Ο συνδυασμός των υψηλών
πιέσεων στα ΒΑ Βαλκάνια με τις χαμηλές πιέσεις στην Α. Μεσόγειο εξασθενεί, με
αποτέλεσμα τη βαθμιαία πτώση της έντασης των βόρειων ανέμων σε όλη τη χώρα.
Κατά τα λοιπά, το νέο εικοσιτετράωρο (Πέμπτη),
βροχές γενικά δεν προβλέπονται και στη διάρκεια της ημέρας η θερμοκρασία θα
σημειώσει μικρή άνοδο. Όμως τη νύχτα και το πρωί το κρύο θα είναι αισθητό και
στα ηπειρωτικά θα σημειωθεί κατά τόπους παγετός. Την Παρασκευή (21/12) σύντομες βροχές ή και χιονοπτώσεις
(ορεινά) αναμένονται βασικά στη Δ. Ελλάδα. Οι άνεμοι θα πνέουν ΝΔ έως ΒΔ 3 με 5
μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο. Το Σαββατοκύριακο (22-23/12) και τη Δευτέρα (2/12) δεν προβλέπονται βροχές στη χώρα. Οι άνεμοι
δεν θα ξεπεράσουν τα 5 μποφόρ και θα επικρατήσουν υψηλές για την εποχή
θερμοκρασίες ιδιαίτερα στα δυτικά, κεντρικά και νότια. Τα Χριστούγεννα (25/12) τα βασικά χαρακτηριστικά του καιρού στη
χώρα θα είναι οι υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες και οι ασθενείς άνεμοι. Κατά
τα άλλα, οι πρωινές ομίχλες γρήγορα θα διαλυθούν και στις περισσότερες περιοχές
θα επικρατήσει ηλιοφάνεια. Εξαίρεση θα αποτελέσει η Δ-ΒΔ Ελλάδα, όπου θα υπάρχει
αρκετή συννεφιά και δεν αποκλείεται να εκδηλωθούν ασθενείς τοπικές βροχές.
Πέμπτη,
20 Δεκεμβρίου 2018
ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ
20-12-2018
Βόρεια Ελλάδα:
Τοπικές νεφώσεις. Άνεμοι Α-ΒΑ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από -4
έως 10 βαθμούς.
Δυτική Ελλάδα:
Λίγες νεφώσεις που το απόγευμα θα αυξηθούν. Άνεμοι μεταβλητοί
ασθενείς και στο Β. Ιόνιο Ν-ΝΑ 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από -3 έως 14 βαθμούς.
Υπόλοιπη ηπειρωτική
χώρα:
Τοπικές νεφώσεις κυρίως τις πρωινές ώρες. Άνεμοι ΒΑ 3 με 5 μποφόρ
με εξασθένηση. Θερμοκρασία από -2 έως 13 βαθμούς.
Αιγαίο – Κρήτη –
Δωδεκάνησα:
Ασθενείς τοπικές βροχές το πρωί στη Β. Κρήτη. Άνεμοι Β-ΒΑ 5 με
6 και στο Καρπάθιο 7 μποφόρ με εξασθένηση. Θερμοκρασία από 4 έως 15 βαθμούς.
Αττική:
Λίγες νεφώσεις. Άνεμοι Β-ΒΑ 3 με 5 μποφόρ με εξασθένηση.
Θερμοκρασία από 3 έως 13 βαθμούς.
Θεσσαλονίκη:
Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Άνεμοι Α-ΝΑ 2 με 3 μποφόρ.
Θερμοκρασία από 1 έως 10 βαθμούς.
Ωραία η μουσική επιλογή του κ. Ζιακόπουλου. Και σήμερα που η θερμοκρασία δεν έλεγε να ανέβει, για να ανέβει τουλάχιστον η ψυχολογία πριν από μία ακόμα παγωμένη βουτιά, έβαλα μερικά τραγουδάκια καλοκαιρινά. "Αν θυμηθείς τ' όνειρό μου", Λιωμένο παγωτό", "Μην μου μιλάς για καλοκαίρια", "Καλοκαιρινά ραντεβού", "Το καλοκαιράκι...". Και όπως λέει και το τραγούδι: "Ήταν η Αθήνα, κόμπος στον λαιμό, νέφος και ρουτίνα και άγχος τρομερό... Τηλέφωνο χτυπάει, βουλιάζει το νησί και το όνειρο σκορπάει στου γραφείου τη βουή... Πετάγομαι ιδρωμένος, δουλεύεις και γελάς, σ' ακούω σαν χαμένος το ρεφρέν να τραγουδάς"...
