Διαταραχών συνέχεια…

Συνεχίζοντας την ανάλυση της περασμένης Παρασκευής, για το νέο εικοσιτετράωρο (Δευτέρα, 18/1) μπορούμε να πούμε τα παρακάτω:

Η πορεία των Δ5, Δ6 και Δ7 διαταραχών είναι προδιαγεγραμμένη και αμετάκλητη. Κινούνται όλες, με διαφορά φάσεως βέβαια, από τα ΒΔ προς τα ΝΑ κι αυτό δεν αλλάζει!


Η διαταραχή Δ7 ελάχιστα πράγματα μπορεί να κάνει στα ΒΑ, όπου οι πολύ ψυχρές αέριες μάζες είναι βαριές σαν μολύβι. Αν κάνει κάτι, θα είναι στο Β-ΒΑ Αιγαίο.

Η διαταραχή Δ6 από πλευράς μεταφοράς θετικού στροβιλισμού είναι ασήμαντη.

Η διαταραχή Δ5 θα επηρεάσει βασικά τις νότιες περιοχές της χώρας. Επισημαίνεται ότι η σύγκλιση των νοτιάδων που θα προκαλέσει το αναμενόμενο επιφανειακό χαμηλό με τις ψυχρές αέριες μάζες που υπάρχουν στη χώρα θα γίνει στη νότια Πελοπόννησο και την Κρήτη. Εκεί αναμένεται και ο σημαντικότερος υετός. Κατά τα άλλα, στις προσήνεμες στο ΒΑ ρεύμα περιοχές (από τη Ν-ΝΑ Χαλκιδική ως τη ΒΑ Πελοπόννησο) αναμένονται τοπικές χιονοπτώσεις και στα πεδινά της ΒΑ Πελοποννήσου, το πιθανότερο, χιονόνερο.

Στην Αττική, από πλευράς υετού, θα είναι μόνο του το Β-ΒΑ ρεύμα, το οποίο δεν είναι ούτε ισχυρό ούτε καθ’ ύψος καλά οργανωμένο. Με αυτά τα δεδομένα τοπικές χιονοπτώσεις, κατά κανόνα ασθενείς,  αναμένονται βασικά στα ανατολικά και τα βόρεια του νομού. Στην Αθήνα βλέπω «μιζέρια»! Όχι μόνο γιατί στα πιο χαμηλά της οι θερμοκρασίες θα είναι οριακές, αλλά γιατί θα ξεμείνουμε από υετό.

Όσο για τη διαταραχή Δ8, νά 'χαμε να λέγαμε και να ξεγελιόμαστε!

Καλό απόγευμα, φίλοι μου.

41 σχόλια:

  1. Καλημέρα Δάσκαλε.Ο Πάρνωνας βλέπετε να δέχεται σημαντικά ύψη υετού?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπερα!Για νοτια Πελοποννησο Αρκαδια, Μεσσηνια και Λακωνια ποια ειναι η πρπογνωση?εχουμε εικονα περιπου για υψομετρα χιονοπτωσεων?εστω σε πολυ γενικες γραμμες..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εντάξει. Το έλαβα το μήνυμα. Στο Γέρακα που μένω πιστεύω ότι θα δω το αμάξι μου χιονισμένο έστω και με 2 πόντους. Μην πείτε όχι!!!!! Δεν ακούω τίποτα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλημέρα σε όλους.Ευχαριστούμε κ.Ζιακόπουλε για τις έγκυρες προβλέψεις για μια ακόμη φορά.Μεγάλη φασαρία για το τίποτε ήταν τελικά και ο Λέανδρος .(2 εκατοστά χιόνι έριξε στο Δολό ) Εμείς που μεγαλώσαμε σε αυτό τον τόπο βλέπουμε πως από τα μέσα της δεκαετίας του 90 και μετά ο καιρός το χειμώνα έχει αλλάξει .Δεν μπορεί να χιονίσει όπως χιόνιζε .Μπορεί τα νερά να τα ρίχνει αλλά και αυτά πέφτουν ακανόνιστα .Δεν ξέρω αν αυτό οφείλεται στη κλιματική αλλαγή (εσείς είστε πιο αρμόδιος να αποφανθείτε γι αυτό )πάντως διαφοροποίηση υπάρχει να μη γελιόμαστε .Τον Αύγουστο σε περιμένω στο Δολό να το συζητήσουμε το θέμα(έχω ένα κρασί φέτος το καλύτερο της εικοσαετίας και πρόβειο παιδάκι θα βρούμε το καλύτερο ) Ελπίζω να σε δελέασα (φώτη και Χριστόδουλε η πρόσκληση ισχύει και για σας) Λευτέρης Δολό

