Η χώρα εξακολουθεί να επηρεάζεται από το
συνδυασμό των υψηλών πιέσεων στα Β. Βαλκάνια με τις χαμηλές πιέσεις στην Α.
Μεσόγειο με συνέπεια τη διατήρηση του Β-ΒΑ ρεύματος (μελτέμι) με μέγιστη ένταση
7 μποφόρ. Την εικόνα του καιρού του νέου εικοσιτετραώρου (Πέμπτη) συμπληρώνουν οι σποραδικές καταιγίδες που θα
εκδηλωθούν το απόγευμα στη Β-ΒΔ Ελλάδα. Την Παρασκευή (10/8), δεν αποκλείονται οι απογευματινές
καταιγίδες στη ΒΔ Ελλάδα, αλλά σε σχέση με σήμερα οι πιθανότητες είναι πολύ
λιγότερες. Κατά τα άλλα, οι βοριάδες στο Αιγαίο είναι πιθανό να φθάσουν τα 8 μποφόρ
και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα ανατολικά. Το Σαββατοκύριακο (11-12/8), το
κύριο χαρακτηριστικό του καιρού θα είναι οι Β-ΒΑ άνεμοι, οι οποίοι θα έχουν
ένταση στα δυτικά 3 με 5 και στα ανατολικά 6 με 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα
σημειώσει μικρή περαιτέρω πτώση στις ανατολικές και νότιες προσήνεμες στο βοριά
περιοχές.
Πέμπτη,
9 Αυγούστου 2018
ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ
9-8-2018
Βόρεια Ελλάδα:
Σποραδικές
καταιγίδες το απόγευμα στη δυτική και την κεντρική Μακεδονία. Άνεμοι Β-ΒΑ 3 με
5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 16 έως 33 βαθμούς.
Δυτική Ελλάδα:
Σποραδικές
καταιγίδες το απόγευμα στην Ήπειρο. Άνεμοι ΒΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 17
έως 35 βαθμούς.
Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Πιθανές
καταιγίδες το απόγευμα στα ορεινά της Δ. Θεσσαλίας και της κεντρικής Στερεάς. Άνεμοι
Β-ΒΑ 4 με 6 και στα ανατολικά 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 18 έως 34 βαθμούς.
Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Ηλιοφάνεια.
Άνεμοι Β-ΒΑ 6 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 21 έως 33 βαθμούς.
Αττική:
Ηλιοφάνεια.
Άνεμοι Β-ΒΑ 4 με 6 και στα ανατολικά 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 22 έως 34
βαθμούς.
Θεσσαλονίκη:
Πιθανές
καταιγίδες το απόγευμα κυρίως στα ορεινά. Άνεμοι ΒΑ 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία
από 21 έως 32 βαθμούς.
Ένας στους χίλιους θαμώνες κάθε παραλίας, να ήταν σαν τον άνθρωπο της ακόλουθης ιστορίας...
ΑπάντησηΔιαγραφήΠρόκειται για τον 27χρονο Τυνήσιο Mohamed Ousama Houij, o οποίος σκοπεύει να καλύψει μία απόσταση 300 χιλιομέτρων μαζεύοντας πλαστικά και άλλα απορρίμματα για να ευαισθητοποιήσει τους κατοίκους και τους τουρίστες για τη θαλάσσια ρύπανση. Ο ίδιος δήλωσε στη Le Monde ότι το κάνει, διότι δεν έχει δει ποτέ μία ζωντανή χελώνα, αλλά μόνο τα κουφάρια τους, αν και ζει στη Μεσόγειο. Ξεκίνησε, λοιπόν, την 1η Ιουλίου από τις ανατολικές ακτές της Τυνησίας και σκοπεύει να ολοκληρώσει το ταξίδι του στο τέλος του Αυγούστου στα προάστια της πρωτεύουσας Τύνιδας.
Στο μεταξύ δημοσιεύει στο Facebook φωτογραφίες με ακτές γεμάτες πλαστικά μπουκάλια, δίχτυα ψαρέματος, πάνες για μωρά... Η μέρα του Mohamed αρχίζει στις 6 το πρωί για να αποφύγει την πολλή ζέστη, καθαρίζει την παραλία, μαζεύοντας ό,τι δεν είναι οργανική ύλη και βάζει τα σκουπίδια σε έναν σάκο χωρητικότητας 100 λίτρων. Στο τέλος του ταξιδιού του θέλει να έχει καθαρίσει 30 παραλίες. Οι αντιδράσεις των λουόμενων ποικίλουν. Κάποιοι τον ειρωνεύονται, άλλοι μαζεύουν σκουπίδια μαζί του. Στις μεγάλες πόλεις τον αποθάρρυνε το γεγονός ότι πολλοί έσπευσαν να βγάλουν μία σέλφι μαζί του, αλλά κανένας δεν τον βοήθησε σε αντίθεση με τις μικρές πόλεις.
