Ψυχρό μέτωπο που εκτείνεται από τη Ν. Ρωσία ως
τα Β. Βαλκάνια κινείται Ν-ΝΑ και το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή) θα προκαλέσει τοπικές βροχές στην ανατολική και
τη βόρεια Ελλάδα. Κατά τα άλλα, με το πέρασμα του μετώπου από την περιοχή μας,
θα ενισχυθούν οι βοριάδες ως τα 7 μποφόρ (Αιγαίο) και στη ΒΑ Ελλάδα θα πέσει η
θερμοκρασία. Το Σάββατο
(21/4) υπάρχει πιθανότητα τοπικών βροχών κυρίως το πρωί στη Μακεδονία, τη
Θεσσαλία την Α. Στερεά-Εύβοια, την Α. Πελοπόννησο και τη Β-ΒΔ Κρήτη. Οι
βοριάδες στο Αιγαίο θα φθάσουν πρόσκαιρα τα 8 μποφόρ και η θερμοκρασία θα
σημειώσει μικρή πτώση σε όλη τη χώρα. Την Κυριακή
(22/4) προβλέπεται ηλιοφάνεια σχεδόν παντού. Οι βόρειοι άνεμοι θα εξασθενήσουν
και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο ως προς τις μέγιστες τιμές της. Τη Δευτέρα (23/4) υπάρχει μικρή
πιθανότητα τοπικών όμβρων στην Κρήτη και το απόγευμα στα ορεινά της ηπειρωτικής
Ελλάδας. Οι άνεμοι δεν θα ξεπεράσουν τα 5 μποφόρ και η θερμοκρασία
θα σημειώσει μικρή άνοδο. Σε ό,τι αφορά τις
υπόλοιπες ημέρες της νέας εβδομάδας, το βασικό χαρακτηριστικό του
καιρού θα είναι οι υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες. Οι άνεμοι δεν θα
ξεπεράσουν τα 5 μποφόρ και οι πιθανότητες βροχής είναι πολύ περιορισμένες. Μόνο
τα απογεύματα στα ορεινά της ηπειρωτικής Ελλάδας είναι πιθανό να εκδηλώνονται
τοπικοί όμβροι.
Παρασκευή,
20 Απριλίου 2018
ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
20-4-2018
Βόρεια Ελλάδα:
Πρόσκαιρες
βροχές και τοπικές καταιγίδες. Άνεμοι Β-ΒΑ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 8 έως
22 βαθμούς.
Δυτική Ελλάδα:
Πιθανοί
όμβροι το απόγευμα στα ορεινά. Άνεμοι ΒΔ έως ΒΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 9
έως 25 βαθμούς.
Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Τοπικές
βροχές κυρίως το απόγευμα-βράδυ. Πιθανές καταιγίδες. Άνεμοι Β-ΒΑ 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία από 9 έως 25 βαθμούς.
Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Πρόσκαιρες
τοπικές βροχές στο Β-ΒΔ Αιγαίο. Άνεμοι Β-ΒΑ 5 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 11 έως
24 βαθμούς.
Αττική:
Πιθανές
βροχές μικρής διάρκειας. Άνεμοι Β-ΒΑ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 12 έως 24
βαθμούς.
Θεσσαλονίκη:
Τοπικές
βροχές και πιθανώς καταιγίδες. Άνεμοι ΒΔ 4 με 6 μποφόρ με εξασθένηση. Θερμοκρασία
από 11 έως 21 βαθμούς.
