Όταν οι πυροσβέστες μας βλέπουν μπροστά…


Θέλω και από αυτό το μπλογκ να συγχαρώ την Ένωση Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος (ΕΑΠΣ) για την πρωτοβουλία της να οργανώσει με εξαιρετική επιτυχία τη χθεσινή επιστημονική  ημερίδα με θέμα «ΚΛΙΜΑΤΙΚΉ ΚΡΙΣΗ: οι νέες προκλήσεις για το Πυροσβεστικό Σώμα και τους εμπλεκόμενους φορείς».

Θέλω ακόμα να εκφράσω τις προσωπικές μου ευχαριστίες στον Πρόεδρο και τα μέλη του Δ.Σ. της ΕΑΠΣ για την τιμή που μου έκαναν να είμαι ένας από τους ομιλητές στην εκδήλωσή τους. Ήταν το ελάχιστο που θα μπορούσα να κάνω για τους ανθρώπους που αγωνίζονται με αυταπάρνηση να σώζουν ζωές και περιουσίες των Ελλήνων πολιτών. Την ημερίδα μπορείτε να την παρακολουθήσετε στη διεύθυνση: https://www.facebook.com/events/1359162687886613/?ref=newsfeed

 

Ο καιρός του επόμενου πενθημέρου (31/5 - 4/6)

-Περιορισμένη θερμική αστάθεια που θα έχει ως αποτέλεσμα την εκδήλωση απογευματινών όμβρων ή και μεμονωμένων καταιγίδων μικρής διάρκειας στα ορεινά κυρίως της Β-ΒΑ Ελλάδας.

-Από τα μέσα της εβδομάδας Β-ΒΑ άνεμοι (πρώιμα μελτέμια) με βασική ένταση 5 με 6 μποφόρ (Αιγαίο).

-Βαθμιαία άνοδος της θερμοκρασίας στα δυτικά και από την Πέμπτη στην υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα. Οι υψηλότερες τιμές (36-37ο C) θα σημειωθούν στη Δ. Ελλάδα.

Καλή εβδομάδα σε όλους 


Ο καιρός του επόμενου επταημέρου (27/5-2/6)

Το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή), η περιοχή μας θα βρίσκεται υπό την επίδραση του ασθενούς συνδυασμού των υψηλών πιέσεων στα Β. Βαλκάνια με τις χαμηλές πιέσεις στην Α. Μεσόγειο, με συνέπεια την επικράτηση Β-ΒΔ ρεύματος, το οποίο μόνο στα Δωδεκάνησα θα φθάνει τα 5 μποφόρ. Την εικόνα του καιρού θα συμπληρώνουν οι απογευματινές καταιγίδες (Β. Ελλάδα , ορεινά Ηπείρου, Θεσσαλίας και κεντρικής Στερεάς) και οι αρκετά υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες (μέγιστες τιμές ως τους 36 βαθμούς). 

Μαγιάτικη ζεστούλα που θα γίνει αισθητή κυρίως λόγω τσιμπημένης υγρασίας και… απροπονησίας!

Βαρομετρικό χαμηλό στη Βόρεια Θάλασσα, συνοδευόμενο από ψυχρό μέτωπο που διαμέσου της κεντρικής Ευρώπης εκτείνεται ως τη Ν. Ισπανία, κινείται αργά Α-ΒΑ. Η χώρα μας, το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη), θα βρίσκεται υπό την επίδραση των υψηλών πιέσεων της κεντρικής Μεσογείου, με αποτέλεσμα την επικράτηση ασθενών ανέμων και ηλιοφάνειας στις περισσότερες περιοχές της. Εξαίρεση θα αποτελέσουν τα ορεινά κυρίως της Β. Ελλάδας, όπου το απόγευμα θα αναπτυχθούν νεφώσεις και ίσως εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι ή και μεμονωμένες καταιγίδες. Η θερμοκρασία θα φθάσει τους 33 βαθμούς. 

Αρχίζει να αγαπιέται η θάλασσα...

