Η Θεσσαλία, η ΒΑ Εύβοια, οι Β. Σποράδες και γενικότερα
το Β. Αιγαίο είναι οι περιοχές στις οποίες τις
επόμενες ώρες θα σημειωθούν ισχυρές βροχές και καταιγίδες, ικανές να
δημιουργήσουν προβλήματα. Κίνδυνος υπάρχει ακόμα και για τη Ν-ΝΔ Χαλκιδική, την
Πιερία και τη Φθιώτιδα. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη) θα αρχίσει με βροχές και
καταιγίδες στην κεντροανατολική ηπειρωτική Ελλάδα, την Εύβοια και το Β. Αιγαίο,
αλλά σταδιακά τα φαινόμενα θα σταματήσουν και το βασικό χαρακτηριστικό του
καιρού θα είναι ο βόρειοι άνεμοι οι οποίοι στο Αιγαίο θα φθάνουν τα 7 μποφόρ. Η
θερμοκρασία θα κυμανθεί σε επίπεδα χαμηλότερα από τα κανονικά αυτής της εποχής.
Τις υπόλοιπες μέρες της εβδομάδας
γενικά δεν προβλέπονται βροχές στη χώρα. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες
διευθύνσεις με βασικές εντάσεις στο Ιόνιο 3 με 4 και στα ανατολικά πελάγη 5 με
6 μποφόρ. Στη διάρκεια της ημέρας στα κανάλια μεταξύ των νησιών του Αιγαίου οι
βοριάδες είναι πολύ πιθανό να φθάνουν τα 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία βαθμιαία θα
επανέλθει στα κανονικά για την εποχή επίπεδα.
Καλή εβδομάδα, φίλοι μου
Τρίτη,
18 Ιουλίου 2017
ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ
ΤΡΙΤΗ 18-7-2017
Βόρεια Ελλάδα:
Παροδικοί
όμβροι και καταιγίδες στα ΒΑ. Άνεμοι Β-ΒΑ 4 με μποφόρ. Θερμοκρασία από 13 έως 29
βαθμούς.
Δυτική Ελλάδα:
Λίγες
τοπικές νεφώσεις. Άνεμοι ΒΑ έως ΒΔ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 15 έως 31 βαθμούς.
Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Βροχές
και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Βαθμιαία τα φαινόμενα θα σταματήσουν. Άνεμοι
Β-ΒΑ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 17 έως 29 βαθμούς.
Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Τοπικές
βροχές και καταιγίδες που βαθμιαία θα σταματήσουν σχεδόν παντού. Άνεμοι Β-ΒΑ 6
με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 20 έως 29 βαθμούς.
Αττική:
Τοπικές
βροχές και καταιγίδες κυρίως τις πρωινές ώρες. Άνεμοι Β-ΒΑ 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία από 20 έως 29 βαθμούς.
Θεσσαλονίκη:
Παροδικές
νεφώσεις. Άνεμοι Β-ΒΔ 3 με 4 μποφόρ με εξασθένηση. Θερμοκρασία από 18 έως 28 βαθμούς.
