Στη διάρκεια του νέου εικοσιτετραώρου (Παρασκευή) η χώρα θα βρίσκεται
υπό την επίδραση του συνδυασμού των χαμηλών πιέσεων στη Δ. Μεσόγειο με τις
υψηλές πιέσεις στην Τουρκία με αποτέλεσμα την επικράτηση Ν-ΝΔ ανέμων εντάσεως
ως τα 7 μποφόρ. Κατά τα άλλα, η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο κυρίως ως προς
τις ελάχιστες τιμές της και θα σημειωθούν τοπικές βροχές κατά κανόνα ασθενείς.
Την εικόνα του καιρού θα συμπληρώνουν οι ομίχλες ιδιαίτερα το πρωί στα
ηπειρωτικά. Το Σάββατο (3/2) στα
δυτικά, κεντρικά και βόρεια καθώς και στο Β-ΒΑ Αιγαίο προβλέπονται βροχές και
τοπικές καταιγίδες κυρίως στα ΒΔ. Τα χιόνια θα περιοριστούν στα ορεινά. Οι
άνεμοι θα πνέουν νότιοι με ένταση 6 με 8 μποφόρ. Την Κυριακή (4/2) τα φαινόμενα σχετικά γρήγορα θα περιοριστούν
στο Α-ΒΑ Αιγαίο και ως αργά το απόγευμα θα σταματήσουν. Οι άνεμοι θα στραφούν
σε Δ-ΒΔ και η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση κυρίως στα δυτικά, κεντρικά και
βόρεια. Όσο για τη νέα εβδομάδα,
η βασική κυκλοφορία στην κεντρική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια δεν αναμένεται να
αλλάξει σημαντικά.
Παρασκευή,
2 Φεβρουαρίου 2018
ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
2-2-2018
Βόρεια Ελλάδα:
Νεφώσεις
με ασθενείς τοπικές βροχές. Άνεμοι Ν 3 με 5 και στα ανατολικά 6 μποφόρ. Θερμοκρασία
από 2 έως 15 βαθμούς.
Δυτική Ελλάδα:
Βροχές
κυρίως στα ΒΔ. Άνεμοι Ν 5 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 5 έως 16 βαθμούς.
Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Νεφώσεις
με πιθανότητα ασθενών τοπικών βροχών. Άνεμοι Ν-ΝΔ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία
από 4 έως 17 βαθμούς.
Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Νεφώσεις
με πιθανότητα ασθενών βροχών κυρίως στο Α. Αιγαίο. Άνεμοι Ν-ΝΔ 5 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία
από 8 έως 18 βαθμούς.
Αττική:
Λίγες
νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες. Άνεμοι Ν-ΝΔ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 8
έως 16 βαθμούς.
Θεσσαλονίκη:
Νεφώσεις
με πιθανότητα ασθενών τοπικών βροχών. Άνεμοι Ν-ΝΑ 4 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία
από 6 έως 13 βαθμούς.
Καλησπέρα,καλό Μήνα σε όλη την παρεά και φυσικά στον Δάσκαλο,
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίμαστε άτυχοι τον φετινό Φλεβάρη ,μιας και η μεσημβρινή κυκλοφορία έκατσε ακριβώς εκεί που "ΔΕΝ" την θέλαμε δηλαδή στην δυτική&κεντρική Ευρώπη . Αυτό φυσικά έχει ως αποτέλεσμα να είμαστε στο θερμό τομέα της όλης ατμοσφαιρικής διατάξης με νοτιάδες εκ Λιβύης(λίβας νοτιοδυτικός) ,μεταφορά σκόνης και υψηλές θερμοκρασίες λόγω του ridge(λιγότερες υψηλές θερμοκρασίες σε βόρεια-βορειοδυτική Έλλαδα). Το σίγουρο είναι οτι θα μείνει αξέχαστος ο φετινός Φλεβάρης στην δυτική Ευρώπη μέχρι και το Μαρόκο καθώς δείχνει να έχει και διάρκεια η όλη κατάσταση κάτι που εδώ στην Ελλάδα ,δεν υπάρχει πλέον η λέξη" διάρκεια" ειδικά στις ψυχρές εσιβολές. Όποιος νομίζει οτι ο χειμώνας θα έρθει μετά τις 10 ή 15 Φλεβάρη καλό θα ήταν να το ξεχάσει, πιο πιθανό να έρθει κανένα βροχοχαμηλό και μάλιστα αρκετά καλό με μπόλικα νερά και κάποια χιόνια στα ορεινά -άντε και ημιορεινά αλλά μέχρι εκεί. Με τέτοια διάταξη πεδινό χιόνι και βαρβάτη δυναμική λόγω σοβαρής διάταξης δεν υπάρχει πουθενά.
