1898-1973
σε μία από τις παρακάτω πέντε κατηγορίες: δριμύς, ψυχρός, κανονικός, ήπιος και
γλυκύς. Με βάση τα ευρήματα της έρευνας, σε δριμύτητα πρώτοι ήταν οι χειμώνες
1908-09 και 1928-29, δεύτερος ο χειμώνας 1948-49 και τρίτοι οι χειμώνες 1931-32
και 1941-42.1
Ο
Απόστολος Φλόκας, χρησιμοποιώντας ως κριτήριο την απόκλιση από τη μέση μηνιαία
θερμοκρασία των χειμωνιάτικων μηνών (Δεκέμβριος, Ιανουάριος, Φεβρουάριος),
προχώρησε στην κατάταξη των χειμώνων της Θεσσαλονίκης σε πέντε κατηγορίες
(δριμύς, ψυχρός, κανονικός, ήπιος και γλυκύς). Η έρευνα έδειξε ότι στην πόλη,
στην οποία η κανονική (μέση) θερμοκρασία του τριμήνου Δεκέμβριος, Ιανουάριος,
Φεβρουάριος είναι 7,0οC, ο πιο
δριμύς χειμώνας της περιόδου 1892-1973 ήταν ο χειμώνας 1941-42 με μέση θερμοκρασία 3,8 οC. Επιπλέον, η μέση θερμοκρασία ήταν χαμηλότερη της
κανονικής τόσο το Νοέμβριο του 1941 όσο και τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο του
1942. Σημειώνεται ότι ο χειμώνας 1941-42 την πρώτη θέση της κατηγορίας «δριμύς»
τη μοιράζεται με το χειμώνα 1931-32 και ακολουθούν ο χειμώνας 1953-54 (2ος),
ο χειμώνας 1928-29 (3ος) και
ο χειμώνας 1908-09 (4ος).2
Χρησιμοποιώντας
τα κριτήρια της Θεσσαλονίκης και για τη Λάρισα, ο Απόστολος Φλόκας βρήκε ότι στη
μεγαλούπολη της Θεσσαλίας με κανονική (μέση) θερμοκρασία του τριμήνου
Δεκέμβριος, Ιανουάριος, Φεβρουάριος 6,13οC, ο πιο δριμύς χειμώνας της περιόδου 1899-1973
ήταν ο χειμώνας 1941-42 με μέση
θερμοκρασία 3,2οC και 10 μέρες
ολικού παγετού. Ακολουθούν ο χειμώνας 1931-32 (2ος), ο χειμώνας
1928-29 (3ος) και ο χειμώνας 1904-05 (4ος). Ψυχροί χειμώνες
ήταν οι χειμώνες 1908-09, 1939-40 και 1948-49.2
Παραπομπές
1 Αποστόλου Φλόκα, Winter and Summer indices in Athens,
1975. ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΚΑ Ν0
53. Εκδόσεις Μετεωρολογικού Ινστιτούτου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
2 Αποστόλου Φλόκα, Winter and Summer indices in Thessaloniki
and Larissa, 1975. ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΚΑ,
Ν0 50. Εκδόσεις Μετεωρολογικού Ινστιτούτου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Παρα πολύ ενδιαφέρον άρθρο κ το βιβλίο του κ.Φλοκα φαίνεται καλό. Υπάρχει άραγε κ πιο πρόσφατη βιβλιογραφία που να περιλαμβάνει έστω κ τους χειμώνες μέχρι το 2010?
ΑπάντησηΔιαγραφήΘάνος Κοτταρας
κοκκινολαιμης?
ΑπάντησηΔιαγραφήκαρδιτσα
Ναι, κοκκινολαίμης. Σήμερα στις 10-11 το πρωί έριχνε χιονόνερο στη Θεσσαλονίκη, όταν στη Ν. Μηχανιώνα το έστρωνε. Τώρα είμαι καθηλωμένος στη λάμπα της ΔΕΗ και βλέπω καμιά νιφάδα στα τελειώματα.
