Ψυχρό μέτωπο στην κεντρική Ευρώπη κινείται Α-ΝΑ. Η χώρα μας, το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή), θα βρίσκεται υπό την επίδραση υψηλών πιέσεων, με αποτέλεσμα την απουσία βροχών σχεδόν σε όλες της περιοχές της (εξαιρουμένης ίσως της Δ-ΒΔ Ελλάδας), την επικράτηση ασθενών ανέμων και το σχηματισμό ομιχλών τη νύχτα και νωρίς το πρωί στα ηπειρωτικά, χαρακτηριστικό γνώρισμα του καιρού αυτής της εποχής. Οι μέγιστες θερμοκρασίες θα φθάσουν του 25 βαθμούς, αλλά οι ελάχιστες θερμοκρασίες θα είναι και πάλι σχετικά χαμηλές.
Το Σάββατο (23/10), προβλέπονται τοπικές νεφώσεις με βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες στη Δ-ΒΔ Ελλάδα και ίσως στη Δ. Μακεδονία. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά ΝΑ 4 με 5 μποφόρ και στα ανατολικά μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.
Την Κυριακή (24/10), στο Ιόνιο, την ηπειρωτική χώρα και το Β-ΒΔ Αιγαίο προβλέπονται τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά ΝΑ έως ΒΑ 5 με 7 μποφόρ και στα ανατολικά Β-ΒΑ με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση κυρίως στη Β. Ελλάδα.
Τη Δευτέρα (25/10), τοπικές βροχές και παροδικές χιονοπτώσεις (βουνά) αναμένονται βασικά στην κεντρική και τη νότια χώρα. Οι άνεμοι θα πνέουν Α-ΒΑ 6 με 7 και στα ανατολικά και νότια 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση σε όλη τη χώρα.
Την Τρίτη και την Τετάρτη (26 & 27/10), τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού θα είναι οι ενισχυμένοι –κυρίως την Τρίτη- ΒΑ άνεμοι και οι χαμηλές θερμοκρασίες. Ασθενείς βροχές είναι πιθανό να σημειωθούν στις ανατολικές και νότιες προσήνεμες περιοχές.
Υ.Γ. Την περασμένη Δευτέρα η πρόγνωση που ανέβασα για το Σαββατοκύριακο που έρχεται αμφισβητήθηκε από ορισμένους που ήταν σχεδόν βέβαιοι ότι θα έπεφταν πολλά νερά στη χώρα. Τι είδε, όμως, ο επί σαράντα χρόνια «φούρναρης» και ήταν επιφυλακτικός ως προς τον υετό των μοντέλων; Εξαρχής ήταν ορατή η αντικυκλωνική διάσπαση της σκάφης των χαμηλών υψών (anticyclonic trough disruption) όταν αυτή θα έφθανε στις ακτές της Δ. Ευρώπης. Το βόρειο τμήμα της, κινούμενο από τα Δ ή τα ΒΔ προς τα Α ή τα ΝΑ αντίστοιχα, θα περνούσε κάποια στιγμή από τα Βαλκάνια (πέρασμα ψυχρού μετώπου), αλλά το νότιο τμήμα της αργά ή γρήγορα θα έπαιρνε τη μορφή αποκομμένου χαμηλού με αβέβαιη κίνηση προς την περιοχή μας. Άρα, η σύγκλιση των διαφορετικών χαρακτηριστικών αερίων μαζών πάνω από τη χώρα που θα έφερνε τα πολλά νερά ήταν εξαιρετικά παρακινδυνευμένη και τελικά δεν θα έλθει. Είναι το «ελλείπον παιγνιόχαρτο» που θα έλεγε κι ο Σκαρίμπας!
Μόνο που κύριε επι 40 χρόνια φούρναρη στην αρχική σας πρόβλεψη για τις βροχές που έπεσαν και αργότερα αποτέλεσαν τον Μπάλο λέγατε για απλές και όχι τόσες πολλές
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε ποια ακριβώς πρόγνωση αναφέρεσαι, φίλε μου;
ΔιαγραφήΧωρίς να θέλω να κάνω τον συνήγορο του κ. Ζιακόπουλου - άλλωστε, δεν το έχει ανάγκη - είχε αναφέρει ότι δεν αναμένονται αξιόλογες βροχοπτώσεις τη Δευτέρα 4/10, δηλαδή, τη βδομάδα της κακοκαιρίας "Αθηνά", η οποία όντως δεν έδωσε πολύ έντονα φαινόμενα το τριήμερο 8-10/10, με εξαίρεση ίσως τη δυτική Ελλάδα (π.χ. Κέρκυρα). Ειδικά στην Αττική έβρεξε ελάχιστα και μόνο την Παρασκευή 8/10.