Όσον αφορά την παρατήρηση του καιρού εδώ στην Αττική(αναφέρω Αττική γιατί εδώ αφορά το σχόλιο μου) έχει εμφανιστεί γύρη για πρώτη φορά 1 Φλεβάρη σε περιοχές 400-500 μέτρων στα ορεινά-ημιορεινά, δεν θυμάμαι ξανά τόσο νωρίς γύρη έστω και λίγη. Απολαύστε λοιπόν τις ανθισμένες αμυγαλιές , τις μύγες που δεν πέθαναν ποτέ τον φετινό χειμώνα, και την έλευση κουνουπιών εκ Λιβύης το επόμενο διάστημα(Σε εμας θα έρθουν οι καμήλες και τα κουνούπια και στο Μαρόκο και στην Σαχάρα θα πάει το χιόνι).
Κάτι τελευταίο που έχω παρατηρήσει την τελευταία 10ετία και κυρίως την τελευταία 5-6ετία είναι οτι έχει αυξηθεί πολύ η συχνότητα των δυτικών νοτιοδυτικών ανέμων και μάλιστα οχι μόνο το χειμώνα αλλά πολλές φορές και στο τέλος της Άνοιξης-αρχές καλοκαιριού κάτι το οποίο είναι λίγο σπάνιο. Αν το γενικεύσει κάποιος αυτό θα δει οτι όντως και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας έχει αυξηθεί το φαινόμενο με χιονοπτώσεις λόγω εγκλωβισμού ψυχρής μάζας σε συνδυασμό με νοτιάδες,κατακλισμίαια νερά,ακόμα και όταν χιονίζει με βοριά ,δεν το κρατάει καθόλου το χιόνι καθώς μπαίνει πολύ γρήγορα ο νοτιάς .Είναι προφανές οτι αλλάζει το κλίμα, και μέρος της αλλαγής αυτής είναι και οι νοτιάδες που όλο και πιο συχνά εμφανίζονται στην χώρα μας και σε εποχές που παλαιότερα δεν εμφανίζονταν(παράδειγμα μπορεί κανείς να σκεφτεί οτι κάποια καλοκαιρία πλέον βρέχει στις Κυκλάδες κάτι το οποίο ούτε οι ίδιοι οι κάτοικοι δεν θυμούνται στο παρελθόν,και η αιτία είναι η απουσία των μελτεμιών πολλές φορές και επικράτηση ασθενών ανέμων-θαλάσσιων αυρών ή και νοτιοδυτικών ανέμων μέσα στο καλοκαίρι).Ακόμα και τον φετινό χειμώνα το χαμηλό από την Αφρική στο κόλπο της Σύρτης έφερε τις χιονο-εκπλήξεις σε πολλές περιοχές αφού όμως είχε προηγηθεί μια ξηρή ψυχρή μάζα της τάξης του -4 στα 850hpa.
Μονάχα μην θυμιθεί ο χειμώνας και οι βοριάδες κυρίως, και έρθουν την Άνοιξη ,σε εποχή που απλά θα είναι αχρίαστοι και ψάχνουμε πότε θα ανέβει η θερμοκρασία.
Ι.Κ.