Διαγραφήθεσσαλονικη εννοεις κεντρο-κεντρο.εβλεπα τον μετεορολογικο site μετεοθες και ειδα οτι για ενα-δυο βαθμους η θεσσαλονικη εχασε την χιονοπτωση εστω και χωρις χιονοστρωση.ψιλο-σπασιμο.σαν να λεμε φτασαμε στην πηγη και δεν ηπιαμε νερο!
ΔιαγραφήΠεριτρανο παραδειγμα οτι ο χειμωνας δεν τελειωσε παρολο που καποιοι σφυρανε την ληξη του <>,λεγοντας επιπλεον να ξεχυθουμε στις παραλιες.
ως γνωστο ομως με μονοψηφιες δεν τραβας για παραλιες.
καρδιτσα
Ο χειμώνας δεν τελείωσε μεν, δύσκολα θα είναι εξίσου ψυχρός με το πρώτο μισό του δε. Στην Ελλάδα, ειδικά στη νότια, ο χειμώνας είναι ουσιαστικά ο Ιανουάριος. Και δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητος ο Ιανουάριος, βασικά, επειδή μοιάζει ατελείωτος. Ειδικά φέτος έχει... χαθεί και ο βυθός. Είτε με τους νοτιάδες που θολώνουν τα νερά σε συνδυασμό και με τις βροχές, είτε με τους χιονιάδες που ξεθωριάζουν την εικόνα του βυθού και είναι σαν να βλέπεις μία παλιά φωτογραφία που έχει ασπρίσει από τα χρόνια.
ΔιαγραφήΚαι τον Φεβρουάριο μπορεί να κάνει κάποια κρύα, αλλά δεν νιώθεις ότι ο χειμώνας δεν θα τελειώσει ποτέ, όπως συμβαίνει τον Ιανουάριο. Ακόμα και το 2015, που είχε χιονίσει στην Αττική 9-12 και 18/2, μετά ακολούθησαν δέκα μέρες καλοκαιρίας. Και στατιστικά από τα μέσα Φλεβάρη ο καιρός ανοίγει. Όπως συνέβη και τον επίσης ψυχρό, σαν τον φετινό, χειμώνα του 2017, όταν μετά τον παγωμένο εκείνο Ιανουάριο, ήρθε ένας πολύ μαλακός Φεβρουάριος, με μία ουσιαστικά ψυχρή εισβολή στις 10-11/2 στην Αττική. Έλεγαν και για τις 14/2 τότε, όμως άλλαξε το σκηνικό με νοτιά και κύμα ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου, πριν γίνει στη συνέχεια σχεδόν καλοκαιρινό. Από τη μέρα των ερωτευμένων είχε μυρίσει τότε καλοκαίρι. Να που όντως είναι η εποχή του έρωτα τελικά.
Βαγγέλης Σπανός
Ήμουν στην περιοχή Μπότσαρη με Μακεδονίας, 15 μ. υψόμετρο. Και βέβαια δεν τελείωσε ο χειμώνας, φέτος έχει όρεξη.
ΔιαγραφήΒαγγέλη μη στέκεσαι στον παρόμοιο χειμώνα του 2017 γιατί αν κ έχουν κάποια κοινά είναι πολύ διαφορετικοί κ δεν μπορεί να βγεί συμπέρασμα για τον φετινό.
