιοφάνεια σχεδόν παντού και αρκετή ζέστη, αφού η θερμοκρασία θα φθάσει τους 37 και την Κυριακή τους 38 βαθμούς. Τις πρώτες μέρες της νέας εβδομάδας και κυρίως την Τρίτη (26/7) δημιουργούνται ευνοϊκές συνθήκες για την εκδήλωση τοπικών όμβρων και καταιγίδων κυρίως στην Ήπειρο, τη Μακεδονία και την ορεινή Θεσσαλία. Η ζέστη θα υποχωρήσει λίγο και το μελτέμι θα φθάνει στο Αιγαίο τα 6 μποφόρ.

Καλό Σαββατοκύριακο, φίλοι μου


Σάββατο, 23 Ιουλίου 2016 


Στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά ζεστούλα και στο Αιγαίο μελτεμάκι

Η χώρα εξακολουθεί να βρίσκεται κάτω από την επίδραση του συνδυασμού των υψηλών πιέσεων στα Β. Βαλκάνια με τις χαμηλές πιέσεις στην Α. Μεσόγειο με συνέπεια τη διατήρηση των Β-ΒΑ ανέμων με ένταση το πολύ 6 μποφόρ (Αιγαίο - Καρπάθιο). Κατά τα άλλα, το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή) θερμές αέριες μάζες που μεταφέρονται από τη Β. Αφρική προς την περιοχή μας θα ανεβάσουν τη θερμοκρασία και θα επικρατήσει ηλιοφάνεια σχεδόν σε όλη τη χώρα. Το Σαββατοκύριακο (23-24/7) θα είναι αρκετά ζεστό, καθώς η θερμοκρασία θα φθάσει στα ηπειρωτικά τους 37 και πιθανώς τοπικά τους 38 βαθμούς και στα νησιά τους 35 βαθμούς. Στο Αιγαίο η δροσιά θα συνεχιστεί, αφού το μελτέμι θα διατηρηθεί με ένταση 4 με 6 μποφόρ. Τις πρώτες μέρες της νέας εβδομάδας το νέο στοιχείο στην εξέλιξη του καιρού θα είναι η εκδήλωση τοπικών όμβρων και καταιγίδων στη Β-ΒΔ Ελλάδα.

Παρασκευή, 22 Ιουλίου 2016 


Πτωτικές τάσεις στην ένταση των βοριάδων και ανοδικές τάσεις στη θερμοκρασία

Η διάταξη των βαρομετρικών συστημάτων στη ΝΑ Ευρώπη με τις υψηλές πιέσεις στα Β. Βαλκάνια και τις χαμηλές πιέσεις στην Α. Μεσόγειο διατηρεί το Β-ΒΑ ρεύμα στη χώρα μας και κυρίως στο Αιγαίο (6 μποφόρ). Κατά τα άλλα, το νέο εικοσιτετράωρο (Πέμπτη) μόνο το απόγευμα στα ορεινά της ΒΑ Ελλάδας είναι πιθανό να σημειωθούν τοπικοί όμβροι και η ζέστη θα είναι υποφερτή σε όλες τις περιοχές. Το διήμερο Παρασκευή - Σάββατο (22-23/7), οι βοριάδες στα ανατολικά θα πέσουν στα 4 με 5 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο κυρίως στο Ιόνιο και την ηπειρωτική Ελλάδα. Την Κυριακή και τη Δευτέρα (24-25/7), τα βασικά χαρακτηριστικά του καιρού θα είναι η ζέστη κυρίως στα ηπειρωτικά (μέγιστες θερμοκρασίες 36-37οC) και η μικρή ενίσχυση του μελτεμιού στο Αιγαίο (6 μποφόρ). Σποραδικές καταιγίδες είναι πιθανό να εκδηλωθούν το απόγευμα της Δευτέρας στη ΒΔ Ελλάδα.  