Ο Mohamed δεν είναι, πάντως, μόνος του. Τον συνοδεύουν τέσσερα άτομα που γνώρισε μέσω Facebook και αποφάσισαν να του δώσουν ένα χεράκι κατά τη διάρκεια των διακοπών τους. "Δεν είμαι σίγουρος για το πόσο θα χρησιμεύσει όλο αυτό μακροπρόθεσμα, αλλά σίγουρα χτυπάει καμπανάκι σε κάποιους" ανέφερε ένας εξ αυτών, ο καθηγητής Δικαίου στο Παρίσι Rim Ben Slimane. H μόνη σχέση που είχε ο Mohamed με τις αρχές ήταν η σύλληψή του στην παραλία Sousse, εξαιτίας του τεράστιου σάκου του. Βλέπετε, στο συγκεκριμένο θέρετρο είχε γίνει τρομοκρατική επίθεση το 2015 με 39 νεκρούς. Ο Mohamed δεν ανήκει σε κανέναν οργανισμό, ούτε συλλογικότητα, ούτε έχει κάποιον σπόνσορα. Είναι ένας μοναχικός καβαλάρης, που ελπίζει να κινητοποιήσει όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους.
Τον Ιούνιο του 2018 η WWF France αποκάλυψε ότι αν και η Μεσόγειος αποτελεί μόνο το 1% των παγκόσμιων θαλάσσιων υδάτων, στα νερά της βρίσκεται το 7% των μικροπλαστικών, δηλαδή, 1,25 εκατομμύρια κομμάτια μικρότερα των 5 χιλιοστών ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο. Το 2017 στη Βομβάη ένας δικηγόρος άρχισε να μαζεύει σκουπίδια σε μία από τις πιο μολυσμένες ακτές. Σε 85 βδομάδες χιλιάδες άνθρωποι περισυνέλεξαν 160 τόνους πλαστικών. Αναφερόμενος σε αυτό το παράδειγμα από την Ινδία, ο Mohamed θεωρεί ότι το εγχείρημά του "300 χιλιόμετρα" θα έχει επιτυχία αν τον ακολουθήσουν 300 άνθρωποι και αν όσοι ευαισθητοποιήθηκαν, αρχίσουν να κινητοποιούνται. Και η παραλία της Βομβάης που καθάρισαν οι Ινδοί, επέλεξαν οι θαλάσσιες χελώνες για να εναποθέτουν τα αυγά τους. Τα χελωνάκια γεννήθηκαν τον Μάρτιο.
https://www.lemonde.fr/afrique/article/2018/08/07/cet-ete-sur-les-plages-tunisiennes-suivez-l-homme-aux-sacs-poubelles_5340230_3212.html
Βαγγέλης Σπανός
NW Pindos
ΔιαγραφήΜεγάλο πρόβλημα, όντως, αυτό με τη ρύπανση των παραλιών (και των θαλασσών), σοβαρό πρόβλημα και φαινόμενο κυρίως τριτοκοσμικών χωρών. Κάποτε και στη χώρα μας η κατάσταση ήταν τραγική... Και το τραγικότερο όλων ήταν ότι αυτό οφειλόταν κυρίως στο ότι δεν υπήρχαν κάδοι απορριμάτων!!!!!!!!!!!!! Να φανταστείτε ότι για το λόγο αυτό δεν υπήρχαν δημοτικά τέλη καθαριότητας. Τα σκουπίδια χύμα στους δρόμους!! Απίστευτα πράγματα!!!! Λες και δεν υπήρχε η δυνατότητα (σε εποχή μάλιστα μη οικονομικής κρίσης) να αγοραστούν κάδοι. Θυμάμαι μάλιστα ότι όταν άρχιζαν να εμφανίζονται οι πρώτοι κάδοι στους δρόμους ο κόσμος κοιτούσε έκπληκτος!!!!!!!!