Μετά από την νίλα ενός ανύπαρκτου χειμώνα, μιά "χειμωνιάτικη" άνοιξη είναι παυσίπονο, είναι παρηγοριά, είναι ο μόνος τρόπος να γαληνέψει λίγο η ψυχή του "προδομένου" καιρόφιλου. Ξέρω οτι αρκετοί θα διαφωνήσουν (και θα έχουν και δίκιο, ιδιαίτερα όσοι ζουν από την αγροτική παραγωγή), αλλά αυτή είναι η προσωπική μου άποψη. Κι ας ψάχνουμε πότε θ΄ανέβει η θερμοκρασία. Εμένα δε με χαλάει καθόλου να περιμένω μέχρι τον ...Ιούνιο.
ΔιαγραφήΠολύ σωστή η επισήμανση για τις μύγες του φετινού χειμώνα, που ειδικά με νοτιά ήταν τόσο πολλές, όσο και το καλοκαίρι. Και κουνούπια έχει στο Θυμάρι, αλλά ευτυχώς δεν τσιμπάνε τον χειμώνα. Ο λόγος είναι ότι τα θηλυκά, που είναι και αυτά τα οποία τσιμπάνε, δεν έχουν γεννήσει, έτσι ώστε να χρειάζονται το αίμα για να ραντίζουν τα αυγά τους, προκειμένου να αναπτυχθούν και να εκκολαφθούν οι προνύμφες. Έβγαλα και μία μέλισσα σώα από τη θάλασσα, μαζί με 2-3 πλαστικές σακούλες.
ΔιαγραφήΠαρεμπιπτόντως, ο Guardian γράφει ότι στην ΕΕ θα υποχρεώσουν τις εθνικές κυβερνήσεις να αυξήσουν τις δημόσιες βρύσες και θα ενθαρρύνουν τα εστιατόρια να μην σερβίρουν εμφιαλωμένο νερό για να μειώσουν τα πλαστικά απορρίμματα. Εκατομμύρια Ευρωπαίοι, κυρίως στα πιο φτωχά κράτη, δεν έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό, αλλά ακόμα και οι χώρες που διαθέτουν υψηλή ποιότητα νερού δεν έχουν αρκετές βρύσες σε δημόσιους χώρους και κτίρια, με συνέπεια να αυξάνεται η χρήση πλαστικών μπουκαλιών.
Η πρωβουλία τη ΕΕ λήφθηκε μετά από αίτημα 1,6 εκατομμυρίων πολιτών για βελτίωση της πρόσβασης σε πόσιμο νερό. Στο Μάντσεστερ των 2,8 εκ. κατοίκων δεν έχουν δημόσιες βρύσες, ούτε στο Μερσεϊσάιντ (Λίβερπουλ), ενώ στο Γιορκσάιρ τις αφαίρεσαν μετά από ζημιές και λόγω κινδύνων για την υγεία. Η Κομισιόν πιστεύει ότι με τα μέτρα που θα λάβει θα μειωθούν από 4% σε 1% ο κίνδυνοι για την υγεία, που σχετίζονται με το πόσιμο νερό. Μία μείωση των πλαστικών μπουκαλιών, που είναι τα πιο συνηθισμένα σκουπίδια στις ευρωπαϊκές παραλίες, θα βοηθήσει επίσης τα νοικοκυριά να εξοικονομήσουν πάνω από 525 εκ. στερλίνες τον χρόνο.
https://www.theguardian.com/environment/2018/feb/01/eu-measure-demands-rise-in-public-fountains-to-cut-bottle-waste
Βαγγέλης Σπανός
Οπως πανε τα πραγματα το μεγαλο ψυχρο μπαμ θα το κανει μεσα στο μαρτιο.Κριμα για τους αγροτες αφου το επομενο διαστημα θα φουσκοσουν και θα ανοιξουν μπουμπουκια ενα μηνα ποιο νωρις αφου ποτε δεν κοιμηθηκανε τον φετινο χειμωνα τα δεντρα
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα κουνούπια, χρησιμοποιούν το αίμα των θηλαστικών για την πρωτεϊνη, η οποία βοηθά στην κατασκευή των αυγών τους, κι όχι για να τα "ραντίζουν" μ' αυτό..
ΑπάντησηΔιαγραφήΦοβάμαι ότι αύριο της Υπαπαντής, η αρκούδα θα μεταφερθεί εσπευσμένα στον Κτηνίατρο με συμπτώματα ηλίασης.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό μήνα!
