Το
νέο εικοσιτετράωρο (Πέμπτη) ο
συνδυασμός των υψηλών πιέσεων στα Β. Βαλκάνια με τις χαμηλές πιέσεις στην Α.
Μεσόγειο θα προκαλέσει ενισχυμένους Β-ΒΑ ανέμους εντάσεως ως τα 7 μποφόρ (Ν.
Αιγαίο-Καρπάθιο). Η κατάσταση αυτή δεν θα κρατήσει πολύ, καθώς από το απόγευμα
θα αρχίσει εξασθένηση των βοριάδων, η οποία θα συνεχιστεί και την Παρασκευή (17/2) με εντονότερος
ρυθμούς. Έτσι, από το Σάββατο
(18/2) σε όλες τις περιοχές θα επικρατήσουν Δ-ΝΔ άνεμοι εντάσεως 3 με 5 μποφόρ
που θα φέρουν αρκετή συννεφιά στις προσήνεμες περιοχές και ίσως ασθενείς
τοπικές βροχές στη Δ-ΒΔ Ελλάδα και το Α. Αιγαίο. Παράλληλα, η θερμοκρασία θ
σημειώσει άνοδο και τις πρωινές ώρες οι συνθήκες θα είναι ευνοϊκές για το
σχηματισμό ομιχλών κυρίως στα ηπειρωτικά. Την Κυριακή (19/2) αναμένονται τοπικές βροχές στα δυτικά, τα
βόρεια και το Α. Αιγαίο και μάλιστα στα ΒΔ ίσως εκδηλωθούν και σποραδικές
καταιγίδες.
Υ.Γ. Σύμφωνα με την παράδοση (Πλάτωνος, Φαίδων 85ε), ο κύκνος, που γενικά δεν έχει καλή
φωνή, όταν διαισθανθεί ότι θα πεθάνει, κελαηδάει πολύ γλυκά. Επειδή κινδυνεύω να
τ’ ακούσω και πάλι από τους απογοητευμένους χιονόφιλους, σπεύδω να δηλώσω ότι ο
θάνατος του βοριά δεν θα κρατήσει …επ’ άπειρον. Κάποια στιγμή, οι Ορνιθίες θα
εμφανιστούν. Αναρωτιέμαι, όμως, δεν κρυώνουν αυτοί οι άνθρωποι; Δεν ξοδεύονται; Προφανώς
ισχύει το «μπρος στο χιόνι τι είναι το κρύο και τα λεφτά!»
ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ
16-2-2017
Βόρεια Ελλάδα:
Τοπικές
νεφώσεις στην κεντρική Μακεδονία. Άνεμοι ΒΑ 3 με 5 και πρόσκαιρα στα ανατολικά
6 μποφόρ. Θερμοκρασία από -4 έως 11 βαθμούς.
Δυτική Ελλάδα:
Ηλιοφάνεια.
Άνεμοι Α-ΒΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από -2 έως 15 βαθμούς.
Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Τοπικές
νεφώσεις. Άνεμοι ΒΑ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από -1 έως 13 βαθμούς.
Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Τοπικές
νεφώσεις. Άνεμοι Β-ΒΑ 5 με 6 και τοπικά στα νότια 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 4 έως
14 βαθμούς.
Αττική:
Λίγες
νεφώσεις. Άνεμοι Β-ΒΑ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 4 έως 12 βαθμούς.
Θεσσαλονίκη:
Τοπικές
νεφώσεις. Άνεμοι Α 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 3 έως 11 βαθμούς.
Mιας και λόγω υψηλών πιέσεων επικρατεί ησυχία στο μπλογκ θα ήθελα να ανοίξω ένα θέμα.Ισχύει αυτό που λένε διάφοροι περι μειωμένης ηλιακής δραστηριότητας τα τελευταία χρόνια;και αν ναι τότε αυτοί που καμαρώνουν και το παρουσιάζουν συνεχώς σαν "αντίδοτο" για διάλειμμα από την υπερθέρμανση γιατί δεν μας δείχνουν κάποιο επίσημο διάγραμμα που να καταγράφει την ηλιακή ακτινοβολία που φθάνει στη Γη.υποθέτω ότι καταρχάς μιλάμε για την υπέρυθρη ακτινοβολία και όχι την υπεριώδη αλλά αυτό μπορεί να μας το πει καλύτερα ο κ. Ζιακόπουλος! Όποιος ξέρει κάτι για το θέμα ας βοηθήσει!
