Βαρομετρικό χαμηλό στη Δυτική Μεσόγειο
κινείται βορειοανατολικά, ενώ τα ΒΑ Βαλκάνια και η Τουρκία καλύπτονται από
υψηλές πιέσεις. Με αυτές τις συνθήκες ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας, στη χώρα μας,
τόσο το νέο εικοσιτετράωρο (Πέμπτη)
σήμερα όσο και την Παρασκευή
(13/4), θα επικρατήσει καλοκαιρία με ηλιοφάνεια σχεδόν παντού, Α-ΝΑ ανέμους το
πολύ 5 μποφόρ και υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες. Το Σαββατοκύριακο (14-15/4) προβλέπονται αραιές νεφώσεις, οι
οποίες στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια θα είναι πιο πυκνές. Οι άνεμοι θα
πνέουν στα δυτικά Α-ΝΑ 5 με 7 μποφόρ και στα ανατολικά Α-ΒΑ 4 με 6 μποφόρ. Η
θερμοκρασία θα κυμανθεί και πάλι σε υψηλά για την εποχή επίπεδα ιδιαίτερα στη
νότια Ελλάδα. Τις πρώτες ημέρες της
νέας εβδομάδας προβλέπεται μεταβολή του καιρού με τοπικές βροχές και
καταιγίδες κυρίως στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια. Η θερμοκρασία θα
σημειώσει βαθμιαία πτώση.
Πέμπτη,
12 Απριλίου 2018
ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ
12-4-2018
Βόρεια Ελλάδα:
Αραιές
νεφώσεις στη Μακεδονία. Άνεμοι Α-ΝΑ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 7 έως 26
βαθμούς.
Δυτική Ελλάδα:
Αραιές
νεφώσεις κυρίως στα ΒΔ. Άνεμοι Α-ΝΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 8 έως 27 βαθμούς.
Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Λίγες
νεφώσεις το απόγευμα στα ορεινά. Άνεμοι Α-ΝΑ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 9 έως
27 βαθμούς.
Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Αραιές
νεφώσεις στα νότια. Άνεμοι Α-ΝΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 12 έως 27 βαθμούς.
Αττική:
Ηλιοφάνεια.
Άνεμοι Α-ΝΑ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 12 έως 26 βαθμούς.
Θεσσαλονίκη:
Ηλιοφάνεια.
Άνεμοι ΝΑ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 10 έως 24 βαθμούς.
Αισίως 100 μπάνια σήμερα, αφού μόνο στη θάλασσα μπορείς να τα εκατοστήσεις τελικά. Και μόνο στον βυθό είχε εξαιρετική διαύγεια, σε αντίθεση με τη συννεφιά, την αφρικανική σκόνη, που συνέθεταν ένα μουντό, σχεδόν μελαγχολικό σκηνικό, για το οποίο μας είχε προϊδεάσει από χθες ο κ. Ζιακόπουλος.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜελαγχολικό είναι και το θέμα του Guardian για τους 230 άστεγους που έχουν πεθάνει τα τελευταία πέντε χρόνια στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου από τους 31 θανάτους του 2013, φτάσαμε στους 70 το 2017. Το πιο συγκλονιστικό στοιχείο είναι, όμως, ότι ο μέσος όρος ζωής για τους άστεγους είναι τα 43 χρόνια, όταν το προσδόκιμο ζωής στη Βρετανία είναι το διπλάσιο. Οι ειδικοί θεωρούν ότι η αύξηση των θανάτων, οφείλεται στο γεγονός ότι έχουν αυξηθεί οι άστεγοι, εξαιτίας των περικοπών στα προγράμματα κοινωνικής πρόνοιας και στέγασης, των υψηλών ενοικίων, ενώ έπαιξε ρόλο και το δριμύ σιβηρικό ψύχος με τις υπό του μηδενός θερμοκρασίες, με συνέπεια να έχουν πεθάνει 23 άνθρωποι και το 2018.
