Αγώνας χειμερινής κολύμβησης 2 χιλιομέτρων έγινε σήμερα στη Θεσσαλονίκη ή, κάπου αλλού στη βόρεια Ελλάδα. Αφού υποκλιθώ στους αυθεντικούς χειμερινούς κολυμβητές (καθώς σήμερα έβαλα πάλι το καλοριφέρ στο αμάξι μετά από μία ολιγόλεπτη βουτιά) να διευκρινίσω ότι δεν ισχύει αυτό που έλεγαν οι δημοσιογράφοι, που κάλυπταν τον αγώνα ότι τον Ιανουάριο, τον Φεβρουάριο και τον Δεκέμβριο η θάλασσα είναι πιο ζεστή απ' ό,τι τον Μάρτιο, Απρίλιο, Μάιο! Το πόσο θα κρυώσεις εξαρτάται (κυρίως) από τις εξωτερικές συνθήκες, διότι δεν κολυμπάς σε γυάλα. Αν έχει, λοιπόν, χιονιά ή, ξεροβόρι, όπως σήμερα, δεν εισπράττεις την υψηλότερη θερμοκρασία της θάλασσας (εδώ δεν σε σώζει ούτε ο ήλιος). Ο Ιανουάριος έχει μακράν τις πιο παγωμένες συνθήκες και ακολουθούν ο Φεβρουάριος και ο Δεκέμβριος, ενώ είναι και ψυχολογικά και πνευματικά δύκολα τα μπάνια, διότι ο χειμώνας μοιάζει ατελείωτος. Τον Μάρτιο, τον Απρίλιο σκαι τον Μάιο ακόμα και κρύα να είναι τα νερά (γιατί η θερμοκρασία της θάλασσας αυξομειώνεται συνέχεια όπως και του αέρα, αλλά σε μία μικρότερη κλίμακα), αν έχει 20-25 βαθμούς έξω δεν αντιμετωπίζεις κανένα πρόβλημα. Για αυτό, άλλωστε, λένε από Μάρτη καλοκαίρι. Το κι από Αύγουστο χειμώνα δεν ισχύει. Βαγγέλης Σπανός
Βαγγέλη, σ' ευχαριστούμε γιατί μάς περιγράφεις ωραίες θαλασσινές εικόνες και γιατί μάς δείχνεις τη μεγάλη εικόνα του κόσμου μας που αποτελείται από δύο ωκεανούς στενά συνδεδεμένους. Τον ωκεανό του αέρα στο βυθό του οποίου ζούμε και τον ωκεανό του νερού από τον οποίο προερχόμαστε. Στα των θερμοκρασιών τώρα, ασφαλώς υπάρχουν τόσο οι "ψυχολογικές και οι αισθητές θερμοκρασίες" όσο και οι μικρές ημερήσιες θερμοκρασιακές μεταβολές των επιφανειακών νερών. Όμως οι αριθμού κι εδώ είναι αμείλικτοι. Στον Πειραιά, με βάση τα δεδομένα της περιόδου 1963-1986, οι μέσες θερμοκρασίες των νερών σε μικρό βάθος είναι: Νοέμβρ. 19.4, Δεκ. 16.8, Ιαν. 14.5, Φεβρ. 14.0, Μάρτιος 14.2, Απρίλιος 15.6 και Μάιος 18.6 βαθμοί. Καλό βράδυ σε όλους.
Μέτσοβο, μία κωμόπολη στην καρδιά της Πίνδου, μία ιστορία! Με την έλευση κάθε χρόνο του χειμώνα, το Μέτσοβο κυριαρχεί στα δελτία ειδήσεων ως ένας από τους πλέον δημοφιλείς χειμερινούς προορισμούς και όχι άδικα. Οι επιλογές πολλές, καλύπτοντας κάθε γούστο. Καθοριστικό όμως κριτήριο για να το επισκεφτεί κάποιος αποτελούν οι καιρικές συνθήκες(χιόνι)που επικρατούν κατά τη διάρκεια του χειμώνα, πολλάκις μάλιστα δυσμενείς. Η περιοχή βρίσκεται σε ένα μέσο υψόμετρο 1150-1200μ. Για αιώνες αποτελούσε το μόνο σημείο διέλευσης και άρα επικοινωνίας της Ηπείρου και κατ 'επέκταση της ΔΒΔ Ελλάδας με τη Μακεδονία και τη Θεσσαλία(ποιος ξεχνά τον περιβόητο και ξεχασμένο σήμερα αυχένα της Κατάρας στα 1700μ., το πιο ορεινό τμήμα εθνικής οδού σε πανελλήνια εμβέλεια, όπου εξαιτίας του μεγάλου όγκου χιονιού και κυρίως των ισχυρών ανέμων(με αυτές τις συνθήκες οι ντόπιοι συνήθιζαν να λένε: στην Κατάρα χορεύουν οι διαβόλοι) , η διέλευση καθίστατο δύσκολη. Παρόλα αυτά ΣΠΑΝΙΑ έκλεινε. Θυμάμαι σε ένα δελτίο ειδήσεων τον πρώην πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο σε συζήτηση με φορείς να αναρωτιέται πώς έκλεισε η εθνική στη Μαλακάσα ενώ η Κατάρα παραμένει ανοιχτή. Ή ποιος μπορεί να ξεχάσει την παλαιά Ε.Ο. από Γιάννινα για Μέτσοβο, όπου για να τη διανύσει κάποιος χρειαζόταν περίπου 1:30 ώρα με τις περίφημες στροφές στη Μπαλντούμα, με τις συχνές στενώσεις του δρόμου, περιμένοντας τη διέλευση του αυτοκινήτου από την αντίθετη κατεύθυνση ή τα κονβόι των φορτηγών όπου για να προσπεράσεις περίμενες υπομονετικά μέχρι να βρεις ανοιχτή στροφή. Όλα αυτά σήμερα αποτελούν παρελθόν λόγω της Εγνατίας οδού, οδηγώντας στην περαιτέρω ανάπτυξη της περιοχής. Μάλιστα, δεν είναι λίγοι οι επισκέπτες οι οποίοι «πετάγονται» αυθημερόν από όμορους νομούς, ακόμη και από τη Θεσ/νίκη για έναν καφέ! Ευχαριστώ για το χρόνο σας! Σέργιος
NW Pindos Αν ποτέ σε κάποιον παρουσιαστεί η δυνατότητα (έστω και όταν βγει στη σύνταξη) να μείνει στα μέρη αυτά μισθώνοντας ακόμη και ένα μικρό σπιτάκι από τέλος φθινοπώρου μέχρι αρχές άνοιξης μην αφήσει την ευκαιρία αυτή να πάει χαμένη. Θα ζήσει το μεγαλείο της φύσης σε όλες τις εποχές. Αξίζει.Τώρα, ως προς το γιατί δεν έκλεινε η Κατάρα και κλείνει η Εθνική στη Μαλακάσα: διότι κατά τη γνώμη μου υπήρχε η (λάθος) αντίληψη για ποιο λόγο να κάνουμε δαπάνες αποχιονισμού ως Κράτος για μια χιονόπτωση το χρόνο στη Μαλακάσα, ενώ στην Κατάρα το φαινόμενο είναι συχνό. Ωστόσο όμως πρέπει να σας πω ότι προσωπικά ως οδηγός φοβάμαι πιο πολύ το χιονιά στην Εθνική οδό παρά στα ορεινά ή στα χιονοδρομικά. Ξέρετε γιατί; Αν σε πιάσει χιονιάς π.χ. από Θήβα μέχρι Μαλακάσα άστα να πάνε, έχεις μπροστά σου δρόμο 60 χλμ. Ξέρετε τι σημαίνει 60χλμ μέσα σε χιονιά και χωρίς οργάνωση αποχιονισμού; εγκλωβισμός και απίστευτη ταλαιπωρία. Αν όμως σε πιάσει χιονιάς πηγαίνοντας Μηλιά Μέτσοβο τα χλμ που θα δυσκολευθείς δεν ξεπερνούν τα 5 αφού τα μηχανήματα ανοίγουν συνεχώς και ότι και να συμβεί στο φινάλε ο προορισμός είναι κοντινός (στην ανάγκη βγαίνεις και πας με τα πόδια). Στην εθνική που να πας με τα πόδια; Στην Εγνατία μετά την Κοζάνη προς Γιάννενα υπάρχει ένα σημείο σαν χοάνη ανοικτό στο βοριά που δημιουργεί τρομερά ανεμοσούρια όταν χιονίζει (εκεί που είχαν εγκλωβισθεί οδηγοί πριν λίγα χρόνια). Το σημείο αυτό είναι περίπου 20 χλμ. Με χιονιά εκεί ποια 20χλμ; δεν βλέπεις μπροστά σου να κάνεις ούτε 50 μέτρα. Στα χιόνια κατά τη γνώμη μου πρέπει να ξέρεις να αποφεύγεις περιοχές που έχουν ισχυρούς ανέμους και είναι επιρεπείς στα ανεμοσούρια. Το πιο δύσκολο σημείο της Κατάρας ήταν η μεγάλη ανηφόρα στον αυχένα που ήταν για περίπου 2 χλμ εκτεθιμένη - ανοιχτή στους ΝΔ ανέμους, ενώ στο ψηλότερο σημείο της διαδρομής που ήταν απάνεμο δεν είχε τόσο δύσκολες συνθήκες.