ΔιαγραφήΟ "Μπάλλος" ήρθε μία βδομάδα μετά και κορυφώθηκε στις 14-15/10, δηλαδή, είχαν περάσει πάνω από 10 μέρες από την επίμαχη πρόγνωση. Ήταν ουσιαστικά ένα δεύτερο σύστημα μετά την "Αθηνά" και για αυτό του έδωσαν και άλλο όνομα η ΕΜΥ και το Αστεροσκοπείο. Επίσης, στην πρόγνωση της Δευτέρας 11/10 ο κ. Ζιακόπουλος είχε γράψει για κίνδυνο πλημμυρικών φαινομένων από τον Μπάλλο στην Αττική, λόγω της λεκάνης απορροής της.
Μιας και ο λόγος, όμως, για ακραία καιρικά φαινόμενα, ξεπέρασαν τους 150 οι νεκροί στην Ινδία και το Νεπάλ (77), λόγω των σφοδρών και εκτός εποχής (από την άποψη ότι έχει παρέλθει η περίοδος των μουσώνων) βροχοπτώσεων, όπως μεταδίδει το Reuters. Οι πλημμύρες και οι κατολισθήσεις παρέσυραν σπίτια, ενώ δεκάδες άνθρωποι αγνοούνται ακόμα και 100 τουρίστες έχουν αποκλειστεί σε θέρετρο, λόγω υπερχείλισης ποταμού. Σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία της Ινδίας έπεσαν πάνω από 400 χιλιοστά βροχής (τόνοι νερού ανά στρέμμα) κατά τόπους και έχουν κλείσει σχολεία, ενώ απαγορεύτηκαν τουριστικές και θρησκευτικές δραστηριότητες.
Οι κατολισθήσεις είναι ένας συνηθισμένος κίνδυνος στην περιοχή των Ιμαλαϊων, αλλά οι ειδικοί θεωρούν έχουν αυξηθεί, επειδή οι βροχοπτώσεις είναι πλέον πιο σφοδρές και οι παγετώνες λιώνουν. Άλλα αίτια είναι τα έργα που γίνονται σε υδροηλεκτρικά φράγματα και η αποψίλωση των δασών.
Σε ανάλογες κακοκαιρίες, 200 άτομα είχαν χάσει τη ζωή τους τον περασμένο Φεβρουάριο στην Ινδία, ενώ το 2013 τα θύματα ήταν 5.700 και σχεδόν 500 το 2018.
https://www.aljazeera.com/news/2021/10/20/india-nepal-floods-landslides-uttarakhand-kerala
Β. ΣΠ.
το πενθήμερο 7 έως 11.10 έπεσε πολύ νερό σε μια ευρεία περιοχή, Δ. Μακεδονία, τμήμα της Κεντρικής Μακεδονίας, Θεσσαλία, Ήπειρο, Β. Ιόνιο. στα Τρίκαλα, για παράδειγμα είχαμε 186 mm. Την Παρασκευή 15 Οκτωβρίου έκλεισε ένα εννιαήμερο καθημερινής (λίγης ή πολλής) βροχής, με συνολικό απολογισμό 225 mm (σταθμός ΕΑΑ).
Διαγραφήκαλό βράδυ.
Καμία αντίρρηση, απλά τα φαινόμενα του "Μπάλλου" ήταν σαφώς πιο έντονα και πιο γενικευμένα από ό,τι της "Αθηνάς" και για αυτό προκάλεσαν και πολλές καταστροφές και μια απώλεια, δυστυχώς. Μόνο στο Καστελόριζο νομίζω δεν έβρεξε το διήμερο 14-15/10 κάτι που δεν μπορούσε να προβλέψει κανείς 10 και πλέον μέρες πριν.
