Οργανωμένη ατμοσφαιρική διαταραχή, αποκομμένη από τη
γενική κυκλοφορία, προκαλεί ισχυρές και επίμονες βροχές καθώς και έντονες
καταιγίδες στις χώρες της Ιβηρικής Χερσονήσου και τη Ν. Γαλλία. Στη ΝΑ Ευρώπη η
διάταξη των βαρομετρικών συστημάτων προκαλεί ενισχυμένους Β-ΒΑ ανέμους, οι
οποίοι στο Αιγαίο φθάνουν τα 7 μποφόρ. Κατά τα άλλα, στη χώρα μας, λίγες βροχές
είναι πιθανό να σημειωθούν μόνο στη Β. Κρήτη και η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε
υψηλά για την εποχή επίπεδα ιδιαίτερα στο Ιόνιο και την ηπειρωτική Ελλάδα.
Πάντως, στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας οι ελάχιστες θερμοκρασίας νωρίς το
πρωί θα είναι χαμηλές λόγω της νυχτερινής ξαστεριάς και των ασθενών ανέμων που
θα επικρατούν εκεί. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η εικόνα του καιρού στην
περιοχή μας δεν θα αλλάξει σημαντικά, τουλάχιστον ως τις αρχές της επόμενης
εβδομάδας.
Τρίτη,
22 Οκτωβρίου 2019
ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ
22-10-2019
Βόρεια Ελλάδα:
Ηλιοφάνεια σχεδόν παντού. Άνεμοι ΒΑ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία
από 10 έως 27 βαθμούς.
Δυτική Ελλάδα:
Ηλιοφάνεια. Άνεμοι ΒΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 12 έως 28 βαθμούς.
Υπόλοιπη ηπειρωτική
χώρα:
Τοπικές νεφώσεις κυρίως στην Α. Στερεά- Εύβοια. Άνεμοι ΒΑ 4 με
6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 13 έως 27 βαθμούς.
Αιγαίο – Κρήτη –
Δωδεκάνησα:
Πιθανές βροχές μικρής διάρκειας στη Β. Κρήτη. Άνεμοι Β-ΒΑ 5 με
7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 16 έως 27 βαθμούς.
Αττική:
Λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις στα βόρεια. Άνεμοι ΒΑ 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία από 15 έως 27 βαθμούς.
Ν. Θεσσαλονίκης:
Ηλιοφάνεια. Άνεμοι Α-ΒΑ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 14 έως 26
βαθμούς.
Προς επίρρωση όσων γράφει ο κ. Ζιακόπουλος για τη δυτική Ευρώπη, το Accuweather αναφέρει ότι η βροχή ενός μήνα αναμένεται να πέσει σε μία μέρα και υπάρχει κίνδυνος κατολισθήσεων. Πλημμύρες είχαν σημειωθεί και την περασμένη εβδομάδα στη Γαλλία και την Ιταλία, όπου έπεσαν 30 χιλιοστά βροχής στο Μονπελιέ και 130 στη Γένοβα, που έπιασε το ύψος βροχόπτωσης ενός μήνα σε μία μέρα. Τη σκυτάλη παίρνει πλέον η Ισπανία, που θα δεχτεί ισχυρές βροχές από σήμερα το βράδυ μέχρι και τα μέσα της εβδομάδας, όταν αναμένονται και τα πιο έντονα φαινόμενα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜετά το σύστημα θα κινηθεί προς τη Μεσόγειο και τις Βαλεαρίδες Νήσους, έχοντας επηρεάσει στο μεταξύ τη Βαρκελώνη, τη Βαλένθια και τη Σαραγόσα στην Ισπανία και το Περπινιάν και το Beziers στη νότια Γαλλία. Σε αυτές τις περιοχές προβλέπονται 50 ως 100 χιλιοστά βροχής, με τη Βαρκελώνη να ενδέχεται να φτάσει σε μία μέρα το συνολικό ύψος βροχόπτωσης για τον Οκτώβριο (86 χιλιοστά). Πρόκειται για μία περιοχή της νότιας Ευρώπης που βίωσε μία παρατεταμένη ξηρή περίοδο πρόσφατα και οι βροχές θα ωφελήσουν, αν και σε κάποιες περιοχές που θα υπάρχει εμμονή των φαινομένων ίσως σημειωθούν πλημμύρες και κατολισθήσεις.