ΔιαγραφήΣτο μόνο που θα συμφωνήσω αν κ νωρίς ακόμα είναι ότι σιγά σιγά με το πού μπεί ο Φλεβάρης η μέρα δείχνει τα δόντια της κ ο ήλιος έχει μία παραπάνω δυναμική,όμως φέτος το παιχνίδι των διατάξεων είναι διαφορετικό σε σχέση με το '17 άφου έχουν μπεί δυνατά οι νοτιάδες οι μεσογειακές υφέσεις κ οι αλεπάλληλες ψυχρές καταβάσεις πού αυτή τη φορά έρχονται κατά το πλείστον απο την κεντρική Ευρώπη(κολλάνε στα βόρεια σύνορά μας όμως τώρα τελευταία)γεγονότα που το 2017 ήταν πολύ διαφορετικά(πιο πολύ ξερόκρυο,ψύχος πάντα απο τα βορειοανατολικά,ελάχιστοι νοτιάδες,λίγος υετός γενικά όλο το χειμώνα πλήν τού 1ου 15ημέρου του Ιανουαρίου).
Με λίγα λόγια κ εντελώς αντικειμενικά(όχι δλδ επειδή είμαι καιρόφιλος)θα σου πω ότι ο χειμώνας έχει πολύ ψωμί ακόμα για τις περισσότερες περιοχές της χώρας τουλάχιστον μέχρι τον Μάρτη!
Κάποια μακροπρόθεσμα στοιχεία κ τα σημάδια της φύσης από τους φίλους που ασχολούνται με αυτήν αυτό λένε.
Άλλωστε μη ξεχνάμε ότι κάθε χρόνο ανεξαρτήτως έντασης καλοκαιριού,αντίστοιχα οι μήνες Αύγουστος κ Σεπτέμβριος είναι άκρως καλοκαιρινοί κ καυτοί,γιατί λοιπόν να μην ισχύει το ίδιο κ το χειμώνα.
Στατιστικά, και ανεξαρτήτως του τί θα γίνει φέτος, στη νότια Ελλάδα (και στην Αττική) ο Φεβρουάριος είναι άκρως χειμερινός μήνας, ελάχιστα λιγότερο από τον Ιανουάριο και αρκετά περισσότερο από τον Δεκέμβριο.
Διαγραφήαπλα τον φεβρουαριο μεγαλωνει η μερα και αρχιζει και ξεθωριαζει σιγα-σιγα η αισθηση του χειμωνα χωρις αυτο να σημαινει οτι μπηκε η ανοιξη.
Διαγραφήκαρδιτσα
Πράγματι έτσι είναι. Ο ήλιος δεν είναι σύμμαχος. Γι' αυτό άμα "στραβώσει η κυκλοφορία¨, ο Φεβρουάριος άνετα καταλήγει σε ημιανοιξιάτικο μήνα (αντίστοιχα, το Δεκέμβριο μια "κακή" κυκλοφορία μπορεί να παραπέμπει σε φθινόπωρο). Αν όμως η κυκλοφορία ευνοεί, ο Φεβρουάριος είναι μια χαρά μήνας. Άλλωστε, τα νούμερα (μέση θερμοκρασία) κατατάσσουν τους χειμερινούς μήνες με την εξής σειρά (στην Αθήνα): Ιανουάριος-Φεβρουάριος-Δεκέμβριος-Μάρτιος.
Διαγραφήhttps://www.meteoblue.com/el/καιρός/πρόγνωση/modelclimate/Αθήνα_Ελληνική-Δημοκρατία_264371
τον φεβρουαριο μεγαλωνει η μερα και ο ηλιος "σηκωνεται" πιο ψηλα στον ουρανο με αποτελεσμα να σπαει το κρυο τα μεσημερια.θυμιζει περισσοτερο ανοιξη μια ηλιολουστη μερα τον φλεβαρη παρα τον δεκεμβρη και τον γεναρη.γιαυτο τον λογο τα χιονια αρχιζουν και κρατανε λιγοτερο απο οσες φορες τα ριχνει.
ΔιαγραφήΑυτο δεν λεει σε καμια περιπτωση κατι καθως εχουμε δει αξιολογες κακοκαιριες με αφθονα χιονια αυτον τον μηνα.εδω βλεπουμε καθαρα χειμερινες κακοκαιριες μεχρι 25η μαρτιου που ειδικα απο θεσσαλια και βορειοτερα η συχνοτητα δεν ειναι και σπανια.