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε πιο πεζά νέα η συμφωνία της ΕΕ για μείωση των εκπομπών ρύπων κατά 1/3 ως το 2030 προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις στην ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία, που τη χαρακτηρίζει μη ρεαλιστική, όπως αναφέρει ο Guardian. Κριτική υπάρχει και από περιβαλλοντικές οργανώσεις, αλλά επειδή θεωρούν τη συμφωνία ανεπαρκή για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Επί της ουσίας οι εκπομπές ρύπων των νέων αυτοκινήτων θα πρέπει να έχουν μειωθεί κατά 37,5% ως το 2030 σε σχέση με τα επίπεδα του 2021, ενώ η μείωση για τα νέα φορτηγάκια θα είναι 31%. Υπάρχει επίσης και ένας ενδιάμεσος στόχος μείωσης των εκπομπών ρύπων κατά 15% μέχρι το 2025.
Η ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία αντέδρασε με θυμό, κάνοντας λόγο για πολιτικά υποκινούμενη και παντελώς μη ρεαλιστική δέσμευση. Εκπρόσωπος της Renault και της BMW είπε ότι οι στόχοι που τέθηκαν είναι πολύ απαιτητικοί και θα έχουν "σεισμικές" επιπτώσεις στις θέσεις εργασίας. Αντίθετα, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν σε θέματα ενέργειας Maros Sefcovic μίλησε για "ένα ακόμα αξιόπιστο βήμα προς την εφαρμογή της Συμφωνίας του Παρισιού και ένα αποφασιστικό βήμα για τη στήριξη της μακροπρόθεσμης ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής αυτοκινητοβιομηχανίας". Η Ευρώπη έχει στόχο η βιομηχανία των μεταφορών να είναι κλιματικά ουδέτερη το δεύτερο μισό του αιώνα, ενώ η Γαλλία και η Βρετανία έχουν ανακοινώσει ότι θα απαγορεύσουν τις πωλήσεις πετρελαιοκίνητων και ντιζελοκίνητων αυτοκινήτων μετά το 2040.
Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από τον τομέα μεταφορών της ΕΕ αυξήθηκαν κατά 28,3% μεταξύ 1990 και 2016. Ωστόσο, τα ηλεκτρικά επαναφορτιζόμενα οχήματα ήταν μόλις το 1,5% των συνολικών πωλήσεων αυτοκινήτων για το 2017. Η μείωση των εκπομπών ρύπων δεν θα είναι, εξάλλου, αρκετή για να περιορίσει την κλιματική αλλαγή και για να μην αυξηθεί η μέση παγκόσμια θερμοκρασία πάνω από 1,5 - 2 βαθμούς από τα επίπεδα της προβιομηχανικής εποχής. Η Ευρώπη κάνει αγώνα δρόμου για να φτιάξει αμάξια με μηδενικές εκπομπές ρύπων. Ο νέος νόμος που σημαίνει ότι το 2030 το 1/3 των νέων αυτοκινήτων θα είναι ηλεκτρικά, συνιστά μία πρόοδο, αλλά αυτό δεν είναι αρκετό για να επιτευχθούν οι κλιματικοί στόχοι.
https://www.theguardian.com/business/2018/dec/18/carmakers-criticise-unrealistic-eu-plan-slash-vehicle-emissions
Βαγγέλης Σπανός
Με τα "καλοκαίρια" σου ξύνεσαι στην γκλίτσα του τσοπάνη, Βαγγέλη μου. Βέβαια, με την ασίστ που σου έδωσα, κινδυνεύω να φάω κι εγώ καμιά αδέσποτη, αλλά άλλο άνοιξη και άλλο ...λιωμένο παγωτό!
ΔιαγραφήΕγώ δε θα του τα ψάλλω σήμερα. Μιάς και το έριξες στα άσματα, πάρε Βαγγέλη ένα τραγουδάκι κλασικό, λαϊκό και πολύ τρυφερό για τον χειμώνα, πιάσε το νόημα και βγάλε συμπεράσματα:
ΔιαγραφήΜπήκε ο χειμώνας κι ο κοσμάκης τα `χει χάσει
και παλτουδιά καινούργια πρέπει ν’ αγοράσει
μα το δικό μου κι αν επάλιωσε παλτό
φράγκο δε δίνω κι ούτε νοιάζομαι γι’ αυτό
Κι αν ο καθένας τουρτουρίζει από το κρύο
θα την περνώ στην αγκαλιά σου μεγαλείο
κι όταν το τζάκι μένει σπίτι μας σβηστό
θα με θερμαίνει το φιλί σου το ζεστό
https://www.youtube.com/watch?v=ZvkuzLII2Rg
Καμία σχέση με ...λιωμένα παγωτά και χυμένα γάλατα.
Ρεζεντά
ΔιαγραφήΔεν ήρθα χτες να σ'ανταμώσω.
Ειν’ παγωνιά πολλή.
Το βράδυ εχιόνιζε τόσο κι έτρεμα σαν το πουλί.