Πέμπτη, 21 Ιουλίου 2016

Συνεχίζονται τα μηνιαία θερμοκρασιακά ρεκόρ

Αποκλίσεις της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη (ωκεανοί και ξηρά) τον Ιούνιο
του 2016 σε σχέση με την αντίστοιχη θερμοκρασία της περιόδου 1981-2010 
Πηγή: http://www.ncdc.noaa.gov/news/assessing-global-climate-june-2016

Σύμφωνα με τους κλιματολόγους της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA) των ΗΠΑ, τον Ιούνιο του 2016 η μέση θερμοκρασία της Γης (ξηρά και ωκεανοί) ήταν η υψηλότερη από τότε που φυλάσσονται αρχεία (1880). Το εντυπωσιακό είναι ότι ο φετινός Ιούνιος ήταν ο 14ος στη σειρά μήνας με θερμοκρασιακό πλανητικό ρεκόρ!

Ευχές

Από το Γιάννη στη Νικολέτα και το Γιώργο για το καινούργιο τους ξεκίνημα  

Πεύκα και ουρανός

 Πήλιο, καλοκαίρι 2016 . Φωτ. Γιάννης Κακανιάρης

Παιχνίδια του ήλιου με τα πεύκα

Πήλιο, καλοκαίρι 2016 . Φωτ. Γιάννης Κακανιάρης

Συμμετρία και ομορφιά



Πήλιο, καλοκαίρι 2016 . Φωτ. Γιάννης Κακανιάρης

Σούρουπο στο Πήλιο


Καλοκαίρι 2016 . Φωτ. Γιάννης Κακανιάρης

Τ’ Αϊ-Λιός γυρίζει ο καιρός αλλιώς

Η χώρα εξακολουθεί να επηρεάζεται από το συνδυασμό των υψηλών πιέσεων στα Β. Βαλκάνια με τις χαμηλές πιέσεις στην Α. Μεσόγειο με αποτέλεσμα τη διατήρηση των Β-ΒΑ ανέμων με μέγιστη ένταση στο Αιγαίο τα 7 μποφόρ. Το νέο εικοσιτετράωρο (Τετάρτη), στην ανατολική Ελλάδα με τους βοριάδες, την κατά τόπους συννεφιά και ίσως κάποιες βροχές θα δροσίσει αρκετά, αλλά και στις δυτικές περιοχές της χώρας η ζέστη θα είναι υποφερτή. Την Πέμπτη (21/7) δεν προβλέπονται βροχές, οι άνεμοι θα πέσουν στα 6 μποφόρ και η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Την Παρασκευή και το Σάββατο (22-23/7) οι βοριάδες θα εξασθενήσουν ακόμα περισσότερο και η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο. Την Κυριακή και τη Δευτέρα (24-25/7) τα βασικά χαρακτηριστικά του καιρού θα είναι η ζέστη κυρίως στα ηπειρωτικά (μέγιστες θερμοκρασίες 36-37οC) και η μικρή ενίσχυση του μελτεμιού στο Αιγαίο που θα φθάσει τα 6 μποφόρ.  


Τετάρτη, 20 Ιουλίου 2016
  

Η αιώνια ατμοσφαιρική «τραμπάλα»: στη Δ. Ευρώπη καύσωνας και στην Ελλάδα μελτέμι

Η χώρα επηρεάζεται από το συνδυασμό των υψηλών πιέσεων στα ΒΔ Βαλκάνια με τις χαμηλές πιέσεις της Α. Μεσογείου με αποτέλεσμα την επικράτηση Β-ΒΑ ανέμων (μελτεμιών) εντάσεως ως τα 7 μποφόρ (Αιγαίο). Με τα μελτέμια, η θερμοκρασία στην ανατολική Ελλάδα θα κυμανθεί κοντά στα κανονικά για την εποχή επίπεδα, αλλά στα δυτικά θα είναι λίγο υψηλότερη. Η εικόνα του καιρού δεν θα αλλάξει σημαντικά ως την Πέμπτη (21/7). Ωστόσο, αξίζει να αναφερθεί ότι την Τετάρτη (20/7) υπάρχει πιθανότητα εκδήλωσης τοπικών όμβρων στην κεντρική και τη βόρεια Ελλάδα. Την Παρασκευή (22/7) οι άνεμοι θα εξασθενήσουν και η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο κυρίως στα δυτικά. Το Σαββατοκύριακο (23-24/7) θα είναι αρκετά ζεστό, καθώς η θερμοκρασία θα φθάσει: στα ηπειρωτικά τους 38 και στα νησιά τους 35 βαθμούς. Βροχές δεν προβλέπονται και οι άνεμοι δεν θα ξεπεράσουν τα 5 μποφόρ.