Στην Κατάρα υπήρχε φυλάκιο επανδρωμένο λίγο πριν τον αυχένα για να ξεκινάνε τα μηχανήματα αποχιονισμου απο την κορυφή προς Μέτσοβο και προς Μαλακάσα.Οι άντρες που υπηρετούσαν εκει ηταν με απόσπαση απο Νοέμβριο μέχρι Απρίλιο και γνώριζαν καλα τον δρόμο τα δύσκολα σημεία κλπ και περα απο αυτο λειτουργούσαν σαν ομάδα γνώριζε ο ενας καλα τις δυνατότητες του άλλου επίσης ενα άτομο δεν κοιμόταν τα βράδυ παρατηρώντας τον καιρό και οταν η θερμοκρασία ηταν λίγο κατω απο το μηδέν ( με συννεφιά) δεν κοιμοταν κανένας γιατι οι πυκνές χιονοπτώσεις εκδηλώνονται με θερμοκρασία κοντα στο μηδέν ενω στα πολυ μείον δεν ανησυχούσαν το χιονι ηταν ελαφρύ και αραιό.Οι πληροφορίες αυτες που γραφω ειναι απο τους ίδιους οταν επισκέφτηκα κάποτε το φυλάκιο αυτο κατα το 1999 αν θυμαμαι καλά.
πολλές χρονιές η Κατάρα ήταν δυσκολότερη το Πάσχα απ΄ότι τα Χριστούγεννα. γιατί είναι και η ομίχλη στο παιχνίδι (τρομερή αντίθεση, με τις καλοκαιρινές συνθήκες στον κάμπο, άλλος κόσμος). η αναφορά του φίλου στην εθνική οδό είναι επίσης πολύ εύστοχη. εκατοντάδες χιλιάδες χιλόμετρα τις προησούμενες δεκαετίες, ανά την Ελλάδα, τον μεγαλύτερο τρόμο αποκλεισμού τον πέρασα στην ανηφορίτσσα πριν τα Olympus Plaza στο Σχηματάρι (ενώ στα διόδια παρακάτω είχε ήλιο, κάτι περίεργο παίζει εκεί με το μικροκλίμα και το ανάγλυφο).
Ακριβώς έτσι είναι. Από -3 έως 0 με καλό χαμηλό από Δ και σχεδόν άπνοια είναι το ιδανικό. Υπάρχει ένα είδος καιρού (το έχω δει αρκετές φορές) που χιονίζει έντονα με κολλημένη τη βελόνα στους -3, αφού νομίζεις χάλασε το θερμόμετρο. Και το φοβερό είναι ότι δεν υπάρχουν ιδιαίτερες θερμοκρασιακές διαφορές, δηλ. στα 500-600 έχει σταθερό 0 με -1, στα 1000μ. σταθερό -2, στα 1400 σταθερό -3 με -4 και χιονίζει παντού. Απλά όσο πιο ψηλά τόσο πιο καλή χιονόστρωση.
Τι μου θύμισες, φίλε μου! Παραμονές Χριστουγέννων του 1978 με ένα πεζώ 104 έφυγα από τα Άβδηρα της Ξάνθης, όπου υπηρετούσα ως καθηγητής μαθηματικών, για να πάω στην Κόνιτσα για τις γιορτές. Ως την Καλαμπάκα και λίγο πιο πάνω βροχή του σκοτωμού, κάποια στιγμή βροχόχιονο και σε πολύ λίγο παπλαμούδες! Όντας νέος οδηγός, είδα κι έπαθα να βάλω στη ανηφόρα αλυσίδες με τις νταλίκες από την άλλη πλευρά να κατεβαίνουν μουγκρίζοντας και τα χέρια παγωμένα από το χιόνι. Μπροστά σε αυτή την ταλαιπωρία οι στροφές της Μπαλντούμας ήταν παχνίδι. Ίσως και γιατί η Κόνιτσα ήταν πλέον πολύ κοντά!
Αποψε τη νυχτα και αυριο θα προστεθει κιαλο χιονακι στα ορεινα-ημιορεινα,και ετσι θα μιλαμε πλεον για αξιολογα ποσα χιονιου στα ορεινα τις Πινδου και οχι μονο.Ομως οπως φενεται αυτες οι χιονοστρωσεις θα ειναι και παλι προσωρινες,μιας και οπως λενε οι προβλεψεις μεσοβδομαδα θα ανεβει και παλι η θερμοκρασια και θα ανεβουν υψομετρα χιονοπτωσεις.Ειναι δηλ.ενας ηπιος Χειμωνας μεχρι στιγμης,με πολλα ομως νερα ητε βροχων,ητε συνεχων αποτομων λιωσημο χιονιων των βουνων.Ηπιος δηλ.αλλα με ενδιαφερων (προς το παρων).Ειδομεν για το υπολοιπο του Χειμωνα.