Αυτά η άμυαλη του λέει κι εκείνος σαν παιδί
με πόνο κλαίει, στο δάκρυ πλέει
και σαν τρελός τραγουδεί.
Αν όμως Ρεζεντά, σε χρονιές περασμένες και λησμονημένες δε μου λες γιατί
μικρή μου Ρεζεντά με φοβίζει το χιόνι.
Μια βραδιά δεν ήρθες μόνη Ρεζεντά, Ρεζεντά.
Ήθελα να `ρθω το βράδυ
Διαγραφήμ’ έπιασε ψιλή βροχή
ας ερχόσουνα βρε ψεύτη
κι ας γινόσουνα παπί
Είχα ρούχα να σ’ αλλάξω
πάπλωμα να σκεπαστείς
και κορμάκι ν’ αγκαλιάσεις
ώσπου να το βαρεθείς
https://www.youtube.com/watch?v=hIsSCUiAens
Γιατι ειμ'αερας που περνα,μεσα στις πολεις τα στενα,και κανουν τα κλειστα παραθυρα να κλεινουν,...
ΔιαγραφήΤι χειμωνας βαρυς,ελα αποψε νωρις...
Κι οταν η βαρυχειμωνια, μου παγωνε τα χερια,στον ουρανο τα σηκωνα να ζεσταθουν στα αστερια...
Η αμαξα μεσ'τη βροχη,τραβα αμαξα μη μου βραχει'το κοριτσι που 'ναι μεσα...
Τραγουδια που μπορει να μην εχουν ολα αμεση σχεση με χειμωνα,αλλα οταν τ'ακους χαζευεις!
NW Pindos
ΑπάντησηΔιαγραφή...Δεν πειράζει με καλό καιρό είναι καλύτερες οι πορείες μέσα στα χιόνια και στα βουνά (πιο καλή θέα, απολαμβάνεις διαδρομή, καλύτερη ορατότητα κλπ.). Παλιότερα βέβαια κάναμε αλπινισμό αφού λαμβάναμε πρόβλεψη καιρού και μόνο όταν είχε χιονοθύελλες. Πάνω - κάτω και τώρα έτσι είμαστε, αλλά τώρα και η ηλιοφάνεια δεν μας χαλάει αρκεί να περπατάμε και να το ακούμε στα πατήματα φρέσκο τριζάτο.
ΥΓ. Το χιόνι πρέπει να το ζει κανείς το χειμώνα όπως τη θάλασσα το καλοκαίρι. Δεν υπάρχει πιο υγιεινό πράγμα από ένα δίωρο - τρίωρο πορείας με μείον και μέσα στα χιόνια.
Νομίζω πως ο καιρός των χριστουγεννων δεν θα ναι τόσο ζεστός όσο φαινόταν...ήδη από εχθές το βράδυ τα στοιχεία είναι πολύ ευμετάβλητα...θα δείξει...όπως και να δει καλές γιορτές...με υγεία σε όλους..και στον δάσκαλο!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑλέξανδρε, καλωσόρισες στην παρέα μας και μακάρι να μας ...φέρεις γούρι. Όντως, έχεις δίκιο, ο Σιμούλης το ίδιο. Να δούμε βέβαια τι θα δείξει και το ευρωπαϊκό, που μέχρι και σήμερα το πρωί επέμενε για ήπια Πασχούγεννα.
ΔιαγραφήΤώρα και το ευρωπαϊκό τα μαζεύει τα Πασχούγεννα! Και μας φέρνει με τη μία από 26 Δεκ. ψυχρή εισβολή! Να γλιτώσουμε και από τα λιωμένα παγωτά του Βαγγέλη.
ΔιαγραφήΠέρα από την πλάκα το Λιωμένο Παγωτό είναι ύμνος. Και το θέμα του τραγουδιού δεν είναι βέβαια το καλοκαίρι αλλά τα αδιέξοδα των ανθρώπων και ιδίως των νέων από τον σύγχρονο τρόπο ζωής. Αδιέξοδα που συχνά οδηγούν σε έναν δρόμο χωρίς επιστροφή. Και ακόμα πιο δυνατό κομμάτι από τα Ξύλινα Σπαθιά είναι Ο Βασιλιάς της Σκόνης.
ΔιαγραφήΒαγγέλης Σπανός
Βαγγέλης Σπανός
Βαγγέλης Σπανός
Βαγγέλης Σπανός
Ακριβώς Γιώργο!
Διαγραφήhttp://www.meteo.gr/index.cfm
ΑπάντησηΔιαγραφήΦοβερά τα στατιστικά που δίνει το meteo για τη Ζαγορά Πηλίου καθώς ξεπέρασε φέτος ήδη τα 3000 χιλιοστά νερού ρεκόρ που έχει καταρριφθεί μόλις δύο φορές από τη βροχομάνα δυτική Πίνδο κ συγκεκριμένα από τα Θεοδώριανα Άρτας.