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δεν υπάρχει χειμώνας φέτος έχει δείξει από την αρχή το χαρακτήρα του και μία φωτοβολίδα δεν καθιστά ένα χειμώνα βαρύ. Εγώ προσωπικά θα σας έλεγα και του χρόνου και πώς βιώνουμε έναν από τους θερμότερους χειμώνες των τελευταίων 150 ετών. Μπορεί να χιόνισε και να έκανε λίγο κρύο τώρα αλλά ο Ιανουάριος παραμένει κατά μέσο όρο θερμοκρασιακά σε πολύ υψηλότερα επίπεδα της μέσης κλιματικης τιμης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι ακριβώς έτσι. Το πρώτο μισό του χειμώνα έφυγε με μέση θερμοκρασία τουλάχιστον 3,5 βαθμούς πάνω από τα κλιματικά, που είναι τεράστια απόκλιση για τόσο μεγάλο διάστημα, και από ό,τι φαίνεται από τα τέλη της εβδομάδας θα επιστρέψουμε σε αυτό το μοτίβο. Το τωρινό σύντομο ψυχρό διάλειμμα, που παρά τους βαρύγδουπους τίτλους των ειδήσεων και τα απανωτά έκτακτα δελτία της ΕΜΥ το μόνο που έδωσε στο μεγαλύτερο μέρος της ηπειρωτικής Ελλάδας ήταν πέντε νιφάδες για γέλια, δεν αρκεί για να σώσει έναν χειμώνα έκτρωμα. Και σε κάθε περίπτωση, ο χειμώνας δεν είναι μία-δύο φωτοβολίδες. Κοντεύουμε πια να ξεχάσουμε τι είναι κανονικό και τι όχι.

      Διαγραφή
    2. Ειδικά από το 2015 που ο πλανήτης παρουσίασε εκ νέου θέρμανση, πιστεύω ότι τα πράγματα από δω και πέρα θα είναι ακόμα πιο δύσκολα εάν δεν αλλάξει κάτι προς το ψυχρότερο. Μπορεί να ακουστώ κάπως αλλά η μόνη μου ελπίδα είναι στο γεγονός ότι η ηλιακή δραστηριότητα τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα και ίσως περάσουμε σε πιο ψυχρές καταστάσεις στο μέλλον.

