Προβληματισμοί…


Παρατηρώντας προσεκτικά τους παραπάνω προγνωστικούς χάρτες, που ισχύουν για τις 02:00 τοπ. ώρα της Τρίτης 15-1-2019, διακρίνουμε: (α) στον αριστερό χάρτη τις σημαντικές σκάφες (troughs) χαμηλών υψών Τ1, Τ2 και Τ3 κατά μήκος της βασικής ροής και δύο ασθενέστερες  σκάφες Τ4 και Τ5 και (β) στο δεξιό χάρτη ένα βαθύ βαρομετρικό χαμηλό ανοιχτά του Μεσσηνιακού Κόλπου. Το ερώτημα που τίθεται είναι: «Ποια ή ποιες από τις σκάφες που προαναφέρθηκαν υποστηρίζουν ένα τόσο βαθύ επιφανειακό χαμηλό;».

Αν θεωρήσουμε ότι στα μέσα πλάτη κυκλογένεση συμβαίνει όταν πάνω από μια βαροκλινική ζώνη (με τον απλούστερο ορισμό ζώνη με μεγάλη οριζόντια θερμοβαθμίδα) παρατηρηθεί θετική μεταφορά στροβιλισμού, νομίζω ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση οι ισχυρότερες σκάφες Τ1, Τ2 και Τ3 βρίσκονται μακριά από την περιοχή για να ληφθούν υπόψη και ότι οι ασθενείς σκάφες Τ4 και Τ5  δεν μπορούν να παράξουν τη θετική μεταφορά στροβιλισμού που απαιτείται για την ανάπτυξη αυτού του χαμηλού. Με δεδομένο ότι ούτε ισχυρή οριζόντια θερμοβαθμίδα υπάρχει στην περιοχή, πώς, λοιπόν, δικαιολογείται η εκρηκτική κυκλογένεση; Η οποιαδήποτε απάντηση δεν μπορεί παρά να περιλαμβάνει το ρόλο των ζεστών νερών του Ιονίου. Δεν μπορώ να γνωρίζω αν θα προκύψει μετεωρολογική βόμβα (με το μετεωρολογικό και όχι με το δημοσιογραφικό ορισμό) ή κάποιο medicane, επειδή η κατακόρυφη κλίση του όλου συστήματος είναι λίγο προβληματική. Σε κάθε περίπτωση, όμως, θυελλώδεις άνεμοι και κατά τόπους ισχυρές καταιγίδες θα παρατηρηθούν.

Όσο για τις χιονοπτώσεις, υπάρχουν πιθανότητες για τα ημιορεινά της Ηπείρου (η Κόνιτσα και τα Γιάννενα θα το παλέψουν), τα πεδινά Θεσσαλίας και κεντρικής Στερεάς και τα ημιορεινά της Πελοποννήσου και της Αττικής. Όλα θα εξαρτηθούν από το συντονισμό χαμηλών θερμοκρασιών και υετού και βέβαια τη διάρκειά του.

26 σχόλια:

  1. Κύριε Ζιακόπουλε η θερμοβαθμίδα τι είναι; Η θερμοκρασία σε διάφορα επίπεδα της ατμόσφαιρας;
    Και οι σκάφες;
    Επί της ουσίας, δεν έχει ξεκαθαρίσει προς τα πού θα κινηθεί αυτό το χαμηλό;
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θερμοβαθμίδα σημαίνει μεταβολή της θερμοκρασίας (καθ' ύψος ή οριζοντίως).
      Οι σκάφες των χαμηλών υψών (ανώτερη ατμόσφαιρα) συνδέονται με την εκδήλωση καιρικών φαινομένων στην επιφάνεια.
      Αυτό που δεν έχει ξεκαθαρίσει δεν είναι τόσο η πορεία του χαμηλού όσο το πόσο αυτό θα βαθύνει.

      Διαγραφή
    2. Να συμπληρώσω ότι είναι λίγο επαγγελματική η τελετυταία ανάρτησή μου, αλλά κάποιες φορές χρειάζονται και αυτού του είδους οι παρεμβάσεις.