Σε αυτό βέβαια συνέβαλε κ το πολύ βροχερό καλοκαίρι πού είχαμε φέτος στη Θεσσαλία,πάντως απίστευτο νούμερο!
Όσο για τα του καιρού η γνώμη μου είναι η ίδια εδώ κ μέρες κ την έχω ξανά πει,το θηρίο από την Ανατολή έχει κ όρεξη κ διάθεση να κινείται από τη δεύτερη κιόλας μέρα των Χριστουγέννων αρκετά νότια κ να έχει κ διάρκεια,τώρα το ποσό έντονο θα είναι κ αν θα συνδυαστεί με αρκετή υγρασία κ βροχές μένει να το δούμε στην πράξη!
NW Pindos
ΔιαγραφήΣυμφωνώ, το σίγουρο είναι ότι στα μέρη μας η σωστή περιοδικότητα σε φαινόμενα θα συνεχίζεται. Το είχα πει και πέρσι όταν πρωτοσυμμετείχα στο φόρουμ ότι θέλουμε ένα καλό τριήμερο. Με 10 περίπου ώρες κλασική χιονόπτωση (δεν θα την έλεγα και αντιπροσωπευτική για Πίνδο) είχαμε μια καλή χιονόστρωση. Φαντάσου τι γίνεται όταν τέτοια φαινόμενα έχουν διάρκεια τριών ημερών. Θεωρώ σχεδόν βέβαιο ότι θερμοκρασιακά από τις 27 του μήνα μπαίνει κρύο. Το πολύ κρύο βέβαια με προβληματίζει. Με κάτω από -4 στα Δ-ΒΔ ορεινά δεν πέφτει καλό χιόνι. Εμείς θέλουμε θερμοκρασίες μέγιστες 0 έως +2 βαθμούς πάνω από το μηδέν, ελάχιστες όχι κάτω από -3 χαμηλό από τα Δυτικά και κλίμακα ανέμων από ΝΔ έως ΒΔ (το πολύ). Με κρύο από ανατολικά τα προσήνεμα φαίνεται να ευνοούνται περισσότερο.
ΥΓ. Δεν θα ήθελα να απογοητεύσω την παρέα αλλά το να περιμένει κανείς χιόνια Αθήνα ή Θεσσαλονίκη και γενικά σε πεδινά αστικά κέντρα είναι λίγο μάταιο. Δεν είναι σύνηθες φαινόμενο τα χιόνια σε αυτές τις περιοχές. Είναι σαν να παρακολουθούμε χάρτες για να δούμε αν θα κάνει καύσωνα το καλοκαίρι στα 1500 μ. Παρακολουθώ διάφορα forum καιρού εδώ και κάποια χρόνια (χωρίς να συμμετέχω) για λόγους ενημέρωσης όπου βλέπω να γίνονται αναλύσεις και να εκφράζονται προσδοκίες για χιόνια στις πόλεις και αέναες συζητήσεις που ξεκινάνε περίπου τέτοια εποχή κάθε χρόνο και σταματάνε το Μάρτιο, με ελεύσεις χαμηλών και καιρικών μετεωρολογικών βομβών που δεν έρχονται ποτέ αλλά υπάρχουν μόνο στα χαρτιά και στο τέλος αυτό που μένει είναι ένα πασπάλισμα, καμιά καλή ίσως χιονόστρωση όχι πάνω από 30 πόντους μια φορά στα 10-15 χρόνια και περισσότερο από όλα στο τέλος απογοήτευση. Το καλό για τη φύση είναι να πέφτει το χιόνι στα σωστά μέρη και στις ποσότητες που πρέπει. Νομίζω ότι η προσμονή για χιόνια σε μηδενικά υψόμετρα δεν έχει κανένα νόημα απολύτως. Τσάμπα ο κόπος και το ψάξιμο δηλαδή, όχι τίποτε άλλο. Προσωπικά μάλιστα μου είναι αδιάφορο αν θα χιονίσει μέσα στη Θεσσαλονίκη ή σε κάποιο μεγάλο αστικό κέντρο. Με ενδιαφέρει όμως αν θα χιονίσει σωστά και προπαντός με τη σωστή διάρκεια και ποσότητα στην Πίνδο, στον Όλυμπο, στα Λευκά Όρη στην Κρήτη, στο Βελούχι, στο Μαίναλο, στον Παρνασσό και σε όλα τα βουνά γενικότερα αλλά και σε κλασικά στο χιόνι υψόμετρα, διότι από αυτό καθορίζεται αλυσιδωτά το κλίμα ολόκληρης της χώρας και η σωστή οικολογική ισορροπία. Έριξε π.χ. 30-40 πόντους χιόνι στο Βόλο αν θυμάμαι καλά πριν 2-3 χρόνια εξαιτίας μιας ιδιαίτερης καιρικής συνιστώσας, το οποίο εξανεμίστηκε σε τρεις μέρες περίπου και την ίδια ώρα σε κλασικά χιονομέρη της χώρας δεν είχε τίποτε. Προσωπικά εμένα αυτό δεν μου λέει τίποτε.