      Διαγραφή
    3. NW Pindos
      Αυτό, που θυμάμαι προσωπικά χαρακηριστικά από τέλη δεκαετίας ΄80 και δεκαετία ΄90 (σαν χθες το θυμάμαι) ήταν ότι, καταρχήν, τέτοια εποχή λόγω χιονιού δεν μπορούσες να φτάσεις στα ψηλά χωριά της Πίνδου (Σμίξη, Σαμαρίνα, Αβδέλλα, Μηλιά Μετσόβου κλπ. κλπ.) και η χιονοκάλυψη όλης της ορεινής ζώνης ήταν σχεδόν διαρκής όλο το χειμώνα. Ο αυχένας Κατάρας θυμάμαι ήταν ο φόβος όλων των οδηγών οποιαδήποτε ημέρα του χειμώνα. Τι να λέμε τώρα. Θυμάμαι επίσης στα δελτία καιρού εκείνης της εποχής οι διαταραχές με υετό από δυτικά (που επεκτείνονταν σε όλη τη χώρα) ηταν σχεδόν εβδομαδιαίο φαινόμενο και με διάρκεια τουλάχιστον 2-3 ημερών στην πιο ήπια εκδοχή (σαν τώρα θυμάμαι τους χάρτες της ΕΡΤ με μόνιμο το σύννεφο στα δυτικά και το μόνο που άλλαζε ήταν η βροχή ή το χιόνι κλπ.). Τώρα αυτό που βλέπω ότι έχει αλλάξει στον καιρό είναι ότι π.χ. για να έρθουμε στα τωρινά, μετά τις παγωνιές αυτών των ημερών προς το τέλος της άλλης εβδομάδας το -12 στα 1500μ. γίνεται 0 στα 1500μ. Παλαιότερα, ακόμη και με νότιο ρευμα οι εν λογω περιοχές είχαν σταθερά ένα -3, -4 το χειμώνα στα 1500μ. Είχα διαβάσει σε μια μελέτη ότι αυτό οφείλεται στην μετατόπιση του Σιβηρικού αντικυκλώνα σε βορειότερα γεωγραφικά πλάτη, που έχει ως αποτέλεσμα να έχουμε και διαταραχές εξπρές χωρίς διάρκεια, αλλά και απότομες καταβάσεις ψύχους. Όπως και να το κάνουμε όταν ο υετός έχει διάρκεια μία ημέρα, δεν μπορούμε να περιμένουμε τίποτε. Για όσους θυμούνται κλασικές κακοκαιρίες του παρελθόντος να θυμίσω π.χ. τις 10 Φεβρουαρίου του 2010 όπου με σύστημα του παλιού καλού χειμώνα διάρκειας τριών ημερών η Σαμαρίνα έβαλε πάνω από 2μ. χιόνι, το οποίο (χιόνι) έφτασε λόγω δυναμικής του καιρού μέχρι πεδινές περιοχές.

      Διαγραφή
    4. Φίλε Πίνδος έχεις δίκιο σε όλα, αλλά προσωπικά ήδη έχω εγκλιματιστεί στα νέα δεδομένα της εποχής κ ικανοποιούμαι ευκολότερα.
      Τις παλιές κ με διάρκεια χιονοκακοκαιρίες νομίζω θα πρέπει να τις ξεχάσουμε.
      Ας ελπίσουμε σε καλή συνέχεια της συμπεριφοράς του φετινού χειμώνα που κάτι κάνει κυρίως υετικά.

      Διαγραφή
    5. Μα και τώρα ο Λέανδρος κακοκαιρία από τα παλιά θυμίζει,πέντε μέρες κοντεύει ο έρημος. Ασε που αν πάρουμε τοις μετρητοίς ότι γράφεται στα ΜΜΕ έχει παγώσει,θαφτεί και θα θαφτεί όλη η Ελλάδα από το χιόνι.Ομως έχουμε συνηθίσει την παράνοια που συμβαίνει,δυστυχώς.
      Δημήτρης ρ.

      Διαγραφή
    6. Για την ελλάδα ο περσινός χειμώνας ήταν χειρότερος.

      Διαγραφή
  6. Μακάρι να δούμε και στα γύρω ημιορεινά του Πύργου.... λίγο χιόνι!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλησπέρα! Έχω την εντύπωση ότι ο Φώτης μαζί με το φίλο από Μεσσηνία που ξεχνάω το όνομα του, θα το δούνε να πέφτει απόψε τη νύχτα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Από το στώμα σου και στου θεού το αυτί! Θα το ξενυχτίσουμε απόψε μήπως το δούμε...η ελπίδα πεθαίνει τελευταία.

