Σχεδόν
στάσιμο βαρομετρικό χαμηλό δυτικά της χώρας προκαλεί βροχές και καταιγίδες στο
Ιόνιο, τα ηπειρωτικά (εκτός η Θράκη) και το Β-ΒΔ Αιγαίο. Κατά τόπους οι
καταιγίδες θα συνοδεύονται από ισχυρούς ανέμους, χαλάζι ή μεγάλης έντασης
βροχόπτωση. Κατά τα άλλα, το νέο εικοσιτετράωρο (Τετάρτη), οι άνεμοι στα πελάγη δεν θα ξεπεράσουν τα 6 μποφόρ
και θα πέσουν οι μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας ιδιαίτερα στη Δ-ΒΔ Ελλάδα. Την
Πέμπτη και την Παρασκευή (8-9/9) ο καιρός θα
είναι άστατος με βροχές και τοπικές καταιγίδες κατά περιόδους κυρίως στα
δυτικά, κεντρικά και βόρεια. Οι άνεμοι θα πνέουν από διάφορες διευθύνσεις με
ένταση 3 με 5 μποφόρ. Το Σαββατοκύριακο
(10-11/9) ο καιρός θα παρουσιάσει βελτίωση, αλλά δεν θα λείψουν οι τοπικές
βροχές κυρίως στα κεντρικά και βόρεια. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι 4 με 6
μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα ανατολικά και νότια.
Υ.Γ.
Στην
υπό εξέλιξη κακοκαιρία οι συνοπτικής κλίμακας άνεμοι δεν είναι ισχυροί διότι το
βαρομετρικό χαμηλό που βρίσκεται δυτικά της χώρας μας είναι ρηχό (βαροτροπική
ατμόσφαιρα). Αυτό είναι εξηγήσιμο. Η ανυπόμονη ψυχρή μάζα που ξεχύθηκε από τη
Β-ΒΔ Ευρώπη προς τη Μεσόγειο βρέθηκε σε περιβάλλον μη φιλικό. Χωρίς εφεδρείες και
περικυκλωμένη από τον εχθρό θα πολεμήσει ως το τέλος, αλλά χωρίς δυναμική η εξασθένησή
της είναι αναπόφευκτη. Αν βρισκόμασταν στις αρχές Νοεμβρίου, με τις ψυχρές
αέριες μάζες να έχουν κάνει το προγεφύρωμά τους στη Μεσόγειο (βαροκλινική ατμόσφαιρα),
η επιφανειακή ύφεση (χαμηλό) θα ήταν μετωπική και στο κέντρο της η πίεση θα
ήταν κατά 20 με 30 hPa χαμηλότερη. Με αυτές τι συνθήκες, οι άνεμοι θα έφθαναν τα 10 με 11 μποφόρ
και οι καταιγίδες θα ήταν ισχυρότερες και μεγαλύτερης διάρκειας. Με αυτά που σας
προανέφερα δεν θέλω να πω ότι οι τωρινές καταιγίδες δεν θα είναι κατά τόπους
ισχυρές, αλλά, πώς να το κάνουμε, άλλο φθινόπωρο στα πρώτα του βήματα και άλλο ώριμο
(βαθύ) φθινόπωρο.
Τετάρτη, 7 Σεπτεμβρίου 2016
ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ
7-9-
2016
Βόρεια Ελλάδα:
Στη
Μακεδονία βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Στη Θράκη πιθανότητα
τοπικών βροχών στα δυτικά. Άνεμοι Α-ΒΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 15 έως 29
βαθμούς.
Δυτική Ελλάδα:
Βροχές
και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Μεγάλα ανοίγματα του καιρού από τις
προμεσημβρινές ώρες. Άνεμοι Α-ΝΑ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 17 έως 27 βαθμούς.
Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Βροχές
και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Ανοίγματα του καιρού κυρίως από τις
απογευματινές ώρες. Άνεμοι ΝΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 17 έως 29 βαθμούς.
Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Τοπικές
βροχές και καταιγίδες στο Β-ΒΔ Αιγαίο και πιθανώς στις Δ-ΒΔ Κυκλάδες. Άνεμοι ΝΑ
4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 19 έως 31 βαθμούς.
Αττική:
Άστατος
καιρός με τοπικές βροχές κυρίως ως το μεσημέρι. Άνεμοι ΝΑ 4 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 20 έως 28 βαθμούς.
Θεσσαλονίκη:
Βροχές
και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Ανοίγματα του καιρού τις
μεσημβρινές-απογευματινές ώρες. Άνεμοι Α 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 19 έως 25
βαθμούς.
Πάντως, κ.Ζιακόπουλε, στον χάρτη επιφανείας η ύφεση, αν και σχετικά αβαθής, εμφανίζεται ως μετωπική.
ΑπάντησηΔιαγραφήhttp://old.wetterzentrale.de/pics/bracka.gif
Σύμφωνα με την Αμερικανική Μετεωρολογική Εταιρεία, ως ψυχρό μέτωπο ορίζεται "Any non occluded front, or portion thereof, that moves so that the colder air replaces the warmer air; that is, the leading edge of a relatively cold air mass". Δεν βλέπω κανέναν ψυχρό αέρα, κινούμενον από τα δυτικά προς τα ανατολικά, να αντικαθιστά το θερμό αέρα που βρίσκεται πάνω από τη χώρα. Αυτό φαίνεται και από την ανυπαρξία επιφανειακών ΒΔ ανεμων στην περιοχή μας τις επόμενες 1-2 ημέρες. Βέβαια, υπάρχει κάποια θερμοκρασιακή διαφορά μεταξύ της αέριας μάζας που βρίσκεται στο κέντρο του στροβίλου και εκείνης που βρίσκεται στην περιφέρεία του, αλλά αυτό δεν είναι αρκετό. Η κίνηση μετράει. Πέρα από αυτό,συχνά μια γραμμή σύγκλισης ή σύσφυξης παίρνει τη μορφή μετωπικής γραμμής. Σε κάθε περίπτωση, η χάραξη των μετώπων στους χάρτες έχει και προσωπική διάσταση, καθώς η πρακτική εφαρμογή της θεωρίας των μετώπων είναι περισσότερο περίπλοκη από όσο ευρέως πιστεύεται.
ΑπάντησηΔιαγραφήΌπως πάντα, απλός και διαφωτιστικός. Ευχαριστώ κ.Ζιακόπουλε!
ΔιαγραφήΝα είσαι καλά, Γιώργο. Δεν μου θύμισες όμως ότι η σύσφιξη γράφεται με γιώτα και όχι με ύψιλον.
ΔιαγραφήΕίναι επειδή το χαμηλό αυτό "σφύζει" από ζωή!
ΔιαγραφήΕπίσης, κ. Ζιακόπουλε, η λέξη θέλει και "γ" (σύσφιγξη) - εκ του συσφίγγω. Με όλο τον σεβασμό.
ΔιαγραφήΠ. Λουπάσης
Χανιά
Επομένως, η σύσφιγξις ή η σύσφιξη, φίλε μου.
ΔιαγραφήΕυχαριστώ πολύ
Σύμφωνα με το Λεξικό της Κοινής Νεοελληνικής του Ιδρύματος Τριανταφυλλίδη είναι αποδεκτές και οι δυο εκδοχές της λέξης.
Διαγραφήhttp://www.greek-language.gr/greekLang/modern_greek/tools/lexica/triantafyllides/search.html?lq=%CF%83%CF%85%CF%83%CF%86%CE%B9%CE%BE%CE%B7&dq=
Φιλικά
Αντώνης Κατσιούλης
Αυτή είναι μία ακόμα από τις δεκάδες απλοποιήσεις, που αγνοούν όμως πλήρως την ετυμολογία των λέξεων. Η λέξη πρέπει να γράφεται "σύσφιγξη" επειδή απλούστατα το θέμα του ρήματος από το οποίο παράγεται τελειώνει σε -γγ-. Όταν προστεθεί σε αυτό το θέμα η παραγωγική κατάληξη -ση (ή -σις στα αρχαία), το δεύτερο από τα δύο "γ" του "συσφίγγ-ω" μετατρέπεται σε "ξ" (κ,γ,χ + σ= ξ). Για τον ίδιο ακριβώς λόγο πρέπει να λέμε "έλεγξα" και όχι "έλενξα" ή "έλεξα" (εκ του "ελέγχ-ω"). Όπως "natura abhorret a vacuo" ("η φύση απεχθάνεται το κενό", άρα τίποτα δεν εξαφανίζεται), έτσι και στη γλώσσα τίποτα δεν εξαφανίζεται. Απλώς αλλάζει μορφή. Η αφθαρσία της γλωσσικής ύλης.
ΔιαγραφήΧρησιμότατες και ως εκ τούτου ευπρόσδεκτες οι παρεμβάσεις σας, κ. Λουπάση.
ΔιαγραφήΕυχαριστούμε πολύ.
Κύριε Ζιακόπουλε, από τη μιά η βαροκλινικότητα, από την άλλη η σύσφιγξη, μου φαίνεται πως έχετε βρει τον μπελά σας τελικά!
ΔιαγραφήΣας ευχαριστώ πολύ, κ. Ζιακόπουλε. Φοβήθηκα ότι το σχόλιό μου θα φανεί υπερβολικά γλωσσοκεντρικό και άσχετο με τον καιρό, αλλά επέμεινα επειδή η εν λόγω λέξη χρησιμοποιείται συχνά από τους μετεωρολόγους.
ΔιαγραφήΜε εκτίμηση
Π. Λουπάσης
Χανιά
Καλημέρα σας. Γιώργο, πάνω από 40 mm μέχρι στιγμής στη Θεσσαλονίκη και έπεται συνέχεια. Ομολογώ ότι το GFS τα πάει περίφημα αυτή τη φορά. Άντε και στα χιόνια επιτυχημένες προβλέψεις.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠηγή: meteothes.gr
Κύριε ζιακόπουλε δηλαδή μπορούμε να θεωρήσουμε ότι οι βροχές που έδωσε, δίνει και θα δίνει τις επόμενες 3 μέρες το αγκιστρωμένο στην Αδριατική ακίνητο χαμηλό είναι κατα βασην αστάθειες?
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυριο παρατηρούμε ότι θα ανέλθουν εξαιτίας του ακίνητου χαμηλού, πολυ θερμές καυτές αέριες μάζες απο τη νότια Κρήτη προς Τουρκία κεντρικό Αιγαίο. Μήπως αύριο θα έχουμε περισσότερο μετωπικά χαρακτηριστικά
Παντως μου φαίνεται περιεργο πως μια ψυχρή μάζα-χαμηλό ξεκίνησε απο την αγγλία προχώρησε λίγο ανατολικά, κατηφόρισε κατα μερικες χιλιαδες χιλόμετρα για τη Μεσόγειο και ξαφνικά σταμάτησε οποιαδήποτε κίνηση και αν δειτε ουσιαστικά περισσότερο θα εξαυλωθεί τις επόμενες μέρες παρά θα αποφασίσει να κινηθεί έστω 20 χιλιόμετρα ανατολικότερα. Ειναι εμποδιστής που το προκάλεσε αυτό και η εποχή? Σας ευχαριστώ
Οι βροχές και οι καταιγίδες που δίνει και θα δώσει το συγκεκριμένο χαμηλό οφείλονται σε (θερμο)δυναμικά αίτια (μεταφορά στροβιλισμού που συνδέεται με τις μικρής ακτίνας τραφ του στροβίλου που κινούνται από τα Ν-ΝΔ προς τα Β-ΒΑ), σε θερμική αστάθεια όταν οι συνθήκες είναι ευνοϊκές (ηλιοφάνεια μεσημέρι-απόγευμα) και στις μικρής και μεγάλης κλίμακας συγλκίσεις.
ΔιαγραφήΜε τη θερμή μεταφορά στην ανατολική Ελλάδα αναμένεται ενίσχυση του στάσιμου μετώπου (παράλληλες οι ισοϋψείς με τις ισόθερμες). Το στάσιμο μέτωπο την Παρασκευή θα εξελιχθεί σε ένα βραδέως κινούμενο ψυχρό μέτωπο, καθώς η ψυχρότερη αέρια μάζα στα δυτικά θα αρχίσει να κινείται ανατολικά.
Η δημιουργία του αποκομμένου χαμηλού στη Μεσόγειο δεν είναι ασυνήθιστη και πυροδοτήθηκε από την ισχυρή ΝΔ ροή (αποτέλεσμα βαροκλινικής αστάθειας) που άρχισε να επικρατεί στα τέλη Αυγούστου - αρχές Σεπτέμβρη στον ΒΑ Ατλαντικό.
Κύριε Ζιακόπουλε, ποιά είναι η διαφορά ανάμεσα στη βαροκλινικότητα και στη βαροκλινική αστάθεια; Και κατ επέκταση, τι θα χαρακτηρίσουμε ως βαροκλινική ευστάθεια; Γνωρίζω οτι αυτές είναι δύσκολες έννοιες για τους μη έχοντες στενότατη σχέση με τη φυσική, αλλά εσείς έχετε έναν ζηλευτό τρόπο να τις "εκλαϊκεύετε" και να εξηγείτε με όσο γίνεται πιο απλό και κατανοητό τρόπο.
ΔιαγραφήΓιώργο, μου βάζεις ιδέες να αρχίσω μαθήματα μετεωρολογίας να βγάλω κανένα ευρώ τώρα που μας πετσοκόβουν τις συντάξεις, αλλά οι συγκεκριμένες ιδέες μάλλον ιδέες θα μείνουν. Μου αρκεί η ικανοποίηση των μικροναρκισσιστικών μου τασεων.
ΔιαγραφήΕπί του "μαθήματος" τώρα:
Σε μια βαροτροπική ατμόσφαιρα η πυκνότητα εξαρτάται μόνο από την πίεση, ενώ σε μια βαροκλινική ατμόσφαιρα η πυκνότητα εξαρτάται από την πίεση και τη θερμοκρασία. Η βαροκλινική ατμόσφαιρα είναι πιο «δυναμική» ατμόσφαιρα και ενδιαφέρει περισσότερο τη συνοπτική και τη δυναμική μετεωρολογία. Για τους περισσότερο μυημένους στη δυναμική μετεωρολογία να πω ότι στη βαροκλινική ατμόσφαιρα ο γεωστροφικός άνεμος μεταβάλλεται καθ’ ύψος με τις συγκεκριμένες μεταβολές να σχετίζονται με την οριζόντια θερμοβαθμίδα ( εξίσωση θερμικού ανέμου).
Η αστάθεια με την οποία είναι περισσότερο εξοικειωμένοι οι ερασιτέχνες μετεωρολόγοι είναι η αστάθεια ενός τμήματος αέρα που μετακινείται κατακόρυφα σε μια στατικά ασταθή ατμόσφαιρα. Όμως στη μετεωρολογία περισσότερο σημαντικές είναι οι αστάθειες που σχετίζονται με τη διάδοση των ατμοσφαιρικών κυμάτων, οι λεγόμενες κυματικές αστάθειες. Αναφορικά με τα είδη των κυματικών ασταθειών, η βαροτροπική αστάθεια (barotropic instability) είναι η κυματική αστάθεια που σχετίζεται με τον οριζόντιο διατμητικό άνεμο (horizontal shear),ενώ η βαροκλινική αστάθεια (baroclinic instability) σχετίζεται με τον κατακόρυφο διατμητικό άνεμο (vertical shear) της μέσης ροής. Η βαροκλινική αστάθεια αναπτύσσεται από το μετασχηματισμό της δυναμικής ενέργειας που σχετίζεται με τη μέση οριζόντια θερμοβαθμίδα.
Στον πρώτο τόμο της τριλογίας σας για τον καιρό, στις σελίδες 173-174, ορίζετε τη βαροκλινικότητα - βαροτροπικότητα της ατμόσφαιρας αποκλειστικά με αναφορά στην κατακόρυφη κλιση των βαρομετρικών συστημάτων. Στο σημερινό σας ..."μαθημα", η ερμηνεία των εννοιών είναι σαφώς πιο πλατιά, πιο πολύπλευρη (σίγουρα και πιο απαιτητική) και ανταποκρίνεται περισσότερο στις σχετικές αναλύσεις που έχω διαβάσει σε διάφορες πηγές μετεωρολογικών γνώσεων στο διαδίκτυο (σε αγγλική και γερμανική γλώσσα, μιας και στα ελληνικά δεν υπάρχουν παρά σχεδόν αποκλειστικά κάποιες επιστημονικές δημοσιεύσεις που απευθύνονται στους ειδικούς και μόνο).
ΔιαγραφήΚαι πάλι σας ευχαριστώ θερμά!
Τελικά είχαμε καταστροφές και νεκρούς. Μπαζώνουμε τα ρέματα, χτίζουμε όπου να΄ναι, χώνουμε και στα υπόγεια ηλικιωμένους, φτωχούς, ανήμπορους ανθρώπους και μετά μας φταίει η φύση και τα καιρικά φαινόμενα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΟρισμένες φορές Γιώργο οι καταστροφές είναι αναπόφευκτες. Παρά την τεχνολογία και τα μέσα που διαθέτει ο σημερινός άνθρωπος για την αντιμετώπιση των έντονων καιρικών φαινομένων, οι δυνάμεις της φύσης είναι ανίκητες. Αναμφίβολα, αυτά που αναφέρεις κάνουν τα σχετικά προβλήματα οξύτερα και συχνότερα.
ΔιαγραφήΚαλησπέρα κ. Ζιακόπουλε. Θα μου επιτρέψετε μιά τελευταία ερώτηση, πρακτικής φύσεως, σχετικά με την βαροκλινικότητα, και ...υπόσχομαι οτι θα είναι όντως η τελευταία!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠοιός χάρτης είναι καταλληλότερος για τον εντοπισμό περιοχών με ισχυρή βαροκλινικότητα;
1. Θερμοκρασία στα 850 η στα 500 hPa, με κριτήριο τις ισχυρές θερμοβαθμίδες;
2. Θερμοκρασία και πίεση στα 500 hPa, με κριτήρια την πυκνότητα ισοϋψών και
ισοθέρμων και τον βαθμό της μεταξύ τους τομής; Η
3. Πίεση στα 500 hPa και πάχος στρώματος 500 - 1000 hPa, με κριτήρια ανάλογα με την περίπτωση 2, ήτοι πυκνότητα ισοϋψών και ισοπαχών και τομή αυτών;
Η ισχυρή θερμοβαθμίδα από μόνη της δεν επαρκεί. Οι περιπτώσεις 2 και 3 δεν είναι ανεξάρτητες η μία από την άλλη. Η πυκνότητα των ισοϋψών με των ισοθέρμων και η τομή τους είναι το απλούστερο κριτήριο.
ΔιαγραφήΕυχαριστώ κ. Ζιακόπουλε. Στο ίδιο συμπέρασμα (περίπτωση 2) είχα καταλήξει και εγώ. Τα ...μεγάλα πνεύματα - τρομάρα μου! - συναντώνται!
Διαγραφή