Με βάση τα μετεωρολογικά
αρχεία της περιοχής των Αθηνών, δύο είναι οι Μάρτιοι των οποίων οι χιονιάδες
έμειναν στην ιστορία της πόλης: ο Μάρτιος του 1874 (αρχείο ΕΑΑ) και ο Μάρτιος
του 1987 (αρχείο ΕΜΥ). Και στις δύο περιπτώσεις
παρατηρήθηκαν οκτώ ημέρες χιονιού που μάλλον είναι και τα ρεκόρ του 19ου
και του 20ού αιώνα αντίστοιχα.
Με βάση τις παρατηρήσεις του
σταθμού της Ν. Φιλαδέλφειας της ΕΜΥ, από το 1960 ως το 1987 οι περισσότερες ημέρες χιονιού παρατηρήθηκαν τον Μάρτιο του 1972 (2 ημέρες) και τον
Μάρτιο του 1977 (3 ημέρες).
Μετά το 1987, μήνα Μάρτιο, χιόνισε:
- Στις 18 & 19-3-1992
(αξιολογότατος χιονιάς).
- Στις 24-3-1995 (οριακή
περίπτωση με χιόνια σίγουρα σε Μαρούσι και
Χαλάνδρι).
- Στις 6-3-1996 (ασθενείς
χιονοπτώσεις).
- Στις 22-3-1998 (πρόσκαιρες
χιονοπτώσεις).
- Στις 24-3-2003 και στις
9-3-2011.
Πόσο όμως συχνά χιονίζει τον
Μάρτιο στην Αθήνα; Με βάση τα κλιματικά αρχεία του 20ού αιώνα, στη Ν. Φιλαδέλφεια και στο κέντρο της Αθήνας (Πλατεία Δημαρχείου) οι ετήσιοι μέσοι αριθμοί ημερών
χιονοπτώσεις είναι αντίστοιχα 3,6 και 3,3 ημέρες. Από αυτές τις
ημέρες οι 0,5 και οι 0,4 ημέρες παρατηρούνται τον Μάρτιο. Αυτό πρακτικά
σημαίνει ότι το συγκεκριμένο μήνα χιονίζει στην πρωτεύουσα μία φορά κάθε 2 ή
2,5 χρόνια. Επισημαίνεται ότι αν αυτό συνέβαινε τον προηγούμενο αιώνα, είναι
βάσιμο να υποθέσει κάποιος ότι ίσως στον τρέχοντα αιώνα οι παραπάνω αριθμοί να είναι μικρότεροι, δηλαδή το μαρτιάτικο χιόνι να έχει γίνει ακόμα πιο σπάνιο.
Κλείνω το αφιέρωμα στα
αθηναϊκά χιόνια του Μαρτίου με το σημαντικό χιονιά που σημειώθηκε στις 28
Μαρτίου 1931. Το πολύ χιόνι που έπεσε και ο παγετός που ακολούθησε προκάλεσαν μεγάλες
καταστροφές. Ειδικότερα στον τότε Βασιλικό και σήμερα Εθνικό Κήπο τα μισά και
πλέον δέντρα κατέρρευσαν (ο χιονιάς τα βρήκε στο στάδιο της βλάστησης), με
αποτέλεσμα το Zάππειο να είναι ορατό από τη Λεωφόρο
Bασιλίσσης Σοφίας.
Όσο για την
εξέλιξη του καιρού το φετινό Μάρτιο, προς το παρόν πάμε για …σκονάτα εικοσιπεντάρια.
Τι θα γίνει μετά και κυρίως το 2ο δεκαπενθήμερο του μήνα δεν το ξέρουμε.
Με βάση τα στατιστικά του 20ου αιώνα 1 με 2 ψυχρές εισβολές είναι πιθανές.
Ωστόσο, τα πράγματα με το κλίμα δεν εξελίσσονται πλέον όπως παλιά και πρακτικά όλα
τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά!
Καλή
Κυριακή σε όλους
Καλημέρα σας,πιο ξεκάθαρα δεν γίνεται... δασκαλε.