ΔιαγραφήΒ. ΣΠ.
η ποσότητα ανά χρονικό διάστημα και η ευαισθησία της περιοχής, είναι τα κρίσιμα μεγέθη. χαρακτηριστικά, αναφέρθηκε (αλλά είναι και κοινή εμπειρία) ότι στο λεκανοπέδιο οποιαδήποτε βροχή άνω των 25 mm σε μικρό χρονικό διάστημα προκαλεί προβλήματα. χώμα δεν υπάρχει, τα δέντρα καήκαν και όταν αναφέρονται, ως μέτρα πρόληψης, ο καθαρισμός των φρεατίων και η συντήρηση των μπαζωμένων υπόγειων ρεμάτων και ποταμών, γίνεται κατανοητό ότι μάλλον είναι ανοχύρωτη η πόλη (που έλεγε και ο Ροσελίνι, για τη Ρώμη).
ΔιαγραφήΠαρομοίως, οι τρεις σταθμοί ΕΑΑ πέριξ των καμμένων και πλημμηροπαθών περιοχών στην Εύβοια μέτρησαν περίπου 50 mm σε δυο μέρες (15 + 35).
στα παρελκόμενα των βροχών, οι νησίδες πλαστικών (και σκουπιδαριού γενικά) πλησίστιες στον Ληθαίο και από κει Πηνειό και στη μαμά Θάλασσα.
στα "προσεχώς", λογική μου φαίνεται η αλλαγή ρότας σε βοριαδάκι και η υετική δίαιτα στους ΝΔ προσκείμενους και προσήνεμους.
καλημέρα
Καλησπέρα από συννεφιασμένη Ήπειρο. Άρα από ότι κατάλαβα δάσκαλε τη ζημιά την έκανε η αντικυκλωνικη σφήνα, προέκταση του αζορικου που κινήθηκε ανατολικά και διεκοψε την επικοινωνία μεταξύ της σκάφης στη Δυτική Μεσόγειο και της ψυχρής λίμνης στη βορειοανατολικη Ευρώπη με αποτέλεσμα να μη γίνει ποτέ η περιβόητη Σύγκλιση!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑκριβώς, Γιάννη, η διάσπαση έγινε λόγω θέρμανσης.
ΔιαγραφήΈτοιμος είσαι για να ανοίξεις δικό σου φούρνο, κοντοχωριανέ!
Το la nina επηρεάζει συνήθως τον καιρό στη χώρα μας;
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν έχει αποδειχθεί ότι η ψυχρή φάση ENSO(la Nina) επηρεάζει σημαντικά τον καιρό της χώρας μας.
ΔιαγραφήΕίναι αποδεδειγμένο όμως,ότι ανακατέβει αρκετά την καιρική "τράπουλα" όλου τού βόρειου ημισφαιρίου,άρα και της Ευρώπης,οπότε όλα μεταξύ τούς συνδέονται.
Μα το θέμα στην τελική δάσκαλε είναι ότι κάποιοι πάλι βιάστηκαν να φέρουν όλο το νερό πάνω από την Ελλάδα και την Αττική,την ίδια στιγμή πού το αποκομμένο χαμηλό πού θα βρίσκεται ανοιχτά τού Ιονίου δεν είχε αποφασίσει ποτέ αν θα επηρέαζε ουσιαστικά τη χώρα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολλοί στάθηκαν στη σύγκλιση ψυχρών και θερμών αερίων μαζών πάνω από τη χώρα όπως είπατε,πού λογικά θα έφερνε εκ νέου πολλά νερά.
Όμως το Υ στα πού δείχνει να στρογγυλοκάθεται πάνω από τα Βαλκάνια και την βόρεια Ελλάδα,λίγα 24ωρα πριν στα μοντέλα έδειχνε να βρίσκεται ελαφρώς βορειότερα.
Προσωπική μού άποψη πάντως(δεν ξέρω εάν συμφωνείτε)για να το πω απλά καθώς όλοι οι φίλοι δεν κατέχουν από συνοπτικούς χάρτες και κινήσεις αερίων μαζών και χαμηλών,εφόσον τέτοια εποχή μία ψυχρή μάζα καταφέρνει και εισχωρεί στα ενδότερα ηπειρωτικά τμήματα της χώρας μας είναι φυσικό και επόμενο,όποιο σύστημα και να μας πλησιάζει από τα δυτικά να μη μπορεί να μπει ανατολικά καθώς πιέζεται πάντα από τις υψηλές πιέσεις στα ΒΑνατολικά συνοδεία των θυελλωδών ως συνήθως ΑΒΑ ανέμων.