ΑπάντησηΔιαγραφήhttp://www.swpc.noaa.gov/products/solar-cycle-progression
ΔιαγραφήEυχαριστώ πολύ για τη παραπομπή κ.Ζιακόπουλε αλλά αν κατάλαβα καλά στα συγκεκριμένα διαγράμματα δεν υπάρχει σύγκριση με προηγούμενα χρόνια. στο συγκεκριμένο φαινόμενο δεν υπάρχει μέσος όρος της περιόδου 1979-2010 που συνηθίζεται σε διαγράμματα θερμοκρασιών παγοκάλυψης κ.τ.λ.;
ΔιαγραφήΔεν είμαι γνώστης και δυσκολεύτηκα να βγάλω άκρη αν υπάρχει μείωση ή αύξηση της ηλιακής δραστηριότητας σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια με τα συγκεκριμένα νούμερα!
Kύριε Ζιακόπουλε ,το συγκερκιμένο διάγραμμα αναεώνεται κάθε μήνα ή κάθε έτος;
ΔιαγραφήΔεν γνωρίζω φίλε μου, αλλά όταν ο κύκλος των μεταβολών είναι είναι 11ετής, δεν χρειάζεται τόσο σύντομη ανανέωση. Στην επιλογή ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ του μπλογκ μου είχα ανεβάσει στις 16-4-2014 ένα άρθρο με τον τίτλο "Τα νεότερα της κλιματικής αλλαγής", στο οποίο είχα κάνει χρήση ενός τέτοιου διαγράμματος.
ΔιαγραφήΕπί του υστερογράφου του κ.Ζιακόπουλου: Πράγματι, κάποιοι ενδεχομένως να "το φυσάνε", ακόμα και στους δύσκολους αυτούς καιρούς και να μη νοιάζονται ιδιαίτερα για έξοδα. Εγώ, που δεν το φυσάω, και πολλοί άλλοι χιονόφιλοι που είναι πάνω-κάτω στην ίδια κατάσταση με εμένα, απλά ντυνόμαστε καλά, ζεστά, χειμωνιάτικα (γινόμαστε και "κρεμύδια" στους γερούς χιονιάδες) και απόλαμβάνουμε το χειμώνα και το κρύο χωρίς να κρυώνουμε και με την ελάχιστη δυνατή δαπάνη. Στο κάτω-κάτω, το κρύο ντύνεσαι και το αντέχεις. Στη ζέστη και τον καύσωνα, άντε και να τα βγάλεις όλα, πάλι θα υποφέρεις, πάλι θα το ανάψεις θες δε θες το ρημάδι το αιρ-κοντίσιον και τότε, τότε μάλιστα, θα καταξοδευτείς!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ σωστά Γιώργο, το κρύο αντιμετωπίζεται πολύ πιο εύκολα απλά και με πολύ λιγότερη δαπάνη από τη ζέστη!
ΔιαγραφήΓια να απαντήσω και εγώ στον κ.Ζιακόπουλο λέω οτι στην ερώτηση κρύο ή ζέστη κάποιοι "πειθαρχημένοι" απαντούν ούτε το ένα ούτε το άλλο!Προσωπικά προτιμώ να απαντήσω με ρεαλιστικότερο τρόπο:δεν υπάρχει μέρος στον πλανήτη που να αποφεύγεις πλήρως τη ζέστη ή το κρύο,οπότε πρέπει να επιλέξεις και στην επιλογή εκτός από το γούστο και το πάθος μπορεί κάποιος να προσθέσει και την επιβίωση!όλοι ξέρουμε οτι η επιβίωση στο κρύο ήταν πάντοτε ευκολότερη! στο κάτω κάτω κάποτε ο άνθρωπος ζούσε και χωρίς φωτιά! στη περίπτωση της ζέστης έχουμε να κάνουμε με ενέργεια-ακτινοβολία που είναι άκρως επικίνδυνη για τον ανθρώπινο οργανισμό(καρκίνος του δέρματος κ.τ.λ.)