ΑπάντησηΔιαγραφήhttps://drive.google.com/file/d/1MfUJTslxWSzluGo9-IJveqODYKDJGRj7/view?usp=drivesdk
ΑπάντησηΔιαγραφήhttps://drive.google.com/file/d/1BCMOFpk4iJ97VjvzzsL9h_q877Uxe8Rf/view?usp=drivesdk
Πολύ ωραίες όλες οι διηγήσεις από όλους τους φίλους του μπλογκ,όπως κ το φωτογραφικό υλικό από τον Γιώργο από όλη σχεδόν τη χώρα.
Έστειλα κ εγώ τα παραπάνω 2 αρχεία,καθώς είναι οι μόνες φωτογραφίες που βρήκα(φαίνονται ότι είναι παλιές)από το χιονισμένο Αγρίνιο του 87.
Η πρώτη είναι από το πάρκο της πόλης κ η δεύτερη από την κεντρική πλατεία.Εννοείτε ότι περιφερειακά της πόλης κ στην γειτονιά μου στα 140μ υψόμετρο σύμφωνα με μαρτυρίες το χιόνι ήταν ακόμη περισσότερο.
Σ΄ευχαριστώ Φώτη! Στο πρώτο λινκ η φωτο εμφανίζεται κανονικά. Στο δεύτερο λινκ μου βγάζει κάτι περίεργα ("χρειάζεστε άδεια, αίτημα πρόσβασης..."). Αν θες μου την στέλνεις στο μέιλ μου.
ΔιαγραφήΗ 9η Μαρτίου 1987 είναι η τελευταία μέχρι σήμερα ημερομηνία καταγεγραμμένες χιονοστρωσης στην πόλη της Ρόδου. Έκτοτε χιονοστρωση η πόλη δεν έχει δει (μόνο πρόσκαιρη χιονόπτωση). Τότε βέβαια (11χρονο παιδάκι) ζούσα Αθήνα κ έχω απίστευτες αναμνήσεις από εκείνο το χιονιά (μια βδομάδα χωρίς σχολεία, κάθε μέρα χιονοπολεμο με τα άλλα πιτσιρίκια). Ψάχνω πάντως μετά μανίας να βρω φωτο υλικό από τη χιονοστρωση στα παραθαλάσσια της Ρόδου (Από φίλους κ συγγενικά πρόσωπα). Εννοείται μόλις το καταφέρω θα ανεβάσω
ΑπάντησηΔιαγραφήΘάνος Κοτταρας
Πραγματικά ενδιαφέρουσα πληροφορία Θάνο. Το είχα καιρό απορία πόσο πρόσφατα υπήρξε χιονόπτωση και ακόμα περισσότερο χιονόστρωση στα Δωδεκάνησα. Δύσκολη περιοχή και πραγματικά θα είχαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον σχετικές φωτογραφίες. Όποιος μπορεί ας μου λύσει και την απορία πώς θα μπορούσα να ανοίξω τα διάφορα link που αναρτώνται στο blog, όπως αυτά του Φώτη παραπάνω. Όσον αφορά τον καιρό, αυτός μας αφήνει σε απραξία γι' αυτή την εβδομάδα κατά τα φαινόμενα. Το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας θα βρίσκομαι στη Γερμανία και είχα μέσα μου μια κρυφή ελπίδα μήπως δω κάτι ενδιαφέρον (καιρικά) στη Βόρεια Ευρώπη. Πάντως, οι πιθανότητες δεν είναι με το μέρος μου και κουβαλάω μαζί μου και... κάποια κατάρα. Πέρυσι, στον χιονιά της Αττικής στις 29/12 (αν θυμάμαι καλά) βρισκόμουν στην Πράγα, όπου δεν υπήρχε ούτε μυρωδιά χιονιού. Ευελπιστώ, λοιπόν, αν είναι να μας έρθει κάτι καλό (πλέον και με μια όμορφη καταιγίδα νομίζω θα πρέπει να είμαστε ευχαριστημένοι), αυτό να έρθει μετά τις 12 του μήνα. Όσον αφορά τις διάφορες καιρικές ιστορίες που ανεβάζετε κύριε Ζιακόπουλε, πολλές φορές τις διαβάζω και τις απολαμβάνω σαν παραμύθια. Να είστε καλά, να μας φωτίζετε με τις γνώσεις σας.