Καλή εβδομάδα, φίλοι μου


Τρίτη,19 Ιουλίου 2016

Σταδιακή υποχώρηση της ζέστης

Βαρομετρικό χαμηλό στη Ν. Αδριατική κινείται Α-ΒΑ και το νέο εικοσιτετράωρο (Σάββατο) θα προκαλέσει τοπικούς όμβρους και καταιγίδες κυρίως στη ΒΔ Ελλάδα και τη Μακεδονία. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση, που θα γίνει περισσότερο αισθητή στα δυτικά, και οι άνεμοι θα πνέουν Δ-ΒΔ με ένταση ως τα 6 μποφόρ (νότια πελάγη). Την Κυριακή (17/7), οι όμβροι θα περιοριστούν στα Β-ΒΔ ορεινά και η ζέστη θα υποχωρήσει σε όλη τη χώρα. Στα δυτικά και νότια πελάγη οι ΒΔ άνεμοι θα φθάσουν τα 7 μποφόρ. Τη Δευτέρα και την Τρίτη (18-19/7), γενικά, δεν προβλέπονται βροχές. Οι άνεμοι θα πνέουν Β-ΒΔ 5 με 7 μποφόρ και η ζέστη θα είναι υποφερτή σε όλες τις περιοχές. Την Τετάρτη και την Πέμπτη (20-21/7), ο μαΐστρος στα δυτικά θα εξασθενήσει, αλλά στα ανατολικά θα είναι αισθητή η παρουσία του μελτεμιού με ένταση στο Αιγαίο 6 με 7 μποφόρ. Τέλος, από την Παρασκευή (22/7), ένα νέο θερμό κύμα θα αρχίσει να επηρεάζει τη χώρα, αρχής γενομένης από τη δυτική Ελλάδα. Περισσότερα για την ένταση και τη διάρκεια αυτού του θερμού κύματος στις αρχές της νέας εβδομάδας.

Καλό Σαββατοκύριακο, φίλοι μου


Σάββατο,16 Ιουλίου 2016 


Πώς να δροσιστεί η ανατολική Ελλάδα με μαΐστρο;

Ψυχρό μέτωπο που εκτείνεται από τις χώρες της Βαλτικής ως τα ΒΔ Βαλκάνια κινείται Α-ΒΑ. Προς την ίδια κατεύθυνση κινείται και ένα βαρομετρικό χαμηλό που βρίσκεται στην Ιταλία. Η περιοχή μας καλύπτεται από υψηλές πιέσεις. Με αυτές τις συνθήκες, το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή), τα βασικά χαρακτηριστικά του καιρού θα είναι η ζέστη και οι ασθενείς άνεμοι. Το Σαββατοκύριακο (16-17/7), αναμένεται σταδιακή πτώση της θερμοκρασίας η οποία θα γίνει περισσότερο αισθητή στη δυτική Ελλάδα. Οι άνεμοι θα πνέουν Δ-ΒΔ με ένταση ως τα 7 μποφόρ (Ν. Ιόνιο, Θάλασσα Κυθήρων, Κρητικό, Λιβυκό). Κατά τα άλλα, τοπικοί όμβροι και μεμονωμένες καταιγίδες θα εκδηλωθούν -κυρίως το Σάββατο- στη Δ-ΒΔ Ελλάδα, τη Μακεδονία και πιθανώς στα ορεινά Θεσσαλίας και Στερεάς. Οι 3-4 πρώτες μέρες της νέας εβδομάδας θα περάσουν με Β-ΒΔ ανέμους 4 με 6 μποφόρ και υποφερτή ζέστη.        