Παραθαλάσσιες πλημμύρες είναι πιθανές στη βορειοανατολική Ισπανία σε συνδυασμό με τη φουσκοθαλασσιά, ενώ από Τετάρτη προς Πέμπτη αυτό το σύστημα βροχών θα φτάσει ως τη νοτιοανατολική Γαλλία και την Ιταλία. Περιοχές που είχαν δεχτεί και πρόσφατα ισχυρές βροχοπτώσεις και για αυτό υπάρχει κίνδυνος πλημμυρών. Πάντως, αυτή τη φορά οι βροχές δεν θα είναι τόσο έντονες στη Γαλλία και την Ιταλία, σε σύγκριση με αυτές της Ισπανίας.
https://www.accuweather.com/en/weather-news/a-months-worth-of-rain-in-a-single-day-could-trigger-mudslides-in-southern-europe-next-week/604152
Βαγγέλης Σπανός
Επειδή νομίζω πως έχω βρει την καιροφιλική πλευρά σου (την ...αχίλλειο πτέρνα σου, κατά κάποιον τρόπο), δες και αυτό το εντυπωσιακό, έστω και κάπως καθυστερημένα:
Διαγραφήhttps://www.facebook.com/Meteo.Gr/photos/a.1085588534811829/2293193860717951/?type=3&theater
Για να δούμε θα ρθει ο πρώιμος χειμώνας αρχές Νοέμβρη η θα τα πάρει όλα πίσω;
ΑπάντησηΔιαγραφήμικρή πτώση της θερμοκρασίας κυρίως στην κεντρική και β.α Ελλάδα λόγω των βορείαδων που στην ουσία είναι μελτέμια.
ΑπάντησηΔιαγραφήΧαζομάρες, που ορισμένοι πριν λίγες μέρες έλεγαν καλοκαιρία μέχρι τις 26 Οκτωβρίου καθώς η καλοκαιρία θα τραβήξει μέχρι τέλη του μήνα.
Κλείνοντας να προσθέσω κάτι τελευταίο:Βλέποντας τα καιρικά μοντέλα πάρατηρούνται θερμοκρασίες κεντρική ευρώπη στα 850hpa που φτάνουν κατά τόπους τους 16-17 βαθμούς!!!!
Εντελώς άκυρες για τα κλιματικά δεδομένα των περιοχών εκείνων στην εποχή που έχουμε.Αδιανόητο.Που επιπλέον θα πρέπει να τονίσουμε που η θερμή εισβολή δεν αναδύεται από την Αφρική με τον απόλυτο ιδανικό τρόπο που αν κάτι τέτοιο πραγματοποιούνταν άραγε πόσο θα βλέπαμε την θερμοκρασία στους χάρτες κεντρική ευρώπη λοιπόν???
ΚΑΡΔΙΤΣΑ
Πολύ σωστό το σχόλιό σου. Ανάλογη εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι εδώ έχουμε υψηλές θερμοκρασίες, χωρίς να έχει κάνει ούτε έναν δυνατό νοτιά. Αν και οι περισσότεροι ισχυροί νοτιάδες του φθινοπώρου σημειώνονται τον Σεπτέμβριο και τον Νοέμβριο και όχι τόσο τον Οκτώβριο απ' ό,τι θυμάμαι. Τα φύλλα από τις ποσειδωνίες, που μοιάζουν σαν μακριές κορδέλες - για αυτό έχει βγει και η έκφραση "φύκια για μεταξωτές κορδέλες" - έχουν καλύψει τον βυθό, αφού μαραίνονται και πέφτουν αυτή την εποχή, περιμένοντας τον νοτιά που θα της βγάλει στην ακτή και προς το παρόν αργεί.
ΔιαγραφήΒ. ΣΠ.
Υ.Γ.: Παρά τα μελτέμια που στη νότια Αττική ξεπερνούν και τα 5 beaufort, δεν δρόσισε, όπως επιβεβαιώνεται και από τις θερμοκρασίες μεταξύ 29 και 30 βαθμών τοπικά, που κατέγραψε το https://www.meteo.gr/
Και μία χρήσιμη πληροφορία για όσους ασχολούνται με την καλλιέργεια της γης και ίσως δεν γνωρίζουν ότι τα φύλλα της ποσειδωνίας είναι και εξαιρετικό λίπασμα. Κι εγώ πριν από λίγα χρόνια το έμαθα, όταν είδα να τα μαζεύουν από την ακτή. Χρειάζονται, βέβαια, μία μίνι επεξεργασία για να φύγει το αλάτι και άλεσμα για να γίνουν σκόνη, αλλά δεν νομίζω ότι αυτή είναι μία δύσκολη διαδικασία για έναν αγρότη που θα έχει τα κατάλληλα εργαλεία. Πρόκειται για ένα λίπασμα, μάλιστα, απόλυτα φιλικό για το περιβάλλον.
