Με αφορμή το θέμα που με τον
παραπάνω τίτλο αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο και μεταξύ άλλων αναφέρει το όνομά μου,
θέλω να παρακαλέσω για τα εξής: Μη με εμπλέκετε στις διαφωνίες μεταξύ μετεωρολόγων,
ερευνητών, καθηγητών, ερασιτεχνών μετεωρολόγων, πρακτικών προγνωστών και μερομηνάδων.
Αν κάποιους από τους παραπάνω ενοχλούν τα γραφόμενά μου, ας θεωρήσουν ότι λόγω
ηλικίας τα μισά μου εγκεφαλικά κύτταρα έχουν νεκρωθεί και τα άλλα μισά δεν
μπορούν πια να παρακολουθήσουν τις σύγχρονες εξελίξεις της μετεωρολογίας. Θέλω
να δηλώσω ακόμα ότι θα συνεχίσω να σκέφτομαι
και να συμπεριφέρομαι με τον «ξεπερασμένο» για τα σημερινά μέτρα τρόπο των
προηγούμενων δεκαετιών, όταν εμείς που παρουσιάζαμε τα δελτία καιρού από τα
ραδιοτηλεοπτικά μέσα όχι μόνο δεν υποτιμούσαμε τον ακροατή ή το θεατή, αλλά τον
σεβόμασταν απεριόριστα. Και κάτι ακόμα: όσο αντέχουν οι δυνάμεις μου θα λέω και
θα γράφω για τα κακώς κείμενα της μετεωρολογίας στη χώρα μας. Το θεωρώ κάτι σαν
χρέος.
Καλή Κυριακή σε όλους
Η πιο εύστοχη,μεστή κ αυτοσαρκαστική απάντηση.Συνεχίστε έτσι δάσκαλε όπως σας γνωρίζουμε από τα παλιά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΌσον αφορά για τις απαντήσεις κ των υπολοίπων που αφορούσε η "κόντρα" το μόνο που με πείραξε(Και οι δύο είναι εξαίρετοι σε αυτό που κάνουν)ότι η απάντηση του κ.Κολυδά ήταν κάπως ειρωνική.
Καλή ξεκούραση κ καλό Σαββατόβραδο σε όλους.
Η υπερβολική ενασχόληση με τα κοινωνικά δίκτυα και την ιντερνετική δημοσιότητα δημιουργεί παρεξηγήσεις, κόντρες και θέματα εκ του μη όντος, τα οποία στη συνέχεια γίνονται αντικείμενα εκμετάλλευσης προς άγραν ...κλικ. Ενώ το διαδίκτυο είναι ευλογία, είναι θησαυρός για όσους θέλουν να μάθουν, να ακούσουν μουσική, να ψάξουν, να πλουτίσουν τις γνώσεις και να ακονίσουν το μυαλό τους, αντί για όλα αυτά καταντάει να γίνεται ένα μεγάλο κουτσομπολιό έως και ξεκατίνιασμα. Μας έδωσε η τεχνολογία ένα μεγάλο δώρο, που μπορεί να αλλάξει τη ζωή μας προς το απίστευτα καλύτερο και εμείς το πετάμε στα σκουπίδια με την ηλίθια χρήση που του κάνουμε.
ΑπάντησηΔιαγραφήΈχω ξαναγράψει ότι είμαι καιρόφιλος από παιδάκι. Διάβαζα ό,τι σχετικό έπεφτε στα χέρια μου και κατέβαινα συχνά - πυκνά από τα Εξάρχεια στο κέντρο για να δω τον ...ημερήσιο συνοπτικό χάρτη στη βιτρίνα μιάς υπηρεσίας εξυπηρέτησης κοινού, της Αεροπορίας νομίζω (και πού αλλού να τον έβλεπα!). Οι πολύ νεότεροι, που "γεννήθηκαν μπροστά σε μια οθόνη", δύσκολα θα τα καταλάβουν αυτά. Μετεωρολογία άρχισα να μαθαίνω ουσιαστικά από τότε που ήρθε το ίντερνετ στην Ελλάδα, από το ίντερνετ "ξεστραβώθηκα" που λέμε. Πιο πριν δεν είχα δει ποτέ μου τι είναι ένας χάρτης ανώτερης ατμόσφαιρας και ένα σωρό άλλα πράγματα για τα οποία είχα πλήρη άγνοια. Έπρεπε να πάω σαράντα πέντε χρόνων για να αρχίσω να παίρνω μυρωδιά πόσα πράγματα δεν ήξερα, πόσα πράγματα υπήρχαν (και υπάρχουν ακόμα) για να μάθω.
Το ίντερνετ μπορεί να σε "κάνει άνθρωπο", αλλά και να σε ξεφτιλίσει. Ανάλογα με το πως το χρησιμοποιείς. Ανάλογα με το αν και πώς επιλέγεις τα διαμάντια του και πετάς τα σκουπίδια του. Σε τελική ανάλυση, ανάλογα με την "στόφα" από την οποία είναι φτιαγμένος ο χαραχτήρας και η προσωπικότητά σου.
Πολύ μεγάλες αλήθειες από τον Γιώργο Λαμέρα για το διαδίκτυο που μπορεί να είναι και ευχή και κατάρα. Συμφωνώ απόλυτα και με την τελευταία πρόταση του κ. Ζιακόπουλου "θα λέω και θα γράφω για τα κακώς κείμενα της μετεωρολογίας στη χώρα μας". Μα αν δεν επισημανθούν τα κακώς κείμενα από τους ανθρώπους του χώρου, πώς θα γίνουν βήματα προόδου; Πώς θα υπάρξει βελτίωση; Δυστυχώς στην Ελλάδα λειτουργούμε με τη νοοτροπία να μην γίνουμε δυσάρεστοι, να μην στενοχωρήσουμε τους άλλους και τελικά έτσι τους κάνουμε κακό.
ΑπάντησηΔιαγραφήΌταν λες στον άλλον την αλήθεια, όποια κι αν είναι αυτή, τότε τον βοηθάς πραγματικά. Και όταν του τη λες με απλά λόγια, με πραότητα, ψυχραιμία και νηφαλιότητα, με τον τρόπο που γράφει και ο κ. Ζιακόπουλος για τον καιρό καθημερινά.
Β. ΣΠ.
Νιώθω τυχερός που λόγω επαγγέλματος (Υποπλοιαρχος ΕΝ)και μπολιασματος του συγκεκριμένο αντικειμένου από τον πατέρα μου που και αυτός Πλοίαρχος είχε την συγκεκριμένη αγάπη για την πρόβλεψη και για τα φαινόμενα,βρέθηκα μεταξύ σας .Η τύχη μου εγγυτε στο ότι διαβάζω εκτός από τα καιρικά και χρήσιμα και όφελιμα πράγματα από όλους εσάς τής μετεοπαρεας μας και φυσικά από τον δάσκαλο.Ευχαριστώ
ΑπάντησηΔιαγραφήΣας αγαπάμε όλους(με ή χωρίς πτυχίο)γιατι ολοι έχετε προσφέρει στην μετεωρολογία.
ΑπάντησηΔιαγραφή"Ποιος να συγκριθεί μαζί σου!!!"
ΑπάντησηΔιαγραφήΝεκτάριος Γιαννούλης!!!
Α μάλιστα. Τώρα σε έχω σε δύο ταμπλό. Και όπως είπαμε: Κρατικό μυστικό!
ΔιαγραφήΠαιδιά ανήκω κ εγώ στο κρατικό μυστικό......
ΔιαγραφήΦώτη, σεμνά εσύ!
ΔιαγραφήΕννοείται Γιώργη και Φωτη!!!!! Δεν αποκαλύπτουμε τους προστατευόμενους μάρτυρες!!!!
ΔιαγραφήΝεκτάριος Γιαννούλης!
Τα λόγια είναι περιττά.Απλά δάσκαλος!Καλή Κυριακή από Αράχωβα...
ΑπάντησηΔιαγραφήΔιαφωνίες, διαφορετικές απόψεις, ακόμα και "κόντρες" υπάρχουν πάντοτε και παντού, σε όλες τις επιστήμες και σε όλα τα επαγγέλματα. Η σύνθεση απόψεων είναι η ρίζα όλων των επιτευγμάτων. Και μέσα σε όλα αυτά θα γίνονται και λάθη. Το πρόβλημα ξεκινάει από την υπερβολή που διακρίνει το μεγαλύτερο ποσοστό όλων όσοι αποφασίζουν να ενημερώσουν μέσω του διαδικτύου. Όπως πολύ σωστά γράφει ο Γιώργος Λαμέρας, έχουμε στα χέρια μας ένα ευλογημένο δώρο και με τη λανθασμένη χρήση του το μετατρέπουμε σε κατάρα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑγαπητέ μας κύριε Ζιακόπουλε, μην παρεκκλίνετε ούτε χιλιοστό από την πορεία που έχετε διαλέξει!
Καλημέρα σε όλη την μετεωπαρέα, όμορφη και ξεκούραστη Κυριακή σε όλες/όλους.
Χρήστος Κομπορόζος
Καλημέρα και καλή Κυριακή. Μία συννεφιασμένη Κυριακή που λέει και το τραγούδι. Και μία δύσκολη Κυριακή για τη Βενετία, που ετοιμάζεται να βιώσει ακόμα μία πλημμυρίδα σήμερα 17/11, μετά τις χειρότερες πλημμύρες εδώ και 50 χρόνια, με το κόστος των καταστροφών να ανέρχεται στο 1 δισ. ευρώ, όπως εκτιμά το Reuters. H νέα πλημμυρίδα μπορεί να φτάσει τα 160 εκατοστά μετά το μεσημέρι της Κυριακής, όπως ανέφερε το κέντρο προγνώσεων για παλίρροιες της Βενετίας. Για μία ακόμα δύσκολη μέρα έκανε λόγο και ο δήμαρχος Βενετίας Luigi Brugnaro.
ΑπάντησηΔιαγραφήH πλημμυρίδα στην ιταλική πόλη έφτασε την περασμένη Τρίτη 12/11 τα 187 εκατοστά, μόλις εφτά λιγότερα από το ιστορικό υψηλό των 194 εκατοστών, που χρονολογείται από το 1966. Σε νορμάλ συνθήκες τα 80-90 εκατοστά θεωρούνται υψηλά, αλλά διαχειρίσιμα. Ο Brugnaro ανέφερε το Σάββατο 16/11 ότι δέχτηκε προσφορές από την ΕΕ και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕ) για ειδικά δάνεια για την αποκατάσταση των ζημιών. Ο δήμαρχος επιβεβαίωσε ότι η ζημιά αποτιμάται στο 1 δισ. ευρώ, ενώ η κυβέρνηση κήρυξε την περασμένη Πέμπτη 14/11 σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τη Βενετία και κατέβαλε άμεσα 20 εκ. ευρώ.
Οι μισές από τις 120 εκκλησίες της πόλης έχουν πλημμυρίσει με θαλασσινό νερό που έχει ήδη διαβρώσει τα μωσαϊκά δάπεδα. Το νερό είναι σαν το καρκίνο που οι ζημιές του γίνονται αντιληπτές μήνες μετά, σχολίασε η Emmanuela Caprani, υπεύθυνη για τα ιστορικά κτίρια και τα έργα τέχνης της πόλης, ενώ θεωρεί ότι θα χρειαστούν 3,6 εκ. ευρώ για τις πρώτες επισκευές. Η εκκλησία του Αγίου Μάρκου, Βασιλικά, πλημμύρισε για έκτη φορά τα τελευταία 1.200 χρόνια, αλλά οι τέσσερις πλημμύρες έχουν σημειωθεί την τελευταία 20ετία. Με τρεις πλημμυρίδες πάνω από τα 140 εκατοστά αυτή την εβδομάδα, το 2019 ήταν η χειρότερη χρονιά, όσον αφορά τις παλίρροιες στη Βενετία από το 1872.
https://www.reuters.com/article/us-italy-weather-venice/flood-hit-venice-to-face-another-exceptional-high-tide-on-sunday-idUSKBN1XQ0LS?il=0
Β. ΣΠ.
Είναι απίστευτη η εμμονή των βσρομετρικών να πλήττουν ξανά κ ξανά την ιταλική χερσόνησο κ όπως δείχνει έχει κ συνέχεια.
ΔιαγραφήNW Pindos
ΑπάντησηΔιαγραφήΚατά την άποψη μου στην επιστήμη λάθος ή σωστό δεν υπάρχει. Όλες οι απόψεις που διατυπώνονται και είναι επιστημονικά τεκμηριωμένες έχουν τεκμήριο ορθότητας. Η περασμένη κακοκαιρία σε κάποιες περιοχές της χώρας λ.χ. στην Κέρκυρα, είχε ακραία χαρακτηριστικά, που θα μπορούσε ενδεχομένως κάποιος να τα χαρακτηρίσει και ως μορφή μετεωρολογικής βόμβας για τη συγκεκριμένη περιοχή, ενώ σε άλλες περιοχές είχε μικρότερη ένταση. Εξάλλου, ποτέ ο καιρός στην Ελλάδα στις κακοκαιρίες δεν είχε ομοιόμορφα χαρακτηριστικά σε όλη τη χώρα. Από μία άποψη είναι καλό να ετοιμάζεται ο κόσμος για τα χειρότερα εφόσον υπάρχουν βάσιμες επιστημονικά πιθανότητες από έγκριτους μετεωρολόγους για μια δυνατή κακοκαιρία πέρα από τα συνηθισμένα (στην πρόγνωση του καιρού αν δεν κάνω λάθος μιλάμε πάντα με πιθανότητες). Διότι αν ερχόντουσαν εν προκειμένω τα χειρότερα και ειδικά σε περιοχές με κόσμο και κινδύνευαν π.χ. ζωές ή περιουσίες τότε πολλοί θα έλεγαν: μα δεν μπορούσαν να προβλέψουν οι επιστήμονες τι έρχεται για να λάβει ο κόσμος τα μέτρα του; Από κει και πέρα το πως θα εμφανίσουν μία διάσταση απόψεων (εν προκειμένω μεταξύ μετεωρολόγων) τα ΜΜΕ αυτό αποτελεί άλλο ζήτημα, που δεν μπορεί να το ελέγξει κάποιος και δεν σημαίνει βέβαια ότι αυτή η παρουσίαση (από τα ΜΜΕ δηλαδή) είναι και η σωστή. Ούτε μπορεί να γίνει προσέγγιση του ζητήματος, σε ενδοεπιστημονικό επίπεδο, υπό την έννοια ότι αυτός που έπεσε πιο πολύ μέσα στην πρόγνωση είναι καλύτερος επιστήμονας από τον άλλο. Αυτό, κατά την προσωπική μου άποψη, θα συνιστούσε εκμετάλλευση μιας εξέλιξης για λόγους προβολής, που εν προκειμένω βέβαια ουδόλως συνέβη από ότι διάβασα, ανεξαρτήτως της εικόνας που παρουσίασαν τα ΜΜΕ (υπερβολικής κατά τη γνώμη μου).
Ο ορισμός της μετεωρολογικής βόμβας είναι, απ΄όσο ξέρω, γενικά αποδεκτός στην επιστημονική κοινότητα. Είναι συμβατικό βέβαια το μέγεθος του ρυθμού πτώσης της πίεσης στο κέντρο του χαμηλού, που έχει τεθεί ανάλογα με το γεωγραφικό πλάτος. Γιατί 17 και όχι 18 ή 20; (θα μπορούσε να ρωτήσει κάποιος). Αλλά οι τιμές έχουν καθοριστεί έτσι και αυτό είναι κάτι το αντικειμενικό, το συγκεκριμένο. Δεν έχει να κάνει με άλλα θέματα, όπως με τις ζημιές που έγιναν ή δεν έγιναν, τις επιπτώσεις, τα φαινόμενα, το ποιός έκανε την καλύτερη πρόγνωση κλπ. Τα ΜΜΕ βέβαια δεν έχουν πρόβλημα να ονομάσουν "μετεωρολογική βόμβα" οποιοδήποτε ακραίο καιρικό φαινόμενο αδιακρίτως, από μιά ισχυρή καταιγίδα έως έναν έντονο καύσωνα! Επειδή υπάρχει άγνοια του όρου, που είναι όρος τεχνικός και αναφέρεται αποκλειστικά σε εξωτροπικές κυκλογενέσεις.
ΔιαγραφήΝα συμπληρώσω ότι η μετεωρολογική βόμβα είναι η ...χαρά του φιλομαθούς καιρόφιλου (από μακρυά βεβαίως). Γιατί βλέπει (στους χάρτες και στις δορυφορικές) στην πράξη όλα όσα έμαθε στη θεωρία για την βαροκλινική αστάθεια και την κυκλογένεση μαζεμένα, και όλα σε ...ενισχυμένη δόση. Τι βλέπει:
Διαγραφήα)Στην ανώτερη τροπόσφαιρα:
ύπαρξη αυλώνα συνοδευόμενου από ψυχρές μάζες που παρέχει την απαιτούμενη απόκλιση για την ελάττωση της πίεσης στην επιφάνεια.
ύπαρξη ισχυρού αεροχειμάρρου.
θετική μεταφορά στροβιλισμού.
στρατοσφαιρική εισβολή και αναδίπλωση της τροπόπαυσης.
(β) στην κατώτερη τροπόσφαιρα:
σύγκλιση.
θερμή μεταφορά σε συνδυασμό με την παρουσία βαροκλινικών ζωνών και ισχυρών ανέμων.
σημαντικές ροές αισθητής και λανθάνουσας θερμότητας.
ελάττωση της στατικής ευστάθειας καθ ́ ύψος.
δυνητική αστάθεια.
ορογραφικά αίτια
Δηλαδή ένα πακέτο με τη μισή μετεωρολογία μέσα!
http://www.emy.gr/emy/en/meteorology/components/HNMS_MeteorologistBook.pdf
(σελίδα 167)
(α) Τα περισσότερα κριτήρια-κατώφλια που χρησιμοποιούμε στη μετεωρολογία για τον ορισμό ενός φαινομένου ή για τη διάκρισή του από πλευράς εντάσεως είναι αυθαίρετα.
Διαγραφή(β) Έχεις προχωρήσει πολύ στην επιστήμη της μετεωρολογίας, Γιώργο. Το κεφάλαιο 8 του Εγχειριδίου του Προγνώστη δεν είναι εύκολο ακόμα και για τους επαγγελματίες μετεωρολόγους. Με την ευκαρία αυτή θέλω να τονίσω ότι χωρίς την πολύ καλή φίλη και εξαιρετική μετεωρολόγο Παρασκευή-Βιβιάννα Φραγκούλη, που δυστυχώς έφυγε από κοντά μας πολύ νωρίς, εγχειρίδιο δεν θα υπήρχε. Ίσως από κάπου εκεί ψηλά η Βιβιάννα να βλέπει τις γκρίνιες μας και να χαμογελάει!
Κύριε Ζιακόπουλε, το σχόλιο για την πρόοδό μου (πόσο μάλλον όταν προέρχεται από έναν Ζιακόπουλο), με τιμάει αφάνταστα. Είναι η αναγνώριση, από έναν κορυφαίο επαγγελματία, του κόπου και της προσπάθειας ενός ταπεινού ερασιτέχνη. Ειλικρινά με συγκινείτε και μου δίνετε ώθηση να συνεχίσω. Σας ευχαριστώ εκ βάθους!
ΔιαγραφήΣυνεχίζουν να καίνε 130 φωτιές στην Αυστραλία εν μέσω υψηλών θερμοκρασιών, ισχυρών ανέμων και κεραυνών, που τις τροφοδοτούν και κάνουν ακόμα πιο δύσκολη την κατάσταση για τη βδομάδα που έρχεται, όπως μεταδίδει το Reuters. Στην πολιτεία της Νέας Νότιας Ουαλίας, όπου κάηκαν 367 σπίτια μέχρι την περασμένη εβδομάδα, 56 πυρκαγιές δεν έχουν τεθεί ακόμα υπό έλεγχο. Και μία πρόγνωση για κύμα ζέστης αυτή την εβδομάδα αναμένεται να αυξήσει τον κίνδυνο πυρκαγιάς στην ανατολική ακτή της χώρας, όπου έχουν χάσει τη ζωή τους και τέσσερις άνθρωποι. Περιμένουμε επιδείνωση των συνθηκών, ειδικά όσο πηγαίνουμε προς την Τρίτη 19/11, αλλά και στη συνέχεια την Τετάρτη και την Πέμπτη, εξήγησε ο επικεφαλής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Νέας Νότιας Ουαλίας Shane Fitzsimmons.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠυροσβέστες θα καταφθάσουν και από τη Νέα Ζηλανδία για να βοηθήσουν τους Αυστραλούς συναδέλφους τους και τους εθελοντές από αύριο Δευτέρα 18/11. Οι πυρκαγιές σε θαμνώδεις εκτάσεις της Αυστραλίας είναι συνηθισμένες και συνιστούν μία θανάσιμη απειλή, αλλά φέτος ήρθαν νωρίτερα, ενώ είναι ακόμα άνοιξη στο νότιο ημισφαίριο, στοιχίζοντας ζωές και καταστρέφοντας σπίτια. Προειδοποιήσεις εξέδωσαν και οι αρχές στο Κουίνσλαντ, όπου την Κυριακή ήταν ενεργές 80 πυρκαγιές και η περιοχή θα βιώσει ακόμα πιο ζεστό και ξηρό καιρό την προσεχή εβδομάδα. "Μέχρι να έχουμε αξιόλογες βροχοπτώσεις, οι φωτιές δεν πρόκειται να σβήσουν" ανέφερε ο Επίτροπος της Πυροσβεστικής και της Υπηρεσίας Έκτακτης Ανάγκης Mike Wassing.
https://www.reuters.com/article/us-australia-bushfires/devastating-bushfire-conditions-to-worsen-in-australia-idUSKBN1XQ0RK?il=0
Β. ΣΠ.
Τελικά φαίνεται ότι κανένας αντικυκλώνας δε θα καλύψει τον ουρανό της ελληνικής επικράτειας τουλάχιστον τη νέα εβδομάδα καθώς αλλεπάλληλες κακοκαιρίες δείχνουν με τα τελευταία στοιχεία να χτυπούν εκτός από τα δυτικά κ άλλες περιοχές της χώρας μας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα φαινόμενα θέλουν προσοχή καθώς λόγω των θερμών θαλασσών ακόμη(22 με 23β στο Ιόνιο!!)κ της ανατροφοδότησης των βροχών ειδικά τα δυτικά που έχουν πληγεί από τις προηγούμενες βροχοπτώσεις χρήζουν στενής παρακολούθησης.
Τονίζεται επίσης ότι η χώρα μας δεν αποκλείεται να δέχεται κατά διαστήματα έντονα φαινόμενα μέχρι κ τα τέλη του μήνα με παρουσία ισχυρών νοτιάδων κ με απουσία βοριάδων η χειμωνιάτικων συνθηκών γενικά.Ίσως προς τα τέλη του μήνα να δούμε κάποια πρώτα χιόνια στα κατοικίσιμα πολύ ορεινά κ μέχρι εκεί.
Από σήμερα το βράδυ η πρώτη κακοκαιρία θα χτυπήσει τη δυτική χώρα κ αύριο θα βρεθεί στα βόρεια κ το ανατολικό Αιγαίο εξασθενούμενη καθώς δε θα κρατήσει πολύ.
Τα ανατολικά ηπειρωτικά μάλλον θα τη γλυτώσουν.
Από Τετάρτη κ μετά όμως σε όλη τη χώρα φαίνονται καλά νερά.
Έτσι φαίνεται τελικά. Μάλιστα, ένα κλικ απείχε και το μεσημέρι η βροχή από τη βραχώδη ακτή. Tα πρωινά θυσανοστρώματα (cirrostratus) έδωσαν γρήγορα τη θέση τους σε σωρειτόμορφα νέφη - σωρειτομελανίες (cumulonimbus) και στρωματοσωρείτες (stratocumulus) - γκριζάροντας τον ουρανό και σκοτεινιάζοντας τον βυθό. Πρόλαβα να απαθανατίσω, ωστόσο, μία πέρκα, μία μεγάλη τσιπούρα, κοπάδια σάλπες και καλόγριες, έναν κακαρέλο, ένα γαϊτανούρι, ένα μελανούρι. Και μερικές σαρδέλες, που έτσι όπως κολυμπούν πότε στην επιφάνεια και πότε πιο κοντά στον βυθό, σαν σταγόνες της βροχής μοιάζουν κι αυτές σε έναν άλλον ουρανό.
ΔιαγραφήΒ. ΣΠ.
Δυστυχώς σήμερα δεν είχε μόνο θυσανοστρώματα Βαγγέλη. Δυστυχώς για μένα δηλαδή, που είμαι και κρυουλιάρης. Στον Άλιμο εγώ είδα και υψιστρώματα (altostratus), κατά διαστήματα και stratus, που κατέστρεφαν την ηλιοθεραπεία, και, προς τον Υμηττό κυρίως, κάποιες αναπτύξεις cumulus, που με έκαναν να πιστέψω ότι το πήγαινε για μπόρα. Πάντως, να ξέρεις ότι οι σωρειτομελανίες είναι σύννεφα μεγάλης κατακόρυφης ανάπτυξης. Δεν νομίζω να είχαμε τέτοια σήμερα στην Αττική γιατί ο σχηματισμός τους προϋποθέτει αστάθεια, που δεν υπήρχε σήμερα. Μη σε ξεγελάει η μαυρίλα. Πολλές φορές και ένα ρηχό νέφος φαίνεται σκοτεινό επειδή άλλα νέφη,που βρίσκονται σε μεγαλύτερα ύψη, έχουν ήδη απορροφήσει μεγάλο μέρος της ορατής ακτινοβολίας και ο ουρανός παίρνει αυτό το μουντό γκρίζο χρώμα. Επίσης και ένας σχετικά ρηχός σωρείτης μπορεί να φαίνεται μαύρος, ιδίως στη βάση του, όταν περιέχει ...καλοθρεμμένα υδροσταγονίδια, που, όσο πιο παχιά είναι, τόσο περισσότερο φως απορροφούν, μειώνοντας τη λευκαύγεια (albedo) του νέφους.
ΔιαγραφήΤώρα που το λες αυτό πρέπει να συνέβαινε. Γιατί είχε πολλά σύννεφα ψηλά, οπότε αυτά είχαν απορροφήσει την ακτινοβολία και με τη μαυρίλα και τους φουσκωμένους αωρείτες μπερδεύτηκα.
ΔιαγραφήΒ.ΣΠ.
Δεν πειράζει, καλά πας! Με την εξάσκηση και την εμπειρία θα τελειοποιηθείς.
ΔιαγραφήΜε αυτό τον "ξεπερασμένο" τρόπο μεγαλώσαμε και αγαπήσαμε τον καιρό και σε αυτόν καταλήγουμε πάντα, όσες πλήροφορίες και αν μας προσφέρει η σημερινή εποχή. Έτσι μας εκπαιδεύσατε να ενημερωνόμαστε για τον καιρό και όχι μόνο... Καλό βράδυ
ΑπάντησηΔιαγραφήΔημήτρης ρ.
Δάσκαλε, εγώ σας παρακολουθώ εδώ και 30 χρόνια από το δελτίο καιρού για τους αγρότες! Είστε από τους επιστήμονες που πάντα θαύμαζα και όταν έβλεπα ότι μιλούσατε ζητούσα να γίνει ησυχία να ακούσω τι θα πείτε! Αυτό που θαύμαζα και θαυμάζω είναι το ότι δε μιλάτε άσκοπα και ταυτόχρονα μιλάτε πάντα, λέτε τη γνώμη σας σε δύσκολες καιρικές στιγμές τη στιγμή που αλλοι διστάζουν να το κάνουν! Δεν πανικοβάλλετε αλλά ούτε και εφησυχάζετε! Έτσι, αυτό που εισπράττει όποιος σας παρακολουθεί είναι ότι όταν πείτε την επιστημονική σας άποψη δύσκολα πέφτετε έξω! Και ακόμα περισσότερο εκτιμώ που μιλάτε και εξηγείτε για ποιο λόγο έπεσαν έξω κάποια προγνωστικά την ώρα που πολλοί που λένε μεγάλες κουβέντες ή σιωπούν ή προσπαθούν με άλλο τρόπο να να δημιουργούν εντυπώσεις όταν κάτι στραβώνει! Συνεχίστε πάντα να λέτε τη γνώμη σας για να μαθαίνουμε! Ο καιρός και η κλιματολογία έχει τόση επιχειρησιακή και επιστημονική επέκταση και αλληλεπίδραση που είναι κρίμα να υποβιβάζεται το επίπεδο επικοινώνησής του και να ακούγονται μόνο όσοι ξέρουν να λένε μπαρούφες!
ΑπάντησηΔιαγραφήΥΓ. Θυμάμαι μια εκπομπή στην οποία σας είχαν προσκαλέσει πριν τους Ολυμπιακούς αγώνες μαζί με έναν υποτίθεται μάντη αριθμολογο για να συγκριθούν οι προγνώσεις! Είχατε απαντήσει με παρρησία ότι κακώς αποδεχτήκατε να παρευρεθείτε στην εκπομπή υπό αυτές τις συνθήκες! Ήθελα να σπάσω την τηλεόραση τότε αλλά με κάλυψε πλήρως ένας άλλος επιστήμονας,δε θυμαμαι όνομα, που τα έχωσε κανονικά βάζοντας τα πράγματα στη θέση τους!