Όταν μια μέρα
κοιτάξεις έξω από το παράθυρο του σπιτιού σου, αυτό που θα δεις είναι ο καιρός.
Το κλίμα, που χωρίς βλάβη της γενικότητας μπορούμε να πούμε ότι είναι ο μέσος
καιρός, μετριέται με δεδομένα που καλύπτουν χρονικό διάστημα τουλάχιστον 30 ετών.
Έτσι, όταν μιλάμε για κλιματική αλλαγή, εννοούμε αλλαγές στους
μακροπρόθεσμους μέσους όρους του καιρού σε μια περίοδο τουλάχιστον 30 ετών. Υπάρχει ακόμα και ο όρος μεταβλητότητα του
κλίματος που χρησιμοποιείται για να υποδηλώσει τις αποκλίσεις των κλιματικών
στατιστικών μιας δεδομένης χρονικής περιόδου (π.χ. ενός μήνα, μίας εποχής ή ενός έτους)
από τις μακροπρόθεσμες στατιστικές της συγκεκριμένης περιόδου. Το κλίμα
παρουσιάζει επίσης μεταβλητότητα σε κύκλους χαμηλής συχνότητας, όπως είναι η
Πολυ-δεκαετής Ταλάντωση του Ατλαντικού (Atlantic Multidecadal Oscillation, AMΟ), η οποία (μεταβλητότητα) εισάγει ένα επιπλέον
επίπεδο πολυπλοκότητας που καθιστά δυσκολότερη την αξιολόγηση του ρόλου της
ανθρωπογενούς επιβολής στην κλιματική αλλαγή.
Ένας καύσωνας, ακόμα κι αν είναι ακραίος, δεν μπορεί αυτόματα να
αποδοθεί στην κλιματική αλλαγή. Οι περίπλοκες αιτίες των ακραίων καιρικών
συνθηκών δεν μας επιτρέπουν να είμαστε σίγουροι για το ρόλο που παίζει η
κλιματική αλλαγή σε κάθε μεμονωμένο γεγονός. Ωστόσο, η γενική αρχή
είναι ότι ο καιρός και το κλίμα σχετίζονται. Στην Έκτη Έκθεση Αξιολόγησης, η
Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή του ΟΗΕ προβλέπει ότι σε όλη την
Ευρώπη η μέση θερμοκρασία του αέρα θα σημειώσει σταθερή άνοδο. Ως αποτέλεσμα
αυτής της ανόδου θεωρούνται: (α) η αύξηση των βαθμοημερών ψύξης (αυτό σημαίνει ότι
θα απαιτείται περισσότερη κατανάλωση ενέργειας για την ψύξη των κτηρίων) και
(β) η αύξηση της συχνότητας εμφάνισης ακραίων τιμών της θερμοκρασίας με ρυθμό
μεγαλύτερο από το ρυθμό αύξησης των μέσων θερμοκρασιών.
Στην
ανάλυση της πιθανής σχέσης ανάμεσα σε έναν ισχυρό καύσωνα
και την υπερθέρμανση του πλανήτη υπολογίζεται η πιθανότητα ο συγκεκριμένος καύσωνας να είχε σημειωθεί χωρίς την κλιματική απορρύθμιση που συνδέεται με την
εκπομπή των θερμοκηπικών αερίων στην ατμόσφαιρα. Ως εργαλεία για τον
υπολογισμό αυτής της πιθανότητας χρησιμοποιούνται μαθηματικά μοντέλα και στοιχεία από τις παρατηρήσεις του παρελθόντος. Σχετικές έρευνες
για τον πρωτοφανή καύσωνα που σημειώθηκε τον Ιούνιο του 2021 στο Λίτον του Δ.
Καναδά (μέγιστη θερμοκρασία 49,6 βαθμοί Κελσίου) έδειξαν ότι ένα τέτοιο κύμα καύσωνα μπορεί στατιστικά
να ενσκήψει μία φορά κάθε 1.000 χρόνια και ότι οι θερμοκρασίες που καταγράφηκαν
ήταν περί τους 2°C υψηλότερες από όσο θα ήταν αν το επεισόδιο καύσωνα συνέβαινε
την περίοδο της βιομηχανικής επανάστασης.