Όπως το περιμέναμε λοιπόν κ το Φλεβάρη...νοτιάδες κ άγιος ο θεός!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυτυχώς τουλάχιστον κ πάλι τα νερά δε θα λείψουν στις γνωστές περιοχές που σχηματίζουν το γράμμα Π αλλά μακάρι να βρέξει κ στην υπόλοιπη χώρα κ κυρίως το τονίζω για άλλη μία φορά σε Κ. Και Α.Μακεδονία,Κυκλάδες κ Κρήτη όπου πια η ξηρασία είναι μείζον ζήτημα.Απο χιόνια,στα ορεινά άντε το πολύ στα ημιορεινά κ τελειώσαμε.Για μένα αρχίζει κ κλειδώνει η αρχική μου άποψη για επαναλαμβανόμενα κύματα ψύχους απ τα βόρεια προς τα νοτιοδυτικά της Ευρώπης που πιστεύω ότι θα ναι και τα ταιλευταία για φέτος μέχρι τα τέλη του μήνα σ'αυτές τις περιοχές.
Εν'ολίγης,περιμένοντας το Μάρτιο μπας έστω κ πρόσκαιρα δούμε κάτι καλό(οι πιθανότητες θα είναι αρκετές σε σχέση με τώρα)
Καλησπέρα σε όλους. Σαν χιονόφιλος και όπως αρκετοί εδώ μέσα, δεν χάνω την αισιοδοξία μου για κάποιο χιόνι και μέσα στο Μάρτιο. Κάποιοι θα μου πουν άσε μας βρε φίλε που θα περιμένουμε το Μάρτιο να δούμε χιόνι. Σε αυτό, απο τη μια έχετε ένα δίκιο αλλά θυμίζω απλά μια ημερομηνία που ίσως και ο δάσκαλος θα θυμάται... 25η Μαρτίου 1998 με τρομερό χιονιά όπου στη Σύραγγα Αρτεμισίου το χιόνι έφτανε και τα 3 μέτρα με μπολντόζες να παλεύουν να ξεθάψουν αυτοκίνητα κλπ. Όπως και στην πόλη της Τρίπολης τότε ένας πανικός χιονιά!!! Νομίζω ότι είχε πάλι ένα πολύ δυνατό χιονιά και στις αρχές Μαρτίου του ίδιου έτους με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Οπότε μην βάζουμε τίτλους τέλους αν δεν φύγει και ο Μάρτιος. Έχουν αλλάξει όλα...βλέπετε τίποτα δεν έρχεται ομαλά είτε καλοκαίρι είτε χειμώνα. Μπορεί και να δούμε χιόνια το Μάρτιο μπορεί και όχι απλά υπομονή και ηρεμία. Καλή συνέχεια σε όλους! Γιώργος Τρίπολη
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεια σου Γιωργο,συμφωνω με αυτά που λες,ολα είναι πιθανά,θα δείξει,υπομονη,αντωνης,μυτιληνη
ΑπάντησηΔιαγραφήΤελικά η Ευρώπη δεν είχε κρύο το Γενάρη, όπως λαθεμένα πίστεψαν πολλοί, ανάμεσά τους και εγώ:
ΑπάντησηΔιαγραφήhttp://models.weatherbell.com/climate/ncep_cfsv2_120_t2anom_europe.png
Να και η αντίστοιχη απεικόνιση για τη βόρεια Αμερική:
http://models.weatherbell.com/climate/ncep_cfsv2_120_t2anom_northamer.png
Όσο για τη συνέχεια, ο Φλεβάρης μετά τις 10 δεν μπορούμε να ξέρουμε τι ετοιμάζει για εμάς. Είναι πρόωρο να προεξοφλούμε οτιδήποτε. Η εποχική πρόγνωση του CFS, που αναφορικά με τον Γενάρη έπεσε μέσα 90%, εμφανίζει έναν χάρτη αισθητά διαφοροποιημένο από τις προ ολίγων εβδομάδων προβλέψεις του μοντέλου. Τα πολύ σκούρα χρώματα έχουν εξαφανιστεί, σε πολλές περιοχές εμφανίζονται πλέον τιμές κοντά η και κάτω από τα κλιματικά. Με εξαίρεση δυστυχώς τα Βαλκάνια και την ανατολική Μεσόγειο.