Όσο δηλαδή τα σενάρια έδειχναν την ψυχρή μάζα να κολλάει στα βόρεια σύνορά μας,πνίγονταν η χώρα με νερά(πάρτε για παράδειγμα τον ΜΠΑΛΛΟ), με το πού αποφάσισε η ψυχρή μάζα να μπουκάρει νοτιότερα,αξιόλογος υετός γιοκ.
Έστω και έτσι πάντως και μέχρι την Κυριακή,τα ΔΒΔυτικα με τη συμμαχία τού ΝΔ ανέμου όλο και κάτι ψιλά θα πάρουν από νερά.
Πάντως δάσκαλε για να μιλάμε πάντα αντικειμενικά,σε καμία περίπτωση ο καιρός την επόμενη εβδομάδα δε θα θυμίζει καλοκαιράκι τού Αγίου Δημητρίου όπως άλλες χρονιές,ειδικά λόγω των ανέμων αλλά και της συννεφιάς.
Καλό βράδυ.
Το μικρό καλοκαιράκι?
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν κάθε χρόνο ανήμερα του Αγίου Δημητρίου είχαμε καλοκαιρία, ο καιρός θα ήταν τρένο που φθάνει μια συγκεκριμένη μέρα στο σταθμό κι εμείς δεν θα είμαστε μετεωρολόγοι, αλλά… σταθμάρχες!
ΔιαγραφήΤο καλοκαιράκι του Αγίου Δημητρίου, όπως το καλοκαίρι των Ινδιάνων, ο χρυσός Οκτώβρης των Γερμανών ή το καλοκαίρι των τσιγγάνων των Βουλγάρων είναι περίοδοι καλοκαιρίας στα μέσα του φθινοπώρου που έρχεται μετά τις πρώτες ψυχρές εισβολές της περιόδου και πριν από το βαθύ φθινόπωρο με τους νοτιάδες και τις πολλές βροχές. Το καλοκαιράκι του Αγίου Δημητρίου, λοιπόν, συνήθως δίνει το «παρών» στο χρονικό διάστημα που περιλαμβάνει το τελευταίο δεκαήμερο του Οκτωβρίου και την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου», άλλοτε βέβαια πρόωρο και άλλοτε καθυστερημένο. Νομίζω ότι κάτι τέτοιο θα συμβεί και φέτος.
"Έρχονται" αντί "έρχεται"
ΔιαγραφήΕγώ καθώς δεν ξέρω να φουρνίζω, εμπιστεύομαι τον καλό τον φούρναρη και ψωνίζω ανελλιπώς. Καλησπέρα σε όλους τους φίλους του φούρνου και στον αγαπητό μας φούρναρη!
ΑπάντησηΔιαγραφήΈνα τσουρέκι δώρο στο φίλο μας τον Νώντα!
ΔιαγραφήΚαλό βράδυ στη Μεσσηνία.
Αυτό ήταν, ξεμείναμε από σύγκλιση.Προτείνω για παρηγοριά να πάμε για σύγκλινο,κατά προτίμηση στη Λακωνική Μάνη. Πάντως δάσκαλε τα ελλείποντα παιγνιόχαρτα ΄κάποιοι τα τραβούν απ το μανίκι και,ω του θαύματος,συνήθως τραβούν άσσο!.-------Π.Α.
ΑπάντησηΔιαγραφήΥ.γ.Όπως η μετεωρολογία,έτσι και μία μη απολύτως προβλέψιμη γυναίκα πάντα με γοήτευε.Καλό βράδυ σε όλους,και στον αιρετικό μπάρμπα Γιάννη Σκαρίμπα,εκεί που βρίσκεται "γηράσκων αεί μη διδασκόμενος"!.
