Wednesday 3 Jan, 12 UTC T+24 Valid: Thursday 4 Jan, 12 UTC
Πηγή: ECMWF
Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους του Weather Prediction Center των ΗΠΑ, από τις 04-01-2018/00:00 έως τις 05-01-2018/00:00 UTC η πίεση στο κέντρο του χαμηλού αναμένεται να πέσει κατά 36 hPa (από τα 996 στα 960 hPa, πηγή: https://www.livescience.com/61316-bomb-cyclone-east-coast-forecast.html). Η πτώση αυτή είναι εξαιρετικα μεγάλη, αν λάβουμε υπόψη τη σχετική θεωρία που ακολουθεί:
«Ένα βαρομετρικό
χαμηλό χαρακτηρίζεται ως μετεωρολογική βόμβα, όταν η πίεση στο κέντρο του ελαττώνεται
με ρυθμό 1 hPa την ώρα για περίοδο τουλάχιστον 24 ωρών. Οι κυκλογενέσεις που πληρούν
το παραπάνω κριτήριο είναι γνωστές ως εκρηκτικές κυκλογενέσεις και παρατηρούνται
σε περιοχές που ξεκινούν από τον παράλληλο των 20 μοιρών και φθάνουν έως τους πόλους.
Λαμβάνοντας υπόψη το γεωγραφικό πλάτος της περιοχής κυκλογένεσης, τα όρια για να
χαρακτηριστεί ένα ταχύτατα αναπτυσσόμενο χαμηλό ως μετεωρολογική βόμβα είναι η πτώση
της πίεσης στο κέντρο του χαμηλού, τουλάχιστον κατά 9 hPa το 24ωρο σε περιοχές γεωγραφικού
πλάτους 20 μοιρών και κατά 28 hPa το 24ωρο στους πόλους. Για τη Μεσόγειο τα κρίσιμα
όρια είναι 14 hPa το 24ωρο στις νοτιότερες περιοχές και 20 hPa το 24ωρο στις βορειότερες
περιοχές της. Σε γεωγραφικό πλάτος 38 μοιρών η κρίσιμη τιμή είναι 17 hPa το 24ωρο.»(Απόσπασμα
από το βιβλίο ΚΑΙΡΟΣ, Ο ΓΙΟΣ ΤΗΣ ΓΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ, τόμος ΙΙ «Η πρόγνωση»)
Θα ναι χιονοκυκλωνας
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα έχουνε δει όλα φέτος οι Αμερικάνοι. Πολικές θερμοκρασίες ρεκόρ, τυφώνες τέρατα, τις χειρότερες φωτιές στην Καλιφόρνια, τώρα τους έρχεται και μια μπόμπα! Πολύ γουρλής τους βγήκε αυτός ο Τραμπ, που ωρύεται κι όλας, σαν να μη συνέβαιναν όλα αυτά τα ακραία, οτι κλιματική αλλαγή δεν υπάρχει!
ΑπάντησηΔιαγραφήΧθες βράδυ αργα ώρα Ελλάδος μιλούσα με φιλαράκι στη Νέα Υόρκη στο skype. Την ώρα που μιλούσαμε, του χτύπησε η σπιτονοικοκυρα του για να του πει να μην ξεχάσει τη νύχτα (ώρα Νεας Υορκης) να σφαλισει καλά τα παράθυρα γιατί θα έχει blizzard όπως χαρακτηριστικά του είπε. Θα κοιτάξω από περιέργεια να του μιλήσω του φιλου κ απόψε να μάθω τί έγινε
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι Αμερικανοί με τον όρο blizzard εννοούν τη χιονοθύελλα με ταχύτητα ανέμου τουλάχιστον 56 χιλιομέτρων την ώρα και χιονόπτωση που περιορίζει την ορατότητα στα 400 μέτρα ή λιγότερο. Ένα ακραίο blizzard δημιουργεί συνθήκες whiteout (λευκού σκοτεινιάσματος), όπου η ορατότητα πέφτει σχεδόν στο μηδέν και καθώς το χιονισμένο έδαφος και η ατμόσφαιρα γίνονται ένα, χάνεται ο ορίζοντας και η αίσθηση προσανατολισμού!
ΔιαγραφήΞέχασα να γράψω ότι, επιπλέον των άλλων όρων, μια χιονοθύελλα για να χαρακτηριστεί blizzard πρέπει να έχει διάρκεια τουλάχιστον 3 ωρών.
ΔιαγραφήΒόμβα με χαρακτηριστικά τροπικού κυκλώνα; Βλέπω σπειροειδή διάταξη νεφών και "μάτι". Δικαιολογείται κάτι τέτοιο, σε σχέση με τις θερμοκρασίες του Ατλαντικού σε αυτά τα πλάτη; Τα φώτα σας κ.Ζιακόπουλε.
ΑπάντησηΔιαγραφήhttps://drive.google.com/file/d/1db550hTCiRxbgZY6jOGv8zW2hl3sCju8/view?usp=sharing
Στην τάξη μεγέθους της ατμοσφαιρικής πίεσης, στην σπειροειδή διάταξη των νεψών και ως ένα βαθμο στο μάτι υπάρχουν ομοιότητες αλλά εδώ πρόκειται καθαρά για εξωτροπική ύφεση που βάθυνε πολύ και απότομα λόγω κυρίως της τρομερής βαροκλινικότητας (πολικές κάι τροπικές αέριες μάζες σε εκρηκτικό σφιχταγκάλιασμα) σε συνδυασμό με τη θετική μεταφορά στροβιλισμού. Τα γεωγραφικά χαρακτηριστικά (ανάγλυφο, θερμο-υγρο-ασυνέχειες κατά μήκος των ακτών) και τα θερμότερα νερά σε σχέση με τις υπερκείμενες αρκτικές μάζες (σου είχα πει γι αυτό παλαιότερα) έπαιξαν ρόλο. Υπάρχει ακόμα και μια άλλη κατηγορία χαμηλών τα λεγόμενα πολικα χαμηλά (polar lows ) που έχουν ωραιότατο μάτι, όπως ακριβώς και τα medicanes. Φυσικά εδώ δεν πρόκειται για πολικό χαμηλό. Σε κάθε περίπτωση η βασική διάκριση γίνεται με την περιοχή και κυρίως με τον τρόπο σχηματισμού τους.
ΔιαγραφήΕυχαριστώ πολύ κ.Ζιακόπουλε! Πολικά χαμηλά αλλά σε μέγεθος ...τυφώνα έδειχνε η, γνωστή στους χιονοπορωμένους, ταινία "The day after tomorrow", με ισχυρά καθοδικά ρεύματα στο "μάτι" που, όμως, δεν προλάβαιναν (!) να θερμανθούν αδιαβατικά και όταν έφταναν στο έδαφος πάγωναν τα πάντα ακαριαία. Μια άκρως χολλυγουντιανή βερσιόν αιφνίδιας ψύχρανσης λόγω σταματήματος του ρεύματος του Κόλπου με πολλή φαντασία, μετεωρολογική και μη.
ΔιαγραφήΑυτό που γράφει ο Δάσκαλος, για το εκρηκτικό σφιχταγκάλιασμα πολικών και τροπικών μαζών, φαίνεται με ιδιαίτερη ενάργεια στον χάρτη ισοδύναμης δυναμικής θερμοκρασίας στα 850 hPa. Είναι μια παράμετρος που αποτυπώνει θερμοκρασία και υγρασία των αερίων μαζών.
Διαγραφήhttp://www2.wetter3.de/Archiv/GFS_Global/2018010412_5_na.gif