H άνοιξη έχει αρχίσει να φαίνεται και στον βυθό, όπου σήμερα παρατήρησα γόνο από πολλά είδη. Μελανουράκια, σαργουδάκια, σαλπίτσες, κεφαλοπουλάκια, αλλά και κάτι μικροσκοπικά ψαράκια. Τόσο μικρά, που τα διέκρινα επειδή ήταν πεντακάθαρα τα νερά λόγω του βοριά, αλλά και γιατί έκαναν κοντράστ με τις σκουρόχρωμες ποσειδωνίες. Ο Απρίλης είναι, όμως, και ο μήνας των γιγάντων, καθώς τα δελφίνια προσεγγίζουν τις ακτές (στα 300-400μ.) για την αναπαραγωγή τους. Αλλά ο μήνας όλων των θαλάσσιων ειδών είναι ο Μάης, καθώς απαγορεύεται το ψάρεμα και η ιχθυοπανίδα παίρνει μια βαθιά ανάσα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα νέα δεν είναι, όμως, τόσο ευχάριστα στο νότιο ημισφαίριο, καθώς σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύει η Le Monde το 30% των κοραλλιών στον μεγάλο ύφαλο της Αυστραλίας - έκτασης 348 χιλ. τετρ. χιλιομέτρων - πέθανε λόγω του κύματος ζέστης από τον Μάρτιο ως τον Νοέμβριο του 2016. Ο θάνατος των κοραλλιών από λεύκανση οδήγησε σε αλλαγή των ισορροπιών στη βιοποικιλότητα του υφάλου της Αυστραλίας, που έχει χαρακτηριστεί μνημείο κληρονομιάς της Unesco από το 1981, καθώς χάθηκαν κάποια είδη, ενώ μόνο μερικά επιβίωσαν.
Η λεύκανση είναι ένα φαινόμενο, κατά το οποίο τα κοράλλια χάνουν το χρώμα τους, αποβάλλοντας εξαιτίας της υπερθέρμανσης την άλγη, που τους δίνει και ενέργεια. Σύμφωνα με τους ειδικούς πρέπει να βελτιωθεί η ποιότητα του νερού και να μειωθεί η ρύπανση της ακτογραμμής, ενώ εξίσου κρίσιμο είναι να περιοριστεί η υπερθέρμανση, όπως είχε συμφωνηθεί στο Παρίσι το 2015.
Έχουν σημειωθεί τέσσερα επεισόδια λεύκανσης στον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο της Αυστραλίας (1998, 2002, 2016, 2017) και μία παγκόσμια άνοδος των θερμοκρασιών κατά 1 βαθμό Κελσίου. Αν συνεχιστούν αυτές οι εκπομπές (ρύπων προφανώς), τότε ο Ύφαλος δεν θα επιβιώσει. Οι ύφαλοι αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το 0,2% της επιφάνειας των ωκεανών, αλλά φιλοξενούν το 30% της θαλάσσιας πανίδας και χλωρίδας, προστατεύουν τα μικρά ψάρια από θηρευτές, αλλά και τις ακτές, ενώ συνεισφέρουν στη διατροφή των ανθρώπων και στον τουρισμό.
http://www.lemonde.fr/biodiversite/article/2018/04/19/hecatombe-castastrophique-de-coraux-dans-la-grande-barriere_5287394_1652692.html
Βαγγέλης Σπανός
Η πιο ζεστή μέρα Απριλίου από το 1949 καταγράφηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο με τον υδράργυρο να σκαρφαλώνει στους 28,7 βαθμούς στο Λονδίνο, όπως γράφει το Skynews. Nωρίτερα στο αεροδρόμιο του Χίθροου το θερμόμετρο είχε δείξει 25,7 βαθμούς Κελσίου, αλλά ο μετεωρολόγος Graham Madge είχε προϊδεάσει τον κόσμο ότι η θερμοκρασία θα κινηθεί ακόμα ψηλότερα και ήδη έχει ξεπεράσει τον Απρίλιο του 2017.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι τις προηγούμενες μέρες καταγράφηκαν θερμοκρασίες γύρω στους 25 βαθμούς σε διάφορα σημεία του Λονδίνου και στο Ηνωμένο Βασίλειο κάνει περισσότερη ζέστη απ' ό,τι στην Αθήνα (25 βαθμοί), στη Μαδρίτη (22,2 βαθμοί) στη Ρώμη (25 βαθμοί) και στο Ρίο Ντε Τζανέιρο (26 βαθμοί). Οι αριθμοί είναι εντυπωσιακοί για τη Βρετανία, όπου η μέση θερμοκρασία για τον Απρίλιο είναι οι 11,4 βαθμοί. Από την άλλη, έχουν περάσει σχεδόν 70 χρόνια από το 1949, όταν είχε καταγραφεί υψηλότερη θερμοκρασία τον Απρίλιο (29,4 βαθμοί τότε).