      Διαγραφή
    3. Μία μικρή διόρθωση: θερμοβαθμίδα δεν είναι απλά η μεταβολή της θερμοκρασίας αλλά ο ρυθμός μεταβολής της θερμοκρασίας...

      Διαγραφή
    4. Μου θυμίζει το καλοκαιρινό πέρσι μέσης κλίμακας χαμηλό που έδωσε αρχές Ιουλίου βροχές και θερμοκρασίες για δυό μέρες λες κι ήταν φθινόπωρο!!! Απίστευτα ύψη βροχής για τη Μακεδονία. Τώρα αν και δεν κατάλαβα την ουσία φαντάζομαι χειρότερα φαινόμενα λόγω χειμώνα π.χ χιόνια. Περιμένουμε λοιπόν αύριο όταν θα έχουν ξεκαθαρίσει καλύτερα τα πράγματα πληρέστερη ενημέρωση ώστε να προφυλαχθούμε όσοι πρέπει. Είτε ονομαστεί είτε όχι το χαμηλό πρέπει να είμαστε ενημερωμένοι. Αυτή είναι η προσφορά της επιστήμης. Καλό βράδυ δάσκαλε να δει καλά!
      ΥΓ Αλκυονίδες διαφαίνονται ή να πάω Αυστραλία που έχουν καλοκαίρι; Δεν θέλω άλλο χειμώνα φτάνει

      Διαγραφή
    5. Θα στρώσει λογικά ο καιρός ή, έστω θα έχουμε ένα πιο ήπιο μοτίβο μετά και από αυτή την κακοκαιρία. Δύσκολα θα είναι τόσο ψυχρό και το δεύτερο μισό του χειμώνα. Από την άλλη και στην Αυστραλία βιώνουν τέτοιους καύσωνες (και αυτές τις μέρες, όπως αναφέρει κείμενο που επισύναψα σε άλλη ανάρτηση), που συγκριτικά οι δικοί μας μοιάζουν με μία απλή ζέστη. Βέβαια, η Αυστραλία διαθέτει και το κορυφαίο μέρος για καταδύσεις στον κόσμο, τον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο, που συγκαταλέγεται και στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

      Αλλά και οι χιονιάδες μας δεν έχουν την ένταση εκείνων στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη και Αμερική. Για παράδειγμα, μία χειμωνιάτικη θύελλα που άφησε πολύ χιόνι στα μεσοδυτικά των ΗΠΑ, προκάλεσε τουλάχιστον πέντε θανάτους, καθήλωσε οδηγούς στο Μιζούρι και οδήγησε στην ακύρωση δεκάδων πτήσεων, κατευθύνεται πλέον προς την Ουάσινγκτον, όπως μεταδίδει το Reuters (θα έχει φτάσει λογικά τώρα). To σύστημα που άρχισε με βροχές από το Μεξικό και εξελίχθηκε σε χιόνι, θα επηρεάσει μία έκταση 1.800 μιλίων από το Κολοράντο μέχρι τις μεσοατλαντικές πολιτείες.

      Η θύελλα έπληξε το Κάνσας και το Μιζούρι και περιοχές της Αϊόβα, του Ιλινόις, της Ιντιάνα και του Οχάιο. Στην πόλη του Κάνσας, μάλιστα, χιόνι κάλυψε και το γήπεδο, όπου διεξαγόταν αγώνας ράγκμπι. "Υπάρχει και το snow time, όπως το showtime" έγραψαν στην ιστοσελίδα της γηπεδούχου ομάδας.
      Μεγάλες ποσότητες χιονόπτωσης σημειώθηκαν δυτικά του Σαιντ Λιούις, με 1,5 πόδι (45 περίπου εκατοστά) χιονιού, ενώ τουλάχιστον πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν εξαιτίας δυστυχημάτων, που αποδόθηκαν στην κακοκαιρία στο Μιζούρι και το Κάνσας. Δεν υπάρχει ασφαλής δρόμος στο Κάνσας, υποστηρίζει η περιπολία εθνικών οδών, τη στιγμή που δεκάδες πτήσεις ματαιώθηκαν στο αεροδρόμιο του Σαιντ Λιούις.