Η αλήθεια πάντως είναι ότι η περιοχή είναι συνυφασμένη με καιρικά φαινόμενα παντός τύπου καθ'όλη τη διάρκεια του έτους, άλλοτε ακραία άλλοτε ήπια. Οι κατακρημνίσεις είναι συχνές με τις βροχοπτώσεις να σημειώνονται συχνά και έντονα ακόμη και κατά τους καλοκαιρινούς μήνες ακόμη και εκεί που δεν το περιμένεις ενώ έχουν σημειωθεί και χιονοπτώσεις όψιμες(Μάη-Ιούνη) ή πρόωρες(Σεπτέμβρη). Πάντως, αν βρεθείτε Μέτσοβο καλοκαίρι, το μπουφανάκι την ημέρα και η κουβέρτα το βράδυ θα σας είναι απαραίτητα. Καλό βράδυ! Σέργιος
ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΛΕΣ ΦΙΛΕ ΝΙΚΟ ΠΑΠΠΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΟΛΟΥ ΠΕΡΙΕΡΓΟ.ΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΕΚΕΙΝΟ ΕΙΝΑΙ "ΠΕΡΑΣΜΑ"ΑΠΟ(ΑΠΟ ΤΑ ΠΟΛΛΑ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ)ΤΟΝ ΕΥΒΟΙΚΟ ΚΟΛΠΟ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΒΟΙΩΤΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΡΤΙΝΟ ΕΩΣ ΤΗΝ ΡΙΤΣΩΝΑ(ΛΙΓΟ ΜΕΤΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΟΛΥΜΠΟΥΣ ΠΛΑΖΑ)ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΑΥΤΑ ΤΑ ΕΝΤΟΝΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ.ΜΕΤΑ ΤΑ ΠΛΑΖΑ ΚΑΙ ΕΩΣ ΤΟΝ ΑΥΛΩΝΑ ΕΙΝΑΙ "ΧΕΙΜΑΔΙΑ"ΓΙ'ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΤΑ ΟΙΝΟΦΥΤΑ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΚΑΙ"ΣΤΑΝΙΑΤΕΣ"ΕΠΕΙΔΗ ΟΙ ΤΣΟΠΑΝΑΡΑΙΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΝΗΘΑ ΤΟΝ ΑΥΛΩΝΑ ΚΑΙ ΤΑ ΔΕΡΒΕΝΟΧΩΡΙΑ ΚΑΤΕΒΑΙΝΑΝ ΝΑ ΞΕΧΕΙΜΩΝΙΑΣΟΥΝ ΜΕ ΤΑ ΚΟΠΑΔΙΑ ΤΟΥΣ.Ο ΚΑΙΡΟΣ ΠΟΥ"ΠΙΑΝΕΙ"ΑΥΤΑ ΤΑ ΜΕΡΗ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ Ο"ΧΑΛΚΙΔΑΙΟΣ"ΠΟΥ ΦΘΑΝΕΙ ΛΙΓΟ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΙΑΡΤΟ(ΧΩΡΙΟ ΥΨΗΛΑΝΤΗΣ,ΛΙΒΑΔΕΙΑ ΔΕΝ ΦΘΑΝΕΙ). ΑΥΤΑ ΤΑ"ΠΕΡΑΣΜΑΤΑ"ΦΘΑΝΟΥΝ ΩΣ ΚΑΙ ΤΑ ΒΟΥΝΑ ΑΠΕΝΑΝΤΙ(ΜΑΡΤΙΝΟ-ΑΛΙΑΡΤΟΣ-ΕΛΙΚΩΝΑΣ)(ΛΟΥΚΙΣΙΑ-ΥΛΙΚΗ-ΘΗΒΑ-ΚΙΘΑΙΡΩΝΑΣ)(ΔΡΟΣΙΑ-ΡΙΤΣΩΝΑ-ΝΙΧΩΡΑΚΙ-ΔΕΡΒΕΝΟΧΩΡΙΑ)ΚΤΛ.ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΕΛΥΣΑ ΤΗΝ ΑΠΟΡΙΑ ΣΟΥ.ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ.ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ.
ευχαριστώ Χριστόδουλε, ήταν εντυπωσιακό, γιατί ούτε στα υψώματα (Υλίκη) πριν την ευθεία της Θήβας είχε τίποτα, ούτε στο Μαρτίνο πιο πίσω. στο ίδιο σημείο έχω παρατηρήσει και μεγάλη τοπικότητα/ραγδαιότητα σε μπόρες (κυρίως στον παράδρομο της ανόδου) και το είχα αποδώσει στους λόφους και τα μικρά βουνά που υπάρχουν εκατέρωθεν (το Ύπατο δεν είναι εκεί?)
Συγγνώμη εσείς είστε ο κύριος Παππάς ο υπουργός? Άν ναι μου κάνει εντύπωση (θετική) που ένας υπουργός σχολιάζει όπως οι άλλοι πολίτες. Συγγνώμη εκ των προτέρων που σας ρωτάω.
Αχαχαχαχαχα !!! Κλαίω!! Ναι, αυτός είναι και ετοιμάζει τον κ.Ζιακόπουλο για καναλάρχη (η έβδομη άδεια που χηρεύει, να πάει σε ένα αμιγώς καιρικό κανάλι, να βρει και δουλειά όλο το μπλογκ!)
Η αλήθεια είναι ότι πρόταση από το κυβερνών κόμμα δεν έχω πάρει ακόμα. Τα μεγάλα κόμματα που κυβέρνησαν στο παρελθόν μου είχαν κάνει προτάσεις, αλλά -συγχωρέστε μου την ύβρη- τούς είχα πει ότι είχε πει ο μεγάλος Τσιτσάνης στον Ανδρέα Παπανδρέου, όταν του είχε ζητήσει να τον συμπεριλάβει στη λίστα επικρατείας του ΠΑΣΟΚ: "Πρόεδρε σ' ευχαριστώ πολύ, αλλά αν έλθω μαζί σου θα χαρεί πολύ το 50% των Ελλήνων, αλλά το άλλο 50% θα λυπηθεί, για να μην πω θα με μισήσει". Εγώ, φίλοι μου, ανήκω μόνο στο κόμμα του καιρού με όλες τις συνιστώσες που τον αποτελούν (λιακάδα, βροχή, χιόνι κ.λπ.). Μαζί του είμαστε πάντα κυβερνήτες και ταυτόχρονα υπήκοοι. Δεν δεσμεύεται απέναντί μας για ο,τιδήποτε. Εμείς δημιουργήσαμε κάτι "εταιρείες δημοσκοπήσεων" για να ανιχνεύουμε τις προθέσεις του. Αυτός ελεύθερος και ατίθασσος ό,τι του καπνίσει κάνει!
δυστυχώς όχι αγαπητέ φίλε. δυστυχώς, γιατί σε αυτή τη χώρα ο απλός "ανώνυμος" πολίτης είναι υπο διωγμό και δε δικαιούται τα αυτονότητα. ίσως κάποτε αλλάξει αυτό. είμαι πάντως της ανανεωτικής - μέσω της βροχής - πλευράς της φύσης, δεν είμαι ούτε ο μπασκετμπολίστας συνονόματος (αν και Παναθηναϊκός), ούτε φυσικά ο τρικαλινός ποιητής Νίκος Παππάς που δε ζει εδώ και καιρό. είμαι Άσιμος από την πόλη πολλών διακεκριμένων όπως ο Στρατηγός Σαράφης, ο Τσιτσάνης, ο Μητροπάνος, ο Καλδάρας, ο Βίρβος, ο Χρ. Παπανικολάου, η Σοφία Σακοράφα κ.α.
Μην ξεχνάμε και την Σαμαρίνα.. Αν δεν κάνω λάθος η Σαμαρίνα πρέπει να είναι η κατοικήσιμη περιοχή της Ελλάδας με το μεγαλύτερο υψόμετρο. Επίσης και το Νυμφαίο είναι πολύ χιονιάρικο αλλά εκεί πιο πολύ λόγω θερμοκρασιών. Από αυτές τις 3 περιοχές τον περισσότερο χιονουετό τον έχει το Μέτσοβο που παίρνει πολύ από Ιόνιο, αλλά νομίζω ότι έχει και τις υψηλότερες θερμοκρασίες σε σχέση με τις άλλες 2. Αν έβαζα μια κατάταξη σε εκατοστά χιονιού αλλά και ημέρες χιονόπτωσης θα ήταν Μέτσοβο - Σαμαρίνα - Νυμφαίο. Μπορεί να μου διαφεύγει και κάποια άλλη περιοχή.. Αλέξανδρος Μήτσης.