Η μετεωρολογική υπηρεσία εξήγησε ότι θερμός αέρας από τις ακτές της Πορτογαλίας έφτασε στο Ηνωμένο Βασίλειο από μία περιοχή χαμηλών πιέσεων πάνω από τον Ατλαντικό και υψηλών πιέσεων πάνω από τη δυτική Ευρώπη. Έτσι, μετά από ένα ψυχρό ξεκίνημα της άνοιξης, τη σκυτάλη παίρνει η ζέστη, με τους μετεωρολόγους να προειδοποιούν ότι ο ήλιος αυτή την εποχή είναι τόσο δυνατός, όσο το καλοκαίρι και ο κόσμος πρέπει να προσέχει. Πάντως, η πρόγνωση κάνει λόγο για πτώση της θερμοκρασίας την άλλη εβδομάδα και βροχές και καταιγίδες με κεραυνούς από Κυριακή προς Δευτέρα.
https://news.sky.com/story/hottest-day-in-april-since-1949-recorded-11337740
Βαγγέλης Σπανός
Ο δυνατός αέρας που δεν σταματάει με τίποτα και μάλιστα σημερα ενισχύθηκε ακόμη περισσότερο,τραβάει και την οποία τελευταία υγρασία έχει απομείνει και εκτός απο λιγη ψύχρα το πρωι δεν καταφέρνει να σταματήσει με τίποτα το καλοκαίρι που καλπάζει ασταμάτητα.Το ομολογούν ολα τα φυτά και τα ζωα.Σημερα είδα τα πρωτα κριθάρια να αρχιζουν να κιτρινιζουν.Και είναι ακόμη Απριλιος.Πριν απο λίγο γύρισα από έναν ελεωνα που είχα πάει για να μπολιασω σε εναν φιλο κάτι ελιές άγριες.Δεν "ανοιγε"με τίποτα ο κορμός που παει να πει ότι η ξερα εισχωρεί ολοένα και πιο πολύ.Εχθες και σήμερα είδα χελώνες μεσα στο χωριό μου που σημαίνει ότι δεν βρίσκουν νερό και μπαίνουν στο χωριό με κίνδυνο να τις χτυπήσει αυτοκίνητο.Τα γεράκια γυρνώντας απο την δουλειά δεν τα είδα,μάλλον "κανουν"μεσημερι.Ολα τα σημάδια δείχνουν ότι το καλοκαίρι είναι εδώ.Εχει δίκιο ο Νίκος.Αρχιζουμε να μετράμε για τον Νοέμβριο.7 (σε μήνες για να μας φανεί πιο...λιγο)Και...κοντευουμε!!Καλο απόγευμα σε όλους.
ΑπάντησηΔιαγραφήσ ευχαριστώ Χριστόδουλε, αλλά δεν έχουν ιδιαίτερη αξία αυτά που αναφέρω. μια γεύση να παίρνουμε. μόλις διάβαζα ότι, για να μιλήσει κανείς για ετήσια βροχόπτωση πρέπει να έχει δεδομένα 30 ετών (μάλιστα λέει "και όχι 10").
Διαγραφήμε αφορμή τους παρόντες διαλόγους μας, είναι ενδιαφέρον πως εσύ και ο Βαγγέλης (και όποιος άλλος φίλος, ας με συγχωρήσει), ζώντας με τη φύση καθημερινά, βιώνετε τις εποχές περισσότερο και απογοητεύεστε πολύ λιγότερο, σε σχέση με μας που περιμένουμε ένα χιόνι να ομορφύνει τον κόσμο και μια βροχή να πνίξει το θυμό μας για την κλιματική αλλαγή.