Τώρα έπιασε ορισμένους άλλη πρεμούρα (άσχετο με το παραπάνω): όχι αδέσποτα (σκυλιά ως επί το πλείστον) στους δρόμους. Όσοι τα λένε αυτά φυσικά δεν ξέρουν τι θα πει φύση (αυτό είναι το μόνο σίγουρο) και πόσο ωραίο είναι να κυκλοφορεί το κάθε ζώο ελεύθερο και να τυγχάνει της φροντίδας όλων. Πέραν του ότι στα ορεινά μέρη τα σκυλιά είναι και αυτόκλητοι φύλακες της φύσης και των χωριών μας. Το ξέρετε ότι προστατεύουν άλλα ζώα και έχουν σώσει ακόμη και μικρά αρκουδάκια;
Σχετικά με τον καιρό τώρα έχει πέσει πολύ νερό μες στο καλοκαίρι, οι πηγές είναι στο φουλ ενώ έμαθα ότι έχουν βγει καρποί που η εποχή τους κανονικά είναι τέλη Οκτώβρη.
Υπάρχει κάτι πιο ωραίο, φίλε από την Πίνδο, από το να είναι οι πηγές στο φουλ, όπως γράφεις; Το λέω για κάτι ακατανόητες γκρίνιες (όχι τόσο εδώ στο μπλογκ) οτι φέτος "δεν έκανε καλοκαίρι" (όταν όμως δεν έκανε χειμώνα, τότε δε μιλούσαν). Αντί να λέμε και "ευχαριστώ" που, αντί για την ξηρασία και τους καύσωνες της Ευρώπης, είχαμε ήπιο καλοκαίρι και πολλά νερά και ελάχιστες συγκριτικά απώλειες σε δασικές εκτάσεις από φωτιές. Όταν θα μπουκάρει κανονικά η κλιματική αλλαγή στην περιοχή μας (ερημοποίηση) θα αναπολούμε τον φετινό καιρό του καλοκαιριού. Όσο για τα αδέσποτα, πολύ φοβάμαι οτι όχι μόνο δεν έχουν τη φροντίδα όλων, αλλά συχνά τα κακοποιούν και τα εξοντώνουν κάποια δίποδα ζώα. Οπότε, κατά τη γνώμη μου, καλό είναι να υιοθετούνται. Εγώ όσα σκυλιά είχα και έχω τα πήρα από το δρόμο.
ΔιαγραφήNW Pindos
ΔιαγραφήΓια τις μεγαλουπόλεις που βρισκόμαστε ο περισσότερος κόσμος (Αθήνα, Θεσσαλονίκη κ.α.) έχεις δίκαιο σε ότι αφορά τα αδέσποτα περί υιοθέτησης τους δηλαδή λόγω κινδύνων (και μάλλον πρέπει να υπερισχύει η άποψη σου αυτή) αλλά έξω στο φυσικό περιβάλλον δεν μου φαίνεται να περπατάει κάτι τέτοιο (εκεί εξάλλου τα αδέσποτα είναι και γνωστά και είναι σαν να τα έχουν υιοθετήσει όλοι).
Σε ότι αφορά την ερημοποίηση μου φαίνεται λίγο δύσκολο να συμβεί (για το μέλλον εννοώ) επειδή η χώρα μας βρίσκεται σε τέτοια θέση, που όλο βγάζει χαμηλά (Μεσόγειο, Αιγαίο, Ιόνιο, Αδριατική, ακόμη και από Μαύρη Θάλασσα με ΒΑ ανέμους ειδικά η ΒΑ χώρα), μας πιάνουν επίσης όλοι οι άνεμοι, που φορτώνουν νερό από τις θάλασσες. Αν και ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να συμβεί μελλοντικά και να παρακαλάμε να βρέξει.