ΔιαγραφήΔιόρθωση: νομίζω ότι ο χιονιάς που αναφέρω ήταν στις 29/12 του 2016.
ΔιαγραφήΠηγαίνεις στο τέλος της σελίδας, εκεί που λέει "σχόλια ανάρτησης". Πατάς και σου ανοίγει άλλη σελίδα με τα σχόλια μόνο. Εκεί όμως μπορείς να κάνεις αντιγραφή-επικόλληση, να ανοίξεις σύνδεσμο σε νέα καρτέλα κλπ. Με Firefox δουλεύει σίγουρα, με Chrome όχι. Μπορεί να υπάρχει και άλλος απλούστερος τρόπος, δεν ξέρω.
ΔιαγραφήΙπποκράτη, δούλεψε το "κόλπο" με τους συνδέσμους; Τόσες φορές το έχω δώσει σε ενδιαφερόμενους και κανένας ως τώρα δε μου έχει απαντήσει αν λύθηκε το πρόβλημα, ή αν υπάρχει και άλλος τρόπος. Τι να κάνουμε, η πλατφόρμα που χρησιμοποιεί το μπλογκ του κ.Ζιακόπουλου έχει αυτό το σημαντικό ζήτημα, σημαντικό γιατί είναι πολύ βασικό να μπορείς να παραπέμψεις τα μέλη του μπλογκ σε άλλες διαδικτυακές πηγές. Θα πλούτιζε τις γνώσεις και τις συζητήσεις μας. Δάσκαλε, αν μπορείτε (σε συνεργασία με τα παιδιά) κάντε κάτι για να ανοίγουν απλούστερα οι σύνδεσμοι!
ΔιαγραφήΓιώργο δεν έχω προλάβει να το δω ακόμα. Μόλις το ελέγξω, θα σε ενημερώσω. Ευχαριστώ πολύ!
ΔιαγραφήNW Pindos
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια να δούμε τι επιφυλάσσει ο Μάρτιος...
Εγώ πάλι γιατί έχω την αίσθηση ότι έχω ζήσει αρκετές περισσότερες περιπτώσεις Μαρτιάτικου χιονιού; Μεγαλώνω μάλλον....
ΑπάντησηΔιαγραφήΆλλο η Αθήνα και άλλο η Κηφισιά, Βαγγέλη μου!
ΔιαγραφήΚαλημέρα και καλή εβδομάδα σε όλους.
Τριπολη, Μαρτιος 1996 στουπαρα 30 ποντους,1998 φοβερη χιονοθυελλα με 40 ποντους,2003 στουπαρα με 20 ποντους και 2011 χιονοθυελλα με 10 ποντους αλλα γενικα απο το 90 που θυμαμαι μεχρι και το 2003 σχεδον καθε χρονο κατι εκανε(πασπαλες,ξαφνικες χιονομπορες) τα τελευταια χρονια τιποτα δεν εχει την δυναμικη που ειχε παλια ο Μαρτιος.
ΑπάντησηΔιαγραφήhttp://www2.wetter3.de/Archiv/
ΑπάντησηΔιαγραφήΚάτω αριστερά βάζετε ημερομηνία, κάτω κέντρο επιλέγετε είδος χάρτη, πατάτε >> και... κάνετε πάρτυ αναμνήσεων! Εμένα πάντως οι αγαπημένες μου ημερομηνίες (που δεν αφορούν σε Μάρτιους) είναι 09/12/1991 και 04/01/2002.
Καλή εβδομάδα,
Χρήστος Κομπορόζος
Υ.Γ. τα credits για το link στον Λαμέρα, αυτός το είχε πρωτοαναφέρει!
Στις 18 Μαρτίου 2000 είχαμε χιονόπτωση στην Ηλιούπολη. Ο χιονιάς εκείνος έδωσε χιονόστρωση μέχρι και τα 100μ της νότιας Εύβοιας.
ΑπάντησηΔιαγραφή