Τείχος μεταξύ ΗΠΑ και Μεξικού (Πηγή: Guardian) |
Η τρίτη εκστρατεία
των Περσών εναντίον των Ελλήνων πραγματοποιήθηκε το 480 π. Χ. Για το πέρασμα των περσικών στρατευμάτων από
την ασιατική προς την ευρωπαϊκή ακτή του Ελλησπόντου, ο Ξέρξης είχε δώσει
εντολή να κατασκευαστούν πλωτές γέφυρες που θα ένωναν την Άβυδο, αρχαία πόλη της
Τρωάδας της Μυσίας, με μια βραχώδη περιοχή μεταξύ Σηστού και Μαδύτου της τότε
Θρακικής Χερσονήσου. Την κατασκευή της γέφυρας ανέλαβαν οι Φοίνικες
χρησιμοποιώντας παλαμάρια από λευκό λινάρι και οι Αιγύπτιοι που χρησιμοποίησαν
παλαμάρια από πάπυρο. Όμως, ενώ το πέρασμα είχε γεφυρωθεί ξέσπασε θύελλα που τα
έκανε όλα χίλια κομμάτια και τα διασκόρπισε.
Ο Ξέρξης, όταν πληροφορήθηκε την
καταστροφή, αγανάκτησε και διέταξε να μαστιγωθεί ο Ελλήσποντος, να αποκεφαλιστούν
εκείνοι που είχαν την επιστασία της ζεύξης του και να κατασκευαστούν αμέσως νέες γέφυρες. Πράγματι, σε λίγες
μέρες οι γέφυρες ετοιμάστηκαν και στα
μέσα Μαΐου του 480 π. Χ. ο Ξέρξης με το στρατό του πέρασαν στην ευρωπαϊκή ακτή.
Για την ιστορία να πούμε ότι και οι νέες γέφυρες δεν μπόρεσαν να αντέξουν στη
δύναμη των στοιχείων της φύσεως. Όταν μετά την ήττα στη Σαλαμίνα ο Ξέρξης με τα
υπολείμματα του στρατού του έφθασε μέσω της ηπειρωτικής Ελλάδας στον
Ελλήσποντο, βρήκε τις γέφυρες κατεστραμμένες από νέες θύελλες και αναγκάστηκε
να περάσει στην Άβυδο με καράβια.
Η εφημερίδα Guardian στο φύλλο της 30ης Ιανουαρίου έγραψε ότι ισχυροί άνεμοι
έγιναν η αιτία να καταρρεύσει μέρος του τείχους που κατασκευάζεται με εντολή
του Ντόναλντ Τραμπ στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό. Συγκεκριμένα, σε μια
περιοχή μεταξύ των πόλεων Galexico της Καλιφόρνιας και Mexicali του Μεξικού τα
ατσάλινα πάνελ ύψους 9 μέτρων άρχισαν να παίρνουν κλίση προς τη μεξικάνικη
πλευρά από τις ισχυρές ριπές του ανέμου (βλέπε εικόνα) και τα συνεργεία
εργάζονται πυρετωδώς προκειμένου να προλάβουν τα χειρότερα. Το γεγονός αυτό προκάλεσε ειρωνικά σχόλια από πολιτικούς αντιπάλους
του προέδρου των ΗΠΑ, ο οποίος, εξαγγέλλοντας το έργο, είχε δηλώσει: «Θα
κατασκευάσω ένα μεγάλο τείχος και κανείς δεν χτίζει τείχη καλύτερα από μένα,
πιστέψτε με, και θα το φτιάξω πολύ φτηνά. Θα φτιάξω ένα μεγάλο τείχος στα νότια
σύνορά μας και θα κάνω το Μεξικό να πληρώσει για αυτό το τείχος».
Πρόσφατα η ελληνική
κυβέρνηση αποφάσισε να τοποθετήσει πλωτό φράχτη στο Αιγαίο προκειμένου να
ανακόψει τις ροές των προσφύγων και των μεταναστών από τα παράλια της Τουρκίας προς
τα ελληνικά νησιά. Σύμφωνα με την iefimerida.gr, ολοκληρώθηκε ήδη ο διαγωνισμός για την
προμήθεια 2,7 χιλιομέτρων Πλωτού Προστατευτικού Συστήματος, για το οποίο το γερμανικό
Spiegel αναφέρει ότι θα είναι ένα πλωτό φράγμα που θα προεξέχει ένα μέτρο από
το νερό και θα φθάνει περίπου μισό μέτρο κάτω από το νερό. Πέραν όλων των άλλων
ενστάσεων που κάποιος μπορεί να έχει για το συγκεκριμένο έργο, αναρωτιέμαι αν οι
δικοί μας έχουν λάβει υπόψη τους τα παθήματα του Ξέρξη και του Τραμπ!
Συνήθως για τους πολιτικούς λέμε ότι δυστυχώς δεν εφαρμόζουν όσα υπόσχονται. Για τον Τραμπ ισχύει το αντίθετο. Ευτυχώς δεν κάνει όσα λέει. Ούτε το Μεξικό θα πληρώσει για το τείχος, ούτε το Κογκρέσο θα εγκρίνει το κονδύλι των 5,7 δισ. δολ. και για αυτό ο Τραμπ απειλεί να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης για να δεσμεύσει το ποσό. Βέβαια, έχει ήδη κάνει μία αναδίπλωση, αφού αντί για τσιμέντο το τείχος κατασκευάζεται από αυτά τα ατσάλινα πάνελ, γιατί είναι πιο φθηνά, αλλά είναι και λίγο "όσα παίρνει ο άνεμος".
ΑπάντησηΔιαγραφήΠαρεμπιπτόντως, ο Τραμπ μοιάζει με τον Ξέρξη, αφού είναι κι αυτός αλαζόνας και ξεροκέφαλος. Ο Ξέρξης δεν είχε ακούσει την Αρτεμισία που του είχε πει να στρατοπεδεύσει στην Αθήνα για να ελέγχει από εκεί όλα τα ελληνικά εδάφη που είχε καταλάβει και να μην προχωρήσει στη ναυμαχία της Σαλαμίνας. Τουλάχιστον, εκείνη δεν την αποκεφάλισε.
Β. ΣΠ.
Υ.Γ: Φέτος συμπληρώνονται και 2.500 χρόνια από τη ναυμαχία της Σαλαμίνας και έχουν προγραμματιστεί πάρα πολλές εκδηλώσεις. Μεγαλεία (περασμένα)...
Η ιστορία των μεγάλων αυτοκρατοριών μάς λέει ότι οι περισσότεροι βασιλιάδες που έχουν χαρακτηριστεί ως μεγάλοι ενέπνεαν στους υπηκόους τους δέος με απάνθρωπα μέσα και αδίστακτες πρακτικές. Στους μεγάλους βασιλιάδες του παρελθόντος συγκαταλέγεται και ο Ξέρξης, τον οποίο οι ιστορικοί έχουν χαρακτηρίσει μεγαλοφυή, μεγαλομανή και φανατικό θρησκευτικό ζηλωτή, αλλά όχι τρελό. Έγραψε για το θέμα αυτό ο σπουδαίος ιστορικός Κωνσταντίνος Ράδος (1862-1931): «Δεν είναι τρελός ο Ξέρξης ακόμα και όταν μαστιγώνει τη φουρτουνιασμένη θάλασσα και της περνάει πέδας σφυρηλάτους. Δεν θα μπορούσε να κρατήσει πειθαρχημένους τους αμέτρητους ανόμοιους λαούς του, με τον στοιχειώδη πολιτισμό, αν δεν περνούσε για θεός. Και ο Αλέξανδρος το έκανε αυτό και δεν φοβήθηκε μήπως ενοχλήσει τους θεούς δηλώνοντας τη θεϊκή του ιδιότητα, στην οποία, βεβαίως, πρώτος αυτός δεν πίστευε. Ήταν ένα ισχυρό μέσο που είχε επιτυχία στους βάρβαρους λαούς και εξασφάλιζε την κυριαρχία ενός κατακτητή».
ΔιαγραφήΕτσι ειναι κ.Ζιακοπουλε.Απο Φαραω ,χαμουραμπι κ.λ.π. εως τα νεοτερα χρονια ,οχι απαραιτητως βασιλεις ,παντοειδεις ηγετες καλλιεργουν γυρω απο το προσωπο τους ενα μυθο ,μια αχλυ,κατι υπερβαινον τα συνηθη ανθρωπινα μετρα .Περιπτωση ο αποκαλουμενος στη χωρα του "ο λατρεμενος ηγετης ".Νομιζω οτι η αστικη δημοκρατια,με τις οποιες ατελειες της,η εδραζομενη στις αρχες και στο πνευμα της Γαλλικης Επαναστασης,ειναι ο,τι καλυτερο υπαρχει σημερα ως πολιτευμα.
ΔιαγραφήΌσο για τη μάχη στα ανατολικά προσήνεμα, μέχρι τους -4 κατέβασε τη θερμοκρασία το ευρωπαϊκό στην Αττική (-5 για το βορειότερο τμήμα της, την Εύβοια, τη Βοιωτία και μέρος της Φθιώτιδας), αλλά δεν έχει έτσι κι αλλιώς καλή υποστήριξη στα -500hPa. Ακόμα χειρότερες, σχεδόν θετικές θερμοκρασίες στα 850hPa έχει το Ιcon. Ποιο Icon τώρα, βέβαια.
ΑπάντησηΔιαγραφήΒ. ΣΠ.
Ωραία ιστορική αναδρομή ή οποία φαίνεται να μην αρκεί για να σταματήσει τις επιπολαιότητες του σήμερα.
ΔιαγραφήΣτα καιρικά Βαγγέλη όντως γύρω στο -4 με -5(850hpa) "παίζουν" τα κεντρικά κ ανατολικά κ λίγο πιο κάτω τα βόρεια στην τελευταία ανανέωση του Ευρωπαϊκού ενώ το gfs συνεχίζει κ δίνει-8 κ έως -10 στα βόρεια.
Το θέμα όμως είναι ο υετός καθώς κ στα 500hpa δεν υπάρχει καθόλου καλή υποστήριξη ενώ τώρα πιά κ ο Αμερικάνος αλλά κ ο ευρωπαίος μειώνουν αρκετά τον υετό για όλη τη χώρα το διάστημα 5 με 7 του μήνα.
Ο τζίφος δείχνει λίγο καλύτερα τα πράγματα μετέπειτα για τα ανατολικά.
Βέβαια δε μπορούμε να αποκλείσουμε κ υποτροπή του καιρού στη διάρκεια της ψυχρής εισβολής,κάτι που τα μοντέλα δεν μπορούν ακόμη να δουν,αλλά η τάση γενικά μετά τις 10 του μήνα είναι σε όλα τα μοντέλα κ τα ensembles να ξανά μαλακώνει ο καιρός.
Kαι μία απ' τα ίδια δείχνει και το πρωινό τρέξιμο του ευρωπαϊκού μοντέλου αν δεν κάνω λάθος, γιατί κάπου διάβασα για μεγάλη αναδίπλωση του. Οι θερμοκρασίες στα 850hPa είναι, όμως, ξανά στους -4 με -5 βαθμούς. Ίσως τα γεωδυναμικά του να είναι λίγο βελτιωμένα. Παρεμπιπτόντως, το ECMWF είναι το επίσημο προγνωστικό μοντέλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης;
ΔιαγραφήΒ. ΣΠ.
Καλησπέρα, συγχαρητήρια κ ζιακοπουλε για το άρθρο σας!Όσο αφορά το υδάτινο φράγμα που θέλουν να εγκαταστήσουν στο Αιγαίο,με όσους έχω μιλήσει σχετικούς κ άσχετους, όλοι έχουμε τις αμφιβολίες μας εάν θα αντέξει το συγκεκριμένο έργο,με όλες τις κλιματολογικές κ καιρικές συνθήκες που επικρατούν κ πόσο θα είναι αποτελεσματικό.Καλο ξημέρωμα σε όλους τους φίλους του μπλογκ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν θέλουμε αποτρεπτικά μέτρα το φράγμα πολύ καλό είναι. Αν δε θέλουμε ας μη γκρινιάζουμε.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτέλιος
Φίλε Στέλιο, το θέμα το είδα από τη μετεωρολογική του πλευρά. Επί της ουσίας, τώρα, πέρα από την ανθρωπιστική του πλευρά, η οποία υπερτονίζεται από την αντιπολίτευση, και τα πρακτικά προβλήματα που μπορεί να δημιουργήσει στη ναυσιπλοϊα, είναι αναποτελεσματικό. Γίνεται για να πούμε στους κατοίκους των νησιών του ανατολικού Αιγαίου, και όχι μόνο σε αυτούς, ότι εμείς κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να περιορίσουμε τις ροές. Ως ένα μεγάλο βαθμό, θυμίζει το έργο της αύξησης της απορροής στη λεκάνη του Μόρνου με τη σπορά των νεφών που κάναμε το 1992-93.
ΔιαγραφήΚαημέρα σε όλους.
Επανάληψη: Καλημέρα σε όλους και καλό μήνα!
ΔιαγραφήΚαλημέρα, οι σουσουράδες, εδώ και δυο εβδομάδες, κόβουν βόλτες μέσα στην πόλη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠροσπαθώ, αλλά δεν θυμάμαι τι μου έλεγε ο πατέρας μου όταν έβλεπε τα συγκεκριμένα πουλιά να σουλατσάρουν στην άσφαλτο και την σχέση τους με επερχόμενα κρύα και τον χειμώνα που δεν τελειώνει. Ο Χριστόδουλος μπορεί να γνωρίζει κάτι παραπάνω. Όσο αφορά το πλωτό φράγμα, τι να πει κανείς, για την απύθμενη βλακεία, την απόγνωση και την απελπισία μιας χώρας εγκαταλειμμένης από τους συνέταιρους της στην Ε.Ε.
Με μήκος που δεν ξεπερνάει το 1,5 ν. μίλι, τι θα φυλάξει δεν καταλαβαίνω.
Όσοι ασχολούμαστε με την θάλασσα το αντιλαμβανόμαστε ως ένα μικρό εμπόδιο.
Εκτός, αν ανεβοκατεβαίνει το Αιγαίο από Αλεξανδρούπολη έως Σάμο 3 φορές την μέρα, σαν άλλος Τάλως.
Τι δεν «καταλαβαίνουμε» για το φράγμα; Και βάζω και τον εαυτό μου μέσα. Είναι πολλά τα λεφτά... όλα γι αυτά γίνονται. Κι όχι βέβαια για να αποτραπούν οι μετανάστες να έρχονται με βάρκες. Οσοι θέλουν να έρθουν θα έρθουν..
ΔιαγραφήΚωνσταντίνος Θεσσαλονίκη
Ναι δάσκαλε εσείς μια χαρά ανάλυση κάνατε επί του θέματος. Ανθρωπισμός να τονίσω επίσης ότι πρέπει να υπάρξει και για τη δική μας πλευρά. Στα του καιρού το βαρετό ανούσιο μοτίβο του καιρού συνεχίζεται στη Θεσσαλονίκη και δυστυχώς όπως φαίνεται δε μας σώζει τίποτα...
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτέλιος Θεσσαλονίκη
Ευτυχως η μητερα Φυση απεκατεστησε το υετικο ελλειμμα το 1993 ,μετα την απομακρυνση του πατρος Μητσοτακη ,και ετσι απεφευχθη,μεταξυ των αλλων,και η μεταφορα νερου με τανκερς απο την λιμνη Τριχωνιδα. Καπως ετσι νομιζω οτι εγινε Δασκαλε?
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ σύνδεση που κάνεις μου θυμίζει το αλησμόνητο: "Σοβαρές πλημμύρες σημειώθηκαν παρά των κομμουνιστών"!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυγγνωμη.Η συνδεση ηταν καθαρα χρονικη (αλληλλουχια γεγονοτων),και οχι αιτιοκρατικη.Τετοιες συνδεσεις προυποθετουν νουν καφρου ,τον οποιον δεν διαθετω. Π.Α.
ΔιαγραφήMisunderstanding.
Διαγραφή.......humanum est. Π.Α.
Διαγραφή