Στις όχθες του Αλιάκμονα. Φωτ. Γιώργος Τομπουλίδης
Την Τετάρτη (25/8), το νέο στοιχείο στην εξέλιξη του καιρού θα είναι η προοδευτική εξασθένηση των βόρειων ανέμων σε όλες τις περιοχές, με συνέπεια στην ανατολική και τη νότια Ελλάδα η ζέστη να γίνει πιο αισθητή.
Την Πέμπτη (26/8), στο Β. Ιόνιο, την Ήπειρο, τη Μακεδονία και τις ορεινές περιοχές δυτικής και κεντρικής Στερεάς, Θεσσαλίας και Θράκης προβλέπονται όμβροι και καταιγίδες κυρίως το απόγευμα. Οι άνεμοι δεν θα ξεπεράσουν τα 4 μποφόρ.
Τέλος, η Παρασκευή και το Σάββατο (27 & 28/8) θα περάσουν με περιορισμένη αστάθεια (Δ-ΒΔ Ελλάδα και βόρεια χώρα), ανέμους με ένταση ως τα 5 μποφόρ και θερμοκρασίες κατά 2 με 3 βαθμούς υψηλότερες από τι κανονικές αυτής της εποχής.
Υ.Γ. Τελικά, τίποτε δεν θα μείνει αβάπτιστο!
Θα βαφτίζουν και τους καύσωνες! Καλησπέρα σε όλους και στον δάσκαλο μας. Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜιας και αναφερθήκατε και εσύ Φραγκίσκο και ο κ. Ζιακόπουλος, ιδού και το κείμενο του Guardian.
ΔιαγραφήΈλληνες επιστήμονες σκέφτονται να δίνουν ονόματα και στους καύσωνες - κάτι που γίνεται ήδη για τις ψυχρές εισβολές και τις καταιγίδες - για να είναι καλύτερα προετοιμασμένος ο κόσμος, απέναντι σε ένα καιρικό φαινόμενο που επειδή δεν είναι ορατό, ίσως να το υποτιμά. "Σε αντίθεση με άλλα καιρικά φαινόμενα, την ακραία ζέστη δεν μπορείς να τη δεις, ούτε κάνει θόρυβο και πιστεύουμε ότι αν δίνουμε ονόματα στους καύσωνες, ο κόσμος θα προετοιμάζεται καλύτερα για να τους αντιμετωπίσει" εξήγησε σχετικά ο Κώστας Λαγουβάρδος από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, υποστηρίζοντας ότι αυτοί οι μακράς διαρκείας καύσωνες μπορεί να γίνουν σιγά, σιγά ο κανόνας και αποκαλώντας τους "σιωπηλούς δολοφόνους".
Αν και η Ελλάδα δεν ήταν η μοναδική χώρα φέτος το καλοκαίρι που επλήγη από πυρκαγιές, ενώ η υψηλότερη θερμοκρασία καταγράφηκε στη Σικελία (48,8 βαθμοί), η Αθήνα είναι μάλλον με διαφορά η πιο ζεστή πρωτεύουσα της Ευρώπης. Μάλιστα, έχει θεσπιστεί και θέση αξιωματούχου για την αστική υπερθέρμανση στην Αθήνα, την οποία κατέχει η Ελένη Μυριβήλη. Αν και πολλές φωτιές αποδόθηκαν στους εμπρηστές, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για την κλιματική κρίση και κάπως έτσι ίσως αρχίσουν να δίνονται ονόματα και στους καύσωνες.
Ο Κώστας Λαγουβάρδος θεωρεί ότι θα είναι πιο δύσκολη η ονοματοδοσία τους, σε σχέση με τις ψυχρές εισβολές και τις καταιγίδες, οι οποίες "βαφτίζονται" τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Κι αυτό διότι το πόσο έντονα βιώνει κάποιος τη ζέστη, εξαρτάται και από το αν ζει σε αστικό περιβάλλον ή στην εξοχή, από το είδος και τις ώρες δουλειάς του και άλλους παράγοντες. Το πιθανότερο είναι, λοιπόν, να δίνεται όνομα όταν η θερμοκρασία υπερβαίνει τους 40 βαθμούς για μία εβδομάδα.
https://www.theguardian.com/world/2021/aug/21/greece-plans-to-name-heatwaves-in-the-same-way-as-storms
Β. ΣΠ.