τελικα οντως χιονισε στον Ολυμπο, ωστοσο δυστυχως αγνοειται ενας ορειβατης λογω της χιονοθυελλας..ελπιζουμε να βρεθει ωστε να ασχοληθουμε μονο με το μετεωρολογικο φαινομενο
ΑπάντησηΔιαγραφήNewsroom , CNN Greece
ΑπάντησηΔιαγραφή11:10 Δευτέρα, 17 Ιουλίου 2017
Καλοκαιρινή... χιονοθύελλα στον Όλυμπο - Αγωνία για τον αγνοούμενο ορειβάτη
Δύο όψεις έχει αυτή η είδηση. Μακάρι να βρεθεί ζωντανός ο ορειβάτης, αυτό προέχει φυσικά! Από την άλλη μεριά, το λέγαμε, δεν το πολυπιστεύαμε, αλλά έγινε τελικά! Χιόνια στον ΌΛυμπο στην καρδιά τπυ θέρους! Ακραίο φαινόμενο για την εποχή; Σίγουρα! Κύριε Ζιακόπουλε, έστω και αν το νέο βιβλίο σας βρίσκεται επι του πιεστηρίου, νομίζω πως αυτό πρέπει να καταχωρηθεί. Και να τροποποιηθεί ο σχετικός πίνακας για όψιμες και πρώιμες χιονοπτώσεις στην Ελλάδα, όταν θα προκύψουν επανεκδόσεις της τριλογίας σας. Γιατί από σήμερα, το βαθύ ελληνικό καλοκαίρι κατέγραψε ένα καιρικο γεγονώς που προσιδιάζει στα κλίματα της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης. Και μάλιστα με την κλιματική αλλαγή σε πλήρη ανάπτυξη!
Συμμερίζομαι τις θέσεις σας για τον αγνοούμενο ορειβάτη. Το ρεκόρ του χιονιού στον Όλυμπο αυτή την εποχή είναι σημαντικό. Θέλω όμως να σχολιάσω ότι το αρχείο μου με τις ως χθές οψιμότερες και πρωιμότερες χιονοπτώσεις στην κορυφή του Ολύμπου δεν στηρίζεται σε συστηματικές μετεωρολογικές παρατηρήσεις στο συγκεκριμένο βουνό, καθώς παλαιότερα δεν υπήρχε σταθμός. Ως εκ τούτου μπορεί να μην είναι πλήρες και απολύτως σωστό. Αυτό βέβαια δεν υποβαθμίζει τη σημασία του σημερινού ρεκόρ. Ο φετινός Ιούλιος, ακόμα και αν αύριο τελείωνε, θα μας είχε προσφερει απίστευτες μετεωρολογικές συγκινήσεις. Πόσο μάλλον που ακόμα έχει μέλλον...
ΔιαγραφήΑπο το βελαξαμεν των 45,5οC στο ρεκορ χαμηλοτερης μεγιστης στη Λαρισα με μολις 19 βαθμους (προηγουμενο 1-7-1971 19,8οC) για Ιουλιο μηνα. Μαλιστα του 2ου δεκαημερου ειναι περιπου 24οC οποτε αυτο συνετριβει για 5 ολοκληρους βαθμους.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚατα τα αλλα το αεροδρομιο εφτασε περιπου τα 100χλς σε ενα 2ημερο και μεσα στην πολη απο 109 εως 124χλς αφου χθες ειχαμε και καταιγιδες εντονες.
Μεγαλες συγκινησεις λοιπον οπως λεει και ο κ.Ζιακοπουλος...
Στα 2500+μετρα το χιονι το χιονι στη καρδια του Ιουλιου, τον Αυγουστο θα ειναι στα 2000μ...χα! πλακα κανω!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα σας. Στις 25 Μαρτίου σας είχα υποσχεθεί ότι θα σας έλεγα για τις ακραίες ημερολογιακά χιονοπτώσεις στα ορεινά και στα βουνά. Αφορμής δοθείσης λοιπόν από τον Όλυμπο σήμερα, έχω να σας πω ότι στα ορεινά της βόρειας χώρας τα τελευταία χιόνια μπορεί να σημειωθούν κατά το 3ο δεκαήμερο του Μαΐου, ενώ τα πρώτα κατά το 1ο δεκαήμερο του Οκτώβρη. Στα δε βουνά τα πράγματα είναι εκπληκτικά: Έχει χιονίσει όλους τους μήνες, αλλά όχι βέβαια κάθε χρόνο. Δηλαδή κατά τα τελευταία 100 χρόνια έχει χιονίσει περίπου τρεις φορές Ιούλιο και τέσσερις φορές Αύγουστο, πολύ δε περισσότερες φορές του Ιούνιο και τον Σεπτέμβριο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗμερομηνίες και περιοχές, Χρήστο μου, τουλάχιστον για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.