      Χιονοπτώσεις προβλέπονται μέχρι το βράδυ της Κυριακής 13/1 και στα Απαλάχια Όρη, ενώ συστήνεται στον κόσμο που βγαίνει έξω να ντύνεται χοντρά. Στην Ουάσινγκτον τα περισσότερα κυβερνητικά κτίρια έκλεισαν, καθώς αναμένονται 15 με 20 εκατοστά χιονιού, 10 ίντσες (30 εκ.) αναμένονται τοπικά στη Βιρτζίνια, αλλά και στη Βαλτιμόρη και στο Μέριλαντ, ενώ λίγο χιόνι μπορεί να δει και η Φιλαδέλφεια.
      https://www.reuters.com/article/us-usa-weather/snowstorm-targets-washington-at-least-five-dead-in-u-s-midwest-idUSKCN1P60NH
      Βαγγέλης Σπανός

      Διαγραφή
  2. Διαβαζοντας το παραπανω κειμενο σας και συγκρινοντας τα προηγούμενα χρονια παρατηρω ποσο χαοτικος ειναι ο καιρος και πως αν θελει μπορει να σε εχει συνέχεια σε εγρήγορση,μιλώντας για εδω στα βορειοδυτικα που τοσο μας ταλαιπωρησε τα τελευταια χρονια,ενω φετος βιωνουμε,μεχρι στιγμης, παλιακες κακοκαιρίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. για Αττικη τι εχουμε?? παλι για χιονια ακουγετε κατι για να δουμε..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κύριε Ζιακόπουλε, άλλο είναι περιεκτικό, σύντομο και καταπληκτικό μάθημα που μας προσφέρετε μέσα από το blog σας. Θα το παλέψω για να κατανοήσω έστω και ένα μικρό ποσοστό από τα όσα γράψατε, αλλά και πάλι για μένα είναι πολύτιμα ψήγματα γνώσης.

    Ευχαριστώ και καλή εβδομάδα να έχουμε. Καιρικά θα είναι σίγουρα συναρπαστική, όπως όλος ο χειμώνας μέχρι τώρα.

    Χρήστος Κομπορόζος.

    Υ.Γ. κάτι τέτοια (όπως η "μετεωρολογική βόμβα") περιμένουν οι... δημοσιογράφοι του εντυπωσιασμού για να γράψουν βαρύγδουπα άρθρα με πηχυαίους τίτλους. Θα έχει σίγουρα πλάκα η ανάγνωσή τους για όσους (έστω) το ψάχνουν λίγο παραπάνω, αλλά για τον περισσότερο κόσμο θα είναι άρθρα στα όρια της υστερίας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Λεωνίδας,Αγία Παρασκευή13 Ιανουαρίου 2019 στις 11:09 μ.μ.

    Τον όρο μετεωρολογική βόμβα θυμάμαι την άκουσα πρώτη φορά από τον Θ.Κολυδά το 2006 Φλεβάρη.Ήταν ένας χειμώνας ανύπαρκτος μέχρι 1η Φλεβάρη.Χιόνισε δύο φορές στά Β.π 1η και 21 Φλεβάρη και μάλιστα υπήρχε πολύ ικανοποιητική χιονόστρωση όταν στα δυτικά προάστια δεν υπήρχε ίχνος χιονιού..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε μου, ο όρος μετεωρολογική βόμβα έσκασε πρώτη φορά τον Ιανουάριο του 2004, 2 εβδομάδες προς της ιστορικής Τσικνοπέμπτης. Αφορούσε νομίζω πιο πολύ τη νησιωτική Ελλάδα. Σε εμάς θυμάμαι χιόνιζε από τα 300 μέτρα και πάνω, κάπου το μεσημέρι με την βάθυνση και απομάκρυνση του χαμηλού προς Σάμο αν θυμάμαι καλά, έπεσε πολύ η θερμοκρασία, πρόλαβε να χιονίσει καλά 1-2 ώρες μέχρι πολύ χαμηλά και πάπαλα. Την άλλη μέρα όλα άσπρα, κοκκαλωμένα και -4.