      Διαγραφή
    2. Φίλε Γιάννη το συγκεκριμένο συστηματάκι με έχει ταλαιπωρήσει πολύ καθώς ακόμη δεν έχουν ξεκαθαρισει εντελώς τα πλήρη χαρακτηριστικά του κ η ακριβής τροχιά του.
      Η Αττική για παράδειγμα ακόμη παίζει για το απόλυτο τίποτα μέχρι χιόνι έως τις βάρκες!Να μην αποκλείονται λοιπόν εκπλήξεις της τελευταίας στιγμής.
      Η κεντροβόρεια Πελοπόννησος επίσης θα δεχθεί για κάποιες ώρες χιόνι έως τα πεδινά ενώ στα δυτικά κ ΒΔυτικα της Πελοποννήσου χιονόνερο πεδινά παραθαλάσσια κ χιόνι ημιορεινά ορεινά.
      Η Στερεά Ελλάδα μαζί με την Αιτωλοακαρνία για κάποιες ώρες εκεί έως το πρωί,δείχνει ότι κάτι θα πάρει με υποψηφιότητα αυτούς που θα είναι ξύπνιοι τη νύχτα η θα ξυπνήσουν πολύ νωρίς,να δουν κάποιες νιφάδες να πέφτουν έτσι για το καλό κ στην πόλη του Αγρινίου.
      Όλα ακόμη κ τώρα είναι οριακά.
      Η υπόλοιπη Στερεά λόγω του ΒΑ ρεύματος όλο κ κάτι θα δει από χιόνι έως τα πεδινά αλλά όχι κάτι σπουδαίο.
      Εγώ πάντως Γιάννη θα είμαι ξύπνιος λόγω νυχτερινής εργασίας οπότε ότι συμβεί κ αν, θα ενημερώσω.
      Τέλος επειδή αύριο θα βρίσκομαι καθ'οδόν προς Αττική για κάποιες δουλειές κ θα μείνω εκεί το βράδυ θα σας ενημερώσω για το που κ αν χιόνισε σε βόρεια Πελοπόννησο.

      Διαγραφή
    3. Στο Αγρίνιο που ήταν το πιο πιθανό να χιονίσει,μάλλον δεν θα έχει υετο.Αυτες είναι ατυχίες.
      Γιώργος πεδινά Τρίκαλα

      Διαγραφή
    4. Άστα να πάνε Γιώργο, έτσι είναι καθώς η θερμοκρασία στη πόλη ήδη αγγίζει τους μηδέν με αραιές νεφώσεις μέχρι στιγμής στον ουρανό.
      Τώρα που η θερμοκρασία είναι ευνοϊκή,μας τα χαλάει ο υετός εκτός κ αν έχουμε καμία αλλαγή τελευταίας στιγμής του επιφανειακού χαμηλού λίγες μοίρες πιο βόρεια.

      Διαγραφή
  8. Για Τρίπολη Δάσκαλε ποια είναι η πρόβλεψη σας? Έρχεται κάτι αξιόλογο από πλευράς χιονοστρωσης?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Χρόνια πολλά στον Αντώνη από τη Μυτιλήνη και σε όλους τους Αντώνηδες και τις Αντωνίες του μπλογκ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολύ κ ζιακοπουλε,να σαι καλά!

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστούμε Δάσκαλε! Να είστε καλά, να μας γράφετε(κείμενα-προγνώσεις!)!

      Διαγραφή
    3. Χρόνια σας πολλά Αντώνηδες και Andy.
      Για τους φίλους από την Πελοπόννησο που ρωτάνε, ισχύουν αυτά που είπαμε χθες. Δεν έχει ύπνο απόψε. Εκπλήξεις μέχρι τη θάλασσα.

      Διαγραφή
    4. Χρόνια πολλά κ καλά με υγεία στον Αντώνη Καραβατακη αλλά κ σε όλους τούς Αντώνηδες του μπλογκ!