Από τη Θάσο, της Αγγελικής Γκογκίδη

Ο καιρός του επόμενου εξαημέρου (20-25/5)

Από τη χθεσινοβραδινή καταιγίδα των Μεγάρων, του Χρήστου Παπαηλία

Το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή), βαρομετρικό χαμηλό στα Δωδεκάνησα θα προκαλέσει τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες στις Ν-ΝΑ νησιωτικές περιοχές της χώρας. Κατά τα άλλα, οι συνθήκες θα παραμένουν ευνοϊκές για τη διατήρηση των Β-ΒΑ ανέμων με ένταση ως τα 8 μποφόρ (Αιγαίο) και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο κυρίως στα δυτικά και τα βόρεια. Πάντως, οι ελάχιστες τιμές της θερμοκρασίας θα είναι σχετικά χαμηλές κι έτσι η ψύχρα νωρίς το πρωί στα ηπειρωτικά θα είναι αισθητή. 

Περί της επικινδυνότητας των εν εξελίξει ευρισκομένων καιρικών φαινομένων



Αν και τις επόμενες ώρες βροχές και τοπικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν στις περισσότερες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας, δύο είναι οι περιοχές στις οποίες αναμένεται να εκδηλωθούν τα πιο επικίνδυνα φαινόμενα: η ΒΑ Ελλάδα και σε δεύτερη φάση η κεντρική χώρα (Θεσσαλία, Β. Σποράδες, κεντροανατολική Στερεά και Β. Εύβοια).  Το γεγονός ότι στην περιοχή μας λιμνάζουν ήδη θερμές και ως εκ τούτου δυνητικά ασταθείς αέριες μάζες είναι σημαντικό για την ένταση των φαινομένων και στις δύο περιοχές. Υπάρχουν, ωστόσο, και κάποιοι άλλοι παράγοντες που εξηγούν τις διαφορές στην ένταση, τη διάρκεια και κατ’ επέκταση στην επικινδυνότητα του υετού μεταξύ των δύο περιοχών. 

Ο καιρός του επόμενου εξαημέρου (17-22/5)

Κεραυνός στα Πιέρια, του Γιώργου Τομπουλίδη

Η χώρα επηρεάζεται από τον ασθενή συνδυασμό των υψηλών πιέσεων της κεντρικής Μεσογείου με τις χαμηλές πιέσεις της ανατολικής Μεσογείου, με αποτέλεσμα την επικράτηση ΒΔ ανέμων εντάσεως το πολύ 5 μποφόρ. Κατά τα άλλα, το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη), οι απογευματινοί όμβροι θα περιοριστούν στα ορεινά και η θερμοκρασία θα φθάσει τους 32 βαθμούς. 

Ο καιρός του επόμενου πενθημέρου (13-17/5)

Η φωτογραφία είναι του Σπύρου Μπαλαδήμα

Η χώρα καλύπτεται από πεδίο υψηλών βαρομετρικών πιέσεων, με αποτέλεσμα την επικράτηση ασθενών ανέμων. Κατά τα άλλα, το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή), ο καιρός θα είναι σχετικά ζεστός (μέγιστες θερμοκρασίες ως τους 29 βαθμούς) και το απόγευμα θα σημειωθούν τοπικοί όμβροι και μεμονωμένες καταιγίδες στη δυτική ηπειρωτική Ελλάδα και τα ορεινά της Μακεδονίας, της Δ. Θεσσαλίας, της κεντρικής Στερεάς, της κεντρικής Πελοποννήσου και της Κρήτης. 

Κλιματική αλλαγή και καύσωνες


Μικρή μετατόπιση της κανονικής κατανομής της θερμοκρασίας (διακεκομμένη καμπύλη) προς τα δεξιά (αύξηση της μέσης τιμής) προκαλεί μεγάλες μεταβολές στις πιθανότητες να συμβούν περιστατικά τόσο κρύου όσο και ζεστού καιρού. Συγκεκριμένα, μειώνονται σημαντικά οι πιθανότητες επικράτησης κρύου καιρού (συρρίκνωση περιοχής γαλάζιου χρώματος) και αυξάνονται σημαντικά οι πιθανότητες όχι μόνο επικράτησης ζεστού καιρού (επέκταση περιοχής ροζ χρώματος) αλλά και ακραίων υψηλών θερμοκρασιών (εμφάνιση περιοχής καφεκόκκινου χρώματος).