Σε ότι αφορά τώρα το χειμώνα κάτι δεν πρέπει να πάει καλά τα τελευταία χρόνια (όχι όλα βέβαια), αυτή την εντύπωση έχω, με τη διάταξη του Σιβηρικού αντικυκλώνα. Επειδή η ενασχόληση με τον καιρό (ακόμη και σαν χόμπυ) είναι πολύ ενδιαφέρουσα, κατά τη γνώμη μου, το πρόβλημα δεν είναι ο Αζορικός αντικυκλώνας και αν αυτός θα ανέβει στη Μ. Βρετανία για να δημιουργηθούν εμποδισμοί στα ατλαντικά χαμηλά ώστε να έχουμε κατάβαση κρύου σε νοτιότερα γεωγραφικά πλάτη, αλλά η θέση του Σιβηρικού αντικυκλώνα, ο οποίος έχει την τάση (τα νότια κράσπεδα του) να μην κατεβαίνει στα γεωγραφικά πλάτη που κατέβαινε παλαιότερα με εξαίρεση ίσως το 2012, 2003, 2006 και κάποια ενδεχομένως άλλα έτη που είχαμε μόνιμο ψυχρό καιρό (ακόμη και με νότιο ρεύμα) και είχαμε δυνατούς χειμώνες. Ο Σιβηρικός δηλ. είναι η ιπποδύναμη του κινητήρα του χειμώνα, που εξασφαλίζει μάλιστα και ΔΙΑΡΚΕΙΑ σε μια κακοκαιρία. Η άνοδος του Αζορικού στην Μ. Βρετανία με τον Σιβηρικό όμως να βρίσκεται σε βόρεια γεωγραφικά πλάτη μπορεί να φέρνει μεν κακοκαιρίες (μεσημβρινή κυκλοφορία λέγεται αυτό νομίζω;) αλλά φέρνει κακοκαιρίες εξπρές. Πάντως αυτό που βλέπω γενικώς είναι ότι οι μέγιστες θερμοκρασίες σαν να έχουν τσιμπήσει λίγο προς τα πάνω. Έτσι, για να χιονίσει πλέον σε κάποιες περιοχές απαιτείται πλέον σύγκλιση (ψυχρές αέριες μάζες από βορρά και υγρασία από τα ΝΔ ή ΝΑ), η οποία όμως κάποιες περιοχές δεν τις πιάνει (ακόμη και όταν έχουμε σύγκλιση) και μένουν μόνο με το ξεροβόρι. Π.χ. στην Ήπειρο - Δ. Μακεδονία ο καιρός που δίνει το πολύ χιόνι είναι ο οργανωμένος από τα Δ με ανέμους κατά κύρια βάση Δ (με λίγο ΝΔ) ή ΒΔ, ενώ η σύγκλιση δεν δίνει αξιόλογα πράγματα. Πολύ χιόνι με συγκλίσεις έχουμε κυρίως στα Α προσήνεμα (Χαλκιδική, Ανατολική Θεσσαλία, Πήλιο, Εύβοια κλπ.) ή και στη Στερεά. Οδεύοντας στο χειμώνα και αν είναι εφικτό επιστημονικά να προσδιορισθεί η κίνηση και θέση του Σιβηρικού (δεν το ξέρω αυτό) θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Σωστά όσα γράφεις φίλε για την γενική κυκλοφορία που ευνοεί τους χιονιάδες. Ο Σιβηρικός ήταν παντελώς ανύπαρκτος πέρυσι και τα αποτελέσματα τα είδαμε. Ο Αζορικός φέρνει τις ιστορικές "φωτοβολίδες" που λυτρώνουν εμάς τους ...SE από το ξενέρωμα της αχιονίας. Για την κλιματική αλλαγή, το επικρατέστερο σενάριο για τις χώρες της Μεσογείου είναι, με βάση τις τρέχουσες επιστημονικές μελέτες, η σταδιακή ερημοποίηση. Αν κάνω λάθος ας με διορθώσει ο κ.Ζιακόπουλος. Και ναι μεν τώρα έχουμε τα χαμηλά από δυτικά, όμως, με την συρρίκνωση του πολικού στροβίλου και την προς βορράν μετατόπιση του πολικού αεροχειμάρρου (που ήδη παρατηρείται), θα κάνουμε μαύρα μάτια για να τα δούμε κάποια στιγμή. Η Κρήτη ήδη παρουσιάζει "συμπτώματα" που παραπέμπουν σε τάση προς την ερημοποίηση.