      Διαγραφή
  10. Kύριε Ζιακόπουλε κατ ααρχήν λόγω ταξιδιού στον άξονα θεσσαλονίκης Αθήνας αναφέρω αξιοπρεπή χιονόστρωση στις περιοχές κατερίνης ημαθίας με ολικό παγετό,ακόμα ένα μεγάλο θαυμααστικό για την συνεχή ενημέρωση μας όλο τον χειμώνα(παράκληση η στήλη επίκαιρα και χρηστικά η δυνατόν μόνιμή εχει και ωραίο τίτλο)
    Ερώτηση στην Ιβηρική επιτέλους φαίνονται να φωλίαζουν οι υψηλές πιέσεις και να διακόπτεται η μεσηβρινή κυκλοφορία,αυτην η διάταξη θα βοηθήσει τα βαλκάνια να υποδεχτούν τις οποιες ψυχρές εισβολές "γεννηθούν" στην Ανατολική Ευρώπη?"θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Το αυριανό ονομάστηκε 3η φάση της κακοκαιρίας "Λέανδρος".Δεν ξέρω. Στέκει? .Πολύ νότια το βλέπω.Μακάρι να παίρναμε κάτι και απο αυτό.

    Χρόνια πολλά στον Αντώνιο του Κόλπου της Γέρας.

    Μάρκος Αντώνιος,Ρωμαίος στρατιωτικός και πολιτικός,εραστής της Κλεοπάτρας.31π.χ. Ακτιο,κοντά στην Πρέβεζα . Σε ναυμαχία υπέστη δεινή ήττα απο το Οκταβιανό Αύγουστο .Λέγεται ότι λίγο αργότερα πρότεινε στον Οκταβιανό να μονομαχήσουν και ο νικητής να πάρει την εξουσία .Ο Οκταβιανός του διεμήνυσε "πολλάς οδούς θανάτου έχει ο Αντώνιος" (υπάρχουν πολλοί τρόποι να πεθάνεις!!).Μετά απο λίγες μέρες ο Αντώνιος αυτοκτόνησε .Τον ακολούθησε,αποτυχούσα να θέλξει τον Οκταβιανό,και η Κλεοπάτρα.

    Προτείνεται το εξαιρετικό (κατ εμέ) ποίημα του Κ.Καβάφη "Απολείπειν ο θεός Αντώνιον".---------Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αναφορικά με τον καιρό της 2ας Σεπτεμβρίου του 31 π. Χ., ο Πλούταρχος λέει ότι η μέρα ξεκίνησε με νηνεμία και γαλήνια θάλασσα, αλλά το μεσημέρι σηκώθηκε άνεμος από το πέλαγος (θαλάσσια αύρα η οποία στην περιοχή πνέει από τα ΒΔ). Το ΒΔ ρεύμα έπαιξε κάποιο ρόλο στην αναμέτρηση των μικρών και ευέλικτων πλοίων του Οκταβίου με τα μεγάλα και δυσκίνητα πλοία του Αντωνίου, αλλά η επίδραση του συγκεκριμένου ανέμου στη ναυμαχία του Ακτίου έμεινε στην ιστορία για άλλο λόγο.
      Από την έναρξη της αναμέτρησης, η Κλεοπάτρα, επικεφαλής ενός στόλου 60 αιγυπτιακών πλοίων πλήρως επανδρωμένων και εξοπλισμένων με κατάρτια και πανιά, παρακολουθούσε τη μάχη πίσω από τα πλοία του Αντωνίου. Η βασίλισσα της Αιγύπτου, όπως το είχε προαποφασίσει, μόλις βρήκε ένα κενό ανάμεσα στα εχθρικά πλοία, διέταξε τα πληρώματα των δικών της πλοίων να σηκώσουν πανιά και με τους ευνοϊκούς ΒΔ ανέμους σάλπαρε για το νότο. Ο Αντώνιος, όταν αντιλήφθηκε την κίνηση της Κλεοπάτρας, εγκατέλειψε τη μάχη και έτρεξε ξοπίσω της. Οι περισσότεροι από τους άνδρες του Αντωνίου δεν κατάλαβαν τη φυγή του αρχηγού τους και συνέχιζαν να αντιστέκονται στις δυνάμεις του Οκταβίου.
      ‘Ένα χρόνο αργότερα ο Οκτάβιος, κυνηγώντας τον Μάρκο Αντώνιο και την Κλεοπάτρα, έφτασε στην Αίγυπτο. Σύμφωνα με κάποιες πηγές, ο Μάρκος Αντώνιος τον αντιμετώπισε σε νέα μάχη, την οποία όμως έχασε και, τραυματισμένος βαρύτατα, ξεψύχησε στην αγκαλιά της Κλεοπάτρας. Άλλες πηγές διατείνονται ότι ο Αντώνιος έδωσε τέρμα στη ζωή του, στρέφοντας το ξίφος του στον εαυτό του, μόλις πληροφορήθηκε ότι η Κλεοπάτρα αυτοκτόνησε με τον παραδοσιακό αιγυπτιακό τρόπο: το τσίμπημα της κόμπρας κατευθείαν στην καρδιά. Η τελευταία βασίλισσα της Αιγύπτου, που πέτυχε να την ερωτευτούν οι δύο ισχυρότεροι άντρες της εποχής της, ο Ιούλιος Καίσαρας και ο Μάρκος Αντώνιος, απέτυχε να επιβληθεί στην κραταιά Ρώμη. Ίσως να μην πίστεψε ποτέ ότι θα τα κατάφερνε ή να μην πήρε τα ανάλογα ρίσκα, όταν έπρεπε. Το βέβαιο πάντως είναι ότι η ιστορία δεν θα συγχωρήσει ποτέ τη στάση της ίδιας και του Μάρκου Αντωνίου στο Άκτιο.

      Διαγραφή
  12. Οι Ρωμαίοι ήταν δυνατοι στις μάχες στην ξηρα ενώ οι Αιγύπτιοι ήταν έμπειροι στην θάλασσα έτσι οι Ρωμαίοι σκέφτηκαν έναν " τεχνιτο"τροπο να μετατρέψουν την ναυμαχια σε μάχη εδάφους έτσι μετέφεραν λεγεωνες στα πλοία τους με τον έμπειρο στρατηγό Μαρκο Αγρίππα και όλα έδειχναν την λάθος κίνηση των Ρωμαίων...Όμως οι Ρωμαίοι τοποθέτησαν στο μπροστινό μέρος των καραβιων τους ένα άγκιστρο και καθώς πλησίαζαν τα Αιγυπτιακά τα παγιδευαν και τα καταστρωματα των πλοίων ενωμένα γινόταν σαν μια μικρή έκταση ξηράς που πολεμούσαν πλέον οι δυο αντιπαλοι με τους Ρωμαίους να έχουν το πλεονέκτημα της "ξηρας".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Δύσκολη η εκτίμηση υετού στο που θα παίσει αύριο και τι ένταση θα έχει έτσι πιστεύω και δεν αποκλείω εκπλήξεις.χρηστος από Όθρυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Βρισκόμαστε σε αναμονή λοιπόν εδώ στα ΝΑ της Πελ/σου. Ελπίζουμε να μην μας ξεχάσει η Δ5 και να δούμε τα ορεινά μας να ασπρίζουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ευχαριστώ δάσκαλε,ευχαριστώ jim για τη... σκυτάλη.Απέφυγα περισσότερα εν μέσω χιονιάδων.Η μαχη του Ακτίου είναι ιστορική. Δι αυτής εδραιώθηκε το Imperium Romanum,με πρώτο "imperator" τον Οκταβιανό (μικρό Οκτάβιο),μετέπειτα αποκληθέντα Αύγουστο (augustus),δηλ.σεβαστός.Έτσι ολοκληρώθηκε το έργο του μεγίστου θείου του Γαίου Ιουλίου Καίσαρα (Ρουβίκωνας-alea jacta est.....).......Π.Α.

    Υ.Γ. Με αυτά που διαβάζω λες να δω το πρωι χιόνι στην αυλή μου? Οχι τίποτα άλλο,αλλά το έχω αποκλείσει από τη γυναίκα μου ,τα παιδιά μου και τούς γείτονές μου,οπότε θα τεθούν εν αμφιβόλω οι γνώσεις μου και,το χειρότερο, οι.....διασυνδέσεις μου!.---Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι φίλε Πέτρο για μένα η πεδινή Κορινθία θα δει χιόνι αύριο το πρωί για κάποιες ώρες πρόσκαιρα.
      Προσωπική μου άποψη.

      Διαγραφή
    2. Δεν αμφιβάλλω ότι κατέχεις το θέμα περισσότερο από μένα, Πέτρο. Αν επανέρχομαι σε αυτό είναι γιατί δεν μπορώ να χωνέψω το γεγονός ότι ο Αντώνιος εγκατέλειψε τους άνδρες του, με τους οποίους είχε φάει ψωμί κι αλάτι, για μια γυναίκα. Το κείμενο του Πλούταρχου είναι συγκλονιστικό: «Οι πρώτοι που άκουσαν ότι έφυγε ο Αντώνιος δεν πίστευαν ότι άφησε δεκαεννέα τάγματα αήττητα και δώδεκα χιλιάδες ιππείς και αναχώρησε, σαν να μην είδε πολλές φορές και καλή και κακή τύχη και δεν είχε γυμναστεί σε μεταβολές μυρίων αγώνων και πολέμων. Οι δε στρατιώτες και ποθούσαν και ήλπιζαν να προβάλλει από κάποια μεριά. Και τόση έδειξαν πίστη και αρετή ώστε και αφού η φυγή του έγινε φανερή επέμειναν εφτά ημέρες, αδιαφορούντες για τον Καίσαρα που τους έστελνε πρεσβείες».
      Δεν παραβλέπω ότι η ιστορία βρίθει τέτοιων ιστοριών ούτε ότι η Κλεοπάτρα ήταν άπαιχτη.
      Καλό βράδυ.

