Η διάταξη των βαρομετρικών
συστημάτων στη ΝΑ Ευρώπη παραμένει ευνοϊκή για τη διατήρηση του Β-ΒΑ ρεύματος
στη χώρα μας με ένταση το πολύ 6 μποφόρ και αυτά μόνο στη διάρκεια της ημέρας και
στα κανάλια μεταξύ των νησιών του Αιγαίου. Κατά τα άλλα, τόσο το νέο εικοσιτετράωρο
(Πέμπτη) όσο και την Παρασκευή (9/8), θα επικρατήσει
ηλιοφάνεια και η ζέστη θα είναι αισθητή κυρίως στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά. Το Σαββατοκύριακο (10-11/8), το νέο
στοιχείο στην εξέλιξη του καιρού θα είναι η ενίσχυση των Β-ΒΑ ανέμων, οι οποίοι
κατά τόπους στο Αιγαίο θα φθάσουν τα 7 μποφόρ. Με αυτό το δεδομένο, η
θερμοκρασία θα φθάσει στη Δ. Ελλάδα τους 40 βαθμούς, στην υπόλοιπη ηπειρωτική
χώρα τους 38 και στις ανατολικές και νότιες νησιωτικές περιοχές τους 36
βαθμούς. Τις πρώτες ημέρες της νέας
εβδομάδας προβλέπονται και πάλι υψηλές θερμοκρασίες και ηλιοφάνεια. Οι Β-ΒΑ
άνεμοι βαθμιαία θα εξασθενήσουν.
Πέμπτη,
8 Αυγούστου 2019
ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ
8-8-2019
Βόρεια Ελλάδα:
Λίγες νεφώσεις το απόγευμα στα ορεινά. Άνεμοι ΒΑ 2 με 4
μποφόρ. Θερμοκρασία από 17 έως 37 βαθμούς.
Δυτική Ελλάδα:
Λίγες νεφώσεις το απόγευμα στα ορεινά της Ηπείρου. Άνεμοι Β-ΒΔ
2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 18 έως
38 βαθμούς.
Υπόλοιπη ηπειρωτική
χώρα:
Ηλιοφάνεια. Άνεμοι Β-ΒΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 19 έως 37
βαθμούς.
Αιγαίο – Κρήτη –
Δωδεκάνησα:
Ηλιοφάνεια. Άνεμοι Β-ΒΑ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 21 έως 34
βαθμούς.
Αττική:
Ηλιοφάνεια. Άνεμοι Β-ΒΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 22 έως 36
βαθμούς.
Ν. Θεσσαλονίκης:
Ηλιοφάνεια. Άνεμοι Α-ΝΑ 2 με 3 μποφόρ. Θερμοκρασία από 21 έως 35
βαθμούς.
Στη Ζιμπάμπουε πάνω από 5 εκ. άνθρωποι - το 1/3 του πληθυσμού της - χρειάζονται άμεσα βοήθεια, όπως μεταδίδει το BBC. Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα έκανε, μάλιστα, έκκληση για 331 εκ. δολ., καθώς η αφρικανική χώρα προσπαθεί να μετριάσει τις επιπτώσεις μίας ξηρασίας, ενός κυκλώνα και της οικονομικής κρίσης. Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος David Beasley είπε ότι 2,5 εκ. άνθρωποι κινδυνεύουν να πεθάνουν από την πείνα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ Ζιμπάμπουε βίωσε για χρόνια ταραχές και τελευταία οι σοδειές επλήγησαν από την ξηρασία, ενώ η πτώση της στάθμης των υδάτων επηρέασε τον κύριο υδροηλεκτρικό σταθμό με συνέπεια κυλιόμενες διακοπές ρεύματος σε όλη τη χώρα. "Αντιμετωπίζουμε μία άνευ προηγουμένου ξηρασία και άνθρωποι θα πεθάνουν από την πείνα αν δεν τους βοηθήσουμε" επανέλαβε ο Beasley. Η κατάσταση στη Ζιμπάμπουε επιδεινώθηκε από τον κυκλώνα Idai, o οποίος επηρέασε 570 χιλιάδες κατοίκους της χώρας και άφησε δεκάδες χιλιάδες άστεγους, ενώ έπληξε και το Μαλάουι και τη Μοζαμβίκη. Την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Οικονομικών Mthuli Ncube ανέφερε ότι η κυβέρνηση έχει δώσει σιτάρι σε 757 χιλιάδες νοικοκυριά από τον Ιανουάριο του 2018 τόσο σε αγροτικές, όσο και σε αστικές περιοχές. Και την Τρίτη 6/8 ο πρόεδρος Emmerson Mnangagwa, που τον Νοέμβριο 2017 αντικατέστησε τον Robert Mugabe, ο οποίος είχε κυβερνήσει επί σειρά ετών, χαρακτήρισε την ξηρασία εθνική καταστροφή.