ΤΟ ΥΠΑΤΟ ΝΙΚΟ ΕΊΝΑΙ ΣΤΟ ΠΈΡΑΣΜΑ ΠΟΥ ΈΡΧΕΤΑΙ ΑΠΌ ΥΛΙΚΗ ΚΑΙ ΦΘΑΝΕΙ ΩΣ ΤΟΝ ΚΙΘΑΙΡΩΝΑ.ΟΠΩΣ Η ΚΑΖΑ ΒΡΊΣΚΕΤΑΙ ΣΤΑ ΠΌΔΙΑ ΤΟΥ ΚΙΘΑΙΡΩΝΑ ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΤΟ ΥΠΑΤΟ ΒΡΊΣΚΕΤΑΙ ΣΤΑ ΠΌΔΙΑ ΤΟΥ ΣΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΛΕΝΕ ΚΑΙ ΟΙ ΝΤΌΠΙΟΙ.ΕΚΕΊ ΣΤΟ ΎΨΟΣ ΤΗΣ ΙΖΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΓΑΛΎΤΕΡΑ ΠΕΡΆΣΜΑΤΑ.ΤΟ ΧΩΡΙΌ ΠΟΥ ΜΕΝΩ ΕΧΕΙ ΥΨΌΜΕΤΡΟ ΚΟΝΤΑ ΣΤΑ 350 ΜΕΤΡΑ ΑΛΛΑ ΕΠΕΙΔΗ ΟΜΩΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΟΛΥ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟΝ ΕΛΙΚΏΝΑ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΚΆΘΕ ΧΡΌΝΟ ΑΞΙΟΛΟΓΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΉ ΠΟΣΟΣΤΑ ΧΙΟΝΙΟΎ.ΝΑ ΚΑΤΑΛΆΒΕΙΣ ΟΤΙ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΎΓΕΝΝΑ ΤΟ ΧΙΟΝΙ ΠΟΥ ΕΡΙΞΕ ΗΤΑΝ ΠΕΡΊΠΟΥ 70ΕΚΑΤΟΣΤΑ.ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΠΟΔΕΣ ΤΟΥ ΕΛΙΚΏΝΑ ΕΙΧΕ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΕΝΑ ΜΕΤΡΟ.Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΑΝΑΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΙΑΡΤΟ.ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΠΟΛΥ ΛΙΓΟ ΧΙΟΝΙ.ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΆ ΠΡΙΝ ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑΜΕ 72 ΩΡΕΣ ΧΙΟΝΟΘΥΕΛΛΑ ΕΙΧΑΜΕ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΕΝΑΜΙΣΗ ΜΕΤΡΟ(ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ ΜΟΥ ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΕΙΜΑΙ ΦΑΝΑΤΙΚΟΣ ΧΙΟΝΟΦΙΛΟΣ).ΟΠΩΣ ΒΛΈΠΕΙΣ ΝΙΚΟ ΤΟ ΜΙΚΡΟΚΛΊΜΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟ ΑΝΆΓΛΥΦΟ ΜΙΑΣ ΠΕΡΙΟΧΉΣ ΠΑΙΖΕΙ ΙΔΙΑΊΤΕΡΟ ΡΟΛΟ.ΑΝ ΘΥΜΆΜΑΙ ΕΧΕΙΣ ΓΡΑΨΕΙ ΟΤΙ ΕΙΣΑΙ ΑΠΟ ΤΡΊΚΑΛΑ;ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ.
Υψηλάντης είναι το χωριό σου? είμαι από Τρίκαλα, έχω ζήσει πολλά χρόνια Χαλκίδα και 4 χρόνια Λιβαδειά. η τελευταία έχει αρκετές ομοιότητες με τον τόπο μου, καιρικές και γεωγραφικές (ηπειρωτική πόλη, πολλά νερά, κοντά σε βουνά, πολλά κοψίδια). αυτό που είχα διαπιστώσει είναι ότι ο Ανατολικός καιρός με τα χιόνια στην ΑττικοΒοιωτία-Εύβοια πιάνει περίπου μέχρι Αλίαρτο, ενώ η Λιβαδειά και ο Παρνασσός επηρρεάζονται πιότερο από τον κλασικό υετοφόρο δυτικό καιρό. στη Λιβαδειά λέτε ότι "το χειμώνα όταν αρχίζει να βρέχει ξεχνάει να σταματήσει", αλλά μάλλον το χετε πάρει από μας, που θα το πήραμε απ τα Γιάννενα, υποθέτω..
Σε επιβεβαίωση προηγούμενου σχολίου μου που ανέφερα ότι η κακοκαιρία είναι τύπου Νοεμβρίου ακούστε τα νέα:Δε χιόνισε ούτε καν στη Φλώρινα και με μια τέτοια εξέλιξη για πόσο χειμερινό καιρό μπορεί να μιλά κάποιος.Επίσης η θερμοκρασία δεν έπεσε καν κάτω από 1 βαθμό...τα συμπεράσματα δικά σας!
ΥΨΗΛΑΝΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΧΩΡΙΟ 10 ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΙΑΡΤΟ.ΕΩΣ ΕΚΕΙ ΦΘΑΝΕΙ Ο"ΧΑΛΚΙΔΑΙΟΣ"(Α-ΒΑ ΑΝΕΜΟΣ)ΑΚΡΙΒΩΣ ΣΤΗΝ"ΜΥΤΗ"ΤΟΥ ΛΟΦΟΥ ΠΟΥ ΑΚΟΥΜΠΟΥΝ ΤΙΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΤΟΥ ΤΡΕΝΟΥ ΚΑΙ ΜΕΤΑ"ΣΠΑΕΙ".ΣΤΗΝ ΛΙΒΑΔΕΙΑ ΦΘΑΝΟΥΝ ΨΙΧΟΥΛΑ.ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΟΥ ΛΕΓΕΤΑΙ ΜΑΥΡΟΜΜΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΛΙΑΡΤΟ ΠΡΟΣ ΘΗΒΑ ΔΕΞΙΑ ΠΑΝΩ ΣΤΟΝ ΛΟΦΟ.Ο ΚΑΙΡΟΣ ΑΥΤΟΣ ΠΙΑΝΕΙ ΑΠΟ ΑΘΗΝΑ ΕΩΣ ΤΟΝ ΥΨΗΛΑΝΤΗ ΚΑΙ ΤΟ ΧΙΟΝΙ ΠΑΝΤΑ ΠΟΛΥ ΠΑΓΩΜΕΝΟ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΚΑΤΕΒΑΙΝΕΙ ΠΟΛΥ ΧΑΜΗΛΑ.ΠΕΡΣΙ ΕΦΘΑΣΕ -13 ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΚΑΙ-16 ΣΤΟΝ ΚΑΜΠΟ ΛΟΓΩ ΥΓΡΑΣΙΑΣ!!ΑΠΟ ΤΑ ΤΡΙΚΑΛΑ ΕΙΝΑΙ Η ΜΗΤΕΡΑ ΜΟΥ ΕΧΩ ΠΕΡΑΣΕΙ ΠΟΛΛΑ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΑ ΚΑΙ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΕΚΕΙ ΚΑΙ ΑΝΕΒΑΙΝΩ ΤΑΚΤΙΚΑ.ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΣΕ ΒΡΩ ΚΑΠΟΘΑ ΦΟΡΑ Η ΑΝ ΘΕΛΕΙΣ ΚΕΡΝΑΩ ΠΡΟΒΑΤΙΝΑ!!ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΟΥ ΜΟΛΙΣ "ΣΚΑΣΕΙ"Η ΦΩΤΟΒΟΛΙΔΑ ΠΟΥ ΛΕΕΙ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ.ΚΑΛΩ ΚΑΙ ΤΟΝ ΔΑΣΚΑΛΟ ΚΑΙ ΟΠΟΙΟΝ ΑΛΛΟΝ ΘΕΛΕΙ ΑΠΟ ΟΛΟ ΤΟ ΜΠΛΟΓΚ(Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΙΣΧΥΕΙ ΜΕ Η ΧΩΡΙΣ ΧΙΟΝΙ)ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΑΣ.
Καλησπέρα σας. Μετά από περίοδο απουσίας μου, βλάβης στο P/C και ασθενείας μου, επανέρχομαι. Χριστόδουλε, μας είχες μιλήσει για το χωριό σου και παλιότερα, έτσι; Πράγματι είναι ένα αξιόλογο γραφικό χιονοχώρι.