Θα συμφωνήσω με το δάσκαλο στο ότι φενεται καλοκαιράκι του Αγίου Δημητρίου ,όπως το ονομάζουμε μετά την ψυχρή εισβολή που πιστεύω εμείς εδώ στα Ανατολικά Ηπειρωτικά θα την καταλαβουμε καλά και ίσως συνδυαστεί με φαινόμενα θα το δούμε όμως στην πορεία . Χρήστος Όθρυς
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα δούμε.... ψυχρό μέτωπο διερχόμενο βόρεια της χώρας, στροβιλιζόμενο χαμηλό δυτικά της επικρατείας, αντικυκλώνα επεκτεινόμενο στην ευρύτερη περιοχή μας....
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ ψύχρα σίγουρη, ο υετός επιλεκτικός, θα προσπαθεί το χαμηλό και ο Υ θα αντιστέκεται σθεναρά.....
Τι θα γίνει όμως όταν αυτός αποφασίσει να αποχωρήσει;;;;
Καλησπέρα σε όλους!
ΑπάντησηΔιαγραφήΌπως το περιμέναμε και λέγαμε να μη βιαζόμαστε για τον καιρό της επόμενης εβδομάδας,να πού τελικά το ευρωπαϊκό μοντέλο συγκλίνει με το gfs για τα τέλη της επόμενης εβδομάδας πού κυρίως η δυτική Ελλάδα φαίνεται να επηρεάζεται περισσότερο από το στάσιμο αποκομμένο χαμηλό.
Επίσης υπάρχουν σαφής ενδείξεις για σχηματισμό medicane η έστω κυκλωνικού χαμηλού με τροπικά χαρακτηριστικά στα ανοιχτά τού Ιονίου(π.χ.θερμή θάλασσα κυρίως κοντά στη Σικελία με 23-25β,ύπαρξη υποτροπικού αεροχείμαρρου στα νότια τού Ιονίου,ψυχρή μάζα στα Βαλκάνια και τεράστια ποσά υγρασίας ενδιάμεσα κ.α.),όπου η τροχιά τού ακόμη είναι ακανόνιστη.
Μάλιστα γύρω από το κέντρο τού τα ποσοστά υετού πού αναμένεται να πέσουν τρομάζουν.
Έρχομαι λοιπόν κ ρωτώ δάσκαλε:
1.Κατά πόσο είναι δυνατόν να έχουμε εκ νέου ένα τόσο δυνατό κυκλωνικό σύστημα την επόμενη εβδομάδα στο Ιόνιο?
2. Υπάρχει πιθανότητα αυξημένη,όλες οι προγνώσεις για την επόμενη εβδομάδα πού ήθελαν να βρισκόμαστε στην σκέπη τού αντικυκλώνα των Βαλκανίων με ελάχιστα φαινόμενα,να ανατραπούν ριζικά κυρίως για τα δυτικά και νότια?
Νομίζω αρχίζουμε και έχουμε νέα δεδομένα και θα μας ενδιέφερε η άποψή σας.
Κατά τα άλλα το ΝΔυτικο ρεύμα από χθες τη νύχτα δίνει κατά διαστήματα τοπικές βροχές με χαμηλή νέφωση και πολλή υγρασία στην Αιτωλοακαρνία με τους σταθμούς μας να καταγράφουν μέχρι ώρας από 2,8 έως 5,8mm.
Διαβάστε "σαφείς" και όχι "σαφής".
ΔιαγραφήΑν και τις θέλουν να προτιμούν τα ζεστά νερά, οι μέδουσες πελαγία επανεμφανίστηκαν - σε μικρούς, πάντως, αριθμούς - και φέτος τον Οκτώβριο με τον νοτιά. Η όμορφη pelagia noctiluca, η ροζ τσούχτρα, όπως την λέγαμε όταν ήμασταν παιδιά. Πέρσι, τις είχα δει και μετά τον Οκτώβριο κατά διαστήματα, κυρίως από τα τέλη Δεκεμβρίου μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου, αλλά και τον Φεβρουάριο, τον Απρίλιο και τον Μάιο. Το καλοκαίρι εξαφανίστηκαν.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ πελαγία σε αντίθεση με την κίτρινη με τα μπλε μπαλάκια κοτυλόριζα και τις διάφανες αουρέλια και ακουράρια, έχει δηλητήριο, αλλά σπάνια προκαλεί στους ανθρώπους κάτι περισσότερο από ένα τσούξιμο και έναν ερεθισμό. Εκτός από περιπτώσεις που κάποιος είναι αλλεργικός. Αν και οι άνθρωποι θεωρούμε τις μέδουσες - ακόμα και όσες δεν τσιμπούν - ενοχλητικές, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι εμείς μπαίνουμε στο φυσικό τους περιβάλλον.
Β. ΣΠ.
Καλησπέρα Βαγγέλη, γεια σε όλους/ες,
ΔιαγραφήΤο φαινόμενο της έξαρσης των μωβ μεδουσών (δηλ. οι πελαγίες) είναι γνωστό σε ολόκληρο το Αιγαίο και για όλο το 2021. Δυστυχώς το καλοκαίρι ταλαιπώρησαν τους λουόμενους σε διάφορες περιοχές καθώς εμφανίζονταν και εξαφανίζονταν (ευτυχώς) κατά περιόδους. Νομίζω στις σποράδες και στον Παγασητικό ήταν πιο έντονο. Πάντως «εμφανίσεις» έκαναν αρκετές φορές και σε όλες σχεδόν τις παραλίες του Αιγαίου. Για παράδειγμα στη Χαλκιδική που ήμουν ήρθαν κι έφυγαν αρκετές φορές φέτος ενώ τα τελευταία 10 χρόνια που κάνω συστηματικά μπάνια από Μάη ως Οκτώβρη δεν είχα ξαναδεί ποτέ μωβ μέδουσα. Επίσης φέτος βλέπαμε και τεράστιες κοτυλόριζες, «ταψιά» ολόκληρα, αλλά αυτές είναι ακίνδυνες. Μιλάμε για τεράστιους αριθμούς πελαγιών που είχαν δεκάδες χρόνια να εμφανιστούν στο Αιγαίο όπως λένε ψαράδες και άλλοι ειδικοί, επιστήμονες κλπ. Οι φωτογραφίες από λουόμενους από όλη τη χώρα είναι αδιάψευστος μάρτυρας. Έχουν δοθεί καποιες εξηγήσεις τόσο για την έξαρση που εμφανίζεται σύμφωνα με ειδικούς ανα 40 χρόνια όσο για τη μετακινηση τους λόγω ίσως ανέμων και ρευμάτων.
Πάντως οι πελαγίες είναι τσούχτρες και προκαλούν σοβαρό τσούξιμο, αφήνουν σημάδια για πολλές μέρες ή εβδομάδες αν σε βρει κάποιο πλοκάμι τους και φέτος έχουν τσιμπήσει χιλιάδες λουόμενους.
Κωνσταντίνος Θεσσαλονίκη
ΥΓ: αν θέλει κάποιος να ενημερωθεί αναλυτικότερα για το τι συνέβη φέτος ας επισκεφτεί την ομάδα στο Facebook «μέδουσες και τσούχτρες στην Ελλάδα- jellyfish in Greece»
To ξέρω από προσωπική εμπειρία Κωνσταντίνε για τα σημάδια που αφήνει το τσίμπημα από τη μέδουσα πελαγία, διότι είχα ένα από 5 χρονών, το οποίο έφυγε όταν πέρασα τα 20. Ωστόσο, στη συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων το τσίμπημα από την πελαγία, αλλά και τη χρυσαώρα, η οποία της μοιάζει σε σχήμα, αλλά είναι πιο μεγάλη και καφέ, δεν θα έχει σοβαρές συνέπειες. Εκτός από ανθρώπους που είναι αλλεργικοί, όπως ήταν η Μαργαρίτα Παπανδρέου όταν την είχε τσιμπήσει τη δεκαετία του '80. Ο θρύλος λέει ότι τότε έβγαλαν ένα πλοίο που σάρωσε τις μέδουσες από τον Σαρωνικό και για να πω την αλήθεια μέχρι πέρσι τον χειμώνα, δεν είχα ξαναδεί πελαγία στην Αττική.
