Βαρομετρικό χαμηλό στα ΒΔ Βαλκάνια,
συνοδευόμενο από ψυχρό μέτωπο που εκτείνεται ως την κεντρική Μεσόγειο, κινείται
Α-ΒΑ και το νέο εικοσιτετράωρο (Σάββατο)
θα προκαλέσει βροχές και τοπικές καταιγίδες βασικά στη δυτική, την κεντρική και
τη βόρεια Ελλάδα. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι ως 9 μποφόρ (ΒΑ Αιγαίο) και η
θερμοκρασία θα παραμείνει υψηλή ιδιαίτερα στην ανατολική και τη νότια χώρα. Την
Κυριακή (3/12) στα δυτικά, τα
βόρεια και το Α-ΒΑ Αιγαίο προβλέπονται τοπικές βροχές και σποραδικές
καταιγίδες. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά κυρίως της ΒΔ Ελλάδας. Τοπικές βροχές
μικρής διάρκειας θα σημειωθούν και στην υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα. Οι άνεμοι θα
πνέουν Ν-ΝΔ 6 με 7 και πρόσκαιρα στο ΒΑ Αιγαίο 8 μποφόρ. Τη Δευτέρα (4/12), ως προς τον υετό
θα συνεχιστούν περίπου οι συνθήκες της Κυριακής. Η μόνη διαφορά είναι ότι
τοπικές και σύντομες χιονοπτώσεις θα σημειωθούν και σε ημιορεινές περιοχές.
Κατά τα άλλα, οι άνεμοι θα πνέουν ΝΔ έως ΒΔ 4 με 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα
σημειώσει βαθμιαία πτώση. Την Τρίτη
και την Τετάρτη (5-6/12) τα
βασικά χαρακτηριστικά του καιρού θα είναι η επικράτηση ισχυρών Β-ΒΔ ανέμων και
η περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας. Από πλευράς υετού, ελάχιστα πράγματα.
Καλό Σαββατοκύριακο, φίλοι μου
Σάββατο,
2 Δεκεμβρίου 2017
ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΟ
ΣΑΒΒΑΤΟ 2-12-2017
Βόρεια Ελλάδα:
Βροχές
και τοπικές καταιγίδες. Σχετική βελτίωση του καιρού στη δυτική Μακεδονία καθώς
και στις περισσότερες περιοχές της κεντρικής Μακεδονίας. Άνεμοι στα δυτικά μεταβλητοί
3 με 4 μποφόρ, στα κεντρικά Ν 4 με 6 μποφόρ με εξασθένηση και στα ανατολικά Ν 7
με 8 μποφόρ με μικρή εξασθένηση από το βράδυ. Θερμοκρασία από 8 έως 17 βαθμούς.
Δυτική Ελλάδα:
Βροχές
και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Μεγάλα ανοίγματα του καιρού στα ΒΔ από τις
πρωινές ώρες. Άνεμοι Ν-ΝΔ 4 με 6 μποφόρ. Το πρωί στο Β. Ιόνιο οι άνεμοι θα
είναι μεταβλητοί ασθενείς. Θερμοκρασία από 9 έως 18 βαθμούς.
Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Τοπικές
βροχές μικρής διάρκειας. Πιθανές καταιγίδες στην κεντρική Στερεά και τη
Θεσσαλία. Άνεμοι Ν 5 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 11 έως 21 βαθμούς.
Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Τοπικές
βροχές και καταιγίδες στο Β. Αιγαίο. Πιθανότητα βροχών και στο Α. Αιγαίο. Άνεμοι
Ν 7 με 8 και πρόσκαιρα στο ΒΑ Αιγαίο 9 μποφόρ. Θερμοκρασία από 14 έως 24 βαθμούς.
Αττική:
Πιθανότητα
τοπικών βροχών μικρής διάρκειας. Άνεμοι Ν 5 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 15 έως
20 βαθμούς.
Θεσσαλονίκη:
Παροδικές
βροχές και πιθανώς τοπικές καταιγίδες. Άνεμοι Ν-ΝΑ 4 με 6 μποφόρ με γρήγορη
εξασθένηση. Θερμοκρασία από 12 έως 17 βαθμού.