      Επίσης, το 2006 ο χειμώνας ήταν φανταστικός, πρέπει να μπερδεύσαι με αλλη χρονιά...

      Διαγραφή
    2. Ήταν στις 22 Ιανουαρίου του 2004. Όταν με ρώτησε ο δημοσιογράφος του Mega, ζωντανά στον αέρα, πώς θα περιέγραφα την πρωτοφανή κακοκαιρία, του είπα το εξής: 'Είναι μια μετεωρολογική βόμβα. Μια εκρηκτική κυκλογένεση'
      Είχα διαβάσει ότι στην Αγγλία είχε χρησιμοποιηθεί αυτός ο ορισμός για να περιγράψει μια καταιγίδα κατά τη διάρκεια της οποίας είχαν σκοτωθεί περισσότεροι από 100 άνθρωποι.

      Θοδωρής Κολυδας

      Διαγραφή
  6. Κ ζιακοπουλε,να στε καλά για την επιστημονική κ πανεπιστημιονικη θα έλεγα αναλυση,οσο μεγαλώνουμε μαθαίνουμε,φοβερο άρθρο,το οποίο μας δίνει ερεθίσματα για ψάξιμο κ μελέτη,παντα ένας οδηγός είναι απαραίτητος.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Άλλο ένα πολύ κατατοπιστικό άρθρο με όρους "καθαρής" μετεωρολογίας συνάμα όμως κ τόσο απλό για έναν τουλάχιστον ερασιτέχνη.
    Αυτό που λέτε με το συντονισμό κρύου κ φαινομένων είναι το πιό σημαντικό.
    Με τα τωρινά στοιχεία πάντως εκτός απο το πολύ νερό αύριο στα δυτικά κ την Τρίτη κύριως στη νότια Ελλάδα(θέλει προσοχή εκεί)τα χιόνια οριακά θα περάσουν απο Ήπειρο αύριο το βράδυ κ απο Μακεδονία μέχρι ημιορεινά το πολύ ημιπεδινά γιατί μέσα στη νύχτα αύριο φαίνεται βελτίωση(δυστυχώς) με θυελλώδη ΒΔ άνεμο.
    Όλο το παιχνίδι απο νότια Θεσσαλία κ κάτω αλλά κ εκεί πλήν της Θεσσαλίας για λίγο τα πεδινά δύσκολα θα χιονιστούν.
    Πάντως πρόκειτε για ένα γρήγορο μεν αλλά δυνατό σύστημα κακοκαιρίας που δε ξέρεις,μπορεί να φέρει κ κάποια έκπληξη.
    Από τις 18 κ μετά στον αστερισμό των νοτιάδων παιδιά,να δούμε τι νερά κ τι χιόνια στα ορεινά θα δώσει το τελευταίο 10ήμερο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Η μαγεία του καιρού δεν κρύβεται μόνο στην όποια εκδήλωσή του (ήλιος , βροχή, χιόνι κτλ) αλλα και σε όλες τις λεπτομέρειες της δημιουργίας και εκδίπλωσής του που μόνο η επιστήμη της Μετεωρολογίας μπορεί να μας διδάξει γιαυτο κ. Ζιακόπουλε να μας δίνετε συχνότερα τέτοιες επιστημονικές λεπτομέρειες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Φαίνεται να έχουμε επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα εδώ στα Δωδεκάνησα από αργά τη νύχτα της Δευτέρας. Κάποια μάλιστα μοντέλα μιλάνε και για χιονοπτώσεις στα ορεινά των νησιών από το μεσημέρι της Τρίτης και μετά. Πόσο πιθανό αλήθεια το βλέπετε? (Ερώτημα προς τους πιο έμπειρους επί των προγνώσεων)
    Θάνος Κοτταράς, Ρόδος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλημέρα και καλή χρονιά κύριε Ζιακόπουλε. Εξηγήστε μας αν είναι δυνατόν με απλά λόγια τί εστί ''troughs''.
    Στέλιος Χριστοδούλου
    θΕΣΣΑΛΟΝΊΚΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα troughs είναι οι σκάφες των χαμηλών υψών (στην ανώτερη ατμόσφαιρα) που συνδέονται με την εκδήλωση καιρικών φαινομένων στην επιφάνεια, όπως εξήγησε και σε μένα πιο πάνω ο κ. Ζιακόπουλος.
      Βαγγέλης Σπανός