Και ήταν ο θάνατος του Marcos Amaral Gourgel που βρέθηκε παγωμένος στον υπόγειο λίγα μέτρα από το βρετανικό κοινοβούλιο, αυτός που κινητοποίησε ΜΜΕ και κοινή γνώμη. Το πρόβλημα είναι, όμως, ότι μόνο η περιοχή του Λονδίνου έχει αναλυτική καταγραφή για τους άστεγους και συγκεκριμένα αναφέρθηκαν 23 θάνατοι το 2014, το 2016 ήταν 21 και το 2017 μειώθηκαν σε 16. Οι άνθρωποι που κοιμούνται σε επισφαλείς συνθήκες στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκαν, όμως, για έβδομη συνεχή χρονιά και είναι 4.751, αν και ο πραγματικός αριθμός τους είναι πολύ μεγαλύτερος. Οργανώσεις ζητούν από την κυβέρνηση, που έχει υποσχεθεί ότι μέχρι το 2027 δεν θα υπάρχουν άστεγοι, να ερευνά τους θανάτους, έτσι ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη φροντίδα και βοήθεια και οι άνθρωποι να φύγουν από τους δρόμους και τον κίνδυνο.
https://www.theguardian.com/society/2018/apr/11/deaths-of-uk-homeless-people-more-than-double-in-five-years
Το μόνο που κάνει, όμως, η βρετανική κυβέρνηση (μαζί με τη γαλλική) είναι πλάτες στους Αμερικάνους, που απειλούν να βομβαρδίσουν τη Συρία σε αντίποινα στη φερόμενη επίθεση του Άσαντ με χημικά. Παρά το γεγονός ότι όπως αναφέρει ο Guardian έχουν ήδη εκτοπιστεί 700 χιλιάδες άνθρωποι στη Συρία μόνο το 2018. Σύμφωνα, μάλιστα, με τον Πάνο Μουμτζή, συντονιστή της ανθρωπιστικής βοήθειας για τη συριακή κρίση οι εκτοπισμένοι από την αρχή του πολέμου είναι 6,5 εκ. και 5,6 εκ. κατέφυγαν σε γειτονικές χώρες. Ο ίδιος λέει ότι σε καθημερινή βάση σκοτώνονται και τραυματίζονται δεκάδες πολίτες, καταστρέφονται νοσοκομεία, σχολεία και αγορές και ζητάει να υπάρξει το μίνιμουμ της προστασίας για την εκκένωση περιοχών και την ασφάλεια των εθελοντών.
Τα στοιχεία του ΟΗΕ κάνουν λόγο για πάνω από 400 χιλιάδες εκτοπισμένους - 300 χιλιάδες στο Ιντλίμπ και 137 χιλιάδες στην Αφρίν - ενώ πλέον στον χορό μπαίνει και η ανατολική Ghouta με άλλες 133 χιλιάδες εκτοπισμένων. Πάνω από 44 χιλιάδες εξ αυτών στοιβάχτηκαν σε απομακρυσμένες περιοχές της Δαμασκού, ενώ άλλες 50 χιλιάδες πολίτες, αλλά και μαχητές μεταφέρθηκαν στο Ιντλίμπ και στο Χαλέπι.
https://www.theguardian.com/global-development/2018/apr/10/conflict-syria-displaces-almost-700000-people-2018-un-united-nations
Βαγγέλης Σπανός
μου εχει ερθει μια απορια,η οποια ειναι η εξης:υπαρχει περιπτωση θεωρητικα τουλαχιστον,να ερθει ψυχρη εισβολη στην ελλαδα τελη απριλιου της ταξης του -7 στα 850hpa?
ΑπάντησηΔιαγραφήΔιοτι αν κανουμε αναδρομες στο παρελθον και κοιταξουμε ολοκληρο τον μηνα απριλιο θα διαπιστωσουμε οτι ειχαν ερθει εστω και πολυ λιγες φορες στην ελλαδα, αξιολογες ψυχρες εισβολες.(πχ 2003 και 1956)Επισης και περισυ 22 απριλιου θα δουμε οτι το -4(850hpa) εφτασε μεχρι την πελλοπονησο, με το -8(850hpa) να φτανει ως την σερβια.