ΔιαγραφήΜέδουσες κοτυλόριζα (cotylorhiza tuberculata) είχα δει και τα προηγούμενα χρόνια, αν και λένε ότι εξαφανίζονται. Και αυτές έχουν δηλητήριο, απλά δεν είναι τοξικό για τον άνθρωπο. Το ίδιο ισχύει και για την αουρέλια (aurelia aurita) και την ακουάρια. Στη Θεσσαλονίκη νομίζω έχουν αναφερθεί θεάσεις και της μεγάλης άσπρης μέδουσας ροπιλέμα, νομίζω. Για την περιοδικότητα των εμφανίσεων τους, δεν γνωρίζω πολλά. Είχα διαβάσει παλιότερα ότι οι pelagia noctiluca εμφανίζονται κάθε εφτά χρόνια σε παραλίες της Ισπανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας, όπου έχουν μεγαλύτερο πρόβλημα από ό,τι εμείς εδώ, αν και πρόπερσι είχαν σημειωθεί πολύ μεγάλες συγκεντρώσεις και στον Κορινθιακό.
Για τον Σαρωνικό ειπώθηκε και ότι κάποιες μέδουσες ξέφυγαν από το έρμα πλοίων που ήταν για μέρες αρόδου, περιμένοντας το ΟΚ να μπουν στο λιμάνι του Πειραιά. Λόγω του lockdown, δεν άφηναν πολλά πλοία μαζί να περάσουν, κι έτσι δημιουργήθηκε συνωστισμός στα ανοιχτά του λιμανιού. Σε κάθε περίπτωση, οι μέδουσες είναι χρήσιμες για το θαλάσσιο οικοσύστημα και διότι αποτελούν τροφή για άλλα είδη (π.χ. χελώνες) και επειδή στα πλοκάμια τους, ειδικά της κοτυλόριζα, φωλιάζουν ψαράκια που μόλις έχουν εκκολαφθεί. Η παρουσία τους, επίσης, δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι τα νερά είναι βρώμικα ή μολυσμένα, αλλά οι μεγάλες συγκεντρώσεις τους κάνουν το μπάνιο σχεδόν mission impossible. Πέρσι τον χειμώνα οι περισσότερες που είχα δει σε μία μέρα ήταν καμιά 50αριά και παρά το γεγονός ότι είχα και μάσκα, δυσκολευόμουν να τις αποφύγω.
Β. ΣΠ.
Β. ΣΠ.
Τελικά ,με αυτά που βλέπω και όσο μπορώ να καταλάβω,κυρίως,αρκούντως και επιμόνως θα βραχεί η ......θάλασσα.Αξιοσημείωτη και λίαν ενδιαφέρουσα ανάπτυξη και κίνηση βαρομετρικού (-κων) για τους ειδικούς.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑγαπητέ Ευάγγελε ,κατά μίαν έννοια,το φυσικό περιβάλλον ανήκει σε όλα τα έμβια όντα και το καθένα διεκδικεί για τον εαυτόν του και προς το συμφέρον του όσον του επιτρέπει η ισχύς του .Στην τελική ποιός θα αποδειχθεί ισχυρότερος δεν γνωρίζω.Ίσως και οι.....ιοί!.
Σε κάποιες περιπτώσεις και στιγμές βροντερότερη φωνή είναι η σιωπή.......!--------Π.Α.
Ναι, αλλά κανένα άλλο ον δεν διαταράσσει την ισορροπία της φύσης, όσο ο άνθρωπος. Δηλαδή, κανένα δεν σκοτώνει, όσο ο άνθρωπος. Ακόμα και άθελα του μερικές φορές, όπως αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι η θάλασσα είχε ξεβράσει σήμερα έναν γλάρο, ο οποίος από μία πετονιά για συρτή είχε καταπιεί τα αγκίστρια και το μεταλλικό ψαράκι. Η συρτή είναι τεχνική, κατά την οποία η βάρκα κινείται με μικρή ταχύτητα, ενώ τα αγκίστρια της πετονιάς βρίσκονται ενσωματωμένα πάνω σε ένα μεταλλικό ψαράκι, που καθώς αστράφτει στο απέραντο γαλάζιο, ξεγελάει τους θηρευτές του βυθού, διότι το περνούν για αληθινό.