      Διαγραφή
  16. Με αυτά που έχουν δει τα τελευταία χρόνια τα μάτια μας και στον τόπο μας, με το κλίμα και γενικότερα την ατμοσφαιρική κυκλοφορία, ας λέμε και ευτυχώς που έκανε και κάτι βρε αδερφέ να έχουμε να λέμε και να μελετάμε. Καλησπέρα σε όλους και στον κύριο ζιακόπουλο. Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Καλησπέρα σε όλους.με αυτά που διαβάζω και από τα σχόλια των φίλων δεν βλέπω να κλείνω μάτι απόψε.Χρηστος Αίγιο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Εμείς εδώ στην Κέρκυρα δεν ήμασταν τελικά στη "λίστα" του "Λέανδρου", έστω και ως χιονόνερο για λίγο. Δεν πειράζει, έχει ο Θεός (του καιρού!). Πολύ κρύο και σήμερα με αυξημένη συννεφιά! Εμείς θα πάρουμε τα ηνία της κακοκαιρίας, ως φαίνεται από τα μέσα της εβδομάδας αλλά με την κλασσικό, χειμωνιάτικο Κερκυραϊκό ανεμόβροχο! Καλό βράδυ σε όλη την παρέα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Ευχαριστώ όλους τους φίλους του μπλογκ για τις ευχές τους. Στον Μανταμάδο εδώ κ 5 ώρες έχουν ισχυρή χιονόπτωση κ αυτή την στιγμή χιονίζει κ στην περιοχή μου, κόλπος Γέρας με μέτρια ένταση.Αυτο που μου κάνει εντύπωση είναι ότι ο χιονιάς ξεκίνησε από την βορειοδυτική πλευρά του νησιού κ με καθυστέρηση 5 ωρών περίπου έφθασε έως τα νοτιοανατολικά του νησιού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Το απόγευμα χιόνιζε Ερεσσο Πέτρα Μήθυμνα, όμως η έντονη χιονόπτωση είχε επίκεντρο στον Μανταμάδο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Καλημέρα.ΒΔ Πελ/σος."Ελαφρίζει ψιχαλώς" ή έστω "χιονονερίζει ανεπαισθήτως" .Πιο πάνω ένα χιονάκι "της Μπιάφρας".Και όλα αυτά λόγω προσηνεμίας στο ΒΑ ρεύμα.Απέναντι η Ρούμελη καθαρή.φίλε Φώτη βλέπω λιακάδα στην περιοχή σου.Δεν ξέρω τι έγινε Νοτια,αλλα πράγματι ήταν νυφίτσα,το πολύ "ικτίς η δενδρόβιος" (κουνάβι).Παμε για το 3ο 10ημερο .
    Δάσκαλε, δεν λέω ότι η πρόβλεψη ήταν επιτυχής,διότι θα "εκόμιζα γλαύκα εις Αθήνας".
    Οπως υπάρχει αξιοπρεπής χιονιάς,υπάρχει και αξιοπρεπής θάνατος .Αυτόν πραγματεύεται στο ποίημά του ο Καβάφης.Ο τίτλος είναι δανεισμένος από τον Πλούταρχο ,ο οποίος λέει ότι ο Αντώνιος ταύτιζε εαυτόν με τον Διόνυσο! Πραγματικά άφησε τούς ορκισμένους στρατιώτες του ....σύξυλους! "Αυτά κάνει ο ποδόγυρος",που θάλεγε και η γιαγιά μου.Να σκεφθεί κανείς ότι η μοιραία αυτή γυναίκα τύλιξε στην εσθήτα της και εναν στρατηλάτη και μεγάλο γυναικά σαν τον Γ.Ι.Καίσαρα .Με τον Οκταβιανό επεχείρησε,πλην ματαίως .-----Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Παρακολουθώ καιρό τώρα το blog σας, τις ωραίες συζητήσεις σας και τις εξαιρετικές αναρτήσεις και προγνώσεις του κ. Ζ.
    O καιρός και το κλίμα με ενδιαφέρουν όσο λίγα άλλα θέματα, κυρίως δε οι επιπτώσεις τους στην καθημερινή δραστηριότητα των ανθρώπων και στην κατάσταση της φύσης γενικότερα. Δυστυχώς η κλιματική αλλαγή δεν αφήνει περιθώρια εφησυχασμού.
    Στην περιοχή μου, Ελασσόνα Ν. Λάρισας, υψ. 280 μ., χιόνισε λίγο. Η ελάχιστη χθες στους -8 και σήμερα στους -6. Η αλήθεια είναι ότι τρομάξαμε αρκετά γιατί θυμηθήκαμε την "Αριάδνη" του 2019 με την ελάχιστη στον κάμπο μας στους -23,5 και σχετικές καταστροφές στις καλλιέργειες.
    Ο Όλυμπος, όπως μπορείτε να φανταστείτε, ΚΑΤΆΛΕΥΚΟΣ μέχρι χαμηλά για πρώτη φορά φέτος. Τουλάχιστον δεν επαναλαμβάνεται το περσινό δράμα, να είναι χωρίς χιόνι το βουνό σχεδόν όλο το χειμώνα. Διανύσαμε όμως έναν πολύ φτωχό Νοέμβριο από άποψη βροχών (8,5 mm). Ελπίζω να μας κάνουν κάποια ακόμη δωράκια ο χειμώνας και η άνοιξη γιατί αν ξεμείνουμε από νερό............ δεν θέλω να το σκέφτομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή