Οι συνθήκες ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας στη ΝΑ Ευρώπη με τις υψηλές πιέσεις στα Β. Βαλκάνια και τις χαμηλές πιέσεις στην Α. Μεσόγειο εξακολουθούν να είναι ευνοϊκές για τη διατήρηση των Β-ΒΑ ανέμων στην περιοχή μας. Κατά τα άλλα, το νέο εικοσιτετράωρο (Πέμπτη), οι πιθανότητες βροχής είναι πολύ περιορισμένες και η αισθητή θερμοκρασία θα είναι αρκετά χαμηλή στις ανατολικές και νότιες περιοχές. Σημειώνεται ακόμα ότι χαμηλές θα είναι και οι ελάχιστες τιμές της θερμοκρασίας κυρίως στο εσωτερικό της ηπειρωτικής Ελλάδας. Την Παρασκευή (20/3), μόνο στη Β. Κρήτη είναι πιθανό να σημειωθούν ασθενείς τοπικές βροχές. Οι βοριάδες θα εξασθενήσουν και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο. Το Σάββατο (21/3) προβλέπεται καλοκαιρία. Οι άνεμοι θα εξασθενήσουν ακόμα περισσότερο και η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω άνοδο. Την Κυριακή (22/3) αναμένονται τοπικές βροχές στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Οι άνεμοι θα πνέουν ΝΑ έως ΒΑ 3 με 5 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση ως προς τις μέγιστες τιμές της.
Πέμπτη, 19 Μαρτίου 2020
ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ
19-3-2020
Βόρεια Ελλάδα:
Λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις. Άνεμοι Β-ΒΑ 4 με 6 μποφόρ με
εξασθένηση. Θερμοκρασία από -2 έως 16 βαθμούς.
Δυτική Ελλάδα:
Ηλιοφάνεια. Άνεμοι Α-ΒΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από -1 έως 18 βαθμούς.
Υπόλοιπη ηπειρωτική
χώρα:
Τοπικές νεφώσεις με μικρή πιθανότητα ασθενών βροχών τις
πρωινές ώρες. Άνεμοι ΒΑ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 0 έως 16 βαθμούς.
Αιγαίο – Κρήτη –
Δωδεκάνησα:
Πιθανές ασθενείς βροχές στις Κυκλάδες και κυρίως στην Κρήτη. Άνεμοι
Β-ΒΑ 6 με 7 και πρόσκαιρα στα νότια 8 μποφόρ. Θερμοκρασία από 6 έως 17 βαθμούς.
Αττική:
Τοπικές νεφώσεις κυρίως τις πρωινές ώρες. Άνεμοι ΒΑ 5 με 6
μποφόρ. Θερμοκρασία από 3 έως 15 βαθμούς.
Ν. Θεσσαλονίκης:
Λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις. Άνεμοι Β-ΒΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία
από 2 έως 15 βαθμούς.
Οι κινέζικες αρχές υποστηρίζουν ότι ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται ευρέως στην Ιαπωνία για τη γρίπη φαίνεται να είναι αποτελεσματικό και σε ασθενείς στον κορωνοϊό, όπως αναφέρει ο Guardian. O λόγος για το favipiravir, που παρασκευάζει θυγατρική εταιρία της Fujifilm και τα αποτελέσματα από τις κλινικές δοκιμές του σε 340 ασθενείς της Wuhan ήταν ενθαρρυντικά. "Eίναι σε πολύ μεγάλο βαθμό ασφαλές και αποτελεσματικό στη θεραπεία" δήλωσε για τον ιαπωνικό φάρμακο ο Κινέζος αξιωματούχος του υπουργείου Επιστήμης και Τεχνολογίας Zhang Xinmin.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑσθενείς στους οποίους χορηγήθηκε το φάρμακο στην κινέζικη πόλη Shenzen βρέθηκαν αρνητικοί στον κορωνοϊό, μόλις τέσσερις μέρες αφότου είχαν βρεθεί θετικοί. Το αντίστοιχο διάστημα για όσους δεν πήραν το φάρμακο ήταν 11 μέρες. Επιπρόσθετα, ακτίνες Χ επιβεβαίωσαν βελτίωση στην κατάσταση των πνευμόνων στο 91% των ασθενών που τους χορηγήθηκε το φάρμακο, αλλά μόνο στο 62% μεταξύ όσων δεν το πήραν.
Οι μετοχές της Fujifilm Toyama Chemical, που έχει παρασκευάσει το favipiravir από το 2014, εκτοξεύτηκαν κατά 14,7% στα 5.207 γεν, ενώ για λίγη ώρα έκαναν και ιστορικό υψηλό ρεκόρ με 5.238 γεν. Γιατροί στην Ιαπωνία χρησιμοποιούν το ίδιο φάρμακο σε κλινικές μελέτες σε ασθενείς του κορωνοϊού με ήπια ως μέτρια συμπτώματα, ελπίζοντας ότι θα αποτρέψει τον πολλαπλασιασμό του ιού σε ασθενείς. Αλλά το υπουργείο Υγείας της Ιαπωνίας υποστηρίζει ότι το φάρμακο δεν είναι τόσο αποτελεσματικό σε ασθενείς με σοβαρά συμπτώματα.
"Δώσαμε το Avigan (είναι η δεύτερη ονομασία του) σε 70 με 80 ασθενείς, αλλά δεν φαίνεται να λειτουργεί τόσο καλά όταν ο ιός έχει ήδη πολλαπλασιαστεί" δήλωσε Ιάπωνας γιατρός. Ανάλογα ήταν τα αποτελέσματα και από τη χρήση αντιρετροϊκών φαρμάκων (lopinavir και ratonavir) για το AIDS σε ασθενείς με κορωνοϊό. Το 2016 η ιαπωνική κυβέρνηση είχε δώσει στη Γουιάνα το favirapir για την καταπολέμηση της επιδημίας του Έμπολα, ενώ για να χρησιμοποιηθεί τώρα ευρέως κατά του κορωνοϊού χρειάζεται κυβερνητική έγκριση, που το νωρίτερο που μπορεί να δοθεί είναι τον Μάιο του 2020, αφού πρόκειται για ένα φάρμακο για τη γρίπη.
Το γεγονός ότι φάρμακο για τη γρίπη είχε χορηγηθεί μέχρι και για τον Έμπολα δείχνει και πόσο σοβαρή ασθένεια είναι και η γρίπη. Απλά, έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα τώρα το πόσους σκοτώνει κάθε χρόνο και αυτή σε όλο τον κόσμο. Ίσως όταν οι επιστήμονες να έχουν όλα τα στοιχεία και τα δεδομένα στη διάθεσή τους να αποδειχτεί ότι και ο κορωνοϊός - για τον οποίο δεν υπάρχει ανοσία τώρα, κάτι που τον καθιστά πολύ επικίνδυνο - είναι περίπου σαν τη γρίπη.
Καρχαρίας δεν είναι, πάντως, όπως τον παρουσιάζουν. Δεν υπάρχουν καρχαρίες, δεν βλέπετε που ως επί το πλείστον όλο καλόγριες βγάζω στις υποβρύχιες φωτογραφίες; Την Τετάρτη απαθανάτισα κι ένα άλλο είδος κτενοφόρου, που μοιάζει με κορδέλα ή δαντέλα ανάμεσα στις καλόγριες. Έμεινα και καμιά 15αριά λεπτά στα κρυστάλλινα νερά, μήπως και φύγει ένας κύριος που περιφερόταν βήχοντας στη δαντελένια ακρογιαλιά. Μάταια, όμως. Ο τύπος έβηχε δυνατά και ξηρά - το κατεξοχήν σύμπτωμα του κορωνοϊού είναι αυτό μαζί με τον πυρετό - επισκιάζοντας ακόμα και τις ριπές των 6 και πλέον beaufort βοριά.