ΔιαγραφήΚαλημέρα σας κ. καθηγητά και λοιποί φίλοι. Αυτά τα στοιχεία οπωσδήποτε δεν είναι επίσημα. Προέρχονται από μαρτυρίες υπερήλικων ανθρώπων στο Σέλι (Κ. Βέρμιο) Ημαθίας και στη Σαμαρίνα Γρεβενών. Παρατίθενται όπως τα συνέλεξα τη δεκαετία του '90 ως απόδειξη για το τι έχει και τι μπορεί να συμβεί ακόμη και κατακαλόκαιρο.
ΔιαγραφήΠερα απο το χιονι που εριξε σημερα,για μενα καλοκαιρι σαν το 2002 δεν ξαναυπηρξε...και καποιο αλλο στις αρχες του 90 και μεσα του 80 αν και μικρος τοτε φβομουν πολυ τις αστραπες ειδηκα τα βραδια! Ειδηκα για το 2002 θυμαμαι πολλες καταιγιδες με πολλους κεραυνους και πολλες μερες ασταθειας! Ακομα και στην Αθηνα θυμαμαι απο την καταιγιδα τα νερα παρεσερναν τ'αυτοκινητα σαν να ηταν σκουπιδια μακρια... απιστευτα πραγματα το 2002 θα μου μεινουν αξεχαστα!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο 2002 αν θυμαμαι καλα ηταν το ετος ρεκορ για την Αθηνα με 970χιλιοστα οταν η κανονικη τιμη ειναι 380μμ και το προηγουμενο μεγιστο κοντα στα 600μμ...
ΔιαγραφήΝεροκαλοκαιρο αλλα και νεροετος κανονικο τοτε!!
Βασιλη το 2002 το θησειο εγραψε ετησιο υετο 987mm που μεχρι και σημερα αποτελει ρεκορ..Αλλα δυο ετη ξεπερασαν τα 600mm.Το 1910 και το 1955..Παραλληλα να σου τονισω οτι πλεον ο υετος στο κεντρο(θησειο)ειναι κοντα στα 400mm.Βεβαια υπαρχουν και σταθμοι που κυμαινονται πιο ψηλα οπως το γκαζι..Ο μεσος ετησιος υετος του ειναι στα 449.8mm..Απλα λειτουργει μολις απο τον αυγουστο του 2008..
ΑπάντησηΔιαγραφήΤελος να αναφερω οτι στην επικη καταιγιδα στις 8 ιουλιου του 2002 επεσαν στο θησειο 91.2mm..μεσα σε 2.5 ωρες...Κατ εμε ειναι η κορυφαια καταιγιδα που σημειωθηκε ποτε στην αθηνα...Το 61 το 77 το 94 και το 2013 επεσαν περισσοτερα χιλιοστα αλλα σε πολυ μεγαλυτερα διαστηματα...και επισης οι καταιγιδες αυτες σημειωθηκαν φθινοπωρο η χειμωνα...Αλλα το να πεσουν ιουλιο μηνα 90 χιλιοστα σε 2 ωρες αν μη τι αλλο ειναι κατι που ισως δεν το ξαναζησουμε.
Με εκτιμηση σακης οικονομιδης η sakis 13 οπως με ξερει ο δασκαλος απο το snowreport..
Σακη ευχαριστω για τα ακριβη στοιχεια. Δεν τα ειχα προχειρα και εδωσα απλα μια ιδεα στο Γιωργο πιο πανω γιατι του εχει μεινει το 2002 σαν επικο ετος υετου.
ΔιαγραφήΜακαρι μια μερα να μπορεσει να καθαρισει το φορουμ απο θερμοτρολ με 15 προφιλ και αλλους παντογνωστες και να ερθω και παλι στην παρεα. Καλο βραδυ σε ολους!!