Το νέο εικοσιτετράωρο (Τετάρτη) η διάταξη των βαρομετρικών συστημάτων στη ΝΑ Ευρώπη
θα είναι ευνοϊκή για την επικράτηση στη χώρα μας Β-ΒΑ ανέμων ασθενούς έως
μέτριας εντάσεως. Η θερμοκρασία, παρά την πτώση της, θα κυμανθεί και πάλι σε
υψηλά για την εποχή επίπεδα και η αφρικανική σκόνη, παρά την ελάττωσή της, θα
είναι παρούσα κυρίως στα δυτικά και τα νότια. Την εικόνα του καιρού θα
συμπληρώνουν οι τοπικοί όμβροι που θα εκδηλωθούν το απόγευμα στη Β-ΒΔ Ελλάδα. Την
Πέμπτη (19/4) το νέο στοιχείο
στην εξέλιξη του καιρού θα είναι η μικρή ενίσχυση των βοριάδων στα ανατολικά.
Την Παρασκευή (20/4) τοπικές
βροχές και καταιγίδες αναμένονται στα ηπειρωτικά και το Β. Αιγαίο. Οι βόρειοι
άνεμοι θα ενισχυθούν στα 7 μποφόρ (Αιγαίο). Το Σάββατο (21/4) οι βροχές θα περιοριστούν σημαντικά, οι
βοριάδες στο Νότιο Αιγαίο θα φθάσουν τα 8 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει
πτώση κυρίως στα ανατολικά. Την Κυριακή
(22/4) δεν προβλέπονται βροχές. Οι άνεμοι βαθμιαία θα εξασθενήσουν και η
θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο.
Τετάρτη,
18 Απριλίου 2018
ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ
18-4-2018
Βόρεια Ελλάδα:
Τοπικοί
όμβροι και μεμονωμένες καταιγίδες το απόγευμα στη Μακεδονία. Άνεμοι Β-ΒΑ 2 με 4
μποφόρ. Θερμοκρασία από 8 έως 23 βαθμούς.
Δυτική Ελλάδα:
Τοπικοί
όμβροι και μεμονωμένες καταιγίδες το απόγευμα κυρίως στα ορεινά. Άνεμοι
μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ. Θερμοκρασία από 9 έως 24 βαθμούς.
Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Πιθανοί
όμβροι το απόγευμα στα ορεινά. Άνεμοι Β-ΒΑ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 9 έως
24 βαθμούς.
Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Αραιές
νεφώσεις. Άνεμοι Β 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 12 έως 24 βαθμούς.
Αττική:
Αραιές
νεφώσεις παροδικά πιο πυκνές. Άνεμοι Β-ΒΑ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 12 έως
24 βαθμούς.
Θεσσαλονίκη:
Αραιές
νεφώσεις παροδικά πιο πυκνές. Άνεμοι Β-ΒΔ 2 με 3 μποφόρ. Θερμοκρασία από 10 έως
22 βαθμούς.
Από τις αρχές του χρόνου αυτού όλο μικρό καλάθι κρατάμε στα μέρη μου (Αττική) και όχι μόνο. Το σπίτι μου είναι τίγκα στα ...μικρά καλάθια φέτος!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠιο σωστό είναι "μικρό κανάτι"
ΔιαγραφήΚαι σήμερα είχε λίγη θολούρα - στην ατμόσφαιρα, γιατί τα νερά της θάλασσας είναι κρυστάλλινα, παρά τους νοτιάδες. Βέβαια, η αφρικανική σκόνη είναι πταίσμα μπροστά στην ατμοσφαιρική ρύπανση. Γιατί σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύει ο Guardian, το 95% του παγκόσμιου πληθυσμού εκτίθεται σε μολυσμένο αέρα, κυρίως σε αναπτυσσόμενες χώρες, ενώ στις απομακρυσμένες αγροτικές περιοχές υπάρχει και ο κίνδυνος της εσωτερικής ρύπανσης από την καύση υλικών. Έτσι ένας στους τρεις ανθρώπους παγκοσμίως αναπνέει επικίνδυνο αέρα, με την ατμοσφαιρική ρύπανση να είναι η τέταρτη αιτία θανάτου μετά την υψηλή πίεση, το πάχος και το κάπνισμα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠάνω από 6 εκατομμύρια θάνατοι καταγράφηκαν εξαιτίας της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, ενώ πάνω από τους μισούς σημειώθηκαν στην Κίνα και την Ινδία. Επίσης ένας στους πέντε θανάτους στην Κίνα και ένας στους τέσσερις στην Ινδία οφείλεται στην εσωτερική ρύπανση, στην οποία εκτέθηκαν 2,6 δισ. άνθρωποι το 2016 από την καύση υλικών μέσα στα σπίτια τους. Υπάρχει μία 11βαθμη κλίμακα ανάμεσα στις πιο μολυσμένες και τις λιγότερο μολυσμένες περιοχές (το 1990 ήταν 6βαθμη), καθώς οι αναπτυγμένες χώρες κάνουν προσπάθεια για να καθαρίσουν την ατμόσφαιρα, ενώ οι αναπτυσσόμενες πληρώνουν το τίμημα της ανάπτυξης.