ΔιαγραφήΚαι μία πληροφορία απλά για την ιστορία... Οι ποσειδωνίες είναι υδρόβια φυτά (και όχι μακροφύκη), που υπάρχουν μόνο στη Μεσόγειο και σε μικρά βάθη από 1 ως 20 μέτρα περίπου. Αυτό τους επιτρέπει να κάνουν τη διαδικασία της φωτοσύνθεσης, όπως τα φυτά της ξηράς. Άλλωστε, και η ποσειδωνία φυτό της στεριάς ήταν κάποτε, που ζούσε δίπλα στη θάλασσα, όπως τα αρμυρίκια, αλλά κάποια στιγμή έκανε τη... βουτιά. Τα υδρόβια φυτά παράγουν, εξάλλου, το 50% του οξυγόνου στον πλανήτη.
Ποσειδωνίες έχει εκεί που η θάλασσα παίρνει ένα πολύ σκούρο χρώμα - αν είναι πιο ανοιχτό προς το πράσινο ή, το καφέ πρόκειται απλά για βράχια με μικροφύκη πάνω τους. Σε περίπτωση που βάλει κάποια υποβρύχια φωτογραφία ο κ. Ζιακόπουλος, θα δείξω ποιες ακριβώς είναι οι ποσειδωνίες, "τα φύκια", όπως συνηθίζουμε λανθασμένα να τα λέμε, που έχουν τελικά πολύ μεγαλύτερη χρησιμότητα από τις "μεταξωτές κορδέλες".
Β. ΣΠ.
Δυστυχώς φίλε Καρδίτσα τίποτα δεν είναι όπως παλιά!
ΔιαγραφήΠρέπει να συνηθίσουμε να ζήσουμε παρέα με την κλιματική αλλαγή.
Καλημέρα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣχετικά με το μερομήνια παραθέτω το σχετικό απόσπασμα για την περίοδο που διανύουμε:
"Από 21 μέχρι 27 Οκτωβρίου προβλέπεται κακοκαιρία και ίσως πέσουν και τα πρώτα χιόνια στα βουνά, ενώ από 28 μέχρι 31 προβλέπονται ακραία καιρικά φαινόμενα με χιόνια, βροχές, θυελλώδεις ανέμους, ίσως και χαλαζοπτώσεις…". Τα συμπεράσματα δικά σας.
Καλή συνέχεια!
Τώρα κάποιοι θα μπορούσαν να βγουν και να σου πούνε "όχι αυτά, δεν είναι σωστά, τα δικά μου είναι τα σωστά" και "εγώ τα βγάζω έτσι, ο άλλος τα βγάζει αλλιώς" κλπ κλπ. Το κακό είναι ότι ένα σωρό κόσμος και ντουνιάς τα πιστεύει. Δεν τολμάω να πω ότι ασχολούμαι ερασιτεχνικά με την μετεωρολογία και οι δύο στους τρεις που θα το ακούσουν ..."Α, ναι; Τα έδειξε χτες τα μερομήνια ο Αυτιάς (παλιότερα), τα είδατε;". Πρέπει κάποια στιγμή να καταλάβουμε ότι ο καιρός είναι φυσική και μαθηματικά, είναι εξισώσεις πολύπλοκες που και τα ίδια τα αριθμητικά μοντέλα και οι υπερυπολογιστές που τα τρέχουν δυσκολεύονται να τις λύσουν, χρησιμοποιώντας παραδοχές και απλουστεύσεις για να μπορούν να βάλουν κάτω τόσες μεταβλητές σε ένα λογικό και λειτουργικό χρονικό πλαίσιο. Τους τα λέω και με κοιτάζουν σαν να είμαι εξωγήινος.
ΔιαγραφήΧωρίς να θέλω να υπερασπιστώ τα μερομήνια, που δεν είναι επιστημονική, άρα ούτε και αξιόπιστη πρόγνωση του καιρού, κανένας δεν είχε προβλέψει σωστά τον Οκτώβριο, ούτε το τελευταίο 10ημερο του. Μόλις και πριν λίγες μέρες σχεδόν όλες οι προγνώσεις έκαναν λόγο για αλλαγή σκηνικού και βροχές από 22/10 και μετά.
ΔιαγραφήΒ.ΣΠ.