http://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/CFSv2/imagesInd3/euT2mMonInd1.gif
Γιώργο πάντως για μας δεν έχει αλλάξει κάτι και στο CFS.Ακόμη κ στο δεύτερο 10ήμερο που δείχνει να αλλάζει κάτι,αν δείς ακόμη κ τα πιο φρέσκα στοιχεία όλων των μοντέλων το καλύτερο σενάριο πλήν κάποιων βροχοχαμηλών που θα έχουμε όπωσδήποτε είναι τα χιόνια να φτάσουν στα ημιορεινά της κεντρικής κ βόρειας χώρας,άντε σου λέω κ σε ημιπεδινά της ταιλευταίας,φαινόμενο πολύ σύνηθες για Φεβρουάριο.Δυστηχώς εγώ το έχω πάρει απόφαση τουλάχιστον για την περιοχή μου.Συννεφιά λοιπόν,υγρασίες κ νερά καλύτερα απο το τίποτα.
ΔιαγραφήΕγώ θα έλεγα να μην σπεύσουμε να τον "καταδικάσουμε" τον Φλεβάρη, προτού ακούσουμε τι έχει να μας πει. Να "απολογηθεί" δηλαδή πρώτα, σύμφωνα με την δικονομία. Άλλωστε, όπως δεν παίρνουμε στα σοβαρά τα μοντέλα για βδομάδα και πέρα όταν "έρχονται" χιονιάδες, το ίδιο οφείλουμε να κάνουμε και όταν δεν έρχονται. Όσο για το εποχικό CFS, η αισθητή διαφοροποίηση των χρωμάτων του Φλεβάρη μπορεί σε ένα επόμενο τρέξιμο να πιάσει και την περιοχή μας. Ήδη, όσον αφορά τον υετό, υπάρχει μεγάλη βελτίωση σε σύγκριση με τα καφέ χρώματα που έδειχνε ο χάρτης ως πρόσφατα:
Διαγραφήhttp://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/CFSv2/imagesInd3/euPrecMonInd1.gif
Μακάρι Γιώργο γιατί όντως μπορούν τα στοιχεία να φτιάξουν κ άλλο το αμέσως επόμενο διάστημα.Υπομόνη!
ΔιαγραφήΟ υετός πάντως πάει να φτιάξει πολύ καλά σε σχέση με πρίν,μακάρι να σπάσει η γκίνια το Φλεβάρη κ στις περιοχές που το έχουν άμεσα ανάγκη.
Βόρεια Κρήτη
ΑπάντησηΔιαγραφή26-27 Βαθμούς
7-8/2/2018
Εκτιμώμενη συνολικη βροχοπτωση επομενου 10ημερου βασει GFS 0-2mm...
Καλή μας υπομονή τη νεα εβδομάδα που θα είναι πραγματικα ενα καιρικο εκτρωμα για το νησί, ενα τερατουργημα της φύσης.