Παρασκευή, 15 Ιουλίου 2016 


Ήπιος καύσωνας

Βαρομετρικό χαμηλό στη Β. Αδριατική κινείται Α-ΒΑ. Στη χώρα μας το νέο εικοσιτετράωρο (Πέμπτη) θα επικρατήσουν υψηλές πιέσεις με αποτέλεσμα την ηλιοφάνεια και γενικά τους ασθενείς ανέμους. Παράλληλα, θερμές αέριες μάζες που μεταφέρονται στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας πάνω από την περιοχή μας θα ανεβάσουν τη θερμοκρασία στα επίπεδα του ήπιου καύσωνα (μέγιστες τιμές 37 – 38οC). Η ζέστη θα συνεχιστεί και την Παρασκευή (15/7) και μάλιστα στα ανατολικά και νότια η θερμοκρασία θα ανέβει κατά 1 με 2 βαθμούς ακόμα. Κατά τα άλλα, τοπικοί όμβροι και καταιγίδες θα σημειωθούν το απόγευμα στη Β-ΒΔ Ελλάδα. Το Σαββατοκύριακο (16-17/7) τα βασικά χαρακτηριστικά του καιρού θα είναι η επικράτηση Β-ΒΔ ανέμων εντάσεως 4 με 6 μποφόρ και η σταδιακή πτώση της θερμοκρασίας. Τοπικοί όμβροι και καταιγίδες θα σημειωθούν στη Δ-ΒΔ Ελλάδα, τη Μακεδονία και τα ορεινά της Θεσσαλίας.       


Πέμπτη, 14 Ιουλίου 2016

Εξασθενεί το μελτέμι και εντείνεται η ζέστη

Ο συνδυασμός των υψηλών πιέσεων στα ΒΑ Βαλκάνια με τις χαμηλές πιέσεις στην Α. Μεσόγειο εξασθενεί με αποτέλεσμα την πτώση της εντάσεως των Β-ΒΑ ανέμων (μελτεμιών) και στις ανατολικές περιοχές της χώρας. Όπως συνήθως συμβαίνει το καλοκαίρι στη χώρα μας, με την εξασθένηση των βοριάδων αναμένεται άνοδος της θερμοκρασίας, η οποία θα φθάσει τους 38 και πιθανώς τοπικά τους 39 βαθμούς. Πάντως, η ζέστη δεν θα κρατήσει πολύ. Από την Παρασκευή (15/7) στη ΒΔ Ελλάδα και το Σαββατοκύριακο (16-17/7) σε όλη τη χώρα αναμένεται μεταβολή του καιρού με βασικά χαρακτηριστικά την επικράτηση ενισχυμένων ΒΔ ανέμων και την πτώση της θερμοκρασίας. Πέρα από αυτά, όμβροι και τοπικές καταιγίδες θα σημειωθούν κυρίως στο Β. Ιόνιο, την Ήπειρο, τη Μακεδονία, τη Θεσσαλία και τις ορεινές περιοχές της Θράκης.     


Τετάρτη, 13 Ιουλίου 2016 


Μέση θερμοκρασία Ιουνίου 2016

Αποκλίσεις θερμοκρασίας του Ιουνίου 2016 σε σχέση με τη μέση τιμή της περιόδου 1981-2010
Πηγή:  http://climate.copernicus.eu/resources/data-analysis/average-surface-air-temperature-analysis/monthly-maps/june-2016

Από τα μελτέμια σε μικρό καύσωνα

Η διάταξη των βαρομετρικών συστημάτων στη ΝΑ Ευρώπη ευνοεί τη διατήρηση των Β-ΒΑ ανέμων στη χώρα με ένταση ως τα 7 μποφόρ (Αιγαίο). Κατά τα άλλα, το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη), βροχές δεν προβλέπονται και οι υψηλότερες θερμοκρασίες (36-37 βαθμοί) θα σημειωθούν στα δυτικά. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, το διήμερο Τετάρτη-Πέμπτη (13-14/7), οι βοριάδες βαθμιαία θα εξασθενήσουν και η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο. Έτσι, η Παρασκευή (15/7) θα είναι αρκετά ζεστή μέρα ιδιαίτερα στα ανατολικά και τα νότια, όπου η θερμοκρασία θα φθάσει τους 39 βαθμούς. Πάντως, η κατάσταση αυτή δεν θα κρατήσει πολύ. Από το απόγευμα της Παρασκευής στη ΒΔ Ελλάδα και το Σάββατο (16/7) σχεδόν σε όλες τις δυτικές, κεντρικές και βόρειες περιοχές της χώρας αναμένεται μεταβολή του καιρού με χαρακτηριστικά αρχικά τους όμβρους και τις καταιγίδες και στη συνέχεια τους ισχυρούς Β-ΒΔ ανέμους και την πτώση της θερμοκρασίας.      