Αγώνας χειμερινής κολύμβησης 2 χιλιομέτρων έγινε σήμερα στη Θεσσαλονίκη ή, κάπου αλλού στη βόρεια Ελλάδα. Αφού υποκλιθώ στους αυθεντικούς χειμερινούς κολυμβητές (καθώς σήμερα έβαλα πάλι το καλοριφέρ στο αμάξι μετά από μία ολιγόλεπτη βουτιά) να διευκρινίσω ότι δεν ισχύει αυτό που έλεγαν οι δημοσιογράφοι, που κάλυπταν τον αγώνα ότι τον Ιανουάριο, τον Φεβρουάριο και τον Δεκέμβριο η θάλασσα είναι πιο ζεστή απ' ό,τι τον Μάρτιο, Απρίλιο, Μάιο! Το πόσο θα κρυώσεις εξαρτάται (κυρίως) από τις εξωτερικές συνθήκες, διότι δεν κολυμπάς σε γυάλα. Αν έχει, λοιπόν, χιονιά ή, ξεροβόρι, όπως σήμερα, δεν εισπράττεις την υψηλότερη θερμοκρασία της θάλασσας (εδώ δεν σε σώζει ούτε ο ήλιος).
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ Ιανουάριος έχει μακράν τις πιο παγωμένες συνθήκες και ακολουθούν ο Φεβρουάριος και ο Δεκέμβριος, ενώ είναι και ψυχολογικά και πνευματικά δύκολα τα μπάνια, διότι ο χειμώνας μοιάζει ατελείωτος. Τον Μάρτιο, τον Απρίλιο σκαι τον Μάιο ακόμα και κρύα να είναι τα νερά (γιατί η θερμοκρασία της θάλασσας αυξομειώνεται συνέχεια όπως και του αέρα, αλλά σε μία μικρότερη κλίμακα), αν έχει 20-25 βαθμούς έξω δεν αντιμετωπίζεις κανένα πρόβλημα. Για αυτό, άλλωστε, λένε από Μάρτη καλοκαίρι. Το κι από Αύγουστο χειμώνα δεν ισχύει.
Βαγγέλης Σπανός
Βαγγέλη, σ' ευχαριστούμε γιατί μάς περιγράφεις ωραίες θαλασσινές εικόνες και γιατί μάς δείχνεις τη μεγάλη εικόνα του κόσμου μας που αποτελείται από δύο ωκεανούς στενά συνδεδεμένους. Τον ωκεανό του αέρα στο βυθό του οποίου ζούμε και τον ωκεανό του νερού από τον οποίο προερχόμαστε.
ΔιαγραφήΣτα των θερμοκρασιών τώρα, ασφαλώς υπάρχουν τόσο οι "ψυχολογικές και οι αισθητές θερμοκρασίες" όσο και οι μικρές ημερήσιες θερμοκρασιακές μεταβολές των επιφανειακών νερών. Όμως οι αριθμού κι εδώ είναι αμείλικτοι. Στον Πειραιά, με βάση τα δεδομένα της περιόδου 1963-1986, οι μέσες θερμοκρασίες των νερών σε μικρό βάθος είναι: Νοέμβρ. 19.4, Δεκ. 16.8, Ιαν. 14.5, Φεβρ. 14.0, Μάρτιος 14.2, Απρίλιος 15.6 και Μάιος 18.6 βαθμοί.
Καλό βράδυ σε όλους.
Μέτσοβο, μία κωμόπολη στην καρδιά της Πίνδου, μία ιστορία! Με την έλευση κάθε χρόνο του χειμώνα, το Μέτσοβο κυριαρχεί στα δελτία ειδήσεων ως ένας από τους πλέον δημοφιλείς χειμερινούς προορισμούς και όχι άδικα. Οι επιλογές πολλές, καλύπτοντας κάθε γούστο. Καθοριστικό όμως κριτήριο για να το επισκεφτεί κάποιος αποτελούν οι καιρικές συνθήκες(χιόνι)που επικρατούν κατά τη διάρκεια του χειμώνα, πολλάκις μάλιστα δυσμενείς. Η περιοχή βρίσκεται σε ένα μέσο υψόμετρο 1150-1200μ. Για αιώνες αποτελούσε το μόνο σημείο διέλευσης και άρα επικοινωνίας της Ηπείρου και κατ 'επέκταση της ΔΒΔ Ελλάδας με τη Μακεδονία και τη Θεσσαλία(ποιος ξεχνά τον περιβόητο και ξεχασμένο σήμερα αυχένα της Κατάρας στα 1700μ., το πιο ορεινό τμήμα εθνικής οδού σε πανελλήνια εμβέλεια, όπου εξαιτίας του μεγάλου όγκου χιονιού και κυρίως των ισχυρών ανέμων(με αυτές τις συνθήκες οι ντόπιοι συνήθιζαν να λένε: στην Κατάρα χορεύουν οι διαβόλοι) , η διέλευση καθίστατο δύσκολη. Παρόλα αυτά ΣΠΑΝΙΑ έκλεινε. Θυμάμαι σε ένα δελτίο ειδήσεων τον πρώην πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο σε συζήτηση με φορείς να αναρωτιέται πώς έκλεισε η εθνική στη Μαλακάσα ενώ η Κατάρα παραμένει ανοιχτή. Ή ποιος μπορεί να ξεχάσει την παλαιά Ε.Ο. από Γιάννινα για Μέτσοβο, όπου για να τη διανύσει κάποιος χρειαζόταν περίπου 1:30 ώρα με τις περίφημες στροφές στη Μπαλντούμα, με τις συχνές στενώσεις του δρόμου, περιμένοντας τη διέλευση του αυτοκινήτου από την αντίθετη κατεύθυνση ή τα κονβόι των φορτηγών όπου για να προσπεράσεις περίμενες υπομονετικά μέχρι να βρεις ανοιχτή στροφή. Όλα αυτά σήμερα αποτελούν παρελθόν λόγω της Εγνατίας οδού, οδηγώντας στην περαιτέρω ανάπτυξη της περιοχής. Μάλιστα, δεν είναι λίγοι οι επισκέπτες οι οποίοι «πετάγονται» αυθημερόν από όμορους νομούς, ακόμη και από τη Θεσ/νίκη για έναν καφέ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ για το χρόνο σας!
Σέργιος
NW Pindos
ΔιαγραφήΑν ποτέ σε κάποιον παρουσιαστεί η δυνατότητα (έστω και όταν βγει στη σύνταξη) να μείνει στα μέρη αυτά μισθώνοντας ακόμη και ένα μικρό σπιτάκι από τέλος φθινοπώρου μέχρι αρχές άνοιξης μην αφήσει την ευκαιρία αυτή να πάει χαμένη. Θα ζήσει το μεγαλείο της φύσης σε όλες τις εποχές. Αξίζει.Τώρα, ως προς το γιατί δεν έκλεινε η Κατάρα και κλείνει η Εθνική στη Μαλακάσα: διότι κατά τη γνώμη μου υπήρχε η (λάθος) αντίληψη για ποιο λόγο να κάνουμε δαπάνες αποχιονισμού ως Κράτος για μια χιονόπτωση το χρόνο στη Μαλακάσα, ενώ στην Κατάρα το φαινόμενο είναι συχνό. Ωστόσο όμως πρέπει να σας πω ότι προσωπικά ως οδηγός φοβάμαι πιο πολύ το χιονιά στην Εθνική οδό παρά στα ορεινά ή στα χιονοδρομικά. Ξέρετε γιατί; Αν σε πιάσει χιονιάς π.χ. από Θήβα μέχρι Μαλακάσα άστα να πάνε, έχεις μπροστά σου δρόμο 60 χλμ. Ξέρετε τι σημαίνει 60χλμ μέσα σε χιονιά και χωρίς οργάνωση αποχιονισμού; εγκλωβισμός και απίστευτη ταλαιπωρία. Αν όμως σε πιάσει χιονιάς πηγαίνοντας Μηλιά Μέτσοβο τα χλμ που θα δυσκολευθείς δεν ξεπερνούν τα 5 αφού τα μηχανήματα ανοίγουν συνεχώς και ότι και να συμβεί στο φινάλε ο προορισμός είναι κοντινός (στην ανάγκη βγαίνεις και πας με τα πόδια). Στην εθνική που να πας με τα πόδια; Στην Εγνατία μετά την Κοζάνη προς Γιάννενα υπάρχει ένα σημείο σαν χοάνη ανοικτό στο βοριά που δημιουργεί τρομερά ανεμοσούρια όταν χιονίζει (εκεί που είχαν εγκλωβισθεί οδηγοί πριν λίγα χρόνια). Το σημείο αυτό είναι περίπου 20 χλμ. Με χιονιά εκεί ποια 20χλμ; δεν βλέπεις μπροστά σου να κάνεις ούτε 50 μέτρα. Στα χιόνια κατά τη γνώμη μου πρέπει να ξέρεις να αποφεύγεις περιοχές που έχουν ισχυρούς ανέμους και είναι επιρεπείς στα ανεμοσούρια. Το πιο δύσκολο σημείο της Κατάρας ήταν η μεγάλη ανηφόρα στον αυχένα που ήταν για περίπου 2 χλμ εκτεθιμένη - ανοιχτή στους ΝΔ ανέμους, ενώ στο ψηλότερο σημείο της διαδρομής που ήταν απάνεμο δεν είχε τόσο δύσκολες συνθήκες.