Προς στιγμήν, σκέφτηκα να του ζητήσω τον λόγο που κυκλοφορεί έξω με βήχα, αλλά φοβήθηκα να τον πλησιάσω σε απόσταση μικρότερη των δέκα μέτρων. Αφού είδα ότι δεν φεύγει και είχα ξεπαγιάσει μέσα στη θάλασσα, βγήκα, ντύθηκα άρον, άρον και έφυγα από την αγαπημένη μου ακτή, φορώντας στο ένα πόδι μπλε σαγιονάρα και στο άλλο μία μαύρη κάλτσα.
https://www.theguardian.com/world/2020/mar/18/japanese-flu-drug-clearly-effective-in-treating-coronavirus-says-china
Βαγγέλης Σπανός
Ενημερωτικό κ εξαίρετο άρθρο σε όλη τη διατύπωσή τού!
ΔιαγραφήΌσο για τον καιρό,ένα βήμα προς τα πίσω φαίνεται να κάνουν οι πολύ ψυχρές αέριες μάζες όπως ήταν η αρχική τάση άλλωστε,αλλά όπως είπα κ χθες,μάλλον δε το γλυτώνουμε το κρύο την επόμενη βδομάδα κ κυρίως οι κεντροβόρειοι με συνδυασμό κάποιων φαινομένων.
Σας δίνω από κάτω κ το λινκ με τους χάρτες από την ανανέωση του μεσοπρόθεσμου Ευρωπαϊκού μοντέλου
https://effis.jrc.ec.europa.eu/applications/monthly-forecast/
Ανέφερε και ο κ. Τσιόδρας στην καθημερινή ενημέρωση του υπουργείου Υγείας το ιαπωνικό φάρμακο που χορηγούν οι Κινέζοι σε ασθενείς με κορωνοϊό, αλλά και ένα ακόμα στη Γαλλία. Είπε επίσης ότι η Ν. Κορέα κάνει μαζικά τεστ για κορωνοϊό, επειδή είναι μία χώρα με μικρότερη έκταση από την Ελλάδα και 50 εκ. πληθυσμό, δηλαδή, πυκνοκατοικημένη (βέβαια, και η Αθήνα πυκνοκατοικημένη είναι).
ΔιαγραφήΕξήγησε και ότι με τα μαζικά τεστ, (που είναι και μία πολύ δύσκολη και πολυδάπανη διαδικασία να προσθέσω) υπάρχει κίνδυνος να μεταδοθεί ο ιός, που ειρήσθω εν παρόδω πρέπει να αριθμεί περί τις 3.000 κρούσματα στη χώρα μας, άσχετα με τα 418 επιβεβαιωμένα. Δηλαδή, για κάθε κρούσμα που καταγράφεται, "ξεφεύγουν" άλλα 7 με 8.
Πλέον ο πιο ασφαλής τρόπος για να εκτιμήσει κάποιος την εξάπλωση της ασθένειας είναι τα περιστατικά που νοσηλεύονται και είναι πλέον 79 από 65, 51 και 41 τις αμέσως προηγούμενες μέρες. Και τα 79 είναι, ωστόσο, το 2,6% των εκτιμώμενων πραγματικών κρουσμάτων. Με 3.000 κρούσματα και η θνησιμότητα είναι μέχρι στιγμής λίγο πάνω από 0,1%, αλλά για τέτοιες εκτιμήσεις είναι ακόμα πολύ νωρίς.
Αυτό που με ανησύχησε λίγο από τα λεγόμενα του κ. Τσιόδρα είναι ότι οι γιατροί που θα βρεθούν θετικοί θα εργάζονται παίρνοντας τις χίλιες - μύριες προφυλάξεις, βέβαια, για όσο διάστημα είναι ασυμπτωματικοί. Αυτό δείχνει ότι ήδη υπάρχει μεγάλη πίεση στα νοσοκομεία. Ο ίδιος εξήγησε ότι δεν γίνεται ένας γιατρός που είναι να κάνει ένα στεφανιογράφημα σε έναν ασθενή να λείψει, επειδή απλά βρέθηκε θετικός.