ΔιαγραφήΤέλος, για τα αδέσποτα, δε νομίζω οτι η εικόνα στην ύπαιθρο είναι τόσο καλή όσο την περιγράφεις. Κάθε τόσο διαβάζουμε για κακομεταχείριση, βασανισμούς, ακρωτηριασμούς αδέσποτων. Ξέρεις πόσες φορές άκουσα από γνωστούς, γείτονες, "πήγα το σκυλί μου στο σπίτι στο χωριό και μου το φολιάσανε!" Από την άλλη μεριά, αγέλες πεινασμένων αδέσποτων επιτίθενται συχνά σε ανθρώπους. Νομίζω οτι η υιοθεσία (και η στείρωση, εφόσον δεν είναι εφικτή η υιοθεσία των κουταβιών) των αδέσποτων είναι, τουλάχιστον στις περισσότερες περιπτώσεις, η ενδεδειγμένη λύση.
Εκτός απο τα βουνά της Πίνδου,σε ποιες άλλες περιοχές της Ηπείρου και Δ. Μακεδονίας χιονίζει με σκέτο Δ-ΝΔ ρεύμα χωρίς σύγκληση;Χιονίζει για παρ.Γρεβενά,Κοζάνη,Γιάννενα,Αρτα που;Και μιλάμε για ΧΙΟΝΙ στρωμένο κάτω που να διαρκεί,οχι δυο νιφάδες,νεροχιονα κλπ.
ΔιαγραφήNW Pindos
ΔιαγραφήΌταν έχει Σιβηρικό αντικυκλώνα (τα νότια κράσπεδα του δηλ.) σε καλό σημείο (εδώ είναι το κρίσιμο ζήτημα), που κρατάει σε πολύ καλά επίπεδα τις μέγιστες του χειμώνα οι κακοκαιρίες από τα δυτικά έχουν διάρκεια (τουλάχιστον 3 έως 5 ημερών) και με Δ ρεύμα (και λίγο ΝΔ, με ΒΔ δεν το συζητάμε) χιονίζει σε όλα τα πεδινά της Δ. Μακεδονίας και στις πόλεις της (μέσο υψόμετρο 550-600μ.) κυρίως από τη δεύτερη μέρα της κακοκαιρίας (πολλά τα παραδείγματα από το παρελθόν). Όταν όμως αυτό δεν συμβαίνει (με το Σιβηρικό) η κάθε κακοκαιρία από τα δυτικά είναι ως επί το πλείστον εξπρές και δεν προλαβαίνει να το γυρίσει σε χιόνι στα πιο πάνω υψόμετρα και όντως πλέον χρειάζεται σύγκληση η οποία όμως στα πιο πάνω μέρη είναι δύσκολη (δηλ. ΒΑ άνεμος παγερός, που μπορεί να υπάρξει αλλά σε τέτοιες περιπτώσεις το νερό έρχεται συνήθως από Μεσόγειο και όχι από Β Ιόνιο με αποτέλεσμα να πιάνει περισσότερο Δ-Κεντρική Θεσσαλία). Δεν ξέρω αν απάντησα στο ερώτημα σου. Δηλ. συμπερασματικά αν έχει καλή θέση ο Σιβηρικός (αυτό αφορά τη γενικότερη διάταξη των συστημάτων στην ατμόσφαιρα και δεν είναι θέμα εισόδου κάποιου χαμηλού ή ψύχους στη χώρα) τότε οι περιοχές που αναφέρεις μπορεί να χιονιστούν καλά και με Δ ρεύμα (βέβαια μην περιμένεις χιόνι π.χ. στις πόλεις της Δ. Μακεδονίας όπως στα βουνά, αυτό δεν έχει συμβεί ποτέ, αλλά οι 30 - 40 πόντοι μπορεί να βγουν, στο παρελθόν π.χ. χειμώνας 87, 92-93, 96-97 κ.α. έχει ρίξει και πάνω από μισό μέτρο). Αν όμως ο Σιβηρικός δεν έχει καλή θέση, τότε ναι στην κακοκαιρία εξπρές χρειάζεται σύγκληση, η οποία δεν είναι τόσο εύκολο να βγει στο σωστό σημείο και γι αυτό τα παραπάνω μέρη δεν έχουν τα χιόνια, που είχαν παλαιότερα (στις πόλεις Δ. Μακεδονίας αναφέρομαι). Τώρα αναφορικά με Άρτα και Γιάννενα (που βρίσκονται και σε χαμηλότερο υψόμετρο) η γενικότερη αίσθηση είναι ότι παρά το ότι βρίσκονται στον άξονα με τις μεγαλύτερες βροχοπτώσεις στη χώρα (φούλ βροχές και νερά) δεν είναι ούτως ή άλλως εύκολες στο χιόνι. Σε άλλη συζήτηση όταν μπει ο χειμώνας και έχουμε μπροστά μας και μια πρόγνωση θα φανεί πρακτικά αυτό και θα το ξανασυζητήσουμε.
Οκ.Σ'ευχαριστώ που μου απάντησες ,και διπλά ευχαριστώ και συγνώμη για τη λεπτομερή και χρονοβόρα απάντηση που έδωσες.Απορίες φυσικά έχω αλλά αυτά όπως είπες συζητούνται στην πράξη,αρκεί βέβαια να κάνει λίγο καλύτερο Χειμώνα απο πέρυσι.Οχι πολύ λίγο ήθελε ακόμα.Αυτές όμως οι χρονολογίες που ανέφερες κάτι μου λένε,οχι κάτι,μου λένε πολλά.Τέλος πάντων.Καληνύχτα σε όλους!
ΔιαγραφήΓιώργο, οι πόλεις της Δυτ. Μακεδονίας είναι έτσι κι αλλιώς πρωταθλήτριες (σε αστικό επίπεδο) στο χιόνι. Τα Γιάννενα (που είναι σε οροπέδιο, 500 m) νομίζω είναι λίγο δυσκολότερα από τα Τρίκαλα, ενώ η Άρτα, με το πολύ χαμηλό υψόμετρο (30 m), είναι απ' τις πιο δύσκολες περιοχές, μαζί με τα πεδινά-παραθαλάσσια της Δυτ. Ελλάδας, κατ' αναλογία βέβαια, από Νότο προς Βορρά και από τη θάλασσα προς το εσωτερικό.
ΔιαγραφήΟπως ειχα προβλεψει πριν λιγες ημερες,ετσι ακριβως κυλησε ο καιρος στην περιοχη μου.Απο την Παρασκευη με δυνατους Β-ΒΔ ανεμους,(το Σ/Κ θυελωδεις βοριαδες),πολλη δροσια την ημερα και αρκετη ψυχρα το βραδυ-πρωι(14.2 την Δευτερα το πρωι και 15.8 σημερα).Ο αερας δεν εχει σταματησει λεπτο και μονο εχθες και σημερα που επεσε 1-2 μποφορ καταφερε η θερμοκρασια να ανεβει στους 31.5.Τα βραδια το σεντονι ειναι απαραιτητο και το τσιπουρο τιματε ιδιαιτερως.Ο τρυγος στις ποικιλιες συνεχιζεται και μαλιστα εχει ενταθει τις τελευταιες ημερες.Καλο απογευμα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΧριστόδουλε, 4 καλοκαίρια στα ανοιχτά της Λιβαδειάς (περιοχή ΚΤΕΛ), δε νομίζω να ζεστάθηκα κάποιο βράδυ. Ο ήλιος πέφτει σχετικά νωρίς πίσω από τον Ελικώνα και το βραδάκι ξεκινά μια απευθείας σύνδεση με (εκ Παρνασσού προερχόμενο) Μαΐστρο, τον οποίο φίλος τρικαλινο-αλιαρτιανός αποκαλεί "Μέγα". δεν ξέρω αν έχεις ξανακούσει τον όρο.
ΔιαγραφήΑντιθέτως στα Τρίκαλα, το βουνό είναι μακριά (20 km) και μπορεί να πιάσουμε μέγιστη, τα καλοκαιρινά απόγευματα, ακόμη και στις 6.30 μμ.
NW Pindos
ΑπάντησηΔιαγραφήΉθελα να κάνω μια ερώτηση σχετικά με τον καιρό: Η καιρική κατάσταση στη Βόρεια Ευρώπη (με τους καύσωνες εννοώ) είναι κάτι σπάνιο και σε κάθε περίπτωση η καιρική αυτή κατάσταση στη Β. Ευρώπη θα μπορούσε να προκαλέσει ντόμινο ακραίων καιρικών εξελίξεων οποιουδήποτε είδους στη χώρα μας;
Ευχαριστώ
Σίγουρα είναι κάτι σπάνιο για την Ευρώπη. Δεν υπάρχει αμφιβολία. Ως προς το δεύτερο ερώτημά σου, ο Δάσκαλος φαντάζομαι πως θα σου απαντούσε εύλογα (όπως το έχει κάνει παλιότερα σε ανάλογες απορίες), οτι η απάντηση στο εν λόγω ερώτημα θα έπρεπε να αποτελέσει αντικείμενο ...διδακτορικής διατριβής.