Στην Κατάρα υπήρχε φυλάκιο επανδρωμένο λίγο πριν τον αυχένα για να ξεκινάνε τα μηχανήματα αποχιονισμου απο την κορυφή προς Μέτσοβο και προς Μαλακάσα.Οι άντρες που υπηρετούσαν εκει ηταν με απόσπαση απο Νοέμβριο μέχρι Απρίλιο και γνώριζαν καλα τον δρόμο τα δύσκολα σημεία κλπ και περα απο αυτο λειτουργούσαν σαν ομάδα γνώριζε ο ενας καλα τις δυνατότητες του άλλου επίσης ενα άτομο δεν κοιμόταν τα βράδυ παρατηρώντας τον καιρό και οταν η θερμοκρασία ηταν λίγο κατω απο το μηδέν ( με συννεφιά) δεν κοιμοταν κανένας γιατι οι πυκνές χιονοπτώσεις εκδηλώνονται με θερμοκρασία κοντα στο μηδέν ενω στα πολυ μείον δεν ανησυχούσαν το χιονι ηταν ελαφρύ και αραιό.Οι πληροφορίες αυτες που γραφω ειναι απο τους ίδιους οταν επισκέφτηκα κάποτε το φυλάκιο αυτο κατα το 1999 αν θυμαμαι καλά.
Διαγραφήπολλές χρονιές η Κατάρα ήταν δυσκολότερη το Πάσχα απ΄ότι τα Χριστούγεννα. γιατί είναι και η ομίχλη στο παιχνίδι (τρομερή αντίθεση, με τις καλοκαιρινές συνθήκες στον κάμπο, άλλος κόσμος).
Διαγραφήη αναφορά του φίλου στην εθνική οδό είναι επίσης πολύ εύστοχη.
εκατοντάδες χιλιάδες χιλόμετρα τις προησούμενες δεκαετίες, ανά την Ελλάδα, τον μεγαλύτερο τρόμο αποκλεισμού τον πέρασα στην ανηφορίτσσα πριν τα Olympus Plaza στο Σχηματάρι (ενώ στα διόδια παρακάτω είχε ήλιο, κάτι περίεργο παίζει εκεί με το μικροκλίμα και το ανάγλυφο).
καλημέρα
Ακριβώς έτσι είναι. Από -3 έως 0 με καλό χαμηλό από Δ και σχεδόν άπνοια είναι το ιδανικό. Υπάρχει ένα είδος καιρού (το έχω δει αρκετές φορές) που χιονίζει έντονα με κολλημένη τη βελόνα στους -3, αφού νομίζεις χάλασε το θερμόμετρο. Και το φοβερό είναι ότι δεν υπάρχουν ιδιαίτερες θερμοκρασιακές διαφορές, δηλ. στα 500-600 έχει σταθερό 0 με -1, στα 1000μ. σταθερό -2, στα 1400 σταθερό -3 με -4 και χιονίζει παντού. Απλά όσο πιο ψηλά τόσο πιο καλή χιονόστρωση.
ΔιαγραφήΤι μου θύμισες, φίλε μου! Παραμονές Χριστουγέννων του 1978 με ένα πεζώ 104 έφυγα από τα Άβδηρα της Ξάνθης, όπου υπηρετούσα ως καθηγητής μαθηματικών, για να πάω στην Κόνιτσα για τις γιορτές. Ως την Καλαμπάκα και λίγο πιο πάνω βροχή του σκοτωμού, κάποια στιγμή βροχόχιονο και σε πολύ λίγο παπλαμούδες! Όντας νέος οδηγός, είδα κι έπαθα να βάλω στη ανηφόρα αλυσίδες με τις νταλίκες από την άλλη πλευρά να κατεβαίνουν μουγκρίζοντας και τα χέρια παγωμένα από το χιόνι. Μπροστά σε αυτή την ταλαιπωρία οι στροφές της Μπαλντούμας ήταν παχνίδι. Ίσως και γιατί η Κόνιτσα ήταν πλέον πολύ κοντά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤότε ήμουν μόλις 6 μηνών δεν θυμάμαι τίποτα...
ΔιαγραφήΑποψε τη νυχτα και αυριο θα προστεθει κιαλο χιονακι στα ορεινα-ημιορεινα,και ετσι θα μιλαμε πλεον για αξιολογα ποσα χιονιου στα ορεινα τις Πινδου και οχι μονο.Ομως οπως φενεται αυτες οι χιονοστρωσεις θα ειναι και παλι προσωρινες,μιας και οπως λενε οι προβλεψεις μεσοβδομαδα θα ανεβει και παλι η θερμοκρασια και θα ανεβουν υψομετρα χιονοπτωσεις.Ειναι δηλ.ενας ηπιος Χειμωνας μεχρι στιγμης,με πολλα ομως νερα ητε βροχων,ητε συνεχων αποτομων λιωσημο χιονιων των βουνων.Ηπιος δηλ.αλλα με ενδιαφερων (προς το παρων).Ειδομεν για το υπολοιπο του Χειμωνα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ αλήθεια πάντως είναι ότι η περιοχή είναι συνυφασμένη με καιρικά φαινόμενα παντός τύπου καθ'όλη τη διάρκεια του έτους, άλλοτε ακραία άλλοτε ήπια. Οι κατακρημνίσεις είναι συχνές με τις βροχοπτώσεις να σημειώνονται συχνά και έντονα ακόμη και κατά τους καλοκαιρινούς μήνες ακόμη και εκεί που δεν το περιμένεις ενώ έχουν σημειωθεί και χιονοπτώσεις όψιμες(Μάη-Ιούνη) ή πρόωρες(Σεπτέμβρη). Πάντως, αν βρεθείτε Μέτσοβο καλοκαίρι, το μπουφανάκι την ημέρα και η κουβέρτα το βράδυ θα σας είναι απαραίτητα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό βράδυ!
Σέργιος
Aυτός είναι και ο λόγος που επιλέγουν το Μέτσοβο (όπως και το Καρπενήσι) πολλές ομάδες μπάσκετ για την καλοκαιρινή τους προετοιμασία.