καρδιτσα
Συγχαρητήρια κ ζιακοπουλε για το άρθρο σας,παρα πολύ καλό.
ΑπάντησηΔιαγραφήΌσο για τον φετινό χειμώνα, τελικά είναι δύσκολος μόνο για τους χειμερινούς κολυμβητές με τις βροχές και τους νοτιάδες (ακόμα και σήμερα είχε swell κύμα) να διαδέχονται τους χιονιάδες και τους βοριάδες. Το ερώτημα είναι άλλο, βέβαια. Μερικά ακραία φαινόμενα (σφοδρές χιονοπτώσεις και βροχοπτώσεις) είναι κι αυτά απόρροια της κλιματικής αλλαγής;
ΑπάντησηΔιαγραφήΠαρεμπιπτόντως, αξιωματούχος της κυβέρνησης Trump για την ατμοσφαιρική ρύπανση δήλωσε ότι ο ίδιος και η υπηρεσία του (ΕΡΑ) μελετούν επιστημονικά την κλιματική αλλαγή, αλλά ακόμα δεν μπορούν να τη χαρακτηρίσουν και κρίση, όπως μεταδίδει το Reuters. O λόγος για τον Bill Welhrum από την Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος (ΕΡΑ), ο οποίος τάχθηκε και υπέρ της αναδίπλωσης Trump από τους κανονισμούς για την κλιματική αλλαγή, που είχε θεσπίσει ο Obama. Οι Δημοκρατικοί και ακτιβιστές για το περιβάλλον επικρίνουν τον Trump για την υπαναχώρηση από τους κανονισμούς της διακυβέρνησης Οbama και για την απόσυρση των ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία για την υπερθέρμανση.
"Είχα μία σειρά από συναντήσεις, στις οποίες ειδικοί με βοήθησαν να κατανοήσω καλύτερα την κλιματική αλλαγή" ανέφερε ο Wehrum, συμπληρώνοντας ότι "ακόμα όλοι εξετάζουν επιστημονικά τι συμβαίνει με την κλιματική αλλαγή". Ο ίδιος υποστήριξε ότι η μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα είναι σημαντική και ανάμεσα στις προτεραιότητες της ΕΡΑ, αλλά με την επισήμανση ότι "είμαστε υποχρεωμένοι να φερθούμε έξυπνα σχετικά με το πώς θα αφιερώσουμε πόρους σε αυτές τις προτεραιότητες". Ερωτηθείς αν η ΕΡΑ προσπαθεί να ξεδιαλύνει αν η κλιματική αλλαγή συνιστά κρίση, απάντησε ότι "προσπαθώ να το διευκρινίσω, δεν είμαι ειδικός, υπάρχουν πολλά που δεν καταλαβαίνω για την κλιματική αλλαγή".
Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι δεν έχει σταματήσει να διαβάζει την Εθνική Εκτίμηση του Κλίματος, μία κυβερνητική έκθεση από το Κογκρέσο, την οποία έγραψαν δεκάδες κυβερνητικές υπηρεσίες και τμήματα και αναλύει την επίδραση της παγκόσμιας υπερθέρμανσης στην αμερικάνικη κοινωνία. Η έκθεση που δημοσιεύτηκε πριν από έναν χρόνο προειδοποίησε ότι η κλιματική αλλαγή μπορεί να κοστίσει εκατοντάδες δισ. δολ. στην αμερικάνικη οικονομία ως το τέλος του αιώνα, πλήττοντας από την υγεία μέχρι τις υποδομές. Ο Λευκός Οίκος έκανε λόγο για ένα ακραίο σενάριο.