Ο Βόλος χιονίζεται συχνά με προσήνεμο χιονιά. Οι πεδινές περιοχές της Θεσσαλίας, της Μακεδονίας και της Θράκης χιονίζονται άνετα σε φυσιολογικούς χειμώνες. Φυσικά δεν υπάρχει σύγκριση με Πίνδο και άλλα ορεινά. Τα νησιά του βορείου Αιγαίου, οι Σποράδες χιονίζονταν πάντα. Τα τελευταία χρόνια έχουν την τιμητική τους και κάποια Κυκλαδονήσια. Η Θεσσαλονίκη δεν πάει καλά τελευταία. Η Αθήνα μπορεί να είναι δύσκολη στο χιόνι, όμως, σε νορμάλ χειμώνες, τα βόρεια (και όχι μόνο τα υπερβόρεια) προάστια συχνά θάβονται. Επομένως, δεν είναι τόσο απόλυτα τα πράγματα, όπως τα παρουσιάζεις. Φυσικά, αν μιλάμε για την Καλαμάτα ή το Αγρίνιο (συγνώμη Φώτη!) εκεί έχεις δίκιο. Και βέβαια, η κλιματική αλλαγή, μπορεί κάποιες φορές να δείχνει να ευνοεί μεσημβρινές καταβάσεις ψύχους, συνολικά όμως, σε μιά θερμότερη ατμόσφαιρα σε πλανητική κλίμακα, μοιραία οι χιονοπτώσεις σε πεδινές περιοχές σταδιακά όλο και θα μειώνονται παγκοσμίως.
ΔιαγραφήΤο ξέρω Γιώργο πόσο δύσκολο είναι το χιόνι στον τόπο που γεννήθηκα!
ΔιαγραφήΣτατιστικά να φανταστείς εδώ χιονίζει(Όταν λέω χιονίζει εννοώ πάντα με μια υποτυπώδη χιονοστρωση κ όχι για πασπάλα)κάθε 15 με 20 χρόνια, οπότε αν θυμηθούμε τις 3 φορές που χιόνισε μέσα στον χειμώνα 2016-17 Το ξεχνάμε κ για φέτος.Δε πειράζει ας πάρει η χώρα τα χιόνια τής εκεί που πρέπει κ δε πείραζει....πεταγόμαστε κ λίγο παραπέρα.
Το πρώτο θετικό για φέτος πάντως έγινε,δλδ ξεκόλλησε η περσινή εμμονή των βροχών μόνο στα δυτικά κ φέτος δε πρέπει να'χει παράπονο καμία περιοχή στην Ελλάδα(Χρήστο Σίμουλη δυστυχώς για τη Σαλονίκη δεν ισχύει ακόμα το ίδιο),άντε λοιπόν με το καλό να μας έρθουν σε λίγες μέρες κ τα πολυπόθητα κρύα-χιόνια!
Το κρύο το θεωρώ σίγουρο κ μάλιστα για μεγάλο διάστημα,ο υετός είναι ακόμα αμφίβολος δυστυχώς αλλά ας περιμένουμε ακόμα τι θα δείξει.
Λίγα λόγια και καλά:Δεν έχει χειμώνα φέτος,ας το πάρουμε χαμπάρι χιονόφιλοι και μη-Ένας αγαπητός,γνωστός μου παππούς σε κάποιο χωριό της Δυτικής Μακεδονίας είχε πει:Αν δε χιονίσει έστω και μια φορά πριν τα Χριστούγεννα δε πρόκειται να δούμε χιόνι όλο το χειμώνα.Βέβαια η περιοχή στην οποία αναφερόταν είναι πεδινή,αλλά νομίζω ότι όταν μιλάμε για χιονιάδες εννοούμε στα πεδινά και όχι πάνω από τα 1000 μέτρα που είδαμε τις τελευταίες μέρες.Δε ξέρω αν έχει βάση η παρατήρηση του παππούλη αλλά τουλάχιστον για τη βόρεια Ελλάδα φαίνεται να ισχύει.Χρονιές με ισχυρές κακοκαιρίες πριν από τα Χριστούγεννα και κρύους χειμώνες που ακολούθησαν ήταν το 2001,2004,2005,2011.Αντιθέτως όσες φορές δεν χιόνισε πριν από τα Χριστούγεννα στη περιοχή μου ο χειμώνας πήγες βόλτα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπό κει και πέρα φαίνεται και από τους προγνωστικούς χάρτες και νομίζω ότι σίγουρα θα συμφωνήσει μαζί μου ο φίλος Γιώργος Λαμέρας,δεν είναι δυνατόν τέτοια εποχή, η ισόθερμη του -5 στα 850 να βολοδέρνει μόλις και μετά-βίας μέχρι το Σβάλμπαρντ(75-80 μοίρες).Τι ελπίδα να έχουμε μετά εμείς για χειμώνα;Γιατί κακά τα ψέματα -άμα δε μπει το -5 μέχρι τη κεντρική Ελλάδα η χώρα μας χειμώνα δε βλέπει και φέτος δε μπήκε ποτέ και έχει αργήσει πολύ.Ανατρέξτε μέσω των αρχείων του wetterzentrale στο δεκέμβρη του 2001 για να καταλάβετε τη διαφορά!