ΔιαγραφήΒαγγέλης Σπανός
ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΛΕΣ ΦΙΛΕ ΝΙΚΟ ΠΑΠΠΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΟΛΟΥ ΠΕΡΙΕΡΓΟ.ΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΕΚΕΙΝΟ ΕΙΝΑΙ "ΠΕΡΑΣΜΑ"ΑΠΟ(ΑΠΟ ΤΑ ΠΟΛΛΑ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ)ΤΟΝ ΕΥΒΟΙΚΟ ΚΟΛΠΟ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΒΟΙΩΤΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΡΤΙΝΟ ΕΩΣ ΤΗΝ ΡΙΤΣΩΝΑ(ΛΙΓΟ ΜΕΤΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΟΛΥΜΠΟΥΣ ΠΛΑΖΑ)ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΑΥΤΑ ΤΑ ΕΝΤΟΝΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ.ΜΕΤΑ ΤΑ ΠΛΑΖΑ ΚΑΙ ΕΩΣ ΤΟΝ ΑΥΛΩΝΑ ΕΙΝΑΙ "ΧΕΙΜΑΔΙΑ"ΓΙ'ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΤΑ ΟΙΝΟΦΥΤΑ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΚΑΙ"ΣΤΑΝΙΑΤΕΣ"ΕΠΕΙΔΗ ΟΙ ΤΣΟΠΑΝΑΡΑΙΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΝΗΘΑ ΤΟΝ ΑΥΛΩΝΑ ΚΑΙ ΤΑ ΔΕΡΒΕΝΟΧΩΡΙΑ ΚΑΤΕΒΑΙΝΑΝ ΝΑ ΞΕΧΕΙΜΩΝΙΑΣΟΥΝ ΜΕ ΤΑ ΚΟΠΑΔΙΑ ΤΟΥΣ.Ο ΚΑΙΡΟΣ ΠΟΥ"ΠΙΑΝΕΙ"ΑΥΤΑ ΤΑ ΜΕΡΗ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ Ο"ΧΑΛΚΙΔΑΙΟΣ"ΠΟΥ ΦΘΑΝΕΙ ΛΙΓΟ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΙΑΡΤΟ(ΧΩΡΙΟ ΥΨΗΛΑΝΤΗΣ,ΛΙΒΑΔΕΙΑ ΔΕΝ ΦΘΑΝΕΙ). ΑΥΤΑ ΤΑ"ΠΕΡΑΣΜΑΤΑ"ΦΘΑΝΟΥΝ ΩΣ ΚΑΙ ΤΑ ΒΟΥΝΑ ΑΠΕΝΑΝΤΙ(ΜΑΡΤΙΝΟ-ΑΛΙΑΡΤΟΣ-ΕΛΙΚΩΝΑΣ)(ΛΟΥΚΙΣΙΑ-ΥΛΙΚΗ-ΘΗΒΑ-ΚΙΘΑΙΡΩΝΑΣ)(ΔΡΟΣΙΑ-ΡΙΤΣΩΝΑ-ΝΙΧΩΡΑΚΙ-ΔΕΡΒΕΝΟΧΩΡΙΑ)ΚΤΛ.ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΕΛΥΣΑ ΤΗΝ ΑΠΟΡΙΑ ΣΟΥ.ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ.ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ.
ΑπάντησηΔιαγραφήευχαριστώ Χριστόδουλε, ήταν εντυπωσιακό, γιατί ούτε στα υψώματα (Υλίκη) πριν την ευθεία της Θήβας είχε τίποτα, ούτε στο Μαρτίνο πιο πίσω. στο ίδιο σημείο έχω παρατηρήσει και μεγάλη τοπικότητα/ραγδαιότητα σε μπόρες (κυρίως στον παράδρομο της ανόδου) και το είχα αποδώσει στους λόφους και τα μικρά βουνά που υπάρχουν εκατέρωθεν (το Ύπατο δεν είναι εκεί?)
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυγγνώμη εσείς είστε ο κύριος Παππάς ο υπουργός? Άν ναι μου κάνει εντύπωση (θετική) που ένας υπουργός σχολιάζει όπως οι άλλοι πολίτες. Συγγνώμη εκ των προτέρων που σας ρωτάω.
ΔιαγραφήΑχαχαχαχαχα !!! Κλαίω!! Ναι, αυτός είναι και ετοιμάζει τον κ.Ζιακόπουλο για καναλάρχη (η έβδομη άδεια που χηρεύει, να πάει σε ένα αμιγώς καιρικό κανάλι, να βρει και δουλειά όλο το μπλογκ!)
ΔιαγραφήΗ αλήθεια είναι ότι πρόταση από το κυβερνών κόμμα δεν έχω πάρει ακόμα. Τα μεγάλα κόμματα που κυβέρνησαν στο παρελθόν μου είχαν κάνει προτάσεις, αλλά -συγχωρέστε μου την ύβρη- τούς είχα πει ότι είχε πει ο μεγάλος Τσιτσάνης στον Ανδρέα Παπανδρέου, όταν του είχε ζητήσει να τον συμπεριλάβει στη λίστα επικρατείας του ΠΑΣΟΚ: "Πρόεδρε σ' ευχαριστώ πολύ, αλλά αν έλθω μαζί σου θα χαρεί πολύ το 50% των Ελλήνων, αλλά το άλλο 50% θα λυπηθεί, για να μην πω θα με μισήσει". Εγώ, φίλοι μου, ανήκω μόνο στο κόμμα του καιρού με όλες τις συνιστώσες που τον αποτελούν (λιακάδα, βροχή, χιόνι κ.λπ.). Μαζί του είμαστε πάντα κυβερνήτες και ταυτόχρονα υπήκοοι. Δεν δεσμεύεται απέναντί μας για ο,τιδήποτε. Εμείς δημιουργήσαμε κάτι "εταιρείες δημοσκοπήσεων" για να ανιχνεύουμε τις προθέσεις του. Αυτός ελεύθερος και ατίθασσος ό,τι του καπνίσει κάνει!
Διαγραφήδυστυχώς όχι αγαπητέ φίλε. δυστυχώς, γιατί σε αυτή τη χώρα ο απλός "ανώνυμος" πολίτης είναι υπο διωγμό και δε δικαιούται τα αυτονότητα. ίσως κάποτε αλλάξει αυτό.
Διαγραφήείμαι πάντως της ανανεωτικής - μέσω της βροχής - πλευράς της φύσης, δεν είμαι ούτε ο μπασκετμπολίστας συνονόματος (αν και Παναθηναϊκός), ούτε φυσικά ο τρικαλινός ποιητής Νίκος Παππάς που δε ζει εδώ και καιρό. είμαι Άσιμος από την πόλη πολλών διακεκριμένων όπως ο Στρατηγός Σαράφης, ο Τσιτσάνης, ο Μητροπάνος, ο Καλδάρας, ο Βίρβος, ο Χρ. Παπανικολάου, η Σοφία Σακοράφα κ.α.