ΔιαγραφήΗ ερημοποίηση που αναφέρετε είναι μεν λογικό και εφιαλτικό σενάριο όμως αποδεικνύεται επιστημονικά;Έχω σοβαρές αμφιβολίες σε ότι αφορά την ηπειρωτική Ελλάδα χωρίς να είμαι βεβαια ειδικός.Τελος σε ότι αφορά την Κρήτη ναι τα ανατολικά της οδεύουν εκεί αν κρίνω και από τα τοπία.Ευτυχως τα δυτικά και κυρίως ο νόμος Χανίων αντιστέκονται και μάλιστα παραμένουν ένας απ τους πιο υετοφορους νόμους της ελλαδας(σαμάρια,οροπέδιο ασκυφου έχουν κατά μο σχεδόν 2000mm ετησίως).Ακομη και τα Χανιά που ζω με έκπληξη παρατήρησα ότι το διάστημα 2010-2017 είχαμε σημαντική αύξηση στις βροχές και οριακή στις ημέρες βροχής το χειμώνα.Η ξηρασία το καλοκαίρι ηταν ανέκαθεν ανελέητη πάντα στα μέρη μας ...σταδιακά αυξάνεται σε διάρκεια
ΔιαγραφήΚαλησπέρα σε όλους,φιλε από την πινδο ο καταλληλότερος για να απαντήσει είναι ο κ ζιακοπουλος,παντως όταν έχει κακοκαιρία στην βόρεια ευρωπη,σε μας επικρατεί καλοκαίρια,κ το αντίστροφο,σημερα φρεσκαρε πια για τα καλά το μελτέμι,ενας αυγουστος από τα παλιά θα έλεγα....
ΑπάντησηΔιαγραφήήρθε το διάλειμμα των βροχών (ας ελπίσουμε να μην κρατήσει μέχρι Νοέμβρη, όπως πέρυσι).
ΑπάντησηΔιαγραφήυπάρχει μια κινητοποίηση τις τελευταίες μέρες, εξ αφορμής των ακραίων θερμοκρασιών στην Ευρώπη. ευαισθητοποίηση δηλαδή, όταν το κακό φτάσει στην πόρτα, οπότε και συνήθως, είναι λίγο ή πολύ, αργά (κάλλιο, βέβαια, παρά ποτέ). συζητώντας με κόσμο, εν μέσω θερινής ραστώνης και εργασιακού φόρτου, νομίζω ότι οι περισσότεροι αποδέχονται την ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή, λίγοι όμως συνειδητά (με την έννοια της επείγουσας δράσης), ενώ αρκετοί (έως πολλοί) εμμένουν στην κλιματική αλλαγή λόγω φυσικής μεταβλητότητας.
υπάρχουν μερικοί δείκτες πολιτισμού σε κάθε κοινωνία: διαχείριση σκουπιδιών, οδήγηση (υποκατηγορία: οδήγηση και σκουπίδια στα πρανή), συμπεριφορά προς ομάδες με ιδιαιτερότητες, συμπεριφορά απέναντι στα ζώα, στο περιβάλλον κτλ. είναι προφανές ότι είμαστε πίσω, προοδεύουμε όμως και προχωράμε, απλώς οι παριστάμενοι δε θα είμαστε παρόντες όταν φτάσουμε στο επιθυμητό επίπεδο.
καλημέρα και σήμερα, μέρα μνήμης Ναγκασάκι..
Όπως ακριβώς το είπες Αντώνη,μεχρι στιγμής τουλάχιστον,ένας Αύγουστος απο τα παλιά.Απο την νύχτα ενισχύθηκε ο άνεμος αρκετα και το πρωινό ήταν πολύ ψυχρό.Η εικόνα που αντίκρισα ήταν υπέροχη,καθώς από την βόρεια Εύβοια ως τον Παρνασσό και τον Ελικώνα,υπήρχε πολλή συννεφιά,που σκέπαζε τα βουνά λες και ήταν Νοέμβρης.Απο εδώ και πέρα,δεν τον φοβάμαι τον Αύγουστο,γιατί ήδη η νύχτα έχει "παρει"πολύ και οσο και να κάνει ζεστη την ημέρα,τα βραδιά δροσίζει αρκετά εως πολύ.Καλο μεσημέρι σε ολους.
ΑπάντησηΔιαγραφή