NW Pindos
ΑπάντησηΔιαγραφήΠάντως κάτι ιδιαίτερο για μέχρι 5-7 Φλεβάρη χοντρικά δεν αναμενόταν. Η άνοδος βέβαια της θερμοκρασίας στα μεγάλα αστικά κέντρα έφτασε μέχρι και 17 βαθμούς χθες κατά τόπους (τέτοια θερμοκρασία έχει το πρωί στα 600-700μ. το καλοκαίρι). Δηλαδή, φανταστείτε, για να χιονίσει τώρα π.χ. Αθήνα ή Θεσσαλονίκη και στα πεδινά γενικότερα θα πρέπει η μέγιστη θερμοκρασία να πέσει τουλάχιστον 17 βαθμούς!!! Το ΣΚ ακόμη και τα υπερορεινά (από 1600μ. μέχρι 1800μ. -δεν υπάρχει χωριό σε τέτοιο υψόμετρο-) της ΒΔ χώρας θα ξεκινήσουν με αστάθεια (ψιλοβροχή ψιλοχιονόνερο), θα χιονίζει από την αρχή κατά τη γνώμη μου πάνω από τα 1800μ. (σε μη κατοικήσιμες περιοχές δηλαδή), ενώ με τη στροφή των ανέμων πρώτα σε ΝΔ και σταδιακά σε Δ-ΝΔ και με καλούτσικο υετό Σάββατο προς Κυριακή τα χιόνια θα κατέβουν μέχρι τα 1.300-1400μ. Για παρακάτω δεν το πολυβλέπω και μόλις θα αρχίσει να πέφτει και άλλο η θερμοκρασία με τους ΒΔ ανέμους θα αρχίσει να μειώνεται ο υετός. Ότι ρίξει δηλαδή θα είναι μόνο για τα χιονοδρομικά της ΒΔ χώρας. Μεγάλο πρόβλημα οι μέγιστες θερμοκρασίες τελικά, το έχουμε ξαναεπισημάνει και αυτό αναλογικά συμβαίνει παντού. Θερμοκρασία -2 ελάχιστη στα 1500μ. δεν μας ενοχλεί (ας εχει), θερμοκρασία μέγιστη, όμως, πάνω από +3 στα 1500μ. μπορεί να μην έχει; Θερμοκρασία ελάχιστη 7 βαθμοί στα πεδινά δεν μας ενοχλεί (ας έχει), θερμοκρασία μέγιστη πάνω από 11 βαθμούς στα πεδινά μπορεί να μην έχει; Για χειμώνα αναφέρομαι.
Δυστυχώς άρχισε να αυξάνεται η δραστηριότητα της γρίπης και στη χώρα μας με έξι θύματα συνολικά - τα τρία την τρέχουσα εβδομάδα - και 24 σοβαρά κρούσματα με νοσηλεία σε μονάδες εντατικής θεραπείας. Κι όλα αυτά με ήπιο χειμώνα. Αν ο χειμώνας ήταν βαρύς όπως πέρσι, θα είχε νοσήσει πολύ περισσότερος κόσμος. Γενικά όσο περισσότερο κρύο κάνει, τόσο πιο ραγδαία είναι η εξάπλωση της γρίπης, όπως υποστηρίζουν οι γιατροί. Αντίθετα με ήπιο καιρό παρατηρείται επιβράδυνση της δραστηριότητάς της και τελικά εκφυλισμός της, όταν πιάσουν οι καλές ζέστες στις αρχές της άνοιξης.
ΑπάντησηΔιαγραφήΒαγγέλης Σπανός
Και τότε γιατί λένε πως "το κρύο σκοτώνει τα μικρόβια"; Τέλος πάντων, εγώ εμβολιάζομαι κάθε χρόνο και μέχρι τώρα την έχω βγάλει καθαρή, παρά το γεγονός οτι κάνω (εκ πεποιθήσεως και όχι μόνο εξ ανάγκης) ακραία οικονομία στη θέρμανση.
ΔιαγραφήΜια εξήγηση είναι ότι το κρύο συνεπάγεται συνωστισμό σε κλειστές αίθουσες με αποτέλεσμα τη ευκολότερη διασπορά του ιού της γρίπης. Από την άλλη, αυτή είναι η μισή αλήθεια. Η άλλη μισή είναι όταν το πρωί ξυπνάς με 3 βαθμούς και το μεσημέρι έχει 17 βαθμούς (αντικυκλωνικό πρωινό κρύο και ζεστή ημέρα), εκεί να δεις τι πάρτυ κάνουν οι ιώσεις. Το αυτό και με καιρό που έχουμε τώρα. Υγρασία, σκόνη, ζέστη, ξεθαρρεύεις και τσουπ, πάρε την ίωση. Για να είμαστε ειλικρινείς, άκρη δε βγαίνει. Αντικειμενικά, η γρίπη έχει έξαρση στα μέσα/τέλος Ιανουαρίου και αρχίζει μια κάμψη από τέλη Φεβρουαρίου, ανεξαρτήτως καιρού. Το πιο σωστό είναι να προφυλάσονται κυρίως οι ευπαθείς ομάδες και με λίγη τύχη όλα καλά και με τη γρίπη και τις λοιπές ιώσεις.