      Διαγραφή
    2. Το θέμα είναι σε ένα χάρτη όπως αυτός που μας επισυνάπτει ο κ. Ζιακόπουλος, πώς είναι δυνατόν να υπάρχουν τόσες σκάφες όταν η διεύθυνση των ισοβαρών είναι μάλλον σταθερή. Δηλ. στον 1ο χάρτη μόνο την Τ1 μπορώ να καταλάβω όπου οι αλλαγή των ανέμων από το θερμό τομέα θα περάσουν στον ψυχρό οπότε έχουμε ανύψωση θερμών & υγρών αερίων μαζών. Οι υπόλοιπες Τ2-Τ5 με προβληματίζουν.
      Στέλιος Χριστοδούλου
      Θεσσαλονίκη

      Διαγραφή
    3. Συνήθως οι χάρτες της ανώτερης ατμόσφαιρας είναι χάρτες ισοβαρικών επιφανειών πανω στις οποίες χαράσσονται ισοϋψείς καμπύλες. Τα διάφορα σχήματα των ισοϋψών που προκύπτουν συνδέονται με διαφορετικά καιρικά πρότυπα στην επιφάνεα του εδάψους. Δεν είναι εύκολο για έναν ερασιτέχνη να αντιληφθεί πώς αποτυπώνεται η τρισδιάστατη πραγματική ατμόσφαιρα στους χάρτες και τα σχεδιαγράμματα. Ένα βιβλίο που θα αρχίζει από τα πιο απλά και θα καταλήγει στα πολύπλοκα νομίζω ότι είναι αναγκαίο.

      Διαγραφή
    4. Σας ευχαριστώ κ. Ζιακόπουλε για την απάντησή σας!
      Στέλιος Χριστοδούλου
      Θεσσαλονίκη

      Διαγραφή
  11. Ευχαριστούμε κ.Δημητρη, για τα δωρεάν μαθήματα που μας προσφέρεται εμάς τους αδαείς, πάνω σε αυτά τα θέματα και πιστεύω ότι με την καλή μας θέληση,θα αποκτήσουμε ένα σημαντικό υπόβαθρο.
    Δεν μπορώ να μην καλωσόρισω τον Στέλιο στην παρέα μάς, αφού έχουμε φυσικά και το ίδιο επώνυμο.
    Πολύ κρύο το πρωί στην περιοχή μου, με την θερμοκρασία να κατεβαίνει στους-2.
    Τώρα για τα μελλούμενα,τα είπε όλα ο δάσκαλος,εγώ να πω απλά ότι το φεγγάρι ήταν "γεμάτο"(Για την περιοχή μου μιλάω παντα).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αγαπητέ Βαγγέλη Κ.,την ορολογία άκουσα πρώτη φορά το 2006..Προφανώς προϋπήρχε σαν όρος...Επίσης όντως ήταν φανταστικό το 2006 από 25 Ιανουαρίου και μετά..Μέχρι τότε δεν είχε κάτι..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. εγώ το 2006 θυμάμαι τέσσερις χιονιάδες. ο πρώτος ήταν εκεί 23-25 Ιανουαρίου (που θύμιζε τηρουμένων των αναλογιών τον χιονιά που μόλις μας πέρασε αφού αφορούσε βόρεια προάστια άντε μέχρι και το Σϋνταγμα, βεβαίως τότε ήταν ισχυρότατος) και άλλα 3 μικρότερα χιονοκύματα (το 2ο ήταν αξιόλογο, το 3ο πρόλαβε κι έστρωσε, το 4ο Μάρτιο πια μόνο χιονόπτωσ) με διαφορά περίπου 2 εβδομάδες το ένα από το άλλο. Η μνήμη μου είναι επιλεκτική, πριν τις 23 Ιανουαρίου έχω κάνει delete :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή