Μετά από μια περίοδο χαμηλών θερμοκρασιών άνθρωποι και ζώα περιμένουν πώς και πώς να ζεσταθεί λίγο το κοκαλάκι τους. Αν ακόμα και στην πατρίδα μας με τους όχι και τόσο βαρείς χειμώνες αισθανόμαστε κάποιες φορές αυτή την ανάγκη, φανταστείτε τι γίνεται σε άλλες γωνιές του πλανήτη που επικρατούν πραγματικές βαρυχειμωνιές με ατελείωτους χιονιάδες και πολλές συνεχόμενες ημέρες με φοβερές παγωνιές.
Τέτοιες περιοχές με δριμύτατους χειμώνες είναι οι ανατολικές περιοχές των Βραχωδών Ορέων της Βόρειας Αμερικής, στις οποίες άνθρωποι και ζώα περιμένουν με λαχτάρα τον άνεμο Σινούκ, το θερμό κατεβατό άνεμο που θα δώσει ζωή στους ίδιους και τα ζώα τους. Για τον Σινούκ, που ως όρος έχει ινδιάνικη προέλευση και σημαίνει χιονοφάγος, γράφει ο Λάιαλ Ουότσον στο βιβλίο του Η ανάσα του ουρανού: «Έρχεται σαν συμμαχικό ιππικό να απελευθερώσει τους κατοίκους από την πολιορκία του χειμώνα». Ο Ουότσον μάς μεταφέρει ακόμα την εκπληκτική πληροφορία ότι την 22α Ιανουαρίου 1943 στο Ράπιντ Σίτι της Νότιας Ντακότα σε διάστημα μόλις δύο λεπτών ο Σινούκ ανέβασε τη θερμοκρασία από τους μείον 20 στους συν 7 βαθμούς Κελσίου!
Καλησπέρα δάσκαλε και καλή εβδομάδα! Χρόνια πολλά στους Χαραλάμπηδες!
ΑπάντησηΔιαγραφήΆλλη μια ανάρτηση σας με πολύ ωραία ιστορικά και μετεωρολογικά στοιχεία...
Όμως, όταν στην πατρίδα μας, έρχονται τα πρώτα 30ρια Απρίλιο και τελειώνουν πλέον... Οκτώβριο και αν, τότε το να παρακαλάμε να τελειώσει ένας χειμώνας που και για φέτος δεν έδειξε κάτι αξιόλογο και ιδιαίτερα στην Βόρεια Ελλάδα μας, τότε είναι σαν να μην βλέπουμε ότι ήδη τα χρόνια που έχουν φτάσει λόγο της κλιματικής αλλαγής,θα μας έχουν στην ξηρασία και την ζέστη στο μεγαλύτερο μέρος ενός έτους!
Είχατε γράψει σωστά ένα πολύ ωραίο άρθρο προ ημερών ότι φτάσαμε ένα πασπαλισμα στα 300 μέτρα υψόμετρο,να το θεωρούμε πλέον σημαντικό!
Όταν τις χρονιές που θυμάμαι στα 41 χρόνια μου, είχαμε ιστορικούς χιονιαδες τουλάχιστον στην Αθήνα που μένω (1987,1992,2002,2004,2006,2008)...
Και φτάσαμε μέσα σε λίγα, πολύ λίγα χρόνια μάλιστα,σαν να επαληθεύονται τα χειρότερα σενάρια για την κλιματική αλλαγή και την παγκόσμια άνοδο της θερμοκρασίας,να έχουμε σχεδόν 7-8 μήνες στην χώρα μας με 30+ βαθμούς! Εδώ δείτε την ανυπαρξία του χειμώνα στην υπόλοιπη Ευρώπη! Πάλι καλά δηλαδή που καταλάβαμε λίγο χειμώνα μέχρι προχτές και δεν ήμασταν υπό ένα αντικυκλώνας εμποδισμου θηρίο!!! Βγάζαμε και λίγο έξω το κεφάλι στην.. Ελλάδα ευτυχώς!
Εδώ ευχόμαστε οι περισσότεροι φίλοι του χειμώνα, μείνε λίγο ακόμα στο πλάι μας... Γιατί είναι πολλοί οι μήνες που θα σε περιμένουμε να γυρίσεις μέσα σε καύσωνες, ιδρώτες και θερμικές καταπονήσεις του σώματος!
Ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας.
Μου δωθηκε η ευκαιρία να εκφράσω και τα δικά μου αισθήματα και προτίμηση στην καλύτερη εποχή (για εμένα πάντα, αφού όλες οι εποχές έχουν τα καλά τους για τον άνθρωπο και όλες είναι χρήσιμες αν και μείναμε με ένα παρατεταμένο καλοκαίρι, λίγο από άνοιξη, καθόλου από φθινόπωρο και ολίγη από.. χειμώνα)!
Νίκος Παντελικίζης Γαλάτσι Αττικής.
Από αυτόν τον άνεμο πήρε το όνομά του και το ελικόπτερο Σινούκ; Καταστροφικοί και φονικοί αποδεικνύονται, εξάλλου, οι άνεμοι της κακοκαιρίας Ciara που προελαύνει στη βορειοδυτική Ευρώπη και ήδη ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του στην Αγγλία από πτώση δέντρου στο αμάξι του, ενώ οδηγούσε. Εξετάζεται επίσης αν ο θάνατος ενός ανθρώπου που έπεσε με το πατίνι του στη Γαλλία, οφείλεται στις ισχυρές ριπές των ανέμων της Ciara, όπως γράφει η Liberation. Στη Γαλλία έχουν μείνει επίσης χωρίς ρεύμα 130 χιλιάδες νοικοκυριά, υπάρχουν προβλήματα με τα δρομολόγια των τρένων, καθώς έχουν πέσει δέντρα στις γραμμές, ενώ έπιασε ακόμα και φωτιά από τον δυνατό αέρα, κινητοποιώντας 100 πυροσβέστες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτη Γερμανία δύο γυναίκες τραυματίστηκαν σοβαρά από δέντρο και η ζωή της μίας κρέμεται από μία κλωστή, ενώ πιο ελαφρύς ήταν ο τραυματισμός ενός 16χρονου από κλαδί δέντρου στο Πάντερμπορν. Το Meteo France προχώρησε τη Δευτέρα σε άρση του συναγερμού για οκτώ περιφέρειες της Γαλλίας, αλλά τον διατήρησε σε άλλες 31, μεταξύ των οποίων και η Κορσική. Υπό παρακολούθηση είναι και η περιφέρεια Alpes - Maritimes.
https://www.liberation.fr/direct/element/un-mort-des-blesses-des-coupures-delectricite-et-des-toits-arraches-par-ciara_109042/
Β. ΣΠ.
Υ.Γ: Το κρύο στην Ελλάδα το έκανε για άλλη μία χρονιά τον Ιανουάριο, που βγήκε και ψυχρότερος κατά -0,2 βαθμούς από τον μέσο όρο της περιόδου 1981-2010. Για την Αττική η απόκλιση ήταν -0,5 βαθμοί και με δεδομένο ότι το τελευταίο δεκαήμερο του μήνα ήταν ζεστό, η αρνητική απόκλιση στις αρχές του, τότε με τις ψυχρές εισβολές πρέπει να ήταν τουλάχιστον -1 βαθμός. Ακόμα και το διάστημα 18-21 Γενάρη με τα ξεροβόρια ήταν ψυχρό για την Αττική τουλάχιστον και μάλλον έκανε περισσότερο κρύο απ' ό,τι στην πρόσφατη κακοκαιρία 5-8 Φλεβάρη. Ήταν επίσης η τρίτη φορά τα τέσσερα τελευταία χρόνια που ο Ιανουάριος βγαίνει ψυχρότερος από την περίοδο 1981-2010 - δηλαδή, ψυχρότερος από μία μακρινή εποχή που έχει περάσει ανεπιστρεπτί - κάτι που δείχνει ότι ο χειμώνας, που το πρώτο κριτήριο για τη δυναμική του είναι το κρύο, καλά κρατεί. Επίσης, τα δύο στα τρία τελευταία καλοκαίρια ήταν θερμοκρασιακά ήπια στην Ελλάδα, ενώ η δυτική και κεντρική Ευρώπη έβραζαν στα 45άρια.
Δυστυχώς κάποια στιγμή μοιραία θα έρθει και η σειρά μας, Βαγγέλη. Και τότε θα παρακαλάμε να μην πέσουμε στις εμμονές της κλιματικής αλλαγής. Απλώς νομίζω τα 2-3 τελευταία χρόνια έχουμε σταθεί κάπως τυχεροί. Σε κάποιους τομείς ίσως και ευνοημένοι.
ΔιαγραφήΚανείς δεν μπορεί να ξέρει τι θα συμβεί. Ούτε οι επιστήμονες, που παρεμπιπτόντως στο άρθρο του Guardian που πόσταρα στο κείμενο της πρόγνωσης του κ. Ζιακόπουλου πιο επίφοβες για πολλή ζέστη και ξηρασία έχουν την Ισπανία, την Πορτογαλία και τη νότια Γαλλία. Και πιο επίφοβες για πλημμύρες τις Κάτω Χώρες και την Αγγλία.
ΔιαγραφήΒ. ΣΠ.
Ασφαλώς κανείς δεν μπορεί να ξέρει την εξέλιξη. Αλλά νομίζω ότι στατιστικά είναι πολύ πιθανό να συμβεί, αν λάβουμε υπόψη και τις εμμονές που παρατηρούνται τα τελευταία χρόνια.
ΔιαγραφήΝαι, από αυτόν τον άνεμο πήραν το όνομά τους τα γνωστά ελικόπτερα.
ΔιαγραφήΕγώ νοιώθω περιμένοντας μια καμήλα, καθώς κοιτάω τα ενσάμπλ...
ΑπάντησηΔιαγραφήΔημήτρης ρ.
ο χειμώνας έχει συρρικνωθεί και χρονικά και θερμοκρασιακά και υετικά πιθανότατα, το αποδεικνύουν οι συγκρίσεις ακόμα και με την τελευταία τριαντακονταετία. αν η σύγκριση γίνει με τον 20ο αιώνα, οι προκύπτουσες διαφορές είναι πιο εμφανείς. οι περιπτώσεις εντυπωσιακών χιονιάδων και κρύων, αφορούν πλέον κυρίως Γενάρηδες, εκ των οποίων ο ένας στους δύο είναι τζούφιος (όπως ο φετινός) και ακολουθούνται συνήθως από ζεστούς Φλεβάρηδες και τέλος του χειμώνα (θυμηθείτε τον αθηναϊκό Φλεβάρη 2002 και τον Φλεβάρη 2017, μετά την Αριάδνη, με 9,1 βαθμούς μέση θερμοκρασία, όχι στο Ακαπούλκο, στα Τρίκαλα (στα 2 στενά). ο Φλεβάρης του 2016 είχε 12,2).
ΑπάντησηΔιαγραφήσχετικά με τα καλοκαίρια, δεν είναι το μοναδικό κριτήριο οι επίμονοι καύσωνες, αλλά η διακύμανση της θερμοκρασίας εν γένει, οι μηνιαίοι μέσοι όροι κτλ. βλέπω στο αρχείο μου ότι τα έτη 2007, 2008, 2010, 2012 και 2017 για παράδειγμα, είχαμε 40 έως 50 μέρες (από τις 100) με μέγιστη θερμοκρασία άνω των 35 βαθμών. πώς ξέρουμε επίσης, ότι οι 2 πολύνεκρες πυρκαγιές που συνέβησαν στη χώρα μας τον 21ο αιώνα δε σχετίζονται καθόλου με την κλιματική αλλαγή, είτε λόγω μειωμένων βροχών κατά τη χειμερινή περίοδο (και άρα έλλειψη υγρασίας) είτε λόγω ακραίων συνθηκών (καύσωνα, ανέμων)?
βέβαια, στον άνθρωπο τον βασικότερο ρόλο παίζει η εκ προοιμίου πεποίθηση, ότι και να λένε τα στοιχεία. υπάρχουν μέρη στον πλανήτη που η στάθμη της θάλασσας έχει ήδη ανέβει και απειλούνται με εξαφάνιση? λιώνουν οι πάγοι ή όχι?
κατά τ' άλλα ο χειμώνας θα είναι πάντα κρύος στη Φλώρινα, πιθανότατα ακόμα και όταν το empire state καλυφθεί με νερό..πόσο κρύος, είναι το θέμα..
ζεστές καληνύχτες
Οι φωτιές θέλουν, ωστόσο, και καύσιμη ύλη για να εξαπλωθούν και ειδικοί είχαν πει ότι οι πολλές βροχές στις αρχές του καλοκαιριού του 2018 αύξησαν τη βλάστηση και έπαιξαν αρνητικό ρόλο τελικά. Κάτι που δείχνει ότι δεν υπάρχει το απόλυτο καλό, ούτε το απόλυτο κακό στον καιρό. Και η ζέστη μέσα στο παιχνίδι είναι, απλά η φυσική εξέλιξη μετά το κρύο. Ο Φλεβάρης του 2017 ήταν ζεστός, επειδή ο Γενάρης που είχε προηγηθεί ήταν πολύ κρύος. Δυστυχώς οι περισσότεροι που ασχολούνται με τον καιρό δαιμονοποιούν τη ζέστη. Κι εγώ θα ήθελα ένα καλοκαίρι με 28 βαθμούς κάθε μέρα, αλλά και οι 35 αντέχονται. Με ελάχιστες εξαιρέσεις δεν θυμάμαι να είχαμε ποτέ στην Ελλάδα παγωμένους χειμώνες για τρεις μήνες, ούτε καυτά καλοκαίρια αντίστοιχα, κι αυτό είναι ευλογία.
ΔιαγραφήΒ. ΣΠ.
Συμφωνώ απόλυτα...νομίζω πως ο καιρός ξέρει καλύτερα απ'όλους μας τι κάνει...Και για ποιον λόγο το κάνει. Σίγουρα επηρεάζεται από τον ανθρώπινο παράγοντα αλλά νομίζω πως στο τέλος κάνει αυτό που εκείνος θέλει και κρατάει τις πολυποθητες ισορροπίες του πλανήτη μας.
Διαγραφήαγαπητέ Βαγγέλη, δεν ξέρω ποιος δαιμονοποιεί τι, το ψυχοσυναισθηματικό κομμάτι δε με ενδιαφέρει, έχουμε καταγεγραμμένη αύξηση της θερμοκρασίας στον πλανήτη, με απτά αποτελέσματα, το ένα ρεκόρ σπάει μετά το άλλο (προς τα πάνω), αχανείς εκτάσεις παραδίδονται στις φλόγες και δε συμφωνώ με την παρουσίαση ενός χειμώνα κρύου και κραταιού στην Ελλάδα, γιατί δεν είναι καθόλου έτσι. ούτε πρόκειται να εξαιρεθούμε, ως άλλο γαλατικό καιρικό χωριό.
Διαγραφήδεν αντιπαραβάλλουμε στοιχεία με αισθήσεις. ούτε συζητάμε εάν εγώ ζεσταίνομαι (επειδή είμαι απ τον Καύκασο, που λέει περιπαικτικά η γυναίκα μου) ή μ' αρέσει να κρυώνω μαζοχιστικώς ή αν εσύ κρυώνεις, φυσιολογικότατο, χωρίς καλοριφέρ και με βουτιά στη θάλασσα, στο καταχείμωνο.
δεν ξέρω αν ο καιρός ξέρει τι κάνει, ο άνθρωπος δεν ξέρει την τύφλα του πάντως.
με την αγάπη μου και απολογίες για προσωπικές αναφορές.
Προς το πάρον κάποιος θα μπορούσε να έλεγε παραφράζοντας την φράση του τίτλου:"περιμένοντας το παροδικό καλοκαίρι της άλλης εβδομάδας".και όντως δεν είναι κάτι άκυρο όταν κάποιος βλέπει πως συνεχόμενα οι προγνώσεις επιμένουν στις 18 Φλεβάρη στην χώρα σε Τ πάνω από 16 βαθμούς(850hpa) για μέρες.αν επαληθευτούν οι προγνώσείς και αν έχει Λίβα σε συνδιασμό ήλιοφάνεια ίσως στις κλασσικές επιρρεπείς περιοχές να φτάσει η Τ στους 30 βαθμούς.καθόλου απίθανο αν εκπληρωθούν οι παραπάνω προϋποθέσεις.μια εξαιρετικά θερμότατη χειμωνιάτικη εισβολή που χρήζει μελέτης-ανάλυσης ταυτοχρόνως και από την παρούσα σελίδα.αν φυσικά εννοείται επαληθευτούν γιατί εύκολα αλλάζουν ακόμα και όταν πρόκειται για 3-4 μέρες μπροστά για να μην ξεχνάμε.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚΑΡΔΙΤΣΑ
Πώς προκύπτουν οι +30 βαθμοί; Προσθέτοντας 14-15 στη θερμοκρασία των 850hPa; Νομίζω ότι δεν ισχύει αυτή η μέθοδος για τον υπολογισμό της επιφανειακής θερμοκρασίας τον χειμώνα, αλλά μόνο για το καλοκαίρι. Και τότε δεν είναι απόλυτη, επίσης.
ΔιαγραφήΑπό την άλλη, είναι επισφαλείς οι θερμοκρασίες που δίνει το αμερικάνικο μοντέλο στα μακρινά, αλλά και στα κοντινά τελικά, αφού και κατά την εξέλιξη της πρόσφατης κακοκαιρίας έδινε 2-3 βαθμούς λιγότερους στα 850hPa από τις πραγματικές τιμές. Τουλάχιστον με βάση τη θερμοκρασία της Πάρνηθας εκείνη την ώρα.
Οπότε τα 19-20άρια που έβγαλε σήμερα το πρωί στα 850hPa μάλλον θα παραπεμφθούν στις καλένδες, όπως και τα -12 που έδινε κάποιες μέρες πριν την ψυχρή εισβολή. Γενικά έχει κάποιο πρόβλημα με τις θερμοκρασίες το αμερικάνικο μοντέλο. Και το ευρωπαϊκό δίνει, πάντως, 12 και 13 βαθμούς και τοπικά 14 σε ανατολική Στερεά, βόρεια Εύβοια και νότια Θεσσαλία για τις 18/2.
Β. ΣΠ.
Καλημέρα Δάσκαλε,
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα μπορούσε πραγματικά να συμβεί κάτι τέτοιο; Από -20 σε +7 σε τόσο λίγο χρόνο;
Σας ευχαριστώ.
Γιατί όχι φίλε Πέτρο. Στην Αμερική όλα είναι γρήγορα και μεγάλα (ξέρετε, φαντάζομαι, το ανέκδοτο με τον αρακά και τα καρπούζια). Επί του καιρού, τώρα, οι Αμερικανοί λένε: "Δεν σου αρέσει ο καιρός μας; Περίμενε, σε πέντε λεπτά θα αλλάξει!" Και αυτό δεν το λένε μόνο για τον Σινούκ. Το λένε κυρίως για τις κινήσεις των αερίων μαζών κατά μεσημβρινό, δεδομένου ότι οι μεγάλες οροσειρές τους (Βραχώδη, Απαλάχια) είναι προσανατολισμένες κατά μεσημβρινό (από βορρά προς νότο).
ΔιαγραφήΟι Τεξανοί, ειδικότερα, λένε ότι με το Βόρειο Πόλο τους χωρίζει μόνο ένας φράκτης με λίγες σανίδες, οι μισές από τις οποίες είναι σπασμένες.
Καλημέρα σε όλους.
Το 2014 ανάλογη θερμή εισβολή ακριβώς τις ίδιες ημερομηνίες έφερε τις ομιχλες μεταφοράς και για τρία εικοσιτετράωρα δε βλέπαμε τη μύτη μας! Με αντικυκλωνικες συνθήκες πάντα! Θερμή εισβολή με φουσκοδενδριές έχει άλλα δεδομένα... Η συρρίκνωση του χειμώνα για την οποία έχω ξαναγράψει, μετά το 2000 σταδιακά φαίνεται να έχει σημαντικό αντίκτυπο στους Φλεβαρηδες! Ένας φοβερός χειμωνιάτικος μήνας, φόβος και τρόμος τα παλαιότερα χρόνια, έχει κυριολεκτικά... ξεφύγει μετά το 2010 και πλέον δεν μας κάνουν εντύπωση και οι θερμές εισβολές! Δε θα μιλήσω για νέα κανονικότητα καθώς αυτή μεταβάλλεται προς το θερμότερο! Όσο για τις ψυχρές εισβολές που είχαμε και πιθανό να έχουμε; Η απάντηση μου είναι ότι και στα χρόνια της κανονικότητα είχαμε χιόνια και παγετο τον Απρίλη χωρίς αυτό να απέτρεπε τον ερχομό της άνοιξης και του (φυσιολογικού) καλοκαιριού! Η πορεία τείνει αυτή η εικόνα να μετατοπιζεται προς το Φλεβάρη, ίσως και το Γενάρη! Ο Απρίλης ήδη πάει να γίνει ο πρώτος καλοκαιρινός μήνας, σε λίγα χρόνια μπορεί και ο Μάρτης! Ο Θεός να μας φυλάει για το τι έχουμε ακόμα να δούμε!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν ήταν φόβος και τρόμος ο Φλεβάρης, δεν θα είχε βγει το ρητό "ο Φλεβάρης κι αν φλεβίσει, καλοκαίρι θα μυρίσει". Και δεν βγήκε τα τελευταία χρόνια, από πολύ παλιά το έλεγαν. Το έγραψε και ο κ. Ζιακόπουλος ότι ο μήνας είναι "μεθυσμένος", δηλαδή, μπορεί να κάνει και πολύ κρύο, αλλά και πολλή ζέστη. Να δούμε και πόσο ισχυρή θα είναι τελικά η "θερμή" εισβολή που αναμένεται. Προσωπικά δεν έχω καμία εμπιστοσύνη στις θερμοκρασίες που δίνει το αμερικάνικο μοντέλο. Όπως έγραψε και ο κ. Ζιακόπουλος "στην Αμερική όλα είναι γρήγορα και μεγάλα".
ΔιαγραφήΑπό την άλλη και 25άρια να κάνει 1-2 μέρες δεν χάλασε και ο κόσμος. Ίσα, ίσα που μπορεί να σας φέρει και ψυχρή εισβολή μετά με τη διόρθωση. Δεν ξέρω αν ο χειμώνας έχει συρρικνωθεί - κρύο σερί για τρεις μήνες δεν θυμάμαι να έκανε ποτέ, πάντως - αλλά ο δυνατός του μήνας ήταν πάντα ο Ιανουάριος. Ο Δεκέμβριος και ο Φεβρουάριος είχαν ανέκαθεν φθινοπωρινές και ανοιξιάτικες πινελιές αντίστοιχα. Οι "φοβεροί" χειμώνες του παρελθόντος, μάλλον έχουν να κάνουν με τις μυθικές διαστάσεις που δίνουμε σε κάποιο γεγονός, όσο απομακρυνόμαστε χρονικά από αυτό.
Β. ΣΠ.
Πράγματι, η θερμή εισβολή (όσο αδόκιμος να είναι ο όρος κατά τον δάσκαλο, δε μπορώ να βρω άλλη λέξη όταν βλέπω μέχρι και +20 στα 850...) θα είναι ιδιαίτερα ισχυρή απ΄ ό,τι φαίνεται. Θα μας πρήξουν στα ραδιόφωνα για το τι ευλογημένη χώρα που είμαστε που κυκλοφορούμε με το μπουφάν στους ώμους μες το καταχείμωνο...
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτό που λέει ο Χρήστος για τους ανύπαρκτους Φεβρουάριους ισχύει, αλλά εν μέρει, τουλάχιστον για εμάς τους νοτιότερους. Έχω παρατηρήσει ότι την τελευταία δεκαετία, πράγματι οι Φεβρουάριοι θυμίζουν άνοιξη. Όμως οι Δεκέμβριοι είναι καθαρά χειμωνιάτικοι, ενώ παλαιότερα ήταν φθινοπωρινοί. Στην πραγματικότητα, κάθε Χριστουγεννιάτικη περίοδο τα τελευταία χρόνια έχουμε ψυχρές εισβολές (ασχέτως αν χιονίζει στα 200 ή 300 ή 600 μέτρα τελικά). Τα προηγούμενα χρόνια ο χειμώνας άρχιζε Ιανουάριο και συνέχιζε Φεβρουάριο...
Σε κάθε περίπτωση, οι χειμώνες μας νομίζω ότι ανέκαθεν ήταν σύντομοι ένα δίμηνο, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων (πχ 2005-2006). Ακόμα και το 2008 που πρόσφατα μνημόνευσε ο δάσκαλος για τον ιστορικό του χιονιά, θυμάται κανείς τι χειμώνας ήταν; Εγώ θυμάμαι έναν ανύπαρκτο χειμώνα, με πολύ υψηλές θερμοκρασίες σε γενικές γραμμές τους προηγούμενους μήνες (αλλά και 1 εβδομάδα πριν το συμβάν - όχι τόσο ακραία υψηλές όμως σαν αυτές που έρχονται).
Θέλω να πω, ναι, συμβαίνουν πράγματα περίεργα και ακραία, που ίσως είναι εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, ίσως είναι και θέμα τύχης ίσως λίγο απ όλα, απλώς μην αρχίσουμε να θεοποιούμε τον καιρό 30 χρόνια πριν και να δαιμονοποιούμε τον παρόντα καιρό... Θυμίζω απλώς, ότι 27 χρόνια πριν έβγαινε δελτίο για το νερό λόγω ξηρασίας...
Καλημέρα και από εμένα στην όμορφη παρέα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν ξέρω εάν είχε γίνει σε παλιότερα άρθρα, αλλά ίσως θα είχε ένα ενδιαφέρον, να γίνει από τον δάσκαλο κάποια αναδρομή στην επταετία 1980-1987 (η δεκαετία 1978-1987 ίσως)
Ως μεγαλύτερος, ανέκαθεν χιονόφιλος και κάτοικος Αθηνών (Άνω Κυψέλη), θυμάμαι αρκετές χιονοεισβολές.
Μάλιστα με άλλους 2 φίλους χιονόφιλους επίσης, υπήρχε το απαράβατο ρητό, ότι χρονιά παρά χρονιά παίζαμε χιονοπόλεμο (στα λοφάκια στην Άνω Κυψέλη?)
Φυσικά κάθε χρόνο επιπλέον, επισκεπτόμασταν τα χιόνια στην πολική……….. Κηφισιά (στα ρόλερ στο Κεφαλάρι για όσους θυμούνται)
Μιλάμε ότι δεν θυμάμαι να μην επισκεπτόμασταν χιόνια κάθε χρόνο και όλα αυτά σε απόσταση αναπνοής από το κέντρο της Αθήνας.
Όλα αυτά φυσικά μέχρι τον μυθικό Μόρτη του 87, γιατί μετά (για όσους πάντα θυμούνται) ακλούθησαν 3 χρόνια απίστευτης ανομβρίας
Και για όσους έχουν την απορία πώς μας ξέφυγε η τελευταία εισβολή, ιδού η απάντηση:
ΑπάντησηΔιαγραφήhttps://www.protothema.gr/world/article/973898/irak-kalummeni-me-hioni-i-vagdati-einai-i-deuteri-fora-sti-diarkeia-enos-aiona-pou-hionizei/
Με άλλα λόγια η ψυχρή εισβολή για μια ακόμη φορά έστριψε δια του αρραβώνος. Αφού έγλυψε την Κωνσταντινούπολη (αφήνοντας κι εκεί λίγα πράγματα) χώθηκε πιο ανατολικά και κατέληξε στην αραβική χερσόνησο με αποτέλεσμα να το στρώσει στη ... Βαγδάτη (όπου το στρώνει πρώτη φορά στη διάρκεια των τελευταίων 100 ετών).
Με άλλα λόγια, καλή η κλιματική αλλαγή αλλά και η γκαντεμιά μας δεν πάει πίσω....