Νικο ξεχασες τον κοντοχωριανο μου Μαργαριτη
Διαγραφήκαι άλλους (τον Σαμολαδά, ας πούμε). Από που είναι ο Μαργαρίτης? (α ρε κάμπε απροσμέτρητε)
ΔιαγραφήΜην ξεχνάμε και την Σαμαρίνα.. Αν δεν κάνω λάθος η Σαμαρίνα πρέπει να είναι η κατοικήσιμη περιοχή της Ελλάδας με το μεγαλύτερο υψόμετρο. Επίσης και το Νυμφαίο είναι πολύ χιονιάρικο αλλά εκεί πιο πολύ λόγω θερμοκρασιών. Από αυτές τις 3 περιοχές τον περισσότερο χιονουετό τον έχει το Μέτσοβο που παίρνει πολύ από Ιόνιο, αλλά νομίζω ότι έχει και τις υψηλότερες θερμοκρασίες σε σχέση με τις άλλες 2. Αν έβαζα μια κατάταξη σε εκατοστά χιονιού αλλά και ημέρες χιονόπτωσης θα ήταν Μέτσοβο - Σαμαρίνα - Νυμφαίο. Μπορεί να μου διαφεύγει και κάποια άλλη περιοχή.. Αλέξανδρος Μήτσης.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤΟ ΥΠΑΤΟ ΝΙΚΟ ΕΊΝΑΙ ΣΤΟ ΠΈΡΑΣΜΑ ΠΟΥ ΈΡΧΕΤΑΙ ΑΠΌ ΥΛΙΚΗ ΚΑΙ ΦΘΑΝΕΙ ΩΣ ΤΟΝ ΚΙΘΑΙΡΩΝΑ.ΟΠΩΣ Η ΚΑΖΑ ΒΡΊΣΚΕΤΑΙ ΣΤΑ ΠΌΔΙΑ ΤΟΥ ΚΙΘΑΙΡΩΝΑ ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΤΟ ΥΠΑΤΟ ΒΡΊΣΚΕΤΑΙ ΣΤΑ ΠΌΔΙΑ ΤΟΥ ΣΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΛΕΝΕ ΚΑΙ ΟΙ ΝΤΌΠΙΟΙ.ΕΚΕΊ ΣΤΟ ΎΨΟΣ ΤΗΣ ΙΖΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΓΑΛΎΤΕΡΑ ΠΕΡΆΣΜΑΤΑ.ΤΟ ΧΩΡΙΌ ΠΟΥ ΜΕΝΩ ΕΧΕΙ ΥΨΌΜΕΤΡΟ ΚΟΝΤΑ ΣΤΑ 350 ΜΕΤΡΑ ΑΛΛΑ ΕΠΕΙΔΗ ΟΜΩΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΟΛΥ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟΝ ΕΛΙΚΏΝΑ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΚΆΘΕ ΧΡΌΝΟ ΑΞΙΟΛΟΓΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΉ ΠΟΣΟΣΤΑ ΧΙΟΝΙΟΎ.ΝΑ ΚΑΤΑΛΆΒΕΙΣ ΟΤΙ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΎΓΕΝΝΑ ΤΟ ΧΙΟΝΙ ΠΟΥ ΕΡΙΞΕ ΗΤΑΝ ΠΕΡΊΠΟΥ 70ΕΚΑΤΟΣΤΑ.ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΠΟΔΕΣ ΤΟΥ ΕΛΙΚΏΝΑ ΕΙΧΕ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΕΝΑ ΜΕΤΡΟ.Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΑΝΑΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΙΑΡΤΟ.ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΠΟΛΥ ΛΙΓΟ ΧΙΟΝΙ.ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΆ ΠΡΙΝ ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑΜΕ 72 ΩΡΕΣ ΧΙΟΝΟΘΥΕΛΛΑ ΕΙΧΑΜΕ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΕΝΑΜΙΣΗ ΜΕΤΡΟ(ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ ΜΟΥ ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΕΙΜΑΙ ΦΑΝΑΤΙΚΟΣ ΧΙΟΝΟΦΙΛΟΣ).ΟΠΩΣ ΒΛΈΠΕΙΣ ΝΙΚΟ ΤΟ ΜΙΚΡΟΚΛΊΜΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟ ΑΝΆΓΛΥΦΟ ΜΙΑΣ ΠΕΡΙΟΧΉΣ ΠΑΙΖΕΙ ΙΔΙΑΊΤΕΡΟ ΡΟΛΟ.ΑΝ ΘΥΜΆΜΑΙ ΕΧΕΙΣ ΓΡΑΨΕΙ ΟΤΙ ΕΙΣΑΙ ΑΠΟ ΤΡΊΚΑΛΑ;ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΥψηλάντης είναι το χωριό σου? είμαι από Τρίκαλα, έχω ζήσει πολλά χρόνια Χαλκίδα και 4 χρόνια Λιβαδειά. η τελευταία έχει αρκετές ομοιότητες με τον τόπο μου, καιρικές και γεωγραφικές (ηπειρωτική πόλη, πολλά νερά, κοντά σε βουνά, πολλά κοψίδια). αυτό που είχα διαπιστώσει είναι ότι ο Ανατολικός καιρός με τα χιόνια στην ΑττικοΒοιωτία-Εύβοια πιάνει περίπου μέχρι Αλίαρτο, ενώ η Λιβαδειά και ο Παρνασσός επηρρεάζονται πιότερο από τον κλασικό υετοφόρο δυτικό καιρό.
Διαγραφήστη Λιβαδειά λέτε ότι "το χειμώνα όταν αρχίζει να βρέχει ξεχνάει να σταματήσει", αλλά μάλλον το χετε πάρει από μας, που θα το πήραμε απ τα Γιάννενα, υποθέτω..
Σε επιβεβαίωση προηγούμενου σχολίου μου που ανέφερα ότι η κακοκαιρία είναι τύπου Νοεμβρίου ακούστε τα νέα:Δε χιόνισε ούτε καν στη Φλώρινα και με μια τέτοια εξέλιξη για πόσο χειμερινό καιρό μπορεί να μιλά κάποιος.Επίσης η θερμοκρασία δεν έπεσε καν κάτω από 1 βαθμό...τα συμπεράσματα δικά σας!
ΑπάντησηΔιαγραφήΥΨΗΛΑΝΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΧΩΡΙΟ 10 ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΙΑΡΤΟ.ΕΩΣ ΕΚΕΙ ΦΘΑΝΕΙ Ο"ΧΑΛΚΙΔΑΙΟΣ"(Α-ΒΑ ΑΝΕΜΟΣ)ΑΚΡΙΒΩΣ ΣΤΗΝ"ΜΥΤΗ"ΤΟΥ ΛΟΦΟΥ ΠΟΥ ΑΚΟΥΜΠΟΥΝ ΤΙΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΤΟΥ ΤΡΕΝΟΥ ΚΑΙ ΜΕΤΑ"ΣΠΑΕΙ".ΣΤΗΝ ΛΙΒΑΔΕΙΑ ΦΘΑΝΟΥΝ ΨΙΧΟΥΛΑ.ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΟΥ ΛΕΓΕΤΑΙ ΜΑΥΡΟΜΜΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΛΙΑΡΤΟ ΠΡΟΣ ΘΗΒΑ ΔΕΞΙΑ ΠΑΝΩ ΣΤΟΝ ΛΟΦΟ.Ο ΚΑΙΡΟΣ ΑΥΤΟΣ ΠΙΑΝΕΙ ΑΠΟ ΑΘΗΝΑ ΕΩΣ ΤΟΝ ΥΨΗΛΑΝΤΗ ΚΑΙ ΤΟ ΧΙΟΝΙ ΠΑΝΤΑ ΠΟΛΥ ΠΑΓΩΜΕΝΟ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΚΑΤΕΒΑΙΝΕΙ ΠΟΛΥ ΧΑΜΗΛΑ.ΠΕΡΣΙ ΕΦΘΑΣΕ -13 ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΚΑΙ-16 ΣΤΟΝ ΚΑΜΠΟ ΛΟΓΩ ΥΓΡΑΣΙΑΣ!!ΑΠΟ ΤΑ ΤΡΙΚΑΛΑ ΕΙΝΑΙ Η ΜΗΤΕΡΑ ΜΟΥ ΕΧΩ ΠΕΡΑΣΕΙ ΠΟΛΛΑ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΑ ΚΑΙ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΕΚΕΙ ΚΑΙ ΑΝΕΒΑΙΝΩ ΤΑΚΤΙΚΑ.ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΣΕ ΒΡΩ ΚΑΠΟΘΑ ΦΟΡΑ Η ΑΝ ΘΕΛΕΙΣ ΚΕΡΝΑΩ ΠΡΟΒΑΤΙΝΑ!!ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΟΥ ΜΟΛΙΣ "ΣΚΑΣΕΙ"Η ΦΩΤΟΒΟΛΙΔΑ ΠΟΥ ΛΕΕΙ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ.ΚΑΛΩ ΚΑΙ ΤΟΝ ΔΑΣΚΑΛΟ ΚΑΙ ΟΠΟΙΟΝ ΑΛΛΟΝ ΘΕΛΕΙ ΑΠΟ ΟΛΟ ΤΟ ΜΠΛΟΓΚ(Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΙΣΧΥΕΙ ΜΕ Η ΧΩΡΙΣ ΧΙΟΝΙ)ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΑΣ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα σας. Μετά από περίοδο απουσίας μου, βλάβης στο P/C και ασθενείας μου, επανέρχομαι.
ΔιαγραφήΧριστόδουλε, μας είχες μιλήσει για το χωριό σου και παλιότερα, έτσι; Πράγματι είναι ένα αξιόλογο γραφικό χιονοχώρι.