Καλησπερα...τελικα ο κουβας που μας εστειλαν οι γειτονες γιαννιωτες ηταν αρκετα μεγαλος,τοσο που τα βουνα μας μοιρασαν το υπολοιπο στον καμπο απλοχερα...ευχαριστουμε κ.ζιακοπουλε για το ανοιγμα των καιρικων συνορων κ ισως αργοτερα θ αφησουμε να περασει κ εμεις κατι..αλεξανδρος τρικαλα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ Νοέμβρης που μόλις έφυγε αφησε 320 χιλιοστά βροχής στα Γιάννενα πάρτε και εσεις λίγο βροχή παραπάνω
ΑπάντησηΔιαγραφήΠάμε τώρα λίγο στα μεσο-μακροπρόθεσμα. Με όλες τις επιφυλάξεις για το "βεληνεκές" των μοντέλων, η μεσημβρινές ροές πάνω από την Ευρώπη φαίνεται πως θα συνεχιστούν τουλάχιστον μέχρι και τα μέσα του μήνα. Από ΔΕυτέρα η χώρα μας θα δεχτεί τα "απομεινάρια" της πολικής εισβολής που σάρωσε την δυτική και κεντρική Ευρώπη. Στη συνέχεια (8 με 13 ΔΕκέμβρη στο περίπου) μαγειρεύεται νέα κατάβαση ψύχους προς την Ευρώπη, με τον αυλώνα δυτικότερα αυτή την φορά(Αγγλία, Γαλλία, Ισπανία), και με περοοπτικές να χιονιστούν ακόμα και τα παράλια της Β. Αφρικής (Αλγερία, Τυνησία). Και πάλι φαίνεται τα "απομεινάρια" της δεύτερης αυτής εισβολής να μεταφέρονται ανατολικότερα προς τη χώρα μας και να δίνουν ίσως κάποιες βροχές στα δυτικά. Από εκεί καί πέρα, βαδίζοντας πια προς τα Χριστούγεννα, το ερώτημα είναι, θα επακολουθήσει και τρίτη ψυχρή κατεβασιά, ανατολικότερη αυτή τη φορά, που θα μας δώσει τα πολυπόθητα αλλά ακριβοθώρητα "λευκά Χριστούγεννα", η θα το γυρίσει σε ζωνική κυκλοφορία, με μαλακό καιρό και βροχούλες. Προσωπικά θεωρώ οτι μετά από δύο βαρβάτες ψυχρές εισβολές η κυκλοφορία λογικό είναι να γυρίσει σε ζωνική. Σ αυτή την περίπτωση, που είναι για μένα το επικρατέστερο σενάριο (γιατί για σενάρια μιλάμε και τίποτα περισότερο), να ευχόμαστε τουλάχιστον ο πολικός αεροχείμαρρος να μείνει κοντά μας, να μην αποτραβηχτεί πολύ βόρεια, γιατί τότε θα καραδοκούν οι εξ Αφρικής υψηλές πιέσεις για να μας χαρίσουν Χριστουγεννα της Λιακάδας και των 20 με 22 βαθμών (όπως συνέβη πριν μερικά χρόνια), προς μεγάλη τέρψη των δημοσιογράφων αλλά και κάποιων μετεωρολόγων (μάλιστα!), που θα πανηγυρίζουν για τον "θαυμάσιο καιρό" και την "φαντασική χριστουγεννιάτικη λιακάδα", "με κοντομάνικα ο κόσμος" και άλλα παρόμοια.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕιπα να γράψω ένα σύντομο σχόλιο και έγραψα πάλι ένα τέρας.
τα βροχομετρα λειτουργουν σωστα;διοτι υπερβολικα νουμερα μου φαινονται.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠιστεύω πως ναι αλλα γενικότερα θα σου έλεγα οτι οι βροχές εχουν ένταση και διάρκεια γι' αυτό και έχουμε τέτοια νούμερα π.χ. σήμερα μεχρι στιγμής έχουμε 43 χιλιοστά και δεν ειναι υπερβολή διότι βρεχει απο το πρωί με "διαλείμματα" καταιγίδας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΥ.Γ.Γιώργο κανε μακροπροθεσμες προβλέψεις και να μην βγούνε δεν θα σε μαλώσουμε.
Δημήτρη, αν συνεχιστούν οι αλλεπάλληλες μεσημβρινές ροές και πολικές καταβάσεις στην Ευρώπη, στην Αμερική και αλλού, ίσως ζήσουμε φέτος και εμείς το δικό μας "Παραμύθι" (http://ziakopoulos.blogspot.gr/2014/04/blog-post_5079.html). Κάτι σαν τον περσινό Γενάρη, ίσως και με πιο "δίκαιη" κατανομή των χιονοπτώσεων και μεγαλύτερη διάρκεια φαινομένων. Όμως η θεωρία της, ως εκ της θερμάνσεως της Αρκτικής, διάχυσης του πολικού ψύχους προς νότον, νομίζω πως είναι ακόμα αντικείμενο έρευνας και επαλήθευσης.
ΔιαγραφήΦίλε Γιώργο μακάρι να έχεις δίκιο.ομως η φετινή περίοδος δεν μου γεμίζει το μάτι.παρατηρω τα του καιρού καθημερινά και αρκετά χρόνια και έχω μια (καθόλου επιστημονική) εντύπωση πως ο χειμώνας φαίνεται από νωρίς,με τον ένα η τον άλλο τρόπο.περυσι ας πούμε είχαν πέσει ήδη τα πρώτα χιόνια εδώ στα κεντρικά ημιορεινά.ο Νοέμβριος του 11 ας πούμε:ξηρός μεν αλλά πολύ κρύος.καθε πρωί είχαμε παχνη.αυτο που παρατηρώ φέτος είναι η έλλειψη από διελεύσεις κανονικών χαμηλων που έρχονται,βρέχουν τα πάντα και αποχωρούν.ελπιζω με καταλαβαίνεις.τωρα επίμονες συγκλίσεις η επίμονα ΝΔ ρεύματα η στάσιμα στριβιλιζματα μόνο,δε το θεωρώ και φυσιολογικό..έχει τελειώσει το φθινόπωρο, θα φύγει και ο μίσος Δεκέμβριος και ο καιρός μοιάζει μπερδεμένος και αμήχανος...