Και αυτό δείχνει ότι υπάρχουν κι άλλες και πολύ σοβαρότερες ασθένειες από τον κορωνοϊό. Επίσης υπάρχουν και 4-5 κορωνοϊοί ακόμα, που κυκλοφορούν κάθε χειμώνα και ευθύνονται για το 11,5% των πνευμονιών στις ΗΠΑ. Υπάρχουν και αδενοϊοί, ρινοϊοί και εκτός από τη γρίπη, υπάρχει και η παραγρίπη (πρώτη φορά την άκουσα σήμερα). Γενικά, είμαστε περικυκλωμένοι από ιούς σε έναν ατέλειωτο (Δεκέμβρης - Μάρτης) χειμώνα. Τουλάχιστον, ο Ευρωπαίος φαίνεται να στέλνει την (ψυχρό)μπαλα στην εξέδρα. Παρεμπιπτόντως, μου αρέσει ο κ. Τσιόδρας, είναι σαν τον κ. Ζιακόπουλο, αμφότεροι σου επισημαίνουν τους κινδύνους χωρίς να σε τρομάζουν.
Β. ΣΠ.
Βαγγελη ελεος!σε ποιον ατελειωτο χειμωνα αναφερεσε?νομιζω υπερβαλλεις!εκτος αν μιλας μονο για την Αττικη...αλλα και παλι δεν εγινε και κατι τραγικο,εχουμε δει και χειροτερα στην Αττικη!νομιζω πρεπει να τιθασευεις το συναισθημα και την αγαπη σου για τη θαλασσα!Εμεις εδω στην Ηπειρο ξεχασαμε φετος πως ειναι ο χειμωνας,πηξαμε στην καλοκαιρια!Αρα οταν σχολιαζεις θαρρω πρεπει να σκεφτεσαι και την υπολοιπη Ελλαδα οχο μονο την Αθηνα!
ΔιαγραφήΣε προσκαλώ να έρθεις στην Αττική και να πας μία βόλτα στην παραλία με 6-7 beaufort βοριά και συννεφιά. Τότε θα αντιληφθείς το κρύο για το οποίο κάνω συχνά, πυκνά λόγο. Οι αισθητές θερμοκρασίες στην Αττική και γενικά σε όλα τα ανατολικά προσήνεμα και τα νησιά είναι πολύ χαμηλότερες από τις ονομαστικές τιμές που δίνονται. Όταν δίνουν 10 βαθμούς και έχει 7-8 beuafort βοριά, η πραγματική θερμοκρασία στα παράκτια της Αττικής, αλλά και στα νησιά είναι κοντά στο 0.
ΔιαγραφήΣιχαθήκαμε πραγματικά αυτά τα αμέτρητα μηδενικά φέτος. Μπορείς να ρωτήσεις και ανθρώπους που μένουν στα παράκτια και δεν πάνε για μπάνιο τον χειμώνα. Έναν χειμώνα που το πρώτο ξεροβόρι ήρθε στις 4 Δεκεμβρίου και θα φτάσουμε 25η Μαρτίου και θα συνεχίσουν τα ξεροβόρια να έρχονται. Τέλος, ανεξάρτητα από τι αρέσει στον καθένα, το ότι μας κάνει σε κάτι καλό το κρύο είναι μόνο μέσα στο μυαλό μας. Το ότι μας κάνει καλό ο ήλιος είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο.
Β. ΣΠ.