Αν μιλάς για μακροπρόθεσμες εκτιμήσεις (εγώ τις συγκεκριμένες που λες δεν τις έχω δει), εκεί ξέρουμε ότι πάμε με λίγες πιθανότητες, σχεδόν στα τυφλά, και δεν τις μετράμε για προγνώσεις. Τα μοντέλα και η αριθμητική πρόγνωση έχουν κάποιες προδιαγραφές (ανάλογα αν είναι πλανητικά, περιοχικά, υψηλής ή χαμηλής ανάλυσης κλπ) και βεβαίως κάποια όρια. Εγώ Βαγγέλη δεν έχω υπόψη μου πρόσφατη πρόγνωση που να μιλούσε για αλλαγή σκηνικού, ούτε και είδα τίποτα τέτοιο στα μοντέλα που καθημερινά κοιτάζω. Σε κάθε περίπτωση, ακόμα και αν μια μοντελική πρόγνωση αποτύχει και ταυτόχρονα τύχει να "επαληθευτούν" τα μερομήνια, εννοείται πως τίποτα δεν αλλάζει. Για κάποιον τουλάχιστον που καταλαβαίνει.
ΔιαγραφήΓιώργη μαζί σου κ ξέρεις ότι βασίζομαι 99% στην επιστημονική πλευρά της πρόβλεψης του καιρού κ γι αυτό άλλωστε όλη μέρα διαβάζω χάρτες κ μοντέλα καιρού, όμως με την ίδια λογική κ τα μοντέλα πέφτουν έξω ακόμη κ για 2 μέρες μετά ειδικά το φθινόπωρο κ το έχουμε δει ουκ ολίγες φορές.
ΔιαγραφήΘα συμφωνήσω με τον Βαγγέλη ότι για μετά τις 22 του μήνα όλοι τάζαμε βροχές(εννοείτε κ τα μοντέλα) που ποτέ δεν ήρθαν.
Ας δούμε λοιπόν κ το υπόλοιπο του φθινοπώρου κ του χειμώνα κ θα βγάλουμε τελικά συμπεράσματα.
Με αδικείτε! Στις 17/10 έγραφα ότι είναι αβέβαιες οι βροχές που έταζαν τα μοντέλα για το διάστημα μετά τις 22/10.
ΔιαγραφήΈχει και ο δάσκαλος αποτυχίες, αλλά όταν το δικαιούται πρέπει να στηρίζεται!
Καλήμέρα σε όλους.
H αλήθεια είναι ότι εσείς σπάνια κάνετε λάθος κ. Ζιακόπουλε. Βασικά αναφερόμουν σε κάποια άλλα σάιτ, που μπορεί να έχουν μια χαρά προγνώστες, αλλά είναι βιαστικοί. Στη συγκεκριμένη περίπτωση έγραφαν για βροχές από τις 22/10 δέκα μέρες πριν, ενώ ακόμα κι εγώ ο αδαής έχω καταλάβει ότι τα πιο μακρινά σενάρια των μοντέλων έχουν μικρές πιθανότητες επαλήθευσης.
ΔιαγραφήΤώρα είδαν μία θερμοκρασία -7 στα 850hPa και λένε ότι θα έχουμε χειμωνιάτικο κρύο στις αρχές Νοέμβρη. Μα, με τη λογική δεν στέκει αυτό. Πώς θα πέσει η θερμοκρασία 15-20 βαθμούς τέτοια εποχή; Εδώ έχουμε δυστυχώς ακόμα φωτιές. Μόνο στα τέλη Δεκέμβρη το 2014 και το 2016 θυμάμαι να έχει συμβεί κάτι ανάλογο, δηλαδή, ραγδαία πτώση της θερμοκρασίας από τους 20 στους 5 βαθμούς μέσα σε μία μέρα.
Συγκεκριμένα, στις 29/12/2014 είχαμε +20 βαθμούς και δύο μέτρα κύμα, όμως, λόγω του νοτιά και την επομένη και την παραμονή Πρωτοχρονιάς γύρω στους 5 με παγωμένο ψιλόβροχο. Αντίστοιχα στις 29/12/2016 είχε χιονίσει και ελαφρώς, ενώ την προηγούμενη είχε καλό καιρό. Στην καρδιά του χειμώνα μπορεί να συμβούν αυτά, αλλά το να πέσει η θερμοκρασία από τους 25-30 βαθμούς που έχει τώρα στους 10-15 απότομα σε λίγες μέρες, όπως ίσως να τάζουν τα μοντέλα (γιατί εγώ δεν τα παρακολουθώ κιόλας), θα ισοδυναμεί με θαύμα. Γίνονται, πάντως, και θαύματα...
Β. ΣΠ.