ας μην αποχαιρετιζόμαστε πάντως, η ζωή και ο καιρός είναι κάθε μέρα.
Κάπως έτσι θα πάει το μπλογκ από εδώ και πέρα, μέχρι να ξαναχειμωνιάσει. Ο Χριστόδουλος θα συνεχίζει τις ειδυλλιακές περιγραφές της υπαίθρου όπου ζει, ο Σπανός θα εξακολουθήσει να μας καταπλήσσει με τις εντυπωσιακές γνώσεις του για τον κόσμο της θάλασσας και εμείς οι υπόλοιποι θα περιμένουμε να σκάει που και που καμιά καλή αστάθεια, να ξεχαρμανιάζουμε. Γιατί είναι μεγάλη κι ασήκωτη η χαρμάνα του φετινού "χειμώνα", που την χειροτέρεψε το πρώιμο και επιθετικό μπάσιμο του καλοκαιριού, όπως το σηματοδοτεί σε επίπεδο καιρικής ανάλυσης και η προωρη έναρξη των μελτεμιών, με την εγκαθίδρυση (από τώρα!) του θερμικού χαμηλού της Κύπρου, όπως επισήμανε εύστοχα και ο δάσκαλος σε πρόσφατο σχόλιό του.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠαιδιά αυτό ήταν!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό καλοκαίρι σε όλους οριστικά!
Για πρώτη φορά θα ξεκινήσω τα μπάνια απο τόσο νωρίς καθώς ο καιρός εδώ στα δυτικά τουλάχιστον,θυμίζει καλοκαίρι.
Προάγγελος ο συνεχόμενος ζεστός καιρός για δροσερό καλοκαίρι?
Θα δείξει.....
Πάντως ότι κ να βγάλει όπως είπαν κ οι λοιποί φίλοι ουσιαστικό ραντεβού σε 6 μήνες απο τώρα.
Ας απολαύσουμε λοιπόν κ αυτή την ωραία εποχή αφού δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς!
Γιατί, μας εξασφαλίζει κανένας και μας εγγυάται ότι το Νοέμβριο θα αρχίσουν οι βροχές και ο χειμώνας; Τα πράγματα αλλάζουν άρδην προς την ερημοποίηση, φίλοι μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτό ξανά πές το!
ΔιαγραφήΓι αυτό κ σε προηγούμενη ανάρτησή μου είπα ότι με αυτά που βλέπω φέτος γενικά είμαι πολύ περίεργος να δώ πού το πάει στη συνέχεια.
Ο πρώιμος ερχομός των μελτεμιων έχει και τα άσχημα.Μολις με ενημέρωσαν ότι στην περιοχή μου και μάλιστα μέσα σε ελεωνες έπιασε φωτιά που σε συνδυασμό με σφοδρους ανέμους καθιστά δύσκολο το έργο της πυροσβεστικής.Ελπιζω σε οσο το δυνατόν μικρότερες ζημιές.Οπως γράψατε πολλοί φίλοι όντως καιρός ειναι πολυ περιεργος και για να δούμε στο τελος τι μας επιφυλάσσει.Χαιρετω όλη την παρέα και εύχομαι στον Χρήστο Σιμουλη μιας που μπορεί και πηγαίνει ακόμα διακοπες (άκου εκει 11 ημερες;Χρήστο κάνω πλάκα)του χρόνου να πάει ακόμη περισσότερες.Καλο μεσημέρι σε όλους σας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα, Χριστόδουλε και λοιποί φίλοι. Σαν μεσοαστός δημόσιος-δικαστικός λειτουργός, κόλλησα πέντε μέρες άδεια στις αργίες και πήγα στο χωριό μου στη Νεάπολη Κοζάνης ο έρμος, όχι στο Ακαπούλκο.
Διαγραφή