Ο ΟΗΕ έχει ήδη αιτηθεί 294 εκ. δολ. για τη Ζιμπάμπουε, αλλά ισχυρίζεται ότι θα χρειαστούν περισσότερα χρήματα γιατί οι επιπτώσεις της ξηρασίας έχουν εξαπλωθεί. Το BBC λέει, βέβαια, τη μισή αλήθεια αφού τις περισσότερες αφρικανικές χώρες ρήμαξαν οι δυτικοί, Ευρωπαίοι και Αμερικανοί. Είναι, όμως, βολικό να φυτεύεις δικτάτορες, να προκαλείς πολέμους και μετά να τα ρίχνεις στον καιρό.
https://www.bbc.com/news/world-africa-49259678
Σαν να μην έφταναν όλα αυτά έπαθε και εμπλοκή η υποβρύχια μηχανή σχεδόν με το που έπεσα την Τετάρτη από την αγαπημένη μου ακτή. Έχασα έτσι πολλά πλάνα στα κρυστάλλινα νερά με τον βοριά, αλλά κατάφερα να απαθανατίσω ένα κοπάδι ζαργάνες, κι ένα μικρό μαγιάτικο. Το πρώτο μαγιάτικο του φετινού καλοκαιριού, πιστό στο αυγουστιάτικο ραντεβού.
Tα μαγιάτικα που σε πλήρη ανάπτυξη φτάνουν το ένα μέτρο, προσεγγίζουν τις ακτές στις αρχές Αυγούστου - μικρά σαν μελανούρια ακόμα και σε αυτό το μέγεθος λέγονται και μανάλια. Ξεχωρίζουν από τη διχαλωτή τους ουρά, αλλά κυρίως από τη διαγώνια ρίγα στα μάτια τους και για αυτό τα λέω και "πειρατές του βυθού". Άλλωστε, είναι και θαρραλέα και δεν διστάζουν να πλησιάσουν και να περιεργαστούν τους κολυμβητές. Μένουν κοντά στις ακτές μέχρι τα μέσα ή, τα τέλη Οκτώβρη που θα έχουν μεγαλώσει κάπως και θα φύγουν πια για τα ανοιχτά. Μερικές φορές έχω δει κάποια ξεχασμένα μαγιάτικα και τον Δεκέμβρη, συνήθως τις χρονιές που ξεχνάει να φύγει και το καλοκαίρι.
Β. ΣΠ.
Nα διευκρινίσω σχετικά με τις μέσες τιμές του Ιουλίου σε προηγούμενη ανάρτησή μου ότι αφορούν την Αθήνα και όχι όλη την Ελλάδα. Σύμφωνα με το meteo.gr, λοιπόν, η μέση μέγιστη θερμοκρασία του Ιουλίου 2019 στην πρωτεύουσα ήταν 33,9 βαθμοί, η μέση μέγιστη θερμοκρασία της δεκαετίας ήταν 34,6 βαθμοί και η υψηλότερη μέση μέγιστη καταγράφηκε τον Ιούλιο του 2012 και ήταν 36,9 βαθμοί.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕπί της ουσίας, έχουμε το δεύτερο σερί καλοκαίρι χωρίς σοβαρό καύσωνα γενικά στην Ελλάδα και φυσικά και στην Αττική. Η "ερημοποίηση" μπορεί να περιμένει. Αλλά και πάλι με τους βοριάδες χρειάζεται προσοχή, γιατί μία σπίθα αρκεί για να φέρει την καταστροφή.
Β. ΣΠ.
Γιατί κοκκινίζουν τα δάση της Ευρώπης;
ΑπάντησηΔιαγραφή"Στα Βόσγια Όρη, στη Βορειανατολική Γαλλία, το δάσος υποφέρει και τα έλατα έχουν γίνει...κόκκινα. Περίπου το 10% αυτών είναι ήδη νεκρά, έχοντας εξαντληθεί από τις ξηρασίες και τα επαναλαμβανόμενα κύματα καύσωνα. Στην Ελβετία έλατα και οξιές κοκκινίζουν επίσης με ταχείς ρυθμούς, με αποτέλεσμα οι αρχές να έχουν κηρύξει το Καντόνι Γιούρα σε κατάσταση «δασικής καταστροφής» στις αρχές Ιουλίου. Και στη Γερμανία δασολόγοι και ερευνητές προειδοποιούν ότι τα παράκτια δάση βρίσκονται στα πρόθυρα οικολογικής κατάρρευσης"...
..."«Τα φυτά καλούνται να αντιμετωπίσουν συνθήκες που δεν έχουν ποτέ γνωρίσει. Μια οξιά που είναι συνηθισμένη να ζει σε 30 ή 35 βαθμούς Κελσίου το πολύ, δεν μπορεί να επιβώσει στους 40 βαθμούς» τονίζει ο Hervé Cochard, διευθυντής έρευνας στο INRA Clermont-Ferrand. Ο ερευνητής είχε από το 2012 προειδοποιήσει σε μελέτη του ότι 70% των ειδών ήταν στα πρόθυρα της εμβολής"...
Οι περιορισμένες βροχοπτώσεις το περασμένο καλοκαίρι είχαν ως αποτέλεσμα η στάθμη των ποταμών της Γερμανίας να υποχωρεί σε νέα χαμηλά. Ο Helge Bruelheide, συν-διευθυντής του Γερμανικού Κέντρου Ολοκληρωμένης Βιοποικιλότητας, προειδοποίησε: «Αν επικρατήσει η τάση και η ετήσια βροχόπτωση πέφτει κάτω από 400 χιλιοστά (15,7 ίντσες) τότε θα υπάρχουν περιοχές στη Γερμανία, όπου δεν θα μπορούν να υπάρχουν πια δάση».
http://www.meteo.gr/news_all.cfm