Φώτη, για να μην τα θυμάμαι αυτά που γράφεις (περί βροχών ...ταξιμάτων κλπ), προφανώς έχω χάσει επεισόδια. Έστω κι έτσι όμως, δεν αλλάζει τίποτα. Είναι θέμα μεθοδολογίας, θεώρησης των πραγμάτων, δεν κρίνεται εκ του "αποτελέσματος" μια εμπειρική πρόγνωση, ακόμα και αν τύχει να "πετύχει", ή, αντίστροφα, αν αποτύχει ένα μοντέλο . Ξέρω ότι εσύ το καταλαβαίνεις, γενικά το λέω. Να θυμηθώ και τα περσινά. Μέσα στο γενικό χιονοχαμό, η Αττική περίμενε ισχυρό, ίσως και "ιστορικό" χιονιά κάποια στιγμή. Θυμάμαι την χαρακτηριστική "αγανάκτηση" του Βαγγέλη Κ. όταν τα μοντέλα "τα μάζεψαν". Κοιτούσαμε τότε όλοι το GFS γιατί αυτό μας "βόλευε". Αν παίρναμε περισσότερο στα σοβαρά το ευρωπαϊκό, αυτό δεν έδειχνε τίποτα σημαντικό, ούτε τρεις αλλά ούτε και πέντε μέρες πριν. Για παράδειγμα το λέω, επειδή εγώ το έβλεπα τότε και ήμουνα επιφυλακτικός, αλλά δεν ήθελα να χαλάσω την ατμόσφαιρα της προσμονής, την οποία άλλωστε και εγώ συμμεριζόμουν.
Διαγραφήείναι σαφές ότι όλη η δουλειά βασίζεται σε 2-3 παγκόσμια μοντέλα. το freemeteo π.χ. που συμβουλεύομαι, κατά τις 2 καθημερινές ανανεώσεις του, δεν εμφάνισε ποτέ στο 7ήμερο παράθυρο βροχές και πτώση θερμοκρασίας. σήμερα συμβαίνει αυτό, για την Τετάρτη 30.10.
Διαγραφήδεν υπάρχει καμιά αποτυχία, μηδέ χαζομάρα, αλλά ενδείξεις εκτός του σχετικά ασφαλούς χρονικού πλαισίου των 3-5 ημερών, που άνθρωποι έβλεπαν και ανέφεραν ή σχολίαζαν.
δεν αναφέρομαι στα μερομήνια, δε νομίζω ότι κανείς τα αντιπαραβάλλει με τις παραγόμενες από συστήματα υπολογιστών προβλέψεις, που έχουν μεν πολλές αδυναμίες, είναι δε ότι καλύτερο έχουμε (σα τη Δημοκρατία ένα πράμα).
Δάσκαλε δεν αναφερόμουν για εσάς.
ΔιαγραφήΉσασταν ο μόνος που στην επίσημη πρόγνωσή του τόνιζε για αβέβαιες βροχές κ έτσι κ έγινε!
Γιώργο είχα γράψει μια εκτίμηση γενική που έβλεπα από την αρχή του μήνα για την πορεία του γι αυτό μπορεί να μη θυμάσαι,τα πήγα αρκετά καλά αλλά μέσα στο τελευταίο δεκαήμερο που επέμενα για αλλαγή καιρού αυτή δεν ήρθε ποτέ.
Όσο για τα μοντέλα στη συγκεκριμένη περίοδο δλδ πριν από 15 ημέρες το ευρωπαϊκό εκείνη τη φορά έταζε βροχές κ φθινόπωρο σε αντίθεση με τον αμερικάνο που παλινδρομούσε.
Τέλος πάντων,εμείς οι καιροφιλοι έτσι είμαστε κ πάντα όταν δούμε κάτι καλό βιαζόμαστε.
Προς γνώση κ συμμόρφωση!
Συνεχίζουμε ταπεινά μέρα τη μέρα να δούμε τι μας επιφυλάσσει ο καιρός με το που μπει ο Νοέμβρης.
Πάντως, αυτό που φαίνεται σαν κυρίαρχη τάση στο GFS (μέσος όρος τρεξιμάτων) και σιγά-σιγά και στο ευρωπαϊκό είναι ότι τελειώνοντας ο μήνας τελειώνει και το όψιμο καλοκαίρι. Επιστροφή στην καιρική κανονικότητα δηλαδή. Οι φθινοπωρινοί - μη χειμερινοί κολυμβητές να αξιοποιήσουμε το τριήμερο για τα τελευταία (;) μπάνια μας!
ΔιαγραφήΚαλημέρα με όλο το σεβασμό κύριε Ζιακοπουλε έχετε απόλυτο δίκιο αυτό ακριβώς είχατε πει αβέβαιες οι βροχές. Καμία αποτυχία.. Κόρινθος
ΑπάντησηΔιαγραφή