Επίσης, Γιάννη, η Αθήνα αναμένεται να ταλαιπωρηθεί περισσότερο από κάθε άλλη περιοχή της Ελλάδας από τον κορωνοϊό, επειδή είναι πυκνοκατοικημένη, κάτι που διευκολύνει την εξάπλωσή του. Φαντάσου να επικρατήσει τελικά και τσουχτερό κρύο που εξασθενεί το ανοσοποιητικό των ανθρώπων. Συγκεκριμένα, το ανοσοποιητικό μάχεται σε δύο μέτωπα σε τέτοιες περιπτώσεις: 1) Ενάντια στους δεκάδες ιούς που μας επιτίθενται καθημερινά και 2) Ενάντια στο κρύο, προσπαθώντας να κρατήσει τον οργανισμό ζεστό. Για αυτό αρρωσταίνουμε και τον χειμώνα από ιογενείς λοιμώξεις (άλλο οι βακτηριακές από τις οποίες μπορούμε να αρρωστήσουμε και το καλοκαίρι).
ΔιαγραφήΈρχεται ίσως η πιο δύσκολη εβδομάδα του φετινού χειμώνα. Και στην Ιταλία αυτό πιστεύουν, σύμφωνα με κάποια άρθρα που διάβασα, ότι η κορύφωση θα συνεχιστεί ως τις 25 Μαρτίου και από τη μεθεπόμενη εβδομάδα μπορεί να αρχίσει πια η επιβράδυνση.
Β. ΣΠ.
Ενταξει καλα τα λες απο τη σκοπια σου!εμεις εδω ομως στην Ηπειρο δεν ξερουμε απο ξεροβορια!Για εμας χειμωνας ειναι νοτιαδες,ατελειωτες συννεφιες και βροχες,που πιστεψε με φετος μας λειψανε παρα πολυ!!
ΔιαγραφήΤουμπάρει ο τζίφος τώρα και στέλνει την ψυχρή εισβολή νοτιότερα στα Βαλκάνια. Έρχεται μαύρη βδομάδα μέσα στη γιορτή μου. Στην Αττική αρκεί και ένας δυνατός βοριάς για να κάνει το κρύο πιο τσουχτερό κι από την ηπειρωτική Ελλάδα, κι ας έχει χιόνια εκεί. Το κρύο του βοριά, ειδικά στα παράκτια δεν υπάρχει και θα το βιώσουμε για πολλοστή φορά φέτος (από αρχές Δεκέμβρη ως τέλη Μάρτη έχει πάει πολύ μακριά η βαλίτσα) και με μπόνους τον κορωνοιό πλέον.
ΑπάντησηΔιαγραφήΒ. ΣΠ.
Νομίζω στα είχα πει Βαγγέλη ότι τελικά το κρύο θα έρθει πάνω από την Ελλάδα κ κυρίως τα κεντροβόρεια αυτής.
ΔιαγραφήΌσο για το κοροναϊό σύμφωνα με νέα ανάρτηση των επιστημόνων καταρρίπτεται ο μύθος ότι με ζεστό καιρό πεθαίνει ο ιός.
Ούτε το κρύο αλλά ούτε η ζέστη μπορούν να συμμετέχουν στην εξάλειψή τού.
Σας δίνω το λινκ.
https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/advice-for-public/myth-busters
Φώτη δεν υπάρχει ούτε μία ίωση (ιογενής λοίμωξη του αναπνευστικού, που είναι και ο κορωνοϊός) που να εξελίσσεται το καλοκαίρι. Δεν λέω ότι θα βγει ο ήλιος και θα ζεστάνει και ξαφνικά ο κορωνοϊός θα εξαφανιστεί. Σταδιακά, όμως, όλο και θα επιβραδύνεται η εξάπλωσή του, μέχρι που θα καταστεί ουσιαστικά ανενεργός. Αυτό οφείλεται στον τρόπο μετάδοσης του με αερομεταφερόμενα σταγονίδια, είτε μέσω του βήχα και της αναπνοής, είτε μέσω επιφανειών, στις οποίες επικάθονται.