ΔιαγραφήΚαλημέρα, επειδή μάλλον ο ΦΦεβρουάριος θα πάει άκλαφτος και θα μπούμε σε μια ατέρμονη κουβέντα για το Μάρτιο, ήθελα να κάνω μια ερώτηση αν θυμάται κάποιος. Νομίζω το 2003, νομίζω Μάρτιο είχε χιόνιζε 3 συνεχείς νύχτες με το που έδυε ο ήλιος Σάββατο, Κυριακή και Δευτέρα και κάθε πρωί με την ανατολή κόβονταν όλα μαχαίρι και έβγαινε ήλιος. Μιλάμε για πυκνές χιονοπτώσεις, με σοβαρές χιονοστρώσεις (5-10-15 cm στην Κηφισιά κάθε βράδυ και καλύτερα) αλλά μέχρι το απόγευμα ο Μαρτιάτικος ήλιος τα καθάριζε όλα. Το θυμάται κανείς, γιατί έψαχνα χάρτες αρχείου και δεν μπορώ να βγάλω άκρη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΝαι, το 2003 ήταν, από 24 μέχρι 26 Μαρτίου αν θυμάμαι καλά.
ΔιαγραφήΜάλλον μιλάς για το τριήμερο 22-23-24 Μαρτίου 2003.
Διαγραφήευχαριστώ πολύ και τους 2.
ΔιαγραφήΤα λόγια σου είναι ψεύτικα σαν του Μαρτιού το χιόνι, που το ρίχνει από βραδύς και το πρωί το λιώνει.Αυτο ειναι το χιόνι του Μαρτίου
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα σε όλους. Κύριε ζιακοπουλε ήθελα να ρωτήσω πως βλέπετε την θέρμανση της στρατόσφαιρας που διαφαίνεται στα μέσα Φεβρουαρίου. Νομιζω είναι αρκετά έντονη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔημήτρης ρ.
Την παρακολουθούμε από εδώ:
Διαγραφήhttp://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/stratosphere/temperature/10mb9065.png
και από εδώ, όσον αφορά την πρόγνωση της εξέλιξής της:
http://www.meteociel.fr/modeles/gfse_cartes.php?mode=10&ech=6&carte=1
Πάντως, όπως φαίνεται στο διάγραμμα. και πέρυσι είχαμε στρατοσφαιρικές θερμάνσεις χωρίς να ακολουθήσουν ιδιαίτερες επιπτώσεις (ψυχρές εισβολές) στην περιοχή μας στη συνέχεια.
Καλησπέρα στην παρέα. Μιας που σήμερα η αρκούδα δεν λιάστηκε θέτω ένα ζήτημα σχετικά με τις ημερομηνίες της λαϊκής μας παράδοσης. Πρέπει να τις υπολογίζουμε με το νέο ή με το παλιό ημερολόγιο; Το νέο έχει ιστορία κάτι λιγότερο από έναν αιώνα ενώ το παλαιό δεκάδες αιώνες. Επιπλέον έχω την εντύπωση ότι όλες αυτές οι καιρικές παροιμίες προϋπήρχαν της αλλαγής. Άρα δεν προδικάζουμε τίποτα αν δεν δούμε τι θα κάνει η αρκούδα στις 15 Φεβρουαρίου, ημέρα που το παλαιό ημερολόγιο εορτάζει την Υπαπαντή και μετράει 2/2 και ελπίζουμε τότε η αρκούδα να λιαστεί και να ξαναμπεί στην σπηλιά της άλλες 6 εβδομάδες δηλαδή μέχρι αρχές Απριλίου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΥΓ. Κε Ζιακόπουλε, "βαράω νομή" για τον εαυτό μου με την ελπίδα να χορτάσω έστω λίγο, στο διάστημα 15/2 με 15/3 (δεν βάζω και τις 6 εβδομάδες γιατί η αρκούδα ζει στην Πίνδο και εγώ στην Αττική!)
Πέππας Β.