ΑπάντησηΔιαγραφήΔημήτρης ρ.
Δημήτρη, εννοείται οτι όλες αυτές οι εκτιμήσεις έχουν περισσότερο "φιλολογική" παρά πρακτική αξία. Κανείς δε μπορεί να γνωρίζει πως θα εξελιχθεί ο χειμώνας. Αυτό που εγώ επισήμανα είναι μια αξιοσημείωτη καιρική κινητικότητα στην Ευρώπη, με ισχυρές ψυχρές καταβάσεις μεγάλου πλάτους κύματος, που, απ΄οτι δείχνουν τουλάχιστον τα μοντέλλα, φαίνεται να συνεχίζεται. Αυτό βεβαίως δεν σημαίνει σε καμιά περίπτωση οτι θα συνεχίζεται επ΄άπειρον κάποια στιγμή η κυκλοφορία γίνεται ζωνική, δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά. Στέκομαι στην άποψη που πάει να διαμορφωθεί τελευταία στην επιστημονική κοινότητα για διαδικασίες "ωθησης" του πολικού ψύχους νοτιότερα λόγω της θέρμανσης της Αρκτικής, για "διαταραχή" της συμπεριφοράς του πολικού στροβίλου, και απλά λέω να το παρακολουθούμε, να δούμε αν συμβεί φέτος, πόσο συχνά θα συμβεί και αν η χώρα μας θα επηρεαστεί και πόσο. Γιατί μπορεί κάλλιστα να συμβαίνει, αλλά εμείς να είμαστε μόνιμα στην "λάθος πλευρά" του κυματισμού, και να βιώνουμε αφρικανικές εισβολές αντί για χιόνια. Για μένα, φίλε Δημήτρη, η παρατήρηση και η μελέτη του καιρού δίνει σχεδόν την ίδια συγκίνηση με το καιρικό βίωμα, οπότε ο,τι συμβαίνει και εδώ και αλλού, η ερμηνεία και η μελέτη του με ενδιαφέρουν, ακόμα και αν εκ των πραγμάτων είμαι καιρικά "αδικημένος".
ΔιαγραφήΣυμφωνώ απόλυτα.ολοι την ίδια γλώσσα μιλάμε.κανω απλά μια παρατήρηση που δεν έχει καμία βάση,ότι «η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται».καποιες χρονιές έχει γίνει,τυχαία ίσως.για την ιστορία σύνολο υετου στο Καρπενήσι περίπου 150,στο όριο με φθιωτιδα που βρίσκομαι 40(με αναλογικό βροχόμετρο),Μακρακώμη 15 και Λαμία 0.μια μικρή ευθεία όλα αυτά.ο Σπερχειος φούσκωσε πάντως.καλημερα σε όλους
Διαγραφήεχω μια απορια!ηρθε ποτε στην ελλαδα αρνητικη θερμοκρασια στα 850hpa απο τα δυτικα;(προσοχη οχι απο την βδ ελλαδα αλλα καθαρα απο ιονιο και νδ ελλαδα)
ΑπάντησηΔιαγραφήΕπειδή τον χειμώνα κοιτάζω καθημερινά τους χάρτες, τώρα που το λες, θα πρέπει να συμβαίνει σπανιότατα. Ο δάσκαλος θα μπορούσε να μας διαφωτίσει επ΄αυτού. Προσωπικά δεν θυμάμαι τέτοια περίπτωση, αλλά, επειδή η μνήμη είναι επιλεκτική, μπορεί και να έχει συμβεί και να μην το πρόσεξα. Πάντως, πέρυσι με την "Αριάδνη", εδώ στη νότια Αττική, το χιόνι μας ήρθε από το ...Σαρωνικό!
ΔιαγραφήΤο ερώτημα είναι ανάλογο με το ερώτημα αν ήλθε ποτέ στη χώρα θερμοκρασία 20 βαθμών στα 850 hPa από τα ΒΑ. Και τα δύο ερωτήματα κινούνται οριακά αναφορικά με τους νόμους της πλανητικής ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας. Ίσως μπορούν να βρεθούν κάποιες σπάνιες περιπτώσεις καταφατικής απάντησης με αποκομμένο χαμηλό στις Σύρτεις ή με αντικυκλωική έξαρση στη Μαύρη Θάλασσα-ΒΑ Βαλκάνια αντίστοιχα.
Διαγραφή