Για κάθε χώρα η πρόβλεψη του ρυθμού αύξησης της συχνότητας εμφάνισης ακραίων επεισοδίων καύσωνα είναι ζωτικής σημασίας για την προσαρμογή των υποδομών της στα νέα δεδομένα. Το μακρινό 1987 στην πατρίδα μας χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τον πρωτοφανή σε διάρκεια καύσωνα του Ιουλίου εκείνου του έτους. Έκτοτε, οι θάνατοι μειώθηκαν σημαντικά κυρίως γιατί αποκτήθηκαν κλιματιστικά και δευτερευόντως γιατί μάθαμε πώς να αντιμετωπίζουμε περισσότερο αποτελεσματικά την υπερβολική ζέστη. Ωστόσο, ακόμα και σήμερα δεν διαθέτουν όλες οι ομάδες του πληθυσμού κλιματιστικά και κυρίως δεν γνωρίζουμε αν σε ένα ακραίο επεισόδιο καύσωνα αντέξουν τα δίκτυα μεταφοράς ενέργειας στις συνθήκες που θα δημιουργηθούν τόσο στις υποδομές (μην ξεχνάμε στο σημείο αυτό και τις καταστροφικές πυρκαγιές) όσο και στην αυξημένη ζήτηση της ηλεκτρικής ενέργειας.
Μη μας ξενερώνεις έτσι Φώτη,εχω που έχω τις δικές ζοχάδες για τον καιρό!
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ Χριστόδουλος αλλιώς μου τα είπε πρόσφατα.Δηλ.θα έχουμε αστάθειες.
Παρεμπιπτόντως κάποιο μανιταροθεαμα είχαμε και υπάρχει ακόμα στο δυτικό ορίζοντα.
Δεν ξέρω αν το είδες και συ απ'την πλευρά που είσαι.Στην Ηπειρο κατι γίνεται.Μανιταρακια βλέπω και στη βόρεια πλευρά μακριά!
Γιώργος πεδινά Τρικάλων
Εξαιρετικό άρθρο.΄Με την επιβαλλόμενη επιστημονικά παράθεση των στοιχείων και συμπερασμάτων κατά επαγωγική διάταξη.Με τις αναγκαίες επιφυλάξεις,χωρίς αφοριστικές απολυτότητες
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυγχαρητήρια Δάσκαλε. Τα σχόλια περισσεύουν. Καλό βράδυ Από Μυτιλήνη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕξαιρετικό κύριε Ζιακόπουλε...κυρίως όσον αφορά τους προβληματισμούς και τις ανυσηχίες σας ως επιστήμονα....μόνη ένσταση είναι ότι η πηγή της ερευνας είναι ο Ο.Η.Ε. και μάλιστα ενα τμήμα του που "υπαρξιακά" ασχολείτει με την κλιματική αλλαγή...λόγω των ανθρωπινων ρύπων.Συγχαρητήρια ¨θωμάς¨"
ΑπάντησηΔιαγραφήΆρθρο που αναδεικνύει το επιστήμονα .Επαγωγικό,χωρίς αφορισμούς αλλά και με κατεύθυνση.Δεν μπορεί να μην αρέσει στον "ευρύνου" Θωμά!.=======Π.Α.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔυστυχώς από την αρχική πρόταση βγαίνει όλο το νόημα με την κλιματική αλλαγή. Κοιτώντας έξω από το παράθυρο αυτό που βλέπουμε - και μπορούμε να συλλάβουμε - είναι ο καιρός. Το κλίμα, όσο κι αν προσπαθούμε να το ορίσουμε σαν "μέσο καιρό", αποτυγχάνουμε να το συλλάβουμε, γιατί αυτό που γίνεται, είναι ο μέσος όρος από τιμές μετρήσεων του καιρού, ενώ ο ίδιος ο καιρός δεν αθροίζεται ούτε διαιρείται, για να προκύψει "μέσος όρος καιρού". Η αιτία του καιρού, η ατμοσφαιρική κυκλοφορία, με όλες αυτές τις τακτικές και άτακτες δρασκελιές του αέρα πάνω στον πλανήτη, είναι το κατάλληλο αντικείμενο μελέτης, αλλά μένει άγνωστο στους πολλούς, με αθέατες κινήσεις ακόμη και από τους έμπειρους ερευνητές. Έτσι ο κίνδυνος ελλοχεύει ασύλληπτος.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ επόμενη παράγραφος όμως, αυτά που λέει, είναι χάρη παραδείγματος, ή να περιμένουμε καύσωνα πριν καν να βγει ο Μάιος;
3,6 (!) βαθμούς εδειξε ο ερασιτεχνικός σταθμός στο χωριό μου (840 μ βόιο Κοζάνης)..με μεγιστη 23 ,αυτό σημαίνει ότι από τις 2200 η θερμοκρασία πεφτει κατω απο τους 9 βαθμούς και ανεβαίνει πανω απο τους 9 μετά της 1000 της επόμενης,αυτό σημαίνει με την σειρά του ...ο υπογράφων να κουβαλάει και να σχίζει βρέγμενα ξυλα καθ εκάστη και να τσακώνεται με τις σόμπες...τέλος αυτό σημαίνει την ατακτη φύγη προς την θερμονησίδα της Θεσσαλονίκης...για να χαλαρώσω...περιμένοντας τον υποτροπικό.."θωμάς¨"
ΑπάντησηΔιαγραφήΔάσκαλε τα είπες όλα σε πέντε αράδες και είναι όλα αλήθεια. Προσθέτω κάτι που αποτελεί προσωπική άποψη και είναι ότι, όσον αφορά την κλιματική αλλαγή στη χώρα μας δύο είναι οι χρονιές ορόσημο, το 1987 και το 2021. Αποτελούν το πρώτο και το δεύτερο επίπεδο των αλλαγών που συντελουνται. Είναι τα δύο σκαλοπάτια που ανεβήκαμε προς τον καυτό νέο κόσμο μας. Τα επόμενα σκαλοπάτια που έρχονται με τρομάζουν!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕκτός από τους σοβαρούς ανθρώπους-επιστήμονες που προσπαθούν να διαφωτίσουν την ανθρωπότητα για τις ολέθριες συνέπειες που μπορεί να προκαλέσει η κλιματική αλλαγή υπάρχει και μια μερίδα "ειδικών", έτοιμη να αποφανθεί δογματικά εκμεταλλευόμενη την υπάρχουσα κατάσταση, προτείνοντας λύσεις για τη σωτηρία της ανθρωπότητας. Ήδη το σενάριο "lock down - κλιματική κρίση" ακούγεται όλο και πιο συχνά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑντώνης
Καλημέρα σας. Μόλις σήμερα πέρασε η θ. τον έναν (1) βαθμό πάνω από το όριο της ανάγκης για θέρμανση εντός των οικιών της Καλαμαριάς. Γιατί άλλο οι 21 β. με φωτιά κι άλλο οι 21 β. χωρίς φωτιά. Σήμερα έφτασε τους 22!
ΑπάντησηΔιαγραφήΥπερβολικό σε βρίσκω φίλε Χρήστο,εκτος αν είσαι πολύ κρυουλιαρης! Ποια θέρμανση μέσα Μάη? Στο Μέτσοβο είστε? από ότι ξέρω στη Θεσσαλονίκη αυτές τις μέρες η ελαχιστη Τ δεν πέφτει κάτω από τους 10βαθμους... Και το μεσημέρι ανεβαίνει πάνω από τους 22.
ΔιαγραφήΤους χαιρετισμούς μου στον Κούμπουλη τον Ηλία.
ΔιαγραφήΤο μητρικό μας άστρο ο Ήλιος ☀️ αρχίζει και παρουσιάζει και εισέρχεται σε αυξημένη δραστηριότητα του 11ετούς κύκλου του και αναμένεται να κορυφωθεί (σύμφωνα με τους ειδικούς) Το 2025____ Δεν γνωρίζω κατά πόσο και σε τι βαθμό μπορεί να επηρεάσει το κλίμα σε παγκόσμια κλίμακα. Καλημέρα σε όλους και στον Δάσκαλο μας. Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.
ΑπάντησηΔιαγραφή