Ο Wehrum ξεκαθάρισε ότι υποστηρίζει το σχέδιο Οbama για τη μείωση των εκπομπών ρύπων από τα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας και την αντικατάσταση του υπάρχοντος ρυθμιστικού πλαισίου με ένα άλλο που θα δίνει τη διαχείριση του άνθρακα στο κράτος. Ερωτηθείς για το αν ο κόσμος θα τον εμπιστευτεί για να διαφυλάξει τη δημόσια υγεία, εξαιτίας των προηγούμενων επαγγελμάτων του, ο Wehrum απάντησε ότι είναι σημαντικό κάποιος που γνωρίζει τον νόμο, την τεχνολογία και την επιστήμη να κατέχει αυτό το κυβερνητικό πόστο. "Δεν έχει να κάνει με τίποτα το ιδεολογικό, απλά νιώθω καλός σε αυτό που κάνω" απάντησε σχετικά.
https://www.reuters.com/article/us-usa-epa-climate/u-s-epa-senior-official-falls-short-of-calling-climate-change-a-crisis-idUSKCN1PJ2FQ?il=0
Βαγγέλης Σπανός
Εξαιρετικα δριμυς ηταν και ο χειμωνας 1962-63 ιδιως για την βορεια Ελλαδα
ΑπάντησηΔιαγραφήΚων/νος
Σωστά, αλλά μάλλον οι μέσοι όροι και οι αποκλίσεις των παραμέτρων ήταν λίγο παρακάτω στην αναφερόμενη από τον καθηγητή κατάταξη.
ΔιαγραφήΚαλημέρα σε όλη την παρέα, ένα λαμπρός ήλιος νωρίς το πρωί που σιγά – σιγά θαμπώνει και κιτρινίζει, θυμίζοντας τις αλλεπάλληλες περσινές σκονοεισβολές. Μετά το τριώδιο, μάλλον, να περιμένουμε τις τελευταίες εξάρσεις του χειμώνα. Χριστόδουλε σε ευχαριστώ για τις συμβουλές σου αλλά με προβλημάτισες, γιατί έχω ακούσει τους πιο παλιούς που ασχολούνται με τα δέντρα ότι κλαδεύουν όταν το φεγγάρι είναι στην χάση, για να μην ανεβαίνουν οι χυμοί τους. Στα παράδοξα της εποχής και οι απρόσμενες απογευματινές – λίγο πριν πέσει το σκοτάδι - βόλτες μια αλεπούς που κράζει τρομοκρατώντας γάτες και αγριεύοντας σκυλιά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓενάρη μήνα κλάδευε, φεγγάρι μην κοιτάζεις.Καλημέρα σε όλους από τα ηλιόλουστα Γιάννενα.Δεν κάνω πλάκα είδαμε ήλιο. Λευτέρης Φωτόπουλος
ΔιαγραφήΚαλημέρα σε όλη την παρέα,παρολο που όλα τα σάιτ έδιναν σήμερα Μυτιληνη μόνο συννεφια,δυστηχως βρέχει ακόμη χωρίς σταματημό......
ΑπάντησηΔιαγραφήΠάντως από δω και πέρα φαίνεται να είναι πολύ δύσκολο να σπάσει η ζωνική κυκλοφορία.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ δυτικός άνεμος που φύσηξε από εχθές τα ξημερώματα, όχι μόνο έφερε και αρκετό κρύο, αλλά καθάρισε οποιοδήποτε ίχνος σκόνης είχε απομείνει και έτσι η βροχή που συνέχισε ως τις 10,ξεπλυνε τα πάντα.Ολη την μέρα είχαμε κρύο, όπως και την νύχτα και φυσικά κρύο ήταν και το πρωινό σήμερα. Ο άνεμος συνέχισε δυνατός και από το βουνό έφερνε κατά διαστήματα αρκετή συννεφιά, που ήταν και η αιτία που δεν άφησε την θερμοκρασία να ανέβει πάνω από τους 11 βαθμούς.