Δεκτό και σεβαστό Βαγγέλη αλλά τίποτα δεν θα μείνει αβάπτιστο όπως λέει και ο δάσκαλος. Σε κακοκαιρίες που δίνουν ονομασίες για ψύλλου πήδημα, τι το θέλουν? Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.
ΔιαγραφήΚαλησπέρα δάσκαλε,
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν αντιλαμβάνομαι το ΥΓ… δεν το πιάνω
Μια μικρή παρατήρηση: στον τίτλο το «ω» στο παρόν να γίνει «ο» όπως μέσα στο κείμενο
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Θεσσαλονίκη
Πάνω κάτω όλες οι περιοχές θα βραχούν
ΔιαγραφήΑν εννοείς το "θα δώσει το παρών..." σωστά το έχει γράψει ο κ. Ζιακόπουλος. Όταν λέμε "δίνω το παρών", "είμαι παρών" κ.λ.π. θέλει ωμέγα. Αντίθετα, όταν λέμε "το παρόν κείμενο", "το παρόν άρθρο" κ.λ.π. θέλει όμικρον και το ίδιο ισχύει και για το "προς το παρόν".
ΔιαγραφήΣτο μεταξύ, ξέσπασε πάλι φωτιά στα Βίλια. Αρχικά, νόμιζα ότι έδειχναν τίποτα παλιά πλάνα στην τηλεόραση, αλλά δυστυχώς επρόκειτο για νέα πυρκαγιά. Μακάρι να μην προκαλέσει μεγάλη καταστροφή αυτή τη φορά. Το ένα από τα δύο μέτωπα οριοθετήθηκε ήδη, νομίζω.
Β. ΣΠ.
Δίνω το «παρών»: παρευρίσκομαι κάπου, συμμετέχω: όλες οι οργανώσεις των αποδήμων έδωσαν το «παρών» στο συλλαλητήριο
ΑπάντησηΔιαγραφήπαρόν (το): το τμήμα τού χρόνου κατά το οποίο υπάρχουμε, ομιλούμε ή ενεργούμε, κατ’ αντιδιαστολή προς το παρελθόν και το μέλλον ΣΥΝ. τώρα· ΦΡ. (α) προς το παρόν για την ώρα: ~ δεν υπάρχουν νεότερες εξελίξεις
Σωστός λοιπόν ο τίτλος, ίσως τα εισαγωγικά θα βοηθούσαν περισσότερο στην κατανόησή του...
Νἰκος(φιλόλογος)
Ευχαριστούμε για τις επεξηγήσεις, φίλε μου.
ΔιαγραφήΚαλησπέρα σε όλους από το υπέροχο Καραβοστασι Πέρδικας! Τι θέλει να πει ο δάσκαλος στην τελευταία πρόταση? Ότι θα βαφτίσουν το χαμηλακι της Πέμπτης? Πάντως είναι η πρώτη διαταραχουλα για φετος με κάπως φθινοπωρινά, επιφανειακά χαρακτηριστικά θα έλεγα μιας και θα επηρεάσει και το Β. Ιόνιο. Μακάρι να βρέξει γιατί εδώ στη Δυτική Ηπειρο στεγνωσαμε το καλοκαίρι, έχει να βρέξει από αρχες Ιουνίου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν κάνει και τίποτα αλλο το φετινό καλοκαίρι δάσκαλε ,πάντα προς τα πάνω τσιμπάει η θερμοκρασία .Όσο για τις βροχές κρατάω μικρό καλάθι.Τα ΒΔ θα δουν , εμείς οι υπόλοιποι στο περίμενε και βλέπουμε . Χρήστος από την ζεστή Όθρυ για ακόμη μια συνεχόμενη μέρα με την ξηρασία να φενεται πλέον εμφανείς σε όλα τα δέντρα
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπ'ότι ξέρω μόνο οι Ιταλοί έχουν δώσει όνομα σε ατμοσφαιρική κατάσταση που δεν είναι βαρομετρικό χαμηλό : Δεν ονοματοδοτούν ένα καύσωνα αλλά την κατάσταση που τον προκαλεί και συγκεκριμένα τον απαίσιο θερμό βορειοαφρικανικό αντικυκλώνα, μόνο που επειδή φέτος επισκέφθηκε την Ιταλία επανειλημμένα, βαρέθηκαν να δίνουν κάθε φορά άλλο όνομα και τον αποκαλούν συνεχώς Lucifer (Εωσφόρο). Έστω πάντως και αν μοιάζει πιο αποδεκτό να ονομάζει κανείς το αίτιο παρά το αποτέλεσμα, η όλη κατάσταση μοιάζει παιδιάστικη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι δω στην Άνδρο η ξηρασία είναι πλέον εμφανής στην φύση.θαμνοι και δέντρα ανέκαθεν ανθεκτικά στην ανομβρία έχουν ξεραθεί όπως σχοινόι ασφενδαμοι ακόμα και βατοι.όι ελιές υποφέρουν και αυτές..κρισιμος χειμώνας αυτός που έρχεται..Για να δούμε..