Όταν μια μέρα κοιτάξεις έξω από το παράθυρο του σπιτιού σου, αυτό που θα δεις είναι ο καιρός. Το κλίμα, που χωρίς βλάβη της γενικότητας μπορούμε να πούμε ότι είναι ο μέσος καιρός, μετριέται με δεδομένα που καλύπτουν χρονικό διάστημα τουλάχιστον 30 ετών. Έτσι, όταν μιλάμε για κλιματική αλλαγή, εννοούμε αλλαγές στους μακροπρόθεσμους μέσους όρους του καιρού σε μια περίοδο τουλάχιστον 30 ετών. Υπάρχει ακόμα και ο όρος μεταβλητότητα του κλίματος που χρησιμοποιείται για να υποδηλώσει τις αποκλίσεις των κλιματικών στατιστικών μιας δεδομένης χρονικής περιόδου (π.χ. ενός μήνα, μίας εποχής ή ενός έτους) από τις μακροπρόθεσμες στατιστικές της συγκεκριμένης περιόδου. Το κλίμα παρουσιάζει επίσης μεταβλητότητα σε κύκλους χαμηλής συχνότητας, όπως είναι η Πολυ-δεκαετής Ταλάντωση του Ατλαντικού (Atlantic Multidecadal Oscillation, AMΟ), η οποία (μεταβλητότητα) εισάγει ένα επιπλέον επίπεδο πολυπλοκότητας που καθιστά δυσκολότερη την αξιολόγηση του ρόλου της ανθρωπογενούς επιβολής στην κλιματική αλλαγή.

Ο καιρός του επόμενου πενθημέρου (10-14/5)

Άνοιξη στη Μακρυρράχη Πηλίου, του Γιάννη Κακανιάρη

Η διάταξη των βαρομετρικών συστημάτων στη ΝΑ Ευρώπη με τις υψηλές πιέσεις στα Β. Βαλκάνια και τις χαμηλές πιέσεις στην Α. Μεσόγειο παραμένει ευνοϊκή για τη διατήρηση του Β-ΒΑ ρεύματος στη χώρα μας με ένταση ως τα 6 μποφόρ (Αιγαίο). Κατά τα άλλα, τον νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη), η εποχική θερμική αστάθεια, που οδηγεί στην εκδήλωση απογευματινών όμβρων και καταιγίδων, θα είναι περιορισμένης έντασης και έκτασης (βασικά στην Ήπειρο και τη Μακεδονία) και η θερμοκρασία θα φθάσει στα ηπειρωτικά τους 27 και στα νησιά τους 25 βαθμούς.

Ο πρώιμος, έντονος και παρατεταμένος καύσωνας της Ν. Ασίας. Εφιαλτική εικόνα από το... μέλλον!

Αποκλίσεις της θερμοκρασίας του αέρα τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2022

Ο Μάρτιος και ο Απρίλιος του 2022 ήταν εξαιρετικά ζεστοί μήνες για πολλές περιοχές της Ν. Ασίας και κυρίως το Ιράν, το Πακιστάν και την Ινδία (ιδιαίτερα για τις βόρειες περιοχές της). Ο πρώιμος (το πρώτο επεισόδιο σημειώθηκε στις 11 Μαρτίου), έντονος (ρεκόρ των τελευταίων 122 ετών σε πολλές περιοχές) και παρατεταμένος (θα κρατήσει τουλάχιστον ως τα τέλη Μαΐου) ανοιξιάτικος καύσωνας οδήγησε σε κρίσιμες ελλείψεις νερού και ρεύματος και προκάλεσε ζημιές στις καλλιέργειες. Η εικόνα του καιρού θα αρχίσει να αλλάζει από τις αρχές Ιουνίου με τη βαθμιαία επικράτηση των θερινών μουσώνων, οι οποίοι με τη συννεφιά και τις βροχές θα ρίξουν τη θερμοκρασία. 