Καλό ξημέρωμα.
Σταύρος
Δεν μπορώ ούτε να επιβεβαιώσω ούτε και να απορρίψω το κακό σενάριο για τα πεδινά, στο οποίο αναφέρεσαι. Εγώ βλέπω τα μακροπρόθεσμα μοντέλα που (με όλες τις αδυναμίες και τις ανεπάρκειές τους) όντως συνηγορούν για ιδιαίτερα υποτονικό χειμώνα, όμως τα μοντέλα αυτά, που προσπαθούν να δούν σε βάθος μηνός ή μηνών, συχνά μεταβάλλουν τις εκάστοτε προβλέψεις τους, πολλές φορές εκ βάθρων. Από την άλλη μεριά, η θεώρηση και τα επιχειρήματα τα δικά σου είναι στατιστικού τύπου. Προσωπικά δεν πιστεύω οτι η στατιστική μέθοδος προσφέρεται για την εξαγωγή συμπερασμάτων για ένα χαοτικό σύστημα, όπως η ατμόσφαιρα και τα καιρικά φαινόμενα. Θα ήθελα και την άποψη του κ.Ζιακόπουλου επ΄αυτών.
ΔιαγραφήΗ στατιστική είναι περιορισμένων δυνατοτήτων προγνωστικό εργαλείο. Πόσο μάλλον τώρα που η υπερθέρμανση του πλανήτη δημιουργεί νέα δεδομένα. Η άποψη ότι αργά αλλά σταθερά αλλάζουν τα παγκόσμια εποχικά πρότυπα της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας (ημιμόνιμα βαρομετρικά συστήματα) έχει κατά τη γνώμη μου κάποια λογική. Προς το παρόν, δεν μπορούμε να κατανοήσουμε πλήρως τον τρόπο, αλλά αργές αλλαγές στην εμμονή, την ένταση ή τη θέση τους είναι πιθανές. Εννοείται ότι το βασικό αίτιο γι αυτές τις αλλαγές είναι η υπερθέρμανση των νερών των ωκεανών, οι οποίοι βρίσκονται σε μια συνεχή διαδικασία ανταλλαγής ενέργειας με την υπερκείμενη ατμόσφαιρα. Αν δεν υπήρχαν οι ωκεανοί να αποθηκεύουν συνεχώς την πλεονάζουσα θερμότητα που εγκλωβίζουν στη γήινη ατμόσφαιρα τα θερμοκηπικά αέρια, η άνοδος της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη θα ήταν πολύ πιο μεγάλη. Σε αυτό λοιπόν το μεταβαλλόμενο περιβάλλον το μέλλον ανήκει στις μηνιαίες και εποχικές προγνώσεις που όσο περνούν τα χρόνια θα βελτιώνονται συνεχώς. Εννοείται ότι οι νόμοι της φυσικής ισχύουν ανεξάρτητα αν ο πλανήτης βρίσκεται σε διαδικασία ψύξης ή θέρμανσης.
ΔιαγραφήΚαλησπέρα στην παρέα ευχόμενος χρόνια πολλά με υγεία για τις μέρες πού έρχονται.Θέλω να τονίσω ότι σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να προσδιοριστεί η πορεία ενός χειμώνα είτε από το φθινόπωρο είτε από την πορεία του χειμώνα κατά την είσοδό του κατά τον μήνα Δεκέμβριο,τα μοντέλα καιρού καλά είναι μας δείχνουν την τάση με αρκετή αξιοπιστία για τις πρώτες 72 ώρες όμως.(λέγεται ότι "αν μια πεταλούδα κινήσει τα φτερά της στον Αμαζόνιο, μπορεί να φέρει βροχή στην Κίνα".)Οπότε η φύση σίγουρα έχει τα σχέδια της βάση βεβαίως και της δικιά μας παρέμβασης πάνω σε αυτή οπότε υπομονή και ο απολογισμός για τον φετινό χειμώνα μετά τις 20 Μαρτίου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε εκπλήσσεται κυριε Ζιακοπουλε!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜιλησατε 10 μερες πριν για Πασχουγεννα και πανε να βγουν Βροχουγεννα και Πασχουγεννα!
Ανημερα Χριστουγεννα και την 2η μερα παμε σε συγκλονιστικες αλλαγες, οπως υποστηριζεται απο τα περισσοτερα βασικα μοντελα!
Με τιμη και εκπληξη,
Νικ Νικ
ΥΓ Ετοιμαστειτε για τον επομενο πινγκουινιδικο τιτλο σας!
Με παρέσυρε ο ...Βαγγέλης, φίλε μου!
ΔιαγραφήΚαλημέρα σε όλους.
Κακές συναναστροφές δάσκαλε, όπως λέγαμε παλιά.
ΔιαγραφήTo "εκπλήσσετε" γράφεται με "ε", όπως και όλες οι καταλήξεις σε "τε" στον πληθυντικό. Με "αι" γράφονται όλες οι καταλήξεις σε "ται" στον ενικό. Έτσι, το "με εκπλήσσετε κύριε Ζιακόπουλε" θέλει "ε". Αντίθετα, το "όπως υποστηρίζεται από τα περισσότερα μοντέλα" είναι σωστό. Αν λέγαμε, όμως, "όλοι εσείς υποστηρίζετε την ίδια άποψη" θα ήθελε "ε" η κατάληξη "τε" επειδή είναι πληθυντικός.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι καταλήξεις με "νται" στον πληθυντικό θέλουν "αι". Για παράδειγμα, "όλοι εδώ αναφέρονται στον καιρό και γράφονται καθημερινά οι μεταβολές του". Αν λέγαμε, όμως, "να αναφέρετε τις πηγές σας και να γράφετε με μικρά", τότε θέλει "ε" η κατάληξη του πληθυντικού σε "τε". Αντίθετα το "με ρώτησες πώς (μπαίνει τόνος γιατί είναι ερωτηματικό και όχι αναφορικό) γράφεται" θέλει "αι", επειδή είναι ενικός.
Σε καμία περίπτωση δεν πάω να το παίξω έξυπνος, άλλωστε, όλοι κάνουμε λάθη, απλά το συγκεκριμένο είναι πολύ συχνό, είτε επειδή ο κόσμος μπερδεύεται (να το "αι" του ενικού, ενώ αν λέγαμε "παιδιά μην μπερδεύετε τα λόγια σας θα ήθελε "ε" λόγω πληθυντικού), είτε εκ παραδρομής. Καλημέρα σε όλους, με λίγο περισσότερο ήλιο ελπίζω. Please don't take my sunshine away (μεταφορικό είναι Γιώργο Λαμέρα, μην τα βάλεις πάλι με το τραγούδι, όπως με τον ύμνο των εφηβικών μας χρόνων, το Λιωμένο Παγωτό - "Κάποιος κοιτάει την ώρα, κάποιος στον δρόμο τρέχει, είμαι ακόμα εδώ"... ).
Βαγγέλης Σπανός
Δεν βλέπω να έχουμε Πασχουγεννα(τουλάχιστον στην περιοχή μου)Όσο αναφορά την θερμοκρασία, αλλά και ως τα φαινομενα(Για λαμπρό ήλιο κτλ).Τα σημάδια επιμενουν και εντείνονται καθημερινα, στο ότι τα πολύ καλύτερα έρχονται.Σαφώς και εχει δίκιο ο παππούς που λέει ο φίλος Σταύρος, αλλά σίγουρα βλέπει και ερμηνεύει τα σημάδια στην περιοχή του.Ενας παππούς(92 παρακαλω)στην δική μου περιοχή, μου έχει πει,καλύτερα πράγματα από αυτά που μου λένε ζώα,φυτά και οι"μετεωρολογοι"μου.Εδω και πολλα χρόνια οι τριφυλαδες στον κάμπο της κωπαιδος τον έχουν"προγνωστη",ότι τους λέει βγαίνει ακριβώς(Μερα και ωρα.Μαλιστα εκτός τον χειμώνα,έχει δώσει πρόγνωση και για το καλοκαιρι).Πιστεύω λοιπόν ότι και οι δύο θα "πέσουν" μέσα σε όσα λένε.Ας απολαύσουμε όλα τα όμορφα που έρχονται και θα έχουμε πολλά να συζητάμε και να αναλύσουμε.Επισης θα ήθελα να κάνω μια διόρθωση σε αυτά που έγραψα σε προηγούμενο σχόλιο.Ο κάμπος μας είναι η τρίτη φορά που γεμίζει με νερό και γίνεται λίμνη,καθώς μετά το χιόνι που είχε ρίξει πέρυσι παραμονές Χριστουγέννων (70-80 εκατοστα).το λιώσιμο αυτού και τις λίγες βροχές του Ιανουαρίου, είχε γίνει επίσης λίμνη.Τα χιλιοστά τελικά στο σύνολο της τελευταίας κακοκαιρίας ήταν 102 και ξεπεράσαμε το φράγμα των 1800mm.Aν προσθέσουμε και αυτά του περσινου Δεκαμβρη(Αλήθεια πως μπορούμε να μετρήσουμε σε χιλιοστά το χιονι;)τοτε είμαστε πολύ πάνω από 2000mm σε ενα 12 η 13 μήνες!!Πολύ μεγάλα ποσοστά.Επίσης όσο άκρως χειμωνιάτικη ήταν η χθεσινή μέρα,αλλο τόσο είναι και σημερινή,που ενώ φάνηκε λίγο πριν ξημερώσει και ότι θα ήταν καλύτερα από εχθές,έριξε πρώτα"παχνη", αμέσως συννεφιασε και τώρα είναι σκετο"δηλητηριο".Οι παλιοί λέγανε ότι όταν συννεφιαζει πάνω στην"παχνη",έρχεται καιρός.Για να δούμε.Καλημερα σε ολους-ες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα σε όλους!Σήμερα το πρωί τα μοντέλα δεν δείχνουν κάτι αξιόλογο για μετά τα Χριστούγεννα. Τί θα γίνει; όλο σκωτσέζικα ντούς!
ΑπάντησηΔιαγραφήGFS συνεχίζει κ δε δείχνει τίποτα το ιδιαίτερο τουλάχιστον μέχρι τη δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων,αντίθετα ο ευρωπαίος φέρνει το χειμώνα από ανήμερα τα Χριστούγεννα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια να δούμε λοιπόν.
Προσωπικά θα ήθελα να διαβάζω σχόλια απο καθε περιοχή της χωρας μας οσον αφορά την εξελιξη του καιρου ακόμη και διάφορες μικρες ιστοριες με οσα ορθογραφικά λάθη και αν κανει κάποιος.Αν αρχίσουμε το φροντιστήριο γραμματικής τότε θα αποθαρρυνουμε καποια άτομα να μας γράφουν σχόλια απο την περιοχή τους.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕννοείται nakiosjim να γράφουν όλοι και όλο και περισσότεροι. Η επισήμανση ενός ορθογραφικού λάθους γίνεται για να μαθαίνουμε ο ένας από τον άλλον, άλλωστε, κανείς δεν τα ξέρει όλα, όπως λέει παρακάτω και ο κ. Ζιακόπουλος. Για να είμαι, όμως, ειλικρινής, μία φορά το έκανα για να ψέξω τον Γιώργο από τα Τρίκαλα, όταν είχα τσαντιστεί με κάτι που έγραψε. Το μετάνιωσα, όμως, και στενοχωριέμαι που σταμάτησε να γράφει. Καλύτερα να είχα σταματήσει εγώ και όχι ο Γιώργος, που είναι από τους ανθρώπους που αποτελούν την ψυχή αυτού του blog.
ΔιαγραφήΒαγγέλης Σπανός
Προς άπαντας τους φίλους του μπλογκ:
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτο χώρο αυτόν αστειευόμαστε, πειραζόμαστε, ανεχόμαστε, αυτοσαρκαζόμαστε, θεωρούμε ότι όλοι έχουν καλές προθέσεις, αγαπάμε τους διάφορους καιρούς κατά τις ορέξεις μας, μαθαίνουμε ο ένας από τον άλλον και χαιρόμαστε την παρέα μας. Στα θέματα της ορθογραφίας και της σύνταξης πολλοί από μας έχουμε τις ευαισθησίες μας, χωρίς να ξεχνάμε ότι κανένας μας δεν τα ξέρει όλα. Η λύση να γράφουν μόνο όσοι γνωρίζουν ορθογραφία και σύνταξη δεν με βρίσκει σύμφωνο. Αλλά και το να ζορίζεσαι να βγάζεις άκρη με αυτά που γράφει κάποιος είναι, αν μη τι άλλο, ενοχλητικό.
Εμένα δε με ενοχλούν τόσο τα ορθογραφικά λάθη (που βέβαια μπορούμε άνετα να τα αποφύγουμε εφόσον υπάρχει ο ορθογράφος), όσο η ακατανόητη συνήθεια κάποιων στο διαδίκτυο να γράφουν ολόκληρα κατεβατά χωρίς σημεία στίξης, μονοκόμματα κείμενα που όταν τα διαβάζεις πονάνε τα μάτια σου και υποφέρει το μυαλό σου. Κάπως τα έχουμε παρεξηγήσει τα πράγματα: Μονοτονικό δε σημαίνει ατονικό και φυσικά δε σημαίνει ότι καταργούνται οι τελείες, τα κόμματα και τα κεφαλαία στην αρχή των προτάσεων.
ΑπάντησηΔιαγραφή