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι να σκεφτεί κανείς ότι επί της ουσίας το "παρόν" δεν υπάρχει..........Π.Α.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα σε όλους από την όμορφη κ σε φυσιολογικά επίπεδα ζεστή Ναυπακτία.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤελευταία απόδραση κ από Πέμπτη λόγω υποχρεώσεων τα κεφάλια μέσα στα πάτρια εδάφη τού Αγρινίου.
Τα τελευταία στοιχεία όλων των προγνωστικών μοντέλων συμφωνούν ότι μετά την έντονη δροσιά των ανατολικών ηπειρωτικών κ την αρκετή ζέστη των δυτικών,από αύριο οι ρόλοι αντιστρέφονται κ με την επικράτηση δυτικού ρεύματος κ απουσίας μελτεμιού οι θερμοκρασίες εκεί έως κ το Σάββατο τουλάχιστον θα σκαρφαλώνουν στα ηπειρωτικά στους 36 με 37 κ στη Θεσσαλία τοπικά έως 38β.
Τα ΔΒΔυτικα με το δυτικό ρεύμα θα αρχίσουν να δροσίζονται με παράλληλη αύξηση της υγρασίας.
Τέλος η αστάθεια θα δηλώσει βροντερό "παρών"(ναι με ωμέγα μίας κ το ανοίξαμε το ζήτημα αλλά νομίζω δε χρήζει προσοχής) εκ νέου στη ΔΒΔυτικη χώρα όπως κ στη Μακεδονία από την Πέμπτη κ τουλάχιστον έως το Σάββατο.
Ο φίλος Χριστόδουλος μίλησε για την περιοχή τού κ θα έλεγα ότι δε μπορώ να κάνω κάτι άλλο παρά να συμφωνήσω.
Τις περισσότερες φορές στα ανατολικά κ νότια το φθινόπωρο έρχεται καθυστερημένα, αλλά φέτος πιστεύω ότι έστω κ με ξεσπάσματα κάτι θα κάνει.
Καλή συνέχεια κ υπομονή καθώς κάτι συνεχίζουν κ τάζουν τα μοντέλα για οργανωμένο χαμηλό στο Ιόνιο το 1ο 10ημερο τού Σεπτεμβρίου.
Θα το κοιτάμε γιατί είναι πολύ νωρίς ακόμη λόγω εποχής.
κ.Ζιακόπουλε θα ήθελα σας παρακαλώ να μου απαντήσετε στο ερώτημα για το ποια περίοδο του έτους είναι πιο κατάλληλη για θερμική αστάθεια.Το ρωτάω διότι έχω την εικόνα στο μυαλό μου για μάιο-ιούνιο που η ατμόσφαιρα δεν έχει ζεσταθεί τόσο καλά και η διάρκεια της ημέρας είναι μεγάλη.Απλά θα προτιμούσα την γνώμη σας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ εικόνα που έχετε στο μυαλό σας είναι η σωστή.
Διαγραφή