Η Κίνα κάνει, πάντως, προσπάθειες να μειώσει την καύση άνθρακα και η Ινδία την εσωτερική ρύπανση, που το 1990 επηρέαζε 3,6 δισ. ανθρώπους, ενώ σήμερα 2,4 δισ. παρά την αύξηση του πληθυσμού. Η βενζίνη ντίζελ είναι επίσης μία αιτία ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε πλούσιες χώρες, όπως και το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και στις φτωχές χώρες το πετρέλαιο που καίνε έχει το ίδιο άσχημη επίδραση με τα παράγωγά του. Τα τελευταία χρόνια, πάντως, έχουν αυξηθεί οι ρυθμίσεις και οι έλεγχοι παγκοσμίως, αλλά και η ενημέρωση μέσω social media για τη φονική ατμοσφαιρική ρύπανση.
https://www.theguardian.com/environment/2018/apr/17/more-than-95-of-worlds-population-breathe-dangerous-air-major-study-finds
Πραγματικά συγκλονιστική η έρευνα, όπως και η είδηση ότι στην κοιλιά της νεκρής φάλαινας που ξεβράστηκε στην Σαντορίνη βρέθηκαν 30 κιλά σακούλες. Δηλαδή, αν υποθέσουμε ότι μία σακούλα ζυγίζει περίπου 10 γραμμάρια, ο άτυχος φυσητήρας είχε καταπιεί 3.000 σακούλες. Και το συγκεκριμένο είδος τρέφεται με καλαμάρια και όχι με πλαγκτόν για να πεις ότι μαζί με τους όγκους θαλασσινού νερού κατάπινε και σακούλες και άλλα πλαστικά.
Βαγγέλης Σπανός
Ένας ορισμός:
Διαγραφή«Με τον όρο ατμοσφαιρική ρύπανση εννοούμε την παρουσία στην ατμόσφαιρα πάσης φύσεως ουσιών, θορύβου, ακτινοβολίας ή άλλων μορφών ενέργειας σε συγκεντρώσεις που μπορούν να βλάψουν την υγεία των ζωντανών οργανισμών και γενικότερα να διαταράξουν την οικολογική ισορροπία σε μικρή ή μεγάλη κλίμακα.»
…και μια πικρή αλήθεια:
«Η ζωή είναι μία χημική αντίδραση στην οποία οι τροφές και το οξυγόνο μετατρέπονται σε ανάπτυξη και κίνηση. Προϊόντα της αντίδρασης είναι τα απορρίμματα και η ρύπανση. Από την άποψη αυτή, κάθε ζωντανός οργανισμός ρυπαίνει και αν θέλουμε να περιορίσουμε εντελώς τη ρύπανση, πρέπει να περιορίσουμε τη ζωή» (Καιρός, ο Γιος της Γης και του Ήλιου, τόμος ΙΙ).
Όμως-συμπληρώνοντας(;)-άλλη η οργανική και άλλη η ρύπανση με χημικά ή στερεά απόβλητα,πόσο μάλλον υδρογονάνθρακες και ραδιενεργά απόβλητα..
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν περιορίζαμε πρώτα τους πιό επικίνδυνους, κάτι θα ήταν κι αυτό.