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑγαπητέ φίλε Λευτέρη, ο πατέρας μου, μας έπαιρνε με τον αδερφό μου από μικρά παιδάκια στα κτήματα, καθώς ηλικιωμένος και άρρωστος δεν μπορούσε να τα καταφέρει. Ότι μας έλεγε και μας έδειχνε, έβγαιναν στο ακέραιο και έτσι εγώ με τον αδερφό μου τα τηρουσαμε ευλαβικά(Για μας ήταν σαν ένα "ευαγγέλιο",μιας και μείναμε μικροί χωρίς αυτόν.Ο θείος μου που είχαμε συμπαραστατη,μας έμαθε ολα τα υπολοιπα,που και αυτά τα τηρησαμε επίσης με ευλάβεια, γιατί είχαν και το αποτέλεσμά που έπρεπε. Φεύγοντας και εκείνος από την ζωή και εμείς συνεχίσαμε να δουλεύουμε το καφενείο που είχε ο πατέρας μου και που φυσικά εκεί γεννηθήκαμε και μεγαλώσαμε, αρχίσαμε σιγά σιγά να περεκλινουμε απο αυτα που μάθαμε και να ακούμε τις διαφορές συμβουλές των δήθεν ειδημόνων. Φυσικό επακόλουθο ήταν και οι καλλιέργειες να έχουν φθίνουσα πορεία. Όταν κλείσαμε το μαγαζί μας και ο αδερφός μου έφυγε για την Θεσσαλονίκη, έμεινα να φτιάχνω τα κτήματα. Όπως είχα γράψει και παλαιότερα, παράτησα όλες τις συμβουλές και γνώμες του κ....υ(ζητώ συγγνώμη για την λεξη)Και ξαναγύρισα,σε όσα είχα μάθει από τον πατέρα μου και τον θείο μου.Σταματησα και τα φάρμακα και τα αποτελέσματα ήταν θεαματικά.
Αγαπητέ φίλε Λευτέρη,ολα τα φυτά και τα δεντρα, πρέπει να έρθει η στιγμή που θα ανεβάσουν τους χυμούς και όχι όταν τα κλαδευουμε, εκτός και αν αυτο το αργήσουμε πολύ.Οταν πάλι έρχεται η εποχή που κατεβάζουν τους χυμούς, είναι για να προφυλαχθούν από το επερχόμενο κρύο του χειμώνα.Γι αυτο πολλές φορές που κάνει ζημιά η παγωνιά,συνήθως χτυπάει δέντρα που βρίσκονται σε απάνεμο μέρος και ξεγελιωνται,δεν κατεβάζουν τους χυμούς και έτσι, καίγονται. Ενώ αντίθετα, όσα είναι, κόντρα στον βοριά, "σφιγγουν"απο νωρίς, αδειάζουν από χυμούς και δεν έχουν πρόβλημα.,
Τώρα το φεγγάρι,επειδή έχει άμεση σχέση με τον πλανήτη μας, δίνει και παίρνει ενέργεια από αυτόν και το αντίθετο.Αυτό όμως γίνεται, σε άμεση επαφή με τον ήλιο, που και αυτός έχει ακόμη μεγαλύτερη σημασία από όσο το φεγγάρι, γι'αυτό καί όλα μα ολα τα φυτά και τα δέντρα, χρειάζονται το πρωινό "άγγιγμα"του.Μεγαλη η διαφορά, σε όσα βλέπουν"ανατολικά,με ολα τα υπόλοιπα.Λειτουργουν όλα σε απόλυτη αρμονία, μέσα από το "χρυσο"αυτο τρίπτυχο.
Δεν γίνεται όταν,"χάνεται ενέργεια,να αφαιρούμε εμείς και άλλη από αυτά.Ειναι σαν να εχουμε ένα βάρος επάνω μας και να προσθέτουμε επιπλέον.
Εμένα έτσι με έμαθαν, βλέπω ότι υπάρχει αποτέλεσμα, έκανα αρκετά λάθη,τα διόρθωσα και τώρα βαδίζω στην πεπατημένη. Εξάλλου εκ του αποτελέσματος κρίνονται όλα. Ελπίζω να σε βοήθησα και να μην σε ξαναπροβληματησα.