ΔιαγραφήΑυτά τα σταγονίδια θα εξατμίζονται άμεσα από το καυτό όσο περνάει ο καιρός φως του ήλιου. Ο τρόπος μετάδοσης, που εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες, με τον ιό να ευνοείται από το κρύο και την υγρασία, θα γίνει απίστευτα δύσκολος όταν επικρατήσουν ζέστη και ξηρασία. Στην Αφρική που επικρατούν αυτές οι συνθήκες έχουν μόνο εισαγόμενα κρούσματα και ο ιός ουσιαστικά δεν εξαπλώνεται. Οι επιστήμονες καλά κάνουν και κρατούν - όπως και σε όλα - επιφυλάξεις. Και ελάχιστες πιθανότητες να υπάρχει για κάτι θα σου το επισημάνουν. Τελικά, όμως, σχεδόν πάντα γίνεται αυτό που είναι πιο πιθανό.
Γνώμη μου είναι επίσης ότι όλες αυτές οι αντιφατικές πληροφορίες προκαλούν σύγχυση και περισσότερο φόβο στον κόσμο. Για παράδειγμα τα ποσοστά θνησιμότητας, που μας παρουσιάζουν κάθε μέρα να κινούνται πάνω από 3,5%, ένα ποσοστό που είναι εντελώς πλασματικό, διότι πλέον εντοπίζεται μόνο ένας πολύ μικρός αριθμός των πραγματικών κρουσμάτων, καθώς έχουν σταματήσει ουσιαστικά στις περισσότερες χώρες οι έλεγχοι. Στη Γερμανία που κάνουν ακόμα εντατικούς ελέγχους η θνησιμότητα είναι 0,2% και στην Ιταλία που δεν κάνουν είναι 8% (40 φορές μεγαλύτερη, κάτι πρακτικά αδύνατον).
Κι επειδή τα σοβαρά κρούσματα και τα θύματα δεν γίνεται να κρυφτούν, αυτό σημαίνει ότι στην Ιταλία τους έχουν ξεφύγει εκατοντάδες χιλιάδες κρούσματα. Γνώμη μου είναι ότι από εδώ και πέρα μπορούμε να έχουμε μία εικόνα για το πώς εξαπλώνεται η ασθένεια από τον αριθμό των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία κάθε μέρα. Ήταν 41 τις προάλλες, πήγε 51, μετά 65, χθες 79, άρα ακόμα είμαστε σε διαδικασία κορύφωσης. Αν υπάρξουν συνεχόμενες μέρες με μείωση του αριθμού των εισαγωγών σε νοσοκομεία θα έχει αρχίσει η επιβράδυνση.
Β. ΣΠ.
Επίσης, Φώτη, το θέμα είναι να μην επαναπαυτεί ο κόσμος και χαλαρώσει τον αυτοπεριορισμό του. Αν του πουν ξεκάθαρα ότι με τη ζέστη θα σταματήσει η εξάπλωση του ιού, μπορεί να επικρατήσει εφησυχασμός με αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα. Τέλος, άλλη η "ζέστη" στη μετεωρολογία, που λέμε ότι οι θερμοκρασίες είναι πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα, αλλά στην πραγματικότητα κρύο κάνει και για αυτό άλλωστε κυκλοφορούμε τον Μάρτιο συνήθως με πουλόβερ, ζακέτες και μπουφάν με την υγρασία το βράδυ και άλλη η καλοκαιρινή ζέστη με τις ξηρές συνθήκες, που και με το κοντομάνικο λιώνεις.
ΔιαγραφήΒ. ΣΠ.
Κ τόν αέρα πού αναπνέουμε θα φοβόμαστε πλέων.. Υπομονή κ ψυχραιμία.. Κόρινθος
ΑπάντησηΔιαγραφήΠρέπει να αναφέρουμε ότι οι χιονοπτώσεις της Κυριακής έφτασαν τελικά στα 500 μέτρα σε Δυτική και κεντρική Μακεδονία!
ΑπάντησηΔιαγραφήΙ.Σταυρος