ΔιαγραφήΔυστυχώς αυτή τη φορά ξεγελάστηκε ο γλάρος. Ευτυχώς τον μάζεψαν με μία σακούλα και τον πήγαν στα σκουπίδια ένας κύριος και μία κυρία, αφού ο γλάρος θα αποτελούσε και εστία μόλυνσης σιγά, σιγά και στην παραλία σήμερα ήρθαν άνδρες, γυναίκες και παιδιά. Ακόμα κι αυτό το περιστατικό είναι ενδεικτικό του πόσο (αυτο)καταστροφικοί είμαστε οι άνθρωποι.
Β. ΣΠ.
Δυστυχώς οι νέες καταιγίδες πού σφυροκοπούν σήμερα το βόρειο Ιόνιο,έχουν δημιουργήσει εκ νέου καταστροφές στο νησί των Φαιάκων.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕδώ και δύο ώρες στην περιοχή μου σιγανή ποτιστική βροχή.Πετρο εκεί στα Δυτικά του νόμου τι γίνεται;
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαληνύχτα σε όλους.ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑ
Μετα απο το αρκετά ψυχρό 3ήμερο Τρίτη-Πέμπτη,Παρασκευή και Σάββατο μαλακωσε πολύ ο καιρός και μάλιστα στα πεδινά έκανε ζέστη που το μόνο που θύμιζε ότι είμαστε στο φθινόπωρο ήταν οι πυκνές ομίχλες το πρωί.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣήμερα η μέρα ξεκίνησε με ομίχλη,πολλή υγρασία και ήλιο,γρήγορα όμως συννεφιασε και πριν το μεσημέρι έβγαλε διάσπαρτες ψιχάλες έως το απόγευμα όπου ξεκίνησε ποτιστικη βροχή ασθενούς έως μέτριας έντασης με κάποιες εξάρσεις ενδιάμεσα φθάνοντας μέχρι στιγμής τα 4,8 χιλιοστά με ωραίο φθινοπωρινό σκηνικό.
Καλοκαιράκι του Αγ.Δημητριου,όπως το περίμενα άλλωστε,δεν έρχεται και πιστεύω πως,εκτός τα πολύ ανατολικά και νότια,δεν φαίνεται κατι τέτοιο στον καιρικό ορίζοντα και άυτο έδειξε και το γύρισμα του φεγγαριού.
Εγώ βλέπω αρκετά ενδιαφέροντα πράγματα και με εκπλήξεις κατά διαστήματα και κατά περιοχή.
Ο καιρός εχει τον τελευταίο λόγο και μένει να δούμε τι θα γίνει στην πορεία.
Μα, Χριστόδουλε, διευκρίνισε ο κ. Ζιακόπουλος ότι καλοκαιράκι του Αγίου Δημητρίου δεν σημαίνει ότι θα κάνει οπωσδήποτε ζέστη με λιακάδες ανήμερα της 26/10, αλλά κάποιες μέρες από το τέλος Οκτώβρη μέχρι και τις αρχές Νοέμβρη. Αυτό ανέφερε και ο κ. Αρνιακός χθες στο δελτίο, αυτό δείχνουν και όλα τα μοντέλα, δηλαδή, άνοδο της θερμοκρασίας στις αρχές Νοέμβρη. Αυτός είναι τελικά και ο καιρός. Έχει γυρίσματα, όπως λένε.
ΔιαγραφήΒ. ΣΠ.
Καλημέρα,καλη εβδομαδα.Επιλεκτικός μεν ο υετός,αλλά επιτέλους .....επελέγημεν !!!.Από εχθές το βράδυ έως σήμερα το πρωί στο Δερβένι 28mm ποτιστικής βροχής.Το βροχόμετρο του ΕΑΑ ξεχασμένο....Δημήτρη τα Ανατολικά του νομού μάλλον λιγότερο.Σήμερα στις 6 το πρωί, ταξιδεύοντας η γυναίκα μου για Αθήνα,μετά το Κιάτο δεν συνάντησε καθόλου βροχή. Στο βάθος-βάθος διακρίνω τον Φώτη ...ξάστερο.Μιά φορά και μείς σας υπερκεράσαμε!.Για τη συνέχεια περιμένω τις προβλέψεις.Κάτι μου λέει ότι το καιρικό μενού έχει πλούσιο υετό,αλλά τη μερίδα του λέοντος θα πάρει η....mare nostrum.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣωστός ο καθηγητής με την τελευταία του φράση....
ΔιαγραφήΌλο στη θάλασσα!