Προσωπικά λοιπόν όχι μόνο δεν κρυώνω και προτιμώ το κρύο, αλλά προτιμώ επίσης ένα καλό ρουχισμό στους -30 όπως ζουν οι άνθρωποι στο Υakutsk παρά την έκθεση σε θερμοκρασία μεγαλύτερη των 40 βαθμών για αρκετό διάστημα γιατί είναι προφανές που έχεις μεγαλύτερες πιθανότητες να επιβιώσεις!
Κάποτε που είχα επισκεφτεί έναν ψυχίατρο γιατί βρισκόμουν σε μια ήπια αλλά αρκετά ενοχλητική κατάθλιψη, ανάμεσα στις ερωτήσεις που μου έκανε για να διαπιστώσει το μέγεθος του προβλήματός μου, με βάζει να απαντήσω στο δίλημμα: "Κρύο η ζέστη;" "Κρύο!" του λέω εγώ πανηγυρικά! Τέλος πάντων, αφού ολοκληρώθηκε το ερωτηματολόγιο, διέγνωσε οτι είχα μια μελαγχολία αλλά όχι κατάθλιψη. Σίγουρα θα κατέληγε σε τελείως διαφορετικό πόρισμα αν με είχε εξετάσει σε περίοδο αλκυονίδων η (ακόμα χειρότερα) κατά τη διάρκεια του "χειμώνα" 2015-16!
ΔιαγραφήΣούμπιτος για...ισόβια κύριε Δημήτρη σας βλέπω....το ειδικό δικαστήριο έχει αποφανθεί...και υποτίθεται είστε και χιονόφιλος!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕγώ προσωπικά θέλω να συνεχίσετε αυτές τις λογοπλοκίες, ώστε παρακάτω να ξανάρθει ένας χιονιάς και να τα χώσει όλα!!!
Κ.Αλεξ....
Με τιμή και αγάπη....
Γιατί μερικοί δεν καταλαβαίνουν κιόλας!!!
Γέρασα και κρυώνω, Κώστα μου. Αυτό θα πω στη δίκη. Παράλληλα, προσπαθώ να βρω και να εισηγηθώ στον καιρό καμιά πατέντα να χιονίζει με υψηλότερες θερμοκρασίες. Είμαι σε καλό δρόμο. Διάβασα καπου ότι σε ένα βουνό στην Αμερική χιόνισε καλοκαίρι με θερμοκρασία 8 βαθμών Κελσίου!
ΔιαγραφήΧά χα!!ειστε θεός με ζιακοπουλε..
ΔιαγραφήΜην την ψάχνετε κ. καθηγητά, είμαστε αθεράπευτοι, πιστοί και αμετανόητοι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΌλα κατανοητά αυτα που μας γράφει ο Γιώργος σήμερα και οι υπόλοιποι αλλα υπάρχει και η γνωστή φράση"απο τη ζέστη και απο τα λεφτα δεν έπαθε κανένας τίποτα".Επιπλέον κάποτε ενας υπερηλικος παππάς είπε στον κ.Ζιακοπουλο απο την ζέστη δεν έθαψε κανέναν ολοι απο το κρύο πεθαίνουν.
ΑπάντησηΔιαγραφήΘυμάσαι φίλε μου τι έγινε τον Ιούλιο του 1987 στην Αθήνα; Σαν τις μύγες πεθαίνανε από τον καύσωνα. Ας μην είχαμε πήξει την Αθήνα στα κλιματιστικά και θα σου έλεγα εγώ τι θα γινόταν κάθε καλοκαίρι!
ΔιαγραφήΉταν ο αείμνηστος παπα-Φώτης,ο λεβεντόπαπας που πέρασε τη ζωή του στις πλαγιές του Γράμμου. Και είχε δίκιο. Ο καύσωνας του 1987 στην Αθήνα και ο καύσωνας του 2003 στη Γαλλία έδωσαν πόντους στην αντίθετη άποψη, αλλά δεν σκότωσαν αυτές καθευατές οι υψηλές θερμοκρασίες. Τα διαμερίσμαυα κλουβιά-φούρνοι σκότωσαν που τα έφτιαξαν οι άνθρωποι και όχι η φύση.
ΔιαγραφήΜην μπερδεύουμε τον καιρό των πόλεων με τον καιρό της υπαίθρου.στον κάμπο και τους πρόποδες βουνών,λόφων η στα παραθαλάσσια μερη,οι καύσωνες είναι πάντα ανεκτοί.τουλαχιστον τις νύχτες.
ΔιαγραφήΝαι, υπάρχει διαφορά μεταξύ υπαίθρου και μεγάλων αστικών κέντρων.Ο λεβέντης παπα-φωτης έλεγε για τα ημιορεινά-ορεινα των Ιωαννίνων.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν βάλουμε κάτω πόσοι πεθαίνουν οι ποιες είναι οι επιπτώσεις του καύσωνα και του χιονιά πάνω στο σώμα μας και γενικά στον πλανήτη, τότε νομίζω πώς ο καύσων έχει τον χιονιά.... Καλώς τα παιδιά, καλώς τα 3-0... Καμία σύγκριση. Θυμηθείτε τι έγινε στην χώρα μας το 1987 η στην Γαλλία το 2003. Για να μην πω πόσοι πόσοι άλλοι ¨φεύγουν¨από τις αρρώστιες που δημιουργούν οι ακτίνες του ήλιου.. Ξηρασίες και άλλο ένα σωρό πράγματα μπορώ να αναφέρω. Το χιόνι είναι ευλογία και βέβαια εξαιρούνται περιπτώσεις ακραίες όπως της κύμης. Αλέξανδρος Μήτσης.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤώρα μεταξύ μας. Αν σου τύχαινε στη γειτονιά σου μία Κύμη θα σε χάλαγε; Εμένα προσωπικά όχι. Αυτό είναι εμπεριία ζωής. Μια φορά συμβαίνει, αν συμβεί. Παρότι η λογική λέει όχι (μεγάλοι γονείς, μικρά παιδιά άρα ανάγκες για άμεση μετακίνηση οποιαδήποτε στιγμή), τι $%^&** χιονόφιλοι είμαστε αν δεν έχουμε ως στόχο μια Κύμη στην αυλή μας;
ΔιαγραφήΒαγγέλης
Βαγγέλη δεν θα με χάλαγε καθόλου. Μα καθόλου όμως... Το 2002 για την περιοχή μου (Κερατέα) ήταν μια αξέχαστη εμπειρία που δεν νομίζω να επαναληφθεί ποτέ ξανά. Τότε φτάσαμε και τους 70-80 πόντους σε ορισμένα σημεία. Σκέφτομαι εκείνον τον χιονιά και με πιάνει μελαγχολία. Τώρα που έβλεπα τι γινόταν στην Κύμη και γενικά στην εύβοια ζήλευα να σου πω την αλήθεια. Ήταν όμως ακραίο και επικίνδυνο για τους ανθρώπους εκεί. Αλέξανδρος Μήτσης
ΔιαγραφήΓια οποιοδήποτε λόγο, υπαρχει κι ο αντίλογος και διαβάζουμε σωστές απόψεις και από τις δύο "πλευρές"...
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν και πλέον δεν προτιμώ το πολύ κρύο και αντέχω πιό άνετα ακόμα και την πολύ ζέστη από ό,τι παλιότερα(αυτή την αλλαγή την παρατηρώ από το καυτό καλοκαίρι του 2007), θεωρώ ότι ούτε το ένα ούτε το άλλο είναι τόσο θεμιτόν για τον ανθρώπινο οργανισμό, γι αυτό και υπάρχουν επιπτώσεις, είτε με ιώσεις και κοινές αρρώστειες του χειμώνα που όλο και γίνοται πιο ανθεκτικές και "καθαρίζουν" ολοένα και περισσότερο κόσμο,είτε με θερμοπληξίες και άλλες πιό μόνιμες βλάβες που προκαλεί κυρίως ο ήλιος και λιγότερο η αυξημένη θερμοκρασία...
Θεωρώ ότι δεν είναι τυχαίος ο ορισμός της θερμοκρασίας δωματίου οι 25C, θερμοκρασία στην οποία ο οργανισμός του ανθρώπου νοιώθει πιο άνετα και φιλικά ως προς το περιβάλλον του