ΚΑΡΔΙΤΣΑ
Φίλε ΚΑΡΔΙΤΣΑ είδα φωτογραφίες στο διαδήκτιο απο περιοχές της Καρδίτσας πού το έστρωσε κανονικά απ'το χαλάζι της Μ Παρασκευής.Χαλάζι έριξε και στο χωριό μου και σε αλλες περιοχές στο Ν. Τρικάλων αλλά τόσο έντονο όχι.Το μεσημέρι της Μ Παρασκευής πετούσε το αεροπλανάκι που ψεκάζει και από την περιοχή μου,πράγμα που μου 'χε παραξενεψει γιατί μέχρι κείνη την ώρα ο δυνατός ΒΔ άνεμος που φύσαγε και αυτή η συννεφιά που είχε δεν έδειχναν καθόλου ότι θα είχαμε τέτοιες καταιγίδες αργότερα.Τελικά όμως το αεροπλανάκι επιβεβαιώθηκε...ξαφνικά ο αέρας κόπασε(ηρεμία πριν την καταιγίδα που λένε) και νέα σύννεφα αναπτήχθηκαν παντού γύρο γύρο και ακολούθησαν τα υπόλοιπα εως και την ώρα του επιτάφιου περίπου.Ήταν μία Μ Παρασκευή με τα όλα της. Χρόνια πολλά σε όλους!
Διαγραφήπαροτι ψεκασαν τα συννεφα εριξε χαλαζι.φαντασου αν δεν πετουσε το αεροπλανο τι θα εριχνε απο χαλαζι.και μεχρι τις 2-3 το μεσημερι δεν φαινοταν οτι θα ειχαμε δυνατη ασταθεια, καθως λογω της αραιης συννεφιας θεωρουσα οτι δεν θα εβγαινε σχεδον τιποτα!
ΔιαγραφήΚΑΡΔΙΤΣΑ
Σωστή διόρθωση στο χθεσινοβραδινή σχόλιο μου.Αυτο που φοβησε την οικογένεια ήταν δυο μεγάλες δραγκολιες(φίδια) Και όχι δυσκολίες που βγήκε,καθώς και μαζί με τα χόρτα μάζεψαν και πολύ ωραίες βρουβες(Όπως τις λέμε εμεις)Και όχι βουβές που βγηκεωστο κείμενο.Ζητω συγνώμη.Ερχομενος το πρωί στην δουλειά,αυτο που μου εκανε εντύπωση ήταν τα πολλά σκοτωμένα ζωάκια που βρήκα στον δρόμο απο το χωριό μου ως το Σχηματάρι,Όχι από την Εθνική Όσο,αλλά από τον δρομο του στρατοπέδου της Θήβας και παίρνοντας από τα χωριά Καλλιθέα-Ασωπια-Τανάγρα και δίπλα στην 114 ΠΜ κατέληξα στο Σχηματάρι.Και ήταν αρκετά,ενας άσβος,τρία κουναβια,δυο σκατζοχοιροι,δυο αλεπουδακια και τρεις γάτες.Μονο μια λαγουδινα στο υψος του στρατοπέδου ήταν σωα και αβλαβή(ευτυχώς γιατί την βλέπω συχνά εκεί και παντα την ίδια ωρα 6:12 και σήμερα την ίδια να περπατά πολυ"βαριά"σημάδι που δείχνει ότι μάλλον είναι εγκυος).ΚΑΛΗΜΕΡΑ σε όλους τους φίλους.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚ.Ζιακοπουλε όπως υπάρχει snowreport και beachreport θα πρότεινα και στο δικο σας μπλογκ να γινει κατι αντίστοιχο διοτι απο τον Μάιο και μετα να μιλάμε για κρύο και χιόνι σε μια μεσογειακή χώρα ειναι λίγο ακαιρο ή αλλιώς πολλά μετρα οφσάιντ.Έχουμε την τύχη να ζούμε σε μια χώρα με χιλιάδες παραλίες και κρυστάλλινα νερα και γι αυτο τον λόγο συρρέουν απο καθε γωνια του πλανήτη τουρίστες στην Ελλάδα.Όλα αυτα που γράφει ο Βαγγέλης για την θάλασσα και τον βυθό της κατα την διάρκεια του χειμώνα μας κρυώνουν λίγο οταν τα διαβάζουμε τώρα όμως αρχίζουν να μας δροσιζουν!Το καλοκαίρι ειναι κοντά και παρόλο που ειμαι χιονοφιλος μου αρεσει πλεον να διαβάζω για την θάλασσα...
ΑπάντησηΔιαγραφήΥ.Γ.Είμαι σύντροφος με τον Γιώργο Λαμερα αλλα ψηφίζω Βαγγέλη Σπανο