Καλή εβδομάδα, φίλοι μου


Τρίτη, 12 Ιουλίου 2016 


Το πλασματικό ρεκόρ της 10ης Ιουλίου 1977

Πριν από λίγα χρόνια, το επίσημο ρεκόρ της θερμοκρασίας σε πλανητικό επίπεδο ήταν οι 58,0  βαθμοί που είχαν σημειωθεί στην Ελ Αζίζια της Λιβύης στις 13 Σεπτεμβρίου 1922. Ενενήντα χρόνια αργότερα, στις 13 Σεπτεμβρίου του 2012, ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός απέρριψε το συγκεκριμένο ρεκόρ και την πρώτη θέση κατέχει πλέον η Κοιλάδα του Θανάτου της Καλιφόρνια με τους 56,7 βαθμούς που σημειώθηκαν στις 19 Ιουλίου 1913(1). Η απόφαση του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού βασίστηκε στο πόρισμα της επιτροπής ειδικών που συστάθηκε με σκοπό να ερευνήσει το θέμα. 

Το μακρύ, ξηρό και ζεστό ελληνικό καλοκαίρι…

Η διάταξη των βαρομετρικών συστημάτων στη ΝΑ Ευρώπη με τις υψηλές πιέσεις στα Β. Βαλκάνια και τις χαμηλές πιέσεις στην Α. Μεσόγειο είναι ευνοϊκή για τη συνέχιση των Β-ΒΑ ανέμων (μελτεμιών) στη χώρα και κυρίως στις ανατολικές περιοχές της με βασική ένταση τα 5 με 6 μποφόρ. Η εικόνα αυτή δεν θα αλλάξει σημαντικά ως την Τετάρτη (13/7) με αποτέλεσμα η ζέστη στην ανατολική Ελλάδα να είναι γενικά υποφερτή. Όμως, δεν ισχύει το ίδιο για τα δυτικά, όπου η μέγιστη θερμοκρασία θα φθάσει την Κυριακή τους 37 και τις πρώτες μέρες της νέας εβδομάδας τους 38 και πιθανώς τοπικά τους 39 βαθμούς. Ο ασθενούς έως μέτριας έντασης καύσωνας θα γίνει αισθητός στην ανατολική Ελλάδα στο δεύτερο μισό της εβδομάδας που οι βοριάδες θα εξασθενήσουν. Στο διάστημα αυτό θα επικρατήσει ανομβρία, φαινόμενο πολύ συνηθισμένο για μέσα καλοκαιριού.     

Καλό Σαββατοκύριακο, φίλοι μου


Σάββατο, 9 Ιουλίου 2016

Φρεσκάρισμα του μελτεμιού

Ο συνδυασμός των υψηλών πιέσεων στα Β. Βαλκάνια με τις χαμηλές πιέσεις στην Α. Μεσόγειο ενισχύεται λίγο με αποτέλεσμα το φρεσκάρισμα του μελτεμιού. Τα μελτέμια, με μικρές αυξομειώσεις στην έντασή τους, θα διατηρηθούν στην Α. Ελλάδα τόσο το Σαββατοκύριακο (9-10/7) όσο και τις πρώτες μέρες της νέας εβδομάδας (11-13/7). Με αυτές τις συνθήκες, στις ανατολικές και νότιες προσήνεμες περιοχές η αισθητή θερμοκρασία θα είναι σχετικά χαμηλή, αλλά δεν θα ισχύει το ίδιο για την υπόλοιπη Ελλάδα, όπου δεν θα φυσάει ή θα επικρατούν καταβατικοί άνεμοι. Πάντως, η πορεία της θερμοκρασίας στην περιοχή μας θα είναι ανοδική και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις από την Κυριακή στη δυτική Ελλάδα και στο δεύτερο μισό της νέας εβδομάδας σε όλη τη χώρα θα επικρατήσουν συνθήκες καύσωνα ασθενούς έως μέτριας έντασης. Στο διάστημα αυτό δεν προβλέπονται βροχές.  


Παρασκευή, 8 Ιουλίου 2016