Ο καιρός του επόμενου εξαημέρου (6-11/5/22)

Βαρομετρικό χαμηλό στις ακτές της Τυνησίας κινείται πολύ αργά ΒΑ, ενώ υψηλές πιέσεις καλύπτουν τα Β. Βαλκάνια. Με αυτές τις συνθήκες, το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή), οι άνεμοι στην περιοχή μας θα πνέουν ΝΑ έως ΒΑ με ένταση ως τα 6 μποφόρ και θα επικρατήσουν αρκετές νεφώσεις στη χώρα. Ωστόσο, οι βροχές που θα σημειωθούν στη Δ. Ελλάδα, την ορεινή Μακεδονία, την Α-ΝΑ Πελοπόννησο και ίσως στη Δ. Κρήτη θα είναι τοπικές, σύντομες και κατά κανόνα ασθενείς. Κατά τα άλλα, η ψύχρα το πρωί στο εσωτερικό της ηπειρωτικής Ελλάδας θα είναι αισθητή, καθώς οι ελάχιστες τιμές της θερμοκρασίας σε πολλές περιοχές θα είναι μονοψήφιες. 

Ο καιρός της τρέχουσας εβδομάδας (3-7/5/22)

Καστρί Κυνουρίας με θέα προς το φαράγγι του ποταμού Τάνου, 1-5-2022. Του Γιώργου Σταθόπουλου

Στη διάρκεια του νέου εικοσιτετραώρου (Τρίτη), η χώρα θα βρίσκεται υπό την επίδραση του συνδυασμού των υψηλών πιέσεων στα Β. Βαλκάνια και την κεντρική Μεσόγειο με τις χαμηλές πιέσεις στην Α. Μεσόγειο, με αποτέλεσμα την επικράτηση ανέμων του βόρειου τομέα με ένταση ως τα 6 μποφόρ (Αιγαίο). Κατά τα άλλα, οι ψυχρές αέριες μάζες που λιμνάζουν πάνω από την περιοχή μας θα προκαλέσουν τοπικές βροχές κυρίως στα ηπειρωτικά και η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα ιδιαίτερα στη Β-ΒΑ Ελλάδα. 

Τώρα είναι Μάης κι άνοιξη, τώρα είναι καλοκαίρι. Τώρα φουντώνουν τα κλαδιά κι ανθίζουν τα λουλούδια…

Της Αγγελικής Γκογκίδη
Αναμφίβολα, ο Μάης στη χώρα μας έχει χαρακτηριστικά θερινού μήνα, αλλά δεν λείπουν οι ψυχρές εισβολές που ορισμένες φορές φέρνουν ακόμα και χιόνια στα ορεινά κυρίως της Β-ΒΔ Ελλάδας: «Μη βγάλεις μήτε μπάλωμα, πριν βγει ο Μάης μήνας».

Αναφορικά με τις λοιπές βασικές μετεωρολογικές παραμέτρους, οι βροχές και οι καταιγίδες που συνοδεύονται από χαλάζι προκαλούν καταστροφές στις καλλιέργειες και θεωρούνται κακός οιωνός: «Στον καταραμένο τόπο Μάη μήνα βρέχει». Ωστόσο, στις περιπτώσεις ανομβρίας, οι αγρότες, μην έχοντας άλλη επιλογή, ρισκάρουν: «Στην αναβροχιά καλό είναι και το χαλάζι».

Τέλος, προς το τέλος του μήνα, συνήθως εμφανίζονται  τα προδρομικά μελτέμια που σηματοδοτούν την αποδημία του έαρος και την έλευση του θέρους!

Χρόνια πολλά και καλό μήνα, φίλοι μου!